budgetinspiratiereizentips

Ecuador voor €45 per dag met z’n tweeën – is het gelukt?

7 juni 2015 18 Comments

Wow, onze tijd in Ecuador zit erop! Eergisteren heeeeel vroeg zijn we van Guayaquil naar La Paz in Bolivia gevlogen. And we made it! Tijd voor de volgende fase van dit avontuur. Van tevoren hadden we voor Ecuador een dagbudget vastgesteld van €45 (oftewel zo’n US$49) met z’n tweetjes. Hiervan moesten we eten, drinken, slapen, reizen, cocktails drinken en leuke dingen doen. Is het gelukt om hier binnen te blijven? We geven je bij deze even een kijkje in onze financiën!

budget-reizen-ecuador-ontbijt

Tijdens deze reis houden we onze uitgaven bij met een hele handige app genaamd Trail Wallet, ontwikkeld door het reizende stel Simon & Erin van weblog Never Ending Voyage. Hierop kun je je dagbudget instellen en per uitgave bijhouden in welke categorie het valt. Ik vind het echt een ideale app, want ik ben dol op het bijhouden van de kosten en was vroeger altijd in de weer met notitieboekjes en Excelsheets. De categorieën voor de uitgaven kun je zelf aanmaken; wij hebben gekozen voor accommodatie, transport, eten en drinken, excursies en entreegelden, entertainment (oftewel bier en cocktails) en overig.

Goed, daar gaan we dan….. tromgeroffel…. Onze dagelijkse uitgaven over de afgelopen 2,5 maand komen uit op: €41,77 per dag! Oftewel €20,89 per persoon per dag. Niet slecht hè? Volgens de Trail Wallet app zijn onze uitgaven als volgt verdeeld over de categorieën:

> accommodatie: 31,5%
> transport: 11,9%
> eten en drinken: 41,9%
> excursies en entreegelden: 6,8%
> entertainment: 4,0%
> overig: 3,9%

ecuador-uitgaven-dagelijks-budget

Accommodatie: 31,5% oftewel €948,21

Een aardig groot deel is naar accommodatie gegaan. We slapen meestal in comfortabel budgethotels; niet vies en schraal maar wel echt een treetje hoger, schoon maar eenvoudig. Zolang het wifi-signaal maar goed is, dan ben ik tevreden ;-) Soms sliepen we in een kamer met gedeelde badkamer, zoals in Hostal Tiana in Latacunga (wel een aanrader, topplek qua sfeer!) of het Secret Garden Hostel in Quito (dit is dan weer geen aanrader, ik vond het een rare partyplek met enorm veel wannabe-hipster-backpackers en dure kleine kamers). Soms werd de accommodatie voor ons betaald, zoals in Otavalo & Cotacachi of tijdens onze Amazonetrip in Cuyabeno. Ook was ons appartement in Baños gratis, waar we twee weken lang vrijwilligerswerk hebben gedaan. Anders waren onze kosten zeker hoger uitgevallen, maar het zijn nou juist deze leuke deals waar we hier naar op zoek zijn!

budget-travel-ecuador-hostal-montanita

Hostal Bachita in Montañita: een perfecte kamer voor $15 per nacht

Transport: 11,9% oftewel €357,39

Het vervoer in Ecuador is niet duur. Busritten op lange afstanden kosten vaak maar zo’n $1 tot $1,50 per uur. Zo kost Quito naar Otavalo bijvoorbeeld $2,50 (2½ uur), Quito naar Baños kost $4,50 (3½ uur) en Quito naar Guayaquil kost $10 (7 uur). Een koopje dus. Voor onze trip naar Cuyabeno in de Amazone hebben we de bus gepakt, een fijne hobbelige rit van zo’n 6 uur. Het alternatief was vliegen geweest, wat ook veel mensen doen. De vlucht kost ongeveer $140 per persoon voor een retourtje, de bus kost $20 retour. Aangezien wij meer tijd dan geld hebben, kiezen we in zo’n geval dus voor de bus. Verder reizen we in steden zoals Quito en Guayaquil zoveel mogelijk met de lokale stadsbus i.p.v. taxi’s. Het is even uitzoeken hoe de routes werken, maar elke Ecuadoraan op straat helpt je graag met het vinden van de juiste bus. En de bus kost maar $0,25 per rit!

ecuador-budget-reizen-kindje-bus

En ik heb een nieuw vriendje gemaakt in de bus in Quito!

