budgetinspiratiereizentipswerk

Workaway job: vrijwilligerswerk in Baños

26 mei 2015 4 Comments

De afgelopen twee weken brachten wij door in Baños, een gezellig middelgroot dorp tussen groene bergpieken en watervallen. Tijd om de omgeving te verkennen hadden we echter niet veel; er moest namelijk gewerkt worden! We waren in Baños terechtgekomen als vrijwilligers om te helpen op een taalschool en bij de verhuur van appartementen, via de website Workaway.info. Het bleek dat eigenaresse Mayra onze hulp goed kon gebruiken, zowel bij de taalschool/appartementen als bij het runnen van haar huishouden :-)

banos-ecuador-workaway-huiswerk

Hulp bij de taalschool, appartementenverhuur én in het huishouden

Mayra heeft drie kinderen van 10, 8 en 6 en runt als alleenstaande moeder zelf haar taalschool. Mijn werk bestond vooral uit computerhulp, zoals het beheren van de reserveringen voor de appartementen via Airbnb en Booking.com. Jesús mocht zijn handen uit de mouwen steken bij allerlei sjouwklussen en het schoonmaken van de appartementen nadat mensen waren uitgecheckt. En samen hielpen we in het huishouden: ontbijt maken, kinderen van school halen, helpen met huiswerk en samen voetballen in de speeltuin.

banos-ecuador-workaway-diner

Jesús als nieuwe idool

De kids waren al snel helemaal idolaat van Jesús; in het begin vooral omdat hij de iPad bij zich had en ze daarop spelletjes wilden spelen, haha. Maar omdat hij Spaans spreekt en de kinderen niet echt een vaderfiguur in hun leven hebben, hechtten ze zich al gauw aan hem en kropen vooral de jongsten vaak tegen hem aan. Zo schattig om te zien. De kids vonden het wel moeilijk toen we na twee weken weer weggingen, het leek alsof we daar al veel langer waren… Ach gus.

banos-ecuador-wraps-eten

Flink bespaard deze twee weken!

What’s in it for us, vraag je je af? Nou, wij mochten gratis slapen in een geweldig appartement met woonkamer, keuken, badkamer en wifi. Dat scheelde ons al gauw $25 per nacht, dus met onze twee weken vrijwilligerswerk hebben we ruim $350 bespaard. Plus dat we zelf konden koken (Jesús vond zowaar mijn tortillawraps en gebakken aardappels met mayo lekker!) en daarmee bespaarden we nog eens zo’n $100. Ondanks dat Jesús het nog steeds maar niks vindt dat hij er geen geld mee verdient maar alleen mee bespaart, was het voor hem wel een goede manier om wat werkervaring op te doen. En ondanks dat hij de eerste dagen na twee uur poetsen al begon te puffen, heeft hij aan het eind echt bergen werk verzet voor Mayra.

banos-ecuador-kamer-mayra
Gezellig bergdorp Baños

Baños hebben we in de twee weekenden verkend die we vrij waren; daarover zullen we later nog een blogpost schrijven. Het is in ieder geval een heel fijn dorp om wat langer te zijn, met een geweldige supermarkt (hoera! haha) en een relaxt sfeertje door de grote hoeveelheid backpackers. Twee weken was ook precies lang genoeg, dus daarna zijn we weer verder getrokken; richting de hooglanden van Quilotoa, waarover ook later meer. Misschien zelfs wel met filmpje… ;-)

banos-ecuador-taart-gracias

Superschattig (maar niet erg goed leesbaar): de mooie taart met ‘gracias’ erop, tijdens ons afscheidsetentje

Workaway in de toekomst

Ik denk dat we Workaway nog wel vaker zullen gebruiken deze trip. Ik zag in La Paz en Cochabamba in Bolivia wat leuke vrijwilligersklussen in hostels, en ook meehelpen in een kindertehuis of dierenopvangcentrum lijkt me wel iets. Voor wie een voordelige manier zoekt om te reizen en te werken, Workaway is echt aan te raden. Een inschrijving voor 2 jaar kost eenmalig $29 (of $38 voor een stel) en de vrijwilligersbanen bestaan meestal uit 4 uur werk per dag, voor 5 of 6 dagen per week. Bijna alle landen ter wereld komen in het aanbod voor, dus neem zeker eens een kijkje voor een volgende reis!

En mocht je een leuke plek zoeken om Spaans te leren: Mayra’s Spanish School & Apartments in Baños is een fijne plek, met goede leraressen en prettige (studenten)appartementen waar je in kunt slapen. Check ook de appartementen op Booking.com, met keuken, wifi, open haard en goede lokatie.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

karlijntravels 26 mei 2015 at 14:46

Het klinkt als een heel bijzondere ervaring! Ik heb zelf nooit op deze manier vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland, maar het is volgens mij een hele mooie manier om het dagelijkse leven in een land beter te leren kennen. Mooie post!

Reply
Edith 26 mei 2015 at 15:09

Dank je Karlijn! Het was voor mij ook de eerste keer. Wel af en toe een flink gepuzzel en wat stress om naast het vrijwilligerswerk ook nog mijn werkdeadlines te halen… Maar het was absoluut een positieve ervaring en erg leuk om zo even onderdeel uit te maken van een Ecuadoraans gezin.

Reply
Anne 31 mei 2015 at 11:27

Leuk om te lezen!!! Wat schattig ook dat die kinderen zo aan Jesús gehecht raakten (ook een beetje verdrietig om dan weer weg te moeten ja)… Een heel bijzondere ervaring lijkt me, deze twee weken! Liefs!

Reply
Edith 1 juni 2015 at 16:28

Ach gut ja, we kregen zelfs een e-mail deze week dat de kids nog elke dag vragen of hun moeder al iets van ons heeft gehoord. Schattig <3

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.