citytripreizenrondreistips

Cuba | Mijn Havana hotspots!

15 april 2016 29 Comments

Mijn leukste bezienswaardigheden en lekkerste eettentjes

Aaaah, Havana. Chaotische stad vol ronkende auto’s, vervallen gebouwen, opgebroken straten… Maar ook stad van glimmende oldtimers, hippe reggaetonbeats en kinderen die op straat honkballen met een stok en een steen. Havana kan overweldigend zijn, maar als je weet waar de bijzondere plekjes zijn, is het een stad waar je al snel van gaat houden. Ik neem je mee naar mijn favoriete Havana hotspots!

Laatste update: nieuwste tips toegevoegd in januari 2019

havana-cuba-plaza-vieja-terrassen

#1 Slenteren door Havana Vieja

Elk bezoek aan Havana zou moeten starten in Havana Vieja, de meest sfeervolle wijk van de hoofdstad. Hier worden de koloniale gebouwen gerestaureerd met geld van UNESCO, worden straten opnieuw geplaveid en vind je een flinke hoeveelheid restaurants en bars. Havana Vieja ligt ten oosten van het Capitolio en wordt begrensd door de boulevard Prado (Paseo de Marti) in het westen, het water van de rivier en zee in het noorden/oosten en loopt ongeveer tot de straten Sol en Luz in het zuiden.

Je kunt Havana Vieja het beste lopend verkennen. De vier pleinen in de wijk vormen de meest interessante bezienswaardigheden: Plaza de la Catedral met de mooie kathedraal, Plaza de Armas met een kleurrijke boekenmarkt vol propagandistische titels en handgetekende filmposters, Plaza San Francisco met zijn levende standbeelden en bruiloftsfotoshoots, en als laatste mijn favoriete plein: het prachtig gerestaureerde Plaza Vieja. Trek enkele uren uit voor de wandeling door Havana Vieja, want onderweg zal je je ogen uitkijken: geparkeerde oldtimers waar druk aan gesleuteld wordt, dames met krulspelden in die in de deuropening van hun huis de buurtroddels doornemen, bicitaxis die over de geplaveide achterafstraten rijden en staatswinkels met lege schappen. Vooral de straten enkele blokken achter de hoofdstraten Obispo en Mercaderes zijn leuk, hier speelt het leven van alledag zich af. Het zou je doel moeten zijn om deze ochtend minstens drie keer te verdwalen, want dat maakt het verkennen van Havana Vieja nou juist zo leuk.

cuba-havana-tips-plaza-catedral

havana-cuba-straatverkoper

#2 Lunchen bij Cafe Bohemia – nou vooruit, en een biertje erbij

Als je bij Plaza Vieja aangekomen bent, houd dan een lunchstop. Hier zit namelijk een geweldige lunchplek: Cafe Bohemia, waar je goddelijke stokbroodjes, verse sappen en zelfs yoghurt (!) kunt krijgen. En de prijzen zijn ook nog eens heel schappelijk. Het is zelfs een van de weinige plekken in Havana Vieja waar je een ontbijt kunt krijgen, naast je casa particular of hotel natuurlijk. Nog een leuke tip: naast Cafe Bohemia ligt Cerveceria Plaza Vieja, een heuse bierbrouwerij-slash-café waar je huisgebrouwen bier kunt krijgen, van blond tot donkerbruin. Dat is eens een keer iets anders dan het typische Cubaanse staatsbier Crystal of Bucanero. Vraag wel altijd even de kaart als je een biertje of cocktail bestelt – zie ook het advies onderaan dit artikel.

Cafe Bohemia, Plaza Vieja, Habana Vieja. Paninis kosten $6 (zie foto hieronder), yoghurt met fruit en muesli $3, verse sapjes $2.50.
Cerveceria Plaza Vieja, Plaza Vieja, Habana Vieja. Prijs van bier en cocktails $2-$5 en er zijn ook borrelhapjes.