Eten en drinken: 41,9% oftewel €1.259,59

Veruit onze grootste uitgavenpost… Maar dat komt waarschijnlijk omdat we aan accommodatie relatief weinig kwijt zijn vanwege een paar leuke samenwerkingen en het vrijwilligerswerk. Gemiddeld geven we per dag €17,50 uit aan eten met z’n tweetjes. Valt alsnog wel mee hè, als je het zo bekijkt? Ontbijt is vaak inbegrepen in de hostals, of als we een keuken hebben doen we zelf boodschappen. Voor de lunch hebben ze hier in Ecuador goede deals: het ‘menú del día’, waarbij je een kom soep, hoofdgerecht van rijst, kip/vlees/vis, bonen en gebakken banaan plus een glas drinken krijgt, voor $2,50 tot $3 per persoon. Daarvoor kunnen we zelf niet koken, dus lunchen doen we vaak buiten de deur. Als we een keuken hebben koken we ’s avonds vaak zelf, zoals in ons appartement in Quito en in Baños. Anders eten we buiten de deur. Soms verwennen we onszelf met een goed restaurant uit de Lonely Planet, maar meestal kiezen we voor een lokaal buurtrestaurant. Leuk voor de afwisseling: er wonen in Ecuador veel Chinezen die restaurants runnen, waar je heerlijke gebakken rijst met garnalen en loempia’s kunt eten! Ook nog eens voor weinig geld, dus rijst met garnalen staat vaak op de kaart bij ons.

ecuador-budget-travel-ontbijt

Ons zelfgemaakte ontbijtje in Quito – voor ongeveer $2,50

Excursies en entreegelden: 6,8% oftewel €205,46

We doen veel gratis dingen, zoals rondwandelen of hangen op een bankje in het park om mensen te kijken. Maar we zijn hier niet alleen om te werken en te bezuinigen, maar ook om te genieten van de reis die we maken. Excursies horen er dus absoluut bij. We hebben o.a. mountainbikes gehuurd in Baños, heel stoer geziplined in Mindo, gebubbeld in de thermale bronnen van Papallacta en het monument op de evenaar oftewel Mitad del Mundo bezocht. En we zijn natuurlijk naar de Amazone geweest, een excursie die normaal gesproken toch al gauw $350 tot $400 per persoon kost. Maar die kregen we kado, dus dat scheelde flink in de kosten. Lucky us!

ecuador-budget-travel-leguanen

Gratis sightseeing: een park vol überschattige leguanen in Guayaquil

Entertainment: 4,0% oftewel €118,70

In Cuba heb ik deze aparte categorie in de Trail Wallet app aangemaakt, omdat daar de kosten voor mojito’s, cuba libres en piña colada’s nogal uit de hand konden lopen… Maar in Ecuador houden we ons keurig! Buiten een biertje hier of daar of een enkele mojito in Quito drinken we niet veel. Wel maakten we in Montañita op het strand de full moon party mee, een geweldig feest, maar cocktails kostten maar $3 per persoon dus dat tikte gelukkig niet hard aan ;-)

Overig: 3,9% oftewel €118,16

Tja, wat valt er nou in de categorie ‘overig’? Bijvoorbeeld de wasserette, de kapper, zonnebrandcrème en toiletartikelen zoals deodorant en shampoo. Deze laatste spullen zijn trouwens belachelijk duur hier; twee deodoranten maakten ons $10 armer! En een fles shampoo kost ook al gauw $5. In een land waar het prijsniveau stukken lager ligt dan in Nederland, had ik dat niet verwacht. Gelukkig is Jesús gewend aan een stuk zeep om zich mee te douchen, net als in Cuba, dus dat scheelt weer een beetje, haha.

ecuador-montanita-strand-surfen

De buitencategorie: extra kosten vanwege Cuba

We hebben nog een speciale categorie, waar andere reizigers waarschijnlijk niet echt mee te maken zullen krijgen. Dat is de categorie ‘Jesús & Cuba’ en hierin vallen bijzondere kosten zoals telefoontjes naar Cuba, kleding die hij nodig heeft (bergschoenen, warme truien en meer van die dingen die je in Cuba niet nodig hebt) en Engelse les. Voor het gemak heb ik deze categorie hierboven even buiten beschouwing gelaten, want het hoort niet echt bij ons dagbudget voor wonen-werken-reizen vind ik, en andere reizigers kunnen ook niet echt vergelijken als ik deze kosten meereken.

