budgetpersoonlijkreizen

Persoonlijk: terugblik op vier maanden Belgrado

22 maart 2016 10 Comments

Pfoeh jongens, het is zover: ik ben weer terug in Nederland en Jesús zit weer in tropisch Cuba. Na bijna vier maanden in de Balkan zijn we allebei weer teruggekeerd naar ons eigen thuisnest! Heel gek om na zo’n lange tijd samen nu dus weer enkele maanden uit elkaar te zijn… Daarom is het vandaag tijd voor wat leuks: een terugblik op onze tijd in Belgrado! Hoe was het wonen-werken-reizen, wat was het leukst, wat het stomst, hoeveel kostte het, en nog meer.

belgrado-citytrip-servie-winkelstraat

Tijdens onze zes maanden in Ecuador en Bolivia schreef ik elke maand een persoonlijke update over ons wel en wee, waarbij ik de punten wonen-werken-reizen-lief zijn langs liep. Dat zal ik voor deze post ook weer doen.

Maar eerst: ons dagbudget! Ook dat is een favoriet onderdeel van mijn blogs. Wie mij een beetje kent, weet dat ik heel erg hou van dagbudgetten. Voor elke reis bepaal ik hoeveel we per dag mogen uitgeven aan eten-drinken-slapen-reizen-entertainment en eerlijk is eerlijk; het bijhouden van de uitgaven in de app Trail Wallet is voor mij echt een soort verslaving. Zelfs tijdens mijn twee maanden in Nederland eind 2015 hield ik mijn uitgaven keurig elke dag bij… En daar ga ik komende maanden ook gewoon mee door denk ik, haha.

servie-terugblik-dinars-geld

Fotocredits: InSerbia.info

Wat kost het?

Dan nu de grote hamvraag over onze tijd in Belgrado: hoeveel heeft het gekost? Eerder deelde ik al dat we in Ecuador en Bolivia allebei zo’n €40 per dag kwijt waren, met z’n tweetjes (check de links voor de budgetposts van beide landen). Van tevoren had ik voor de Balkan (natuurlijk) ook weer een dagbudget opgesteld. Het leek me fijn als we ook hier op €40 per dag uit zouden komen – met z’n tweeën dus – maar ik wist niet goed of dat haalbaar zou zijn in een Europese stad. En weet je waar we op eindigden….? – tromgeroffel – op €38,40 per dag! Oftewel €19,20 per persoon per dag, dus zo’n €1140 per maand. Niet slecht hè? Met z’n tweetjes; daar kan in Nederland niet eens in m’n eentje van leven.

Wat betaalden we van die €1140 per maand? Nou, dat laat de Trail Wallet-app heel handig zien:
– €450 aan huur voor ons Airbnb-appartement
– €350 aan eten & drinken (ook uit eten)
– €102 aan flexwerkuitgaven, oftewel koffiebars & lunchtentjes
– €91 aan transport
– €30 aan entreekosten & entertainment
– €117 per maand aan overig; kadootjes, kleding, toiletartikelen, etc.

De straat van ons appartement

WONEN

Vanaf eind november woonden we in Belgrado. De bedoeling was dat we een maand of twee in de Balkan zouden blijven en vervolgens begin februari door zouden reizen naar Sri Lanka. Naast Servië wilden we ook graag naar Macedonië en Montenegro, twee landen die ook visumvrij zijn voor Cubanen en grenzen aan Servië. Dit is er echter nooit van gekomen; we hebben de volle tijd van eind november tot half maart doorgebracht in Servië. Sterker nog: buiten twee nachtjes in Novi Sad en zes nachten in het plattelandsdorp Ćuprija hebben we de volledige tijd doorgebracht in Belgrado!

Heb je onze cityguide over Belgrado al gezien? Check hier voor deel 1, deel 2 en deel 3!

Waarom niet reizen?

