budgetinspiratiereizenrondreistips

Onze tips aan het Titicacameer in Bolivia

1 juli 2015 7 Comments

Het Titicacameer is een van de hoogst gelegen meren ter wereld: het ligt bijna 4 kilometer de lucht in. Veel mensen maken een tripje naar het Titicacameer vanuit Peru, bijvoorbeeld om de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen te zien, of steken het meer over bij wijze van grensovergang tussen Peru en Bolivia. Jesús mag met zijn Cubaanse paspoort Peru niet in, dus wij bleven keurig aan de Boliviaanse kant van het meer. Gelukkig is daar ook genoeg te doen!

Vanuit La Paz togen wij richting Copacabana, het grootste dorp aan de Boliviaanse kant van het Titicacameer. Zoals ik mijn vorige post al schreef, vond Jesús hier al snel een baantje. En leuk dat ‘ie het vond! Hij werkte van 10 tot 2 en van 5 tot 9 bij een restaurant als propper oftewel klanten-binnenkletser. Hartstikke leuk voor hem, hoewel het betekende dat ik elke dag alleen moest lunchen en avondeten, want hij at mee in het restaurant… Ach ja. We zijn in totaal 10 dagen in Copacabana gebleven, dus ik heb genoeg restaurantjes kunnen uitproberen! Hier mijn drie favorieten.

Dé straat van Copacabana... Waar wij dus 10 dagen hebben rondgeslenterd

Favoriete restaurants en koffiebars in Copacabana

* KM Zero bar > lekkere hamburgers, broodjes, sapjes én goede koffie. Plus een van de snelste internetverbindingen van het dorp; erg belangrijk voor mij om mijn werk te kunnen doen! Een goede deal is de ‘promoción’ van de dag: een cheeseburger, friet en sapje voor 25 bolivianos oftewel €3,25.

* Mauraz > van dezelfde familie, dus óók snel internet. Plus de lekkerste spaghetti napolitana die ik aan deze kant van de oceaan heb gegeten! En heerlijke wafels, sapjes en taco’s…

* Restaurant El Fogon > het volledige interieur is gemaakt van riet en overal staan kaarsen voor de sfeer. Vooral het dagmenu is hier een topdeal als avondeten: champignonsoep, gebakken visje met rijst en patat en een banaan met chocoladesaus na, voor 20 bolivianos oftewel €2,50 per persoon. Bonus: een redelijk goede internetverbinding, als er niet teveel klanten zijn.

Internet is heilig…

Jullie merken het al: die internetverbinding is erg belangrijk. Hier in Copacabana merk ik voor het eerst hoe afhankelijk ik daarvan ben; zonder fatsoenlijk internet kan ik niet werken. Copacabana heeft heeeeeel langzaam draadloos internet (in juli 2015); alleen een paar restaurants met eigen 4G-verbinding zijn redelijk acceptabel. Voor skypen en het verzenden van grote attachments, zoals foto’s bij mijn artikelen, moest ik een vaste verbinding in een internetcafé opzoeken. Erg oldskool!

Anyway, buiten de werkverplichtingen van ons allebei hadden we ook nog tijd om het plaatsje en de omgeving te verkennen. En de natuur en uitzichten zijn werkelijk prachtig! Het meer is diepblauw, met inhammen, peninsulas en kleine dorpen vol lemen huizen en grazende lama’s. Echt picture-perfect. Hier onze tips voor leuke excursies en uitstapjes!

titicaca-copacabana-auto-zegenen

#1 Auto’s zegenen bij de kerk

Elke zaterdag is het feest in Copacabana: dan worden er zegeningen uitgedeeld bij de lokale witgepleisterde kerk. En niet aan mensen, nee, aan auto’s! Ze worden versierd met bloemen, linten en bewierookt met allerlei zegeningen. Een bijzonder gezicht. Elke zaterdag rond 10 uur ’s ochtends kun je dit schouwspel bekijken.

titicaca-copacabana-uitzicht-calvario

#2 Het mooiste uitzicht vanaf Cerro Calvario

Het is een flinke klim die het uiterste van je longen vraagt, dus begin op tijd als je de zonsondergang wilt zien – zo rond 5 uur. Op weg naar boven passeer je 14 kruiswegstatiën en een soort offerplek waar lokale genezers en shamanen soms rituelen uitvoeren voor Boliviaanse families. Eenmaal boven heb je aan de ene kant van de heuvel een fenomenaal uitzicht over de baai van Copacabana en aan de andere kant op de indrukwekkende zonsondergang over het meer.

