planreizentips

Visum Cuba of toeristenkaart Cuba regelen? Dit is wat je moet weten!

30 maart 2021 57 Comments

Ik krijg regelmatig de vraag waar mensen een visum voor Cuba kunnen regelen. En ook wat het verschil is tussen een visum of een toeristenkaart voor Cuba. Hoe lang is het visum geldig? Waar kun je deze betrouwbaar kopen? En hoeveel kost het? Daarom vandaag: alles wat je moet weten over dit noodzakelijke papiertje om Cuba te kunnen bezoeken!

Een toeristenkaart is verplicht als je naar Cuba wilt

Wie naar Cuba wil, moet verplicht een ’toeristenkaart’ regelen. Deze toeristenkaart staat gelijk aan een visum, en beide woorden worden gebruikt voor hetzelfde document: een rechthoekig groengeel papiertje met twee delen waarop je per persoon je gegevens invult. Van deze toeristenkaart neemt de Cubaanse douane de helft in bij aankomst in Cuba; de andere helft wordt gestempeld en krijg je weer terug. Bij vertrek uit Cuba moet je ook deze tweede helft weer overhandigen aan de Cubaanse douane en daarna kun je het land verlaten. Belangrijk: bewaar deze tweede helft dus goed als je aankomt in Cuba, anders heb je een probleem als je het land weer uitreist.

Moet je zelf je toeristenkaart regelen, of wordt dit voor je gedaan?

Een toeristenkaart (of dus ook wel visum genoemd) kost $25 per persoon en deze moet je van tevoren in Nederland al regelen. Als je een all-inclusive zonvakantie via bijvoorbeeld TUI of Kras boekt, regelen zij de toeristenkaart voor je. Ook als je alleen een vliegticket koopt bij een chartermaatschappij zoals TUIfly of het Belgische Jetairfly, regelen zij de toeristenkaart voor je. Koop je je vliegticket naar Havana bij een lijndienstmaatschappij, zoals KLM, Air France, Iberia of Air Europa, dan moet je ZELF een toeristenkaart regelen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen via de website van CubaVisa.net. Dit is een Nederlandse website die onderdeel is van een reisorganisatie en hier betaal je €29 per toeristenkaart (dat is maar een paar euro meer dan die $25). Bestel je er twee, dan zijn de verzendkosten gratis. Een goede deal dus!

Tip: bij CubaVisa.net verkopen ze ook de beste wegenkaart die je van Cuba kunt vinden: de Cuba Road Guide. Voor €68 kun je een pakketje kopen met deze wegenkaart en twee toeristenkaarten erin. Helemaal een goede prijsdeal.

Vanuit Amerika naar Cuba reizen

Reis je vanuit Amerika naar Cuba? Dan heb je een ander visum nodig. De toeristenkaart zoals hierboven beschreven, geldt voor een reis vanuit Nederland, België of Duitsland. Wil je een reis naar Cuba combineren met een bezoek aan Amerika, en reis je eerst naar Amerika en daarna pas naar Cuba, dan moet je een ander type toeristenkaart hebben. Het gaat hier dan om een ‘pink visa’. Ook deze kun je regelen op de website van CubaVisa.net (als enige reisorganisatie in Nederland kunnen zij deze roze toeristenkaart voor je verzorgen). Dit roze visum kost €89 per persoon.

Ik krijg overigens veel vragen over reizen naar Cuba via of vanuit de Verenigde Staten. Dit omdat er sinds 2019 nieuwe regelgeving van kracht is en individueel reizen naar Cuba vanuit de USA aan banden is gelegd. Het is echter gelukkig nog wel steeds mogelijk om individueel via/vanuit Amerika te reizen; je moet dan als officiële reden voor je reis de categorie ‘Support for the Cuban people’ aankruisen. Zorg dan wel dat je reserveringen hebt gemaakt in casas particulares (print ze ook uit en neem ze mee), en stop wat spullen in je bagage zoals leesbrillen, USB-sticks etc waarmee je laat zien dat je de lokale bevolking in Cuba steunt. Dan zal het geen probleem zijn!

