persoonlijk

Persoonlijk: thuis in tijden van corona

19 april 2020 5 Comments

Ik heb verschillende blogs over toffe reizen op mijn computer staan die al half af zijn. Maar ik merk dat ik er niet aan toe kom om ze af te maken. In deze tijden van de coronacrisis voelt het voor mij gek om nu een volgend blog te schrijven over reizen. Want reizen, dit zit er helaas even niet in. Vandaar vandaag een persoonlijk berichtje over hoe het met ons gaat! En dan kan het hopelijk straks weer gaan over mooie reizen. Dream now, travel later ♥

Lekker knus zo

Ondertussen zijn we al een maand thuis. In ons appartementje van 60m2 zonder tuin, met z’n drietjes. Dat is toch wel een tikje te knus hoor naar mijn zin, zo dicht op elkaar. Robin vindt het fantastisch dat we allemaal de hele dag thuis zijn en hij elk gewenst moment op ons af kan rennen voor een knuffel, een hap eten van ons bord kan bedelen of eindeloos met ons torens kan bouwen en omgooien. Ik waardeer de quality time natuurlijk ook enorm, maar als er ook nog werk gedaan moet worden plus een huishouden – wordt jullie huis ook 10x zo snel vies nu je meer thuis bent? – is het toch best een uitdaging. Maar volgens mij kampt ongeveer half Nederland met deze uitdaging, dus tja it is what it is.

Verder parkeren we Robin natuurlijk ook heus een paar keer per dag achter een scherm voor een filmpje – regels over schermtijd gelden niet tijdens quarantaine, om ervoor te zorgen dat het leuk blijft voor iedereen – maar hij wil heel vaak gewoon lekker spelen. Ik heb zelfs een hele uitzet aan knutseldingen in huis gehaald om Robin een beetje bezig te kunnen houden, stiften, krijtjes, papier, puzzels… Hij vindt het geweldig om op het papier te krassen, dus de vraag is wanneer we de eerste versieringen op de muur gaan terugvinden.

De reisbranche op zijn kop

Wat betreft werk, ik werk nu ook alweer een maand vanuit mijn home office (lees: een laptop en beeldscherm op de eetkamertafel). Zoals sommigen weten werk ik bij een reisorganisatie en in de reisbranche heeft de coronacrisis natuurlijk een enorme impact. Landen sluiten hun grenzen, vliegtuigen blijven aan de grond, steeds meer plekken gaan in lockdown. We hebben heel hard gewerkt om al onze gestrande reizigers weer terug naar Nederland te halen en moeten nu iedereen omboeken die in de komende periode op reis zou gaan. Toerisme wereldwijd vangt flinke klappen op en iedereen vraagt zich af: wanneer kunnen we weer op reis? Een vraag die natuurlijk door niemand met zekerheid te beantwoorden is. Mijn werk ziet er nu ook ineens heel anders uit: ik werk nu op afstand met een team van 30 mensen en het is toch bijzonder om te zien hoe snel we nieuwe systemen in gebruik hebben genomen, de hele dag videocalls doen en zelfs digitaal kunnen vrijdagmiddag-borrelen. Eigenlijk ook wel inspirerend, dat het dus ook op een andere manier kan! Het zorgt er in ieder geval voor dat thuiswerken niet voelt als alleenwerken, dus dat is heel fijn.

Thuiswerken voor gevorderden

Overigens, thuiswerken met vriendlief én baby in dezelfde ruimte is wel een uitdaging hoor. Robin heeft nu door dat ik digitaal tegen iemand praat als ik aan het videobellen ben, dus die wil de hele tijd meekijken op het scherm. Of hij gaat heel hard gillen. Of met speelgoed rondgooien. Of er staat een video van Bumba aan op de achtergrond waar mijn collega’s van kunnen meegenieten. Hoe vaak ik niet met m’n linkerhand een videocall pleeg terwijl ik met mijn rechterhand buiten beeld een auto over een denkbeeldige racebaan stuur… haha. Ach ja, ik prijs mezelf maar gelukkig dat ik geen huiswerk hoef te begeleiden! Dat maakt de situatie nog veel ingewikkelder, begrijp ik van mijn collega’s.