Lees ook: Lekker eten in Cuba? Hier mijn favoriete tips en adresjes

havana-cuba-cafe-bohemia-lunch

#3 Oldtimers bij het Capitolio

Na de lunch kun je op gevoel een route kiezen richting het Capitolio (probeer vooral nog een keer te verdwalen onderweg). El Capitolio is gebouwd naar voorbeeld van het Amerikaanse Witte Huis – maar dan natuurlijk wel even lekker een slagje groter. Het schijnt dat je het Capitolio in kan, maar zo lang als ik in Cuba kom wordt het ding al verbouwd. Gelukkig is ‘ie van buiten ook behoorlijk indrukwekkend. Wat eigenlijk het leukste is, is om de mooie oldtimers te zien die vaak geparkeerd staan voor het gebouw. Je kunt er ook een ritje mee maken – zie tip #4! Verder vind ik het geweldig om aan de overkant van de weg voor het Capitolio te gaan staan, bij het kruispunt. En dan maar gewoon kijken naar wat er allemaal langs komt rijden… Glimmend opgepoetste cabrio-oldtimers, roestende zwarte rook-uitblazende oldtimers, snorrende cocotaxi’s, bicitaxi’s, handkarren met groentes en fruit… Welkom in Havana!

cuba-havana-tips-capitolio-oldtimers

#4 Ritje per oldtimer door de andere wijken van Havana

Havana Vieja is het toeristische centrum van Havana en absoluut de moeite van het verkennen waard. Maar ook de andere wijken van Havana zijn interessant; zij geven je een beeld van het stadsleven buiten de toeristische zone. Mijn favoriete manier om de rest van de stad te verkennen is per oldtimertaxi. Bij het Capitolio staat altijd een rij glimmende oldtimers geparkeerd, die je kunt afhuren voor 1 of 2 uur – en dan krijg je er een chauffer bij (die overigens meestal geen Engels spreekt). De prijzen staan tegenwoordig vaak aangegeven op een geplastificeerde kaart die de ‘tussenmannetjes’ vast hebben als ze je aanspreken. De gangbare prijs is ongeveer $40 voor een uur, maar ding hier gerust op af. De gang van zaken is meestal nogal onduidelijk, over welke auto gaat het nou, wie is de chauffeur, aan wie betaal ik nou eigenlijk? Maar: het is echt de moeite, dus je moet even volhouden. In november betaalden wij na wat onderhandelen $30 voor een rit van een uur, waarbij we met z’n vieren in een cabrio gingen. Ik vind een uur eigenlijk wel genoeg, want je kunt dan een mooie rit maken. Bijvoorbeeld langs Chinatown, naar Plaza de Revolución, via de begraafplaats Cementério Colón, langs de ambassades en villa’s van Miramar, naar het park bij Río Almendares terug naar El Capitolio. Onderweg worden af en toe fotostops gemaakt en kun je even rondlopen. Wil je wat langer de tijd hebben om rond te kijken, dan moet je een half uur of uur extra boeken.

Hou je niet zo van onderhandelen, of wil je de excursie graag al vanuit Nederland vastleggen? Dat kan! Via Getyourgide kun je nu online voor €48 p.p. een oldtimertour door Havana boeken. Klik hier voor meer info over deze excursie en om te boeken.

Budgettip

Vind je het huren van een oldtimer voor een uurtje te duur? Dan is er gelukkig ook een budgetalternatief beschikbaar. Vanaf Parque Central, naast het Capitolio waar ook alle oldtimertaxi’s staan, vertrekt de T1 hop-on-hop-off bus. Deze kost $10 per persoon en je kunt de hele dag onbeperkt in en uit stappen op de route. De bus rijdt eigenlijk dezelfde route als ik hierboven heb beschreven en je kunt dus uitstappen bij de Plaza de la Revolucion, de begraafplaats, bij Hotel Nacional aan de Malecon, in Miramar, bij het fort aan de overkant van de haven, etc. Kaartjes zijn gewoon te koop aan boord in de bus.

havana-cuba-oldtimer-taxi-excursie

havana-cuba-plaza-de-la-revolucion

#5 Eten bij Doña Eutimia

In Havana is het ondertussen al lang niet meer nodig om karige rijst met bonen te eten voor het diner, zoals enkele jaren geleden nog het geval was. Tegenwoordig springen de privégerunde restaurants, oftewel paladares, als paddenstoelen uit de grond. Toch is een van mijn favoriete restaurants een paladar die al jarenlang op goede reviews kan rekenen: Doña Eutimia, in een steegje aan de Plaza de la Catedral in Havana Vieja. En de menukaart? Juist, traditonele Cubaanse gerechten zoals ropa vieja (langzaam gegaard rundvlees), gegrilde kip en zwarte bonen met komijn en laurier. Heerlijk! En niet duur, voor het feit dat ze zo populair zijn. Want ja, Doña Eutimia is zó populair dat je er zonder reservering niet in komt. Ga op je eerste dag in Havana meteen als de wiedeweerga hierheen om een reservering te maken voor de volgende dag. Of, beter nog (zoals ik tegenwoordig doe) bel ze een week van tevoren vanuit Nederland al op en reserveer in je beste Spaans een tafeltje. Het is de moeite waard!

