persoonlijktoekomst

Drie maanden in Nederland – hoe vond Jesús het?

4 november 2016 33 Comments

Het is de lovestory van mijn blog – en soms denk ik ook dat het de beste marketingmachine van mijn website is, haha… Mijn Cubaanse vriend Jesús. Trouwe lezers weten dat we ondertussen al ruim tweeënhalf jaar bij elkaar zijn en ons in bijzondere bochten hebben gewrongen om samen tijd door te brengen. We woonden en reisden in Cuba, Ecuador, Bolivia, Servië en probeerden deze zomer samen drie maanden Nederland uit. Hoe beviel het? Ik vertel het je vandaag!

Huh, een relatie met een Cubaan…?

Even een korte intro voor wie nieuw is op dit blog. Mijn vriend Jesús komt dus uit Cuba en we hebben elkaar daar zo’n tweeënhalf jaar geleden leren kennen tijdens een van mijn reizen. Cuba is helaas niet echt het makkelijkste land als het gaat om vrij reizen en visa verstrekken aan zijn inwoners… We hebben daarom de afgelopen tweeënhalf jaar gezocht naar manieren om samen te zijn, elkaar te leren kennen en ons niet teveel te laten belemmeren door visaperikelen. Zo hebben Jesús en ik meerdere maanden samen doorgebracht in Cuba tijdens verschillende reizen. We hebben een half jaar in Ecuador & Bolivia gewoond, toen ik mijn baan opzegde en als digital nomad locatieonafhankelijk kon werken. Daarna volgende een winter in Belgrado, waar Jesús voor het eerst kon wennen aan Europese regels en gewoontes, aan de vrieskou en sneeuw, en aan volle supermarkten. En deze zomer was het tijd voor de volgende fase: Jesús kwam voor drie maanden naar Nederland! Eerder kon je hier al lezen over het hele visumtraject om een Schengenvisum te bemachtigen.

jesus-nederland-holanda-visum

Hoe is het gegaan tijdens deze drie maanden in Nederland, wat vond hij ervan, ook niet onbelangrijk: wat vond IK ervan, en als laatste natuurlijk de hamvraag: hoe nu verder? Vandaag neem ik jullie weer mee in de volgende aflevering van onze love soap ;-)

Onze toeristische ronde door Nederland

Zoals ik vorige maand al schreef, hebben we in Nederland een heleboel leuke dingen ondernomen. Bezoekjes aan mijn familie in de Achterhoek, uren borrelen op terrassen met mijn vrienden in de Randstad, uitstapjes naar Rotterdam, de Zaanse Schans, Amsterdam en naar de dierentuin. We zijn ook de grens over geweest en hebben een weekend Brussel verkend en zijn vier dagen naar Rome geweest. Want het visum van Jesús gold voor de hele Schengenzone, dus we konden meerdere landen in Europa verkennen. Heerlijk!

Wat vond ik het leukste deze drie maanden?

Als IK moet zeggen wat ik het allerleukste vond, dan is dat eerlijk gezegd gewoon het samen zijn. Naar de Haagse markt om boodschappen te doen, samen thuis koken, op bezoek bij mijn ouders op de camping, samen fietsen naar het treinstation in de ochtend als ik naar werk ging en hij naar de taalschool. Kneuterig hè? Dat we samen de hele wereld over zijn gereisd en ik dan het gelukkigst word van de kleine dingen. Het is iets waar ik vorig jaar ook achter kwam toen ik locatieonafhankelijk werkte: ik miste een ‘thuis’. Een vertrouwde vaste plek die routine en klein geluk betekent, waardoor ik de grotere dingen en de verre bestemmingen in een mooier licht ging plaatsen. Toen reizen en wonen voor mij door elkaar begonnen te lopen, had ik én geen gevoel van thuis, én geen gevoel van reizen of op vakantie zijn. En de afgelopen drie maanden merkte ik dat die balans voor mij weer hersteld is, dat thuis weer een fijne warme plek is – zéker met Jesus erbij – en dat daardoor reizen en plaatsen ontdekken ook weer meer bijzonder wordt. Wat ontzettend fijn om dat zo bewust te merken.

edith-jesus-samen-nederland

Natuurlijk willen jullie ook vooral heel graag weten hoe Jesús die drie maanden ervaren heeft. En dat snap ik heel goed ;-) Ik heb hem daarom weer onderworpen aan een kort interview, deze keer ook met vragen vanuit jullie die ik via Twitter ontving. Here we go!

