budgetplanreizentips

Geldzaken tijdens je Cubareis – CUP’s en CUC’s

5 maart 2016 76 Comments
cuba geld 2021 - pesos

Laatste update: januari 2021

Cash, creditcards of pinnen?

Via mijn blog krijg ik regelmatig ik de vraag hoe het in Cuba nou precies geregeld is met dat gekke geld. Er zijn twee verschillende valuta in omloop, pinautomaten schijnen er niet te werken, lange rijen voor de bank… Hoe werkt dat tijdens je reis? En wat is nou het laatste nieuws hierover? Ik zal mijn best doen hier vanuit mijn eigen ervaringen wat meer licht op te werpen!

[NIEUWS]

Per 1 januari 2021 is de valuta CUC afgeschaft in Cuba! Je leest een nieuwe update over geldzaken in Cuba in het volgende artikel:

CUP’s en CUC’s

Allereerst maar eens over die rare duale economie. In Cuba zijn inderdaad twee valuta in omloop: eentje voor de Cubanen, waarmee zij in hun dagelijks leven allerlei benodigdheden kunnen aanschaffen. Deze munt heeft verschillende namen: Cubaanse peso, ‘moneda nacional’ of de officiële benaming CUP. Om de lokale economie en de toeristeneconomie zoveel mogelijk van elkaar gescheiden te houden, heeft meneer Castro bedacht dat toeristen een eigen munteenheid moeten gebruiken in Cuba. Deze munt heet de peso convertibel, oftewel de CUC. Deze laatste wordt soms door Cubanen ook wel ‘dollar’ genoemd (omdat de waarde van 1 CUC gelijk staat aan 1 Amerikaanse dollar), maar soms wordt de CUC ook wel ‘peso’ genoemd. En dan wordt het een beetje ingewikkeld… Want de lokale Cubaanse CUP wordt ook vaak simpelweg peso genoemd. Juist ja.

Ter info: een CUP is een vijfentwintigste waard van een CUC. Dus met de huidige wisselkoers van vandaag betekent dat: 1 CUC = ongeveer €0,87 en 1 CUP = €0,03.

Lees ook: Wat kost dat nou, zo’n reis naar Cuba?
cuba-kosten-budget-mural

Meestal kun je aan het product wat je wilt kopen, wel afleiden welke muntsoort je moet gebruiken. Zo worden alle lokale producten voor het alledaagse Cubaanse leven in lokale peso (dus CUP) afgerekend: brood bij de bakker, zakken rijst, blokken zeep, groente en fruit dat op straat wordt verkocht. Het zijn dingen die je als toerist waarschijnlijk niet zal kopen. Er zijn ook een aantal restaurants waar je in lokale peso/CUP kunt betalen, maar dit zijn er niet veel. Daarbij is de kwaliteit van het eten in deze restaurants vaak nogal beroerd, dus je wíl er eigenlijk ook niet eten.

Toeristische producten worden afgerekend in pesos convertibles (dus CUC). Dit zijn hotelovernachtingen, maar ook nachten in een casa particular. Bijna alle restaurants, paladares (huiskamerrestaurants – zie ook dit artikel voor mijn tips voor de leukste paladares!) en snackbars rekenen met CUC. Winkels zijn in Cuba nogal een zeldzaamheid – voornamelijk omdat Cubanen zelf veel producten via staatsgerunde uitgiftepunten op de bon kunnen krijgen – maar áls ze er zijn koop je de producten in de winkel vaak met CUC. Ook Cubanen die hier winkelen moeten in CUC betalen, omdat het in deze winkels vaak om ‘luxeproducten’ gaat (shampoo en deodorant en geïmporteerde koekjes vallen onder luxeproducten, echt waar). Wasmachines, kleding, huishoudelijke spullen, het zijn allemaal luxeproducten en dus koop je ze alleen met CUC.