Maar goed, voor onze eigen uitgaven is het wel belangrijk, dus ik noem het toch maar even. De kosten voor ‘Jesús & Cuba’ waren in totaal €293,79. Vooral het bellen naar Cuba is erg duur; voor €25 kun je ongeveer een half uur bellen… Het is zo oneerlijk, ik kan uren gratis skypen met m’n familie en volledige vriendenkring, terwijl Jesús omwille van de hoge kosten steeds max 10 minuutjes belt, zo’n 1 of 2 keer per week. Het is echt wachten op de dag dat de verbeterende betrekkingen tussen Cuba en Amerika inhouden dat we éindelijk kunnen skypen met zijn familie! Nog een jaar of twee gok ik… Poeh.

Nog even voor de volledigheid, met deze extra kosten erbij komen onze dagelijkse uitgaven uit op een gemiddelde van €45,95. Een piepklein beetje over het budget heen dus. Daar kunnen we mee leven ;-)

budget-reizen-ecuador-cocktails

Het dagbudget gaat naar beneden in Bolivia!

Voor Bolivia staat het uitdagende dagbudget ingesteld op €35 per dag met z’n tweeën, omdat ik denk dat het levensonderhoud daar goedkoper is. We shall see! En mocht het niet uitkomen, dan kunnen we altijd wat extra vrijwilligerswerk doen en zo gratis slapen en eten…

Wat vinden jullie van onze uitgaven? Is het een beetje wat je had verwacht? En zou je zelf rond kunnen komen van dit bedrag denk je? Laat vooral een comment achter, vinden we leuk! :-D

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

18 Comments

Liese 7 juni 2015 at 18:40

Super interessant om te lezen, handig om in mijn achterhoofd te houden als ik naar Zuid-Amerika zou trekken. En nu… benieuwd naar Bolivia en hoe je het daar met 35 euro zal stellen :)

Reply
Edith 8 juni 2015 at 15:55

Hi Liese, dank voor je reactie! Nou de eerste dagen in Bolivia gaan niet erg goed, haha. We zien teveel leuke restaurants en hebben wat dingen nodig zoals shampoo, handschoenen en een muts voor die arme Jesús ;-) Maar ervaring leert dat de eerste dagen altijd het duurst zijn en we daarna de goede dealtjes beter weten te vinden. Er komt aan het einde ook weer een Bolivia-kosten-update hoor!

Reply
Mir 8 juni 2015 at 08:14

Hee Ed en Jesus, wat een handig overzicht geven jullie zo! Heel handig voor anderen die naar Ecuador zullen afreizen! Ook heb ik weer genoten van jullie eerdere verhalen en filmpje! Binnenkort weer een keer skypen, Ed?
Veel succes in Bolivia en bovenal: geniet! Liefs

Reply
Edith 8 juni 2015 at 15:50

Leuk dat je lekker met ons meereist Mir! En na onze Boliviareis komt er ook een overzicht van de kosten in Bolivia, dat is misschien nog wel interessanter voor je ;-) Zeker binnenkort weer even skypen, ik app je meteen even! xx

Reply
Jessica 13 juni 2015 at 09:31

Ik ben positief verrast door jullie kostenposten; zelf ga ik meestal uit van 25 euro per persoon per dag :o (behalve dan in Europa, daar kan het soms iets duurder uitvallen). Jullie doen het onwijs goed en zo te zien genieten jullie optimaal :) Wel ideaal dat je onderweg kunt werken. Voor mij geldt hetzelfde; als ik Wi-Fi heb kan ik overal ter wereld werken <3 Die app ga ik trouwens onthouden, ik heb nu een simpele en chaotische app voor mijn kosten op reis..

Reply
Edith 13 juni 2015 at 19:17

Hi Jessica, nou ik vond 45 euro per dag best krap… Maar ter plekke bleek het te lukken, hoewel dat ook kwam door een paar leuke werkdeals. En we genieten zeker! We zijn nu in Bolivia en alweer druk in de weer met onze kosten-app hier :-)

Reply
Veerle 13 juni 2015 at 09:46

Ik vind het knap hoe jullie het doen! Leuk om het te lezen hoe bewust je ermee omgaat. Met een lange reis is dat ook belangrijk. Met mijn korte reisjes van de laatste tijd is het vooral; pakken wat je pakken kan en Enjoy! (Rekening zie je later wel ;) )

Succes in Bolivia!

