citytripinspiratiereizentips

11x onze tips voor een citytrip Rome | Italië

13 maart 2021 0 comments

Wat zien en doen tijdens een citytrip Rome?

Rome is een geweldige stad! Zóveel geschiedenis, levenslust en heerlijk eten en drinken. Maar Rome is ook een stad waarbij het loont om wat voorbereidingen te treffen. Anders loop je namelijk alleen maar de hele dag tussen andere toeristen en tourgroepen, eet je bij de meest toeristische plekken middelmatig en veel te duur eten, en kan je niet écht goed genieten van wat de stad allemaal te bieden heeft. Vandaar vandaag een blog met onze tips voor hoe je Rome wél moet bezoeken: de bezienswaardigheden die je niet mag missen, hoe je de grootste drommen toeristen kunt omzeilen én onze tips voor leuke adresjes. Geniet van la dolce vita tijdens je citytrip Rome! 

.

Citytrip Rome: bezienswaardigheden afvinken?

Ik ging naar Rome met een lijstje vol namen van allerlei bezienswaardigheden die ik graag wilde zien. Ik had logische routes uitgestippeld, om op een effectieve manier zoveel mogelijk te kunnen zien. Want als projectmanager hou ik van plannen, en in Rome wilde ik toch zeker niks missen! En eerlijk…? Ik vond het vreselijk. Dan loop je namelijk de hele dag alleen maar tussen andere toeristen, eet je op de meest toeristische plekken van de stad smakeloze pasta en pizza (ja dat kan dus… hoe zonde!) en mis je totaal de ziel en fijne vibe van de stad. 

Ik had aan het begin van onze citytrip Rome het gevoel dat een tweede bezoek aan Rome eigenlijk pas écht leuk is. Omdat je dan niet meer zo nodig van alles ‘hoeft’, en al wat dingen hebt afgevinkt. Eigenlijk is dat natuurlijk hartstikke zonde van je eerste bezoek… Dus daarom besloten wij het anders aan te gaan pakken. Hup, weg met die lijsten van allerlei efficiënte routes vol must-sees, en veel meer tijd voor rondslenteren en struinen door heerlijke lokale wijken. En toen hadden we veel meer plezier van onze citytrip Rome. Mijn advies voor Rome zou dan ook echt zijn: liever wat minder bezienswaardigheden en meer genieten van de vibe in de stad.

Daarom geven we je in dit blog tips hoe je wél van Rome kan genieten. Want het is een heerlijke plek voor een citytrip!


Lees ook: Tips voor leuke kleinschalige hotels in Rome | Italië
.

#1 Colosseum – het Nieuwe Wereldwonder

Met stip op 1 staat natuurlijk een bezoek aan het Colosseum. Dit indrukwekkende bouwwerk is benoemd tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen en is absoluut een must-see. Van buiten is het Colosseum al heel gaaf, dus houd je een strict budget aan dan hoef je niet persé entree te betalen om het te te zien. Maar een bezoek brengen aan de binnenkant is wel echt de moeite waard.

Voor Jesús was het bezoek aan het Colosseum het hoogtepunt van heel Rome! Een plek met zoveel geschiedenis, bekend van series en films, met gladiatoren en verhalen die tot de verbeelding spreken. Ik vond het vooral tof om een wereldwonder af te kunnen strepen, hoewel de verhalen binnen op mij ook zeker wel indruk maakten.


Meer inspiratie? Lees ook: Mijn 10 leukste tips voor een citytrip Milaan

Wie het Colosseum van binnen wil bezoeken, moet een entreeticket kopen. Dit is automatisch een combiticket, waarmee je zowel het Colosseum als het Forum Romanum & het Palatino kunt bezoeken. Het combiticket kost €12 en is 48 uur geldig, je kunt je bezoek aan deze sights dus spreiden over twee dagen. Er staat altijd een behoorlijke rij bij de entree naar het Colosseum; je kúnt online op de website van het Colosseum een ticket kopen (kost dan €14) maar dat geeft je geen recht om te rij over te slaan, dus daar schiet je niet veel mee op.

Dé manier om de rij te omzeilen is om een georganiseerde excursie met ‘hosted entrance’ te boeken; je krijgt dan geen gids mee (je kan dus lekker op eigen gelegenheid lopen, daar hou ik van) maar krijgt wel hulp bij de versnelde toegang. Dit kan al vanaf €28 per persoon (inclusief entreeprijs voor Colosseum & Forum Romanum & Palatino à €12 p.p.); je boekt de optie HIER online via Getyourguide.