Toeristenkaart voor Cuba nodig? Regel het via CubaVisa.net

Je toeristenkaart verlengen tot 60 dagen

Een toeristenkaart en een visum voor Cuba is dus gewoon hetzelfde. De geldigheid van het papiertje is standaard 30 dagen; je krijgt bij aankomst in Cuba automatisch een stempel in je paspoort gezet voor 30 dagen. Je kunt de geldigheid van de toeristenkaart in Cuba één keer verlengen met 30 dagen extra. Dit doe je bij een kantoor van de Inmigración. Hiervoor moet je eerst naar de Cubaanse Banco de Credito y Comercio om voor $25 aan zegels (‘sellos’) te kopen; daarna ga je met deze zegels naar de Inmigración, waar je naast deze zegels ook nog je paspoort, je vliegticket en een bewijs van onderdak moet laten zien. Vanwege dit laatste is het ’t handigst als de eigenaar van je casa particular met je meegaat naar de Inmigración; ook snapt deze vaak wat beter wat de gang van zaken is en kan hij/zij je helpen met de procedure. Tip: in Havana kan het verlengen van je toeristenkaart behoorlijk lang duren, omdat het hier vaak druk is. Kies bij voorkeur voor een kleinere plaats, waar het minder druk is en de procedure dus sneller gaat. Je vindt in vrijwel elke middelgrote plaats een kantoor van de Inmigración. Ik heb zelf mijn verlenging een keer geregeld in de kleine vissersplaats Gibara en daar was ik zo klaar. En nog een tip: regel op tijd je verlenging, maar ook weet niet te vroeg – zo’n vijf dagen voordat je eerste 30 dagen aflopen is een goed moment.

De mogelijkheid van een ‘visa familiar’

Wie met een toeristenkaart in Cuba verblijft, mag alleen maar slapen in officiële geregistreerde casas particulares of staatshotels. En dus niet logeren bij Cubanen thuis. Voor de oplettende lezers: ik mag dus niet zomaar bij de familie van Jesús in huis slapen. Aan het begin van onze relatie sliepen we dan ook altijd in een officiële casa particular van zijn oom of tante. De enige manier om onder deze regel uit te komen is door een ‘visa familiar’ aan te vragen; hiervoor moet je eerst met een gewone toeristenkaart het land binnenreizen en daarna kun je binnen 24 uur naar de Inmigración om een visa familiar te regelen. De kosten voor dit visum bedragen $40 extra in zegels van de Cubaanse bank en een visa familiar is 60 dagen geldig vanaf de dag van binnenkomst in Cuba.

Voor langer dan 60 dagen naar Cuba?

Wil je voor een langere periode naar Cuba? Dan zijn je mogelijkheden maar beperkt. De makkelijkste manier: met een toeristenkaart voor 30 dagen naar Cuba gaan, een keer met 30 dagen verlengen, en vervolgens het land verlaten en weer terugkeren. De meeste reizigers kiezen voor een retourtje Havana-Cancún, de goedkoopste vlucht die je vanuit Cuba kunt nemen. Je kunt dan weer met een nieuwe toeristenkaart 30 dagen in Cuba verblijven. Een andere optie is een studievisum aanvragen: dit kan voor een periode van enkele weken tot zelfs maanden volgens mij. Het nadeel daarvan is echter dat je je daadwerkelijk moet inschrijven aan de universiteit en ook lessen moet volgen – je aanwezigheid wordt gecontroleerd, dus je kunt het studievisum niet misbruiken.

Visum voor Cuba nodig? Regel het via CubaVisa.net


Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Meer lezen over Cuba?

Mijn favoriete casas particulares in Cuba
Een auto huren in Cuba: dit is wat je moet weten
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

57 Comments

Stefan 30 maart 2017 at 22:53

Wij zijn net terug uit Cuba. Niets gemerkt of een casa officieel is. Hoe ga je dit na?
Vwb de wegenkaart: Download de app: maps.me en je hebt na het downloaden de Cuba kaart werkelijk alle wegen erop staan. We hebben 3000 km gereden en in 1 woord perfect?

Reply
Edith 31 maart 2017 at 09:46

Hi Stefan, je kunt een officiële casa particular herkennen aan het witte bordje met een soort blauw dubbel anker erop, plus het onderschrift Arrendador Divisa. En over de app van Maps.me heb ik meer goede verhalen gehoord!