Onze eigen reisplannen

Dan zijn er nog onze eigen reizen, die helaas ook direct effect ondervonden van de coronacrisis. Het voelt soms een beetje scheef om te ‘zeuren’ over vakanties die niet doorgaan, terwijl andere mensen hun baan verliezen of erger nog, hun gezondheid in gevaar komt. Gelukkig zijn wij – en onze familie – allemaal nog gezond, en heb ik mijn vaste baan in loondienst. Jesús is zijn baan in de horeca overigens helaas wel kwijtgeraakt, maar daar kan hij op den duur vast iets anders voor vinden. Dus qua gezondheid en werk zijn wij okee en dat is natuurlijk het belangrijkst. Maar tja, reizen is voor mij een heel essentieel onderdeel van mijn leven – het is ook nog eens mijn werk én ik heb een reisblog – dus dat reizen er op dit moment niet inzit, is reuze jammer.

Driemaal is scheepsrecht?

Kennen jullie die grap van dat meisje dat naar Jordanië ging? Nee, die ging niet. En toen ze voor de tweede keer een reis naar Jordanië boekte? Nope, toen ging ze weer niet… Helaas! Eind maart zouden we met zijn drieën naar Jordanië gaan, in tien dagen langs alle hoogtepunten: Petra, de Dode Zee, de Wadi Rum-woestijn, de Rode Zee… Ik had er enorm naar uitgekeken, ook omdat onze eerdere reis geannuleerd moest worden doordat Jesús zijn nieuwe Cubaanse paspoort en visum niet op tijd rond kreeg. We zouden 24 maart vertrekken en ondanks dat ik tien dagen voor vertrek nog dacht dat we wel zouden kunnen gaan, kwam er met elke dag die verstreek slecht nieuws bij en greep het coronavirus wereldwijd heel snel om zich heen. Onze vlucht werd geannuleerd door Transavia en natuurlijk was dat jammer, maar ook het enige juiste. Dit is niet het moment om te reizen. Gelukkig konden we vrijwel alles voor de reis annuleren. Ik ben benieuwd wanneer de wereld het weer aan kan! En dan gaan we voor Jordanië gewoon voor de derde keer in de herkansing.

Jesús & Cuba

Jesús heeft voor komende 29 april een vlucht gepland staan naar Cuba, waar hij drie weken naartoe zou gaan om zijn familie op te zoeken. Ook deze vlucht is nu geannuleerd. Begrijpelijk natuurlijk, want ook Cuba zit middenin de coronacrisis. Wel heel moeilijk voor Jesús, want hij heeft erge behoefte om even naar zijn thuisland en naar zijn familie te gaan, en hij heeft geen idee wanneer hij nu zal kunnen afreizen. Maar ja, er is geen andere keuze en dus hopen we toch vooral heel erg dat iedereen in Cuba ook gezond blijft en hij deze zomer alsnog kan gaan.

Toekomstplannen

Normaal gesproken ben ik elke dag bezig met het plannen van toekomstige reizen – ook regelmatig naar bestemmingen die er voorlopig helemaal niet van komen, zo heb ik ongeveer elke week een idee voor een nieuwe citytrip en plan ik elke maand een nieuwe denkbeeldige verre reis. De afgelopen maand merkte ik voor het eerst dat ik helemaal NIET bezig was met plannen. Het leek even heel triviaal, er waren andere belangrijkere dingen aan de orde.

En nu, nu we een maand binnen zitten en de coronacurve in Nederland begint af te vlakken, merk ik dat mijn hoofd langzaam weer richting reizen gaat. Ik vind het een fijne gewaarwording dat ik weer aan het plannen begin te slaan, ook al heb ik geen idee wanneer reizen weer zou kunnen. Sommige mensen zeggen dat reizen nooit meer zal zijn zoals voor de coronacrisis, en dat zou zo maar eens kunnen. Zelf hebben we onze volgende vakantie in september/oktober gepland staan, met zijn drietjes naar Cuba & Mexico. Dat lijkt nog heel ver weg en ik hoop echt dat de wereld er tegen die tijd weer beter en gezonder voor staat. En zo niet, dan genieten we nog wat langer van het zonnetje op ons balkon… Of we moeten toch eens op zoek naar een huis met een tuin!

