inspiratiereizenrondreisroutetips

Kleurrijke indígenas en knapperige kippentenen in Guamote

18 mei 2015 10 Comments

Ten zuiden van Quito, halverwege de route naar Cuenca, ligt het plaatsje Guamote. Pal aan de Panamericana Highway, zo’n 95% van de toeristen komt er tijdens zijn Ecuadorreis langs. Helaas stopt bijna niemand er, en dat is hartstikke zonde! Want hier in Guamote, direct naast de met sneeuw bedekte vulkaan Chimborazo, vind je het Inti Sisa community guesthouse. Een geweldige plek om een paar nachten te verblijven! Wij hebben er in ieder geval een hele fijne tijd gehad.

ecuador-guamote-markt-aardappelen

Alsof je bij familie op bezoek bent

Het Inti Sisa guesthouse wordt gerund door twee vrolijke Belgen, Eva en Tom, die beiden al meerdere jaren in Guamote wonen. In de bergen, tussen de kleurrijke indígenas (inheemse bevolking) voelen zij zich helemaal in hun element. Elke dag komen er nieuwe toeristen over de vloer, die zij proberen een gevoel van ’thuis’ te geven in de dagen dat ze in Inti Sisa zijn. Het haardvuur knappert gezellig, ’s avonds eten de gasten bij elkaar om een grote tafel, worden er verhalen uitgewisseld en de lokale dorpsjeugd komt langs om wat hulp te krijgen bij hun huiswerk. Het voelt alsof je even op bezoek bent bij een gezellige familie.

guamote-inti-sisa-woonkamer

Lokale projecten worden ondersteund

Inti Sisa heeft naast het guesthouse ook een aantal lokale gemeenschapsprojecten die worden ondersteund, zoals een kleuterschool, weefatelier (waar hele mooie laptop- en iPadhoezen worden gemaakt) en een computerlokaal. Hier maken de dorpskinderen hun huiswerk en krijgen de ouderen uit het dorp computerles. Hartstikke leuk om een kijkje te nemen, Eva en Tom geven je graag een rondleiding en de kinderen zingen vol overgave kleuterliedjes én hoofd-schouders-knie-en-teen voor je :-)

guamote-community-visit-1

Een community tour door bergdorpjes

In de omgeving van Guamote kun je verschillende excursies doen. Vooral de community tours zijn erg leuk, waarbij Eva of Tom je meeneemt naar kleine dorpen in de buurt. Hier kun je een kijkje nemen op een school, bij een lokale wever of in een traditionele ‘choza’. Deze laatste is een soort lemen hut met rieten dak, waar de indígenas in wonen. Vroeger woonde iedereen in een choza, maar tegenwoordig worden er ook veel huizen van steen gebouwd. Toch zijn er nog steeds families die liever in een choza wonen dan in een huis. Binnen in de choza is het erg donker en rokerig, omdat de familie rondom een vuur zit en leeft. Achterin de hut hoor je het gepiep van een aantal rondrennende cavia’s – en nee, ook hier worden ze niet gehouden voor de gezelligheid, maar als avondeten. Zie ook mijn eerdere blogpost over de indianenfamilie in Otavalo. In de hoek staat een bed, eentje voor de hele familie waar iedereen ’s avonds tegen elkaar aan kruipt. Jeetje, toch wel bijzonder om te zien in hoeveel eenvoud deze mensen leven. Er wordt in deze dorpen in de hooglanden trouwens Kichwa gesproken als officiële taal en zeker de oudere indígenas kunnen helemaal geen Spaans. Gelukkig doen handen en voeten wonderen om je verstaanbaar te maken.

