planreizentips

Visum Cuba of toeristenkaart Cuba regelen? Dit is wat je moet weten!

30 maart 2017 21 Comments

Ik krijg regelmatig de vraag waar mensen een visum voor Cuba kunnen regelen. En ook wat het verschil is tussen een visum of een toeristenkaart voor Cuba. Hoe lang is het visum geldig? Waar kun je deze betrouwbaar kopen? En hoeveel kost het? Daarom vandaag: alles wat je moet weten over dit noodzakelijke papiertje om Cuba te kunnen bezoeken!

Een toeristenkaart is verplicht als je naar Cuba wilt

Wie naar Cuba wil, moet verplicht een ‘toeristenkaart’ regelen. Deze toeristenkaart staat gelijk aan een visum, en beide woorden worden gebruikt voor hetzelfde document: een rechthoekig groengeel papiertje met twee delen waarop je per persoon je gegevens invult. Van deze toeristenkaart neemt de Cubaanse douane de helft in bij aankomst in Cuba; de andere helft wordt gestempeld en krijg je weer terug. Bij vertrek uit Cuba moet je ook deze tweede helft weer overhandigen aan de Cubaanse douane en daarna kun je het land verlaten. Belangrijk: bewaar deze tweede helft dus goed als je aankomt in Cuba, anders heb je een probleem als je het land weer uitreist.

Moet je zelf je toeristenkaart regelen, of wordt dit voor je gedaan?

Een toeristenkaart (of dus ook wel visum genoemd) kost 25 CUC per persoon en deze moet je van tevoren in Nederland al regelen. Als je een all-inclusive zonvakantie via bijvoorbeeld TUI of Kras boekt, regelen zij de toeristenkaart voor je. Ook als je alleen een vliegticket koopt bij een chartermaatschappij zoals TUIfly of het Belgische Jetairfly, regelen zij de toeristenkaart voor je. Koop je je vliegticket naar Havana bij een lijndienstmaatschappij, zoals KLM, Air France, Iberia of Air Europa, dan moet je ZELF een toeristenkaart regelen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen via de website van CubaVisa.net. Dit is een Nederlandse website die onderdeel is van een reisorganisatie en hier betaal je €25 per toeristenkaart. Bestel je er twee, dan zijn de verzendkosten gratis. Een goede deal dus!

Tip: bij CubaVisa.net verkopen ze ook de beste wegenkaart die je van Cuba kunt vinden: de Cuba Road Guide. Voor €65 kun je een pakketje kopen met deze wegenkaart en twee toeristenkaarten erin. Helemaal een goede prijsdeal.

Vanuit Amerika naar Cuba reizen

Reis je vanuit Amerika naar Cuba? Dan heb je een ander visum nodig. De toeristenkaart zoals hierboven beschreven, geldt voor een reis vanuit Nederland, België of Duitsland. Wil je een reis naar Cuba combineren met een bezoek aan Amerika, en reis je eerst naar Amerika en daarna pas naar Cuba, dan moet je een ander type toeristenkaart hebben. Het gaat hier dan om een ‘pink visa’. Ook deze kun je regelen op de website van CubaVisa.net (als enige reisorganisatie in Nederland kunnen zij deze roze toeristenkaart voor je verzorgen). Dit roze visum kost €85 per persoon.

Toeristenkaart voor Cuba nodig? Regel het via CubaVisa.net

Je toeristenkaart verlengen tot 60 dagen

Een toeristenkaart en een visum voor Cuba is dus gewoon hetzelfde. De geldigheid van het papiertje is standaard 30 dagen; je krijgt bij aankomst in Cuba automatisch een stempel in je paspoort gezet voor 30 dagen. Je kunt de geldigheid van de toeristenkaart in Cuba één keer verlengen met 30 dagen extra. Dit doe je bij een kantoor van de Inmigración. Hiervoor moet je eerst naar de Cubaanse Banco de Credito y Comercio om voor 25 CUC aan zegels (‘sellos’) te kopen; daarna ga je met deze zegels naar de Inmigración, waar je naast deze zegels ook nog je paspoort, je vliegticket en een bewijs van onderdak moet laten zien. Vanwege dit laatste is het ’t handigst als de eigenaar van je casa particular met je meegaat naar de Inmigración; ook snapt deze vaak wat beter wat de gang van zaken is en kan hij/zij je helpen met de procedure. Tip: in Havana kan het verlengen van je toeristenkaart behoorlijk lang duren, omdat het hier vaak druk is. Kies bij voorkeur voor een kleinere plaats, waar het minder druk is en de procedure dus sneller gaat. Je vindt in vrijwel elke middelgrote plaats een kantoor van de Inmigración. Ik heb zelf mijn verlenging een keer geregeld in de kleine vissersplaats Gibara en daar was ik zo klaar. En nog een tip: regel op tijd je verlenging, maar ook weet niet te vroeg – zo’n vijf dagen voordat je eerste 30 dagen aflopen is een goed moment.