Paladar Doña Eutimia, Callejón del Chorro #60c, zijstraatje van Plaza de la Catedral, Habana Vieja. Telefoon: +53 (0) 7 8611332 of +53 5 281 5883 (mobiel). Een hoofdgerecht kost $7-$10.

Op zoek naar tips voor het huren van een auto in Cuba? Lees dan: Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten

havana-cuba-dona-eutimia-collage

#6 Met een cocotaxi over de Malécon

De Malécon is de boulevard die langs de kust loopt, zo’n acht kilometer lang van Havana Vieja tot in Miramar in het westen. De Habaneros gebruiken de Malécon als een soort van openbare woonkamer; aan het einde van de middag, als de zon langzaam ondergaat, komen de Habaneros naar de Malécon om te hangen, te kletsen, muziek te maken, snacks te verkopen. Het is geweldig om aan het einde van de middag in Havana Vieja een cocotaxi te nemen, een soort Cubaanse variant van de Aziatische tuktuk in de vorm van een gele bol (die lijkt op een kokosnoot, vandaar de naam) en dan over de Malécon te rijden. Laat je bijvoorbeeld naar Hotel Nacional brengen, een mooie rit en tegelijkertijd een gave plek om een mojito te drinken (die hier overigens wel een whopping $5 kost, oeps) met uitzicht over de Malécon en de zee.

Wil je trouwens een hapje eten aan de Malecón, dan raad ik Café Neruda aan. Niet de beste culinaire spot van Cuba, maar de garnalen, kreeft en gegrilde vis met rijst zijn heerlijk en misschien nog wel belangrijker: in mijn ogen hebben ze de lekkerste piña coladas van heel Havana. Of Cuba. Prijzen zijn ook heel prima. Perfecte spot voor een sunset cocktail!

Café Neruda, Malecón #203, tussen calles Manrique en San Nicolás. Diner $7-$10 per persoon.

havana-cuba-malecon-sunset

cuba-havana-tips-cocotaxi

#7 Een cocktail en een dansje in de avonduren

Cuba staat natuurlijk bekend om zijn geweldige levenslust, muziek is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven en de Cubanen zijn dol op dansen. In Havana vind je een aantal beroemde bars, zoals de Casas de la Musica in de wijken Centro en Miramar. Eerlijk gezegd: ik ben er geweest en vond ze niet zo spannend. Groot, onpersoonlijk en met een hoge entreeprijs (soms zelfs ruim $20 per persoon). Ook de populaire toeristische bars Bodeguita del Medio en El Floridita – allebei favorieten van de beroemde schrijver Ernest Hemingway – kunnen mij niet echt bekoren. Hier stikt het namelijk vooral van de toeristen, zijn de cocktails overprijsd en hangen vooral Cubanen rond die het hopen aan te leggen met een westerse toerist. Waar moet je dan wel heen? Nou, mijn favoriete plekje in de avond is El Patio Amarillo, vlakbij de Plaza de la Catedral. Dit is een cultureel centrum waar van woensdag tot en met zondag ‘s avonds rond 10 uur vaak een live salsaband speelt. Het is een plek waar Habaneros en andere Cubanen zelf ook graag komen. Er is niet veel ruimte om te dansen, maar dat houdt niemand tegen: hup, voetjes van de vloer! Zelfs als je er niks van kan, vindt iedereen het geweldig als je ook een paar pasjes waagt. En de entree? Die is gewoon lekker gratis. Ook de cocktails zijn met hun $3 schappelijk geprijsd voor het feit dat je in hartje Havana Vieja zit.

El Patio Amarillo de ARTEX, Centro Wilfredo Lam, Calle San Ignacio #22, tussen Empedrado en Tejadillo.

cuba-havana-tips-patio-amarillo

#8 Propagandistische muurschilderingen

Een typisch Cuba-beeld zijn de propagandistische schilderingen en billboards van Che Guevara die je overal in het land ziet. In Havana vind je de beroemdste afbeelding natuurlijk op de Plaza de la Revolución, waar het gigantische portret van Che is vastgemaakt aan de gevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Overigens is de man met de baard op het gebouw ernaast niet Fidel Castro, zoals veel reizigers denken, maar Camilo Cienfuegos. Hij was een Cubaanse revolutionair en vriend van Fidel in de jaren ’50.