Groetjes, Veerle

Reply
Edith 13 juni 2015 at 19:19

Hi Veerle! Ja op korte reisjes doe ik dat ook hoor, dan loopt het salaris toch door en je bent er maar twee of drie weken, dus dan wil ik optimaal genieten! Hier hebben we drie maanden de tijd per land en reizen we heel langzaam, wat ervoor zorgt dat we gemakkelijk de goedkope restaurantjes kunnen zoeken en de tijd hebben om alles met het openbaar vervoer te doen i.p.v. een tourtje. Er zijn enkele excursies die te duur uitvallen voor ons, maar over het algemeen vermaken we ons opperbest met dit budget!

Reply
Anne 14 juni 2015 at 14:03

Nou, het vooruitzicht van een kostenpost van €35,00 per dag in Bolivia voor “me, myself and I” vind ik heel goed te overzien hoor! Maar of ik datzelfde budget ook zou redden met vriendlief erbij???!! Geeeeen idee! Ik vind het in ieder geval heel knap hoe jullie je budgettair redden! Petje af! :-) Liefs!

Reply
Edith 15 juni 2015 at 18:01

Nou hè? Ik vond het budget voor jou ook ruim ingeschat ;-) Maar Jesús & ik zullen ons budget wel oprekken hoor als we samen met jou aan het reizen zijn! Dan gaan wij niet op een houtje bijten, maar willen we ook gewoon leuke en gave dingen doen! Het is dan immers écht vakantie ;-)

Reply
Leonie | Troikatripper 29 juni 2015 at 13:09

Wauw knap hoor dat dat is gelukt! Ik hoop in januari en februari volgend jaar 2 à 3 weken in Ecuador te verblijven en reken een dagbudget van zo’n 70-80 euro…alleen. Maar ik wil daarvan ook heel naar de Galapagoseilanden te kunnen en dat is nou eenmaal niet goedkoop. Superleuke en handige blog heb je trouwens!

Reply
Edith 30 juni 2015 at 00:41

Hi Leonie, hmmm ja met de Galapagoseilanden erbij ga je zeker een stuk hoger uitkomen! Wij keren eind augustus terug naar Ecuador en gaan dan een week naar de Galapagos en ik beloof bij deze dat ik een post zal schrijven over onze uitgaven daar ;-) Ik zie op jouw website dat je een wereldreis gaat maken, wowwww gaaf hoor!

Reply
Leonie 30 juni 2015 at 15:43

Aah gaaf dat jullie daar alsnog heen gaan! Ben erg benieuwd naar de uitgaven en hoop dat daar ook budgetmogelijkheden zijn. :)

Reply
Linda | One Day Trip 11 augustus 2015 at 10:11

Handige app! Ben benieuwd hoe de uitgaven in Bolivia eruit gaan zien…

Reply
Edith 17 augustus 2015 at 15:09

Jaaa die app is echt top! Ik gebruik em trouw elke dag en vind het heel fijn dat ik zo onze uitgaven in de gaten kan houden. Enneh…. In Bolivia gaat het wat minder goed dan in Ecuador, haha ;-) Het kostenverslag van Bolivia komt weer aan het eind van ons verblijf!

Reply
machteld 30 augustus 2015 at 09:42

Dank voor al je nuttige info. Ben me aan het voorbereiden op lange tijd in Zuid Amerika en begin in januari in Panama met doel rondje, colombia, ecaudor incl galapagos en dan zien we verder.. De App gaat ook zeker van pas komen!

Reply
Edith 3 september 2015 at 15:40

Wow wat een mooie plannen! Hoe lang wil je op reis? En Panama & Colombia zou ik graag ook eens naartoe gaan, ik heb er al zoveel goede verhalen over gehoord!

Reply
Hostals en hotels in Ecuador – onze do’s en don’ts - [travel.create.repeat] 5 februari 2017 at 22:04

[…] schreef ik al over ons budget van €45 per dag met z’n tweetjes en hoe het ons gelukt is daar onder te blijven. Dat had zeker te maken met het […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.