Op zoek naar tips voor leuke casas? Check dan Mijn favoriete casas particulares in Cuba

Kun je als toerist iets kopen met CUP?

Ja, dat kan zeker. Het is wel toegestaan om als toerist dingen te kopen in lokale peso/CUP (of misschien wordt het door de vingers gezien, dat kan ook), hoewel er wellicht niet veel producten zijn die je daadwerkelijk zou willen kopen. Wat ik zelf tijdens mijn reizen wel eens koop in CUP: een pizza bij een straatkraampje (ook wel een ‘peso-pizza’ genoemd), fruit bij de groenteboer of een glaasje suikerrietsap bij de ‘guarapo’-kraam. Omdat mijn vriend Cubaans is weten we ook nog wel eens taxiritten met van die mooie oldtimerstaxi’s te regelen in CUP, maar veel meer is het eigenlijk niet. Ik denk dat de meeste reizigers aan zo’n €10 in CUP voor de hele reis genoeg hebben om af en toe eens een pizza of tros bananen te kopen, als de gelegenheid zich voordoet. Je kunt tegenwoordig ook steeds vaker met CUC afrekenen bij zo’n straatkraampje, hoewel de kans dan groot is dat je je wisselgeld in CUP terugkrijgt.

cuba-eten-tips-straatstalletje-fruit

En hoe kom ik aan geld?

Het allerbelangrijkste advies: neem naast je bankpassen ook cash geld mee. Echt waar, ik werk voor een reisorganisatie en je wilt niet weten hoe vaak wij verhalen horen over klanten die zonder geld kwamen te zitten in Cuba… En dat wil je echt niet. Ik reken zelf meestal van tevoren uit hoeveel geld ik ongeveer nodig heb – zie ook mijn blogpost over de kosten van reizen door Cuba – en ik neem ongeveer een kwart daarvan in cash euro’s mee. Neem GEEN Amerikaanse dollars mee, want daar betaal je ter plekke extra 10% boete voor om in te wisselen (i.v.m. de Cubaans-Amerikaanse sancties).

In Cuba veranderen momenteel dingen behoorlijk snel. Toen ik er in december 2015 was, waren er slechts enkele pinautomaten die alleen geschikt waren voor lokale Cubaanse pinpassen. Maar sinds 2016 is het mogelijk om bij pinautomaten geld op te nemen met VISA creditcards, en sinds begin 2017 ook met MasterCard creditcards. Sterker nog: in september 2017 lukte het mij zelfs twee keer om met mijn Nederlandse Rabobank bankpas geld op te nemen in deze pinautomaten! Lezers van mijn blog hebben aangegeven dat ABN-AMRO in ING-passen ook werken. Tip: je kunt in Nederland alvast de app Maps.me downloaden en dan de kaart van Cuba downloaden. Dan kun je in Cuba offline op de kaart pinautomaten zoeken zonder internet te gebruiken. Werkt als een tierelier en vond ik echt ideaal!

Maar goed, that said, het blijft natuurlijk wel Cuba: dat het vandaag werkt, betekent niet dat het dat morgen ook doet. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven in Cuba. Daarom zou ik de komende tijd nog niet 100% gaan vertrouwen op deze pinautomaten. Want een stroomstoring of probleem met de verbinding komt in Cuba regelmatig voor, net als een lege [pinautomaat waar geen geld meer uitkomt… Zo lukte het mij tijdens mijn reis wel om te pinnen in Viñales en Sancti Spiritus, maar niet in Santa Clara (stroomuitval) en Baracoa (automaat leeg). En toen was ik blij dat ik contante euro’s bij me had om te kunnen wisselen.

