inspiratiereizenrondreisroutetips

5 leuke dingen om te doen in Baños en omgeving

1 juni 2015 4 Comments

Wij brachten twee weken door in Baños voor onze vrijwilligersbaan bij Mayra’s Spanish School. We werkten zes dagen per week, 4 uur per dag, maar hadden daarnaast ook nog tijd om het dorp zelf te verkenen. Plus de omgeving van Baños, wat het ligt midden tussen groene bergen vol watervallen en rivieren. Hier onze tips voor leuke uitstapjes in en rondom Baños!

banos-excursie-mountainbiken-watervallen
Numéro 1: mountainbiken langs de Ruta de las Cascadas

Voor $6 per persoon huur je voor de hele dag een mountainbike. Koopje! De leukste route om vervolgens te biken, is de Ruta de las Cascadas. Deze weg loopt van Baños naar Puyo, zo’n 60 km. Wij deden alleen de eerste 18 km, van Baños naar de waterval Pailon del Diablo. Dat is bijna geheel downhill – daar houden wij van – en als je bij de waterval aangekomen bent, kun je je fiets achterin een truck laden en wordt je voor $2 p.p. in een half uurtje weer terug naar Baños gebracht. Onderweg kom je langs verschillende watervallen, plekken waar je kunt ziplinen of met een karretje aan een kabelbaan (tarabita) naar de overkant van de rivier kunt oversteken. De mooiste waterval van allemaal is zeker de Pailon del Diablo, die was iets hoger en woester dan we hadden verwacht. Kleine waarschuwing: wie de waterval van dichtbij wil zien, wordt héél nat!

banos-excursies-tips-casa-de-arbol
Numéro 2: naar de Casa del Arbol

Eentje van mijn bucketlist: een foto op de schommel bij de Casa del Arbol, met op de achtergrond een mooie kegelvormige vulkaan. Die foto is aardig gelukt (behalve dan dat het hartstikke bewolkt was), maar de ervaring viel nogal tegen… Het is een beetje net als de piramides in Cairo: het lijkt heel gaaf, maar als je de andere kant op kijkt, is het eigenlijk maar niks. Om bij de Casa del Arbol te komen, neem je gemakkelijk een lokale bus. Maak niet dezelfde fout als wij met een privétour voor $10 p.p., want de bus kost maar $1 en is prima te doen. De bus vertrekt elke dag om 14u, doet er een uurtje over en gaat om 16u weer terug naar Baños. Zo heb je dus een uur bij de Casa del Arbol en dat is echt meer dan genoeg. Nieuwe profielfoto: check, zullen we maar zeggen.

banos-eten-tips-pizza-carpe-diem
Numéro 3: pizza eten bij Carpe Diem Di Verdi

Baños heeft een heleboel restaurants en bars, want het is nogal een backpackershotspot. Een restaurantje verdient volgens ons een speciale vermelding: het kleine pizzatentje Carpe Diem Di Verdi. Het heeft maar een paar tafels en stoelen, maar de pizza’s zijn echt goddelijk. De tent wordt gerund door een Italiaan en dat proef je meteen. Voor $4 krijg je een portie die genoeg is als avondeten, vers bereid en belegd met tomaten, paprika, salami, rode ui, alles wat je maar wilt. Wij zijn er zowaar 3x gaan eten en namen toen ook altijd nog wat extra’s mee voor de lunch van de volgende dag…
Adres: Pizzeria Carpe Diem Di Verdi, op de hoek van Calle Montalvo en Calle 12 de Noviembre, Baños.

banos-tips-dierentuin-jaguar
Numéro 4: een tripje naar de dierentuin

Misschien niet voor iedereen sensationeel, maar voor wie zich ons dierentuinbezoek in Cuba nog kan herinneren, die weet dat Jesús enorm van dierentuinen houdt. Zelfs in Cuba, waar ik zo’n beetje de tranen in m’n ogen kreeg van al die sneue betonnen hokken met kale vloer en zich kapot vervelende dieren… In Baños zijn de verblijven in ieder geval iets beter, met rotsen als afscheiding en planten en bomen hier en daar. Hoewel het nog steeds geen Blijdorp is hoor… ;-) Maar het was leuk om hier een middag jaguars, poema’s, reusachtige Galapagosschildpadden en een schattige babytapir te aanschouwen.

banos-waterval-pailon-del-diablo

Numéro 5: adventure time: raften, canyoning, ziplinen of puenting

En dan de laatste tip. Baños is de adventure capital van Ecuador en je kunt hier een boel gave excursies ondernemen, van ziplinen en canyoning tot raften en ‘puenting’ (aan een niet-elastisch touw van een brug af zwiepen). We hebben geprobeerd bij een tourbureautje een excursie te doen in ruil voor digitale publiciteit, maar die deal kwam helaas pas rond toen wij Baños alweer verlaten hadden. Anders hadden we zeker nog wat stoers ondernomen! Hoewel, Jesús vond het volgens mij niet zo erg dat deze excursie niet door ging… Haha.

We hebben echt een hele leuke tijd gehad in Baños; en het was ook nog eens gunstig voor ons budget, omdat we onze accommodatie hier gratis kregen in ruil voor wat vrijwilligerswerk via de organisatie Workaway op de taalschool en in de appartementen van Mayra. Top!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

Jessica 4 juni 2015 at 22:15

Die schommel is wel ontzettend tof! Hoe zorg je ervoor dat je eigenlijk ‘uitgeschommeld’ bent en gewoon weer met je voeten op grond staat? ;p Het is natuurlijk anders dan op foto’s; in het echt staan er allemaal mensen achter je zenuwachtig heen en weer te springen omdat zij ook willen of niet? Ziplinen is trouwens ook echt geweldig <3

Reply
Edith 5 juni 2015 at 00:09

Haha ja al die zenuwachtig springende mensen zorgen ervoor dat je zeker een half uur in de rij mag staan voordat jij je profielfoto kunt schieten… En dat is het em nou juist met die schommel; het is gewoon een schommel, boven de grond. Alleen aan de voorkant zweef je een stukje boven een soort van aflopende heuvel, en als je dan de foto precies van achter neemt… Lijkt het net of je 2 km hoog zit. Maar valt wel mee dus ;-)

Reply
Anne de Vos 15 februari 2018 at 00:44

Nummer drie: inmiddels heeft het restaurant Carpe Diem di Verdi 9 tafels en zijn ze verhuisd naar de hoek van Montalvo en 12 de Noviembre. Pizza die preciés groot genoeg is voor $4 maar nog steeds super lekker!

Reply
Edith 15 februari 2018 at 23:46

Hi Anne, dank voor je feedback! Ik zal het zo direct aanpassen in het artikel, zodat ook toekomstige reizigers weer over de laatste info beschikken.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.