persoonlijktoekomst

Nieuws vanuit Cuba!

9 februari 2017 24 Comments
De nieuwe visumaanvraag in Cuba

Begin januari schreef ik dat Jesús helaas niet geslaagd was voor zijn taaltoets, waardoor hij nog niet in aanmerking komt voor het aanvragen van een Nederlandse verblijfsvergunning. Helaas… En dat betekent dat we dus eerst weer een pas op de plaats moeten maken, zodat Jesús zijn Nederlands kan verbeteren. In Cuba is dat praktisch onmogelijk en dus werd het strijdplan uit de kast getrokken: opnieuw een visumaanvraag doen voor een toeristisch bezoek van drie maanden aan Nederland, om hier weer taallessen te gaan volgen. Op 1 februari had hij zijn afspraak op de ambassade in Havana, Cuba. En nu is de uitslag van de visumaanvraag binnen!

Snelcursus voor de nieuwe lezers

Allereerst even een korte snelcursus voor wie nieuw is op dit blog (welkom!): Jesús is mijn Cubaanse vriend en na twee jaar lang over de wereld te hebben gezworven samen – o.a. in Cuba, Ecuador, Bolivia en Servië- hebben we een jaar geleden besloten een ’thuis’ te gaan maken in Nederland. Het traject van visumaanvragen en inburgeringsperikelen is niet gemakkelijk – en het vergt vooral veel geduld – maar we komen steeds een stap verder. Op dit blog schrijf ik een boel leuke reisartikelen om andere reizigers te inspireren, maar ik doe ook regelmatig verslag van ons bureaucratische pad richting een leven samen in Nederland.

En dan nu: het nieuws vanuit Cuba!

Aaaah en dan nu de uitslag van de visumaanvraag…… Hij is GOEDGEKEURD! Hihaaaa, echt super. De vorige keer deden we vanuit Belgrado een aanvraag voor een Schengenvisum, voor de eerste keer. Deze werd toen afgewezen, iets wat vaak gebeurt met mensen uit niet-westerse landen die naar Nederland willen komen. De Nederlandse staat hanteert een ontmoedigingsbeleid: het is nou eenmaal niet de bedoeling om het al te makkelijk te maken voor buitenlanders om naar Nederland te komen. We hebben het besluit uit Belgrado vorig jaar aangevochten met een advocaat en na vier maanden papierwerk en afwachten werd het visum toen uiteindelijk toch goedgekeurd en uitgegeven.

Deze keer is ons dit hele traject gelukkig bespaard gebleven, want een week na de aanvraag kwam direct al de positieve uitslag! Het visum werd zelfs meteen die dag al in zijn paspoort geplakt. We deden allebei een vreugdedansje aan onze beider kanten van de oceaan, haha. Wat fijn!

 

Dus, wat nu?

Dat vroeg Jesús mij ook: amor, wat nu? Het visum is binnen, so what’s next? Nou, ik heb prompt nog diezelfde middag een ticket van Havana naar Amsterdam gezocht en geboekt. Geen zin om nog een dag langer te wachten! En dus is het nu officieel: op 9 maart komt Jesús weer voor drie maanden naar Nederland. Yessss. En deze keer gaan we samen de lente meemaken, hoe leuk is dat? Zonnestralen, terrasjes, fietsen door de tulpenvelden en vast wat leuke reizen binnen Europa om te genieten van een citytrip of vakantie samen. Heel veel zin in. Dus, vanaf volgende maand verschijnen hier weer artikelen over onze Tour de Holanda deel 2!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

24 Comments

Sabine 10 februari 2017 at 03:19

Jeej wat super fijn! !! Gefeliciteerd jullie! En zo snel al ook, nog maar 1 maand! Met dat Nederlands gaat het nu helemaal goed komen in ieder geval. Ik kijk al uit naar jullie leuke verhalen! Wij gaan in juni weer naar Nederland. Zo spannend!

Reply
Edith 12 februari 2017 at 16:00

Ooh in juni weer, wat leuk! Hoe lang hebben jullie dan de tijd in Nederland? Alleen voor familiebezoek, of ook nog ietsje langer?

Reply
Sabine 12 februari 2017 at 16:02

We gaan naar Nederland voor onze bruiloft. Waarschijnlijk komen we een kleine week daarvoor aan en daarna willen we meteen op huwelijksreis. Dus we zijn er maar heel kort.

