reizentips

Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!

3 oktober 2017 8 Comments
voorbereidingen cuba reis

Nou vooruit, nog een artikel over Cuba dan… Meestal post ik geen 2x achter elkaar over hetzelfde land, maar ik ben natuurlijk net terug uit Cuba en zit nu nog vol inspiratie! Deze keer een handig artikel met tips om je te helpen bij je voorbereiding voor een reis naar Cuba. Want Cuba is net een beetje anders dan andere bestemmingen, zoveel moge duidelijk zijn. Er is nauwelijks internet voorhanden, er zijn maar heel weinig winkels – en als ze er al zijn, vind je vaak lege schappen – en door het socialistische stelsel zijn sommige dingen wat anders geregeld dan wij gewend zijn. Ondertussen ben ik acht keer in Cuba geweest en kan ik de nodige voorbereidingen voor een reis zo uit m’n mouw schudden, maar ik krijg er veel vragen over. Vandaar bij deze: een praktische checklist met dingen om te regelen voordat je naar Cuba gaat.

Regel een toeristenkaart

Allereerst: zorg dat je beschikt over een visum voor Cuba (ook wel toeristenkaart genoemd) voordat je in het vliegtuig stapt op Schiphol of Brussel. Dit visum moet je op voorhand al geregeld hebben en de luchtvaartmaatschappij kan je weigeren als je deze nog niet hebt. Op Schiphol wordt er vaak in de rij bij het inchecken al op gecontroleerd. Ik regel zelf mijn toeristenkaart meestal via de website van CubaVisa.

In dit blog vind je de nodige info: Visum Cuba of toeristenkaart Cuba regelen? Dit is alles wat je moet weten.

Regel een verzekeringsbewijs voor medische kosten

Officieel moet je beschikken over een bewijs dat je verzekerd bent voor medische kosten tijdens je verblijf in Cuba. Bij aankomst op de luchthaven in Cuba kan er om gevraagd worden: op elk vliegveld zie je een tafel met dames gekleed in een witte jassen, die steekproefsgewijs toeristen vragen om een bewijs van verzekering. Er is mij in al die acht keer nog niet een keer om gevraagd, maar dat is een kwestie van toeval. Als je wel wordt gevraagd om een verzekeringsbewijs en je kunt niks laten zien, dan moet je ter plekke een Cubaanse verzekering afsluiten voor enkele CUC per dag. Zonde van het geld.

Want wat is dit bewijs van verzekering dan precies? Eigenlijk niet meer dan een briefje van je reisverzekering. Als je beschikt over een internationale reisverzekering, kun je je verzekeringsmaatschappij in Nederland of België vragen om een Engelstalige verklaring dat je gedurende je reis in Cuba verzekerd bent voor medische kosten. Dit verstrekken ze vaak gratis, maar het kan soms wel een of twee weken duren voor het in je brievenbus ligt. Regel het dus op tijd en neem dit papier mee in je handbagage.

voorbereidingen cuba reis

Maak de nodige reserveringen voor vervoer en verblijf

Er wordt mij bijna dagelijks gevraagd of het echt nodig is om van tevoren reserveringen te maken voor een reis door Cuba. Een deel van het antwoord is simpel: als je wilt reizen per huurauto, dan is het absoluut JA. Regel zeker drie maanden van tevoren je huurauto, anders vis je meestal achter het net. De vraag naar huurauto’s is in Cuba vele malen groter dan het aanbod, zeker in de drukke maanden tussen november en maart, en in de zomermaanden juli en augustus. Op de website van Transtur Car Rental kun je zelf een auto online regelen, zonder tussenkomst van een reisorganisatie. Mocht op de pagina van Transtur Car Rental geen auto meer beschikbaar zijn, dan kun je ook een poging wagen op de website van TUI Cars.

Alle nodige info over een auto huren in Cuba: Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten.

