reizen

Paklijst Cuba rondreis – mijn tips na 9x Cuba!

7 februari 2021 1 Comment

Wat neem je mee voor een reis naar Cuba? Met welk klimaat moet je rekening houden, zijn er bepaalde kledingvoorschriften op straat, klopt het dat er in Cuba geen winkels zijn om spullen te kopen, en worden Cubanen inderdaad blij als je zeepjes en oude kleding voor ze meeneemt…? Ik ben ondertussen negen (!) keer in Cuba geweest en met deze paklijst Cuba ga je gegarandeerd goed voorbereid op reis!

In Cuba werkt alles net een beetje anders

Dat Cuba net een beetje anders is dan anders, dat weten veel mensen wel. Zo is het op veel plekken alsof je even teruggaat in de tijd, met oldtimers en charmante vervallen gebouwen, het platteland waar paard en wagen nog een gewoon straatbeeld is en een socialistische samenleving waarin de gemeenschapszin nog heel sterk is. Dat dit echter ook betekent dat je niet zomaar even naar een kledingwinkel kan gaan als je per ongeluk een warme trui bent vergeten, of naar en drogisterij om een nieuwe deodorant of zonnebrand aan te schaffen, dat realiseren veel reizigers zich niet. Daarom heb ik wat handige tips verzameld die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je eigen paklijst Cuba rondreis, met spullen die voor jouw reis handig zijn om zelf mee te nemen.

.

Paklijst Cuba: Algemene spullen

▢  Koffer of grote rugzak
▢  Dagrugzak
▢ Handtas
▢ Reisgids
▢ Sarong of hammamdoek
▢ Paraplu 
▢ Kleine extra portemonnee voor lokaal geld
▢ Hangslotjes
▢ Leesboek / e-reader
▢ Spelletje

Ik reis zelf graag met een rugzak, maar het is zeker ook mogelijk om met een koffer te reizen. Als je met je eigen auto rondrijdt is dat makkelijk, want je gooit de koffer zo achter in de kofferbak. Reis je per openbare bus en taxi colectivo (gedeelde taxi), dan is het goed om er rekening mee te houden dat veel straten bestaan uit kinderkopjes (bijvoorbeeld in Trinidad), en sowieso zijn stoepen vaak afwezig. Een koffer kan dan wat onhandig zijn om mee te slepen; je neemt dan het beste af en toe een taxi of bicitaxi om bij je hotel of casa particular te komen vanaf het busstation.

In casas particulares zijn altijd lakens en kussenslopen aanwezig, dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Ook handdoeken zijn er in elke casa die je kunt gebruiken. Ik neem altijd alleen nog een sarong of hammamdoek mee, een dun groot stuk stof waar je je gemakkelijk mee kunt afdrogen als je bijvoorbeeld een dagje naar het strand gaat, of gaat zwemmen bij een hotel in de buurt.

Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
paklijst cuba rondreis - oldtimer
.

Een paraplu op de paklijst Cuba is misschien wat verrassend, maar ik vind dat in Cuba heel handig! Er kan altijd een korte tropische bui vallen, en dan vind ik een paraplu veel handzamer dan een poncho. En als het heel heet is, is een paraplu ook fijn: het geeft je schaduw als je over straat loopt! Een paraplu in de zon is heus niet gek, je zal zien dat veel Cubanen zelf ook een paraplu gebruiken als het buiten heel heet en zonnig is, ter bescherming.

Als laatste neem ik altijd een apart klein portemonneetje mee waar ik wat lokaal geld in kan doen, genoeg voor 1 of 2 dagen zodat ik niet mijn grote geld steeds bij de hand hoef te houden. Ik berg mijn contante geld op in mijn grote rugzak, die ik achterlaat in mijn casa particular in een vakje dat ik afsluit met een hangslotje. Je kunt ook een moneybelt meenemen, maar ik voel me er zeker genoeg bij om het achter te laten in de casas. Dus wel even achter een slotje, om het ook niet ál te gemakkelijk te maken om door mijn spullen heen te gaan. Dit is natuurlijk een persoonlijke afweging die iedereen zelf moet maken. 

Lees ook: Mijn ideale route voor drie weken Cuba
paklijst cuba rondreis - vrouw met sigaar
.