Reply
Stephen Adriaens 31 maart 2017 at 14:02

Hallo,
We verlangen al om naar Cuba te gaan. We moeten enkel nog in Santa Clara voor 1 dag onderdak vinden. Wie weet kan dit ter plaatse. We gaan 4 dagen bij de familie van je vriend. Alles ziet er goed uit. Enkel de auto vond ik heel duur. We hebben getwijfeld tussen openbaar vervoer, een taxi (maar dit bleek nog meer te kosten dan een auto huren) en zelf een auto huren. Groetjes en dank je voor je site. Stephen Adriaens en Karin VAnpoucke

Reply
Edith 2 april 2017 at 22:02

Hoi Stephen, ja het huren van een auto in Cuba is echt behoorlijk prijzig, en zeker in de drukkere maanden. Leuk dat jullie vier nachten in Vinales gaan slapen in een casa particular van VisitaVinales! Veel plezier met alle voorbereidingen en voorpret.

Reply
Yoram 21 mei 2017 at 17:05

Als je overigens via Amerika danwel Canada vliegt (zelfs als je alleen overstapt) dan heb je een ESTA (in Amerika) of een ETA (Canada) nodig. Dit is een ‘aanvullende reistoestemming’, we ontmoetten mensen in Cuba die hun vlucht moesten missen omdat ze dit niet op tijd konden aanvragen. De luchtvaartmaatschappij (wij vlogen met Air Canada) is niet verplicht je hiervan op de hoogte te stellen.

Reply
Edith 21 mei 2017 at 21:09

Hi Yoram, dank voor je toevoeging. Je hebt inderdaad gelijk, je moet zelf een ESTA voor Amerika of ETA voor Canada regelen als je via Amerika of Canada naar Cuba vliegt. Ook al is het slechts voor korte een overstap, zonder deze vooraf geregelde toestemming wordt je het vliegtuig zonder pardon geweigerd.

Reply
J.W.N.Vermij 7 juni 2017 at 12:53

Hoi kan je een roze visum ( we vliegen van miami naar havana) ook op vliegveld miami aanschaffen?

Reply
Edith 18 juni 2017 at 13:47

Volgens mij kan het, maar ik heb het zelf niet gezien of gedaan dus ik weet het niet uit eigen ervaring. Volgens verhalen van anderen is er een kleine kiosk bij de vertrekgate in Miami waar je voor zo’n US$100 dit roze visum kunt aanschaffen.

Reply
Bella 9 juni 2017 at 11:47

Hoi Edith,

Zoekend naar bruikbare info over Cuba ben ik op je site terecht gekomen en I love it :).

Ik ga samen met een vriendin in november naar Cuba, wij hebben via Airbnb ons verblijf geregeld. Zal dit denk je een probleem worden? Na het lezen van je stuk over casas particulares begin ik te twijfelen of Airbnb ook volstaat?

Groetjes en thnx voor je site!

Reply
Edith 18 juni 2017 at 13:48

Hi Bella, ik heb zelf natuurlijk wel eens iets via Airbnb geboekt, maar in Cuba vind ik het wat lastig omdat veel Cubanen niet over een bankrekening beschikken. En bij Airbnb betaal je vooraf… Dus hoe komt het geld dan in Cuba? Ik betaal juist liever contant on the spot, zodat ik zeker weet dat al mijn geld direct bij de verhuurder in Cuba terecht komt. Maar dat is een persoonlijke beslissing. Ik denk niet dat het een probleem is om met Airbnb te boeken, maar de geldstroom is wel lastiger te controleren.

Reply
Kim 20 juni 2017 at 03:41

Hoi Edith,

Op dit moment ben ik in Colombia en over drie weken vlieg ik naar Cuba. Heb jij enig idee hoe ik het beste een toeristenkaart kan aanschaffen?

Groetjes,
En bedankt voor de tips hier.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 20 juni 2017 at 11:41

Hoi Kim, vanaf welk vliegveld in Colombia vlieg je, en met welke airline? In veel Zuid-Amerikaanse landen kun je op het vliegveld bij de check in-balie een toeristenkaart/visum voor Cuba kopen. Misschien goed om even te checken met je airline?

Reply
Yoreh 8 juli 2017 at 16:04

Hi Edith, wat een leuke website heb je! Ik ga binnenkort op mijn volgende lange backpackreis en ik begin in Cuba. Nu hoor ik twee verhalen. De eerste is dat je pas een visum kan krijgen via de Cubase ambassade (in NL) op het moment dat je je in- en -uitvlucht hebt geboekt en alle plekken waar je blijft hebt geboekt en overhandigt. In China bijvoorbeeld was dit ook nodig. Maar klopt het dat volgens jouw verhaal ik alleen dit roze formuliertje nodig heb? Ik hoef dus niet naar de ambassade hierin in Nederland en vluchtschema’s te overhandigen?
Dankje!