Wat betreft reserveringen voor casas particulares, daarin verschilt het antwoord. Wil je graag in bepaalde casas slapen (die goed aangeschreven staan, op mijn blog maar ook bijvoorbeeld op Tripadvisor of in reisgidsen) of reis je tussen november en maart of in juli en augustus, dan zou ik wederom zeggen: JA, maak reserveringen. Tijdens de drukke maanden is het soms ter plekke heel lastig een beschikbare casa te vinden – tenzij je genoegen neemt met een heel eenvoudige casa, een aantal blokken weg van het centrum, bijvoorbeeld zonder warm water of airconditioning. Uiteindelijk hoeft niemand op straat te slapen, maar het haalt het reisplezier wel enorm naar beneden als je lang moet zoeken (sommige reizigers schrijven dat ze wel twee uur hebben gezocht naar een beschikbare kamer…) en dan ook nog eens in een heel simpele casa eindigt.

Reis je in het laagseizoen, dus in de maanden april, mei, juni, september of oktober, dan kan ik NEE antwoorden; vaak is er nog wel een leuke casa particular beschikbaar op de bonnefooi. In deze maanden zitten populaire casas soms wel al vol (ze hebben meestal immers maar twee of drie kamers) maar bij de buren is dan vaak nog wel plek. Buskaartjes zijn soms een dag van tevoren nog wel te krijgen, of anders kun je altijd reizen per ‘taxi colectivo’ (gedeelde taxi). Echter: in de laagseizoenmaanden raken huurauto’s alsnog vaak helemaal volgeboekt, dus zorg dat je die wél een maand of twee van tevoren al reserveert.

Overigens: ik reisde zelf dit jaar in september door Cuba en had van tevoren alle casas particulares toch al wel vastgelegd via Homestay.com. Ik ben kieskeurig als het om casas gaat, wil graag een goede locatie voor een goede prijs, heb zo m’n eigen lijstje met favorieten en dus boek ik ze al van tevoren. En daar was ik dit jaar erg blij om, want alle casas die we hadden gereserveerd waren top!

Benieuwd naar mijn favorieten? Lees dan ook dit artikel: Mijn favoriete casas particulares in Cuba.

Regel je geldzaken voor vertrek

In Cuba is het tegenwoordig op steeds meer plekken mogelijk om te pinnen met een Nederlandse of Belgische bankpas met Maestro-logo (ja, echt!). Zorg er wel vooraf al voor dat je bankpas op werelddekking staat. Voor de zekerheid neem ik tijdens elke reis naar Cuba ook een creditcard mee, want als het met de gewone bankpas eens niet lukt, kun je met een VISA of Mastercard vaak wel geld opnemen. Als laatste neem ik ook altijd nog een paar honderd euro cash mee, want het gebeurt in Cuba nou eenmaal wel eens dat de stroom uitvalt, dat er vier pinautomaten op rij helemaal geen cash meer hebben, etc. Dan heb ik graag altijd wat contante euro’s achter de hand.

Voor meer info over geldzaken in Cuba: Geldzaken tijdens je Cubareis – CUP’s en CUC’s.

Download Maps.me en de kaart van Cuba

Een app waar ik in Cuba altijd ontzettend veel plezier van heb is Maps.me. Zorg dat je deze op je telefoon installeert, en download ook alvast de kaart van Cuba voordat je vertrekt. Je kunt deze kaart offline gebruiken en gecombineerd met het GPS-signaal van je telefoon kun je vervolgens bijna net zo goed navigeren als met Google Maps in online modus. Onmisbaar voor als je met een huurauto gaat rijden, maar ik vind de kaart ook superhandig om bijvoorbeeld bezienswaardigheden op te ‘pinnen’, om de dichtstbijzijnde wifi-spot te zoeken of om te zien waar in een plaats zich een pinautomaat bevindt. Echt, ideaal!

