reizenrondreistips

De beste reistijd voor Cuba

9 december 2019 3 Comments

Over het klimaat in Cuba en tips om de toeristische drukte te vermijden

Het is de hoogste tijd dat ik dit onderwerp bespreek op mijn blog: wat is nu de beste reistijd voor Cuba? Ik krijg er regelmatig vragen over en dat kan ik me goed voorstellen. Want er zijn niet simpelweg vier seizoenen die lopen van koud naar warm net als bij ons, en dan heb je ook nog eens het risico van orkanen tijdens sommige maanden. Plus: wanneer is het in Cuba op zijn drukst en moet je zeker van tevoren reserveren? Of wanneer kun je prima reizen op de bonnefooi? In dit artikel komt het allemaal aan bod, net als tips over het tabaksseizoen, bepaalde vruchten die je soms wel en soms juist niet vindt en wanneer er de meeste muggen zijn. Let’s go!

Droge tijd en regentijd

Het jaar is in Cuba grofweg op te delen in twee delen: het droge seizoen en het regenseizoen. Vanaf begin november is het droog, tot ongeveer eind april. Mei is een overgangsmaand met wat regenbuien en vanaf juni begint de regentijd, die loopt tot eind oktober.

beste reistijd cuba - trinidad
.

Beste reistijd: temperatuur in Cuba

Veel mensen verwachten dat het in Cuba tijdens de droge maanden warm is en tijdens de regenmaanden wat kouder. Dit is echter niet persé het geval. De heetste maanden in Cuba zijn juli en augustus, hartje regenseizoen dus. Het lijkt dan soms extra warm omdat er door de regens veel vocht in de lucht zit en daarmee het ‘zweetgehalte’ extra hoog is. Temperaturen kunnen in Santiago de Cuba in augustus oplopen tot wel 40 graden; iets om rekening mee te houden als je niet van hitte houdt of er niet goed tegen kan!

Een koufront… in Cuba?

November wordt in Cuba gezien als het begin van de koele tijd, tegelijkertijd met de start van de droge periode dus. In Viñales kan het in november ’s avonds soms maar 15 graden zijn… Er zijn wel eens momenten geweest dat ik in Viñales met een lange broek, lange mouwen en een sjaal op het terras zat te eten. Die lagere temperaturen zijn wel relatief hoor, op andere plekken kan het in november gerust 20 of 25 graden zijn. Meestal is het een koufront die enkele dagen langs komt en daarna ook weer weg is. Maar het is slim om een vestje of iets met lange mouwen mee te nemen voor de mogelijk wat koudere avonden.

Vanaf maart komen deze koudere periodes eigenlijk niet meer voor en zijn de temperaturen de hele tijd lekker, rond de 30 graden. En dan begint in juni zoals gezegd de regentijd en gaan de temperaturen en luchtvochtigheid weer omhoog, tot in september zo ongeveer en dan neemt de warmte weer af.

Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!
.

Beste reistijd: orkaanseizoen in Cuba

Het orkaanseizoen is een aparte vermelding waard. Zoals hierboven genoemd, begint het regenseizoen in juni en duurt dit tot eind oktober. Orkanen kunnen tijdens het hele regenseizoen voorkomen, maar in Cuba ligt de piek meestal in de maanden september en oktober. Dat betekent dus dat je in september en oktober de meeste kans hebt op een orkaan in Cuba, maar zeker níet dat je er tijdens je reis ook daadwerkelijk een zal meemaken.

Een vraag die ik vaak krijg is: “wij kunnen alleen in september naar Cuba, maar hebben gelezen dat het dan orkaanseizoen is; zou je het ons dan afraden?”. Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind september zelf een prima maand; er is meer kans op regen dan tijdens sommige andere maanden, maar de temperaturen zijn alweer wat naar beneden, het is een stuk rustiger qua toeristen vergeleken met juli/augustus en het merendeel van de dagen zijn lekker warm, strakblauw en zonnig. Voor het grootste deel van je vakantie zal je dus zeer waarschijnlijk prima weer hebben. Maar ja, een flinke bui zal ook zeker eens vallen in september en het kan gebeuren dat een of meerdere stranddagen in het water vallen, niks aan te doen.

beste reistijd cuba - cayo las brujas
.
Mijn ervaring met orkanen in Cuba

En het risico op orkanen? Tja, natuurlijk hoop je dat jij niet de pech hebt om net een orkaan mee te maken in Cuba, want dat is geen pretje. Eens in de paar jaar krijgt Cuba te maken met een passerende orkaan van sterkte vier of vijf en dat is heel heftig.