Waarom, hoor ik je denken? Waarom hebben we niet wat meer gereisd in de regio? Goede vraag, en het is ook echt iets wat ik achteraf erg jammer vind. In onze update uit januari kun je lezen dat we ons masterplan omgooiden en besloten na de Balkan naar Nederland te gaan. We hebben geprobeerd een Schengenvisum voor Jesús te regelen in Belgrado, maar helaas werd de aanvraag afgekeurd. Daarom zitten we nu weer allebei in ons eigen thuisland. Deze visumaanvraag betekende wel een heleboel papierwerk, van het regelen van een tijdelijk verblijfsvisum in Servië tot het vooral niets-fout-doen op het gebied van stempels. Elke toerist in Servië moet zich officieel registreren bij de overheid en normaal gesproken gebeurt dit automatisch in een hotel. Verblijf je echter in een Airbnb, dan moet je jezelf registeren bij een politiebureau. Best wel veel gedoe, vooral als je een huisbaas hebt die zelf niet geregistreerd staat op jouw adres en je dus naar zijn geboortedorp moet om je registratie officieel te regelen… Wat dus ook betekende dat we élke keer als we Belgrado enkele dagen uit zouden gaan en weer terug zouden keren, we opnieuw moesten registreren. Dat vonden we echt heel veel gedoe en dus hebben we nauwelijks andere plekken in Servië bezocht.

papieren-schengen-visum-jesus

Reizen naar Montenegro of Macedonië was nóg ingewikkelder, want ondanks dat Jesús met zijn tijdelijke verblijfsvergunning wel de grens kon oversteken, liep ik met mijn paspoort het risico dat ze me het land niet meer in zouden laten als ik er eenmaal uit was. Een lang verhaal waar ik jullie niet mee zal vermoeien, maar het maakte het reizen wel wat te complex. Oftewel: het verkennen van de Balkan blijft op de bucketlist staan, want die hebben we nu niet kunnen afvinken!

WERKEN

Hoe stond het met het werk tijdens deze maanden in Belgrado? Tijdens mijn twee maanden in Nederland van half september tot half november zat ik propvol met opdrachten en ook voor deze vier maanden in de Balkan had ik een leuke hoeveelheid werk klaar staan. Wat voor werk dat dan is? Nou, ik schrijf onder andere reisartikelen, zoals bijvoorbeeld deze en deze. Maar ik heb ook meegeschreven aan een Italiëprogramma voor reisorganisatie Zomerzin, ik heb marketingwerk gedaan en bouwstenen over walvisspotten in het oosten van Canada vertaald. Daarnaast bouw ik af en toe websites, help ik om blogs en portfolio’s op te zetten en geef ik advies over Facebookstrategieën. Hartstikke leuk om zoveel afwisseling te hebben in mijn werk!

website-teksten-content-zomerzin-italie-1

Ook met mijn eigen blog ben ik de afgelopen maanden heel erg druk geweest. Ik krijg vrijwel elke dag vragen binnen van reizigers die tips willen over reizen naar Cuba, huurauto’s en casas particulares of welke reisroute ik zou aanraden bij hun specifieke wensen. Hartstikke leuk, want ik help graag, zéker als het om Cuba gaat. Daarnaast zijn Jesús en ik ook druk geweest met het opzetten van zijn website VisitaVinales.com waarop casas particulares en excursies van zijn familieleden in Viñales staan. Ondertussen zijn er al een boel Nederlandse en buitenlandse gasten op bezoek geweest bij zijn familie, zo leuk om die verhalen te horen! Van zijn ooms en tantes, maar ook van de blije gasten als ze weer terug zijn. Daar gaan we dit jaar dus zeker mee door.

servie-belgrado-sneeuwpop-jesus

Wat vonden we top?

Belgrado was echt een leuke stad om in te wonen, daar zijn we het allebei over eens. Van tevoren vond ik het spannend, hoe de stad zou zijn. Ik had een vrij grauw oostblok-beeld van Belgrado, was daarnaast ook nog eens een beetje bang voor een strenge winter in de Balkan… Plus dat werkelijk IEDEREEN tegen me zei, na het horen van onze plannen: Wat, Belgrado?! Waarom?! Maar eigenlijk vonden we de stad allebei al vrij snel hartstikke fijn. Dat had absoluut te maken met ons Airbnb-appartement, want daarin voelden we ons direct thuis. Om de hoek van ons huis waren twee lokale kioskjes waar we onze dagelijkse boodschappen deden en de winkeljuffrouwen vonden ons reuzeinteressant. Ook de lokale kapper, bakker, koffiebar en supermarkt voelden al snel als ‘onze plekjes’. Ondanks dat we na vier maanden werkelijk nog geen tien woorden Servisch kunnen, hebben we ons altijd heel welkom en thuis gevoeld. Dat was denk ik de grootste positieve ervaring van onze tijd in Belgrado.

