persoonlijkreizentoekomst

Tour de Holanda: Nederland verkennen met Jesús!

30 augustus 2016 37 Comments

Het is de trouwe lezers vast niet ontgaan: Jesús is in Nederland! Na ruim 2,5 jaar relatie, omzwervingen via Ecuador & Bolivia en zelfs een winter in Belgrado is hij er eindelijk: voor de eerste keer in Nederland! Hij is er nu al een maand en het is fan-tas-tisch. Het is ook meteen de reden dat ik deze maand bijna niet aan bloggen toe kom, want ik heb ineens heel veel leuks te doen, haha. Lekker naar familie en vrienden, samen fietsen door de duinen, mijn stadje Den Haag verkennen… En natuurlijk op pad in Nederland om hem alle mooie plekjes van ons kikkerlandje te laten zien! Binnenkort volgt er een artikel van Jesús’ hand, met wat hij vindt van Nederland. Maar nu eerst een artikel over onze Tour de Holanda, de hotspots en highlights van deze eerste maand samen!

edith-jesus-samen-nederland
Oh oh Den Haag, mijn mooie stadje

Natuurlijk hebben we al een boel leuke plekken in Den Haag ontdekt. Eerder schreef ik al een blog over mijn Haagse hotspots en jeejjj, wat is het toch leuk om hem mijn stadje en mijn ‘thuis’ te kunnen laten zien! We fietsen overal heen en Jesús is zielsgelukkig met zijn oer-Hollandse Marktplaats-fiets. Lekker naar het strand van Kijkduin, wandelen over de boulevard van Scheveningen, bij elke zonnestraal snel naar de Grote Markt om een terrasje te pakken en natuurlijk ‘gewoon’ lekker naar mijn Appie Heijn om de hoek voor de weekboodschappen. Heerlijk om hem mijn leven eindelijk te kunnen showen! Zelfs afwassen is gewoon een stuk leuker met z’n tweeën <3

nederland-tour-holanda-fietsen

Dierentuin en varen door de havens in Rotterdam

Een van de eerste uitstapjes maakten we naar Rotterdam. Jesús zegt altijd dat hij niet zo houdt van oude dingen, ‘want die hebben we in Cuba al genoeg’. Hij houdt juist van moderne steden, strakke architectuur, spiegelend glas, dat soort dingen. En dus gingen we op naar Rotterdam. De stad Rotterdam had ons uitgenodigd om twee dagen de toerist uit te hangen en we hadden vrijkaartjes gekregen voor dierentuin Blijdorp en een boottocht met Spido door de havens. De dierentuin was geweldig, Jesús was in Cuba en Servië al helemaal onder de indruk van al die exotische dieren die hij alleen kent van tv – en daar zaten ze in behoorlijk treurige betonnen hokken. Maar Blijdorp is natuurlijk veel groter, de dieren hebben meer ruimte, soms heb je niet eens door dat ze in een afgeschermd gebied zitten en Jesús vond het echt heel leuk.

rotterdam-tour-holanda-jesus

De boottocht met Spido was ook tof, sowieso zijn boten altijd gaaf want Cubanen mogen in hun eigen land niet op een boot (gekke regels daar in Cuba, ik weet het… Maar de overheid is bang dat ze de boot kapen en naar Florida gaan varen…). De havens vond ik zelf trouwens ook heel indrukwekkend om te zien, wat een megagrote constructies zeg voor al die containerschepen! Toch bijzonder dat het een van de allergrootste havens ter wereld is.

We hadden het weekendje Rotterdam ook gekozen omdat het precies op dat moment Rotterdams Zomercarnaval zou zijn, en dat leek me wel een leuk evenement voor Jesús. Want een Caribisch carnaval in Nederland, waar alle mensen volgens zijn zeggen ‘sangre fría’ (= koud bloed) hebben, leek me wel grappig. En hij vond het onwijs leuk! Hij kon zich niet echt voorstellen dat er geen ruzies uitbraken, met zoveel mensen en zoveel alcohol bij elkaar… Want in Cuba vliegen de mensen elkaar met wat rum erbij te pas en te onpas in de haren. Maar nee hoor, een grote gezellige samba-dansende massa daar in Rotterdam en Jesús vond het reuzegezellig. We gingen nog even een hapje eten bij mijn favoriete restaurant Bazar om af te sluiten en het weekend Rotterdam was hartstikke geslaagd!

