planreizentips

Koffer of rugzak: wat is mijn ideale bagage op reis?

14 november 2016 4 Comments

– plus tips voor Cuba, natuurlijk

Het is een populaire discussie onder reizigers: hoe reis jij het liefst? Met een koffer of met een rugzak? Ik moet zeggen dat ik een sterke voorliefde heb voor de rugzak. Deze staat voor mij gelijk aan avontuur, verre bestemmingen, de vrijheid van rondreizen op de bonnefooi en gezellig in het openbaar vervoer tussen de locals. Maar als ik er wat langer over nadenk, reis ik toch stiekem ook best wel vaak met mijn koffer. Wanneer kies ik nou voor die koffer? En wat zijn de voor- en nadelen van beide? Natuurlijk geef ik je ook graag tips voor Cuba, want ik ontvang regelmatig vragen over wat er nou het handigst is om mee te nemen naar Cuba.

Mijn nostalgische backpack

De eerste reizen die ik maakte, waren met een backpack. Mijn allereerste verre avontuur ging naar Thailand, met een rugzak met slechts wat kleding, slippers en zonnebrand richting het exotische Azië. Er volgden vele backpacktrips, bijvoorbeeld naar Nepal, Kenia, Mexico en Brazilië. Nog steeds geeft het reizen met een rugzak mij een heerlijk vrij en eigenwijs gevoel en het is nog steeds mijn reisbagage van voorkeur.

Hou rekening met je manier van vervoer op reis

Maar ik reis niet alleen maar met een rugzak, ook de koffer gaat wel eens mee. Tegenwoordig laat ik de keuze voor soort bagage eigenlijk vooral afhangen van het soort reis dat ik ga maken. Het belangrijkste onderscheid is voor HOE ik ga rondreizen. Met het openbaar vervoer? Dan gaat de backpack mee. Ik vind het nou eenmaal veel gemakkelijker om mijn bagage op mijn rug te hebben als ik bussen en treinen in- en uit moet stappen en soms een kilometer of wat moet lopen naar mijn hotel.

nepal-budget-bus-openbaar-vervoer

Ga ik op reis met een huurauto? Dan wint de koffer het vaak. Want als je je bagage het merendeel van de tijd gewoon in de achterbak van de auto kunt leggen en er niet veel mee hoeft te sjouwen, dan is een koffer natuurlijk heel praktisch. Als ik met een koffer reis, heb ik vaak meer kilo’s mee dan met een rugzak. Op de een of andere manier stop ik makkelijker nog wat extra kleding en schoenen in een koffer, haha. Met een zware koffer in het openbaar vervoer reizen is echt ellendig; maar als je ‘em slechts in- en uit de kofferbak hoeft te tillen valt het wel mee hoe onhandig dat is.

Werkreis of privévakantie?

Ook het soort reis speelt mee bij de keus tussen rugzak en koffer. Is het een ‘nette’ reis, bijvoorbeeld voor mijn werk, waarbij ik regelmatig op verre reis ga om lokale agenten te ontmoeten en hotels te bekijken, dan wint de koffer. Mijn kleding blijft veel beter kreukvrij in een koffer en ik vind het ook niet zo professioneel om met een rugzak op mijn rug een viersterrenhotel binnen te stappen om in te checken.

koffer-bagage-huurauto-bonaire-tips

Maar is het een informele reis en gewoon lekker vakantie, dan voel ik me fijner met een backpack. Het geeft mij gewoon veel meer dat gevoel van reizen en vrijheid! Daarbij maakt het me op vakantie een stuk minder uit dat m’n kleren er niet lang vers gestreken uit blijven zien; ik neem meestal toch niet mijn meest mooie en nieuwe kleding mee.

Aparte categorie: de citytrip

Als laatste is er nog een tussenvorm van reizen: de citytrip. Ik merk dat ik dan vaak toch voor een koffer ga, hoewel ik speciaal daarvoor een trolley heb aangeschaft. Tijdens een citytrip vind ik het belangrijker dat ik mooie en leuke kleding mee heb, wil ik nog wel eens naar een semi-chique restaurant gaan en gaan er ook wat jurkjes en hakken mee. Dan is een trolley handiger vind ik. Ook omdat ik mijn bagage veel draag tijdens een citytrip: op het vliegveld als handbagage, in de trein of bus naar het hotel. En dan is het fijner om een trolley voort te trekken, dan een paar kilo wegende handbagagetas mee te zeulen.

brazil-rugzak-backpack-tips

Welke rugzak en koffer heb ik?

Ik heb zelfs twee rugzakken: een groot model van 60 liter en een kleine van 45 liter. Beiden zijn van Wildebeast, het huismerk van de Perry Sport. Ik vind de prijs-kwaliteit-verhouding perfect. Mijn tassen gaan al jaren mee en buiten een gebroken clip hier of daar is er niks op aan te merken. Ik vind het een goede kwaliteit waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Natuurlijk zijn er veel goede outdoormerken die hele supersonische rugzakken verkopen, ideaal voor lange trekkings en dergelijke, maar ik merk dat ik dat helemaal niet nodig heb. De enige tip die ik je kan meegeven: kies voor een backpack waarbij je ook de voorkant kunt openritsen, zodat je gemakkelijker bij dat ene leuke shirtje onderin je rugzak kunt. Ook handig als je veel en vaak gaat in- en uitpakken, want het zorgt dat ik minder irritatie heb over dat ik mijn spullen niet kan vinden.

rugzak-koffer-ideale-bagage-op-reis

Dan komen we bij mijn koffer. Deze is helaas onlangs ter ziele gegaan… Net als de winkel waar hij vandaan kwam overigens, de V&D. Het was een harde, relatief goedkope koffer die me een paar jaar goede dienst heeft bewezen tijdens meerdere werktrips. Maar nadat hij tegenwoordig meerdere deuken, barsten en een lange gebruiksaanwijzing heeft voor het sluiten (“beetje naar binnen duwen, beetje naar rechts, dan een keer trekken en voila, hij schiet in het slot”) wist ik dat het tijd werd voor een nieuwe. Van Duifhuizen tassen en koffers mocht ik een koffer uitzoeken om te reviewen. Dat was natuurlijk hartstikke welkom en precies op het goede moment!