Reply
Edith 12 februari 2017 at 16:25

Ooohja tuurlijk, de bruiloft! Even vergeten, omdat jullie natuurlijk in Bogotá ook al getrouwd zijn ;-) Superleuk!

Reply
Gerd 10 februari 2017 at 07:12

JOEPIE, dat is erg goed nieuws, het Nederlands zal nu zeker lukken, en vooral, GENIET VAN ELKAAR!!!

Reply
lottevdw 10 februari 2017 at 08:10

Dit is echt fantastisch nieuws! Dan zijn jullie weer samen, is het lente in Nederland en kunnen jullie samen aan het Nederlands werken. ZO blij voor jullie!

Reply
Shirley 10 februari 2017 at 10:00

Yes, wat een goed nieuws <3 Geniet ervan!

Reply
Dominique | dominiquetravels.com 10 februari 2017 at 11:04

Wat een goed nieuws!! Dat gaat weer een leuke tijd worden! :) Geniet ervan!

Reply
Jennifer 10 februari 2017 at 12:07

Super leuk! En fijn dat het de tweede keer meteen werd toegewezen en zo snel ook. Geeft me hoop voor mijn eigen situatie met mijn Ghanese vriend (al moeten wij nog een eerste keer doorstaan haha).

Reply
Edith 12 februari 2017 at 16:03

Nou echt he? Ik vrees dat jullie de eerste keer ook een zware dobber gaan krijgen. Helaas heeft de Nederlandse ambassade in Ghana hetzelfde beleid als die in Cuba :-( Ik zou je als tip willen geven Jennifer: reken de eerste keer op een afwijzing en ga er vanuit dat het die keer zo’n vier tot vijf maanden duurt voordat het rond is. Dan kun je gaan terugrekenen, wanneer wil je dat hij hier is, en wanneer moet je dan de aanvraag doen…? Niet echt leuk, maar anders is het nóg frustrerender, dat hij niet kan komen op een bepaald moment terwijl je er al op had gepland…

Reply
Yvon 10 februari 2017 at 12:14

Wat een tof nieuws!! Maart is al heel snel!

Reply
karlijntravels 10 februari 2017 at 12:28

Ah, supergoed nieuws! Zo fijn! En nog maar een maandje wachten, dan is hij er al :)

Reply
Linda | One Day Trip 10 februari 2017 at 13:07

Wat goed!! Heel fijn!

Reply
Jennifer 10 februari 2017 at 13:09

Het is jullie zo gegund! Nog even en het is maart…

Reply
Sigrid 10 februari 2017 at 13:37

Jaaaaaa zo fijn voor jullie!!!

Reply
Stephen Adriaens 10 februari 2017 at 17:54

Proficiat. Wijzelf (Karin, ik en twee van onze kinderen) gaan naar Cuba in juli en logeren 4 dagen bij familie van je vriend. Benieuwd of zij al een woordje Nederlands spreken!

Reply
Edith 12 februari 2017 at 16:04

Hi Stephen, nou de familie kan nog geen Nederlands hoor ;-) Maar Jesús al wel een beetje. In juli is hij weer terug in Viñales en dan kan hij hopelijk nóg wat beter Nederlands!

Reply
Jenny - ikreis.net 10 februari 2017 at 22:38

Superleuk! En zo snel al. Heel erg gefeliciteerd voor jullie beidjes.

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 11 februari 2017 at 05:22

Wat een goed nieuws!! Gefeliciteerd beide en heel veel plezier alvast samen! Voor je het weet is het 9 maart :)

Reply
Danique 11 februari 2017 at 14:25

Aaaah, wat ontzettend fijn! Gefeliciteerd allebei!

Reply
Robert | Traveljunks 11 februari 2017 at 16:32

Gefeliciteerd! Ben benieuwd naar jullie nieuwe avonturen :-)

Reply
bohemiandreams.nl 11 februari 2017 at 21:47

Ahh wat fijn voor jullie!

Reply
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 15 februari 2017 at 19:25

Wat fijn dat het nu allemaal in één keer goed is gegaan!

Reply
Jessica 27 februari 2017 at 18:02

Wat onwijs fijn voor jullie zeg, eindelijk is het zo ver! Lekker genieten van de lente in Nederland samen :)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.