Reply
Edith 9 juli 2017 at 12:34

Hoi Yoreh, wat leuk dat je lang op reis gaat! Het nieuws dat jij hebt gehoord klopt niet hoor. Je kunt via de website CubaVisa gewoon een toeristenkaart/visum aanvragen met een paar klikken op de knop vanuit je luie stoel en daar hoef je niet voor naar de ambassade. En je hebt niet het roze formuliertje nodig (dat is alleen voor reizen vanuit de USA) maar die gele ;-)

Reply
Yoreh 9 juli 2017 at 12:57

Hi Edith, dank je voor je snelle reactie! Dat is inderdaad een stuk makkelijker. Nu hoef ik nog niet meteen te bepalen wanneer ik vertrek uit Cuba (binnen de 30 dagen) en vanaf welk vliegveld. Ik ga meteen het gele formuliertje bestellen!

Reply
Dianne 23 oktober 2017 at 10:42

Hoi Edith,
Kan ik in Cuba dus niet in een Air B&B plek overnachten?
Groetjes Dianne

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 22:59

Hoi Dianne, je kunt in Cuba wel gewoon in een Airbnb overnachten hoor!

Reply
Erik 23 oktober 2017 at 13:51

Hallo Yoram. Ik lees toevallig dat jij met Air Canada naar Cuba bent gevlogen. Dit ga ik binnenkort ook doen en nu hoor ik in de wandelgangen dat de toeristenkaart voor Cuba bij de ticketprijs inzit en dat deze tijdens de vlucht wordt verstrekt. Kun jij dit voor mij bevestigen? Of weet jij dit Edith?

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 22:59

Hoi Erik, aiii nee dat kan ik je helaas niet vertellen, ik ben nog nooit met een Canadese maatschappij naar Cuba gevlogen. Misschien even een mailtje naar Air Canada zelf sturen…?

Reply
Joep 27 oktober 2017 at 15:09

Hoi Edith,

Ik vroeg me af of het nodig is om constant een paspoort op zak te hebben in Cuba? Is het een optie om een copie in mijn portemonnee te hebben voor als we ’s avonds ‘op stap’ gaan, uit eten, etc.

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 23:01

Hi Joep, in principe dien je je te kunnen legitimeren, maar ik heb vrijwel nooit mijn paspoort op zak. Een kopie zou voldoende moeten zijn – en dan gaat de politie maar even mee naar je casa als ze graag je origineel willen zien ;-)

Reply
Liset 11 januari 2018 at 08:36

Hi Edith.

Fijn artikel! Vraagje: heb je een retourvlucht nodig voor Cuba? Wij willen heen op Holguin terug van Cancun vliegen. We weten echter nog niet wanneer we klaar zijn in Cuba om naar Mexico te gaan :), en boeken onze Havana-Cancun vlucht het liefst pas in Cuba.

Reply
Edith 15 januari 2018 at 21:13

Hi Liset, ja om Cuba binnen te komen moet je een vlucht laten zien waarmee je het land weer verlaat. Hier wordt niet altijd om gevraagd, maar soms wel. Dus beter om wel iets te regelen. Je kunt bij Copa Airlines volgens mij ook een reservering maken voor 24 uur, die je vervolgens kunt uitprinten en weer annuleren. Tenminste, ik heb dit wel eens van andere reizigers gehoord, hiermee omzeilden zij de eis van een doorvlucht. Succes!

Reply
Anke Sterckx 18 januari 2018 at 10:44

Hoi Edith,
Wij vertrekken in maart naar Cuba en ik vind het zeer moeilijk om de correcte informatie te krijgen ivm het toeristenvisum. Voor Belgie zou dit via het Cubaanse consulaat moeten, maar de procedure is omslachtig en ze reageren niet of enkel in het Frans op mijn vragen.
Nu zie ik hier dat je dit makkelijk via CuvaVisa.net kan bestellen. Is dit ook voor mensen met belgische nationaliteit of enkel voor mensen uit Nederland?

