planreizenrondreistips

Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?

19 februari 2016 69 Comments

Hoeraaa, je hebt plannen om naar Cuba te gaan! Hartstikke tof. En good for you, want NU is het moment om te gaan, voordat de Amerikanisering op volle sterkte losbarst. Ondertussen zijn de commerciële vluchten tussen Amerika en Cuba weer hervat, heeft president Obama als eerste Amerikaanse president in bijna 100 jaar een officieel bezoek gebracht aan Cuba en hebben de Rolling Stones een legendarisch concert gegeven in Havana. Just saying. Goed, dan rijst waarschijnlijk al snel de vraag bij je: hoe ga ik in Cuba rondreizen? Per huurauto of met de bus? Ik zet hier de voors en tegens voor beide opties voor je op een rijtje.

huurauto-cuba-reis-informatie
Allereerst: de hoeveelheid vrijheid

Veel mensen huren een auto om Cuba te verkennen. Deze pik je op in de eerste plek waar je aankomt en lever je aan het einde van je reis weer in. Als je met een huurauto reist, heb je ultieme vrijheid. Je zit niet vast aan de vertrektijden van de bus, kunt op een plek blijven zolang als je wilt en daarna weer in de auto stappen. Ook heb je de vrijheid om onderweg een stop te maken als je iets leuks ziet, bijvoorbeeld een schattig koloniaal dorp of een mooie baai met een strandje dat ideaal is voor een picknick. Tijdens mijn eerste reis naar Cuba, twee jaar geleden, hadden we een auto gehuurd en ik vond het geweldig om zelf rond te rijden. We hebben gezwommen in de Varkensbaai, zijn naar Cayo Jutías gereden en konden onderweg het memorial van Che Guevara meepikken zonder dat we in Santa Clara hoefden te slapen. Dat zou met het openbaar vervoer een stuk ingewikkelder zijn geweest. Ook konden we de auto te pas en te onpas stil zetten voor een fotoshoot – zelfs midden op de snelweg, haha.

Als je reist met de bus heb je minder vrijheid, zo is het nou eenmaal. In Cuba is het busverkeer geregeld door staatsbedrijf Viazul, die met comfortabele bussen rijdt op een heleboel verschillende routes. Er rijden vaak slechts enkele bussen per dag, dus je moet je reis goed plannen. Van Havana naar Viñales kun je 2x per dag: 1x ’s ochtends en 1x ’s middags. En van Santiago naar Baracoa zelfs maar 1x per dag (ja… of om 2 uur ‘s nachts). Je hebt dus minder vrijheid, want je kunt niet op elk gewenst moment vertrekken en moet wat meer plannen. En je kunt ook niet onderweg zomaar even stoppen om te plassen, foto’s te maken of een leuk ontoeristisch dorp te verkennen.

viazul-bus-openbaar-vervoer-cuba

Overigens hoor ik wel eens dat je met de bus niet op alle plekken in Cuba kunt komen, en dat is niet helemaal waar. Het klopt dat Viazul niet elk klein gehucht aandoet, maar er is in Cuba ook nog een andere vorm van openbaar vervoer, waar je als toerist ook gebruik van kunt/mag maken – alleen kun je deze info nergens vinden, want de Cubaanse staat heeft liever dat je met Viazul reist.

De alternatieve of aanvullende vorm van openbaar vervoer bestaat uit ‘máquinas’, oftewel gedeelde rammelende oldtimertaxi’s die tussen alle mogelijke plaatsen in Cuba rijden. Voor lange afstanden moet je meerdere malen overstappen en je zal zeer waarschijnlijk maar de helft van een zitplaats hebben wat je gewend bent; ze worden goed volgepropt voor ze vertrekken. Maar ze zijn goedkoop (slechts een paar Cubaanse pesos) en je kunt er dus ook mee naar allerlei uithoeken. Wil je een stuk met een máquina gaan afleggen, vraag dan naar de plaatselijke ‘piquera con máquinas’; dit is de plaats waar alle máquinas vertrekken en je kunt rondvragen of er binnenkort eentje vertrekt naar jouw bestemming. Klein advies: reizen met máquinas is een stuk makkelijker als je wat Spaans spreekt ;-)

Oldtimertaxi's op de piquera
Oldtimertaxi’s op de piquera in Gibara
 
Ten tweede: het gemak

Dit is een lastige afweging en hiervan kan ik niet zomaar zeggen wat comfortabeler is. Ja, in een auto is alle ruimte voor jou, kun je de muziek hard aanzetten en een raampje open draaien. Je kunt stoppen waar je wilt en genieten van onverwachte plekken onderweg. De meeste huurauto’s in Cuba zijn modern, bijvoorbeeld Kia Picanto’s of Seat Ibiza’s. Maar je kunt ook een Geely treffen; een Chinees automerk waarvan er honderden rondrijden en die soms nieuw zijn en soms…. niet echt ;-)

Ga je met een eigen huurauto op pas dan moet je ook op de weg letten, kaart lezen en de juiste route zoeken. En dat kan in Cuba wat ingewikkelder zijn dan je denkt, want GPS is er officieel niet toegestaan, dus je bent overgeleverd aan een good old papieren routekaart. Ook is de Cubaanse bewegwijzering af en toe non-existent en zul je moeten proberen de weg te vragen in je beste Spaans. Succes.

auto-huren-cuba-reis-spiegel

In een bus kun je je stoel een stukje achterover zetten, muziek luisteren of een boek lezen. Je hoeft niet zelf de weg te zoeken, wordt af en toe een kwartier of half uur bij een wegrestaurant gedropt voor een lunch of wc-stop en kunt even opstaan en de benen strekken. Maar een busreis duurt over het algemeen wel wat langer dan een autorit, omdat een bus nu eenmaal minder hard rijdt. En 10 uur in een bus kan een stuk langer voelen dan 10 uur in een auto.