De mogelijkheid van een ‘visa familiar’

Wie met een toeristenkaart in Cuba verblijft, mag alleen maar slapen in officiële geregistreerde casas particulares of staatshotels. En dus niet logeren bij Cubanen thuis. Voor de oplettende lezers: ik mag dus niet zomaar bij Jesús in huis slapen. Aan het begin van onze relatie sliepen we dan ook altijd in een officiële casa particular van zijn oom of tante. De enige manier om onder deze regel uit te komen is door een ‘visa familiar’ aan te vragen; hiervoor moet je eerst met een gewone toeristenkaart het land binnenreizen en daarna kun je binnen 24 uur naar de Inmigración om een visa familiar te regelen. De kosten voor dit visum bedragen 40 CUC extra in zegels van de Cubaanse bank en een visa familiar is 60 dagen geldig vanaf de dag van binnenkomst in Cuba.

Voor langer dan 60 dagen naar Cuba?

Wil je voor een langere periode naar Cuba? Dan zijn je mogelijkheden maar beperkt. De makkelijkste manier: met een toeristenkaart voor 30 dagen naar Cuba gaan, een keer met 30 dagen verlengen, en vervolgens het land verlaten en weer terugkeren. De meeste reizigers kiezen voor een retourtje Havana-Cancún, de goedkoopste vlucht die je vanuit Cuba kunt nemen. Je kunt dan weer met een nieuwe toeristenkaart 30 dagen in Cuba verblijven. Een andere optie is een studievisum aanvragen: dit kan voor een periode van enkele weken tot zelfs maanden volgens mij. Het nadeel daarvan is echter dat je je daadwerkelijk moet inschrijven aan de universiteit en ook lessen moet volgen – je aanwezigheid wordt gecontroleerd, dus je kunt het studievisum niet misbruiken.

Visum voor Cuba nodig? Regel het via CubaVisa.net


Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Meer lezen over Cuba?

Mijn favoriete casas particulares in Cuba
Een auto huren in Cuba: dit is wat je moet weten
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

21 Comments

Stefan 30 maart 2017 at 22:53

Wij zijn net terug uit Cuba. Niets gemerkt of een casa officieel is. Hoe ga je dit na?
Vwb de wegenkaart: Download de app: maps.me en je hebt na het downloaden de Cuba kaart werkelijk alle wegen erop staan. We hebben 3000 km gereden en in 1 woord perfect👍

Reply
Edith 31 maart 2017 at 09:46

Hi Stefan, je kunt een officiële casa particular herkennen aan het witte bordje met een soort blauw dubbel anker erop, plus het onderschrift Arrendador Divisa. En over de app van Maps.me heb ik meer goede verhalen gehoord!

Reply
Stephen Adriaens 31 maart 2017 at 14:02

Hallo,
We verlangen al om naar Cuba te gaan. We moeten enkel nog in Santa Clara voor 1 dag onderdak vinden. Wie weet kan dit ter plaatse. We gaan 4 dagen bij de familie van je vriend. Alles ziet er goed uit. Enkel de auto vond ik heel duur. We hebben getwijfeld tussen openbaar vervoer, een taxi (maar dit bleek nog meer te kosten dan een auto huren) en zelf een auto huren. Groetjes en dank je voor je site. Stephen Adriaens en Karin VAnpoucke

Reply
Edith 2 april 2017 at 22:02

Hoi Stephen, ja het huren van een auto in Cuba is echt behoorlijk prijzig, en zeker in de drukkere maanden. Leuk dat jullie vier nachten in Vinales gaan slapen in een casa particular van VisitaVinales! Veel plezier met alle voorbereidingen en voorpret.

Reply
Yoram 21 mei 2017 at 17:05

Als je overigens via Amerika danwel Canada vliegt (zelfs als je alleen overstapt) dan heb je een ESTA (in Amerika) of een ETA (Canada) nodig. Dit is een ‘aanvullende reistoestemming’, we ontmoetten mensen in Cuba die hun vlucht moesten missen omdat ze dit niet op tijd konden aanvragen. De luchtvaartmaatschappij (wij vlogen met Air Canada) is niet verplicht je hiervan op de hoogte te stellen.

Reply
Edith 21 mei 2017 at 21:09

Hi Yoram, dank voor je toevoeging. Je hebt inderdaad gelijk, je moet zelf een ESTA voor Amerika of ETA voor Canada regelen als je via Amerika of Canada naar Cuba vliegt. Ook al is het slechts voor korte een overstap, zonder deze vooraf geregelde toestemming wordt je het vliegtuig zonder pardon geweigerd.

Reply
J.W.N.Vermij 7 juni 2017 at 12:53

Hoi kan je een roze visum ( we vliegen van miami naar havana) ook op vliegveld miami aanschaffen?

Reply
Edith 18 juni 2017 at 13:47

Volgens mij kan het, maar ik heb het zelf niet gezien of gedaan dus ik weet het niet uit eigen ervaring. Volgens verhalen van anderen is er een kleine kiosk bij de vertrekgate in Miami waar je voor zo’n US$100 dit roze visum kunt aanschaffen.