Groetjes, Anke

Reply
Edith 20 januari 2018 at 12:39

Hallo Anke, de service van CubaVisa geldt voor zowel Nederlanders als Belgen. Sterker nog, volgens mij kan vrijwel elke nationaliteit ter wereld dit visum (toeristenkaart) gebruiken, behalve Amerikaanse reizigers of andere toeristen die VIA Amerika reizen. Ook in Nederland werkt de visumroute via het consulaat erg traag, vandaar dat deze service echt heel handig is voor veel reizigers. CubaVisa verzendt ook naar België, dus dat is fijn!

Reply
Truus ter Veer 18 januari 2018 at 11:36

Hoi Edith,
Komende zomer ga ik met mijn gezin naar Cuba. Ik heb alles zelf geregeld, vlucht, auto en verblijf. We verblijven via airbnb bij de mensen thuis. Weet jij wat voor visum wij nodig hebben?

Reply
Edith 20 januari 2018 at 17:14

Hallo Truus, vlieg je vanuit Nederland naar Cuba? Dan heb je de groengele visumkaart nodig die je via dit artikel kunt bestellen. Vlieg je vanuit of via Amerika? Dan heb je de roze visumkaart nodig, die link vind je ook hierboven. Het maakt niet uit of je in hotels verblijft of in casas particulares, het visum dat je nodig hebt is hetzelfde. Succes en fijne reis!

Reply
sam 30 januari 2018 at 22:36

Hoi Edith, graag wat advies van je over cuba
ik vlieg met me gezin, 4 personen, vanuit amsterdam naar miami en verblijf 4 dagen waarna ik naar valadero in cuba voor 5 dagen wil.
vervolgens weer terug naar miami voor 7 dagen en terug naar huis in amsterdam.
ik hoor en lees verschillende verhalen.
mijn zijn de voorwaarden qua visum om dit reis mogelijk te maken. graag zie ik je reisadvies tegemoet.
wij zijn toeristen.

Sam

Reply
Edith 31 januari 2018 at 18:14

Hoi Sam, wat leuk dat je met je gezin naar Cuba wilt reizen. Als je vanuit Miami naar Varadero reist, moet je voldoen aan de Amerikaanse regels voor reizen naar Cuba. Dat betekent dat je per persoon het roze visum nodig hebt, zoals hierboven staat aangegeven. Verder moet je een van de twaalf officiële categorieën voor toegestaan Amerikaans toerisme naar Cuba opgeven voor je reis. Voor bijna alle twaalf categorieën betekent het dat je in groepsverband moet reizen, maar als je kiest voor de reden ‘support for the Cuban people’ mag je nog wel individueel reizen. Eigenlijk moet je dan wel zorgen dat je reserveringen in casas particulares maakt (en uitprint/meeneemt), dat je enkele excursies al vooraf boekt, etc. Je moet dan namelijk een zo vol mogelijk programma kunnen laten zien waarbij je ook daadwerkelijk aantoont dat je in contact komt met Cubanen en niet alleen maar in een strandhotel gaat liggen (want dat is vanuit Amerika dus niet toegestaan), hoewel ik tot op heden nog niet heb gehoord dat hier bij niet-Amerikanen streng op werd gecontroleerd. Maar je weet maar nooit, reizen van Amerika naar Cuba zijn er met de nieuwe regels van Trump niet makkelijker op geworden. Succes!

Reply
Greetje 4 februari 2018 at 00:56

Hoi Edith,
Wij willen graag vanaf Dusseldorf naar New york vliegen daar een week blijven en daarna 2 weken naar Havana vliegen. En daarna via New york weer terug. Met ons gezin. Nu lees ik dat je vanuit de vs niet als toerist naar cuba kunt. Ik wilde tickets via delta boeken maar dan moet ik een reden opgeven. Kunnen we niet via New york naar cuba? Of is er een manier om dit op te lossen?
Groetjes Greetje

Reply
Edith 9 februari 2018 at 12:17

Hoi Greetje, een combi van Amerika met Cuba is wel mogelijk, maar er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden. De regelgeving voor reizen tussen Amerika en Cuba is onlangs aangepast door Trump. Je moet een bepaalde categorie aanvinken die individueel reizen toestaat, ‘Support for the Cuban people’. En vervolgens reserveringen maken in casas particulares en die kunnen overleggen als er in Amerika om wordt gevraagd. Ik denk dat dit artikel je op weg zal helpen: https://www.huffingtonpost.com/entry/you-can-still-travel-to-cuba-individually-heres-how_us_5a1ed477e4b039242f8c8096. Je moet in ieder geval het roze visum hierboven aanvragen, en dus niet het gewone geelgroene visum dat je voor reizen vanuit Nederland nodig hebt. Succes!