Als je weet waar je moet zoeken, kun je ook in Havana Vieja enkele mooie propagandistische muurschilderingen vinden. De bekendste vind je in de haven van Havana Vieja, op de parkeerplaats bij het havengebouw. Oftewel, bij Plaza San Francisco even de weg oversteken naar de parkeerplaats van de haventerminal. Hier vind je een groot portret van Che op de muur. Een andere schildering vind je in Calle San Ignacio, op de hoek met Calle Santa Clara. Op de roze muur is hier een ook een groot portret van Che Guevara geschilderd.

cuba-havana-che-muurschildering

havana-cuba-schildering-che

#9 Mijn favoriete hippe restaurant in Havana Vieja: El Chanchullero

Sinds mijn vijfde bezoek aan Cuba in 2016 heb ik er een favoriete nieuwe hotspot bij in Havana: restaurant El Chanchullero, aan Plaza El Cristo in Havana Vieja. Het ziet er uit als een piepklein cafe – toen ik er de eerste keer was, liep ik het prompt twee keer voorbij omdat ik niet doorhad dat ik er al was. Het restaurant heeft drie verdiepingen, met een bar op de onderste verdieping en een dakterras op de top. De middelste verdieping heeft een tafeltje voor twee in een soort kooi, very funky.

El Chanchullero heeft vooral ontzettend goed eten voor hele lage prijzen. En dat maakt dat er buiten toeristen, ook Cubanen komen. De plek is bijna hipper dan Cuba aankan, met opgehangen politieke cartoons en storytelling op de muur. En het eten? Dat is Cubaans met een moderne twist, zoals ropa vieja, knoflookgarnalen met salsa en tomatenbruschetta. De gerechten kosten tussen de $3 en $5 per stuk, wat doet vermoeden dat het om tapas-achtige gerechten gaat. Niks is echter minder waar: het zijn volwaardige maaltijden hoor! Ook Jesús is helemaal weg van El Chanchullero. Waardoor zich nu het volgende probleem voordoet: wij willen in Havana nooit meer eten bij een ander tentje… En dat terwijl ik toch ook nog andere nieuwe restaurants moet uitproberen voor mijn blog! El Chanchullero opent om 13 uur voor de lunch, en voor opening staat er al een rij. Ons advies: kom vroeg, neem plaats in de rij en wacht op je beurt, want het is het echt dubbel en dwars waard.

Restaurant El Chanchullero, Calle Teniente Rey #457, Plaza del Cristo tussen Calle Bernaza en Calle Cristo, Havana Vieja. 

#10 Rooftop cocktails bij El del Frente

Tijdens mijn laatste bezoek in september 2017 kwamen er nog een boel nieuwe adresjes bij voor deze lijst. Want Havana ontwikkelt zich in rap tempo! Een geweldige tip is de rooftopbar El del Frente. Van buiten kun je niet goed zien hoe leuk het restaurant en de bar zijn, dus ga zeker even naar binnen en naar boven. Hier komen elke avond een boel mooie mensen bij elkaar, toeristen en Cubanen door elkaar, om te genieten van moderne vibes. De hippe bar zou niet misstaan in menig Zuid-Europese stad! Je kan er geweldige cocktails bestellen, heerlijk eten zowel voor de lunch als het avondeten, en er is regelmatig sfeervolle live muziek. Een leuke plek voor een avondje genieten in Havana Vieja.

#11 Ga ‘winkelen’ in Calle Obispo

Ja het is echt waar, Havana heeft een winkelstraat! En dat is nogal bijzonder, in een land waar nauwelijks kapitalisme is en de eerste levensbehoeften door de staat worden verstrekt op de bon. Wie door Havana loop ziet af en toe een typische ‘hole in the wall’- winkel waar melk of vlees wordt verkocht, of een bodega – oftewel staatswinkel – die je meestal herkent aan lege schappen en ongemotiveerd kijkende medewerkers. Maar in Havana Vieja vind je een opperbest staaltje kapitalisme in Calle Obispo. In de afgelopen jaren is deze straat ook steeds ‘westerser’ geworden en vindt er nu winkels met sportschoenen, schoonheidsproducten, kantoorspullen en huishoudelijke artikelen. Let wel: al deze producten moeten afgerekend worden met keiharde munt, oftewel worden allemaal gezien als luxeartikelen. Dat betekent dat ze voor Cubanen met een gemiddeld staatsloon van omgerekend US$20 in lokale Cubaanse peso’s nauwelijks te betalen zijn. Maar tijden veranderen en er komen steeds meer Cubanen die dit soort producten verkopen en dus ook kopen. Het is heel interessant om eens door Calle Obispo te wandelen en kijken wat er zoal te koop is. Kleine shock overigens: op Plaza Vieja vind je tegenwoordig zelfs een Benetton en Lacoste-winkel. Huh?