De bussen van Viazul zijn over het algemeen wel erg comfortabel; er is airco (soms een tikje te koud… haha), ze zijn relatief nieuw, de stoelen zitten fijn en kunnen naar achteren. Toen ik in november met mijn ouders van Viñales naar Trinidad wilde, hebben wij bewust gekozen voor een Viazulbus in plaats van een transfer per privéauto. Simpelweg omdat we met z’n vieren in een auto minder bewegingsruimte zouden hebben dan in de bus. We vonden de bus prima, hebben lekker een dutje gedaan, onderweg geluncht tijdens een stop en kwamen eind van de middag aan in Trinidad.

reizen-openbaar-vervoer-viazul-bus-cuba

Wat betreft de betrouwbaarheid van de Viazulbussen: ze rijden keurig op tijd en je kunt absoluut van het tijdsschema uitgaan dat je op de website van Viazul kunt vinden. Ze vertrekken meestal op de minuut af nauwkeurig; tenzij het een doorgaande bus is, dan kunnen ze wel eens een tikje vertraagd op tussenliggende stations aankomen. Maar het schema wordt over het algemeen goed aangehouden en je kunt er op rekenen dat die bussen zullen rijden.

Oh, enneh… Reizen met een máquina is nooit comfortabel, haha. Geen airco, geen vering, ook niet in de oude stoelen, dus ga er maar vanuit dat het een oncomfortabel ritje wordt waarbij je érg dicht op je buurman zit. Maar het is wel goedkoop en de uitgelezen kans om een lokaal gesprekje aan te knopen.

Ten derde: de kosten

Als je met z’n tweeën reist, is rondreizen per huurauto duurder dan reizen per bus. Reis je echter met z’n vieren, dan is het ongeveer even duur omdat je de kosten met meer mensen kunt delen. Een huurauto kost in Cuba al gauw zo’n €50 per dag voor het simpelste model, plus een verzekering van ongeveer €10 per dag. Tel daarbij op dat je onderweg ook nog benzine moet betalen (gemiddeld ook zo’n €10 per dag) en je komt ongeveer uit op €70 per dag voor de allerkleinste huurauto; met z’n tweeën is dat dus €35 per persoon per dag voor je vervoer.

cuba-weg-auto-rijden-reis

De Viazulbussen in Cuba zijn niet persé heel goedkoop; zo kost een rit van 3,5 uur van Havana naar Viñales $12 per persoon en ben je voor de rit van Havana naar Santiago de Cuba $51 per persoon kwijt. Maar die laatste is wel een flinke rit van 15 uur, die je ’s nachts kunt afleggen; zo spaar je de kosten van een overnachting uit. Wat betreft de buskosten voor een hele reis: stel dat je bijvoorbeeld in twee weken een rondje maakt langs Havana – Viñales – Trinidad – Santa Clara – Varadero – Havana, dan ben je met de Viazulbussen in totaal ongeveer €100 per persoon kwijt. Verspreid over die twee weken is dat een stuk minder geld per dag dan de huurauto als je met z’n tweeën reist.

Kun je van tevoren vanuit Nederland je vervoer regelen?

In Cuba zijn geen internationale autoverhuurders, zoals Hertz of Budget; er zijn alleen lokale aanbieders. Wil je een auto huren, check dan de website van TUI Cars; hier kun je online een auto boeken bij een van de Cubaanse aanbieders. Het is een van de enige websites op het hele internet waar je zelf je auto in Cuba kunt reserveren!

Zorg sowieso dat je je auto ruim op tijd reserveert, want ze raken al weken van tevoren uitverkocht. Sterker nog, dit jaar is de vraag zoveel groter dan het aanbod, dat de auto’s zelfs al drie maanden van tevoren uitverkocht raken. Wacht er dus niet te lang mee; geboekt is geboekt en wachten op een aanbieding heeft met de staatsprijzen geen zin. Let ook op: sommige huurauto’s van TUI Cars in Cuba worden uiteindelijk na enkele tijd wachten toch niet bevestigd; je bent een stuk zekerder van je auto als je deze zo lang mogelijk van te voren boekt.

Kortingscode voor uw huurauto

Overigens levert REX de beste auto’s; ze zijn dan ook een stukje duurder. VIA, Cubacar en Havanautos komen daarna; de service is wat minder goed, maar het kost dan ook wat minder. Nog een tip voor wie van plan is met de auto van west naar oost te rijden: REX is de enige aanbieder die geen dropoff-kosten rekent als je je auto ophaalt in Havana en vervolgens weer inlevert bij het REX-kantoor in Holguin/Guardalavaca of in Santiago de Cuba. Dat kan flink schelen in de kosten, want die dropoff-fees zijn soms wel meer dan $100. Dan had je voor dat geld dus een fijnere auto kunnen huren zonder dropoff-kosten, in plaats van een goedkopere aanbieder met extra kosten.

buskaartje-openbaar-vervoer-cuba-reis

Wil je reizen per bus, dan is de website van Viazul onmisbaar. Online kunt je alle routes checken en zien hoe laat welke bus vertrekt; geweldige info en ik zou je aanraden printscreens te maken van alle routes die je wilt afleggen, want je kunt de website in Cuba niet echt gemakkelijk raadplegen bij gebrek aan internetconnecties ;-) Je kunt je bustickets hier met een creditcard ook online boeken. En dat is dit jaar zeker aan te raden! In voorgaande jaren kon je ter plekke op het busstation nog wel kaartjes kopen voor een rit over enkele dagen, maar ik hoor nu dagelijks dat er busroutes uitverkocht zijn, al enkele weken vooruit zelfs. Houd de website van Viazul goed in de gaten; soms kun je tickets 1 maand vooruit kopen, soms 2 maanden. Zit er bovenop en koop ze direct als jouw data beschikbaar komen, want echt waar: ze raken uitverkocht. En niks is zo irritant als ter plekke alternatief vervoer regelen (want dat is duur en kost veel tijd en frustratie), of je reisplan om moeten gooien simpelweg omdat je geen buskaartjes hebt kunnen bemachtigen.