Reply
Jessica Otter 7 februari 2018 at 22:15

Dag Edith,

Ik heb met veel plezier je artikel gelezen en ik hoop dat jij antwoord kan geven op mijn vraag. Mijn vriend en ik willen de volgende reis maken: Amsterdam- New York – Cancun – Havana – New York – Amsterdam. Kunnen wij met een normaal visum van Havana naar New York reizen? En moeten we dan ook een reden voor onze reis opgeven of geldt dit alleen voor reizen vanuit Amerika naar Cuba? Ik kan weinig informatie vinden op internet dus ik hoop dat jij mijn vragen kunt beantwoorden. Alvast bedankt

Reply
Edith 9 februari 2018 at 12:18

Hoi Jessica, wat een toffe reisplannen! En inderdaad wat ingewikkeld door de nieuwe regelgeving voor reizen tussen Amerika en Cuba die onlangs is aangepast door Trump. Je moet een bepaalde categorie aanvinken die individueel reizen vanuit Amerika naar Cuba toestaat, ‘Support for the Cuban people’. En vervolgens reserveringen maken in casas particulares en die kunnen overleggen als er in Amerika bij de douane om wordt gevraagd. Ik denk dat dit artikel je op weg zal helpen: https://www.huffingtonpost.com/entry/you-can-still-travel-to-cuba-individually-heres-how_us_5a1ed477e4b039242f8c8096. Omdat je vanuit Mexico naar Cuba reist, kun je volgens mij gewoon het geelgroene visum hierboven gebruiken. Maar voor de zekerheid zou ik het even navragen bij CubaVisa als ik jou was. Succes!

Reply
Nicky van Es 9 februari 2018 at 21:59

Hoi Edith,

Wij verblijven eerst in Cuba en gaan vanaf daar door naar Miami. Weet jij of er dan ook een ander soort visum nodig is?

Groetjes Nicky

Reply
Edith 10 februari 2018 at 17:19

Hoi Nicky, voor zover ik weet is het alleen van belang vanuit welk land je naar Cuba toe reist. Dus vanuit Nederland naar Cuba heb je een groengeel visum nodig, en waar je vervolgens naar doorreist maakt volgens mij niet uit. Ik zou je wel aanraden voor de zekerheid dit nog even te verifiëren bij bijv. het Cubaanse consulaat.

Reply
wim diepeveen 27 februari 2018 at 18:25

hi mevrouw Edith, ik wou al vanaf mijn 17e jaar, ben nu 49 jaar, naar Miami, om daar te gaan wonen, maar dat blijkt erg duur te zijn, en zalik dan ook werk moeten zoeken daar? en wat is daar de huur per maand wat ze moeten betalen, wat kost eigenlijk een appartement huren???
groeten van wim diepeveen

Reply
Edith 28 februari 2018 at 04:43

Beste Wim, wat een bijzondere wens om in Miami te gaan wonen. Ik ben er zelf nog nooit geweest, dus kan je niet echt verder helpen. Ik denk wel dt als je in Miami wilt gaan wonen, je óf moet beschikken over voldoende spaargeld, óf er zal moeten gaan werken. Veel succes met je zoektocht naar informatie.

Reply
Ryan 23 maart 2018 at 00:40

Wil een vliegticket boeken, maar kan pas verder als ik een van deze aanvink? Snap het niet helemaal?

Permitted reasons for travel

When you book or check in for your flight, you will be asked to certify the reason for your visit. There are currently two ways to gain permission to travel to Cuba: with a general license or with a specific license.

If you meet the regulations and conditions of a general license, you will not need to apply for a specific license. There are 13 categories of general licenses related to Cuba travel:
1.Family visits
2.Official government business
3.Journalistic activity
4.Professional research or meetings
5.Educational activities or group people-to-people exchanges
6.Religious activities
7.Sports and public events
8.Support for the Cuban people
9.Humanitarian projects
10.Research
11.Informational materials
12.Authorized export activities
13.Non-immigrant Cuban National

You will not qualify for a general license if the reason for your travel is not listed above, and you will be required to apply for a specific license from the U.S. Office of Foreign Assets Control (OFAC). All license applications are reviewed on a case-by-case basis. Please see the U.S. Department of the Treasury’s OFAC FAQ page for more information.

