persoonlijkreizentoekomstwerk

Geen jaaroverzicht – wél een update!

26 december 2016 31 Comments

Over werk, blog, liefde en toekomstplannen

Het is het einde van het jaar en dan vliegen ze je op reisblogs weer om de oren: de jaaroverzichten. De mooiste reizen, hoogtepunten, dieptepunten, best gelezen posts, aantal landen bezocht… Het zijn blogs die ik zelf niet zo vaak lees. Toch wil ik wel een blogpost schrijven voor het einde van dit jaar. Al was het alleen al omdat het de hoogste tijd wordt dat ik jullie update. Want voor mijn gevoel heb ik veel te weinig geschreven de afgelopen maanden en dat terwijl ik zoveel te vertellen heb. Daarnaast hebben jullie ook vragen, dat weet ik zeker, want ik krijg er vaak genoeg tweets, Instagram-comments en berichtjes over. Dussss, tijd voor een update van werk, blog, liefde en toekomstplannen!

Working nine ’till five

Allereerst dat werk. Sinds mei ben ik weer aan de slag bij Riksja Travel, mijn oude werkgever waar ik ook al acht jaar werkte voordat ik vorig jaar als digital nomad aan de slag ging in Ecuador en Bolivia. Voor het blog van Zakenmeisje.nl deed ik een interview over mijn ervaringen als locatieonafhankelijke freelancer en ook over mijn baan bij Riksja Travel. Ik vind mijn werkgever geweldig en steek dat niet onder stoelen of banken, en ben ook heel blij dat ik weer bij hen aan de slag mocht gaan in loondienst. Daarnaast ga ik per komend jaar bij Riksja weer werken als projectmanager, de functie die ik voor mijn vertrek ook met heel veel plezier deed. Ik krijg een complex IT-project op mijn bord waar ik heel veel zin in heb, zowel qua samenwerking met collega’s als in persoonlijke groei en uitdaging. Bring it on in 2017! Ik krijg superveel energie van mijn baan en voel me daar echt gezegend mee.

Ik heb een contract voor 36 uur per week, wat betekent dat ik per twee weken een dag vrij heb om aan mijn freelancewerk en reisblog te besteden. Eerlijk is eerlijk: dat is eigenlijk niet genoeg tijd om in mijn eigen werkzaamheden te steken en daar worstel ik wel regelmatig mee. Naast dit blog werk ik ook nog aan de website van Jesús, VisitaVinales.com, en het betekent dat ik bijna elke avond nog wel twee of drie uur op mijn laptop aan het werk ben. Stiekem een beetje teveel van het goede, maar er is zoveel te doen, ik vind het zo leuk en ik wil het allemaal zo graag! Die balans, dat wordt de challenge van volgend jaar.

Mijn blog in 2017

Het is jullie misschien opgevallen: de frequentie van mijn blogposts loopt achteruit. Mijn streven is 1 blog per week. In de realiteit ben ik al blij als ik 1 blog per maand haal. En mijn vorige blog is gepost op 14 november, dus dat is alweer zes weken geleden… In my defence: ik ben net terug van drie weken Colombia (supergaaf! Ga daar allemaal heen! Tofste land van Zuid-Amerika – nou vooruit dan, samen met Brazilië) en toen heb ik niet geblogd. Maar feit blijft dat het me maar moeilijk lukt om artikelen te schrijven en te posten. Ik heb er vaak geen puf voor, als ik overdag al van negen tot vijf achter een computer zit, ’s avonds ook vaak nog van acht tot tien of elf aan het typen ben om e-mails te beantwoorden of artikelen voor freelance-opdrachten uit te werken… En dat terwijl ik bloggen zo ontzettend leuk vind!

Ik heb mezelf opdracht gegeven niet te streng te zijn: bloggen moet leuk blijven en ik wil dus geen strakke deadlines of targets neerzetten. Dat zou de lol eraf halen en dan wordt het teveel een ‘moetje’. Maar ik wil wel echt graag weer wat meer gaan bloggen. En dat betekent dat ik moet kiezen, want het kan niet allemaal tegelijk. Het houdt in dat ik volgend jaar geen freelance artikelen meer zal schrijven in opdracht, waardoor ik iets meer tijd vrij hoop te maken voor mijn blog. Daarnaast wordt het de hoogste tijd dat Jesús weer naar Nederland komt, zodat hij mij kan helpen bij bepaalde klussen voor mijn blog, social media-accounts en zijn eigen website!