Paklijst Cuba: Waardepapieren

▢  Paspoort
▢ Toeristenkaart (visum)
▢ Bewijs van medische verzekering
▢ Bankpas met geactiveerde werelddekking
▢ Creditcard
▢ Contant geld (euro’s of Amerikaanse dollars)
▢ Rijbewijs (internationaal rijbewijs is niet nodig)
▢ E-tickets
▢ Reserveringsbewijs Viazul-bus
▢ PADI-pas als je wilt duiken

Natuurlijk heb je voor een reis naar Cuba je paspoort nodig; een identiteitskaart is niet voldoende. Daarnaast moet je ook verplicht een toeristenkaart regelen (soms ook wel visum genoemd). En deze toeristenkaart moet je al VOORDAT je incheckt op de luchthaven in Nederland of België in je bezit hebben; je kunt deze dus niet aanschaffen bij aankomst in Cuba. Je wordt door de airline simpelweg niet aan boord van de vlucht gelaten in Europa als je niet een ingevulde toeristenkaart kunt laten zien. Zorg dat je deze dus voor vertrek al hebt aangeschaft; ik regel dit zelf altijd via CubaVisa.

PS Reis je vanuit een land in Midden- of Zuid-Amerika naar Cuba, dan kun je de toeristenkaart meestal aanschaffen op de luchthaven van vertrek, bijvoorbeeld in Cancun, Mexico City, Miami of Bogotá. Maar op Schiphol, Brussel en Dusseldorf Airport is dit niet het geval!

Lees ook: Visum Cuba of toeristenkaart Cuba regelen? Dit is wat je moet weten!
.

Voor een reis naar Cuba is het ook verstandig een Engelstalig bewijs van je reisverzekering mee te nemen, waarin staat dat je gedekt bent voor eventuele medische kosten in Cuba. Dit papier kun je gemakkelijk opvragen bij je verzekering. Er wordt soms naar gevraagd op de luchthaven van Havana, Varadero of Holguin als je aankomt, en als je niks kunt laten zien ben je verplicht ter plekke nog een verzekering aan te schaffen. Toch zonde van je geld, als je dit eigenlijk gewoon al geregeld hebt.

Dan nog even de situatie omtrent geld in Cuba. Het is jarenlang niet of nauwelijks mogelijk geweest om te pinnen in Cuba, maar die situatie is ondertussen wel echt verbeterd. Met je Nederlandse bankpas met Cirrus/Maestro-logo kun je bij veel banken pinnen, en ook Nederlandse creditcards werken meestal wel. Dit gezegd hebbende, ik neem tóch altijd ook nog contant geld mee naar Cuba. Zowel euro’s als Amerikaanse dollars worden tegenwoordig geaccepteerd en ik zorg dat ik altijd zo’n 400-500 euro bij me heb, voor de zekerheid. Het gebeurt nou eenmaal wel eens dat er geen stroom is, dat de pinautomaat geen verbinding maakt of dat de automaat leeg is. En dan sta je daar… Dus wat reserve-cash gaat bij mij standaard mee. En dat kan je vervolgens bij de Cadeca (wisselkantoor dat in elke plaats zit) omwisselen naar Cubaans geld.

Als laatste: als je van plan bent met de bus door Cuba te reizen en je hebt van tevoren al reserveringen gemaakt voor Viazul (zeker aan te raden in het hoogseizoen!) dan raad ik je aan deze reserveringen uit te printen en mee te nemen. Ter plekke in Cuba is het vaak heel lastig om een printer te vinden, en zonder dit reserveringsbewijs kun je bij Viazul niet je bustickets ophalen! 

Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
.

Paklijst Cuba rondreis: Kleding

▢  Dichte schoenen
▢ Slippers
▢ Dansschoenen / nette schoenen
▢ Shirt lange mouwen
▢ Lange broek
▢ Trui/vest
▢ Korte broeken/rokjes
▢ Shirts korte mouwen
▢ Sokken 
▢ Ondergoed
▢ Slaapkleding 
▢ Zwemkleding

Ik neem altijd drie paar schoenen mee: een dicht paar om goed mee te kunnen wandelen, een paar slippers om mee door stadjes te lopen of naar het strand te gaan, en een paar dansschoenen met een hakje. Want Cuba is nou eenmaal het land van de salsa!