Digitale favorieten

Nog even een leuke positieve noot om mee af te sluiten. Want in deze tijden van binnen zitten en social distancing, moeten we ons toch een beetje proberen te entertainen. Allereerst: ik heb vorige maand ein-de-lijk een Netflixabonnement afgesloten, nadat ik me daar jaren van heb weten te weerhouden. En nu… weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen, haha. Ik ben gestart met de eerste twee afleveringen van Tiger King, maar dat kan me niet echt bekoren merk ik. Wie heeft tips voor een Netflix-newbie? Bij welke serie moet ik beginnen??

Dat gezegd hebbende, ik ben wel iemand die via Uitzending Gemist en online allerlei series terugkijkt. En daar heb ik toch een leuke favoriet die ik met jullie wil delen! Namelijk de Belgische serie Down the Road. Hierin gaat Vlaming Dieter Coppens met een groep jongeren met het syndroom van Down op reis, en dat is echt geweldige televisie. Dieter is een supergoede host die zijn reisgenoten volledig in hun waarde laat – en een beetje uit hun comfortzone trekt – en de jongeren zijn stuk voor stuk heerlijke personen. Ondertussen zijn er al drie seizoenen online: een roadtrip door Europa, een reis door Zuid-Afrika en een combitrip naar Spanje & Marokko. En mocht je na deze drie seizoenen net zo’n fan zijn als ik: er zijn ook twee bonusafleveringen waarin Dieter met een van de jongeren gaat liften, een keer vanaf de Poolcirkel en een keer vanaf de Russische grens terug naar België. Heerlijke feel good televisie!

En als laatste, mijn nieuwe verslaving: de app Adventure Escape Mysteries. Als je houdt van escape rooms staat deze app garant voor heel wat uren puzzelplezier. Een boel sloten en cijfercombinaties, moorden die je moet oplossen, piratenschatten zoeken… Ik kan me er al dagen prima mee vermaken. Tip!


Hoe gaat het bij jullie? Ik hoop dat iedereen gezond is en jullie goed door deze rare periode heen komen!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

5 Comments

Wendy (B) 20 april 2020 at 09:30

Down the Road is een heel goed programma!
Ik heb bewondering voor de mensen: ze durven meer dan ik!

Reply
lizette 20 april 2020 at 15:35

Leuk om weer een blog van je te lezen! En wat een schattige foto van jullie samen op de bank. Een Netflix newbie, wauw! Dat is fijn, dan heb je nog zoveel uren kijk plezier te gaan. Ik hou van Spaanse series, Vis a Vis, La Reina del Sur, kan ik de taal een tikkeltje bij spijkeren. (Hoewel ik woorden als ‘gevangenis’ en ‘ik vermoord je’ niet verwacht nodig te hebben.)
Nog even volhouden op het balkon, hopelijk kunnen we binnenkort weer op reis. En jullie reis naar Cuba duim ik extra voor.

Reply
Lineke 29 april 2020 at 09:47

Jaaaa d’n Dieter! ❤️

Reply
Suusie 12 juli 2020 at 09:34

Hi Edith, leuk om weer eens bij te lezen op je blog! Goed om te horen dat jullie – zo te horen – redelijk door de lockdown zijn gekomen. Hoop dat het nog steeds goed gaat – en Jesús binnenkort zijn familie weer kan zien.. liefs!

Reply
Edith 12 juli 2020 at 19:22

Dankjewel! Tja het is nog steeds onzeker of we kunnen gaan. Er zit ook nog een vakantie naar Mexico aan vast geknoopt en dat lijkt al helemaal niet zo’n goed idee. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk brengt!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.