persoonlijkplanreizentoekomstwerk

Persoonlijke update: 2 maanden on the road!

28 mei 2015 16 Comments

Op 25 mei was het alweer twee maanden geleden dat we in het vliegtuig stapten naar Ecuador; ik vanuit Nederland en Jesús vanuit Cuba. Een maand geleden schreef ik een update over hoe het ons vergaat in het hele wonen-werken-reizen-lief-zijn plan en ik denk dat jullie vast smachten naar een vervolg. Here we go!

update-twee-maanden-amazone-bootje
WONEN

Tijdens de vorige update zaten we de laatste dagen in ons appartement in Quito, maar ondertussen hebben we al flink wat rond getrokken. De eerste twee weken van mei hebben we aardig wat gereisd: eerst naar Tena, een stad aan de rand van de Amazone waar Jesús een Ecuadoraanse jongen ging opzoeken die hij in het vliegtuig had leren kennen – want tja, hij maakt nu eenmaal snel vrienden, haha. Vervolgens naar Guamote, een mooi kleurrijk dorp vol indígenas in de bergen. Hier hebben we een paar heerlijke dagen doorgebracht in het Inti Sisa community guesthouse, waar ik eerder al over schreef. En daarna ons hoogtepunt van de Ecuadortrip so far: ons bezoek aan Cuyabeno deep down in de Amazone. Daar hebben we zoveel dieren gezien, dat was echt geweldig.

De afgelopen twee weken woonden we in Baños, een gemoedelijk dorpje in de bergen, waar we als vrijwilligers meehielpen met het runnen van een taalschool, bij de verhuur van appartementen en het reilen en zeilen van een gezin met drie kinderen. En we sloten de maand af met een trekking langs de hooglanden en het kratermeer van Quilotoa, een prachtige plek in de bergen. Al met al hebben we dus twee weken op een plek gewoond en de rest van de maand rondgereisd.

update-twee-maanden-laptop-hangmat

Tja, ook in de Amazone moet er gewerkt worden…!

WERKEN

Eigenlijk was het deze maand een beetje teveel van het goede, want met zoveel gereis lukt het me maar nauwelijks om mijn schrijfdeadlines te halen. Vaak zit ik tot diep in de nacht of ’s ochtends heel vroeg achter m’n computer om mijn schrijfwerk te doen. Op zich prima, het lukt allemaal wel, maar het betekent wel dat ik af en toe erg moe ben en vooral wil slaahaaaapen… Oftewel, de komende weken gaan we even iets rustiger aan doen, wat langer op een plek blijven en iets minder reizen.

Naast mijn artikelen voor Nederlandse en Belgische reisorganisaties zijn we ook lekker aan het klussen voor Ecole Viajes, een Ecuadoraanse touroperator hier in Quito. In ruil voor het maken van een website hebben we onze gave Amazonetrip kado gekregen, een toffe deal want anders hadden we het geld daar waarschijnlijk niet voor over gehad. Voor Bolivia zijn we ook nog op zoek naar dit soort deals met lokale touroperators, want het is een leuke manier om onze reis te bekostigen – en zo besparen we wat geld, terwijl we toch gave dingen kunnen doen.

update-twee-maanden-jesus-papegaai

Jesús moet ook aan de bak

Verder heeft Jesús de afgelopen twee weken veel gewerkt op de taalschool en bij de appartementen in Baños, waar hij wat hoognodige werkervaring heeft opgedaan. Na twee maanden begint hij nu het punt te bereiken dat hij echt graag betaald werk wil gaan doen, ook om geld naar huis te kunnen sturen voor zijn familie. Dat betekent dat hij aan de bak moet om wat lijntjes uit te gooien en bijvoorbeeld bij hostels en restaurants langs moet om te kijken of ze zijn hulp kunnen gebruiken. In Bolivia zal hij dat gaan doen; hij zegt nu soms dat hij zich ‘nutteloos’ voelt en ik ben daar eerlijk gezegd wel blij mee, want dat betekent dat hij een impuls voelt om ook daadwerkelijk wat te gaan DOEN. Na twee maanden is hij de ergste cultuurshock wel te boven en ondertussen is hij ook gewend aan het ondernemen van veel dingen op een dag en het afwerken van een agenda. Hij kan zich bijna niet voorstellen hoe het moet zijn om straks weer in Cuba te zijn, waar iedereen de hele dag niks doet in een schommelstoel en een trip naar de buren voor het lenen van een kopje suiker de hoofdactiviteit van de dag is…

Meer werk gezocht! ;-)

Geld is overigens nog wel steeds een spannend punt. Langzaamaan begint mijn lopende bankrekening leger te raken en het wordt tijd dat er meer geld binnenkomt dan we uitgeven. Wellicht ga ik in Bolivia via Elance of Odesk wat freelanceklussen oppakken. En ik heb me ook voorgenomen contact te zoeken met nog meer reisorganisaties in Nederland, om te kijken of ze mijn hulp kunnen gebruiken bij het creëren van content en het schrijven van teksten. Overigens, mocht iemand uit een andere branche dan het toerisme een tekstschrijver kunnen gebruiken, dan houd ik me ook aanbevolen! We gaan binnenkort weer een nieuwe WordPresswebsite bouwen, ook dat kunstje heb ik onder de knie en ook dat is werk dat ik prima op afstand kan doen. Komende maand ga ik eens wat meer aan acquisitie doen voor mezelf!