rotterdam-zomer-carnaval-parade

Hollandse glorie in de Zaanse Schans

Na al die moderne wolkenkrabbers en industriële hipheid in Rotterdam, was het tijd voor een oer-Hollandse tegenhanger: de Zaanse Schans! Ik was er zelf ook nog nooit geweest en het leek me leuk dit typische Nederlandse landschap van polders, boerderijen en molens te laten zien. De Zaanse Schans staat vol met houten huizen die uit de hele Zaanstreek komen en hier in Zaanse Schans weer bij elkaar zijn opgebouwd. Daardoor lijkt het alsof je even terug gaat in de tijd, zeker als je het oude originele kruidenierswinkeltje van Albert Heijn binnenloopt.

tour-holanda-zaanse-schans

Het toeristische gehalte is wel erg hoog, zeker in een weekend in de zomer zoals tijdens ons bezoek. Vooral een boel Chinezen… en die zijn dan eigenlijk ook wel weer grappig om te zien. Er is een klein kaasmuseum, een klompenmuseum en een kruidenmuseum waar je gratis in kunt, plus enkele molens en andere ambachtelijke musea waar je voor een paar euro in mag. Hartstikke leuk om zo wat Hollandse glorie te kunnen laten zien en je kunt ook nog eens supermooie plaatjes schieten in Zaanse Schans.

Kleine tip: ga lunchen of koffiedrinken bij Het Zaanse Bakkertje, net over de brug in Zaandijk. In de Zaanse Schans is alles duur en heel toeristisch, maar als je de brug oversteekt vind je hier een superschattige bakkerij met lekkere broodjes, taarten, cakes en ook een uitgebreid veganistisch assortiment. Een aanrader! Adres: Het Zaanse Bakkertje, Lagedijk 11a, Zaandijk.

tour-holanda-edith-zaanse-schans

Toerist uithangen in Amsterdam

Natuurlijk mag ook een bezoek aan Amsterdam niet ontbreken. We zijn er al wel vier keer geweest denk ik, om toerist te spelen maar ook om af te spreken met vrienden. De eerste keer zelfs met een Cubaanse vriend van Jesús, een buurjongen bij hem uit de straat die op dit moment enkele maanden bij zijn Franse vriendin in Marseille woont en die op citytrip is in Amsterdam. Ehm juist ja, snappen jullie het nog? Het was voor Jesús en zijn vriend Yanpiel in ieder geval heel bijzonder, om zo aan de andere kant van de wereld in een voor hen beiden vreemd land, ineens elkaar te treffen! Verder hebben we in Amsterdam natuurlijk ook nog een verplicht rondje gemaakt over de Wallen en de letters IAMsterdam voor het Rijksmuseum moesten ook op de foto. Wel heel grappig: Jesús vindt Amsterdam geen leuke stad en hij is echt 10x liever in Den Haag. Fijn, daar ben ik het helemaal mee eens ;-)

tour-holanda-diner-amsterdam

Kamperen in de groene Achterhoek

Misschien wel het hoogtepunt van onze maand in Nederland tot nu toe: kamperen bij mijn ouders in de Achterhoek. Ja, echt waar! In een iglotentje, neergeprikt naast de caravan van mijn ouders, op een grasveld in het pittoreske Hengelo in Gelderland. Het leek me leuk om zoiets oer-Hollands te doen en Jesús vond het meteen een top idee. Want hij wordt van weinig dingen blijer dan met z’n blote voeten in het gras zitten en luisteren naar de vogels in de bomen, haha. Mijn ouders staan al jaren op een camping bij hen in de buurt in de Achterhoek en we hebben er een heerlijk weekend doorgebracht. Al dominospelend in de voortent, met een rol onder je arm naar het wc-gebouw en slapend op een luchtbed achter een tentzeil, Jesús vond het echt top. Mijn ouders (en ik) trouwens ook, wat een heerlijk weekend was het!

nederland-jesus-camping
Bekende Nederlanders…?

Nog een leuk feitje om te delen over deze maand: we waren bijna bekende Nederlands geworden. Mwoehahaha, hoe dan vraag je je af? Nou, via de taalschool waar Jesús Nederlandse lessen volgt, werden we benaderd of we het misschien leuk zouden vinden om mee te doen met een televisieprogramma. Juist ja, je raadt het al: over gemengde stellen, waarvan de buitenlandse partner probeert te aarden in Nederland. Het programma heet Liefs Uit, met als presentator niemand dan Joris Linssen. We hebben even gedubd en besloten toen al snel wat we het wel erg leuk zouden vinden. Maar helaas, helaas, na een telefoontje met de productiemaatschappij bleek al snel dat hun opnameschema en Jesús’ aanvraagperiode van een verblijfsvergunning niet goed uit zouden komen voor de uitzendingen, die gepland staan in het begin van volgend jaar. Jammer, het had ons erg geinig geleken!

jesus-nederland-holanda-visum

Hoeraaaaa, een visum voor drie maanden!