Love update <3

Wat mij brengt op het volgende punt: liefde! Natuurlijk de update waar jullie vast het meest op zitten te wachten. Het is ongelofelijk maar waar: we hebben nog steeds geen uitslag van de taaltoets voor het inburgeringsexamen die Jesús begin november heeft gemaakt op de Nederlandse ambassade in Havana. De uitslag zou twintig dagen duren werd in Cuba gezegd, maar na drie weken hadden we nog niks gehoord. Daarna vertrok ik naar Colombia voor drie weken en ik had verwacht dat de uitslag zou komen terwijl ik op reis was, maar nee hoor. Volgens de IND kan de uitslag tot acht weken duren, wat betekent dat we over één of twee weken een mail zouden moeten krijgen. Ik ben benieuwd…!

Ik had eerder dit jaar niet veel vertrouwen in een goede afloop van de taaltoets, want drie maanden bleek toch wel erg kort om Nederlands te leren. Maar Jesús vertelde me dat hij het makkelijker vond dan hij had verwacht. En dat betekent dat er dus een kans in zit dat hij de toets gehaald heeft… Superrrrspannend. De toets bestaat uit drie verschillende onderdelen en hij moet ze alle drie halen met minimaal een zes. Is dit gelukt, dan kunnen we een aanvraag indienen voor een verblijfsvergunning en zou Jesús over zo’n drie tot vier maanden in Nederland kunnen zijn. Is hij niet geslaagd voor de toets (of slechts voor bijvoorbeeld twee van de drie onderdelen) dan moeten we even nadenken wat we gaan doen: dan gaat Jesús ofwel meteen het examen herkansen in Cuba, ofwel opnieuw voor drie maanden naar Nederland om taalonderwijs te volgen en daarna terug naar Cuba om een tweede poging te doen voor de taaltoets. Het ligt een beetje aan het cijfer waarmee hij dan gezakt is.

Zolang we de uitslag niet weten, kunnen we niet echt plannen hoe de volgende stap eruit zal zien. En dat maakt dat we nu in een soort ‘wachtstand’ staan. Best wel vervelend, omdat we zoveel plannen hebben en nu even niks kunnen… Als het nog lang duurt voordat Jesús naar Nederland kan komen, wil ik weer graag voor een tijd naar Cuba. Want anders zien we elkaar zo lang niet! En in Cuba is altijd genoeg te doen en uit te proberen voor mijn blog. De wensenlijst is lang: plaatsen waar ik nog heen wil, nieuwe restaurants en bars om te testen, dingen om uit te zoeken over bussen en shared taxi’s… En natuurlijk om te kijken hoe druk het er op dit moment is. Vorig jaar november was ik overdonderd door de hoeveelheid toeristen in Cuba en dat is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen! Tijd dus om weer eens poolshoogte te nemen.

Hoe gaat het met Jesús in Cuba?

Dat is een vraag die ik vaak krijg. Het antwoord: het gaat hartstikke goed! Buiten dat hij mij ontzettend mist, natuurlijk ;-) Er komen toeristen via zijn eigen website VisitaVinales.com naar Viñales, waar hij hier en daar wat fooi van opstrijkt. Hij heeft geïnvesteerd in het kopen van bouwmaterialen, zodat zijn ouderlijk huis opgeknapt kan worden, het oude dak eindelijk orkaanbestendig gemaakt kan worden en er kamers gebouwd worden die hopelijk in de loop van volgend jaar verhuurd zullen worden aan toeristen. Zie de foto’s van de verbouwing hierboven! Zo kan hij ook in de toekomst een zakcent verdienen en voor zijn ouders zorgen, die natuurlijk in Cuba achterblijven als hij straks naar Nederland verhuist. Helaas is zijn oma deze maand overleden, dat is erg verdrietig. Jesús was heel erg hecht met zijn oma; tot zijn vijftiende deelden ze samen een bed (dat kun je je in Nederland toch bijna niet voorstellen?). Maar, zijn oma was al een hele tijd ziek, volgens Cubaanse begrippen ook erg oud en het beste wat er eigenlijk kon gebeuren was dat ze rustig zou inslapen terwijl Jesús erbij was. En dat is precies hoe het is gegaan. Dus hoe verdrietig ook, het is ook goed zo, iedereen heeft er vrede mee. Het zorgde er wel voor dat ik me echt heel ver weg voelde, want dan is de afstand toch ineens wel enorm en is ook het feit dat Cuba zo slecht bereikbaar is per mail/whatsapp/skype niet heel tof. Ik kan niet wachten tot ik Jesús straks weer een knuffel en zoen kan geven na deze heftige tijd.