twee-maanden-update-busstation

REIZEN

Tja, ik schreef er bij het kopje ‘wonen’ al even over; we hebben veel gereisd de afgelopen maand. Dat is echt heerlijk om te doen en na twee weken in Baños begon het bij ons allebei ook echt te kriebelen om weer verder te trekken. En nu, nu het Ecuadoravontuur op z’n eind loopt, kijken we allebei reikhalzend uit naar Bolivia. Het reisvirus heeft Jesús ondertussen ook te pakken en waar hij eerst altijd een beetje wantrouwend naar een nieuwe plek toog, vindt hij het nu heel leuk om nieuwe plaatsen en dingen te ontdekken.

Een leuk voorbeeld hiervan is de culinaire ontdekkingstocht die hij hier doet. In het begin probeerde hij af en toe wat nieuw fruit, dat lukte dan nog net, maar van ander vreemd voedsel moest hij niet veel hebben. Op alleen rijst en kip kun je blijkbaar prima leven ;-) Maar in Baños hadden we een keuken en daar maakte ik af en toe wat gerechten; de tortillawraps en rijst met gebakken garnalen vielen zowaar in de smaak! Ook de dipsausjes in restaurants worden tegenwoordig uitgeprobeerd en de hamburgers van de MacDonalds en BurgerKing gaan er ook goed in (laat Fidel het maar niet horen! haha).

twee-maanden-update-cavias

Snakken naar het strand (en ik hou helemaal niet van strand…!)

Verder merken we dat we na twee maanden doorgebracht te hebben in de hooglanden van Ecuador, zo ondertussen wel snakken naar wat afwisseling in landschap en klimaat. Het plan was eigenlijk om vanuit Baños richting het zuiden te trekken, naar de koloniale stad Cuenca. Men zegt dat dit eigenlijk de leukste-dan-wel-mooiste stad van Ecuador is, dus we waren van plan er een week door te brengen in een appartementje. Wat ook al geregeld was, via een vriendelijke Amerikaanse expat. Maar na ons rondje door de hooglanden van Quilotoa, bekroop ons eigenlijk allebei het gevoel dat we er wel een beetje genoeg van hadden, van die schattige indianendorpen in de bergen en prachtige koloniale steden. We hadden een beetje een Andes-overdosis gehad… En dus besloten we het plan om te gooien, het appartement te cancellen en richting de kust te trekken voor wat welverdiende zon-, zee- en strandtijd. Werken met de voetjes in het zand en uitzicht over zee, dat is de bedoeling.Gelukkig is dat precies wat we in Montañita aantroffen!

LIEF ZIJN SAMEN

Dit punt gaat gelukkig nog steeds heel goed ;-) We vinden elkaar nog steeds de leukste, liefste en mooiste en vinden het geweldig om dit avontuur samen te beleven. Langzaamaan gaan de gedachten al richting het eind van deze zes maanden, als ik terugkeer naar Nederland en Jesús naar Cuba. Er komen ook al wat ideeën en vage plannen op, maar we hebben besloten eerst Bolivia maar eens af te wachten voordat we iets concreet gaan maken. Of uit gaan spreken dan wel neerschrijven ;-)

update-twee-maanden-samen-amazone

KOMENDE MAAND

Op 4 juni vliegen we vanuit Guayaquil naar La Paz (lekker omslachtig met twee tussenstops, in Lima en Santa Cruz). Stiekem is het toch even spannend of Jesús inderdaad geen visum nodig heeft en de reis vlekkeloos zal verlopen, maar als het goed is hebben we alles goed voorbereid, qua papieren en benodigdheden. We hebben nu het plan om twee weken in La Paz te blijven, waar Jesús een intensieve Engelse taalcursus gaat volgen. Vervolgens willen we naar het Titicacameer, de zoutvlaktes van Uyuni en daarna een week of drie neerstrijken in Cochabamba, misschien wel weer met een Workawaybaantje.

Vacation time in Bolivia

En dan…. Dan komt mijn vriendin Anne ons twee weken opzoeken in Bolivia! Hartstikke leuk, dan hebben we even echt ‘vakantie’; want denk vooral niet dat het hier vakantie is hoor, er wordt elke week hard gewerkt! Ik denk dat ik elke week zeker 30 tot 40 uur werk, vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, zodat we overdag leuke dingen kunnen doen. Ik klaag absoluut niet, maar hoop wel dat ik voor de vakantie met Anne wat werk vooruit kan doen, zodat ik wat meer vrij heb.

Op de hoogte blijven?