Wat betreft kleding, Cuba ligt midden in de Caribbean en temperaturen zijn hier vaak hoog. De luchtvochtigheidsgraad is ook hoog, dus al te warme kleren heb je doorgaans niet nodig. Ik neem dan ook vooral korte broeken en rokjes mee, jurkjes, shirts met korte mouwen en mouwloze hemdjes. Dat gezegd hebbende: vergeet zeker niet ook om wat warme kleding in te pakken! Zeker in onze wintermaanden, dus zo tussen november en februari, kan het in Cuba heus af en toe ’s avonds wel eens wat frisser zijn; temperaturen rond de 15 graden komen dan wel eens voor. En in Cuba zijn bijna geen kledingwinkels te bekennen, dus een zoektocht naar een warme trui kan zomaar ineens twee dagen in beslag nemen! Zonde van je tijd, dus beter om ook wat met lange mouwen en een vest in je tas te stoppen.

Overigens is meer dan één lange broek ook wel aan te raden; het is fijn als je gaat paardrijden in Viñales of Trinidad, dat beschermt je benen tegen schuren en eventuele (steek)vliegen die op het platteland voor kunnen komen. En sowieso kunnen er ’s avonds muggen zijn, dan is een dunne lange broek ook prettig.

Lees ook: Reizen in Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?
paklijst cuba rondreis - vallei viñales
.

In sommige landen gelden bepaalde kledingvoorschriften waar je je als reiziger een beetje aan dient te houden, bijvoorbeeld geen korte broeken in de tempels in Zuidoost-Azië, of bedekte schouders en knieën in Arabische landen. Wel, in Cuba heerst ongeveer het omgekeerde: zowat alles kan en is acceptabel, zou ik zeggen. Korte hotpants, strakke shirts, decolleté’s… De Cubanen doen er niet moeilijk over. Je zal zien dat Cubaanse dames met aardig wat pondjes meer zich rustig in strakke stretch-shirts hijsen, dus voel je vooral niet onzeker over je lichaam en trek gewoon aan waar je je goed bij voelt! Enneh… als vrouw krijg je hoe dan ook complimenten en liefkozende opmerkingen naar je hoofd geslingerd, of je nou een strakke korte broek of hobbezak aan hebt. Wen er maar vast aan ;-)

Overigens kan je in vrijwel elke casa particular in Cuba je gedragen kleding afgeven en vragen of ze het voor je willen wassen. Als je ergens twee nachten blijft, is dat voldoende tijd om bij vertrek weer een lading frisgewassen kleding in ontvangst te kunnen nemen. De prijs voor een volle was is omgerekend meestal een paar euro.

.

Gezondheid

▢  DEET
▢ Anti-jeukmiddel
▢ Ibuprofen/paracetamol
▢ Betadine
▢ Pleisters + Leukoplast
▢ Anti-diarreemiddel
▢ Anti-constipatiemiddel
▢ Reisziektetabletten
▢ ORS-zakjes

In Cuba zijn drogisterijen geen standaard onderdeel van het straatbeeld. En als ze er al zijn zal je zien dat ze vaak lege schappen hebben. Ik zorg daarom altijd dat ik alle nodige spullen voor gezondheid zelf bij me heb, ook al zijn het dingen die ik keer op keer meenemen en eigenlijk nooit hoef te gebruiken. Zaken als paracetamol of aspirine zijn in Cuba ook heel lastig te verkrijgen, dus neem hier zeker genoeg van mee. Je kan het altijd achterlaten bij een casa particular aan het einde van je reis, daar zullen ze blij mee zijn. Mijn paklijst Cuba rondreis bevat daarom vele kleine spullen voor je gezondheid op reis.

Lees ook: Cuba in twee weken: welke route raad ik aan?
.

Ik zorg dat ik genoeg anti-muggenmiddel meeneem. Muggen in Cuba komen vooral voor tijdens het regenseizoen, dus van mei tot en met oktober. Gedurende deze tijd zou ik zeker muggenwerende middelen meenemen, zoals een shirt met lange mouwen en ook genoeg insectenspray. Let op: muggen in Cuba kunnen soms ziektes overbrengen – dengue, chikungunya en zika komen alledrie voor, hoewel in kleine aantallen. Ik ben zelf fan van DEET-spray met 40% DEET erin, dat houdt de muggen wel op afstand.