Reply
Edith 27 maart 2018 at 21:00

Hi Ryan, ik vermoed dat je probeert om een ticket vanuit (of via) Amerika naar Cuba te kopen? Je moet dan voldoen aan de Amerikaanse regelgeving omtrent reizen naar Cuba, en dat betekent dat je een van de 12 officiele redenen van toegestaan toerisme naar Cuba moet aangeven. Ik raad je aan om te gaan voor de optie ‘Support for the Cuban people’, en vervolgens reserveringen te maken in casas particulares. Print die uit en neem ze mee, mocht iemand in Amerika bij de douane er dan naar vragen, dan kun je je reisdoel op die manier onderbouwen. Succes en veel plezier!

Reply
Anne 10 april 2018 at 22:45

Hoi!

Ik heb een vraag hoe het zit met een visum regelen wanneer we reizen vanaf Colombia. Weet iemand hier iets over? Regelen we dat op het vliegveld of regelen we dat via de ambassade?

Groetjes!

Reply
Edith 11 april 2018 at 13:22

Hi Anne, ik raad je aan contact te zoeken met de luchtvaartmaatschappij waarmee je van Colombia naar Cuba vliegt. Soms is het visum al inbegrepen bij je ticket en krijg je deze uitgereikt door de airline; soms kun je dit visum kopen aan de incheckbalie van de airline in Bogotá. Volgens mij kan je het visum ook kopen bij aankomst in Havana, maar in veel landen moet je dit visum al tonen voordat je aan boord gaat van het vliegtuig in het land waar je vliegtuig vertrekt, dus dan heb je er weinig aan dat je hem in Havana kunt kopen want daar ga je niet aankomen ;-) Als je nu nog in Nederland bent, is het sowieso mogelijk om het visum al te regelen via CubaVisa, dan neem je hem gewoon mee op reis. Dit visum dat je in Nederland koopt is dezelfde die je anders in Colombia zou krijgen. Succes en veel plezier!

Reply
annemieke 18 april 2018 at 17:02

hoi Edith,
toffe blog. zo’n visa familiar, mag dat ook als je pas net iets hebt? ik wil naar cuba om een jongen beter te leren kennen, maar hoorde dat we minimaal een jaar iets moeten hebben om in aanmerking te komen voor zo’n visum.
groet,
annemieke

Reply
Edith 22 april 2018 at 17:31

Hi Annemieke, wel het visum is bedoeld voor overzeese Cubanen om bij hun familie te kunnen verblijven, zonder in een betaalde casa particular te hoeven slapen. Maar ook voor buitenlandse getrouwde partners geldt het. Soms moet je een bewijs van relatie laten zien, maar soms ook niet. Daarom is het de ene keer prima als je zegt dat je een relatie hebt en slechts novio & novia bent, en de andere keer niet. Het helpt om bewijs mee te nemen van je relatie, bijvoorbeeld foto’s van eerdere trips, emails over en weer, sms-afschriften, dat soort dingen. Maar als je elkaar nog niet lang kent, zal je dat niet hebben denk ik. Gewoon proberen is het advies, en als het niet lukt dan zal je moeten kiezen voor casas particulares. Het grote voordeel van casas is dat je een stuk meer privacy hebt ;-)

Reply
Erwin 15 mei 2018 at 16:09

Update: Een visum is tegenwoordig 2 x verlengbaar, dus 3 x 30 dagen = 90 dagen totaal als maximum.

Reply
Edith 15 mei 2018 at 16:26

Hi Edwin, bedankt voor de aanvulling! Kun je aangeven waar je dit nieuws hebt gehoord? Daar ben ik nieuwsgierig naar!

Reply
Geert 31 juli 2018 at 20:11

Dag Edith,

Ik wil van Amerika verder vliegen naar Cuba, mijn vrouw vliegt rechtstreeks naar daar maar ik ben al in Florida dus ik wil rechtreeks verder vliegen, weet je of ze streng controleren in de US? ik zou als reden opgeven dat ik familie bezoek, een fictieve neef van mij. Wel iemand die we met naam en toenaam kennen en die ook in Varradero woont, waar we landen. Ik veronderstel dat ik een roos visum moet aanschaffen, klopt dat? Alvast bedankt voor je reactie.