Wil je vaker dan 1x per maand horen hoe het met ons gaat? Schrijf je dan hiernaast in met de aanmeldfunctie, waarbij je een mailtje krijgt als er een nieuwe blogpost is geplaatst. Of volg onze avonturen op Facebook, Instagram of Twitter!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

16 Comments

www.meisjevandewereld.nl 28 mei 2015 at 12:27

Ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen! En je zou toch denken dat het heeeeeerlijk is om eens iets anders te eten dan rijst, kip en bonen;-) Geniet ervan!

Reply
Edith 28 mei 2015 at 15:03

Nou, echt hè? Het is nu pas, na twee maanden, dat Jesús niet meer de enorme behoefte heeft om elke dag rijst te eten… Voorheen was het echt ‘een dag geen rijst is een dag niet gegeten’, haha!

Reply
Nynke 28 mei 2015 at 14:21

Edith, wat een heerlijk verhaal weer. Ik zie helemaal voor me hoe jullie daar zitten. Leuk leuk leuk! Werkse :-) en geniet van het strand straks.

Reply
Edith 28 mei 2015 at 15:04

Yesss het is gelukt hoor Nyn, we hebben het gehaald tot het strand! Heeeeeeerlijk :-)

Reply
Misja 28 mei 2015 at 20:35

Ben wel erg benieuwd naar je vervolg plannen en ideeën. Geniet aan de zee!

Reply
Edith 29 mei 2015 at 05:59

Ha, ja dat snap ik :-) Even geduld nog, het is nog een beetje te vroeg om nu al grootste plannen te smeden. Twee maanden lijkt heel wat, maar eigenlijk is het natuurlijk ook ‘pas’ twee maanden van de zes. Groetjes daar aan iedereen!

Reply
Eline 28 mei 2015 at 22:48

Heeeej Edith, ik heb je verhalen ontdekt;)! Super leuk om te lezen hoe het jullie vergaat. Knap van je hoe je alles combineert. Ik ga me snel aanmelden zodat ik met meer regelmaat je leuke verhalen kan lezen. Liefs, Eline

Reply
Edith 29 mei 2015 at 06:01

Hi Eline, leuk dat je me hier ontdekt hebt! :-) Ik schrijf meestal wekelijkse updates, dus zo blijf je toch nog een beetje op de hoogte. Geniet van de lente daarzo! xx

Reply
Anne 29 mei 2015 at 13:56

Lieve Ed, ik leef helemaal met jullie mee hier aan jouw oude bureautje terwijl het buiten miezert. Dikke xxx

Reply
Edith 29 mei 2015 at 17:33

Aaah, leuk An! Nouja, dat je meeleeft dan hè… Niet de regen natuurlijk ;-) Kussen van ons!

Reply
Sanne 30 mei 2015 at 09:00

Leuke update Edith! Fijn om te lezn dat jullie het heerlijk hebben samen! Xx

Reply
Edith 1 juni 2015 at 16:29

Thx San, het inderdaad echt heerlijk hier! x

Reply
Anne 31 mei 2015 at 11:47

Heee Edith! Jaaaaaaa, can’t wait to see you again!!! Zooooo’n zin in! Ik vind het ook zó leuk om binnenkort Jesús in het echie te gaan zien! En mijn Spaans weer eens op te halen (handig zo vlak voordat ik in het Portuguees trainingen moet gaan geven whahaha)… Heeeeeel fijn jullie update weer te lezen! Toch altijd erg leuk om ook even die privé kant te kunnen lezen! Petje af hoor, lieve Edith, ik ben super trots op jou! En ook op Jesús, die dit toch ook maar allemaal even doet! Liefsss, fijne tijd gewenst aan zee en TOT SNEL! :-)

Reply
Edith 1 juni 2015 at 16:28

Jaaaaa bijna! Nog zeven weken om even precies te zijn ;-) Leukleuk, sinds ons laatste skypegesprek ben ik meteen weer aan het plannen geslagen met wat Exceldocumentjes voor onze trip… Wordt top! En dan heeft Jesús weer een nieuwe cursus Engels achter de rug, dus wellicht kun je zelfs in het Engels kletsen, haha!

Reply
Marcella 17 juni 2015 at 20:45

Onwijs leuk om jullie update te lezen! Gaaf dat jullie zoveel ondernomen hebben, klinkt erg fijn. En wat werk je daarnaast veeel joh. Hoop dat je als Anne komt lekker wat rustiger aan kunt doen. Wel zo gezellig ook! Enjoy!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 17 juni 2015 at 21:23

Hihi, ja het idee van ‘wonen & werken on the road’ betekent wel dat er ook echt daadwerkelijk gewerkt moet worden! Ik heb op dit moment geen baan in Nederland en leef van mijn freelance inkomsten, dus ik móet ook wel werken. En dat was ook de bedoeling hoor, dus vind me vooral niet zielig ;-) En in de weekenden een vulkaan beklimmen of naar een tropisch strand is echt hartstikke leuk en een betere invulling dan menig van mijn Nederlandse weekenden. Toch?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.