Hola Jesús! Hoe waren de drie maanden in Nederland?

“Het was super! Ik merkte dat ik eigenlijk niet echt moeite had om me aan te passen. Ik was er in Zuid-Amerika al aan gewend dat ik ver weg van mijn familie was, en in Servië sprak niemand Spaans en dus wist ik al een beetje hoe het zou zijn in een land waar je niks begrijpt en niemand verstaat. Wat dat betreft viel Nederland juist heel erg mee! In alle vorige landen waren wij allebei nieuw en wisten we allebei niet hoe dingen daar werkten. Maar hier in Nederland is alles voor jou natuurlijk bekend terrein, je hebt hier je huis, je werk, je familie en vrienden. En je spreekt hier de taal. Dus het was voor mij veel makkelijker om daarop mee te liften. Ik voel me echt heel erg thuis in Nederland! Het aanpassen gaat best wel moeiteloos merk ik.”

Wat vind je het leukste aan Nederland?

“Het mooiste vind ik dat het zo’n ontwikkeld land is. Ik hou van de kleuren van de stad, de mensen op straat in hun mooie kleding, de weerspiegelingen in de ruiten van de winkels, de hoge gebouwen. Ik vind het leven in de stad geweldig. Dat bestaat in Cuba niet en al helemaal niet in het dorp waar ik ben opgegroeid, Viñales. Ik dacht altijd dat ik op het plattland wilde wonen, maar ik vind het super om drie maanden in de stad te wonen waar altijd wat gebeurt. Wat dat betreft is de levendigheid van mijn dorp in Cuba te vergelijken met een grote stad in Nederland, haha. In kleine dorpen in Nederland gebeurt helemaal niks! Daar zou ik echt ongelukkig van worden.”

interview-jesus-nederland-leiden

“Ik vind het ook geweldig om alleen op stap te gaan hier. Ik ga twee keer per week met de trein naar de taalschool, voor mijn Nederlandse lessen, van Den Haag naar Heemstede. Dan fiets ik eerst naar het station, zoek ik in het station mijn trein op het bord, daarna het perron, ik moet zelf zorgen dat ik goed uitstap en dan nog naar de taalschool lopen… Dat is bijna een wereldreis, vergeleken met waar ik vandaan kom. Daar ben ik met tien passen vanaf mijn huis de hele buurt door, is het een kilometer lopen naar het dorp en dat is de enige afstand die ik normaal gesproken afleg. Mijn wereld is hier in Nederland zo veel groter! Dat voelt echt heel machtig. Overigens ben ik wel een keer verkeerd gereisd met de trein, haha. Toen ging ik naar Amsterdam en ben ik per ongeluk uitgestapt op Amsterdam Sloterdijk. Gelukkig kan ik met mijn mobiele telefoon altijd jou bellen als ik ben verdwaald. Ohja en met de fiets ben ik ook een keer de weg kwijt geraakt in Den Haag… haha.”

nederland-tour-holanda-fietsen

Wat vond je het minst leuk of het moeilijkst in Nederland?

“Het lastigst vind ik het communiceren met mensen. Ik ben natuurlijk Nederlands aan het leren, maar ik mis het dat ik niet zomaar even naar buiten kan gaan en met willekeurige mensen kan praten, een beetje ouwehoeren zoals we in Cuba doen. Het ritme van de mensen is hier heel anders, en ik kan niet zomaar even de deur uit overdag om met iemand af te spreken. Ik ken hier niemand en spreek ook niet genoeg Nederlands. Dat vind ik het lastigst. Gelukkig heb ik ondertussen via mijn salsales een jongen leren kennen die ook wat Spaans kan, hij is Arubaans, en daarmee spreek ik wel eens af voor een drankje of om te gaan voetballen. Hij heeft een beetje meer het Caribische bloed zoals ik gewend ben van thuis. Ik hoop de volgende keer nog wat meer contacten te leggen, meer mensen te leren kennen en vriendschappen te sluiten.”

Hoe ervaar je de gastvrijheid en vriendelijkheid van het Nederlandse volk?