titicaca-copacabana-riet-eilanden

#3 Drijvende rieteilanden

In de toeristenstraat van Copacabana worden een boel tourtjes naar de ‘islas flotantes’ aangeboden. Wij hadden echter niet zo’n trek in een tour en gingen zelf met een openbaar minibusje naar het dorp Sahuiña, een tip van de Lonely Planet. Tja… Wat moet ik daar nou over zeggen. Er is in het dorp eigenlijk niks te vinden; misschien was het community tourism ooit wat daar, maar nu is het er doodstil en verlaten. Toch vonden we het stiekem eigenlijk wel leuk: een plek die totaal niet toeristisch is, een dorp waar de mensen nog met koeien en ezels voorbij sjokken en prachtige uitzichten over de rietkragen in het meer. De keus is aan jou, per tour of op eigen houtje; ook al worden de rieteilanden en boten van riet tegenwoordig vooral voor toeristen gemaakt en gedemonstreerd, het is toch wel leuk om te zien hoe de mensen vroeger leefden in deze omgeving met al dat water en riet.

Check ook vooral die besneeuwde toppen aan de horizon!

Check ook vooral die besneeuwde toppen aan de horizon!

#4 Trip naar Isla del Sol

Eigenlijk moet deze tip op nummer 1 staan, maar een excursie naar Isla del Sol is echt een verhaal en blogpost op zichzelf.  Zie hieronder! Isla del Sol ligt op zo’n twee uur varen van Copacabana en je kunt er heen als halve dagtour, hele dagtour of je kunt zelfs op het eiland blijven slapen. Dat laatste hebben wij gedaan en het voelde wel heel bijzonder, op een eiland, midden in een meer, op 4 kilometer hoogte, tussen ezels, lama’s en simpele boerendorpjes. Echt top!

Lees ook het artikel: Mooie baaien, sneeuwtoppen en ezeltjes op Isla del Sol  

Ons budgethostel met goede lokatie

Als laatste nog even: onze accommodatie. We sliepen in Hostal Center, direct aan het dorpsplein aan het einde van de enige straat met leuke retsaurants en terrasjes. Prima lokatie! De kamers zijn eenvoudig maar schoon en de prijs is 14 per nacht voor een tweepersoons kamer. Dat is een koopje natuurlijk. Als je op zoekt bent naar een goedkope kamer is dit een goede keuze. Te boeken via Booking.com.

Hostal Center, Avenida 6 Agosto, Copacabana. 14 per nacht voor een tweepersoons kamer zonder ontbijt.


Meer lezen over Bolivia?
> 10x doen in Sucre, Bolivia
> Wow, wow en nog meer wow in Uyuni
> Ondergronds in de mijnen van Potosí, Bolivia

Of kijk bij dit overzicht met alle Bolivia-artikelen op een rijtje!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

7 Comments

Reggy 1 juli 2015 at 07:24

Haha, leuke afsluiter met dat hostel. Maar al met al lijkt Bolivia me prachtig om er een keer heen te gaan. Staat genoteerd op mijn bucketlist!

Reply
Edith 3 juli 2015 at 03:33

Jaaa Bolivia is prachtig! En volgens mij moet het mooiste nog komen… De zoutvlakte van Uyuni staat voor volgende week op de planning!

Reply
Reggy 5 juli 2015 at 12:21

Ja, die staat zéker op mijn bucketlist! Ik ben benieuwd naar je verhalen! Veel plezier!

Reply
Jessica 1 juli 2015 at 14:05

Die zegeningen van die auto’s, geniaal! Zijn auto’s daar net zo heilig als een huwelijk? :P En ik herken het: van die slaapplaatsen die je verre van een aanrader kunt noemen, maar stiekem toch wel erg fijn zijn voor je portemonnee (ondanks de stank/gekke eigenaren/vreemd uitziende vlekken).

Reply
Edith 3 juli 2015 at 03:31

Haha, ik weet het niet! Volgens mij stoppen ze meer geld in het zegenen van hun auto’s ;-) We slapen nu in een hostal van €15 per nacht en ondanks dat er hier geen vreemde vlekken te bekennen zijn, had ik geloof ik toch liever die ander… Daar gebeurde tenminste altijd wel wat!

Reply
Jenny - ikreis.net 2 juli 2015 at 08:50

Zijn die zegeningen ieder weekend? Ik dacht dat ik iets heel speciaals had meegemaakt toen ik in Copacabana was ;)

Maar het is zeker bijzonder om te zijn. En een (meerdaagse) wandeling op Isle del Sol is geweldig.

Reply
Edith 3 juli 2015 at 03:28

Hihi, nou elk weekend worden er wel wat auto’s gezegend, maar een aantal keer per jaar houden ze écht grote festiviteiten. En Isla del Sol is inderdaad prachtig!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.