Nieuwe koffer uitzoeken

Ik had er online eentje uit kunnen zoeken in de webshop, maar omdat ik graag persoonlijk advies wilde, toog ik naar de winkel van Duifhuizen in Rijswijk. Tja, een koffer koop ik immers niet iedere dag. Ik werd goed geholpen door verkoopmedewerkster Debora, die mij uitgebreid uitlegde wat het verschil tussen de koffers was. Van de zeer goede Samsonites van oersterk materiaal en mooie diepliggende sluitingen tot hippe gekleurde SuitSuit-koffers met speciale TSA-sloten en flexibele buitenkant. Ook over de inhoud kreeg ik advies. Een gevaarte van 90 liter leek mij wat overdreven voor mijn wensen en dus ging ik voor een tussenmodel van 60 liter. Overigens: op de website van Duifhuizen vind je een online keuzehulp, die je in vier stappen helpt bij het kiezen van jouw ideale koffer. Handig!

koffer-rugzak-ideale-bagage

Ik had gedacht dat ik met een harde koffer met kliksloten thuis zou komen, maar uiteindelijk werd het toch een wat zachter model met rits. De harde koffers kunnen namelijk wat makkelijker barsten en ook de sloten kunnen juist eerder beschadigen dan een goed weggewerkte rits. Misschien is dat wel precies wat er mis ging bij mijn oude koffer… Natuurlijk zijn de duurste harde koffers van Samsonite zo top-of-the-bill dat ze niet te verwoesten zijn al zou je er overheen rijden, maar aangezien ik mijn koffer eerder meeneem voor trips per huurauto en op citytrips, was een iets minder dure koffer goed genoeg. Ik koos voor een vrolijk mango-gele koffer van SuitSuit, want zoals Debora goed opmerkte: die kleur past goed bij Caribisch Cuba en staat ook nog eens leuk op alle foto’s! Toch belangrijk, voor een reisblogger ;-) Mijn model van 60 liter kost €139,- en wordt gemaakt in allerlei gezellige retrokleuren. Binnenkort mag mijn nieuwe koffer dus mee op reis, leuk!

blog-cuba-oldtimer-trinidad

Tips voor bagage naar Cuba

Dan als laatste nog tips voor welke bagage je het beste mee kunt nemen naar Cuba. Eigenlijk zou ik het ook daar laten afhangen van je manier van reizen. Ga je met een huurauto op pad? Dan kun je prima een koffer meenemen. Ga je rondreizen per Viazulbus of misschien zelfs af en toe met een taxi colectivo? Dan is een rugzak handiger. Denk bijvoorbeeld aan de straten vol kinderkopjes in Trinidad, of de paadjes zonder asfalt op het platteland van Viñales: dan rolt een koffer niet zo prettig. Hoewel, toen mijn ouders met hun koffer naar Cuba kwamen vorig jaar november, hebben we die in Trinidad gewoon op een bicitaxi gebonden. De fietstaxichauffeur bracht de koffer keurig van het busstation naar onze casa particular voor een paar euro, zonder dat wij ermee hoeften te slepen over de kinderkopjes. In Cuba is altijd aan alles een mouw te passen!


Hoe reis jij het liefst, met een rugzak of koffer?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

Robert | Traveljunks 18 november 2016 at 13:02

Ik gebruik altijd een rugzak voor verre reizen. Alleen al het stukje lopen van vliegveld naar taxistand etc is het al waard. Voor citytrips tot maximaal 1 week neem ik alleen een klein rolkoffer als handbagage mee. Voor outdoor-weekenden mijn sporttas/duffel. Mooi vanuit de kofferbak, tent of hotelkamer de klimgordels etc halen, zonder er eerst alles uit te hoeven nemen :-)

Reply
Edith 20 november 2016 at 23:30

Ja mijn voorliefde voor de rugzak is ook groot hoor. Koffer wint eigenlijk alleen voor werktrips! En klimgordels, ha zo sportief ben ik niet ;-)

Reply
Jessica 21 november 2016 at 17:22

Leuk artikel Edith! Ik neem meestal voor citytrips ook een koffertje mee, al had ik laatst mijn werktas mee naar Krakau en dat werkte eigenlijk ook best fijn (was maar voor 4 daagjes). Weet je al waar het koffertje de volgende keer naartoe gaat? ;-)

Reply
Edith 22 november 2016 at 21:44

Voor vier dagen red ik het meestal ook nog wel met een kleine tas of een rugzakje ofzo. Hou ook niet van veel bagage ;-) Ik denk dat de koffer de eerstvolgende keer naar Cuba gaat! Wachten tot de verblijfsvergunning er is duurt een beetje te lang, dus ga denk ik in januari of februari weer die kant op. En jouw rugzak? ;-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.