Tip: Bezoek je eerst het Colosseum en daarna het Forum Romanum, kies dan voor de ingang naar het Forum Romanum bij de Via Imperiali. Hier is het een stuk minder druk, want de meeste mensen gaan naar binnen tegenover het Colosseum en daar moet je veel langer wachten. Maak je gebruik van de ‘hosted entrance’ van hierboven, dan word je sowieso geholpen bij de entree naar het Forum Romanum en gaat het een stuk sneller.

.

#2 Forum Romanum & Palatino – toppunt van geschiedenis

Daarmee komt het Forum Romanum dus absoluut op de tweede plek van must sees. Zó’n historische plek, die kan je niet overslaan tijdens je citytrip Rome. Het Forum Romanum ligt naast het Colosseum en was het hart van de stad tijdens de Romeinse tijd. De gloriedagen lagen zo tussen 500 voor Christus en 500 na Christus, een tijd waarin veel imposante bouwwerken werden neergezet zoals de Tempel van Saturnus, het Huis van de Vestaalse Maagden en de Triomfboog van Titus.

Het is heel interessant om over het forum te dwalen en alle gebouwen van dichtbij te bekijken, maar nóg indrukwekkender vond ik het uitzicht van bovenaf. Als de naast het Forum Romanum het Palatino beklimt, oftewel de Palatijnse heuvel die inbegrepen is bij je entreeticket tot het Forum Romanum & Colosseum, dan he je vanaf de heuvel een geweldig uitzicht over het hele forum en de Via Sacra, de hoofdweg met gebouwen die het hart vormt van het forum.

Tips voor het bezoeken van het Forum Romanum & Palatino (skippen van de entreerij, toegangsprijzen, etc) heb ik hierboven al gegeven bij het Colosseum, aangezien je deze bezienswaardigheden met een combiticket kunt bezoeken.

.

#3 Citytrip Rome: de bruisende volkswijk Trastevere

Op de derde plek komt geen bezienswaardigheid, maar een hele wijk. Want zoals ik in de intro al schreef: Rome is echt veel leuker als je niet alleen sights afloopt, maar ook gewoon de tijd neemt om door de leuke buurten en wijken te dwalen! Trastevere is de gezelligste volkswijk van de stad, met smalle slingerende keienstraten vol plantenpotten en schattige doorkijkjes. De wijk ligt aan de overkant van de rivier de Tiber en mist grote belangrijke bezienswaardigheden, waardoor je hier minder tourgroepen ziet rondlopen.

De charme van Trastevere zit ‘em juist in het rondlopen door de buurt, langs het grootste plein Piazza di Santa Maria en – als je hier op zondag bent – de vlooienmarkt Porta Portese. Maak onderweg een stop bij een terras voor een lekkere cocktail, of een aperitivo rond borreltijd. Zeker ’s avonds bruist het in Trastavere en zitten de pizzeria’s, trattoria’s en terrassen bomvol.

Juist omdat Trastevere zo’n bruisende volkswijk is, is het een leuke plek om een foodtour te doen. Zie ook tip #10!

.

#4 De coole hipster-buurt Monti

Monti is de wijk die grofweg tussen het treinstation en het Colosseum ligt. Het is een heerlijke buurt om rond te lopen, met een heel ander karakter dan Trastevere. Monti is juist jong en hip, met overal koffiebars en vintage boetiekjes. Maar vergis je niet, de wijk heeft absoluut ook charmante keienstraten en authentieke doorkijkjes, en straten waar de wapperende was boven te drogen hangt.

Monti combineert oud met nieuw en dat maakt dat er een hele fijne en artistieke vibe hangt. Hart van de wijk is Piazza della Madonna dei Monti, een leuke plek om een ijsje te eten bij de fontein en mensen te kijken. Aanrader: bezoek op zaterdag of zondag de Mercato Monti vlooienmarkt, waar je veel unieke vintage en handgemaakte items vindt.

Leuke adresjes voor hotels in Trastevere en Monti: Tips voor leuke kleinschalige hotels in Rome | Italië
.

#5 Elke dag een gelato | citytrip Rome

Het is een persoonlijke regel van mij dat ik bij een bezoek aan Italië toch minstens één ijsje per dag mag eten. Dit is immers het land van de gelato! Ik ben het bijna aan mezelf verplicht om hier natuurlijk optimaal van te genieten. En dan niet een softijsje of een middelmatig hoorntje bij een winkel op de hoek, maar een écht goede gelato van een perfecte Italiaanse ijswinkel. Jummm! Daar kan je me echt ’s nachts voor wakker maken. In deze online gids vind je de 21 beste gelaterias van Rome, doe er je voordeel mee tijdens je citytrip Rome!