In oktober 2016 kwam orkaan Matthew langs in het zuiden van Cuba, waarbij de plaats Baracoa zwaar geraakt werd. En in 2017 trok orkaan Irma langs de noordkust van Cuba, waarbij veel huizen werden vernield en het hele dagelijkse leven voor drie dagen plat lag. Het toeval wil dat Jesús en ik tijdens Irma in Cuba waren, waar ik in dit artikel meer over heb geschreven. Hoe heftig de orkaan ook was, en hoeveel schade veel lokale dorpen er ook van ondervonden hebben, als ik nog een keer moest kiezen zou ik weer in dezelfde periode naar Cuba reizen.

beste reistijd cuba - havana
.
Reizen in het orkaanseizoen

De Cubaanse overheid geeft goede informatie over naderende orkanen en als je het lokale nieuws in de gaten houdt (bijvoorbeeld via de eigenaren van de casas waar je verblijft), is het aardig goed te doen om uit de baan van een orkaan te blijven. Cuba is een groot eiland, en als Baracoa in de baan van een orkaan ligt is er in Viñales vaak niks aan de hand, en omgekeerd.

Natuurlijk wil ik het gevaar en vooral de soms desastreuze gevolgen van een orkaan niet bagatelliseren. Maar het is goed om te weten dat je als reiziger niet gauw risico loopt als je je ter plekke goed informeert en ervoor kiest naar een rustig/veilig deel van het eiland te reizen en daar de storm twee of drie dagen uit te zitten. Dat gezegd hebbende, doe vooral waar je je zelf goed bij voelt en als je liever een andere reismaand kiest dan is dat natuurlijk ook helemaal prima.

.

Wanneer is het hoogseizoen in Cuba?

De drukste maanden in Cuba qua toerisme zijn juli, augustus, november, december, januari en februari. Tijdens deze maanden worden sommige plaatsen in Cuba flink overspoeld door toeristen, zoals bijvoorbeeld de driehoek Havana, Viñales en Trinidad. Tijdens deze maanden gebeurt het soms dat je meer reizigers op straat ziet dan Cubanen, dat je in plaatsen als Viñales en Trinidad menig toerist op de centrale plaza op een bankje ziet wanhopen omdat ze ter plekke geen casa kunnen vinden, of zitten sommige populaire restaurants echt bomvol.

Ik zou tijdens deze maanden zeker aanraden om van tevoren wat reserveringen te maken en zo meer te genieten van je reis, want anders ben je ter plekke uren kwijt met zoeken, regelen en onderhandelen. Je zal niet op straat hoeven slapen, heus niet, maar als je geen genoegen neemt met een heel simpele casa van $10 op een kwartier lopen van de hoofdstraat dan zou ik mijn reis van tevoren plannen in deze reismaanden. Overigens: zeker huurauto’s moet je echt al maanden van tevoren vastleggen voor juli, augustus, november, december, januari en februari, anders vis je achter het net. Maar ook veel populaire casas particulares boeken al weken van tevoren vol in deze hoogseizoenmaanden.

Lees ook: Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten
Kortingscode voor uw huurauto
beste reistijd cuba - backpacken
.

Reizen op de bonnefooi in Cuba – beste reistijd

In de overige maanden van het jaar is het wat gemoedelijker, en hoe verder naar het oosten je komt hoe meer je ook zal merken dat het aantal toeristen uitdunt. In maart, april, mei, juni, september en oktober kun je in Cuba goed rondreizen op de bonnefooi. Het is dan niet persé nodig om van tevoren je hele reis vast te leggen – hoewel populaire  en fijne casas particulares in Havana, Viñales en Trinidad, bijvoorbeeld degenen die ik aanraad op mijn blog, ook in deze maanden vaak vol zullen zitten. Huurauto’s zou ik voor deze maanden wel alsnog van tevoren al reserveren, zoals ik ook in dit artikel uitleg. Er is nou eenmaal altijd een schaarste aan huurauto’s op Cuba!

Meer info over casas particulares? Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
.

Wanneer heb je het minste last van muggen?

Muggen in Cuba komen vooral voor tijdens het regenseizoen, dus van mei tot en met oktober. Gedurende deze tijd zou ik zeker muggenwerende middelen meenemen, zoals een shirt met lange mouwen en ook genoeg insectenspray. Let op: muggen in Cuba kunnen soms ziektes overbrengen – dengue, chikungunya en zika komen alledrie voor, hoewel in kleine aantallen. Check voor meer info hierover de pagina van de GGD over vaccinaties en voorkomende ziektes in Cuba.

Ik neem zelf altijd insectenwerende spray mee met 40% DEET, die ik standaard in mijn dagrugzak heb zitten. Ik spray zelf niet preventief (hoewel dat in steden vanwege dengue eigenlijk wel wordt aangeraden), maar op het moment dat ik ergens een mug zie haal ik direct mijn spray tevoorschijn om me in te smeren. En dit geldt voor elke maand van het jaar, dus of ik nou in het regenseizoen of het droge seizoen reis, ik heb altijd DEET bij me.