“Ah, de Nederlanders vind ik geweldig. Dat vond ik in Cuba al, gebaseerd op de paar Nederlandse toeristen die ik in Viñales heb ontmoet. Maar hier in Nederland ben ik misschien nog wel meer positief verrast over de Nederlanders. Ze zijn niet zo afstandelijk en ‘frío’ (koud) als ik dacht, of als de mensen in Cuba vaak zeggen. Jouw familie en vrienden zijn natuurlijk top, maar ook gewoon willekeurige mensen zijn hier heel aardig. Mensen willen me altijd even helpen in een winkel, of in de salsaschool wil iedereen me uitleg geven over de danspassen als ik de Nederlandse uitleg niet begrijp. En veel mensen blijken toch ineens wel wat woorden Spaans te kunnen en dat oefenen ze dan graag met mij! Ik voel me heel erg welkom in Nederland.”

Wat is het meest culinaire hoogstandje van Nederland?

“Pfffff, ik heb hier zoveel verschillende dingen gegeten! Het lekkerste vind ik wraps, met kip, avocado, mais, sla, wat we thuis vaak eten. En het is ideaal dat jij erin kan doen wat jij wilt, en ik wat ik lekker vind. En patat met mayonaise vind ik ook lekker! Dat is mijn favoriete snelle snack. Oh en döner kebab, haha! Lekker veel vlees in zo’n broodje, met salade erin en knoflooksaus erover. Fantastisch. Hoewel ik eigenlijk niet echt denk dat dit Nederlandse culinaire hoogstandjes zijn…?”

interview-jesus-nederland-vliegtuig

Wat vind je de mooiste bezienswaardigheid in Nederland?

“Ik vind Den Haag de leukste stad. Ja, echt waar! Ik vind Amsterdam maar niks, Rotterdam ook niet echt eigenlijk. Leiden en Delft zijn wel mooi, maar in Den Haag voel ik me echt helemaal thuis. Het centrum is niet te groot, ik weet de weg. Het strand is dichtbij, je kunt overal naartoe fietsen, je hebt ook wat mooie oude gebouwen maar dan niet van de ingevallen dingen zoals in Cuba.

Verder heb ik qua bezienswaardigheden natuurlijk een boel windmolens enzo gezien, dat vond ik ook mooi. Maar het leukste vind ik eigenlijk gewoon het normale leven. Samen op de fiets naar het strand, of naar een park om daar te picknicken op een kleed. Ik vind het dagelijkse leven eigenlijk de grootste bezienswaardigheid, gewoon zo comfortabel en prettig, haha.”

interview-jesus-nederland-colosseum-rome

En wat heeft deze drie maanden het meeste indruk op je gemaakt?

“Het bezoek aan het Colosseum in Rome. Dat vond ik echt ongelofelijk, ik had nooit gedacht dat ik daar ooit in mijn leven zou staan. Het was als een droom die realiteit werd, echt waar. Maar Rome zelf vond ik dan eigenlijk weer behoorlijk lelijk. Ik vond zelfs Bolivia mooi vergeleken bij Rome, haha! Ik zou nog geen drie weken in Rome kunnen wonen, ik snap echt niet dat mijn neef daar jaren gewoond heeft. Zoveel afval op straat, zoveel graffiti overal, kapotte straten en stoepen, gebouwen die niet even opnieuw geverfd zijn. Plus alleen maar een heleboel toeristen en souvenirwinkels. Ik vond de stad niet echt een succes.

En het tweede ding dat ik echt heel gaaf vond, was ons bezoek aan de voetbalwedstrijd Nederland – Frankrijk in de Arena, het kwalificatieduel voor het EK. Wow, in een echt stadion! En dan ook nog eens het Nederlands elftal. Daar kunnen de jongens bij mij in de buurt alleen maar van dromen, en ik was er gewoon bij. Super.”

interview-jesus-nederland-italie-rome

Wat vind je het meest vreemde gebruik in Nederland?