Een aanrader van ons in de wijk Monti, vlakbij het hotel waar wij sliepen, is gelateria Verde Pistacchio. Hier wordt ambachtelijk ijs gemaakt in tig verschillende smaken, waaronder onze favoriet mango en lime & mint. En voor de liefhebber: je kunt bij gelateria Verde Pistacchio ook zelf een workshop ijs maken volgen! Hoe leuk is dat? In een uurtje leer je alle kneepjes van het vak. Je boekt HIER online de gelatoworkshop, check gelijk voor actuele prijzen en beschikbaarheid.

.

#6 Het Pantheon met zijn bijzondere dak

Na de twee wijken en de dagelijkse gelato is het tijd voor weer wat bezienswaardigheden. Het Pantheon is wat mij betreft ook een must visit tijdens een citytrip Rome. Dit bouwwerk is bijna 2000 jaar oud (!), het is een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen en heeft een van de grootste koepels ter wereld. Hoe hebben ze dit ooit gemaakt zonder machines? Zo indrukwekkend. In het midden van het koepeldak zit een gat; hierdoor kon de koepel zonder ondersteunende pilaren gebouwd worden. Maar het betekent dus ook dat je bij een regenbui binnen nat wordt! Echt heel bijzonder. Entree tot het Panteon is gratis; het gebouw is nog steeds in gebruik als kerk.

.

#7 De 280 fonteinen van Rome

Rome telt ontzettend veel pleinen en fonteinen. Aan het begin van mijn citytrip Rome had ik een lijstje gemaakt met alle pleinen en waterpartijen die ik wilde zien, maar dat zou ik je eigenlijk niet aanraden. Ik heb mijn lijst dan ook na één dag al overboord gegooid! Veel leuker is het om rond te dwalen in de stad en zelf leuke piazza’s te ontdekken.

Er zijn een paar heel beroemde pleinen en fonteinen die je misschien wilt meepikken, zoals de enorme Trevifontein met zijn dramatische beeldhouwwerk waar veel toeristen een muntje in het water gooien, de Piazza Navona met wel drie mooie gebeeldhouwde fonteinen en de Piazza di Spagna (ook wel bekend als de Spaanse trappen). Voor alle drie deze sites geldt: kom héél vroeg in de ochtend – liefst voor 9 uur – of wees voorbereid op drommen tourgroepen en ontelbare selfiesticks. Toch zijn deze fontein wel een bezoekje waard.

Maar daarnaast zijn er dus nog véél meer fonteinen en pleinen in Rome: in totaal wel 280 stuks! Rome is typisch zo’n plek waar een onbekende en weinig bezochte fontein alsnog práchtig is, en in elke andere stad direct beroemd geworden zou zijn. Dat krijg je nou eenmaal, met zóveel mooie werken bij elkaar! Wat mij betreft is dat ook een van de bijzondere dingen aan Rome, dat je hier zoveel pracht en schoonheid bij elkaar vindt.

.

#8 Bewonder de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

Het mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje: een bezoek aan Vaticaanstad tijdens je citytrip Rome. Dit kleinste land ter wereld ligt midden in de stad Rome, op de westoever van de Tiber vlak bij de wijk Trastevere. In Vaticaanstad vind je een paar bekende bezienswaardigheden, zoals de St. Pieterbasiliek, het St. Pieterplein en het Vaticaanse Museum met o.a. de Sixtijnse Kapel. En de paus natuurlijk!

Het Vaticaanse Museum behoort tot de vijf meest drukbezochte musea ter wereld. Je vindt hier de beroemde Sixtijnse Kapel die geschilderd is door Michelangelo, en ook werken van grote schilders als Leonardo da Vinci, Caravaggio, Titiaan en Raphael. Het museum trekt meer dan zes miljoen (!) bezoekers per jaar. Hier geldt altijd, op elk moment van de dag: lange rijen en lang wachten, soms wel vier uur, dus wil je naar binnen dan doe je er goed aan je ticket al van tevoren aan te schaffen.

Een ticket ter plekke kopen kost €17 per persoon, maar dan moet je dus uren in de rij staan. Koop je je ticket van tevoren online op de website van het Vaticaanse museum, dan betaal je €4 extra en krijg je een tijdslot waarop je naar binnen kan. Een veel betere optie!