Vervelende beestjes

In de overige maanden van het jaar heb je minder overlast van muggen, dus tussen november en april. Het meeste last heb ik gehad toen ik tijdens het orkaanseizoen (september) in Playa Larga was, daar zaten langs de kust bij zonsondergang toen enorm veel muggen en daar was bijna niet tegenop te sprayen. Toen zijn we snel terug naar onze casa gegaan en hebben we gewacht tot de zon onder was en de muggen niet meer zo actief waren! Gelukkig konden we een uurtje later weer gewoon naar buiten.

Overigens, de vervelendste steekbeestjes die ik in Cuba ben tegengekomen zijn zandvliegen, kleine zwarte vliegjes die in het Spaans ‘jején’ heten. Kleiner dan een mug, maar hun beten jeuken wel echt meer. Oefff. Gelukkig houden ze ook niet van DEET, dus nog een goede reden om altijd een flesje muggenspray bij de hand te hebben.


Tip: lees ook het blog van Jacoba over haar reisroute door Cuba

beste reistijd cuba - vallei vinales
.

Seizoen van de tabaksplanten – beste reistijd

Wie de vallei van Viñales bezoekt, verheugt zich misschien op het zien van het tabaksproces. Hier op het platteland in het westen van Cuba vind je veel tabaksplantages en het is bijzonder om te zien hoe de planten groeien op het land, worden geoogst en uiteindelijk te drogen worden gehangen in de tabaksschuren. Reis je in november naar Cuba, dan is de tabak net geplant en zal je lege velden zien en schuren waar nog wat oude bladeren hangen te drogen. Tegen de maanden januari en februari beginnen de tabaksplanten flink de lucht in te schieten en zo rond maart/april begint het oogstseizoen. Vervolgens worden alle bladeren opgehangen in de schuren, waar zo tot de zomermaanden alle rekken helemaal vol hangen.

Wil je naar Viñales? Check dan ook eens Jesús’ eigen website VisitaVinales.com!
.

Seizoensfruit: mango, avocado en guave

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben ondertussen al zo vaak in Cuba geweest, en weet ook dat ik er in de toekomst nog heel vaak zal komen, dat ik soms mijn reizen een beetje afstem op het seizoen van mijn favoriete fruit. Haha! Zo is mango absoluut mijn lievelingsvrucht en de mango’s zijn in Cuba op z’n best in april en mei. En de avocado’s in Cuba die zijn gewoon van een buitencategorie, zo groot en zo geweldig lekker… Ze zijn maar heel kort op z’n rijpst en dat is in augustus en september.

Als troost, voor wie net niet in deze maanden reist: de guaves zijn in Cuba ook superlekker en deze zijn vrijwel het hele jaar door rijp. De eerste paar keren moest ik een beetje wennen aan deze roze melige vrucht, maar nu vind ik ze heerlijk en kan ik er tijdens elk ontbijtje in Cuba enorm van genieten!

beste reistijd cuba - fruit onderweg
.

Kerst en Oud & Nieuw in Cuba

Als laatste nog een speciale vermelding voor de kerst- en nieuwjaarsperiode in Cuba. Het valt middenin de ideale reistijd voor Cuba, namelijk van november tot mei, zoals ik hierboven al heb beschreven. Maar zoals overal ter wereld, moet je er rekening mee houden dat het absoluut hoogseizoen is in Cuba van eind december tot begin januari. Huurauto’s zijn al weken (zelfs maanden!) van tevoren helemaal uitverkocht, Viazulbussen zitten vol en ook veel casas zijn volgeboekt. Kun je alleen maar reizen tijdens de schoolvakanties en heb je je zinnen gezet op de kerstvakantie, begin dan echt op tijd met het vastleggen van je reis anders wordt het een frustrerend proces.


Tot zover mijn tips over de beste reistijd voor een reis naar Cuba! Heb ik nog iets gemist en hebben jullie nog vragen? Laat het gerust weten in de comments hieronder, dan zal ik proberen antwoord te geven!