cuba-havana-ijsje-calle-obispo

Mocht je niet al te kleinzerig zijn wat betreft streetfood, probeer dan ook wat snacks uit die in Calle Obispo worden verkocht voor Cubaanse pesos (ga er maar vanuit dat je hoe dan ook teveel betaalt, maar tja wat doe je eraan). Mijn favoriete snacks: de churros die vaak worden verkocht op de hoek bij Café Paris (of op Plaza Vieja) en de softijswinkel die ongeveer ter hoogte van restaurant La Caribeña zit. Heb je iets meer trek, koop dan een peso pizza bij zo’n typische ‘hole in the wall’ pizzeria. Vaak is het niet meer dan een open raam met een bord karton ernaast, terwijl binnen onder het trappenhuis iemand met een klein pannetje pizza’s staat te bakken. Er zit niet veel smaak aan de Cubaanse pizza’s, maar vullen doen ze wel. Een pizza kost 10 pesos (€0,35) en een ijsje 5 pesos (€0,18).

Lees ook: Geld in Cuba | Groot nieuws: dubbele valuta afgeschaft in 2021

#12 Ontsnap even aan de stad bij Playas del Este

Havana ligt aan zee en op niet al te grote afstand vind je dan ook wat prachtige Caribische stranden. Dat weten niet veel reizigers, maar het maakt een heel leuk uitstapje om even te ontsnappen aan de chaos en hitte van de stad! De mooiste stranden liggen zo’n vijftien kilometer ten oosten van Havana, bij Playas del Este. Je vindt er zes verschillende stranden, waarvan ik Playa Santa María del Mar het leukste vind. Je kunt er met je eigen huurauto heenrijden, een taxi nemen voor zo’n $10 enkele reis, of kies (zoals wij) voor de budgetoptie: de T3 bus. Deze vertrekt van dezelfde plek als de T1 hop-on-hop-off bus, vanaf Parque Central en kost $5 voor de hele dag. De laatste bus terug van Playas del Este naar Havana vertrekt rond 5 of 6 uur, dus zorg dat je die niet mist.

havana-cuba-playa-del-este-strand

cuba-havana-playa-del-este-samen

Algemene tips over Havana, Cuba

Waar slapen in Havana?

Ik vind Havana Vieja zelf de leukste wijk om te slapen: het is er mooi en schoon, er is altijd leven op straat, het is er veilig en je vindt er een grote keus restaurants. Daarbij vind ik het een fijne plek om als uitvalsbasis te gebruiken, want je vindt er altijd taxi’s en cocotaxi’s om naar andere delen van de stad te komen.

In Cuba slaap ik het liefst in een casa particular, en niet in een staatshotel. Waarom, dat lees je hier. De casas particulares in Havana waar ik tegenwoordig het meest van onder de indruk ben zijn Casa Buenos Aires en Casa Giraldilla. Ik reserveer zelf mijn casas graag via Homestay.com en dat gaat super. Het is een fijne website waarop je foto’s van de casas kan zien, reviews kan lezen en gelijk online kan reserveren. Een zeldzaamheid in Cuba, want het internet is nog niet zo wijdverbreid! Via Homestay.com kun je een heleboel casas in Havana Vieja vinden, bekijken en beslissen of je het een leuke plek vindt of niet.

Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba

cuba-havana-straatbeeld-oldtimer

Vraag altijd de menukaart in een bar of restaurant

Kleine insidertip: vraag altijd eerst de menukaart voordat je wat te drinken of eten bestelt, om de prijzen te checken – vrijwel elke tent in Havana Vieja heeft er namelijk een handje van toeristen teveel te rekenen. Zorg dat je weet wat je bestelling kost, zodat je de menukaart erbij kunt pakken als er uiteindelijk met de rekening iets niet klopt. Zelfs na 5x in Havana te zijn geweest doen wij dit nog steeds – en Jesús is nota bene zelf Cubaan. Maar het gebeurt ons nog steeds wel eens in onze onoplettendheid dat we de menukaart skippen als we alleen een drankje willen doen, en betalen dan uiteindelijk bijvoorbeeld $3 voor een cola. En dat klopt echt niet… Maar ja, zonder kaart te hebben gezien kun je er weinig tegenin brengen. Maak er dus een gewoonte van altijd even de menukaart te vragen als je ergens gaat zitten.