cuba-auto-viazul-bus-havana
Mijn favo Cubaanse auto… Erg ongeschikt als huurauto, haha

Wat je ook kiest, huurauto of Viazulbus, zorg er dus voor dat je op tijd van te voren reserveert en je reis plant. Eerder schreef ik er ook al dit artikel over: de nieuwste Cuba-tips, vers van de pers. Cuba is geweldig en ga er vooral allemaal heen. NU. Maar bereid je wel voor, zodat je het maximale uit je reis kunt halen.

Kortingscode voor uw huurauto
Wil je verder lezen over Cuba? Check dan ook eens de volgende artikelen:

> Mijn ideale route voor drie weken Cuba
> Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> Wat kost dat nou, zo’n reis naar Cuba?

Of ga naar het overzicht met alle Cuba-artikelen, zoals tips voor Viñales, Trinidad en adresjes voor het lekkerste eten.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?


Wat spreekt je meer aan, reizen per auto of bus? Of als je ervaring hebt met een van beiden, laat een comment achter voor wie nog moet beslissen!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

69 Comments

qbaniche73 22 februari 2016 at 09:48

Huurauto’s in Cuba zijn inderdaad vrij duur en heel vaak al weken van tevoren uitverkocht. Zeker dit jaar dat bezoekers naar Cuba flink is toegenomen.
En je hebt hier heel duidelijk verteld.
Bedankt voor het delen!
Groeten.

Reply
Edith 22 februari 2016 at 10:51

Hoi! Dank voor je reactie en wat leuk om te zien dat je zelf reizen naar Cuba aanbiedt! Ik heb meteen een kijkje genomen op de site :-)

Reply
Gerjanne 3 maart 2016 at 10:08

Goede tips, bedankt! Heel handig voor onze reis naar Cuba volgende maand :-) Een vriendin en ik hebben besloten om met de Viazulbus rond te reizen (misschien nemen we af en toe een taxi). Ik twijfel nog of ik een koffer of een backpack meeneem. Wat is jouw ervaring?

Reply
Edith 3 maart 2016 at 11:54

Hoi Gerjanne, een koffer of backpack is allebei mogelijk. Let wel: de straten met kinderkopjes in het centrum van Trinidad zijn nogal onhandig met een koffer, maar dan kun je altijd een bicitaxi huren voor een of twee dollar die je koffer naar je casa particular kan brengen. Een koffer gaat bij de Viazulbus onderin het ruim, dus je hoeft em niet de bus in en uit te slepen. That said, ik reis zelf ALTIJD met een backpack dus heb sowieso een lichte voorkeur hiervoor, haha.

Reply
Jessica 6 maart 2016 at 16:31

Wat een hoop handige info, bedankt Edith! Als ik alleen zou reizen zou ik waarschijnlijk sowieso voor het openbaar vervoer kiezen. Dat autootje op die laatste foto is trouwens wel echt te schattig, maar inderdaad niet erg geschikt om met meer dan twee mensen in te zitten haha :p

Reply
Edith 7 maart 2016 at 21:32

Ja met de bus in je eentje toch vooral wat gezelliger, omdat je meer gelegenheid hebt om medereizigers te ontmoeten. En die Fiat Polski’s zijn echt te schattig voor woorden, maar bijzonder onpraktisch; er past nog geen handtas in, haha!

Reply
Marcella 12 maart 2016 at 15:13

Wij hebben met de auto gereden over Cuba. Niet goedkoop, wel prima te doen! De wegen had ik zelfs nog erger verwacht, vond het best goed te doen!

Reply
Edith 12 maart 2016 at 18:44

Wat goed om te horen dat de wegen je meevielen! Er zijn in ieder geval niet zoveel weggebruikers om rekening mee te houden ;-)

Reply
Marcella 12 maart 2016 at 23:18

Meestal niet nee, tot er plots een koe oversteekt of er mensen zo’n beetje voor je auto gaan staan ;-) Een avontuur op zich.

Reply
Mariska 2 juli 2016 at 22:50

Dag Edith, Wat een nuttige informatie op je site en wat schijf je aanstekelijk enthousiast over Cuba, het land en de mensen! Dank hiervoor! Je hebt ons overtuigd, de last-minute tickets zijn geboekt, de casa in Havana voor de 1e paar dagen is geregeld en de vervolgplannen worden gesmeet (Havana, Vinales, …, Varadero). Ik heb er zin in, 16dgn. Cuba met partner en 2 kinderen! Alleen nu nog ’t vervoer.. auto’s zijn via jou tip niet meer te reserveren voor de periode v.a. 21/7, helaas. Nou probeer ik de Viazul bus te reserveren v.a. Varedero airport ri. Havana, helaas… Heb je nog een tipje? Busje paar uur later, auto huren op ’t vliegveld, taxi? Wat zou een taxi kosten op die route? Ook een paar dgn. later van Havana ri. Vinales zit de Viazul al vol. Zijn er nog alternatieve mogelijkheden? Alvast bedankt voor je moeite en reactie.