“Nederlanders houden heel erg van plannen. Iedereen heeft een agenda, je spreekt vandaag af dat je volgende week zaterdag bij iemand langs gaat… Je belt je ouders als je in de trein zit om hen te vertellen hoe laat je precies aankomt… Zodat zij eventueel nog een half uur de deur uit kunnen om boodschappen te doen voordat je thuis komt. Haha dat is hier echt anders dan in Cuba! Daar hebben mensen altijd tijd, zijn ze ook altijd gewoon thuis. En als ze niet thuis zijn, dan wacht je gewoon of praat je met de buren. Maar, ik moet eerlijk zeggen dat het soms ook wel heel fijn vind dat mensen hier afspraken maken, en die ook daadwerkelijk nakomen. Je krijgt zo op een dag veel meer gedaan in Cuba, want daar duurt een simpel iets soms wel drie dagen voordat je iemand te pakken hebt gekregen of diegene naar de winkel is geweest om iets te kopen. Hier kun je veel meer doen op een dag en ik begin eraan te wennen om m’n dagen wat efficiënter in te delen. Maar multitasken zoals jij dat doet, vuilnis wegbrengen in de ochtend, naar je werk, op de terugweg boodschappen meenemen en dan ’s avonds nog een was doen… Daarvoor moet ik nog even trainen denk ik.”


En nu…?

Zo, tot zover het interview. En dan nu weer even terug naar de realiteit. Want: Jesús zit ondertussen al weer zo’n twee weken in Cuba. Boehoe, die drie maanden zijn echt voorbij gevlogen!

Hoe nu verder, hoor ik jullie denken? Nou, de volgende stap is dat Jesús in Cuba gaat proberen om te slagen voor de inburgeringstoets die hij moet maken op de Nederlandse ambassade in Havana. De toets bestaat uit drie onderdelen: spreekvaardigheid, leesvaardigheid en kennis van de Nederlandse samenleving (over de grondwet, het koningshuis en Rembrandt onder andere). Hij gaat deze toets komende dinsdag (!) maken, en als hij voor deze toets slaagt kan hij vervolgens een verblijfsvergunning aanvragen. Hoezee! Dat zal al met al nog wel een maand of vijf, zes duren voordat het rond is, maar dat zou wel een hele fijne stap zijn als we die eindelijk kunnen zetten.

belgrado-sneeuw-wij-samen

Of hij daadwerkelijk de toets haalt, is nog wel even spannend. Hij heeft echt heel goed gestudeerd de afgelopen drie maanden, maar ik weet niet zeker of het voldoende tijd was voor hem. We gaan het zien. Als hij de toets niet haalt, dan betekent het dat we opnieuw voor drie maanden een toeristisch visum aan gaan vragen en hij hier verder moet oefenen met Nederlands leren, zodat hij daarna over zes maanden in Cuba de toets wel gaat halen.

Binnen nu en een paar maanden is hij dus weer terug in Nederland, maar de vraag is nu nog even of dat met een verblijfsvergunning of met een nieuw toeristenvisum voor drie maanden is. I will keep you posted!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

33 Comments

Sanne (van Riksja zeg maar) ;) 4 november 2016 at 19:26

Spannend dinsdag, toi toi toi Jesús!! :)

Reply
Edith 4 november 2016 at 21:10

Heeeee, Sanne van Riksja zeg maar! ;-) Dank, ik zal de succeswensen overbrengen, haha!

Reply
Robert | Traveljunks 4 november 2016 at 20:34

Leuk om te lezen. Dat er iets met de klok en/of agenda op mijn vraag zou komen, dat zat er natuurlijk wel een beetje in. Daar draven wij Nederlanders ook wel een beetje in door.. ;-) Ik duim voor ‘m dinsdag!

Reply
Edith 4 november 2016 at 21:13

Dank, ik zal het doorgeven! Jesús houdt toch ook wel van de Hollandse punctualiteit hoor. Maar een beetje van zijn Caribische flair in mijn strakke planning kan vast geen kwaad denk ik :-)

Reply
Sabine 4 november 2016 at 20:46

Wat een leuk verhaal! Ik ken dat wel ja die populariteit van onze vriendjes en het verhaal (of man in mijn geval inmiddels haha) op de blog haha :P En ja die agenda… hahaha. Ik heb al in geen 2 jaar dat ik in Colombia woon meer een agenda getrokken voor dit soort dingen. Je belt kun je dan? Nee? Oke dan de volgende keer. Heel fijn hoor.. Echt superleuk dat hij 3 maanden is geweest en het zo leuk vond! Nu gaan we met z’n allen heel hard dat hij die toets haalt!!