Nederlandse taallessen en oefenen met treinrijden

En inderdaad, Jesús volgt dus Nederlandse taallessen gedurende deze drie maanden. Bij taalinstituut Ad Appel in Aerdenhout, waar hij twee keer per week intensieve Nederlandse les krijgt. En leuk dat ‘ie het vindt! Het duurde even voordat hij het ‘leren’ onder de knie had, want het onderwijs in Cuba in zijn dorp is nogal van beroerd niveau. Maar hij vindt het echt onwijs leuk om Nederlands te leren en loopt ondertussen dag en nacht te oefenen met allerlei woorden en Jip-en-Janneke-achtige zinnen om zijn woordenschat en grammatica te verbeteren. Zo leuk!

nederland-molen-wieken

Ik werk ondertussen weer gewoon vier à vijf dagen per week, en gedurende deze dagen gaat Jesús ofwel naar de taalschool, ofwel is hij thuis en maakt hij huiswerk. Dat gaan naar de taalschool heeft trouwens ook al heel wat voeten in de aarde, want daarvoor moet hij met de trein vanuit Den Haag naar Heemstede-Aerdenhout. Een rechtstreekse intercity-verbinding, maar voor hem toch best een uitdaging. In Cuba gaat hij niet met de trein, reist hij überhaupt bijna nooit, en al helemaal niet alleen. Dus om dan ineens in een Nederlands treinstation te zijn, met zoveel sporen, zoveel treinen en zoveel omroepberichten… Maar ondertussen is hij volleerd treinreiziger en treint ‘ie met zijn OV-chipkaart zelf heel Nederland door. Zoals die ene keer dat ik hem na een dag met vriendinnen zou zien in Amsterdam, en hij vanuit Den Haag zelf de trein naar Amsterdam pakte. En helemaal goed overstapte op de volgende trein in Schiphol. En toen…. uitstapte in Amsterdam Sloterdijk en vervolgens compleet verdwaalde, haha. Oeps, bijna goed. De keer daarna is hij overigens in zijn eentje naar Amsterdam gegaan om een vriend op te zoeken – en om aan mij en aan zichzelf te bewijzen dat hij écht wel alleen met de trein kan – en is hij heen en terug helemaal goed gereisd. En trots dat ‘ie was! En ik ook ;-)

tour-holanda-fiets-achterhoek


Nou goed, ik zal jullie niet verder lastigvallen met al onze kleine en grote geluksmomentjes in de doodnormale dagelijkse dingen. Maar het moge denk ik duidelijk zijn: wij vermaken ons opperbest samen hier in Nederland! En gelukkig kunnen we daar nog lekker ruim anderhalve maand van genieten.

Saludos van ons! xx

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

37 Comments

Jessica | Corners of the World 31 augustus 2016 at 00:31

Wat fijn dat jullie het zo leuk hebben samen, jullie zien er beiden heel blij uit op alle foto’s :) Groetjes aan Jesús!

Reply
Edith 31 augustus 2016 at 22:09

Dank, we voelen ons ook enorme blije guppen, haha :-) Groetjes terug van Jesús én mij!

Reply
Sabine 31 augustus 2016 at 00:51

Wat ontzettend leuk om te lezen! Het plezier spat er ook echt vanaf! Heel veel plezier nog!

Reply
Edith 31 augustus 2016 at 22:09

Dank je Sabine!

Reply
Kimber - Reisgenie 31 augustus 2016 at 08:28

Heerlijk om te lezen! Het is overduidelijk dat jullie super gelukkig zijn. Kreeg er een flinke glimlach van op mijn gezicht :),

Reply
Edith 31 augustus 2016 at 22:10

Hihi, thx Kimber ;-)

Reply
Jennifer 31 augustus 2016 at 15:52

Ahhh wat leuk! Als ik dit soort artikelen lees wil ik nog liever dat mijn vriend (Ghana) en snel voor een paar weken Nederland komt bezoeken

Reply
Edith 31 augustus 2016 at 22:11

Hi Jennifer, ik kan me voorstellen dat jullie daar wel eens over nadenken! Wij hebben er 2,5 jaar mee gewacht, dat was een bewuste keuze omdat de overgang van Cuba naar Nederland zó groot is. Ik weet niet hoe dat voor jouw vriend zou zijn? Is hij gewend aan een westerse levensstijl? Is hij wel eens buiten Ghana geweest, of is alles voor hem nieuw? Ik vind het in ieder geval wel echt heel bijzonder om hem alle plekjes en alle fijne mensen uit mijn leven te laten zien!