Reply
Edith 3 juli 2016 at 22:31

Hoi Mariska, wat leuk dat jullie binnenkort naar Cuba gaan! Ja het vervoer is echt behoorlijk dramatisch dit jaar, huurauto’s zijn al maanden van tevoren uitverkocht en in drukke periodes zijn ook de Viazulbussen al volgeboekt. Het beste kun je gebruik maken van privé taxi’s om van A naar B te komen. Op Varadero Airport zijn die er altijd; wel goed onderhandelen over de prijs, die zou zo rond de 80 CUC moeten kosten. Van Havana naar Viñales kost doorgaans zo’n 80-90 CUC. In je casa particular kunnen ze je vaak wel helpen met een taxi, of anders kun je naar het Viazulbusstation gaan en daar eens rondvragen. Bij deze laatste optie kom je misschien ook andere reizigers tegen die ook op zoek zijn naar een taxi, waarmee je de kosten van het transport kunt delen. Heb je al wel nagedacht over het reserveren van je casas particulares? Want ook de leukere casas raken helemaal volgeboekt in de zomermaanden… Veel plezier in Cuba!

Reply
Grace 30 augustus 2016 at 20:44

Wat een fijne uitleg. Zelf zit ik nog erg in twijfel wat beter is om te doen. Maar misschien slim om eerst een route uit te vogelen :) Ik ga in elk geval nog eens verder lezen op je mooie blog!

Reply
Edith 30 augustus 2016 at 22:14

Hi Grace, wat leuk dat je plannen hebt om naar Cuba te gaan! Voor zowel de huurauto als de bus valt wat te zeggen, dat heb ik met dit blog geprobeerd duidelijk te maken. Hoe dan ook, Cuba is sowieso een geweldige reisbestemming :-)

Reply
co van dongen 14 september 2016 at 13:23

Wat een enthousiasme over cuba, krijg er nog meer zin in om te gaan,Zou graag door cuba fietsen,heb rondgekeken op organisaties die dit organiseren,maar ben er niet uit.Wil graag in contact bevolking,low budget,rugzak. is fiets huren afwisselen met openbaar vervoer, taxi te doen?Willen in januari 2017 kleine 3weken gaan.Zou je ons wat kunnen adviseren?

Reply
Edith 15 september 2016 at 22:32

Hallo Co, wat een leuke plannen hebben jullie. Ervaringen met fietsvakanties in Cuba heb ik niet, maar ik zie dat reisorganisatie Djoser een groepsreis van bijna drie weken aanbiedt: https://www.djoser.nl/fietsvakanties/cuba/18_dagen_cuba_fietsreis/. Natuurlijk kun je het ook gewoon zelf organiseren; dan zou ik je wel echt aanraden zelf een fiets mee te nemen want die zijn niet echt van goede kwaliteit in Cuba. Ik heb regelmatig mensen zien fietsen in Cuba en het grappige is dat je ook gewoon op de snelweg kunt & mag fietsen; er is maar weinig verkeer en dus schiet je zo lekker op :-)

Reply
Anne 27 september 2016 at 10:11

Heb je ook ervaring met privétransfers die bij een reis worden aangeboden? Ik twijfel tussen twee reizen waarbij bij de een een huurauto is inbegrepen en bij de ander privétransfers… :-)

Reply
Edith 29 september 2016 at 19:48

Hoi Anne, als je het niet een fijn idee vindt om zelf te rijden, kunnen die privétransfers heel handig zijn. En zo heb je ook meer vrijheid dan als je met de bus zou reizen. Dus het hangt erg af van je eigen voorkeur! Groeten, Edith

Reply
Andre 1 oktober 2016 at 12:26

Wij gaan in november en het (b)lijkt dat in die periode de Viazul-bussen op de route Havanna – Cienfuegos/Trinidad al erg vol zitten. Zeker de eerste dagen van november zijn er geen of max 1 of 2 plekken beschikbaar. Wij hebben ons schema al om moeten gooien omdat op de dag dat wij van Havanna naar Cienfuegos wilde reizen, er geen plek meer beschikbaar was….

Reply
Edith 1 oktober 2016 at 20:38

Hoi Andre, bedankt voor je reactie. Dat is voor toekomstige reizigers ook fijn om te weten! Ik hoor al vaker geluiden dat er bussen volgeboekt zijn in november… Dus ik raad iedereen echt aan op tijd je buskaartjes te reserveren als je met de Viazul wilt gaan reizen. Fijne reis gewenst!

Reply
Marleen Steenbrugghe 2 oktober 2016 at 21:37

Dag Edith, ik denk dat dit zo ongeveer de beste blog is die ik tot nu toe kon vinden over Cuba. Compact en toch heel volledig. Alleen had ik jouw tips beter wat vroeger gelezen… Onze tickets om met kerst en nieuw naar Cuba te gaan zijn geboekt, maar nu vinden we nergens nog een huurwagen. We zijn met drie volwassenen en drie kids (van 5, 9 en 11) en geen van de verhuurbedrijven blijkt nog iets te hebben. Denk je dat er nog enige kans is dat we iets vinden? We zijn zo ver ondertussen dat we overwegen de reis te annuleren :(
Alvast bedankt, Marleen

Reply
Edith 3 oktober 2016 at 20:05

Hallo Marleen! Ohjee, geen auto’s meer… Dat is helaas echt heel goed mogelijk in december. Heb je de pagina van TUI Cars geprobeerd? Ook zou je kunnen proberen verschillende pick-up locaties in te voeren, zo hoorde ik ook van iemand dat ‘ie wel een auto kon oppikken in Cienfuegos, maar niet meer in Havana… Succes ermee! Groeten, Edith

Reply
Marleen Steenbrugghe 4 oktober 2016 at 21:22

Bedankt Edith, ik bekijk het meteen!

Reply
mark 13 november 2016 at 15:17

Bedankt vooro de tips.

