persoonlijktoekomst

Visumnieuws…!

25 februari 2016 26 Comments

Whaaah, wat zijn we druk bezig geweest met het regelen van alle papieren voor het aanvragen van een Schengenvisum voor Jesús! Begin januari schreef ik het al: we hebben besloten hier in Belgrado onze reisroute naar Azië af te breken en in plaats daarvan samen naar Nederland te gaan. Dat betekent dat Jesús een Schengenvisum moet aanvragen, iets wat nogal veel voeten in de aarde heeft… Na eerst een tijdelijk Servisch residentievisum te hebben geregeld, is vorige week de aanvraag ingediend bij de Nederlandse Ambassade hier in Belgrado. En na een week werden we gebeld: de uitslag van de aanvraag was binnen…!

Blij met het Servische visum!

Blij met het Servische residentievisum begin februari!

 

Al na een week uitslag… is dat goed nieuws of juist niet? Vol spanning togen we naar de Nederlandse ambassade om Jesús’ paspoort in ontvangst te nemen. En daar liet de beambte ons direct de uitslag weten: helaas, de Schengenvisum-aanvraag was afgewezen.

Shit zeg! Eigenlijk waren we er al wel vanuit gegaan dat de aanvraag afgewezen zou worden. Maar natuurlijk hoopten we van niet. We hadden alle papieren tot in de puntjes voorbereid, prachtige begeleidende brieven geschreven en alles in tweevoud aangeleverd. Vooral een afwijzing omwille van ‘vestigingsgevaar’ waren we bang voor; iets wat veel Cubanen te horen krijgen omdat het nou eenmaal lastig is om economische binding met je thuisland aan te tonen als staatslonen zo laag liggen en persoonlijk bezit bijna niet bestaat. De redenen van afwijzing die ons werden gegeven waren echter wat anders, en die zouden we wel goed moeten kunnen weerleggen. Yes, we maakten een kans in een bezwaarprocedure!

Heul veul papierwerk...

Heul veul papierwerk…

 

… Om er dus vervolgens achter te komen dat het indienen van een bezwaar tot het moment van een herziene beslissing door de IND wel drie tot vier maanden kan duren. Hè wat? Zo lang?!

Daar hadden we dus niet op gerekend. Ik had van alles uitgezocht, voorbereid, gekopieerd, mijn ouders hebben papieren geregeld, handtekeningen gezet, een heel boekwerk was het. Niks wilde ik aan het toeval overlaten. Maar die bezwaarprocedure, daar had ik van tevoren niet echt naar gekeken. Het doen van de aanvraag leek me veel belangrijker in ingewikkelder. Nou, niet dus. Helaas!

We hebben contact gehad met een vreemdelingenrecht-advocate, want gezien onze tikje vreemde situatie in Servië kunnen we wel wat hulp gebruiken. We kunnen geen drie tot vier maanden langer in Servië blijven, want zo lang zijn onze visa hier niet geldig. Dus de beslissing van het bezwaar kunnen we hier niet afwachten. En dus… gaat Jesús waarschijnlijk binnenkort terug naar Cuba en ik naar Nederland, om van daaruit het visumtraject verder voort te zetten. Het voelt behoorlijk suf, dat we niet ergens samen kunnen zijn om deze aanvraag te volbrengen. Tegelijkertijd zijn we wel blij dat we deze aanvraag nu met een bezwaarprocedure kunnen voortzetten en we niet in Cuba eerst weer opnieuw een visumaanvraag hoeven te doen. En dan kan Jesús als het goed is zijn in Servië aangevraagde visum uiteindelijk in Cuba ophalen.

visa-ingediend-schengen-papieren

Dus, tot zover onze visum-update. Het ziet ernaar uit dat Jesús over twee weken al terug naar Cuba gaat, want we hebben een goede ticketprijs voorbij zien komen – ook nog best lastig, voor een enkeltje met zo’n snel vertrek! En ik denk dat ik dan ook maar terug naar Nederland ga, want in m’n eentje is het hier toch een stuk minder leuk… haha.