Reply
Jennifer 2 september 2016 at 19:30

Hoi, wij hebben nu 3 jaar een relatie en gaan het voor komende zomer proberen (het visum dus). Ik laat ‘m in Ghana weleens Westerse “dingen” zien zoals een winkelcentrum en strandtenten (plekken waar ie zonder mij waarschijnlijk zelf niet heen zou gaan) maar ik denk dat het nog tegen gaat vallen hoeveel ik denk dat ie Westers is. Hij is best wel van “Ik heb het zo geleerd, dus zo gaan we het doen” maar we gaan het beleven. Hij denkt zelf dat ie het fantastisch gaat vinden. Hij is ook nog nooit buiten Ghana geweest. Ja daarom, en het lijkt me ook wel prettig dat ik uitleg waarom iets hier gaat zoals het gaat hij het ook echt begrijpt. Nu heb ik vaak het gevoel dat ie ja zegt maar ondertussen geen idee heeft waar ik het over heb (wat ook logisch is natuurlijk)

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:35

Spannend hoor, dat visum voor je vriend! Mijn tip zou wel zijn: begin op tijd met aanvragen, want als de kans aanwezig is dat het visum wordt afgewezen (ik vrees dat dat in Ghana regelmatig gebeurt…?) ben je na een bezwaarprocedure ineens drie maanden verder. En dan is de zomer voorbij… Maar ik kan me goed voorstellen dat je het spannend vindt om hem Nederland te laten zien en beleven!

Reply
Karlijn Travels 31 augustus 2016 at 21:35

Ik was zo benieuwd hoe het ging, deze blog komt als geroepen! Super om te lezen wat voor leuks jullie allemaal gedaan hebben en dat het Jesús zo goed bevalt. Geniet nog enorm van de komende anderhalve maand!

Reply
Edith 31 augustus 2016 at 22:12

Dank Karlijn, we genieten echt enorm! Ik kom nergens meer aan toe, omdat we alleen maar leuke dingen doen samen – van uitstapjes tot boodschappen doen en afwassen, haha :-) Binnenkort volgt er weer een blog van Jesús zelf!

Reply
Robert | Traveljunks 1 september 2016 at 07:19

Erg leuk om te lezen. Jullie hebben duidelijk veel plezier samen :-) Tof dat hij gewoon zelf de trein pakt! Wij krijgen wel eens bezoek uit het buitenland en vragen ons ook wel eens af of het ze lukt met treinen, want k zie mij nog als broekie van 19 verward alleen staan op het treinstation in Milaan… pfff

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:11

Ja hij vind het treinreizen fantastisch en tegelijkertijd ook heel spannend, haha. Ik vind het vooral prachtig om door zijn ogen al die Nederlandse dingen te zien, die voor mij zo vanzelfsprekend zijn geworden. En dat 19-jarige moment herken ik enorm… Ik ging toen voor het eerst alleen vliegen, mét overstap, en vond dat ook enorrrrrm spannend! :-) Overigens begreep ik dat ik je misschien donderdag zie bij het event van Riksja, wat leuk! :-)

Reply
Franny 1 september 2016 at 21:20

Ha Edith, Wat ontzettend leuk om te lezen! Wij hebben een paar weken geleden gelogeerd bij Jesus’ oom en tante in Vinales. Daarna hebben we heel Cuba in 3 weken verkend. Tot en met Baracoa. We hebben bijna alle tips uit jouw blogs opgevolgd. Heel veel dank daarvoor! Wat een verschillen: Cuba – Nederland. Ik kijk uit naar een blog van Jesus :-)! Ik ben erg benieuwd naar hoe hij alles ervaart. Wij vond zijn eiland echt waanzinnig. Wat een lieve mensen, wat een prachtig land! Veel plezier nog samen.
Liefs, Franny

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:32

Hoi Franny, wat leuk dat je nog even laat weten hoe de reis was! En fijn dat je veel aan onze tips hebt gehad. Als je het leuk vindt, zou je dan misschien nog een korte recensie willen schrijven over Casa Miguel & Magalis? Dat zou Jesús heel fijn vinden, want die wil graag wat recensies op zijn website zetten. Je mag het sturen naar mijn mailadres: edith@travelcreaterepeat.nl. Bedankt alvast en groetjes, ook van Jesús!