Toekomstplannen

Nou, plan 1 is duidelijk: een verblijfsvergunning voor Jesús verkrijgen zodat we samen in Nederland kunnen wonen. We hebben ondertussen bijna drie jaar een relatie en het wordt eens tijd dat we samen ergens kunnen neerstrijken en een ‘thuis’ kunnen opbouwen.

Ten tweede wil ik graag veel plezier en voldoening uit mijn baan blijven halen. Het is de plek waar ik 36 uur per week ben, ik zie mijn collega’s meer dan mijn eigen vrienden en mijn gave project voor het komende jaar zorgt hopelijk voor drive, plezier en persoonlijke uitdaging.

Mijn derde plan voor het komende jaar is om mijn blog verder uit te breiden. Ik heb een wensenlijst van hier tot Tokyo, met een nieuwe vormgeving, nieuwe homepagina, nieuwe huisstijl, natuurlijk veel meer artikelen over Cuba, zelfs een speciale Cuba-afdeling op mijn blog, misschien zelfs een e-book, regelmatige artikelen over andere bestemmingen, een nieuwe serie over Colombia… Ook wil ik mijn blog graag uitbreiden naar 10.000 unieke maandelijkse bezoekers. Ik ben goed op weg, maar met wat meer tijd en aandacht moet ik nog veel meer gave artikelen voor een grotere doelgroep kunnen schrijven.

Ohja, en ik zou ook graag eens op een persreis voor reisbloggers mee gaan, want dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Ik weet heus dat persreizen niet zaligmakend zijn (en ik heb al een paar keer nee gezegd omdat het niet uitkwam en soms ga ik ook gewoon liever op eigen houtje naar een stad of land in plaats van in een vast programma), maar het zou toch een leuke ervaring zijn.

Reizen in 2017

En dat brengt me bij het laatste punt: welke reizen staan er voor 2017 op de planning? Het antwoord daarop beangstigt me een beetje: eigenlijk nog helemaal niks. Nul! Ik vermoed dat ik begin 2017 weer eens naar Cuba ga, om de tijd te overbruggen voordat Jesús naar Nederland kan komen. Anders zien we elkaar zo lang niet… Daarnaast heb ik al twee vliegtickets op zak voor een reis naar Sri Lanka in april/mei, maar die reis zou wel eens opgeschoven kunnen worden. Ik moest de tickets boeken omdat ik vluchtenvouchers had die zouden verlopen, maar het ticket heeft flexibele voorwaarden en ik kan het ticket nog verzetten. Ik denk dat het najaar een betere reisperiode zou zijn, zowel qua werkschema als qua privé (Jesús moet immers het liefst wel mee, haha). Als Jesús in Nederland is zullen er ook nog wel een paar trips binnen Europa op de planning staan. De wensenlijst bestaat op dit moment uit de volgende steden: Bilbao, Napels, Nice, Gdansk en Riga. Na ons bezoek aan Rome afgelopen september (ik moet er echt eens over schrijven, maar oh oh wanneer dan toch?) heb ik besloten geen populaire en toeristische (hoofd)steden in Europa meer te bezoeken, want ik vond Rome echt een enorme deceptie. Dan liever wat minder bekende en juist wél verrassend leuke steden ontdekken, dus dat is het plan voor komend jaar. Ik heb zin in 2017, dat is wel duidelijk denk  ik!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van hoe 2017 zich ontwikkelt op het gebied van liefde, Cuba-artikelen of toekomstige reizen? Volg mijn blog dan op Facebook, Instagram of Twitter! Of meld je in de kolom hiernaast aan onder het kopje ‘Niks missen?’ zodat je een seintje krijgt bij elk nieuw artikel dat ik plaats.


Zo, volgens mij zijn we weer even bijgepraat. Ik hoop dat jullie allemaal fijne kerstdagen hebben gehad en ik wens iedereen een fijn, gezond en reislustig nieuw jaar. Tot in 2017!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

31 Comments

Sabine 26 december 2016 at 17:58

Fijn zo een update! En natuurlijk nóg leuker om te horen dat je zo een toffe tijd hebt gehad in mijn nieuwe landje :D Echt balen van dat examen dat dat zo lang duurt. In dit soort dingen moet je veel geduld hebben, maar echt makkelijk is dat niet natuurlijk. Die balans vinden is ook mijn uitdaging voor komend jaar. Ik heb ook veel ideeën en wensen en weet ik wat allemaal meer, maarja het moet wel in de tijd passen haha. Ik hoop dat jullie elkaar weer snel in de armen kunnen sluiten en natuurlijk dat hij dat examen heeft gehaald! Alvast een fantastisch 2017 gewenst!