Reply
Donald 12 december 2016 at 14:30

Ha Edith, leuke site. Ik zie hem alleen veel te laat. Een paar maanden geleden heb ik bedacht om samen met mijn vrouw op 1 jan naar Havana te vliegen en op 16 jan weer terug (gelijk geboekt). Plan is 3 nachten Havana (hotel geboekt) paar dagen Cienfegos en Trinidad, 4 dagen Playa del Este om mijn dochter die in Mexico woont weer eens te zien (geboekt). Zoals altijd bedenk ik dan wel ter plekke hoe en wat we doen. Gisteren begonnen me wat verder te oriënteren. En zoals je in je blogs al vertelt: Viazul zit voor die trips al helemaal vol. Wat adviseer je als alternatieve reismogelijkheid en wat is een daarvoor een redelijk bedrag of onderhandelingsbasis? Ik heb nog geen casas geboekt, maar ga dat vanavond ook maar eens doen, alleen zit ik dan nog veel vaster aan reisdata gebonden. Ciao Donald

Reply
Edith 14 december 2016 at 23:08

Hallo Donald, als je via de website van Viazul geen tickets meer kunt boeken, raad ik je aan om in Cuba ter plekke taxi’s te regelen voor de ritten tussen de steden. Deze zijn altijd wel beschikbaar (lees: iedereen heeft wel een broer/neef/buurman/achteroom met een auto die je kan brengen tegen een vergoeding) en kun je vaak regelen via je casa particular. Op veel trajecten is de prijs van een taxi ongeveer gelijk aan de prijs van 4x of 5x een Viazulticket, dan heb je een beetje een richtlijn. Veel plezier in Cuba!

Reply
Loek 26 december 2016 at 22:53

Hallo Donald,

Ik zie jouw reactie hier en ik zit zelf ook vanaf 1 januari tot 13 januari in Cuba via Miami,

Ik blijf tot 4 januari in Havana en wil dan richting Santa Clara/ Trinidad. Ik zit ook met het probleem dat Viazul geen tickets meer heeft, wellicht kunnen we ter plekke de krachten bundelen en een taxi huren gezamenlijk? Scheelt weer in de kosten.

Ik hoor het graag.

Mvg,

Loek

Reply
Donald 27 december 2016 at 08:16

Hoi Loek,

Ik heb inmiddels een huurauto geregeld. Op 4 januari haal ik hem op en rij ik naar Cienfuegos. Mail me maar op donald@dhms.info.

Ciao
Donald

Reply
Loek 27 december 2016 at 20:56

Hoi Donald,

Ik heb je vanmiddag een mail gestuurd, ik verneem graag wat de mogelijkheden zijn.

Saludos,

Loek

Reply
esther 29 december 2016 at 22:50

ik zou de stad cienfuegos overslaan. Wij zaten er 3 dagen, niets aan, vies, stinkt, 1 mooi plein en dat is het dan ook. gr Esther

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:46

Hoi Esther, ik vond Cienfuegos zelf ook niet de leukste stad. Prima voor een nacht, op weg naar Trinidad bijvoorbeeld. Misschien als je een casa bij Punta Gorda hebt, dat twee nachten nog wel leuk is. Maar drie is teveel, eens!

Loek 26 december 2016 at 23:03

Edith,

Leuke website met goede tips!

Ik heb gereageerd op bovenstaande post van Donald, ik weet niet of hij dit leest of een melding krijgt. Heb jij wellicht inzage in het e-mailadres, dan kan ik hem even persoonlijk benaderen. Zo te zien zoeken we op dezelfde datum vervoer richting Trinidad en zou mooi zijn als we de kosten kunnen delen.

Indien het niet kan (wellicht ivm privacy) dan jammer maar helaas. :)

Mvg,

Loek

Reply
esther 29 december 2016 at 22:47

Wij zijn in november 3 weken in Cuba geweest. Wat een geweldig land. Heb, dank zij jou blog, alles zelf geregeld wat zeker de helft scheelt. De route van 3 weken een beetje aangepast. Eerst maar alle bussen gereserveert en dan moet je soms ergens een dagje langer blijven dan de bedoeling was.Lieve mensen, mooie natuur. De bussen van viazul zijn alleen niet zoals jij erbij zat op de foto. Onze eeerst bus was van varadero naar santiago, 15 uur, slechte stoelen, steenkoud, geen vering en geen wc. Dus een nachtbus raad ik niet aan, we hebben er 2 gehad. Bedankt voor je info. Als je nu nog even naar uruguay of peru wil gaan? ;)
Groetjes Esther

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:45

Hoi Esther, ah ja ik heb wel eens een nachtbus genomen naar Santiago en die was ook veel minder van kwaliteit dan de andere dagbussen op korte stukken. Waarschijnlijk dezelfde bus als die jullie hadden ;-) Fijn dat je een mooie reis hebt gehad en iets had aan m’n tips!

Reply
Allesoverautorijden 17 januari 2017 at 09:40

Ben nog nooit in cuba geweest maar ben wel benieuwd, ik zou sowieso een auto huren, veel meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Reply
Edith 17 januari 2017 at 22:09

Cuba is een aanrader als je houdt van zelf rondreizen met een huurauto!

Reply
Donald 18 januari 2017 at 21:42

Gisteren terug gekomen uit Cuba. In telegramstijl: geweldig leuke ervaring, veel gezien, aardige mensen. Door het Che/Fidel socialisme echter behalve de casas nauwelijks particulier initiatief, dus ben je voor een groot deel overgeleverd aan de door de staat gereguleerde dus bureaucratische toeristeneconomie. Als je ook eens wat anders wilt zien als de toeristencentra is Cienfuegos (inclusief Rancho Luna) best wel leuk voor een paar dagen. Huurauto is goed te doen, inderdaad behoorlijk aan de CUC prijs, maar je ziet ook weer eens wat anders dan alleen maar Transtur bestemmingen.

