budgetpersoonlijktips

Persoonlijk: mijn vijfde thuis… in één maand!

9 oktober 2015 11 Comments

Hoe is het om weer in Nederland te zijn? Een vraag mij de afgelopen maand vaak gesteld is. En waarvan ik het antwoord nu graag deel met jullie! Want jullie leefden mee toen ik op reis was, maar vinden het misschien ook wel leuk om te horen hoe het bevalt om weer voor eventjes in Nederland te zijn. Want waar woon ik, nu ik geen eigen appartement meer heb? En mis ik het hebben van mijn ‘eigen plekje’, iets waar ik heel bang voor was toen ik mijn huis in maart van dit jaar opzegde?

blog-nederland-housesitting-ijsje

Jeej, ik pikte nog een nazomerfestival mee in Doetinchem!

Huizenhoppend door het land

Toen ik begin september weer in Nederland kwam, na een half jaar in Ecuador & Bolivia te zijn geweest, wist ik al dat ik slechts tijdelijk in het land zou zijn. Onze volgende trip naar de Balkan stond immers al gepland voor eind november en ook een tussentijds familiebezoekje aan Jesús in Cuba was al geboekt. Het leek om die reden niet heel logisch om op zoek te gaan naar een nieuwe woning, aangezien ik maar voor zo’n 2,5 maand in Nederland ben. Aan de andere kant, zo’n lange tijd op het logeerkamertje bij mijn ouders is ook niet alles… hoe lief ik ze ook vind – en zij kunnen zich vast ook leukere dingen bedenken dan mij 2,5 maand over de vloer te hebben, haha.

Dus vanuit Bolivia mailde ik eens een rondje naar vrienden en vriendinnen, natuurlijk om af te spreken en hen weer te zien, maar ook om te vragen of ze heel-misschien-toevallig in het najaar nog op vakantie zouden gaan. En zo ja, zou ik dan misschien… in hun huisje kunnen? Ik prijs mezelf echt gelukkig met al mijn lieve vriendinnen en familie, want op die manier kreeg ik een paar hele fijne logeeradressen. Zo heb ik een logeerkamer in Den Haag waar ik altijd terecht kan, kon ik een week in de Achterhoek wonen in het huis van mijn broer – waar ik op het allerschattigste (en meest hyperactieve) kitten  ooit heb gepast – en zit ik nu in het huis van een lieve vriendin in Amsterdam die zelf op vakantie is. Samen met het huis van mijn ouders maakt dat dus al vier adressen de afgelopen maand.

Housesitting in een gaaf appartement

Blijft er nog één adres over waar ik ook nog heb verbleven deze maand: in een prachtige woontoren aan de Nieuwe Maas in Rotterdam. Wie al een tijdje meeleest op dit blog, kan zich misschien herinneren dat we een paar maanden geleden hebben geprobeerd om via de website TrustedHousesitters.com een ‘housesit’ in Montenegro te krijgen. Oftewel, om op het huis & huisdier te passen van een expatstel dat in Montenegro woont en op vakantie ging, en graag oppassers in hun huis had gedurende die tijd. Een fantastisch concept, want zo kun je gratis in een huis wonen, krijg je er een lief en knuffelig huisdier bij om voor te zorgen en heb je voor even een echt thuis, met woonkamer-keuken-gasfornuis-bad-vuilnisrooster, oftewel  precies die dingen die ik mis als ik voor langere tijd op reis ben.

Helaas werden we niet uitgekozen voor de housesit in Montenegro – we waren over tot de laatste twee stellen, maar het andere stel had al ervaring via TrustedHousesitters.com en al goede recensies op de site staan. Je eerste housesit schijnt het moeilijkst te regelen te zijn, vooral wegens dat gebrek aan ervaring. Het heet niet voor niks TRUSTED Housesitters, de website biedt veel goede referentiemogelijkheden zodat de huiseigenaren weten wie ze in huis halen.

housesitting-nederland-blog-ossie

Zo’n twee weken voor ik terugvloog naar Nederland zag ik op de website ineens een oproep staan voor een housesit in Rotterdam. En toen dacht ik: heeeeeee, da’s een goed idee! Het was voor een periode waarin ik precies een gat in mijn ’huizenplan’ had en het zou een goede manier zijn om ervaring op te doen voor TrustedHousesitters. En zowaar, ik werd nog uitgekozen ook! Echt helemaal super, en in september heb ik bijna twee weken op de superlieve kat Ossie gepast. Nou ja, hij heeft eigenlijk een andere nogal ingewikkelde Poolse naam, maar ik heb het voor het gemak maar bij de afkorting gehouden. Het was heerlijk om een appartement helemaal voor mezelf te hebben, ingericht en al, van afwasmachine tot stofzuiger en van bad tot fiets die ik mocht gebruiken. Plus natuurlijk het gezelschap van een kat, erg gezellig als je hele dagen in je uppie thuis aan het werk bent! Ik vond het echt een ideale oplossing en de familie van Ossie was blij dat er goed voor hem werd gezorgd toen zij op vakantie waren.