Reply
Edith 26 december 2016 at 23:02

Jaaa Colombia was heerlijk! En ik heb regelmatig je blog geraadpleegd hoor :-) Ik vond het echt zo’n afwisselende reis, van bergen en jungle tot wereldsteden en Caribisch strand, heeeeerlijk. En dat voor prijzen die bijna lijken op Aziatische taferelen! En ik hoop inderdaad ook dat Jesús en ik snel samen zijn in Nederland <3 Jullie ook een heel fijn & gelukkig 2017!

Reply
Jennifer 26 december 2016 at 18:31

Leuke update! Ik ben heel benieuwd naar de uitslag, ik duim voor jullie :)

Reply
Edith 26 december 2016 at 23:04

Dank :-) En jij veel plezier en succes nog in Ghana!

Reply
Tikva 26 december 2016 at 19:10

Ik vroeg me al af waar je gebleven was. Leuk een update. Morgen zijn we in Colombia dus last minute tips mogen ook.

Reply
Edith 26 december 2016 at 23:10

Ja joehoe, ik ben hier! Iets met drukdruk en geen tijd en prioriteit enzo ;-) Supergaaf dat jullie morgen gaan! Ik vond San Agustín heerlijk, vooral het paardrijden. Sliepen in Casa de Nelly, een absolute aanrader! Cartagena was ook heerlijk, het deed me denken aan een fris opgeknapt Havana. Daar vooral leuke restaurantjes ontdekt, westers eten met Latijns-Amerikaanse invloeden. Restaurant Cháchara in de wijk Getsemaní was favoriet. Tayrona was ook prachtig, maar daar gaan jullie volgens mij niet heen. Heel veel plezier!

Reply
Saskia 26 december 2016 at 20:47

Leuk weer wat van je te lezen! Ik hoop voor jullie dat er snel bericht komt over het inburgeringsexamen.

Reply
Edith 26 december 2016 at 23:11

Dank je Saskia, ik hoop het ook!

Reply
lottevdw 27 december 2016 at 03:01

Ja-aa, zo leuk deze update! Top van he nieuwe uitdaging op het werk, veel succes ermee alvast! Ik duim mee voor de resultaten van de taaltest, ik zal het ongetwijfeld op social ergens opvangen. ?

Reply
Edith 30 december 2016 at 14:01

Dank Lotte, ik zal de uitslag zeker delen op social of hier op m’n blog! ;-)

Reply
Shirley 27 december 2016 at 07:37

Ik duim voor de uitslag van de taaltest. Colombia lijkt me heel gaaf,ik ben benieuwd naar je artikelen erover. En ook naar je update over Rome. Ik ben eind september, begin oktober geweest en had echt enorme drukte en veel toerisme verwacht, maar dat viel mij alles mee eigenlijk.

Reply
Edith 30 december 2016 at 14:00

Hi Shirley, wat fijn dat jij een betere ervaring had in Rome! Bij ons waren er enorm veel toeristen, moest je overal een uur in de rij staan voor je naar binnen kon, als je trek had moest je eerst anderhalve kilometer lopen om alle vreselijk toeristische restaurants achter je te laten… Dan hou ik toch meer van de minder populaire steden zoals Valencia, Sevilla, Milaan of Lissabon. Misschien komt er nog eens een artikel over Rome.

Reply
Robert | Traveljunks 27 december 2016 at 16:03

Ik vroeg me ook al af waar je zat. Mooie plannen voor het komend jaar en ik duim voor jou en Jesús dat het allemaal niet meer te lang gaat duren. En inderdaad, bloggen moet leuk blijven. Niet meer en niet minder :-)

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:54

Dank Robert. Ik denk dat ik voor komend jaar 20 uur extra in een week wens, dat lijkt me ideaal. Dan komen er nog een boel mooie blogs aan! ;-)

Reply
karlijntravels 27 december 2016 at 16:51

Ah, altijd fijn om weer een update te lezen! Ik weet bijna niet waar ik op moet reageren, er staat zoveel leuks in :) Natuurlijk is het wel heel zielig van de oma van Jesús, maar fijn dat hij erbij was. Verder blijf ik duimen dat hij zijn taaltoets heeft gehaald en ik hoop dat jullie samen alle mooie plannen voor komend jaar kunnen waarmaken!