Reply
Edith 4 november 2016 at 21:14

Hahaha ja, dat is voor jou natuurlijk herkenbaar! En gefeliciteerd met jullie huwelijk, ik zag het voorbijkomen op social media vandaag! Ik merk dat ik in Cuba heel makkelijk de planning naast me neer kan leggen, maar zo werkt dat in Nederland gewoon niet. Zonder afspraken kan ik nooit met iemand afspreken, haha :-)

Reply
Sabine 4 november 2016 at 21:16

Dankjewel! Ja dat klopt, in Nederland moet het wel. Ik merkte wel dat ik sinds de tweede keer in Colombia veel vaker te laat kwam in Nederland. Ik was altijd enorm punctueel, maar dat is er (helaas) helemaal uit.

Reply
Sandra 4 november 2016 at 22:02

Wat leuk om te lezen! En nog leuker dat hij zich zo welkom voelt, dat had ik eigenlijk niet zo verwacht van ons gesloten volk! Wens Jésus heel veel succes dinsdag, hoop zo voor jullie dat hij het haalt!!!

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:46

Nou hè? Ik had dat ook niet verwacht eigenlijk. Maar het was zo grappig, dan zaten we ergens op een terrasje, ging ik even naar het toilet… Kwam ik terug, zat hij uitgebreid te babbelen met de mensen naast ons. Die hadden hem dan aangesproken omdat ze hoorden dat hij Spaans sprak en Nederlands aan het oefenen was. En dat gebeurde dan de hele tijd, zulk leuk contact met wildvreemden! Wie had dat gedacht hè, van die gesloten Nederlanders… ;-)

Reply
Jenny 4 november 2016 at 22:35

Leuk interview! En fijn dat Jesus binnenkort waarschijnlijk weer naar NL komt.

Ga jij voor die tijd bij hem langs?

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:47

Hmmm, het ligt een beetje aan het tijdspad. Als hij de taaltoets haalt duurt het nog wel zo’n zes maanden voordat hij hier is. Dan ga ik zeker nog een keer naar Cuba. Of gaan we samen ergens anders heen. Maar als hij de toets niet haalt en voor drie maanden terug komt, is hij er misschien al over vier maanden. Dat halen we net, dus dan blijf ik hier wachten ;-)

Reply
Kim & Thomas 4 november 2016 at 23:30

Wat heerlijk om te lezen dit! Jesús heel veel succes dinsdag!

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:48

Ik zal het doorgeven! :-)

Reply
Reis mee met Sandra 5 november 2016 at 02:29

Leuke blog en leuk interview. Ik woon zelf voor een aantal jaar op Bonaire. In het begin moest ik wel wennen aan de Caribische inslag maar ben daar helemaal aan gewend. Ik zal dan weer moeten wennen als ik terug ga naar Nederland. Het klopt wel dat ik in Nederland veel meer gedaan krijg. Een gulden midden weg zou ideaal zijn. Heel veel succes Jesús. Hopelijk haal je het!

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:50

Haha, ja een combi zou perfect zijn. Geen moordend schema of stress, maar wel meer dan 1 ding gedaan krijgen op een dag. Wat leuk dat je zelf op Bonaire woont, ik heb gelijk even een kijkje genomen op je website. Ik was een paar jaar geleden op Bonaire en vond het heerlijk!

Reply
Reis mee met Sandra 6 november 2016 at 19:52

Enige maanden geleden heb ik pas het bloggen ontdekt. Beter laat dan nooit, hahah. Er zijn echt hele leuke bloggers waaronder ook jij. Ik ga je wel volgen. Hopelijk dat Jésus en jij in de toekomst bij elkaar kunnen zijn. Ik vind Bonaire ook heerlijk. Nooit gedacht dat er zo veel te doen is op dit kleine eilandje. Ik heb nog steeds niet alles ontdekt haha.

Reply
karlijntravels 5 november 2016 at 12:12

Superleuk om te lezen, ik ben fan van de interviews met Jesús! En ik zal heel hard duimen aanstaande dinsdag, ik hoop zo dat het hem lukt!

Reply
Edith 5 november 2016 at 20:52

Haha, het is zo grappig dat Jesús tegenwoordig ook snapt wat Google Analytics zijn en ik hem heb verteld dat mijn website weer eens is ontploft door zijn interview… Er zijn meer mensen fan, blijkt ;-) En dank voor het duimen! x

Reply
Linda 6 november 2016 at 07:37

Wat zien jullie er heerlijk vrolijk en gelukkig uit samen! Succes dinsdag!