Wat we verder ook nog top vonden: de afwasmachine in ons appartement (ik heb bijna gehuild toen ik die weer moest achterlaten, zo erg haat ik afwassen), de caramel latte’s in onze favo bar, onze nieuw gemaakte Cubaanse en Servische vrienden, superlekker vers brood elke ochtend voor 25 cent, het dikke pak sneeuw dat in januari viel (check ook dit artikel over wat Jesús van de winter & de sneeuw vond!), superluxe uit eten met een eindrekening van €35 en de prachtige uitzichten over de Donau en Sava vanaf het Kalemegdan Fort in het centrum.

belgrado-terugblik-kalemegdan-fort

En wat vonden we minder?

Hmmm dat is een lastige. Sowieso het feit dat we maar zo weinig hebben gereisd; daar werd ik als rasechte reisexpert natuurlijk al binnen enkele weken heel chagrijnig van. Die stomme bureaucratie was ook niet top, zowel bij het registreren van ons woonadres in Belgrado als natuurlijk het hele traject om een Schengenvisum voor Jesus te regelen. Andere tegenvallers: onze boete in het openbaar vervoer (we zijn in vier maanden één keer gecontroleerd en hadden toen niet ingecheckt), de lelijkheid van sommige oostblokgevels en het gebrek aan lekkere kaas in de supermarkt. Geen slechte score toch, in vier maanden tijd?

LIEF ZIJN SAMEN

Tijdens ons verblijf in Belgrado hebben we besloten om Nederland ons volgende reisdoel te maken, dus er twijfelt vast niemand aan of we elkaar ondertussen nog steeds lief vinden ;-) Ik vond het van tevoren best spannend om samen in een ‘Europese’ setting te zitten, waarbij we niet zozeer reizen maar eerder even écht wonen. Samenwonen dus, in een echt huis, met een lokale buurt, een leven waarin gewerkt en gekookt wordt en waarin we veel op elkaar aangewezen zouden zijn. Na de eerste maand bleek al dat we ons daar allebei heel erg fijn bij voelden en vanaf toen begon Nederland in beeld te komen als volgende bestemming. Ik had deze afgelopen vier maanden meer werk te doen dan in Ecuador & Bolivia, waardoor ik veel meer werkritme had. Jesús had ook meer om handen, met een Nederlandse online taalcursus, zijn eigen website en het ‘leren wonen’ in een grote Europese stad en zijn eigen weg weten te vinden. Daarnaast hebben we ons best gedaan om in Belgrado mensen te leren kennen en een sociale kring op te bouwen. Dat ging hartstikke goed en ik merkte dat we samen weer een hele nieuwe ‘dimensie’ kregen, zeg maar. Sommige mensen zouden het ‘burgerlijk’ noemen ;-) We kijken er in ieder geval enorm uit om deze nieuwe dimensie binnenkort in Nederland drie maanden uit te gaan testen!

belgrado-sneeuw-wij-samen

En wat vond Jesús ervan?

Natuurlijk willen jullie allemaal heeeeeeel graag weten wat Jesús er nou van vond, ons Europese avontuur. Het interview dat ik na onze zes maanden in Ecuador & Bolivia met hem deed, is nog steeds een van mijn best gelezen artikelen. En daarom hebben we besloten een deel twee te doen! Je vindt ‘em hierrrrr > interview met Jesús: hoe beviel het in Servië?

Hopelijk vonden jullie het leuk om onze persoonlijke update te lezen. Binnenkort komen er weer reisartikelen, beloofd!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

10 Comments

Kaak 22 maart 2016 at 16:53

Te lief die foto van jullie saampjes!

