persoonlijkreizen

Eindelijk weer naar Cuba: op familiebezoek!

5 augustus 2022 1 Comment

Met twee kinderen op bezoek bij opa en oma

Jeetje, wat vliegt de tijd! Ondertussen zijn we al drie maanden terug en is het hoog tijd dat ik jullie bijpraat over onze heerlijke reis naar Cuba. Een bijzondere reis, want na twee jaar coronaperikelen kunnen we in 2022 éindelijk weer op bezoek bij onze familie. Weer knuffelen met opa en oma, gaan op bezoek bij alle familieleden en langs bij onze favoriete casas particulares. Zo fijn! We sluiten onze Cubareis af met een trip naar Mexico, even wat heerlijk comfort aan het einde. De perfecte combi, eerst familiebezoek en daarna vakantie. Vandaag deel ik eerst heel graag hoe we het hebben gehad in Cuba, met een boel leuke foto’s.

cuba familiebezoek 2022
.

‘Thuis’ in Cuba

Na meerdere keren uitstel én de geboorte van een nieuw kind is het zover: we gaan naar Cuba! Op bezoek bij de familie van Jesús in Viñales, zodat opa en oma daar éindelijk weer tijd met hun kleinkinderen door kunnen brengen. Het is alweer drie jaar geleden dat ik er voor het laatst was – Jesús is in de tussentijd nog 2x alleen geweest – en de ouders van Jesús kunnen niet wachten totdat ze Robin en Lucas kunnen zien en knuffelen. We zullen 17 dagen doorbrengen bij onze familie in Viñales en dat is deze keer dan ook de enige plek in Cuba die we aandoen.

Ergens kriebelt het natuurlijk enorm om nog meer plekken in Cuba te bezoeken, voor mezelf maar ook om erover te kunnen schrijven op dit blog. Maar we kunnen het niet over ons hart verkrijgen om aan de familie van Jesús uit te leggen dat we ook nog tijd in Cuba NIET bij hen gaan doorbrengen… Dus we kiezen ervoor 100% van onze tijd bij hen te zijn en daarna naar Mexico te reizen voor ontspanning. Dat lukt nog net om uit te leggen, hoewel ze ons liever nog langer in Viñales hadden gehouden natuurlijk.


Lees ook: De vallei van Viñales in Cuba – onze tips
cuba familiebezoek 2022

Onze aankomst in Viñales

We nemen deze reis een boel extra spullen mee, want er is in Cuba op dit moment in 2022 een gebrek aan zo’n beetje alles. Een koffer van 23 kilo zit vol met kleding, schoenen, medicijnen, kinderspullen, ondergoed, speelgoed en toiletspullen, allemaal om weg te geven. En nóg een koffer van 23 kilo zit voor de helft vol met kado’s. Een tip voor wie zelf naar Cuba gaat: neem extra spullen mee om weg te geven en achter te laten, het wordt enorm gewaardeerd – en is ook hard nodig.

Bij aankomst in Havana laden wij al onze bagage in een vooraf geregelde taxi, die ons komt ophalen van de luchthaven. Onze taxi blijkt de mooiste auto van de hele parking te zijn: een prachtige gele oldtimer! Robin vindt dat natuurlijk geweldig en hij kijkt onderweg vol grote ogen naar alle andere oldtimers, vrachtwagens en paardenkarren op de snelweg (jep, we zijn duidelijk weer in Cuba!). Bij aankomst in Viñales worden “opa en oma Cuba” direct om de nek gevlogen en overladen met knuffels door de kinderen. Zo fijn dat we er zijn!

cuba familiebezoek 2022
.

Familie en buurtgenoten

De eerste dagen loopt er vooral een hele boel familie in en uit, plus de halve buurt komt langs om Jesús hallo te zeggen en de kinderen te bekijken. Ze lopen echt weg met onze kids hier – letterlijk soms, haha! Ik heb af en toe werkelijk geen idee waar Robin en Lucas zijn, met wie ze mee zijn maar ik vind het allemaal prima. Leuk dat ze zo makkelijk mee gaan en geweldig om dit deel van hun eigen culturele achtergrond nu ook mee te kunnen geven. De dagen zijn gevuld met rondhangen in een schommelstoel, familie begroeten, wandelingetjes door de straat en heeeeeele vroege ochtenden in de eerste week door de jetlag. Maar na een week zit het ritme er lekker in en lijkt het net alsof wij en de kinderen nooit anders doen dan wonen en leven in Cuba, zo grappig.