Neem alle noodzakelijke spullen mee vanuit Nederland

In Cuba zijn maar heel weinig winkels te vinden, en als ze er zijn is de keus beperkt en zijn veel schappen leeg. Waar ik soms nog wel eens op reis ga naar andere landen met een halve fles deodorant en zonnebrand en dan denk: ik koop ter plekke wel een nieuwe…. Die vlieger die gaat in Cuba niet op! Dat betekent dat je sommige dingen het beste vanuit huis al kan meenemen. Sowieso allerlei toiletspullen, zoals tandenborstel, tandpasta, scheermesjes, tampons, maandverband, producten voor in je haar zoals gel of mousse, zonnebrand, deodorant in spray-vorm, pleisters, paracetamol of make-up. Die zijn niet of bijna niet te krijgen – er bestaat in Cuba zowaar een zwarte markt voor scheermesjes en haargel! Een aantal spullen zijn in luxe winkels wel te krijgen, zoals bijvoorbeeld shampoo, douchegel, zeep of deodorant-rollers. Maar ze zijn duur, niet van erg goede kwaliteit en je moet er soms flink voor zoeken. Ik zou dus zeggen: neem gewoon vanuit huis alles mee wat je nodig hebt. Overigens geldt dit ook voor babyspullen: luiers, billendoekjes, talkpoeder, potjes met babyvoeding… Je gaat het in Cuba niet gemakkelijk vinden, dus neem het mee vanuit huis.

cuba reis voorbereidingen

Neem ook wat snacks mee

Behalve dat er weinig toiletspullen zijn te vinden, geldt hetzelfde eigenlijk ook voor eten. Er zijn tegenwoordig wat winkels waar je luxe etenswaren kan vinden, zoals potjes met olijven, pakjes tomatensaus, zakken pasta en flessen met olijfolie. Maar aan dat soort spullen heb je als reiziger natuurlijk niet zoveel… Wat er vooral ontbreekt in de winkels zijn snacks. Gewoon, een rol met koekjes of een zak met zoutjes, dat soort dingen vind je in Cuba dus bijna niet. En daarom ga ik vóór elke reis naar Cuba even naar de supermarkt, om wat snacks in te slaan om mee te nemen. Meestal neem ik de volgende soort dingen mee: een pak Sultana’s, een paar voorgesneden ontbijtkoeken, een rol met koekjes, wat mueslirepen, een pakje Tucs of andere zoutjes, een zak pistachenootjes of een zak M&M’s. Overigens ook prima om te delen met Cubanen als je in de bus zit of ergens moet wachten, ze vinden ze allemaal lekker, haha.

Kado’s voor de Cubanen

Ook een vaak gestelde vraag: klopt het dat Cubanen heel graag zeepjes, shampoo, oude kleding etc in ontvangst nemen? Want veel reizigers vinden het leuk om iets mee te nemen als bedankje, of om producten mee te brengen die in Cuba schaars zijn. Welnu, in alle eerlijkheid is het idee van kadootjes geven aan de Cubanen een tikje oud nieuws. Enkele jaren geleden was er in Cuba niks te krijgen, maar dat is de laatste tijd wel iets veranderd. Daarbij, de mensen die een casa runnen verdienen echt een mooie som geld en die kunnen daarmee alles kopen wat in de winkels te krijgen is. Het zijn juist de Cubanen die geen casa hebben, of geen taxi rijden, die deze extraatjes goed kunnen gebruiken; dat is goed om je bewust van te zijn als je iets wilt meebrengen of uitdelen. En sommige dingen zijn in Cuba nog altijd lastig verkrijgbaar: verzorgingsspullen zijn altijd welkom, zoals deodorant (liefst zonder alcohol), haargel, parfum, douchegel of bodylotion. Ook scheermesjes kan men goed gebruiken, die zijn zoals eerder gezegd heel schaars, net als ondergoed en boxershorts. Van een t-shirt of korte broek worden sommige Cubanen erg blij, maar je zal ook zien dat een boel locals (zeker in de wat meer toeristische gebieden) er gewoon volgens de laatste westerse mode bijlopen! Verder zijn digitale speeltjes erg welkom, zoals USB-sticks of tweedehands smartphones. En kinderen zijn natuurlijk gewoon blij met iedere vorm van speelgoed, zoals overal ter wereld.