Reply
Edith 23 januari 2017 at 20:52

Hoi Donald, wat leuk dat je je ervaringen na de reis hier deelt! Particuliere initiatieven zijn er inderdaad maar weinig. Behalve casas particulares zijn ook paladares leuk om te proberen, dit zijn privégerunde restaurants. En natuurlijk de kleine winkeltjes waar je pestpizza’s en guarapo (suikerrietsap) kunt kopen. Blij te horen dat het reizen per huurauto goed beviel!

Reply
WIM 30 januari 2017 at 13:27

Hoi Edith,
Ik heb met mijn vriendin een vlucht geboekt naar Cuba. Nu zouden we ook een aantal dagen naar het Oosten willen reizen met een binnenlandse vlucht, Heb je daar ervaring mee ? Ik heb al opgezocht dat er vluchten zijn vanaf Havana naar Baracoa wel heel vroeg, opstijgen om 5:30. Ik weet niet of dat haalbaar is om snachts met een taxi van Havana naar de luchthaven te geraken ? En er is ook een vlucht naar MOA iets later op de dag. Maar of je van Moa gemakkelijk naar Baracoa geraakt is maar de vraag… TIP: we reizen van Köln naar Havana met Eurowings, heen en terug rechtstreekse vlucht voor 440 € pp ( incl : eten, baggage en zitplaatsen gereserveerd ) . Voor de rest heel goeie website, heel overzichtelijk !

Reply
Edith 31 januari 2017 at 23:57

Hi Wim, ja hoor je kunt prima ’s nachts een taxi nemen naar het vliegveld bij Havana. Let wel even op vanaf welke luchthaven de vlucht naar Baracoa vertrekt, want die gaat soms vanaf een kleine luchthaven buiten Havana aan de kust, in plaats van de internationale luchthaven. Misschien is het anders een optie om naar Santiago de Cuba te vliegen? Er zijn meerdere vluchten per dag tussen Havana en Santiago en van daaruit is het zo’n vijf uur rijden naar Baracoa. In Santiago is meer te doen dan in Moa, en de weg tussen Moa en Baracoa is ook niet top. Succes met plannen!

Reply
Bregje 30 januari 2017 at 14:25

Hoi Edith,
help! Wij vliegen met twee kleine kinderen (4 jaar en 6 mnd) 20 februari naar Cuba, maar heb met mijn stomme kop nog geen auto gehuurd. Ik zit al uren op internet te zoeken, maar kan werkelijk nergens meer een auto vinden. Ook niet als ik andere plaatsen of andere data invul, zoals jij als tip aangaf.
Heb jij een idee of we daar nog ergens een auto kunnen huren?
Ik hoor graag van je.
Groet,
Bregje

Reply
Edith 31 januari 2017 at 23:55

Hi Bregje, ik heb je zojuist gemaild met de allerlaatste auto die ik nog kon vinden…! ;-)

Reply
bram 6 februari 2017 at 17:32

Hoi edith, Wij gaan 24 april tot 17 mei naar Cuba. Wij willen het eiland rondreizen per huur auto. Nu kwam ik op de volgende site: Cuba-cars.com. Heb jij hier enige ervaring mee? deze site is namelijk 300 euro goedkoper dan de site die jij noem in je artikel. Onze reis gaat van havanna-vinales-cienfuegos-trinidad-camaguay-santiago de Cuba-baracoa-guardalavaca-santa clara-varadero. Heb je nog tips bijvoorbeeld voor casa’s of activiteiten? ik hoor het graag. mvg Bram

Reply
Edith 12 februari 2017 at 13:49

Hallo Bram, de site die je noemt die ken ik niet. Ik heb even een kijkje genomen, en volgens mij kun je niet zien bij welke aanbieder je de auto huurt. De verschillen tussen aanbieders zijn in Cuba heel groot, zoals je ook in dit artikel kunt lezen: http://travelcreaterepeat.nl/auto-huren-cuba-huurauto-tips/. Ik vermoed dat je een goedkopere aanbieder krijgt als je boekt op de site die je hebt gevonden. Als je tips zoekt voor leuke casas particulares, kun je eens hier kijken: http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. Veel plezier met het puzzelen voor je reis!

Reply
Bram 13 februari 2017 at 15:28

Hoi Edith dank voor je reactie. Op de site die jij aanbeveel voor het huren van een auto, krijg ik in de periode dat wij gaan alleen een auto te zien van: Havanautos. Dat is toch al een goedkopere aanbieder? Wij willen de auto ophalen op 27 april en terug brengen op 13 mei. In die periode zijn er geen auto’s meer van REX beschikbaar. of kan het nog slechter dan Havanautos? of raad jij het af? groetjes Bram

Reply
Edith 18 februari 2017 at 23:09

Ja, Havanautos is een wat goedkopere aanbieder, maar niet de goedkoopste. Ik raad het je niet af; het risico dat je een minder goede auto meekrijgt, is alleen wat groter. Succes en veel plezier in Cuba!

Reply
Anne 20 februari 2017 at 20:51

Beste Edith,

Bedankt voor je fijne artikelen over Cuba, ze helpen ons enorm bij het plannen van onze reis naar Cuba. Via de site die je noemt, vinden wij de aanbieder VIA Rent A Car. Heb jij hier ervaringen mee?

Groet,

Anne

Reply
Edith 20 februari 2017 at 22:14

Ja hoor, Viacar is een prima aanbieder! Niet zo goed als REX, maar ook zeker niet de slechtste of goedkoopste.