Buiten de pinautomaten kun je je MasterCard creditcard ook gebruiken om CUC’s op te nemen aan de balie bij een bank of wisselkantoor. Met je creditcard en paspoort ga je dan de bank binnen en hier kun je bij een bankmedewerker een geldbedrag opnemen. Let op: Amerikaanse creditcards zoals American Express of Diner’s worden in Cuba nergens geaccepteerd. Ik ga zelf altijd naar de Cadeca (de Casa de Cambio), dit geldwisselkantoor zit in elke grote stad en is gewend aan toeristen. Maar bij veel banken kan het volgens mij ook. Voor het opnemen van geld met je creditcard betaal je trouwens nog wel wat toeslag. Buiten de Cubaanse transactiekosten van ongeveer 3% (die betaal je ook voor euro’s omwisselen) rekent je eigen Nederlandse bank waarschijnlijk ook nog kosten van een paar procent. Cash gebruiken is dus goedkoper.

Ohja, nog een kleine waarschuwing: houd rekening met de openingstijden van de Cadeca’s en banken. En reken er dan voor de zekerheid ook maar op dat je waarschijnlijk wel zo’n half uur buiten in de rij moet staan voordat je aan de beurt bent. Bijna alle Cadeca’s houden ’s middags een uur lunchpauze en op zondag zijn de meesten ook gesloten; de exacte tijden wisselen per kantoor dus check dit vooral even in je Lonely Planet. Mijn tip: begin op tijd met plannen als je nieuw geld nodig hebt, anders kom je misschien alsnog in de problemen. Probeer op tijd uit of de pinautomaat werkt, en niet als je nog maar 50CUC over hebt. Mocht alles mis gaan, dan kun je dan alsnog met je contante reserve-euro’s naar de Cadeca om te wisselen.

Lees ook: Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?
blog-cuba-plaza-revolocion

Veiligheid met zoveel geld op zak

Ook een vraag die me vaak gesteld wordt: als je veel cash euro’s bij je hebt, moet je dan enorm oppassen dat je niet wordt bestolen? Om eerlijk te zijn heb ik dat gevoel nog nooit gehad. Ik heb wel eens gehoord dat andere toeristen geld zijn ‘kwijtgeraakt’ in hun casa particular, waar het wellicht uit hun kamer gestolen zou zijn. Maar die verhalen zijn absoluut eerder uitzondering dan regel. In Nederland wordt ook wel eens iemand gezakkenrold, maar het merendeel van de mensen gebeurt niks. Een kwestie van pech. Ik laat zelf eigenlijk altijd mijn euro’s in mijn bagage in de casa, maar zorg er wel voor dat ik het geld verspreid over verschillende vakken en tassen (en daar houd ik dan een briefje van bij, want anders weet ik nooit meer waar al die eurobiljetten verstopt zijn, haha). Het meenemen de straat op voelt voor mij onprettiger, dan laat ik het liever in de kamer.

Conclusie: bankpassen én cash geld mee

Klinkt een beetje ingewikkeld allemaal hè? Dat is het soms ook wel. Reizen door Cuba is nog steeds behoorlijk avontuurlijk – een all-inclusive zonvakantie wellicht daargelaten. Mijn voornaamse boodschap is: denk even goed na hoeveel geld je nodig hebt, neem je bankpas én een creditcard mee voor de zekerheid ook een goede hoeveelheid cash. Vertrouw nooit helemaal op je passen want daar is Cuba gewoon nog niet helemaal klaar voor. En geniet er vooral ook van, want het heeft echt wel zijn charme om weer een beetje ‘oldskool’ rond te reizen met cash geld op zak. Mensen zeggen niet voor niks dat reizen door Cuba voelt alsof je even ‘terug gaat in de tijd’!

blog-cuba-santiago-schoolbus

Lees ook: Geld in Cuba | Groot nieuws: dubbele valuta afgeschaft in 2021


Verder lezen over Cuba? Neem ook eens een kijkje bij deze artikelen:
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba
> Internet in Cuba – hoe zit het nou precies?
> Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten
> Cuba | Mijn Havana hotspots!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