guamote-community-tour-mountainbike-1

Knapperige kippentenen op de lokale markt

Op donderdag is het marktdag in Guamote en dan stroomt het dorp vol met indígenas uit omliggende bergdorpen. Iedereen draagt een mooie gekleurde omslagdoek van (lama)wol, heeft een karakteristieke gleufhoed op en is op zoek naar de beste koopjes, van aardappelen tot schapen. Als je je bezoek zo kunt plannen dat je op donderdag in Guamote bent, is dat een extra bonus. Hoewel wij ook op de andere dagen van de week genoeg te zien en doen hadden in dit leuke dorp. Alleen het straatleven al is voldoende voor prachtige foto’s. En wie onderweg trek krijgt, koopt bij een gezellig straatstalletje zo een verse portie gegrilde kippentenen. Mmmmmm.

ecuador-guamote-markt-kippentenen

Wij willen weer terug! :-)

Vanuit Guamote kun je nog veel meer tours doen, zoals de Chimborazo beklimmen (meer dan 6000 meter hoog!), paardrijden, mountainbiken door de bergen of naar de nog onbekende maar erg mooie meren van Ozogoche. En aan het eind van zo’n actieve dag kom je dan weer terug in het Inti Sisa guesthouse, waar de avondmaaltijd door de lokale kokkinnen op tafel wordt gezet en de reisverhalen weer worden uitgewisseld bij het haardvuur.

Wij hebben een hele fijne tijd gehad in Guamote, je snap het. Wanneer mogen we weer terug?

ecuador-guamote-marktvrouw-empanadas

Wij gaan voor het Inti Sisa community guesthouse aan de slag om hun website op te knappen, met leuke teksten, mooie foto’s en lokale annekdotes. We hebben ons verblijf in het guesthouse gratis gekregen, waarvoor dank. Wat niet wegneemt dat we écht heel positief zijn over deze geweldige plek en alle meningen die hierboven worden gegeven, zijn volledig afkomstig van onszelf en helemaal waar. Try it yourself! Je kunt de website bereiken op www.intisisa.com.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

10 Comments

mams 19 mei 2015 at 13:09

Hi Edith en Jesus, wat een leuke reis maken jullie toch. Kleurrijk, afwisselend en vol aktieve uitjes. En natuurlijk ook werken in een prachtige omgeving. Heb je je laten verleiden om zo’n mooie ipad hoes te kopen of handig portemoneetje? Altijd weer leuk beelden te zien van jullie omgeving. Houje mams

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 24 mei 2015 at 00:52

Neen, geen iPad- of laptophoes aangeschaft… Ik moet me een beetje inhouden hier met de aankopen, want ik moet het nog vier maanden meeslepen… ;-) xx

Reply
Anne 19 mei 2015 at 17:01

Heeeeee, wat een cool verslag is dit ook weer! Genoten!!! Liefs! Super mooie en gave foto’s trouwens ook! (gemaakt door Jesús?) Ik hoop jullie snel weer op Skype te zien!!! Liefs

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 24 mei 2015 at 00:53

Ha, de foto’s zijn deze keer voornamelijk van mijn hand ;-) We zijn weer online na onze hike, hopelijk binnenkort skypen! xx

Reply
Mir 21 mei 2015 at 10:19

Mooi verslag en prachtige foto’s weer! Succes en geniet! Liefs

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 24 mei 2015 at 00:53

Thx Mir, het is heeeeerlijk hier! xx

Reply
Bea 23 mei 2015 at 07:35

Dat klinkt inderdaad als een plekje wat je niet zomaar over moet slaan! Alleen die gegrilde kippentenen, die misschien wel ;-) Veel plezier nog!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 24 mei 2015 at 00:56

Neeeeee, gatsie! Jesus heeft de kippentenen (natuurlijk) wel geprobeerd, die zei dat hij in Cuba wel ergere dingen had gegeten… Haha. Maar hij vond er niet veel aan ;-)

Reply
Anniek 25 mei 2015 at 10:25

Wow die eerste foto is echt prachtig! Mooi verslag weer!

Reply
Edith 26 mei 2015 at 13:38

Dank je Anniek! Guamote is echt zo fotogeniek, dar kun je zelfs met je ogen dicht nog goede foto’s schieten ;-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.