Reply
Monique 20 juli 2017 at 23:20

Hi Edith,

Ik kom per ongeluk op jouw blog terecht. Maar wat fijn om te lezen welke tips je hebt. Wij hebben onze vakantie geboekt voor 3 september as. Wij gaan met twee volwassenen en 2 grote kinderen of jong volwassenen zoals ze zelf zeggen. Wij gaan maar geen auto huren maar gaan via de bus en taxi een aantal uitstapjes maken. Heb jij tips voor een jeepsafari? waar te boeken , kosten enzo. Wij verblijven in Varadero.
En eigenlijk het belangrijkste het weer. Voordat ik had geboekt, las ik dat het regentijd is en dat je af en toe een kortstondige tropenbui kunt treffen. Echter wanneer ik nu op weeronline kijk, zie ik alleen regen en bewolking en geen zon.
Klopt dit en moet ik de vakantie iets anders inrichten , dan strand?

Alvast bedankt voor jouw reactie.

Vriendelijke groet,
Monique

Reply
Edith 21 juli 2017 at 10:52

Hi Monique, wat leuk dat jullie naar Varadero gaan in september. Mijn ervaring is dat de weer-apps nogal moeite hebben met het Cubaanse weer in de regentijd ;-) De voorspellingen laten alleen maar bewolking en regen zien, terwijl ter plekke de dag meestal stralend weer is, met alleen aan het einde van de middag een flinke bui. Soms is er een hele dag regen, maar dat zal zeker niet alle dagen zo zijn. Je kunt dus gewoon genieten van het strand hoor! En een jeepexcursie kun je vaak boeken via de tourdesk in je hotel, die kunnen je daar info over geven. Veel plezier!

Reply
Christa Korthals 30 juli 2017 at 09:31

Beste Edith,

kan je in Cuba ook liften?

Groet Christa

Reply
Wietske 9 augustus 2017 at 13:35

Hoi Edith,

Idd zoals hierboven ook gevraagd wordt door Christa is liften te doen? Veilig? En hoe zit het met een scooter/brommer huren is dat betaalbaar, geeft je namelijk wel veel vrijheid ook. En misschien zinvolle sites om zoiets te kunnen boeken?
Verder vond ik je tip van aan de lokale bevolking vragen en waar je slaapt of er iemand toevallig ergens heen rijdt en of je daar mee mee kan.

Bedankt alvast,

Gr Wietske

Reply
Edith 16 augustus 2017 at 10:49

Hoi Wietske, liften in Cuba is veilig maar ik weet niet of ik het een goede optie vind. Veel Cubanen zijn zelf afhankelijk van goedkope vormen van vervoer, bijvoorbeeld liften in de laadbak van een vrachtwagen of oude oldtimertaxi. Als toeristen ook van deze vervmoersmiddelen gebruik gaan maken, bijv door wat geld te geven, dan ‘overbieden’ ze daarmee de lokale Cubanen die dit vervoer nodig hebben om naar hun werk of terug naar huis te komen… Dus daar zou ik me niet erg prettig bij voelen. Het is beter om dan gebruik te maken van de bussen van Viazul, van de shared taxi’s of van privétransfers. Dat is sowieso goedkoper dan het huren van een auto. Een scooter huren kan, maar dat wordt meestal gedaan voor een dagje en niet voor drie weken. Daar zou je over kunnen onderhandelen. Het online van boeken van scooters bestaat nog niet in Cuba. Veel succes met het plannen van je reis!

Reply
Michelle 10 augustus 2017 at 21:55

Hoi Edith!

Fijn blog! Mijn vriend en ik gaan volgende maand naar Cuba, maar helaas is de Viazul bus van Vinales naar Cienfuegos/Trinidad vol. Zijn er ook taxi’s die deze afstand rijden? Zo ja, kun je me een veilig bedrijf aanbevelen?

Groet,
Michelle

Reply
Edith 16 augustus 2017 at 10:52

Hoi Michelle, ja hoor er zijn altijd taxi’s te vinden. Naast het kantoor van Viazul in Viñales zit een bureautje van Cubataxi en zijn kunnen je helpen met een shared taxi (taxi colectivo) van Viñales naar Cienfuegos of Trinidad, die je dan dus deelt met andere reizigers. Qua prijs is het meestal maar een paar CUC meer dan een buskaartje. Veel plezier in Cuba!

Reply
Claudia 20 september 2017 at 07:13

Hi Edith, super leuke site, heb je enige idee of vanuit cayo largo naar Trinidad of cienfuegos met een boot kan gaan of andere vervoer? Wij komen in Havana en daarna willen wij een binnen vlucht nemen richting oost maar onderweg cienfuegos, santa Clara etc zien. Ik begrijp dat er alleen binnen vluchten zijn naar cayo largo, cayo Coco en cayo santa Maria. Wij zijn van plan om vanuit Holguin of Santiago terug naar Amsterdam vliegen. In onze 2e staad zullen wij verder een auto gebruiken. Ik reis met mijn man en onze dochter van 4 :)

Reply
Edith 28 september 2017 at 21:29

Hi Claudia, sorry voor mijn late reactie! Ik ben net terug van een reis naar Cuba ;-) Naar Cayo Largo kun je alleen per vliegtuig, maar naar Cayo Coco en Cayo Santa Maria kun je gewoon over land – er gaat een soort tropische Afsluitdijk naar beide eilandjes aan de noordkust. Wel even opletten: de noordelijke cayo’s zijn flink geraakt door orkaan Irma en ik verwacht dat de resorts daar pas vanaf half november of misschien zelfs december weer goed bereisbaar zullen zijn.

