persoonlijkreizen

Traveltag: reisdeceptie top 3

19 december 2015 16 Comments

Robert van Traveljunks speelde mij ongeveer 100 jaar geleden een tag toe, die ik tot op de dag van vandaag nog moet invullen. Voor het einde van het jaar, had ik beloofd… Dus here we go ;-) Het idee achter de tag: iedereen deelt altijd zijn glorieuze reishoogtepunten op zijn blog. Maar wat zijn nou de drie plekken of ervaringen die je het meest tegenvielen? Nou, daar kan ik wel een boekje over open doen…

Eerst even vooropgesteld: ik vind eigenlijk elk land leuk. Zo heb ik bijvoorbeeld geen favoriet continent: ik vind Azië fantastisch vanwege de tempels en mystieke sfeer, ik hou van het rauwe en pure Afrika, word heel gelukkig van de levenslust en kleuren in Zuid-Amerika en de sfeer van 1001 nacht in Arabische landen vind ik ook tof. Daarbij heb ik ook geen favoriet land… Er zijn meerdere landen waar ik vaker ben geweest, een paar landen waar ik een paar maanden heb gewoond en alsnog zou ik geen lievelings kunnen noemen. Ik zie het maar als blessing: dat betekent dat er nog een heleboel gave en toffe plekken te ontdekken vallen in de wereld!

Maargoed, als ik echt goed nadenk zijn er wel een paar plaatsen of ervaringen die me tegenvielen. Misschien lag het aan mijn verwachtingen, misschien aan het weer, of aan mijn voorliefde voor chaotische en niet-westerse landen… Of aan alle drie, haha. Ik heb hier mijn drie reisdecepties voor je op een rijtje gezet.

praag-regen-reis-receptie

© Ville Miettinen, Flickr

Deceptie 1: de stad – Praag

Als ik denk aan mijn grootste reisdeceptie, schiet meteen mijn vakantie naar Praag me te binnen. Tien jaar geleden, met een autootje en iglotent op weg naar Praag, lekker low-budget zoals het goede studenten betaamt. We hadden een camping aan de rand van de stad geboekt, waren voorbereid met een kingsize luchtbed, campingstoelen, gasstelletje… Klein punt wat ik even over het hoofd had gezien, was dat mijn reisgenoot eigenlijk niet van kamperen hield. Toen het vervolgens zeven van de zeven dagen keihard regende, werd de stemming er niet beter op. Onze tent was zo klein dat we ons niet eens rechtop konden aankleden, we konden buiten de tent niks doen en dus lagen we de hele dag binnen te niksen en alle spullen moesten richting het midden van het luchtbed om niet tegen het natte tentdoek aan te komen. Niet echt een setting voor een topvakantie, hè? Nou goed, natuurlijk waren we in Praag om de stad te verkennen en weer of geen weer: wij trokken erop uit. Nu was mij ondertussen eigenlijk al wel duidelijk geworden dat ik niet zo’n Oost-Europa-fan ben (schrijft zij vanuit Belgrado op dit moment… haha). Ik vind het nogal grauw, hoekig, de mensen zijn nogal onaantrekkelijk… ik weet het niet. Nou, tel daar dreigende luchten en veel regen bij op en ik herinner me deze week in Praag eigenlijk als een grote grijze, natte boel. Ook de stad zelf werden we niet echt warm van: we snapten niks van de taal, het eten was niet top, sommige plekken waren in al hun regenachtige droefheid juist weer veel te toeristisch (denk: burcht)… Nope, ik kan er niks meer van maken. Praag en ik, dat is vooralsnog geen liefde.

canada-lake-peyto-uitzicht canada-mount-jasper-truck

Deceptie 2: het land – Canada

Deze nominatie gaat mij geen vrienden opleveren, dat snap ik. Ik heb menig lyrisch blog over Canada gelezen en het is een favoriet van veel reizigers. Eerlijk is eerlijk: de landschappen in Canada zijn fenomenaal. Meren, bergen, bossen, gletsjers, dat idee. Maar ik vond het allemaal zo…. saai. Veilig. Westers. Tja… Om te beginnen: het was niet persé mijn eigen keus om naar Canada te gaan; ik reisde twee weken naar West-Canada voor mijn werk, waar ik van Vancouver via Vancouver Island door de Rocky Mountains richting Calgary reed. Het ideale rondje, ik weet. Onderweg bezocht ik zo’n 100 hotels en deed ik verschillende excursies, om uit te proberen of walvissen spotten en een berensafari nou echt zo leuk is. Wat een rotbaan had ik hè ;-) Omdat het niet persé mijn droombestemming was, ging ik er met een hele andere mindset naartoe. Ik ben iemand die zielsgelukkig wordt van drukke chaotische mensenmassa’s in India, van bonte lokale markten in Guatemala en zwetende hobbelige kippenbussen in Afrika. Dan is Canada misschien wel echt het andere uiterste… Iedereen kan er Engels, er is overal veel ruimte en stilte, de highlights zijn allemaal van natuurlijke aard en het eten is er, tja, zoals thuis eigenlijk. Hou je van natuur: lekker naar Canada gaan. Hou je van chaos en cultuur: dan misschien toch nog even verder zoeken naar een andere reisbestemming, haha.