Vervoer van de luchthaven naar het centrum

Veel reizigers komen aan op de internationale luchthaven van Havana. Waar in de rest van de wereld vaak speciale shuttlebusjes of gewone lijndienstbussen van het vliegveld naar het centrum tijden, is dat in Havana helaas niet het geval. Nou ja, er is één sporadische bus voor medewerkers van de luchthaven die 3km vanaf de terminal vertrekt, maar dan moet je dus door de bloedhitte lopen met je bagage en beroof je Cubaanse medewerkers (die geen andere optie hebben dan te wachten op deze bus) van een plekje. Vind ik niet echt een optie. Dus: je bent aangewezen op een taxi. Deze vind je in groten getale bij de aankomsthal en voor een rit van het vliegveld naar Havana Vieja betaal je doorgaans $25. Desnoods na even onderhandelen en moeilijk kijken ;-)

Pas ’s avonds laat op met waardevolle spullen

Cuba is een veilig land en criminaliteit komt – ongelofelijk maar waar – bijna niet voor. De enige plek waar je op moet passen met je waardevolle spullen, is wellicht Havana. En dan vooral ’s avonds heel laat, zeg maar gerust ’s nachts, in de kleine steegjes rondom de bars waar vaak beschonken mensen rond hangen. Ga ’s avonds met alleen wat kleingeld in je zak op pad, en you will be fine.


Verder lezen over andere gave plekken in Cuba? Check dan ook deze artikelen:

De vallei van Viñales
Picture-perfect Cuba: koloniaal dorp Trinidad
Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten
Cuba in twee weken: welke route raad ik aan?

Zou jij Havana wel eens willen bezoeken? Of ben je wel eens in Havana geweest en heb je er nog iets aan te voegen? Laat het weten hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

29 Comments

mams 16 april 2016 at 08:19

Wow, wat krijg ik weer zin in Cuba na het lezen van je bericht. Wat hebben we toch veel gezien en beleeft in Havanna. Mams

Reply
Edith 16 april 2016 at 09:43

Pas maar op hoor mam, het is besmettelijk… Straks wil jij ook nog terug ;-)

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 16 april 2016 at 19:49

Fijne post! Even opgeslagen voor strakjes in Augustus. Heb er zo’n zin in <3 Ik had nog even een vraagje, Jesús heeft ook een site voor casa's in Viñales toch? Ik zoek er namelijk nog eentje (ben een beetje wat dingen aan het vastleggen)

Reply
Edith 17 april 2016 at 12:39

Wat leuk dat je in augustus gaat Mellisa! Je kunt de website van Jesús hier vinden, met daarop casas particulares en excursies van zijn familieleden: http://www.visitavinales.com.

Reply
Franny 24 april 2016 at 10:41

Bedankt weer Edith! Ik sla alles op in een Word documentje en dat wordt onze reisgids a.s. zomer :-)

Reply
Edith 24 april 2016 at 22:32

Wat leuk Franny, ik hoop dat jullie mijn adresjes en tips ook leuk vinden!

Reply
Denise - Follow my footprints 24 april 2016 at 22:38

Heerlijke post! Ik vond Havana ook zo mooi! Veel herkenbare plaatjes. Die van de Malecon is ook heel mooi!

Reply
Anne 31 mei 2016 at 08:08

Hi Edith, wat een leuke update! Wij gaan deze zomer voor de eerste keer naar Cuba, super veel zin in! Ik hoor echter wisselende verhalen over bedankjes meenemen naar Cuba. Wij slapen voornamelijk in casa’s en vragen ons af of het gebruikelijk is om een bedankje mee te nemen voor de gastvrijheid. Heb jij hier ervaring mee?

Reply
Edith 31 mei 2016 at 19:48

Hoi Anne, het is niet perse gebruikelijk om iets mee te nemen, maar sommige reizigers doen het wel. Het wordt in ieder geval altijd erg gewaardeerd! Dingen die je zou kunnen meenemen zijn schoonheidsspullen zoals tandenborstels, scheermesjes, shampoo en douchegel, spulletjes voor school zoals schriften en pennen/potloden, make-up, haarklemmetjes, speelgoed, oude kleding en schoenen. Ook mobiele telefoons en USB-sticks doen het altijd goed. Houd er rekening mee dat de mensen die een casa particular hebben, relatief welvarend zijn omdat ze toeristendollars ontvangen. Cubanen die je spullen nóg beter kunnen gebruiken zijn fruitverkopers op straat, lokale boeren of geef ze aan leraren op school. Veel plezier op Cuba!