Goed om te weten (en ik krijg er vaak vragen over): ik neem geen klamboe mee. In Cuba hebben vrijwel alle casas particulares een airco of ventilator, en als je die ’s nachts aandoet zal je van muggen geen last hebben. Vooral het laatste uur aan het einde van de dag, als de zon ondergaat, willen de muggen in Cuba wel eens op komen zetten en dan zorg ik dat ik me insmeer met DEET-spray. Naast muggen komt er in Cuba trouwens nog een ander soort vliegje voor: hele kleine zwarte vliegjes, vooral op het platteland, die bijten en enorm jeukende bultjes achterlaten. Ook deze houden niet van DEET, dus ik smeer en spray me altijd goed in. 

Lees ook: De beste reistijd voor Cuba
.

Elektronica

▢  Wereldstekker
▢  Stekkerdoos
▢  Telefoon met oplader
▢  Fotocamera met oplader
▢  Laptop met oplader
▢  Koptelefoon of oortjes

In Cuba komen twee soorten stopcontacten en stekkers veel voor: dezelfde als die hier in Nederland/België gebruiken, én de variant met twee dunne platte polen (Amerikaanse stekker). Het is dus zeker aan te raden om een wereldstekker mee te nemen, anders kun je in de helft van de gevallen niet je apparatuur opladen. Tip: neem ook een stekkerdoos mee, zodat je de wereldstekker met stekkerdoos in één stopcontact kunt steken, en vervolgens al je apparaten met hun eigen stekker in de stekkerdoos kunt gebruiken! Vooral als je veel elektronische spullen mee hebt, is dit een aanrader. 

.

Cuba rondreis: Handige apps

▢  Maps.me
▢  Google Translate
▢  AlaMesa
▢  Shazam

Buiten elektronische apparatuur, is het ook heel slim om voor vertrek alvast wat apps op je telefoon te installeren. Bij mij is dat een essentieel onderdeel van m’n voorbereidingen voor een reis naar Cuba! Internet is in Cuba niet breed voorhanden en als je deze apps thuis al installeert, scheelt je dat een boel tijd.

Ik vind Maps.me de allerhandigste app voor Cuba. Het is een soort Google Maps, maar dan met veel gedetailleerde info voor Cuba. Zo staan er allerlei wandelroutes op door de vallei van Viñales en zijn er tips voor restaurants en café’s op te vinden. Het is een ‘user generated map’, dus hij wordt bijgehouden door reizigers en bevat daardoor vrijwel altijd heel actuele informatie. Zorg dat je de kaart van Cuba alvast in detail downloadt en offline beschikbaar maakt, zodat je geen internet nodig hebt in Cuba om de app te gebruiken.

Lees ook: Internet in Cuba – hoe zit het nu precies?
.

Google Translate is heel verstandig om te downloaden als je niet zo goed Spaans kan. Veel Cubanen spreken weinig of slecht Engels, en met deze app kun je dan tenminste een beetje communiceren. Ook handig: met de foto-optie in de app kun je teksten op infoborden of menukaarten vertalen. Zorg ook hier dat je in de app het Spaans alvast downloadt en offline beschikbaar maakt.

AlaMesa is een Cubaanse app die bomvol informatie over restaurants en café’s staat. De app wordt elke 15 dagen geüpdate, dus download ‘em voor vertrek en zorg dat je de meest recente versie offline beschikbaar hebt.

En als laatste Shazam, waarschijnlijk wel bekend als muziek-herkenningsapp. Er is zoveel leuke muziek in Cuba! Met Shazam kun je een stukje opnemen en als je een internetverbinding hebt, opzoeken hoe het nummer heet. Leuk om een vakantieplaylist mee aan te leggen voor als je weer thuis bent!

paklijst cuba rondreis - restaurant
.

Cuba rondreis paklijst: Eten & snacks

▢  Mueslirepen
▢  Ontbijtkoek
▢  Zak pistachenootjes of studentenhaver
▢  Sultana’s
▢  Tucs
▢  M&M’s

Misschien een beetje een rare categorie om zo te specificeren, maar neem het maar van me aan: veel Cubagangers zijn me dankbaar voor deze tip! Omdat er weinig winkels zijn in Cuba, kan het ook echt lastig zijn om wat snacks te kopen voor onderweg. Er zijn tegenwoordig wat winkels waar je luxe etenswaren kan vinden, zoals potjes met olijven, pakjes tomatensaus, zakken pasta en flessen met olijfolie. Maar aan dat soort spullen heb je als reiziger natuurlijk niet zoveel… Dingen als een rol met koekjes of een zak met zoutjes, dat vind je in Cuba vaak bijna niet. En daarom ga ik vóór elke reis naar Cuba even naar de supermarkt, om wat snacks in te slaan om mee te nemen. Tip! Ook leuk om te delen met bijvoorbeeld de eigenaar van casa particular tijdens een goed (handen-en-voeten)-gesprek.

Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
paklijst cuba rondreis - man sigaar
.

Persoonlijke verzorging

▢  Zonnebrand & aftersun
▢  Shampoo & conditioner
▢  Douchegel
▢  Deodorant
▢  Tandenborsel & tandpasta
▢  Haargel / mousse
▢  Scheermesje
▢  Contactlenzen / bril
▢  Tampons / maandverband
▢  Condooms / anticonceptie
▢  Klein flesje wasmiddel

Tja, deze lijst kan je natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Maar ik heb hier in ieder geval de dingen opgeschreven die in Cuba niet gemakkelijk te krijgen zijn. Soms kan je ze vinden in luxe staatswinkels (waar een rollstick deodorant gerust 5 dollar kost), maar voor bijna al deze producten bestaat ook een soort zwarte markt; dat is hoe de Cubanen zelf aan deze producten komen. Dat is een soort kofferbakverkoop, of deur-tot-deur verkopers die zachtjes vertellen wat ze voor je kunnen regelen. Niet echt handig als toerist, dus zorg dat je deze spullen zelf vanuit huis meeneemt en reken er niet op dat je ter plekke een fles zonnebrand of tube tandpasta gaat vinden.

Overigens geldt dit ook voor babyspullen: luiers, billendoekjes, talkpoeder, potjes met babyvoeding… Je gaat het in Cuba niet gemakkelijk vinden, dus neem het mee vanuit huis. Soms is het er ineens wel in een staatswinkel, maar de kans is ook dat het bewuste schap weken leeg blijft en dan heb jij dikke pech als je dacht dat je in Cuba wel een nieuwe voorraad luiers zou kunnen aanschaffen. Ter referentie: Cubanen gebruiken zelf vaak luiers voor hun baby, waarbij ze het absorberende deel van een wegwerpluier vervangen door een stuk katoen, en alleen het buitenste deel met plakstrips hergebruiken… Dus.

.

Paklijst: Presentjes voor Cubanen

▢  Lichamelijke verzorgingsspullen (deodorant, haargel, parfum, scheermesjes)
▢  Kleding
▢  Oude smartphone
▢  Ondergoed en boxershorts (nieuw natuurlijk, niet tweedehands…)
▢  USB-sticks
▢  Speelgoed voor kinderen 

Zoals gezegd, winkels zijn schaars en je treft overal regelmatig lege schappen. Daar komt bij dat veel producten tegenwoordig misschien wel wat meer verkrijgbaar zijn, maar voor veel Cubanen zijn het nog steeds luxeproducten. Een extraatje kunnen ze daarom altijd waarderen. En kom dan niet met je meest aftandse tweedehands kleding aan, want Cubanen hebben wel een flink gevoel voor stijl en mode. Ook een oude Nokia zal niet persé met open armen ontvangen worden; ook in Cuba zijn smartphones tegenwoordig de standaard. Maar je oude smartphone van drie jaar geleden wordt hier zeker nog gewaardeerd! Het meenemen van zeepjes is iets wat jaren geleden veel werd gedaan, maar geloof mij: bovenstaande spullen hebben ze echt meer aan. En geef ook vooral af en toe eens een fooi als je tevreden bent: geld is natuurlijk altijd welkom en kan besteed worden aan wat op dat moment het hardst nodig is.

.

Meer Cuba?

Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten

Of kijk hier voor een overzicht van alle artikelen over Cuba >>

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

1 Comment

Josine 20 april 2024 at 14:44

Hai, wat een fijne website!
Even een vraagje. Over een aantal weken vlieg ik voor vakantie naar Cuba. Het visum is aangevraagd. Heb ik nog meer nodig om goed voorbereid op reis te gaan? Ik las dat je ook een ander formulier moest invullen met gegevens. Klinkt dit herkenbaar of is een Visum voldoende?

Groetjes Josine.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.