Reply
Edith 26 maart 2016 at 20:42

Dank Kakie :-)

Reply
eline 22 maart 2016 at 22:56

Haha briljant verhaal. Leuk om je morgen life te zien!!! Liefs Eline

Reply
Jessica 23 maart 2016 at 00:17

Je had al een hoop updates gegeven afgelopen zaterdag, maar het blijft leuk om te lezen! :) Ik ben trouwens ook echt verslaafd aan mijn budget-app haha. Blijft toch altijd leuk als je een dag onder je budget zit (zodat je er de volgende dag weer zwaar overheen kunt gaan met wijntjes drinken in de stad)

Reply
bohemiandreams.nl 23 maart 2016 at 08:21

Wauw, wat een mooi artikel meis! Wat een gedoe was dat, registreren in een AirBnb en naar een geboortedorp van de eigenaar afreizen, geez! Niet ideaal. Hopelijk gaat het jullie lukken om hem hierheen te halen. Fijn dat het allemaal zo goed bevallen is! En ja… af en toe is minder reizen ook gewoon prima. Vind het zo tof hoe je gewoon overal artikelen voor schrijft! Kan nog veel van jou leren haha, ik ben zo zoekende daarin.

Reply
Edith 26 maart 2016 at 20:44

Dank Debby! Soms zijn het ook gewoon tevéél artikelen hoor, dan moet de inspiratie echt uit mijn tenen komen. Daarom vind ik het heel leuk om het af te wisselen met projectmanagement en website knutselen, dat houdt mij blij en scherp. En ik denk dat die hele visumprocedure nog wel drie maanden gaat duren… Dus voorlopig is einde nog even niet in zicht :-( Hoe lang moet jij nog wachten voordat jouw Mr Latino weer in het land is?

Reply
Antonette 26 maart 2016 at 17:59

Welkom terug in Nederland! Ik vind het jammer dat veel mensen (m.n. Nederlanders) zo’n ‘oostblok’ idee hebben, wij hebben ooit gereisd door Slowakije en Polen en dat is ZO mooi! Maar men wilde er weinig van horen, want het zou vast ‘heel oostblok’ zijn.
Goed zeg, zo’n dagbudget. Wij doen dit alleen op reis en eigenlijk had ik in Tasmanië ons voor het eerst sinds tijden een budget opgelegd van AUD 75 pp/dag. Hier hebben we uiteindelijk alles van gedaan, van luxe slapen tot kamperen en reizen met de bus en uit eten gaan. Martijn is er niet zo van en als ik dan zei ‘we kunnen ook gewoon zelf koken’ zei hij vaak ‘dan betaal ik het uit eten gaan wel’… dat dus haha!

Reply
Edith 26 maart 2016 at 20:49

Dank Anto! Ik ben nog steeds niet tot over m’n oren verliefd op Oost-Europa hoor… Praag vond ik zelfs maar weinig aan (ik heb het in een eerder blog opgebiecht, maar ik lijk de enige in NL te zijn die er zo over denkt!) Van Polen heb ik weinig gezien en in Slowakije ben ik nooit geweest, dus wie weet haalt dat me in de toekomst over de streep ;-) En haha, dat jij dan zelf wil koken en Martijn het uit eten gaan uit eigen zak betaalt, te grappig. Wij letten best op ons geld, maar hebben het gevoel dat we er in Belgrado niks om gelaten hebben. Ik vraag me altijd af hoe extreme budgetreizigers dat doen… Daar lijkt me dus echt geen lol aan, want dan kan er écht niks. Lijkt me zo zonde!

Reply
lottevdw 8 april 2016 at 14:47

Ik had in Den Bosch al een hoop updates meegekregen, maar blijft leuk om te lezen. :-) Hoe vlot het met het visum van Jesus? Ik duim mee!

Reply
Edith 9 april 2016 at 12:43

Hi Lotte, ik heb net gister een update geplaatst! :-) Het bezwaar tegen de beslissing van de immigratiedienst is afgelopen maandag ingediend, en nu moeten we twee maanden wachten op een nieuwe uitspraak over het toeristenvisum… Spannend!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.