76 Comments

Anne-Marie 5 maart 2015 at 08:30

Hoi Edith, dank weer voor deze inside info :) Ik was van plan ook dollars mee te nemen, maar kan dus beter de goede oude euro gebruiken. Wat ik vaker doe als ik geldbedragen op mijn kamer laat, is de biljetten in mijn backpack verspreiden en dan met een hangslotje (dat je voor je travelpack gebruikt) de tas afsluiten. Ligt het niet in het zicht en je moet dan extra handelingen verrichten om het geld te krijgen. Hoewel ik van nature nogal goed van vertrouwen ben, weet ik ook dat gelegenheid de dief maakt, in welk land je ook bent. Nogmaals dank voor je blog! Ik blijf je volgen :) Groetjes, Anne-Marie

Reply
Edith 5 maart 2015 at 09:56

Hi Anne-Marie, dank voor de goede tips over slotjes! Dat doe ik zelf meestal ook. En Amerikaanse dollars zou ik absoluut thuis laten, daar betaal je 10% extra ‘straf’-commissie op. Gewoon lekker euro’s meenemen dus!

Reply
Linda | Meisje van de Wereld 5 maart 2015 at 17:04

Wij zijn toen inderdaad ook met een bak met geld die kant opgegaan. De reactie van m’n ouders was: zo deden wij dat vroeger altijd! En het was even wennen, maar ik heb me nooit onveilig gevoeld met al dat contante geld. Het heeft ook wel weer z’n charme en hoort toch ook wel een beetje bij Cuba!

Reply
Edith 5 maart 2015 at 17:37

Helemaal mee eens Linda!

Reply
nancy alexander 16 april 2015 at 13:21

Ik kreeg op het een gegeven moment voor elkaar om aan lokaal geld te komen, maar mocht er nergens mee betalen. Maar ach, het blijft een mooi souvenir.

Een van de leukste geld “vergissingen” was in een of ander pizzatentje. Bediening was erg Cubaans, oftewel heeeeel erg langzaam. Maar de pizza’s waren redelijk lekker. Een beetje aan de kleine kant. Nemen we er nog een, keken mijn man en ik elkaar aan….eerst maar eens even vragen wat ze kosten. Kregen we een rekening van 40 peso. 40?. Wat…2 pizza’s en 2 blikjes Cubaanse cola kosten 40 USD (ter info: de dollar stond toen nog hoog). Na wat discussie bleek het te gaan om de lokale pesso. Omgerekend betaalden we toen iets van in totaal eur 6,50. Te veel als je het netjes omrekendt maar voor ons goedkoop genoeg.

De leukste “verwarring” was in Cuba. Daar is een hele goede ijssalon net 3 ingangen. 2 voor Cubanen, 1 voor toeristen. Ik hou niet zo van die voortrekkersrol, dus wij gingen in de Cubaanse rij staan. Na ca. 45 minuten in de brandende zon, mochten we naar binnen. Tijdens het wachten raakten we in gesprek met de mensen om ons heen. Bij het binnengaan ontstond er paniek…te blank, te licht haar, te blauwe ogen en een fototoestel. Het woord toerist stond nog net niet op ons voorhoofd geschreven. Onze nieuwe vrienden sprongen voor ons in de bres. We waren er op hun uitnodiging. Toen mochten we er alsnog naar binnen. Wat bleek. Bij het toeristengedeelte betaal je 5x zoveel voor het zelfde ijsje… onze Cubaanse vrienden stelden het zo op prijs dat wij net als hun in de rij wilden staan, dat zij uiteindelijk alles betaald hebben (waar wij het niet mee eens waren uiteraard). En wij waren een ervaring rijker.

Let erop dat je als je wilt gaan tanken je op zoek gaat naar een tankstation waar je:
* als toerist mag tanken (is in het oosten iets lastiger dan rondom Havanna-Varadero
* je kunt betalen met een creditcard
* en ze dan ook mastercard/avis accepteren. Mijn ervaring was dat het net altijd die andere was.
* er verbinding is om te betalen met je creditcard
* neem altijd voldoende geld mee in Cubaanse peso. Just in case.