We zijn teleurgesteld over de visumaanvraag, maar Jesús is ook een klein beetje blij dat hij binnenkort terug gaat. Zijn oma in Cuba is al erg oud en ziek en ze hadden in november al afscheid genomen omdat ze dachten dat ze elkaar niet meer zouden zien. Hij is heel hecht met zijn oma en de gedachte dat hij nu toch nog enkele weken of maanden bij zijn oma kan zijn, is voor hem heel bijzonder. Daar ben ik wel echt oprecht blij om. Ikzelf heb best zin om in Nederland weer een huisje te gaan zoeken en een thuisbasis op te zetten, tussen mijn eigen vrienden en familie deze keer – in plaats van in zo’n onbekende plek als Belgrado, haha. En ik vind het leuk om dit jaar veel in Nederland te zijn en zo aan mijn blog te bouwen, want sinds enkele maanden lijkt mijn site soort van geëxplodeerd te zijn qua bezoekersaantallen en interesse van leuke bedrijven en samenwerkingen.

foto-samen-zon-belgrado

Ons streven om eind mei samen naar de bruiloft van een vriendin van mij in Nederland te kunnen, komt met deze nieuwe wending wel in gevaar. Ik denk dat we het niet gaan redden, want eind mei is over drie maanden en ik denk dat het te optimistisch is om dan al een beslissing van de IND te hebben. Maar een zomer in Nederland… dat zou toch moeten lukken? We gaan er in ieder geval hard ons best voor doen!

* wordt vervolgd *… :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

26 Comments

Sabine 26 februari 2016 at 03:38

Ah nee wat balen zeg! Zo zie je maar weer hoe lastig dit is… echt vervelend voor jullie. Maar wie weet komt het gewoon toch goed en kan hij het vanuit Cuba regelen. Hopelijk zijn jullie dan snel weer bij elkaar!

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:26

Pfff ja ik moest ook direct denken aan jouw blog over het visum regelen in Colombia. Omdat wij het visum voor drie maanden aanvragen, is alles volgens mij nog een tikje strenger. Maargoed, niks aan te doen. Op naar de volgende stap!

Reply
Karlijn Travels 26 februari 2016 at 10:49

Wat ontzettend balen dat Jesús nu zo lang terug moet naar Cuba! Ik begrijp wel goed dat hij blij is dat hij zijn oma nu nog kan zien, maar 3-4 maanden is weer zo’n lange tijd om zonder elkaar te zijn. Maar dat redden jullie uiteindelijk ook wel weer. Heel veel succes met de visumperikelen en het settelen in Nederland, en hopelijk komen we elkaar snel weer eens ergens tegen!

Reply
Edith 26 februari 2016 at 15:18

Thanks Karlijn! En ik geloof dat de 19e wel moet lukken :-)

Reply
Valine (Livin4wheel) 26 februari 2016 at 15:03

Wat een gedoe! Maar waarom gaan jullie niet een tijdje naar een ander niet-Schengen land in de buurt? Wij zitten nu bijna 3 maanden in Bulgarije en dat is echt aan te raden!

Reply
Edith 26 februari 2016 at 15:21

Hoi Valine, helaas is het met een Cubaans paspoort nog niet zo makkelijk welke landen je dan wél heen kunt. Buiten Servië zijn eigenlijk alleen Montenegro (1 maand) en Macedonië (3 maanden) een optie. Alle andere landen in de buurt zijn niet visumvrij. Maar daarna kunnen we niet terug naar Servië en zitten we soort van ‘vast’. En om dan vanuit Macedonië of Montenegro naar Cuba te vliegen, is een stuk duurder… We hebben wel wat verschillende opties uitgezocht en afgewogen, maar allebei even terug naar huis is voor nu het meest praktisch. Wel bedankt voor het meedenken :-) En fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben in Bulgarije!

Reply
Stéphanie | Expeditie Aardbol 26 februari 2016 at 15:36

Nee, wat een teleurstelling en stomme regels :(. Jammer dat er nu tijdelijk een eind komt aan jullie gezamenlijke avontuur, maar ik duim heel hard voor goed nieuws over vier maanden!

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:18

Ja blegh, niet leuk om nu weer even uit elkaar te gaan. Maar ik heb het idee van fietsen tussen de bollenvelden al weer snel ingeruild voor allerlei dingen die we in zomer kunnen doen samen… haha.

Reply
bohemiandreams.nl 26 februari 2016 at 16:24

Wat spannend allemaal! Kan me voorstellen dat dat best slopend is, al dat wachten. Ik heb zo’n hekel aan wachten en onzekerheid nu ook :’D boe. Maar ja, ga straks zelf dat gekke verblijfstraject van Nicaragua maar eens door rollen, ben benieuwd. Sterkte en succes!

