inspiratiereizenrondreistips

Paardrijden tussen de tabaksvelden in Viñales | Cuba

15 juni 2019 3 Comments

Verken de vallei van Viñales te paard

In april waren we weer in Cuba, voor mij ondertussen de negende keer en voor Jesús natuurlijk zijn thuisland. We gingen naar Cuba om onze Robin te showen aan zijn Cubaanse familie en verbleven twee weken in Viñales. Robin werd de ganse dag helemaal platgeknuffeld en de hele buurt door genomen…. Waardoor wij wat tijd hadden om eens op pad te gaan. Viñales staat bekend om zijn mooie natuur en tabaksvelden, die je ideaal kunt verkennen te paard. Je leest hier ons verslag met tips voor paardrijden in Viñales Cuba!

vinales cuba - paardenkarpaardrijden vinales cuba - ossenkar

De tijd staat even stil in Viñales, Cuba

Viñales is ons thuis in Cuba. De familie van Jesús woont tien minuten buiten het centrum van Viñales en de guajiros (boeren) te paard, in hun groene overalls en met een sombrero op, zijn hier onderdeel van het dagelijkse straatbeeld. Voor mij is het alsof de tijd hier even stil heeft gestaan: het land wordt bewerkt met ossen net als de afgelopen vijftig jaar en paardenkarren zijn hier betrouwbaarder dan auto’s en machines met vaak schaarse en dure benzine.

Lees meer: De vallei van Viñales in Cuba

vallei vinales cuba

tabaksvelden vinales cuba

Frisse lucht in een groene omgeving

De meeste reizigers beginnen hun trip door Cuba in het levendige en drukke Havana, waarna een stop in het groene Viñales voelt als een verademing. Frisse lucht en weidse uitzichten over de vallei, het heuvelachtige landschap met typische karstbergen, ‘mogotes’ genoemd. Sinds een jaar of drie biedt Jesús via zijn website VisitaVinales.com paardrijdtours aan door de vallei van Viñales. Het is de meest populaire excursie in Viñales en alle reizigers zijn altijd heel enthousiast. Het is een tour van ongeveer vier uur – waarvan zo’n tweeënhalf uur te paard – door het mooie felgroene landschap, langs tabaksplantages en karstbergen, over stoffige rode paden (of juist modderige, afhankelijk van het seizoen) waarbij je een kijkje krijgt in het leven op het platteland.

Check de website van Jesús over Viñales: VisitaVinales.com
paardrijden vinales cuba
tabaksvelden vinales cuba

Paardrijden in de vallei van Viñales, Cuba

Wij trokken er in de vroege ochtend op uit, voordat het te warm wordt. Onderweg zien we typische taferelen: voor mij authentiek Cuba, voor Jesús doodnormaal. Een boer bewerkt het land zonder machines met twee ossen, een jongetje laat trots zijn levende haan zien die hij aan een touwtje vast heeft, onderweg zien we cassave en mango’s groeien.

Natuurlijk maken we een stop bij een tabaksboer, die ons laat zien hoe het hele proces van tabak in zijn werk gaat. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je zien hoe tabak gezaaid wordt, hoe de planten omhoog schieten of hoe de grote bladeren tijdens de oogsttijd worden binnengehaald. Daarna worden alle tabaksbladeren te drogen gehangen in zogenoemde secaderos, droogschuren. Tot wel zes rijen dik verkleuren de bladeren al hangend van groen naar bruin, tot ze klaar zijn om sigaren van te maken. De tabaksboer laat ons zien hoe je een sigaar moet rollen en natuurlijk kunnen we zelf proberen hoe de echte Cubaanse sigaren vers van het land proeven. Wie wil kan een bundeltje sigaren kopen direct van de boer; een leuk souvenir voor thuis!


Dol op paardrijden? Elisa van reisblog Flitter Fever schreef een leuk blog over de vijf mooiste paardrijdtochten ter wereld.

paardrijden vinales cuba
sigaar roken vinales cuba

Tip: bezoek aan de sigarenfabriek

Tip: wil je graag een bezoek brengen aan een sigarenfabriek, dan moet je daarvoor naar de stad Pinar del Río. In Viñales wordt de tabak verbouwd en worden er door de boeren sigaren gerold, maar er is geen fabriek zoals je die misschien wel eens hebt gezien op foto’s of op tv. In Pinar del Río vind je de Fábrica de Tabacos Francisco Donatien, gelegen aan het centrale plein zo’n 30 kilometer vanaf Viñales. Voor $5 (€4) kun je hier een rondleiding krijgen langs alle sigarenrollers en leer je meer over de verschillende soorten en maten sigaren die er bestaan. Zeker een interessante plek om te bezoeken op weg naar Viñales, als je per eigen huurauto reist.

sigaar rollen vinales cuba
paardrijden vinales cuba - meer

Zwemmen tussen de typische ‘mogotes’

Terug naar de paardrijdexcursie. Als het genoeg geregend heeft, kun je ook een stop maken bij een meer in de vallei. Het ligt prachtig tussen de bergen, met een houten vlonder eromheen en restaurant waar je koude drankjes en wat snacks kunt bestellen. Wie het aandurft, kan hier ook gaan zwemmen! Neem vooral je zwemkleding mee dus op de paardrijdtour. Wij bestellen in het restaurant een coco loco, een opengehakte kokosnoot met rum erin, en laten de spieren even ontspannen na alle actie van de rit. Een fijne plek om even te relaxen!

paardrijden vinales cuba - juan josé en jesús

Zelf ook paardrijden in Viñales, Cuba?

Wil je ook gaan paardrijden in Viñales, kijk dan eens op de website van Jesús: VisitaVinales.com. Een tour van vier uur kost €20 per persoon. Gids Juan José is een buurman van Jesús en hij heeft gezonde, sterke paarden die hij met veel liefde verzorgt – iets dat niet bij alle paardrijdtours vanzelfsprekend is. Ook biedt Jesús verschillende casas particulares in Viñales aan om te verblijven, dé manier van accommodatie in Cuba bij de mensen thuis in een soort bed&breakfast.

Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba


Meer Cuba?

> De vallei van Viñales in Cuba
> Reizen door Cuba per huurauto of openbaar vervoer?
> Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> 10x hotspots in Havana, Cuba

Of ga naar het overzicht met alle artikelen over Cuba!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

3 Comments

Dominique | dominiquetravels.com 22 juni 2019 at 09:44

Jaa ik heb ook paard gereden in Vinales. Het was echt hilarisch omdat ik (toen nog) geen woord spaans sprak en in plaats van het paard instructies te geven, gaf de gids mij instructies in het spaans…

Reply
Paula 26 juni 2019 at 13:38

Ja deze heb ik ook nog hoog mijn lijstje staan. Dit is al de tweede keer dat iemand mij hierover vertelt. It’s a sign ;) Moet maar weer eens die kant op. En er worden ook salsalessen gegeven zie ik op Jesus’ website :)

Reply
Sigrid Hoek 29 juni 2019 at 18:42

Dit lijkt me echt een te gekke ervaring. Zo mooi ook daar :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.