Ik heb overigens in Havana 1 x kunnen pinnen. That’s it.

Reply
Edith 16 april 2015 at 23:26

Hi Nancy, bedankt voor je ervaringen en aanvullingen! Heel herkenbaar, de dubbele prijzen in lokale Cubaanse peso’s en CUC’s kunnen erg verwarrend zijn; soms zijn er zelfs twee verschillende menukaarten, waar wel een factor 10 verschil in kan zitten. En ijsjes halen bij de Coppelia is een sport op zich, dat is voor Cubanen een halve middag werk. Leuk dat jullie in de Cubaanse rij zijn aangesloten! Zo maak je het land in mijn ogen van dichterbij mee dan als je alleen maar steeds ‘de toerist’ bent.

Reply
Lois 26 juli 2015 at 15:56

Hi Nancy, het in toch verboden om Cubaans geld in te voeren? Maar om bij aankomst meteen aan te sluiten ad lange rijen die bij de luchthaven geld in te wisselen hadden ik bedacht om een klein bedrag (bijvoorbeeld €50) hier alvast in NL om te wisselen en dat zo in mijn koffer te stoppen dit om de 1e dag door te komen en de lange rijen te ontlopen. Zou dit serieuze problemen geven bij de douane? Ik hoor het graag.

Reply
Edith 26 juli 2015 at 19:07

Hi Lois, je kunt vanuit Nederland geen Cubaans geld meenemen, simpelweg omdat het hier niet te krijgen is. De Nederlandse geldwisselkantoren en banken beschikken niet over CUC en niet over CUP. Een tip om de lange rij bij de aankomsthal van de luchthaven te omzeilen: vaak is er in de vertrekhal van de luchthaven óók een wisselkantoor, waar veel minder mensen in de rij staan. In Varadero bijvoorbeeld loop je de aankomsthal uit, sla je linksaf, ga je een deur verder de vertekhal in en hier ben je in de helft van de tijd klaar met wisselen. En over dat wachten… ik zou zeggen: wen er maar aan, en welkom in Cuba ;-)

Reply
Linsay (dagboek van een avonturier) 30 juli 2015 at 19:28

Hoi iedereen,

Als ik dit allemaal lees heb ik écht helemaal zin om te vertrekken.
Cuba speelt al ff in men hoofd om naartoe te reizen.
Ik denk erover van te reizen met de fiets.
Iemand daar ervaring mee, is het aan te raden of niet?
Kun je vertrekken zonder vooraf overnachting te boeken?

thx!

Reply
Edith 30 juli 2015 at 21:51

Hai Linsay, wat leuk dat je overweegt naar Cuba te gaan! Ik ben tijdens mijn reizen in Cuba verschillende keren fietsers tegengekomen. Het land is behoorlijk vlak en de snelwegen zijn nagenoeg leeg… Dus je kunt er heerlijk fietsen! Wel een belangrijke tip: neem je eigen fiets mee, want goede fietsen zijn niet te huur in Cuba. Tenzij je van plan was op een roestige oude Russische fiets rond te touren… Dat zou een heel avontuur op zich zijn ;-) Wil je liever in een groep fietsen, dan zijn er verschillende touroperators die fietstours aanbieden, bijvoorbeeld Djoser of SNP. En reizen zonder vooraf overnachtingen te boeken kan prima, je kunt onderweg altijd wel een ‘casa particular’ (Cubaanse vorm van een bed & breakfast) vinden om in te overnachten. Veel plezier!