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:53

Dank Karlijn, ik wist ook niet waar ik moest beginnen met schrijven! Het was de hoogste tijd voor een update, haha. Nog steeds geen uitslag overigens, dus duim nog even door! ;-)

Reply
Yvon 27 december 2016 at 17:06

Leuk, een update!
Wat een ellende zeg, zo lang moeten wachten op de uitslag van de taaltoets. Vooral omdat jullie nu helemaal niet kunnen plannen. Alsof je leven ‘on hold’ staat ofzo.

Succes met zoeken van een balans!

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:50

Pfff ja, nog steeds geen bericht hoor. Wachten wordt het woord voor 2017 vrees ik ;-)

Reply
Jenny 27 december 2016 at 20:25

Het is stiekem best wel een jaaroverzicht geworden, ondanks dat je het niet wilt :)

Tja, tijd… een bekend probleem. Ik dacht dat ik een balans had, maar die ben ik de laatste tijd helemaal kwijt. Dat is mijn nieuwe goede voornemen.

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:48

Ssst, dit is geen jaaroverzicht! ;-) Balans is een mooi streven he, die zetten we beide op de wenslijst voor volgend jaar. x

Reply
Eva 29 december 2016 at 11:06

Fijn om een update te lezen! Hopen dat Jesus snel bericht krijgt over zijn toets. Hoe gaaf zou het zijn als hij binnen enkele maanden naar Nederland kan komen. Tof dat je ook zoveel voldoening uit je werk haalt en aan de slag kan met een nieuwe opdracht. En die reisplannen voor 2017.. die krijgen vast snel genoeg vorm ;) Fijne jaarwisseling!

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:47

Dankjewel Eva, jij ook fijne o&n en mooi 2017 toegewenst!

Reply
Dominique | dominiquetravels.com 30 december 2016 at 08:36

Leuk om weer een update te lezen! Ik ken het probleem van 36 uur per week werken en ook proberen te bloggen. Ik houd het op één post per week, ten minste dat probeer ik. Het lukt niet altijd, maar dat maakt niet uit. Het moet toch leuk blijven :)

Reply
Edith 30 december 2016 at 13:44

Knap hoor dat je 1 blog per week haalt, dat vind ik al een uitdaging en lukt me eigenlijk nooit ;-) Tis meer een wens dan de realiteit, haha.

Reply
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 3 januari 2017 at 18:45

Leuk om te lezen! Jammer dat je Rome minder vond dan je had gehoopt. Mocht je toch een hoofdstad willen proberen, dan is Madrid wel echt een aanrader. Spanje trekt meer mensen naar Barcelona en Madrid is dan meer een beetje vergeten. Hoewel nog steeds druk hoor. Bilbao vond ik zelf niet heel bijzonder, echte industriestad. Mooie musea, maar stad zelf valt wel tegen. Maar goed, ik wilde er ook graag heen ondanks dat ik dit al wist ;)

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:26

Ik ben wel eens in Madrid geweest en vond de stad inderdaad veel leuker dan Barcelona! En dank voor de waarschuwing over Bilbao ;-)

Reply
Follow my footprints 3 januari 2017 at 23:48

Ik zag ‘m nu pas, maar ik vond ‘m leuk om te lezen hoor! Veel geluk in 2017!

Reply
Edith 7 januari 2017 at 22:27

Dank Denise, jij ook! En wellicht tot ziens komende week op de Vakantiebeurs?

Reply
Jessica 9 januari 2017 at 00:24

Ga naar Madrid toe, die stad zal je niet teleurstellen hihi! :) Ik vond Bilbao trouwens dan weer een beetje tegenvallen.. Misschien kwam het door het druilerige weer, maar er was veel gesloten en er gebeurde weinig op straat, terwijl het midden in de zomervakantie was. San Sebastián daarentegen vond ik dan weer onwijs tof! Maar ja, zo veel keuze hè.. Keuzestress! Het zou inderdaad ontzettend leuk zijn als Jesus mee kan naar Sri Lanka, dan hebben jullie inmiddels bijna alle continenten samen gezien haha ;p

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:52

Ik hoorde eerder ook al dat iemand Bilbao vond tegenvallen… Hmmm. En Madrid ben ik enorme fan van, dat vond ik een heerlijke stad! San Sebastian komt op de wenslijst erbij te staan ;-) Tot morgen!

Reply
easy start office 29 mei 2019 at 13:40

Wat een prachtige foto’s! Ik wil ook nog zooo graag naar Cuba.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.