Reply
Edith 6 augustus 2018 at 22:18

Hoi Geert, voor zover ik heb gehoord zijn de controles in de USA niet erg streng. Je moet wel officieel aangeven wat je reden van bezoek aan Cuba is, en als je zelfstandig reist dien je het beste aan te kruisen ‘support for the Cuban people’. Als je vervolgens wat reserveringen van casas particulares laat zien, is alles in orde hoor. Je moet inderdaad wel een roze visum aanschaffen i.p.v. het gebruikelijke gele visum, dat kun je snel en betrouwbaar hier doen: CubaVisa.

Reply
Sam 15 augustus 2018 at 16:43

Hoi, ik kom vorig week uit Miami. Tijdens mijn verblijf heb ik ook met me gezin Cuba bezocht. Geen enkel probleem om vanuit Amerika naar Cuba te reizen, echter dien je wel aan te kruisen wat Edith aangaf; support cuban people. Visum ken je bij inchecken aanvragen en afrekenen, althans als je met Delta airlines vliegt. Kost $ 50 per persoon. Bij American airlines kost dit $ 80. Delta is ook goedkoper met tickets. Succes.
Tip bezoek Havanna met name de oude gedeelte, Old Habana.

Reply
Petra 18 september 2018 at 20:24

Hoi Edith, ik hoor ook dat je een Engelse verklaring van je reisverzekering dient mee te nemen naar Cuba. Klop dat.
Groet Petra

Reply
Edith 22 september 2018 at 10:19

Hi Petra, het gaat niet zozeer om een Engelstalige verklaring van je reisverzekering, maar van het feit dat je op Cuba tegen ziektekosten verzekerd bent. Meestal ben je dit via je internationale reisverzekering, dus daarom is een Engelse verklaring hiervan aan te raden om mee te nemen. Ik leg het uit in dit artikel; http://travelcreaterepeat.nl/voorbereidingen-cuba-reis-tips/.

Reply
Jan van Rooij 20 september 2018 at 20:36

Hoi Edith,

Onze dochter en haar partner zullen binnenkort met hun zeilboot Cuba aandoen en mijn vrouw en ik zijn van plan daar op te stappen om gezamelijk Cuba per zeilboot te verkennen.
De heen- en terugvlucht gaan we hoogst waarschijnlijk met een rechtstreekse lijnvucht maken. Welk visum hebben we nodig en welke problemen kunnen we verwachten?

Reply
Edith 22 september 2018 at 10:15

Hoi Jan, wat een mooie plannen. Als je met een lijnvlucht naar Cuba vliegt, heb je een gewone toeristenkaart nodig, de geelgroene variant. Ik ben verder niet bekend met specifieke regels omtrent boten in Cuba en of je daar nog andere toestemmingspapieren voor nodig hebt, sorry!

Reply
kirsten 20 januari 2019 at 17:25

Hoi Edith,

Weet u toevallig of het nog steeds mogelijk is om van Miami naar Cuba te vliegen met de toeristenkaart? Ik wil dit namelijk boeken voor maart dit jaar.

Groetjes

Reply
Edith 1 februari 2019 at 00:09

Hoi Kirsten, ja het is zeker mogelijk om van Amerika naar Cuba te reizen met de toeristenkaart. Je moet dan wel echt de ROZE kaart regelen, die in het artikel genoemd wordt. Met het gewone gele visum (die volstaat vanuit Nederland) kun je niet via Amerika reizen.

Reply
e visum 25 april 2019 at 12:43

Uitstekende blog. Bedankt voor het delen van dit informatieve blog. Als u van plan bent om naar India, Vietnam, Sri Lanka, Turkije te reizen, helpen onze experts u om online een visum te krijgen. Neem contact op met onze experts om een visum aan te vragen.
https://e-visumdirect.nl/landen/visum-turkije-aanvragen/

Reply
Nora 11 oktober 2019 at 12:27

Hallo, komende zomer vlieg ik vanuit Amerika naar Cuba. Heb je dan een toeristenvisum nodig en een pink visum?

Reply
Edith 13 oktober 2019 at 20:43

Hoi Nora, als je vanuit Amerika vliegt heb je alleen het roze visum nodig. Dit IS dan je toeristenkaart, dus die heb je niet alsnog nodig.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.