voorbereidingen reis cuba


Zo, dat is ‘em, mijn lijstje met voorbereidingen voor je reis naar Cuba. Ik hoop dat hij jullie ook van pas komt!  Heb je nog handige aanvullingen? Laat het hieronder vooral weten.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

8 Comments

Joep 4 oktober 2017 at 07:32

Hoi Edith, ik lees regelmatig dat het gebruik van GPS op Cuba verboden is. We hebben via Cubavisa dan ook een wegenkaart aangeschaft. In je artikel verwijs je echter naar het gebruik van Maps.me. Is dit wel toegestaan dan? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Wij hebben ook een huurauto namelijk. Groet, Joep

Reply
Edith 5 oktober 2017 at 13:59

Hoi Joep, een GPS-apparaat zoals een Tomtom of losse navigatie is inderdaad niet toegestaan. Maar als het in een mobiele telefoon zit is het geen probleem, smartphones mogen gewoon mee – zelfs als hier dus GPS inzit.

Reply
Yvette 4 oktober 2017 at 08:52

Hi edith! Wij vertrekken volgende maand naar Cuba en gaan alles met ov doen. Vanuit Vinales willen we naar playa larga. De gewone taxi is 250 cuc, dat is te duur. Is t dan beter om n taxi naar havana te pakken en vanuit daar de bus? Er rijden geen rechtstreekse bussen dacht ik. Heb jij tips wat we t beste kunnen doen? Thanks! Groetjes yvette en myrthe

Reply
Edith 5 oktober 2017 at 14:01

Hi Yvette & Myrthe, vanuit Viñales kun je een ‘taxi colectivo’ nemen naar Playa Larga. Ik heb dat zelf afgelopen augustus ook gedaan. Je kunt dit in Viñales regelen via je casa particular, of via het kantoor van Viazul/Cubataxi in de hoofdstraat van het dorp. Je wordt dan van Viñales naar de ring rondom Havana gebracht, en daar overgezet op een volgende gedeelde taxi naar Playa Larga. Dat regelen ze allemaal voor je, hoef je zelf niks voor te doen. De prijs is zo’n 30-35 CUC per persoon denk ik. Succes en veel plezier in Cuba!

Reply
Dominique | dominiquetravels.com 11 oktober 2017 at 19:29

Ik ga over drie weken naar Cuba, dus de tips komen goed uit! ik heb er zo veel zin in!! :-)

Reply
Edith 18 oktober 2017 at 19:47

Leuk Dominique, heel veel plezier toegewenst in Cuba!

Reply
Yvette 14 oktober 2017 at 10:00

hi Edith! dank voor je reactie. 30-35 CUC per persoon? Dat is nogal een verschil met 250 CUC wat onze casa eigenaar ons aanbied ( volgens mij wel een ‘reguliere’ taxi) We zullen dus zeker overwegen om een colectivo te nemen. Dus zij regelen dan ook de 2e taxi die van Havana naar Playa Larga gaat? Super fijn. gaat helemaal goed komen dan. Bedankt voor de tip! Groetjes, Yvette en Myrte

Reply
Edith 18 oktober 2017 at 19:47

Hi Yvette & Myrthe, oei ja de prijs van 250CUC zal voor een privétaxi zijn voor de hele rit. En dan waarschijnlijk een retourprijs, omdat de taxi & chauffeur ook weer terug moeten naar het beginpunt. Met colectivo’s ga je er zeker ook komen! En inderdaad, in Viñales zorgen ze dan voor een taxi naar het overstappunt, en ook al voor een plek in de taxi die je vervolgens naar Playa Larga brengt. Een colectivo is wat minder comfortabel dan een privé taxi, maar wel leuk voor een dosis avontuur ;-)

Reply

Geef een reactie