Reply
Edith 9 november 2016 at 19:40

Dankjewel Linda! En de examens gingen heel goed gisteren, dus nu kijken we met spanning uit naar de uitslag…! :-)

Reply
Dominique 6 november 2016 at 19:20

Spannend! Ik hoop dat het allemaal goed gaat dinsdag! Jullie zien er zo gelukkig uit op de foto’s! Echt een leuk stelletje! Ook leuk om te horen wat hij van Nederland vindt! Leuke post!

Reply
Edith 9 november 2016 at 19:41

Dankjewel Dominique, we voelden ons ook heerlijk gelukkig met z’n tweeën in Nederland, haha. En de examens gingen heel goed gisteren, dus nu duimen voor de uitslag!

Reply
Ismay 9 november 2016 at 13:26

Wauw, wat een mooi bijzonder verhaal:)!

Reply
Edith 9 november 2016 at 19:42

Dank je Ismay!

Reply
Marcella 10 november 2016 at 21:25

Superleuk om te lezen Edith! En zo fijn dat hij zo geniet van alles in Nederland. Daar leer je als NL’er ook best veel van. Heb een windmolen nooit als iets moois gezien ;-) Maarre, hoe ging het dinsdag? Ben super nieuwsgierig natuurlijk!!

Reply
Edith 11 november 2016 at 15:24

Ha, we hebben pas een klein stukje van mijn Hollandse bucketlist gedaan deze zomer! Ik wil nog naar een waddeneiland, fietseen op de Veluwe, naar de kerstmarkt in Maastricht, kajakken in de Biesbosch… Het wordt tijd dat ‘ie terug komt ;-) Maar de examens gingen dus heel goed dinsdag! Twee van de drie zijn sowieso wel gelukt en die derde waarschijnlijk ook, hij heeft er een goed gevoel over. Nu drie weken wachten op de uitslag!

Reply
Marcella 13 november 2016 at 21:00

Ik duim keihard! ;-)

Reply
Ludo Janssens 14 november 2016 at 17:42

hola Edith,
Moest Jésus toch (moeten) terugkeren naar Vinales, wanneer zou hij daar dan zijn? En kunnen we dan op hem beroep doen om ons de mooie plekjes te wijzen aldaar en in Pinar? We zijn een stel uit Midden-België en vertoeven begin maart 2017 in de streek op doorreis. Zou dat lukken, kan hij ons gidsen? Of loopt hij nog school? Dan kan hij gelijk zijn Nederlands nog wat oefenen…

Reply
Edith 15 november 2016 at 22:36

Hallo Ludo, Jesús is op dit moment in Cuba. Het zou kunnen zijn dat hij daar in maart nog is, dus dan kunnen jullie hem wellicht zien in Viñales. Hij heeft zijn eigen website waarop hij casas particulares en paardrijdtours aanbiedt in Viñales, misschien is het sowieso leuk daar eens een kijkje te nemen? > http://visitavinales.com/en/. En zijn Nederlands oefenen doet hij heel graag! :-)

Reply
Jessica 17 november 2016 at 16:14

Zo leuk om te lezen, ik word helemaal happy van jullie happiness! :D Hoe is de toets gegaan?

Reply
Edith 17 november 2016 at 23:04

De toets ging goed! Die zou Jesús zomaar eens gehaald kunnen hebben… Nog zo’n anderhalf tot twee weken wachten tot de uitslag, als we geluk hebben. Spannenddddd!

Reply
nienkestegeman 7 december 2016 at 11:43

Hallo Edith,
Ik hoop dat jullie ondertussen de uitslag van de toets hebben!
Wij zijn ons aan het voorbereiden op een reis naar Cuba eind januari/begin februari, en zodoende ben ik op je blog terecht gekomen. Wat veel super handige informatie! Bedankt :)

groetjes NIenke

Reply
Edith 14 december 2016 at 23:12

Hoi Nienke, we zijn nog steeds in afwachting van de uitslag! Het kan nog wel zo’n twee weken duren… Dus het blijft nog even spannend. Fijn dat je veel info uit mijn blog kunt halen voor je reis naar Cuba, heel veel plezier met alle voorpret!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.