Reply
Meddy 3 augustus 2016 at 20:37

Hoi, wat een leuke blog schrijf je! We gaan eind deze maand naar Cuba en ik had er al heel veel zin in, en door jouw enthousiaste verhalen alleen nog maar meer. We gaan samen met ons dochtertje van 2,5 jaar rondreizen. Plan is Havana – Vinales – Playa Larga – Trinidad – Varadero – Havana. Heb jij nog tips voor casas particulaires die heel leuk zijn voor ons dochtertje? Alvast bedankt!

Reply
Edith 7 augustus 2016 at 22:12

Hoi Meddy, ik heb je zojuist per mail een reactie gestuurd! Groeten, Edith

Reply
Meddy 8 augustus 2016 at 07:26

Hoi Edith, dank voor je reactie. Ben natuurlijk heel benieuwd naar jouw tips, maar helaas geen mail in mijn mailbox ontvangen (ook niet in mijn spam). Zou je willen checken of het mailadres klopt? Groet, Meddy

Reply
Edith 8 augustus 2016 at 20:31

Hi Meddy, ik heb vanaf een ander mailadres een nieuwe poging gedaan! Ik hoop dat deze wel aankomt? Groeten, Edith

Reply
Toni 13 oktober 2016 at 14:04

Wij gaan met 22 vrienden de 27 van deze maand en kijken er naar uit thx

Reply
Edith 13 oktober 2016 at 19:41

Jeetje, met 22 man! Heel veel plezier toegewenst in Cuba, ik hoop dat jullie een mooie reis gaan maken.

Reply
Barbara Stigter 29 januari 2017 at 15:16

Hoi! Beetje late reactie op het berichtje van Anne over de bedankjes en spullen die ze daar goed kunnen gebruiken. ik ben afgelopen maart in Cuba geweest en als echte honk/softbal liefhebber had ik veel honkballen mee om uit te delen. Een grote hit onder de kinderen. Wat ook erg nodig is daar is tape om de handvaten van de knuppels mee te tapen, maar die moet je dan wel afgeven bij een honkbal veld en niet zo maar willekeurig op straat. En verder natuurlijk alles wat Edith als reactie schrijft!
groetjes Barbara

Reply
Edith 29 januari 2017 at 16:08

Hi Barbara, wat een leuke tip! Alle Cubanen zijn gek op honkbal, dus ik kan me voorstellen dat je kadootjes enorm populair waren! :-)

Reply
Sylvia 16 mei 2017 at 17:24

Hallo Edith,
Ik ben net terug van een week Cuba. We zijn 3 dagen in Havana geweest, wat een geweldige stad!
Mede dankzij jouw tips hebben we geweldige dagen achter de rug. We hebben al jouw restaurantjes uitgeprobeerd, en het salsa barretje was een regelrechte hit. We hebben fantastische mensen leren kennen en heel veel mooie dingen gezien.
Dankjewel voor alle tips in je blog, ga vooral
zo door!
Groet, sylvia

Reply
Edith 21 mei 2017 at 21:08

Hi Sylvia, wat leuk om te horen dat jullie een mooie tijd hebben gehad in Cuba! En ja, ik ga bijna elke keer wel even naar de Patio Amarillo als ik in Havana ben. Het is maar een simpel tentje, maar de muziek en sfeer is meestal top!

Reply
Liz 30 december 2017 at 07:33

Dankjewel!! Bij toeval op je blog gekomen. Ik ga dinsdag proberen naar Havana te gaan, nog niet geweest. En dat voor een stewardess haha!
Ga samen met mijn beste vriendin. Als we meekomen (duim je voor ons?) gaan we zéker al jouw tips gebruiken. Superleuk geschreven, duidelijke en handige tips. Groetjes Liz

Reply
Edith 3 januari 2018 at 10:33

Hi Liz, ik hoop dat het jullie gelukt is om mee te vliegen naar Cuba! Heel veel plezier, geniet ervan!