Deceptie 3: het eten – Mexico

Ik had me enorm verheugd op mijn reis naar Mexico, Guatemala en Belize. Het was de eerste keer dat ik naar ‘links’ vloog, oftewel naar de Amerika’s. Ik had van tevoren wat Spaanse lessen genomen, de Lonely Planet van voor tot achter uitgepluisd en een goede route samengesteld. Ik vond de reis uiteindelijk geweldig en de combinatie van deze drie landen ideaal: stomende jungle en mooie stranden, indianendorpen en Mayatempels, sommige plekken ontwikkeld en andere juist weer niet. Echt top. Dat wat me echter tegenviel, was het eten. In Nederland ben ik dol op Mexicaans eten, maar het leek wel alsof in Mexico in een parallel universum met een totaal andere menukaart was terecht gekomen. Klein detail: deze reis maakte ik jaren geleden en ik was nogal een picky eater. Nog steeds ben ik niet de makkelijkste, zo houd ik bijvoorbeeld niet van vlees en eet ik op reis meestal vegetarisch. Daarbij was ik toen nog niet zo ervaren in het eten bij straatstalletjes, en al helemaal veel te verlegen om te vragen of ze voor mij een bepaald gerecht een beetje konden aanpassen. Ik herinner me in Mexico vooral veel wandelingen door toeristische restaurantstraatjes, daarbij elke menukaart lezend en tot de conclusie komend dat ook daar niks op de kaart stond van mijn smaak. Ik weet het, je moet ook niet bij zulke toeristische plekken gaan eten. Ik weet niet hoe vaak we daar zijn beland bij Indiase restaurants (ja echt, ze bestaan in Mexico hoor), omdat er daar wel iets vegetarisch op de kaart stond. Of hoe vaak ik een side salad als hoofdgerecht at… Nu ik dit zo opschrijf, denk ik dat ik zelf de grote schuldige ben aan deze reisdeceptie, haha. Ik pleit Mexico bij deze vrij en denk dat ik nog maar eens een keer terug moet om deze ervaring recht te zetten.

guatemala-markt-tortillas-bakken guatemala-flores-lunch-meer


Zo, dat waren ze, mijn reisdecepties. Heeft iemand al besloten me te ontvolgen vanwege mijn Canada-verhaal? ;-)

Ook al is deze tag al enkele maanden oud (ik beken: het was niet echt 100 jaar, zoals ik in de intro zei), ik nomineer toch nog enkele nieuwe bloggers om hun reisdecepties te delen. En dat doe ik vooral omdat ‘we’ tegenwoordig heel veel mooie en fantastische foto’s en verhalen delen, maar er echt wel downsides zijn aan al die reizen, en ik de laatste tijd steeds meer nadenk over hoe ik dit blog zo kan insteken dat naast al die mooie reizen, ook transparantie en eerlijkheid voorop staan. Daarbij hebben onderstaande dames ‘em nog niet ingevuld, dus hier is jullie kans!

Vul je de tag in, dan graag in je post even linken naar de oorspronkelijke blog van Traveljunks en uiteraard ook naar deze post… ;-)

Wat was jouw ergste deceptie op reis?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

16 Comments

Robert | Traveljunks 19 december 2015 at 12:38

Nou, hij is goed hoor. Ik denk bij Praag hetzelfde als bij Mexico.. Gewoon nog een keer terug gaan. Het eten in Mexico vind ik juist geweldig, maar dat komt misschien dat ik redelijk makkelijk ben. Als je er nog eens bent, zoek dan eens een traditioneel Maya restaurant op. Geweldig!

Reply
Edith 19 december 2015 at 14:32

Haha, nou Praag laat ik de komende twintig jaar echt nog even links liggen denk ik ;-) Mexico mag wel eerder op de to-do-list van mij! Ik denk dat ik daar echt iets heel erg fout heb gedaan qua eten… Ik hou het op erg onervaren, haha.

Reply
Jessica 19 december 2015 at 16:46

Haha bedankt Edith, ik ga er binnenkort nog eens goed over nadenken! Ik ben net zo erg als jij, heb ook nog allerlei tags in een concept staan die nog moeten worden afgerond… En ik ben wel heel benieuwd naar Canada, maar ik snap dat het inderdaad anders reizen is (ik geef ook de voorkeur aan overvolle kippenbussen, kleurrijke markten en hectiek)!