Mocht het nou zo zijn dat je online geen beschikbare tickets meer kan vinden voor jouw datum, dan kan je via Getyourguide bijna altijd nog een entreeticket scoren. Je betaalt dan iets meer, maar kan wél genieten van een van de meest bijzondere musea ter wereld. Je kan hier online kijken voor de prijzen en beschikbaarheid van deze entreetickets.

.

#9 Op bezoek bij de paus en de St. Pieter

De St. Pieter-basiliek (Basilica San Pietro in het Italiaans) in Vaticaanstad is ook wel echt bijzonder om te bezoeken. Dit is dus NIET hetzelfde als het Vaticaanse Museum en de Sixtijnse Kapel! De St. Pieter staat vijf minuten verderop, aan het enorme St. Pieterplein. Een bezoek aan de basiliek is gratis (hoera!) maar houd ook hier wel rekening met een behoorlijke wachtrij voordat je erin kan. Vaak toch wel een uur, tot anderhalf uur.

Wil je de rij omzeilen, kom dan héél vroeg (de St. Pieter gaat om 7 uur ’s ochtends al open en dan is het nog niet druk) of kies voor een skip-the-line ticket die je vooraf koopt voor een bepaald tijdslot voor €14 per persoon. Je betaalt dan dus voor iets wat eigenlijk gratis entree heeft, maar hierdoor hou je wel wat kostbare tijd over in Rome die je aan iets anders kan besteden dan het wachten in een rij! Je boekt je skip-the-line ticket voor de St. Pieter HIER online.


Meer inspiratie voor citytrips? Lees ook: Citytrip Porto – onze tips en leukste adresjes

Ook het in levenden lijve spotten van de paus is een populaire activiteit in Vaticaanstad: als hij niet in het buitenland is, verschijnt de paus elke zondag om 12 uur in het raam van zijn werkkamer aan het St. Pieterplein om een gebed op te zeggen, en kun je op woensdag om 10.30 uur op publieke audiëntie komen. Beide dingen zijn gratis, maar er komen dúizenden mensen op af, dus een intieme ervaring is het in ieder geval niet.

Wij waren er op zondag en ik moet zeggen dat ik het best bijzonder vond om de paus gezien te hebben (al was het op grote afstand). Maar het nadeel was wel dat we daarna met een enorme mensenmassa richting de St. Pieterbasiliek gingen en hier ruim anderhalf uur in de rij moesten wachten… Ik raad je eigenlijk aan om een ander moment van de dag te kiezen, want juist dat massale is wat je beter kunt proberen te voorkomen in Rome. Dan maar niet zwaaien naar de paus…

Let op: voor een bezoek aan de St. Pieter (en ook aan de Sixtijnse Kapel!) moet je bedekt gekleed gaan. Niet vergeten! Anders mag je niet naar binnen, of moet je ter plekke voor bijna €10 een lelijke sjaal kopen. Zonde van je geld. Zorg dat je schouders en je knieën bedekt zijn en doe voor de zekerheid een dunne sjaal of sarong in je tas die je nog kunt omslaan als ze je niet bedekt genoeg vinden (of als het bijvoorbeeld heel warm is en je geen lange broek aan wilt doen). 

.

#10 Ontdek culinair Rome met een foodtour

Zoals ik aan het begin al schreef, is het in Rome het heel gemakkelijk om op de verkeerde plek te belanden voor je lunch of diner. Er zijn zóveel toeristische restaurants waar je veel te veel geld betaald voor middelmatig eten, dat ik er behoorlijk gefrustreerd van raakte. Daarom is mijn gouden tip: boek een foodtour in Rome! Liefst aan het begin van je citytrip Rome, zodat je vervolgens weet waar je terecht kunt voor echt lekker eten, en tips kunt vragen voor de rest van je verblijf.

In mijn favoriete wijken Trastevere en Monti kun je een leuke foodtour doen, die je hieronder vindt. Of combineer actie en lekker eten: je kunt ook per e-bike door de stad cruisen met een gids en genieten van lekkere snacks onderweg tijdens een foodtour per fiets! Probeer tijdens de tour verschillende gerechtjes zoals Italiaanse biscotti, arancini (rijstballetjes), gefrituurde artisjokken, authentieke pizza en natuurlijk een gelato. Buon appetito!