Reply
Anita 31 januari 2018 at 10:22

Hoi Edith, wat een super leuke blog met goede tips! Wij gaan met zijn 5-en in augustus naar Cuba en ben via Homestay de casas aan het regelen. Heb je voor mij ook nog een betrouwbare site waar ik privé transfers vooraf kan regelen van casa naar casa van cienfuegos naar trinidad bijvoorbeeld, of is dat heel makkelijk ter plaatse te regelen voor 5 personen met bagage heb je wel grote auto nodig. Heb nu een oldtimer transfer van luchthaven naar casa geregeld maar alleen een bevestiging per mail geeft mij geen garantie dat er iemand staat…..
Saludos! Anita

Reply
Edith 31 januari 2018 at 18:20

Hoi Anita, wat leuk dat jullie naar Cuba gaan! Een aantal sites waar je transport kunt regelen, zijn Taxi Viñales en Taxi in Cuba. Je kan ook steeds via je casa particular een taxi regelen naar de volgende plek, dat werkt ook prima. Overigens: in Cuba bestaat een bevestiging van een service meestal uit slechts een email en niet meer dan dat ;-) Als er uiteindelijk niemand staat, regel je ter plekke iets anders en komt uiteindelijk alles goed. Zo gaat dat in Cuba, haha. Maar 9 van de 10 keer staan mensen er gewoon hoor, ze willen immers graag geld verdienen!

Reply
Anita 31 januari 2018 at 21:35

Hoi Edith, Dank voor je reactie! Handige sites, geven in ieder geval een indicatie van de kosten, altijd handig om rekening mee te houden en dan zien we wel of ze klaar staan voor ons:). Heb ook contact met Jesus, we overnachten in Vinales bij een van zijn 10 ooms, zin in!

Reply
Omar 29 januari 2019 at 07:26

Hoi Edith!

Wat is een gave website heb je met super veel informatie. De afgelopen weken heb ik je hele website doorgespit naar tips over Cuba en donderdag gaan we er heen voor een maand. We hebben er super veel zin in én het is voor het eerst dat ik (denk) voorbereid ben. De casa particulares die je als tips hebt opgegeven hebben wij ook geboekt en ook de restaurants die je aanbeveelt zullen wij gaan bezoeken. Je website is een soort bijbel voor ons in Cuba ;-)

We zijn alleen benieuwd wat we nu kunnen verwachten in Havana na de tornado die er huis heeft gehouden. Heb je nog tips voor spullen die we mee kunnen nemen voor de lokale bevolking?

Groeten Omar

Reply
Edith 1 februari 2019 at 00:06

Hoi Omar, jullie zijn al onderweg volgens mij! Je zal in Havana heel weinig merken van de tornado, deze heeft vooral huisgehouden in buitenwijken van Havana waar je als toerist niet gauw komt. Veel plezier in Cuba!

Reply
Manon 28 december 2019 at 16:39

Hi,
Wat heb je een geweldige site. Wij gaan in april/mei naar Cuba. Ik ben leerkracht en wil graag wat onderwijsmateriaal meenemen (pennen, potloden, gummen, schriften) kan jij mij vertellen waar nog meer behoefte aan is en heb jij een adres waar ik het kan langsbrengen?
Wij gaan naar Havana, Vinales (incl. paardrijden geboekt bij VisitaVinales.com), playa Larga, Cien fuegos,Trinidad, Santa Clara en Varadero.
Mocht jij een tip hebben welke school in welke plaats we het beste kunnen lang gaan dan hoor ik het graag!
Groetjes Manon

Reply
Edith 15 januari 2020 at 21:38

Hoi Manon, wat leuk dat je in april naar Cuba gaat! Ik heb dit berichtje tijdens de feestdagen helemaal gemist en zie het nu pas. Wat betreft spullen meenemen voor Cubanen, aan onderwijsmateriaal is altijs behoefte op scholen. Je kunt dit het beste vragen bij je casa particular waar je verblijft, zij weten wel welke scholen het kunnen gebruiken, iedereen kent wel een leraar of lerares van een buurmeisje of neefje en zo gaat het zeker goed terecht komen. Misschien kun je op die manier ook wel een school bezoeken, hoewel overheidsinstellingen niet altijd heel happig zijn op bezoek. Andere spullen die altijd heel welkom zijn in Cuba zijn verzorgingsspullen zoals deodorant (liefst zonder alcohol), haargel, parfum, douchegel of bodylotion. Ook scheermesjes kan men goed gebruiken, net als ondergoed en boxershorts. Verder zijn digitale speeltjes erg welkom, zoals USB-sticks of tweedehands smartphones. En kinderen zijn natuurlijk gewoon blij met iedere vorm van speelgoed, zoals overal ter wereld.

Reply
Lejeune Frank 4 februari 2022 at 12:46

Dag Edith, wij hebben onze reis ingeplant om in Juli Cuba te bezoeken (een rondreis met Viazul bussen).We zouden spulletjes meebrengen voor de lokale schooltjes maar, denken dat de scholen dan gesloten zullen zijn.Kunnen we de spullejes aan een concierge geven of iemand die de school bewaakt/openhoud ? groetjes, Kathleen & Frank

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.