Reply
Edith 20 december 2015 at 11:37

Jaaaa echt hè… Een ex-vriendje zei eens dat een vakantie voor mij afzien moet zijn, anders kan ik niet genieten… hahaha. En ik denk dat het nog waar is ook ;-)

Reply
Sigrid | My Travel Secret 19 december 2015 at 16:57

Whahahaha Praag klinkt zo ook wel heel erg k*t ;-) Ik ga hem ook invullen. Heb nog verschillende tags liggen en weet daarbij al lang niet meer door wie ik ooit ben genomineerd, maar doe echt mijn best!

Reply
Edith 20 december 2015 at 11:38

Ik denk eerlijk gezegd dat het nooit meer goed komt tussen Praag en mij… haha. Ben benieuwd naar je tag, doe lekker rustig aan, deed ik ook ;-)

Reply
Karlijn Travels 19 december 2015 at 20:22

Leuk om jouw decepties te lezen! Dat over Mexico herken ik heel erg van twaalf jaar geleden, tijdens onze eerste reis door dat land. We klaagden steen en been over het eten en we waren voor onze huidige reis dan ook op het ergste voorbereid. En wat blijkt: we vinden het eten nu fantastisch! Elke dag is weer een eetfeestje. Echt hoor, wat hebben we twaalf jaar geleden fout gedaan ;) ? Praag vond ik wel super, maar we hadden dan ook vier dagen 25 graden en strakblauwe lucht. En een leuk hotel, haha!

Reply
Edith 20 december 2015 at 11:39

Ooooh dus er is nog hoop! Wat fijn om te horen ;-) Heb met plezier jouw recente posts over Mexico gelezen en ook die fishtaco’s klinken goed, haha. Succes met jullie terugreis!

Reply
Sandra 19 december 2015 at 23:39

Hahaha ik moet er stiekem wel een beetje om lachen. Dat van Canada zou ik ook een beetje hebben denk ik. Enerzijds ben ik heel erg nieuwsgierig en anderzijds zie ik vooral alleen maar bergen haha! Maar ik wil er absoluut nog eens naar toe. En Mexicaans eten, ik heb er ook weinig mee, maar dat komt door de bruine bonen. Die hoef ik gewoon niet haha! Ik heb niet echt echte reisdeceptie, ik probeer er altijd wel wat van te maken. Alhoewel er vast wel dingen zijn van bepaalde bestemmingen. Oh ja! Ik vond New Mexico echt geen klap aan en dat terwijl ik gek ben op woestijn. Ik kon er gewoon echt niks mee dus zijn snel doorgereden naar Arizona haha! Leuke tag!

Reply
Edith 20 december 2015 at 11:42

Ik ben ook niet echt van de reisdecepties hoor, de meest vreselijke situaties vind ik juist vaak prima te doen; uren rondhangen op een busstation (hou ik van), oncomfortabele lokale treinen (hoe meer hoe beter)… Maar Canada… Tja. Ik snap echt wel dat mensen er heen gaan, sterker nog: ik heb laatst op een reisbeurs de hele dag enthousiast over Canada verteld ;-) Maar het is gewoon geen land waar mijn hartje sneller van gaat kloppen, haha.

Reply
Reismuts 20 december 2015 at 19:38

Interessante lijst! Wat jammer dat Praag je zo bevallen is. Ik vond het een van de mooiste en leukste steden van Europa. Het eten in Mexico vond ik toen ook heel erg tegenvallen. Ik lust geen paprika en bruine bonen en vooral die laatste zaten echt in alle gerechten…

Reply
Hans 28 december 2015 at 06:19

Vietnam. Wat een overhypt land. Kwa cultuur niks te zien. Alles platgegooid door de Amerikanen, ik weet het, maar toch. Eten onhygienisch, alleen een broodje met vache-qui-rit kaas ging nog. Onvriendelijke bevolking en dieven in het zuiden. Laat maar.

(nou ja; Pho-soep en Halong Bay gingen nog wel)

Reply
Edith 28 december 2015 at 09:41

Hai Hans, ik ben zelf nooit in Vietnam geweest, maar er schijnen inderdaad duidelijk twee kampen te zijn, de echte Vetnam-lovers en de mensen die het erg vonden tegenvallen. Ik ga het zelf graag nog eens uitproberen!

Reply
Marcella 3 januari 2016 at 16:48

Ik ontvolg je zeker niet vanwege je deceptie Canada. Ik ben gek op het landschap, maar ik begrijp het zeker als je er wat minder mee hebt. We kwamen bussen vol groepen mensen tegen, dat maakt het wel minder leuk… Maar in ze ontwijken zijn we best goed, haha! Cuba wordt voor ons zo anders straks. Erg benieuwd naar!

Reply
Edith 4 januari 2016 at 09:51

Ja het verschil tussen Canada en Cuba zal heel groot zijn! Van 100% natuur naar 100% cultuur zo ongeveer, haha. Ik ben echt zo benieuwd wat jullie ervan gaan vinden! Nog een maandje wachten, toch?

Reply
Marcella 4 januari 2016 at 10:00

Eind februari gaan we, nog een dikke maand geduld hebben. Ben benieuwd!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.