Als je je wilt inschrijven bij TrustedHousesitters.com betaal je €83,88 voor een lidmaatschap van een jaar. En echt hoor, dat is geen geld als je je bedenkt dat je dus vervolgens kunt housesitten op kasteeltjes in Zuid-Frankrijk, luxe appartementen in San Francisco en huizen met tropische tuin en zwembad op Ko Samui. Maar dus ook gewoon een weekje in een ander huis in Nederland kunt doorbrengen, net als ik heb gedaan! Het is een hartstikke leuk alternatief voor een ‘betaalde’ vakantie, je krijgt er meestal gezelschap in de vorm van een of meerdere huisdieren bij en in plaats van dat je in een toeristisch hotel zet, heb je voor even je eigen volledig ingerichte ‘thuis’. En na de goede ervaring in Rotterdam is het nu dus weer zoeken en hopen op een leuke housesit in een wat exotischer oord!

Wonen in Rotterdam betekent dus ook: ontbijten bij Bazar :-)

Wonen in Rotterdam betekent dus ook: ontbijten bij Bazar :-)

En, bevalt het?

Op dit moment zit ik dus in het huis van een vriendin in Amsterdam en later deze maand verkas ik naar een appartement in Den Haag, waar ik ook het rijk alleen heb. Om terug te komen op de vraag of ik een eigen plekje mis: nee, eigenlijk niet! Ik was er van tevoren bang voor, om mijn appartement op te zeggen, geen ‘thuis’ te hebben, met mijn spullen van hot naar her te moeten slepen. Maar omdat ik een half jaar vanuit een rugzak heb geleefd, vind ik het helemaal niet moeilijk om nu maar weinig eigen spullen om me heen te hebben. Wat kleren, m’n computer, mobiele telefoon en meer heb ik eigenlijk niet nodig! Het geeft me juist een gevoel van flexibiliteit en vrijheid. Het was heel gezellig om een paar dagen bij een vriendin te logeren en echt even goed bij te kletsen. Het was fijn om door Rotterdam te fietsen, een stad die ik eigenlijk niet zo heel goed ken. En ik vind het heerlijk om nu even in Amsterdam te wonen en weer een nieuwe buurt te ontdekken! Het voelt alsof de ‘digital nomad’-levensstijl ook hier in Nederland nog even doorgaat en dat bevalt me eigenlijk heel erg goed. Oftewel: this story ain’t over yet en ik ben blij dat we in november weer SAMEN erop uit trekken om in de Balkan onze basis voor een tijdje op te zetten. Het appartement in Belgrado is ondertussen geboekt; nog maar een paar weekjes huizenhoppen voordat ik weer een ‘eigen’ plekje heb!

Lijkt het je wat, dat housesitting? Of heb je er misschien zelfs al ervaring mee? Laat vooral een berichtje achter, vinnik leuk! :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

11 Comments

Nathalie 10 oktober 2015 at 00:39

Klinkt heel leuk! Lijkt mij ook wel wat :) wie weet voor een volgende lange reis! Enjoy Amsterdam!

Reply
Edith 10 oktober 2015 at 11:41

Dank, het is heerlijk hier in Amsterdam! En ja, zeker als je lang op reis gaat en flexibel bent, is TrustedHousesitters echt ideaal om je accommodatie mee te regelen.

Reply
Linda | One Day Trip 10 oktober 2015 at 10:59

Wat een leuk concept! Zijn het alleen katten waar je op past, of kunnen het in principe ook andere huisdieren zijn? Ben namelijk niet zo’n kattenliefhebber…

Reply
Edith 10 oktober 2015 at 11:42

Neeeeee, er zit echt van alles tussen! Honden, paarden, kippen, konijnen… Alles wat mensen maar als huisdieren houden :-) Soms zitten er zelfs housesits bij zonder huisdieren, dan willen die mensen gewoon iemand die op het huis past en bijv het gras maait en de post opraapt. Ideaal!

Reply
Linda | One Day Trip 10 oktober 2015 at 12:28

Dat is wel echt ideaal. Ga ik onthouden! :)

Reply
Jessica 17 oktober 2015 at 06:20

Het klinkt best tof, dus ik ga er zeker eens naar kijken als ik thuis ben! En super fijn dat je in ieder geval zo lekker kunt huishoppen door Nederland! :)

Reply
Edith 19 oktober 2015 at 17:08

Hihi ja ik hop binnenkort weer door naar Den Haag :-) En Trustedhousesitters is echt ideaal, vooral op reis. In Zuid-Amerika zie ik regelmatig leuke housesits voorbij komen, al vanaf een week ongeveer. Ideetje misschien? Fijn als digital nomad hoor, heb je even een echt huis!

Reply
Jessica 20 oktober 2015 at 01:51

Hm goed idee, gracias! Ik ga me binnenkort eens aanmelden :)

Reply
Anne 23 oktober 2015 at 02:50

:-) :-) :-) En aan de andere kant van dit verhaal zijn er dus vriendinnen van jou héél blij met zo’n goede oppas-aan/voor/in-huis! :-) :-) :-) Enjoy Den Haag!!! liefssssssss

Reply
Edith 24 oktober 2015 at 09:57

Aaaah dank :-) De plantjes hebben hier net een rondje water gehad hoor, haha. Geniet van Braziiiilllll!

Reply
Marcella 29 oktober 2015 at 20:08

Fijn dat het je zo voelt bevalt Edith! TrustedHousesitters klinkt heel interessant zeg, leuk een huis mét een beestje. Like!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.