Reply
Terugblik: August favorites - Karlijn Travels 2 september 2016 at 06:01

[…] Maar ik was wel enorm benieuwd hoe het Jesús hier bevalt. Gelukkig verscheen deze week de post Tour de Holanda: Nederland verkennen met Jesús en kon ik eindelijk lezen hoe het Edith en Jesús vergaat. Ik kan alvast verklappen dat je helemaal […]

Reply
Dominique 2 september 2016 at 20:51

Wat een leuk programma heb je in elkaar gedraaid! Vooral leuk om te zien dat Rotterdam één van de eerste stops was ;) Het klinkt echt als een heerlijke zomer, lekker blijven genieten!

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:35

Doen we, en nog steeds! :-)

Reply
Yvon 3 september 2016 at 03:27

Wat een enthousiast verhaal! Jullie vermaken je écht heel goed zo te lezen, leuk!

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:36

Jaaa, het is heerlijk. Echt waar, elke dag is het fijn. En dat voelt heel goed! :-)

Reply
gezinopreis 3 september 2016 at 20:44

Wat leuk om te lezen, fijn dat jullie het zo heerlijk samen hebben. Veel plezier nog de komende tijd!

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:36

Dank Tikva, dat gaat heel zeker lukken!

Reply
lottevdw 4 september 2016 at 13:33

Jouw laatste zin “onze kleine en grote geluksmomentjes in de doodnormale dagelijkse dingen” zegt het helemaal. Ik vind het heerlijk! Het zijn juist die dingen die elke dag tot een klein feestje maken, geniet er van!

Reply
Edith 6 september 2016 at 22:06

Nou, zo is het precies Lotte. Gelukkig kunnen we nog een paar weken samen genieten van de kleine geluksmomentjes! :-)

Reply
Eva 5 september 2016 at 13:22

Wat heerlijk om te lezen dit en goed om te zien hoe fijn jullie het samen hebben. Geniet van jullie resterende tijd hier samen!

Reply
Edith 6 september 2016 at 22:13

Dankjewel Eva, dat gaat zeker lukken! :-)

Reply
Marcella 7 september 2016 at 13:26

Wat een heeeeerlijk artikel Edith! Fijn dat jullie volop genieten! Lekker enthousiast! Geniet nog even extra samen!

Reply
Edith 8 september 2016 at 22:24

Dank Marcella, dat zullen we zeker doen!

Reply
Anita 8 september 2016 at 20:40

Ik word zo vrolijk van je verslag! En wat zien jullie er happy uit op de foto’s. Veel plezier nog samen, geniet ervan. Maar dat lukt zo te zien prima :)

Reply
Edith 8 september 2016 at 22:25

Aah, dank je Anita. We voelen ons soms ook net twee blije eien, haha :-)

Reply
Josanne - reisbloggers 10 september 2016 at 20:24

Wat leuk om te lezen hoe een “toerist” Nederland ervaart.
Geniet van elkaar en van het samen Nederland ontdekken!

Reply
Edith 12 september 2016 at 14:53

Dank je wel Josanne, dat doen we zeker! :-)

Reply
Jenny - ikreis.net 14 september 2016 at 18:08

Jesus kijkt altijd zo vrolijk en blij op foto’s! Het plezier spat er echt vanaf.

Wat een raar idee dat Cubanen niet op boten mogen….

Reply
Edith 15 september 2016 at 22:34

Ja he, hij is altijd een beetje een blij ei, zeker als ik zeg dat ik een foto wil maken :-) En die boten, pfff ja belachelijke regel natuurlijk! Het schijnt binnenkort afgeschaft te worden… Kunnen we eindelijk naar Cayo Levisa, een mooi Caribisch eiland voor de kust van Cuba, niet ver van waar Jesús woont, maar waar hij nu niet heen kan omdat je er alleen per boot kunt komen. Gekke regels.

Reply
Sigrid | My Travel Secret 16 oktober 2016 at 12:45

Whahhahahaha geweldig dit!! Jullie zijn op plekken geweest waar ik zelf nog nooit ben geweest :-p Jammer dat dat tv programma niet door ging.

Reply
Nieuws vanuit Cuba! - [travel.create.repeat] 10 februari 2017 at 00:06

[…] samen. Heel veel zin in. Dus, vanaf volgende maand verschijnen hier weer artikelen over onze Tour de Holanda deel […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.