#11 Tour door de stad per scooter

Deze laatste tip is een geweldig bucketlist-ding: per scooter door de straten van Rome! Hoe leuk is dat? De typische retro-Vespa’s zijn misschien wel het meest iconische vervoersmiddel van Rome en je ziet ze overal rijden. En je kan ze dus ook zelf besturen! Je kan ervoor kiezen om gewoon een Vespa te huren en zelf een route door de stad uit te stippelen. Om zelf te rijden heb je een rijbewijs B nodig (autorijbewijs), houd hier rekening mee. Er zijn geen speciale banen voor scooters, dus je zoeft gewoon door het gewone Romeinse verkeer heen. Op zich houdt iedereen zich goed aan de verkeersregels, maar het is wel even goed oppassen natuurlijk, zeker als je ondertussen ook nog de weg moet zoeken. Het leukste is om door de kleinere straten en stegen te rijden; daar is ook minder verkeer, dus kun je gemakkelijker even stoppen op de kaart erbij te pakken. 

Je kan ook kiezen voor een tour per Vespa met gids, die je de leukste plekjes laat zien zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de route. Wil je graag zelf de Vespa besturen tijdens je citytrip Rome, dan is deze tour een leuke optie. Stap je liever achterop, kijk dan HIER online. Onderweg kom je langs bijna alle highlights die hierboven beschreven staan – hoewel je natuurlijk niet naar binnen gaat tijdens deze tour. Maar het voelt zo stoer om op een Vespa door de straten van Rome te cruisen! Onderweg stop je voor een pizza- en gelatobreak, waarna je er weer even tegenaan kunt. In totaal duurt de tour een halve dag, ongeveer 3,5 tot 4 uur. 


.

Hoe vlieg je goedkoop naar Rome?

Enthousiast geworden? Er zijn een boel lowcost vliegmaatschappijen die naar Rome vliegen. De meest gebruikte luchthaven voor Rome is Leonardo Da Vinci-Fiumicino, airportcode FCO. De luchthaven ligt zo’n 30 kilometer buiten de stad. Let op: sommige luchtvaartmaatschappijen (zoals Ryanair) vliegen naar Rome Ciampino (airportcode CIA), een kleinere luchthaven dichterbij het centrum.

De volgende goedkope maatschappijen vliegen rechtstreeks naar Rome:
> vanuit Rotterdam/Den Haag naar Rome Fiumicino met Transavia – vanaf €90 retour
> vanuit Amsterdam naar Rome Fiumicino met Easyjet – vanaf €74 retour
> vanuit Amsterdam naar Rome Fiumicino met Vueling – vanaf €69 retour
> vanuit Düsseldorf naar Rome Fiumicino met Eurowings – vanaf €75 retour
> vanuit Eindhoven naar Rome Ciampino met Ryanair – vanaf €41 retour

Zelf kijk ik altijd op de website van Momondo voor het zoeken, vergelijken en boeken van vliegtickets. Kijk HIER voor actuele prijzen en data voor vluchten naar Rome.

.

Leuke hotels voor je citytrip Rome

Glance in Rome > ben je op zoek naar een fijne plek in de wijk Monti? Dan is dit een supergoede optie. Zes ruime lichte kamers en suites (waaronder een familiekamer), veel botanische prints en gouden accenten, plus de mogelijkheid tot een lekker ontbijt. Kamers vanaf €86 per nacht zonder ontbijt.
Glance in Rome, Via Genova 24, Monti, Rome

Hotel Domus Tiberina > een stijlvol hotel in de wijk Trastevere, gevestigd in een gerenoveerd 18e eeuws herenhuis en van alle moderne gemakken voorzien. Het ligt vlakbij de Ponte Palatino-brug over de Tiber, dus je bent zo in het historische centrum bij het Forum Romanum. Kamers vanaf €87 per nacht zonder ontbijt.
Hotel Domus Tiberina, Via In Piscinula 37, Trastevere, Rome

B&B Trastevere 2.0 > een b&b met drie mooie lichte kamers midden in de gezellige wijk Trastevere. De inrichting is modern met grafische prints, subwaytegeltjes, Scandinavische meubels, helemaal leuk. Tweepersoons kamer inclusief geweldig ontbijt vanaf €107 per nacht.
B&B Trastevere 2.0, Via Goffredo Mameli 30, Trastevere, Rome


Voor al onze hoteltips in Rome: Tips voor leuke kleinschalige hotels in Rome | Italië

Meer inspiratie voor citytrips?

> Tips voor leuke kleinschalige hotels in Rome | Italië
> Mijn 10 leukste tips voor een citytrip Milaan
> Citytrip Milaan: leuke kleinschalige hotels in het centrum van Milaan
> Citytrip Porto – onze tips en leukste adresjes
> Citytrip Krakau: een absolute aanrader! Hier onze tips | Polen
> Citytrip Nice – foodtour & fietsen in deze verrassende stad

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.