Meer lezen over Cuba:

Een auto huren in Cuba; dit is wat je moet weten
Voorbereidingen voor je reis naar Cuba & handige checklist!
Mijn favoriete casas particulares in Cuba

Of ga naar het overzicht met alle artikelen over Cuba >>

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

3 Comments

Nel 23 december 2018 at 19:19

hallo Edith, ik volg jou blog al bijna een jaar en heb er heel veel goede tips vanaf gehaald.
wij zijn net 1 dag terug van onze vakantie in Cuba voor 4 weken. Wij ervaarden Cuba als een beleving……..Het is niet echt een prachtige natuur, en tamelijk vlak. Als je erg van natuur houd moet je naar Costa Rica gaan. Onze ervaring is dat de mensen erg vriendelijk eerlijk en behulpzaam zijn. wij hebben ons geen moment onveilig of angstig gevoeld. Je kunt gewoon in alle steden s’avonds de straat op. Hebben wij ook de hele tijd gedaan. Niets aan de hand. Onze huurauto was een gloednieuwe Mercedes die we op Santa Clara na altijd gewoon voor de casa parkeerden!!!onze ronde begon in Havana-santa-Clara- Trinidad-Playa Larga -Soroa- Vinales-Santa Lucia en terug naar Havana. In Playa Larga hadden wij voor 3 nachten op Guama geboekt, deze bleek bij aankomst gesloten te zijn. Voorlopig nog minimaal 1 jaar omdat ze aan het renoveren zijn. Wij werden naar hotel PlayaLarga verwezen,,,,dit was de hel van onze vakantie helaas……zo vreselijk vies, het is een park met huisjes……en in het restaurant konden we ontbijten. We zijn toen allebei ziek geworden. Zo onhygiënisch….. Dus als mensen dit ook geboekt hebben, laat je niet net als ons afschepen met zo een vreselijke vieze boel!!!!
De casa familias zijn echt het aller fijnst. Hele lieve behulpzame mensen. Je maakt de leukste dingen mee, en van sommige hosts kregen wij zelfs een kadootje. Je kunt bij sommige families ook erg lekker meeeten.Je leest veel over Cuba in negatieve zin, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Wij voelden ons heel veilig, veiliger dan in Nederland, echt waar. Een keer maakten we mee dat wij ons niet fijn voelden Dat was op een verlaten strand bij Marjana. We werden door een man aangesproken die zei dat hij de baas was van het strand waar ongeveer 60 mensen woonden. We moesten met hem mee en koffie bij hem thuis drinken. We kregen een kokosnoot in ons handen geduwd en hij vond dat we in zijn casa moesten blijven slapen, en kreeft bij hem eten. Toen we na 4x zeiden dat we al in Soroa onderdak hadden vond hij dat we moesten betalen 8 CUC en hem naar Pinar del Rio naar zijn familie moesten brengen. Wij zeiden dat we daar vandaan gekomen waren en een andere route gingen rijden. Toen wij weg wilden rijden sprong hij ineens achterin de auto en wij moesten naar het winkeltje brengen en samen nog wat drinken. Wij gaven aan dat we verder wilden reizen, en toen vroeg hij nog om meer geld…..Dit geval duurde onge eer anderhalf uur bij elkaar…..ik was die vent zo zat en zei nu mijn auto uit en wegwezen. Wij gaan nu verder reizen…….Toen gooide hij met een smak de autodeur dicht en scheurden wij weg als een gek….pppffff dit was echt niet fijn. Mijn waarschuwing is voor iedereen die net zo ondernemend en avontuurlijk zijn als ons…..wees op je hoede als je op afgelegen gebied komt. Je snapt niet waar ze ineens zo snel vandaan komen, en overrompelen je totaal.
4 Weken zijn omgevlogen, wij hebben echt genoten van het heerlijke klimaat. toch steeds zo rond
de 29 graden. Heerlijk is ook de zee, lekker warm water……Het land is volgens ons heel hard aan het werk om alles te vernieuwen en verbouwen. Wil je naar Cuba voor de belevenis stel het dan niet meer uit maar ga nu.

Reply
Edith 29 december 2018 at 13:12

Hoi Nel, wat leuk om te lezen dat jullie zo’n mooie reis hebben gehad! En leuk dat je je ervaringen hier op mijn blog deelt, daar kunnen andere toekomstige reizigers weer hun inspiratie uit halen. Wat betreft Guama en Hotel Playa Larga, beiden zijn staatshotels en dan weet je in Cuba nooit wat de kwaliteit gaat zijn. De casas particulares zijn doorgaans veel schoner, comfortabeler en meer servicegericht, maar dat hebben jullie ondertussen zelf ook ontdekt ;-)

Reply
Nicole 22 mei 2019 at 13:20

Hoi Edith!

Mijn vriend en ik gaan volgende maand voor het eerst naar Cuba. We hebben besloten om te reizen met de viazul bussen alleen nu kunnen we nog steeds geen bussen reserveren voor juli, terwijl we van hen te horen hadden gekregen dat dat vanaf mei mogelijk zou zijn. Ik begin lichtelijk te paniekeren ook omdat ik van viazul geen reactie meer krijg. Heb jij toevallig ervaring met viazul in de zomerperiode?

Groetjes!
Nicole

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.