Lees ook: Paklijst Cuba rondreis – mijn tips na 9x Cuba!
cuba familiebezoek 2022

Het dagelijkse Cubaanse leven

De eerste dagen zijn naast begroeten en spelen ook gevuld met de zoektocht naar eten. Er is op dit moment in 2022 veel schaarste en veel winkelschappen zijn leeg. Zoiets simpels als ‘even naar de winkel gaan en boodschappen doen’ gaat in Cuba niet. Als ik een rondje doe langs de staatsgerunde winkels in Viñales lukt het me alleen om wat spaghetti, tomatensaus en tonijn te kopen. Geen brood, geen groente, geen fruit, geen melk, geen koekjes, geen crackers, niets van dat al.

In Cuba is 10% van de dingen te koop in de staatswinkels en 90% van de dingen gaat via huis-aan-huis-verkopers of de zwarte markt. Je moet iemand kennen die weer iemand kent, die zo dingen voor je op de kop kan tikken. Nu bekend is dat onze kinderen graag brood eten, komen er geregeld buren langs die hier brood afgeven. Wat lief! En totaal onnavolgbaar hoe ze er aan komen, maar wij zijn er blij mee.

cuba familiebezoek 2022
.

Cuba voor reizigers in 2022

Voor reizigers die nu naar Cuba gaan, betekent het je vooral moet varen op wat de casas particulares voor je kunnen regelen. Dat is de beste plek om te ontbijten, om een fles water te scoren, om te vragen of ze crackers of koekjes voor je kunnen kopen. Sommige reizigers zijn ontstemd over alle lege schappen in Cuba en de moeilijkheid om zelf iets te kopen, maar via casas kan je een boel regelen. De eigenaren van de casas particulares weten namelijk precies hoe de zwarte markt in Cuba werkt en via welke informele weg ze eraan kunnen komen.

Het is de typische Cubaanse manier van ‘resolver’, er wordt altijd wel iets geritseld en geregeld en dit is hoe het hier al decennia werkt. Het is moeilijk om te begrijpen voor een buitenstaander en natuurlijk wat verdrietig, maar tegelijktijd ook bijzonder om te ervaren. Als wij 17 dagen in Cuba met twee kleine kids prima kunnen redden, moet het voor iedereen te doen zijn ;-)

cuba familiebezoek 2022
cuba paardrijden vinales
.

Paardrijden tussen de tabaksvelden

Naast al het familiebezoek was het ook tijd voor wat actie. Het was alweer járen geleden dat ik zelf te paard door de prachtige vallei van Viñales reed, dus ik vond het hoog tijd om weer eens te gaan paardrijden in Viñales. Tijdens ons verblijf kwamen er gasten van onze website VisitaVinales langs en ik greep de kans aan om samen met hen op pad te gaan. Leuk! De vallei van Viñales is UNESCO werelderfgoed en een van de mooiste landschappen die ik ooit heb gezien. Knalgroene tabaksvelden, statige grijze oprijzende rotsen, oranjerode aarde en her en der een rustiek houten boerenhuisje. Zo mooi, ik krijg er ook tijdens mijn tiende keer in Cuba nog steeds geen genoeg van.

De paarden sjokken tussen de velden door, langs plantages van cassave, zoete aardappel en natuurlijk tabak. We stoppen onderweg bij een tabaksboer, honingfarm en restaurantje met geweldig uitzicht voor een koude cocktail. Het is vier uur lang echt genieten van de natuur en het relaxte ritme van het platteland, absoluut een van de hoogtepunten om te doen als je in Viñales bent.


Bekijk hier de website van Jesús met casas particulares in Viñales: VisitaVinales.com
cuba familiebezoek 2022

Meer lezen? Check mijn Polarsteps

Vind je het leuk om nóg meer te lezen over onze dagen in Viñales? Op de app Polarsteps heb ik een uitgebreid verslag bijgehouden van onze dagen. Van de uitdaging van het doen van boodschappen tot het lome ritme van alledag, en van hoe onze kinderen het in Cuba vonden tot de tijd die we doorbrachten met onze familie. Een leuk inkijkje in onze tijd in Cuba voor wie het interessant vindt. Je vindt de verhalen hier: Polarsteps – Reis Cuba & Mexico 2022. Ik vind het leuk als je me een uitnodiging stuurt om te volgen!

.

En dan… op naar Mexico!

Na 17 dagen in Cuba is het tijd voor het volgende avontuur: op naar Mexico. Om even bij te komen van Cuba, een heerlijke vakantie langs tempels en stranden, hotels met fijne zwembaden en een boel café’s en restaurants. In het volgende blog deel ik ons vakantieverslag Mexico met je, beloofd!


Meer lezen over Cuba? Je vindt hier een overzicht met alle Cuba artikelen

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

1 Comment

Heidi 10 oktober 2022 at 14:59

Wat super leuk dat de kinderen na 3 jaar eindelijk hun opa en oma hebben gezien.
Super leuke foto’s

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.