Reply
Bella 9 juni 2017 at 11:47

Hoi Edith,

Zoekend naar bruikbare info over Cuba ben ik op je site terecht gekomen en I love it :).

Ik ga samen met een vriendin in november naar Cuba, wij hebben via Airbnb ons verblijf geregeld. Zal dit denk je een probleem worden? Na het lezen van je stuk over casas particulares begin ik te twijfelen of Airbnb ook volstaat?

Groetjes en thnx voor je site!

Reply
Edith 18 juni 2017 at 13:48

Hi Bella, ik heb zelf natuurlijk wel eens iets via Airbnb geboekt, maar in Cuba vind ik het wat lastig omdat veel Cubanen niet over een bankrekening beschikken. En bij Airbnb betaal je vooraf… Dus hoe komt het geld dan in Cuba? Ik betaal juist liever contant on the spot, zodat ik zeker weet dat al mijn geld direct bij de verhuurder in Cuba terecht komt. Maar dat is een persoonlijke beslissing. Ik denk niet dat het een probleem is om met Airbnb te boeken, maar de geldstroom is wel lastiger te controleren.

Reply
Kim 20 juni 2017 at 03:41

Hoi Edith,

Op dit moment ben ik in Colombia en over drie weken vlieg ik naar Cuba. Heb jij enig idee hoe ik het beste een toeristenkaart kan aanschaffen?

Groetjes,
En bedankt voor de tips hier.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 20 juni 2017 at 11:41

Hoi Kim, vanaf welk vliegveld in Colombia vlieg je, en met welke airline? In veel Zuid-Amerikaanse landen kun je op het vliegveld bij de check in-balie een toeristenkaart/visum voor Cuba kopen. Misschien goed om even te checken met je airline?

Reply
Yoreh 8 juli 2017 at 16:04

Hi Edith, wat een leuke website heb je! Ik ga binnenkort op mijn volgende lange backpackreis en ik begin in Cuba. Nu hoor ik twee verhalen. De eerste is dat je pas een visum kan krijgen via de Cubase ambassade (in NL) op het moment dat je je in- en -uitvlucht hebt geboekt en alle plekken waar je blijft hebt geboekt en overhandigt. In China bijvoorbeeld was dit ook nodig. Maar klopt het dat volgens jouw verhaal ik alleen dit roze formuliertje nodig heb? Ik hoef dus niet naar de ambassade hierin in Nederland en vluchtschema’s te overhandigen?
Dankje!

Reply
Edith 9 juli 2017 at 12:34

Hoi Yoreh, wat leuk dat je lang op reis gaat! Het nieuws dat jij hebt gehoord klopt niet hoor. Je kunt via de website CubaVisa gewoon een toeristenkaart/visum aanvragen met een paar klikken op de knop vanuit je luie stoel en daar hoef je niet voor naar de ambassade. En je hebt niet het roze formuliertje nodig (dat is alleen voor reizen vanuit de USA) maar die gele ;-)

Reply
Yoreh 9 juli 2017 at 12:57

Hi Edith, dank je voor je snelle reactie! Dat is inderdaad een stuk makkelijker. Nu hoef ik nog niet meteen te bepalen wanneer ik vertrek uit Cuba (binnen de 30 dagen) en vanaf welk vliegveld. Ik ga meteen het gele formuliertje bestellen!

Reply
Dianne 23 oktober 2017 at 10:42

Hoi Edith,
Kan ik in Cuba dus niet in een Air B&B plek overnachten?
Groetjes Dianne

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 22:59

Hoi Dianne, je kunt in Cuba wel gewoon in een Airbnb overnachten hoor!

Reply
Erik 23 oktober 2017 at 13:51

Hallo Yoram. Ik lees toevallig dat jij met Air Canada naar Cuba bent gevlogen. Dit ga ik binnenkort ook doen en nu hoor ik in de wandelgangen dat de toeristenkaart voor Cuba bij de ticketprijs inzit en dat deze tijdens de vlucht wordt verstrekt. Kun jij dit voor mij bevestigen? Of weet jij dit Edith?

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 22:59

Hoi Erik, aiii nee dat kan ik je helaas niet vertellen, ik ben nog nooit met een Canadese maatschappij naar Cuba gevlogen. Misschien even een mailtje naar Air Canada zelf sturen…?

Reply
Joep 27 oktober 2017 at 15:09

Hoi Edith,

Ik vroeg me af of het nodig is om constant een paspoort op zak te hebben in Cuba? Is het een optie om een copie in mijn portemonnee te hebben voor als we ’s avonds ‘op stap’ gaan, uit eten, etc.

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 23:01

Hi Joep, in principe dien je je te kunnen legitimeren, maar ik heb vrijwel nooit mijn paspoort op zak. Een kopie zou voldoende moeten zijn – en dan gaat de politie maar even mee naar je casa als ze graag je origineel willen zien ;-)

Reply

Geef een reactie