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:19

Ah ja, dan krijg je natuurlijk te maken met omgekeerde bureaucratie! Is het moeilijk om in Nicaragua residentie te verkrijgen?

Reply
Linda | One Day Trip 27 februari 2016 at 00:40

Wat ontzettend balen! Hoop dat jullie binnen een paar maanden toch nog goed nieuws krijgen! Fingers crossed…

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:20

Dank je Linda!

Reply
Yvon 27 februari 2016 at 08:57

Nee zeg, wat een naar bericht! Zeker omdat je er zo hard je best voor had gedaan. Gelukkig lijkt het erop dat er toch nog zicht is op een visum, dus daar maar alle hoop op vestigen dan.
Visums zijn drama, ik ben nu al even bezig voor mijn nieuwe werkvisum hier in China.

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:21

Pfff ja getsie. Volgens mij moet het uiteindelijk wel goed komen en is het alleen een kwestie van wat extra stappen ondernemen en geduld hebben. Oh en in China zal dat vast ook ingewikkeld zijn… Succes!

Reply
Robert | Traveljunks 27 februari 2016 at 11:01

Djeez, wat een gedoe zeg. Dat dat allemaal ook zo lang moet duren. Kan men er geen eenvoudigere en kortere procedure voor bedenken. Lijkt me voor iedereen het beste. Veel succes met het vervolg!

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:22

Nou echt hè. Het lijkt me niet echt efficiënt zo. Maargoed, ik zal maar niet klagen want we moeten nog even verder in dit traject ;-)

Reply
Jenny - ikreis.net 27 februari 2016 at 12:58

Jammer dat het niet gelukt is. Hopelijk valt de bezwaarprocedure mee en heeft je vriend binnenkort het felbegeerde visum. Het lijkt me erg bijzonder als jij straks je land aan hem kan laten zien.

Reply
Edith 27 februari 2016 at 14:24

Jaaaa dat lijkt me ook echt heel bijzonder! Ik had al helemaal bedacht dat we dan zouden gaan fietsen tussen de bollenvelden enzo… haha. Dat plan moet dan nu even wachten, want die tulpen zijn al weg in zomer ;-) Maar ik wil ook gewoon mijn dagelijkse leven laten zien, mijn vrienden, mijn stadje Den Haag, mijn supermarkt, mijn dagelijkse fietsroutes… Komt goed, duurt alleen nog even ietsje langer!

Reply
Jessica 1 maart 2016 at 23:38

Echt balen Edith! Wat een gedoe allemaal hè.. Het zou wel heel mooi zijn als jullie de zomer samen in Nederland kunnen doorbrengen!

Reply
tea 2 maart 2016 at 22:48

aaawh men, dat is balen. maar fingers – en toes – crossed dat het straks allemaal goedgekeurd wordt.

Reply
Sigrid | My Travel Secret 3 maart 2016 at 21:01

Godsamme Edith…wat een toestand :-( Het kost mss tijd, maar uiteindelijk gaat het voor jullie echt wel goed uitpakken. Fingers crossed dat dat over 3 maanden al zo is!!

Reply
Edith 4 maart 2016 at 10:26

Thx Sigrid… Ik hoop het ook!

Reply
Marcella 12 maart 2016 at 22:35

Wat een papierwinkel joh! Ik hoop dat jullie over niet al te lange tijd goed nieuws krijgen en samen Nederland kunnen verkennen. Good luck!

Reply
Edith 12 maart 2016 at 23:11

Dankjewel Marcella, dat hoop ik ook! Ik ben vandaag weer geland in Nederland en het was toch een stuk minder leuk om in m’n eentje terug te komen… :-(

Reply
Marcella 12 maart 2016 at 23:19

Dat kan ik me zeker voorstellen. Ook al is het fijn dat je vriend nu wel bij zijn oma kan zijn. Hopelijk zijn jullie snel weer samen! Heb je hem tijdens je eerste reis door Cuba ontmoet trouwens?

Reply
Nieuws vanuit Cuba! - [travel.create.repeat] 9 februari 2017 at 23:43

[…] we een jaar geleden besloten een ‘thuis’ te gaan maken in Nederland. Het traject van visumaanvragen en inburgeringsperikelen is niet gemakkelijk – en het vergt vooral veel geduld – maar we komen steeds een stap […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.