Reply
Ingrid 6 oktober 2017 at 21:06

Hoi Edith, leuk om al je verhalen te lezen en ook herkenbaar .
Wij hebben ervaring met auto’s huren en met Viazul. Beide zijn goed te doen inderdaad. Beide hebben wij vanuit Nederland geregeld. In 2013 hebben we 2 auto’s gehuurd. We hadden vier kinderen bij ons. Geweldig om over de Cubaanse wegen te rijden. Vooral de gaten in de weg. Het was soms echt slalommen. En dan liep er ineens weer een varken voor je auto of verloor een motorrijder zijn helm. Het is fijn om vrij te zijn, je kunt inderdaad overal stoppen en de wegrestaurants zijn super leuk. Nadeel vond ik toch wel het tanken. We betaalden veel meer dan op de pomp stond. Zal misschien een soort toeristenbelasting op zitten?
De auto waar ik in reed had een snelheidsafwijking van 25 km, ik reed veel harder dan mocht! Gelukkig kwamen we daar vrij snel achter. Met een goed wegenkaart hebben we zo een groot deel van West en Midden Cuba bezocht.
Dit jaar hebben we via Viazul de bus geregeld van Havana naar Varadero. We hadden een vertraging van 45 minuten. Maar wel fijn om ook zo eens te reizen. Prima bus! Airco en goede stoelen. En niet duur, voor ruim 8 euro hebben we bijna 3 uur gereden.
groet, Ingrid

Reply
Edith 8 oktober 2017 at 15:28

Hi Ingrid, wat leuk dat je ook bij dit artikel je ervaring deelt. Een huurauto geeft inderdaad vrijheid, maar het kost wel meer dan reizen per bus. Ik heb geprobeerd de voor- en nadelen van beide opties weer te geven. Volgens mij komt het wel overeen met hoe jullie het ervaren hebben!

Reply
Hebe 7 oktober 2017 at 20:40

Leuke en handige blog zeg. Heb er echt wat aan!

Reply
Edith 8 oktober 2017 at 15:28

Fijn Hebe, dank voor je reactie!

Reply
nancy 24 december 2017 at 23:52

Hoi!
Wat een goede info! Dank je! Het is vaak zo druk he?! Wat is een goede tijd om Cuba te bezoeken dat het enigszins rustig is en nog niet mega warm?

Reply
Edith 25 december 2017 at 10:43

Hi Nancy, de beste maanden van het jaar wat mij betreft zijn mei en juni. Net voor het regenseizoen, maar na het hoogseizoen. De prijzen liggen in de deze periode wat lager, de beschikbaarheid is beter én er zijn minder toeristen. Plus dat het nog niet zo warm is!

Reply
bas 22 januari 2018 at 11:20

Hoi Edith,

Goeie tips op deze site en super dat je je ervaringen deelt. Ik heb er al veel aan gehad!
Graag zou ik willen weten of je me zou kunnen helpen met het volgende.

Helaas is de Viazul bus op de route Vinales-Trinidad uitverkocht.
Nu lees ik op internet dat er ook een alternatief is, reizen via Transturbussen.
Tickets zijn zo te zien niet op internet te boeken maar ter plekke bij Travel Agencies in Cuba.

Heb jij ervaringen met deze busmaatschappij? En vanaf waar vertrekken deze bussen?
Hetzelfde busstation waar Viazul vertrekt?

Vast bedankt voor je reactie.

Groet, Bas

Reply
Edith 26 januari 2018 at 19:05

Hoi Bas, ik heb zelf de bus van Transtur/Conectando nooit kunnen boeken in Cuba. Meestal zijn ze ter plekke alsnog uitverkocht, omdat vooral reisbureaus deze tickets opkopen. Je kan het in Cuba proberen bij het Hotel Plaza aan het Parque Central, daar is een balie van Conectando. Volgens mij doen doe trouwens wel alleen Havana-Viñales, en niet Viñales-Trinidad. Maar het is veel gemakkelijker om gebruik te maken van een taxi colectivo, oftewel een gedeelde (oldtimer) taxi samen met andere toeristen die ook dezelfde route doen. Van Viñales naar Trinidad gaan er elke dag meerdere colectivo’s en de eigenaar van je casa particular in Viñales kunnen je zeker helpen om twee kaartjes te kopen!

Reply
Rien van Liere 25 oktober 2018 at 14:06

Hoi Edith, met genoegen alle info over Cuba gelezen. We gaan lekker lang naar Cuba. Onze ervaring is dat er nu voor ruim een maand vooruit via Viazul geen probleem opdook bij het kopen van kaartjes tot aan de oostzijde van Cuba. Kennelijk is het nu behoorlijk lang van tevoren al mogelijk om via internet kaartjes te kopen. Nu maar hopen dat het tijdens de reis ook allemaal klopt.
Groeten Rien

Reply
cees Hendrikse 20 november 2018 at 14:52

Auto huren is duur as je het alleen betaaldt en bezine 1,30euro per litre.Scooter125cc kost ongeveer +- 18en24euro,net hoe lang je hem gaan huren. Pas op de kuilen!!!

Reply
Esmee 17 december 2018 at 01:02

Hoi Edith,

Ik heb gelezen dat de Viazul bussen niet erg hygiënisch zijn en dat er kakkerlakken etc in rondlopen. Klopt dit?

Ik vind je website echt super fijn. Wij gaan in november naar Cuba en ik kan niet wachten!!

Gr, Esmee

Reply
Edith 17 december 2018 at 16:51

Hoi Esmee, ik vind de Viazulbussen zelf prima hoor! Heb nog nooit een kakkerlak zien rondrennen… Het zijn niet allemaal nieuwe touringcars zoals wij die in Europa kennen (hoewel sommigen wel!) maar als je het vergelijkt met de taxi colectivos (gedeelde oldtimertaxi’s) zijn de bussen van Viazul zeker een stuk comfortabeler en veiliger.

Reply
Jos Notermans 31 januari 2023 at 21:06

Ik zie al een tijdje geen berichten meer maar ik kan me aansluiten bij alle berichten. Ik ga 8 mei voor 2 weken naar Cuba en heb heel veel aan jouw tips voor route, huurauto en casa’s. Heel veel dank!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.