inspiratiepersoonlijk

Traveltag: mijn muzikale reisherinneringen

12 maart 2016 6 Comments

Onlangs vroeg Ivonne van reisblog My Footprints mij naar mijn muzikale reisherinneringen: welke liedjes brachten voor mij bijzondere herinneringen naar boven over verre reizen en avonturen? Ik moest even graven, maar toen schoten er al gauw allerlei liedjes m’n hoofd binnen en voor ik het wist zat ik uren te googlen op exotische Bollywoodvideoclips… Heerlijk!

Om-Shanti-Om-2007-Movie

Ik hou ervan naar lokale muziek te luisteren als ik op reis ben. En dan geen traditionele volksmuziek, maar lokale popmuziek. Vooral de laatste jaren heb ik er een handje van om een Spotify-playlist aan te leggen per reis. Bijvoorbeeld van Brazilië of van Cuba > check de links voor mijn playlists! Ik maak ‘em al voordat ik op reis ga om in de mood te komen, maar ik vul ‘em naderhand ook aan met liedjes die ik op reis in het land veel hoorde. Ik zal voor een paar mijn reizen eens een goede song uitkiezen!

Brazilië > Bruninho e Davi & Michel Teló – Vamo Mexê

Eerder schreef ik al een artikel over mijn soloreiservaring in Brazilië, waarmee ik mijn 30e verjaardag vierde en een goede vriendin van mij ging opzoeken die in Rio de Janeiro woonde. Eerder dat jaar ging ik ook al samen met een collega naar Brazilië en we waren allebei helemaal fan van de lokale Braziliaanse muziek. Vooral de muziekstijl ‘sertanejo’ bleek aan ons besteed: pop, een vrolijke beat, maar ook hier en daar een accordeon en cowboyhoed. Het is vooral populair in het Braziliaanse binnenland en in het zuiden. Michel Teló, in Nederland vooral beroemd van het nummer Ai Se Eu Te Pego, behoort tot de sertanejo. Mijn favonummer dat direct goede herinneringen terugbrengt is van Bruninho e Davi ft. Michel Teló: Vamo Mexê. Oftewel: let’s get moving! Check toch ook vooral deze clip… Hoe kun je daar nou níet vrolijk van worden?

Cuba > Marc Anthony – Vivir la Vida

Ik ben ondertussen zes keer in Cuba geweest, dus ook daar is de lokale muziek me niet vreemd. Ik hou niet zo van de Buena Vista Social Club of Polo Montañez, maar wel van wat modernere salsa of mix met reggaeton. Het nummer dat voor mij het meest met Cuba verbonden is, is Vivir la Vida van Marc Anthony. Dit nummer heb ik het jaar na mijn eerste Cubareis platgedraaid en knalt ook in Cuba zelf nog steeds regelmatig uit de speakers in een lokale bar of volkswijk. Als ik het hoor, ben ik gelijk weer in Cuba. Het nummer zelf is niet Cubaans – Marc Anthony is Puerto Ricaans – maar het nummer is megapopulair in de volledige Caribbean.

Cuba > Sheena & Insurrecto – Dale Palo

Goed, Marc Anthony is dus geen Cubaan… En ik vind dat er toch wel echt een Cubaans nummer in deze lijst moet staan. Het is lastig kiezen, maar dan ga ik toch voor Sheena & Insurrecto met Dale Palo. Er zijn heel veel Cubaanse top 40-songs die ik leuk vind, maar van Dale Palo ga ik spontaan wiebelen op mijn stoel. Of swingen achter het aanrecht, wat je wilt ;-) Ik herinner me een taxirit van Havana naar Varadero Airport, waarbij de lokale taxi een hypermoderne wagen was met zelfs portable dvd-speler ingebouwd in het dashboard. Zo kon ik op de laatste dag van die Cuba-trip niet alleen nog eens luisteren naar alle lokale hits, maar ook de videoclips bekijken. Deze van Dale Palo is behoorlijk grappig!

Azië > Colbie Caillat – Bubbly

In Azië heb ik dan weer wat minder met de lokale muziek. Tijdens mijn reizen door Thailand, Cambodja, Indonesië of Nepal luisterde ik niet echt naar plaatselijke top 40-toppers. Eerder naar relaxte reisfavorieten als Jack Johnson en Jason Mraz. Nog steeds als ik een van deze nummers hoor, kan ik m’n ogen dichtdoen en weer even in een heerlijk tropisch klimaat in een willekeurig Aziatisch land in een handmat bungelen. Heeeeerlijk. Mijn favoriet uit dit genre is Bubbly van Colbie Caillat. En dat zet me gelijk aan het denken: bij mijn volgende Azië-trip ga ik me wat meer verdiepen in de lokale popmuziek. Beloofd.

India > Bollywood!

Er is wel een uitzondering op het bovenstaande verhaal, namelijk: India! I LOVED alle Bollywoodmuziek en vooral -films in India. En ik ben dan ook nog lang in de ban geweest van Bollywood. Tijdens mijn reis door India ben ik in Jaipur naar de grootste Bollywoodbios van het land geweest en dat was echt drie uur lang één groot feest. De film was in het Hindi en ik begreep er geen snars van, maar de muziek was geweldig, iedereen danste op zijn stoel en de popcorn vloog gezellig in het rond. Wie nog nooit een Bollywoodfilm heeft gezien: ruim een thuisbios-avondje in voor de film Om Shanti Om. Hij stamt uit 2007 maar is nog steeds een topper!


Zijn er liedjes die bij jou speciale reisherinneringen oproepen? Post ze hieronder, ik ben altijd nieuwsgierig! Of als je een blog hebt: neem zelf de tag ook over! Link dan even naar het originele artikel van Ivonne van My Footprints.

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

6 Comments

Robert | Traveljunks 13 maart 2016 at 09:47

Oeh, daar schieten me er twee meteen binnen. Van het eerste droom ik meteen terug naar de busrit door de magistrale binnenlanden van Laos en de tweede van het elke nacht om half drie wakker worden door hetzelfde nummer in de nachtclub in de rosse buurt van Sydney onder ons..

Reply
Edith 13 maart 2016 at 17:14

Blog, blog, blog! Al is het alleen al omdat je me direct nieuwsgierig maakt :-)

Reply
ivonne 13 maart 2016 at 21:35

Leuk dat je de tag hebt ingevuld! Handig dat je er links naar de nummers bij hebt gedaan want ik ken ze geen van allen ?. In Jaipur gingen we ook naar de film maar het publiek was tam en er werd niet gedanst enzo, best wel een afknapper want ik hadhet me dus voorgesteld zoals jij het beschrijft.

Reply
Edith 13 maart 2016 at 22:57

Haha, nee het zijn allemaal buitenlandse nummers maar ik luister ze thuis regelmatig! Good memories :-) En ik denk dat het bij Bollywood erg ligt aan de film zelf; wij waren toevallig echt bij een kaskraker en toen ging het dak er zo’n beetje af. Erg grappig!

Reply
Jessica 21 maart 2016 at 02:17

Wat een leuk lijstje om te lezen (en waarschijnlijk ook om op te stellen). Vivir la vida is inderdaad onwijs populair in de Caribbean. Logisch ook, want je gaat van dat nummer direct swingen. VOY A BAILAR!

Reply
Edith 21 maart 2016 at 11:26

Ja he, dat nummer is echt al dik twee jaar enorm populair. Maar blijft heerlijk!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.