Reply
Linsay (dagboek van een avonturier) 31 juli 2015 at 15:23

Bedankt voor de reactie :)
Jammer dat ik €24 per dag moet betalen voor een roestbak.
Maar thuis staat hier ook zo’n exemplaar, dus daar moet ik een oplossing voor vinden.
Als ik nog vragen heb, dan kan ik hier alvast terecht! bedankt :)

Linsay
ik heb ook facebook: dagboek van een avonturier

Reply
elinekunnen 15 december 2015 at 16:22

Hoi!
Ik heb ook nog even een vraagje. Wij vertrekken over een week naar Cuba vanuit Mexico (zijn op rondreis voor een aantal maanden). Nu heb ik enkel een mastercard van Argenta en ik lees veel gemengde reacties of ik die wel/niet kan gebruiken in Cuba. Heeft iemand ervaring met zekerheid? Welke creditcard heb jij Edith?
We hebben ook geen euro’s, dus we zouden hier in Mexico dan beter Mex pesos naar euro’s wisselen als naar dollars neem ik aan? Of is het voordelig om gewoon Mexicaanse pesos te wisselen? Alvast bedankt!
Groetjes Eline

Reply
Edith 18 december 2015 at 21:56

Hai Eline, sorry voor het late antwoord! Je kunt een Mastercard in Cuba alleen gebruiken bij de Cadeca’s, oftewel wisselkantoren. Hier kun je binnen aan de balie, op vertoon van je paspoort, geld opnemen. Dat is, als er een elektronische verbinding is op dat moment… Soms is die er even niet! Als je wel kunt opnemen, zou ik je dus aanraden meteen en flink bedrag op te nemen, dan kun je even vooruit. Ik heb zelf met mijn Nederlandse Mastercard op deze manier vaak geld opgenomen bij de Cadeca. Verder is het absoluut aan te raden cash mee te nemen. Mijn Cubaanse vriend hier naast me op de bank zegt dat hij denkt dat Mexicaanse peso’s niet geaccepteerd worden, en euro’s absoluut beter zijn. Veel plezier met jullie reis!

Reply
Marcella 12 maart 2016 at 15:25

Wij hadden een bak geld mee naar Cuba. En eigenlijk vond ik dat maar niks. Wij zijn gewend om niks om te wisselen voor we vertrekken, en veel met creditcard te betalen of ter plekke te pinnen. Nu liepen we met 1400 euro rond… We hebben er veel van overgehouden, maar beter zo dan op zoek naar dat ene pinautomaat. Wij kwamen Duitsers tegen die er al urenlang naar zochten. Ik had de CUC’s trouwens altijd in een geldbuidel bij me. Werkte prima en voelde nooit onveilig.

Reply
Edith 12 maart 2016 at 18:48

Ja dat is wat ik zelf ook altijd zeg. Het KAN wel, ter plekke geld opnemen… Maar niet altijd, soms is er geen stroom, soms vind je geen bank die open is, soms doet de automaat het niet… Het is vaak gewoon veel ‘gedoe’. En ik vind het heel bijzonder hoe veilig ik mij in Cuba voel met zoveel geld op zak, terwijl ik dat inderdaad in een ander land nóóit zou doen. Fijn dat jullie ervaring hetzelfde is!

Reply
Isabel 20 april 2016 at 08:17

Hoi Edith, bedankt voor je tips! We hebben er veel aan gehad in Cuba (we zijn net een week terug). We zijn dan ook in Vinales verbleven bij familie van jouw vriend en hebben je vriend ook ontmoet. Leuk om te horen hoe enthousiast hij was over jou, je familie (je vader die spaanse berichtjes stuurt), Europa en.. Nederlandse kaas. Wij zijn in Havana tegen een gezellige paladar aangelopen met heerlijk eten: El Idilio (Calle G 351, Esquina 15 Vedado, Havana). Prijzen zijn vergelijkbaar met Sol Ananda in Trinidad, misschien leuk voor jullie voor de volgende keer? Bedankt voor je blogs! Vooral door mee blijven gaan :)

Groetjes Isa

Reply
Edith 20 april 2016 at 18:33

Hoi Isa, wat leuk dat je in Cuba bij de familie van Jesús hebt geslapen, én dat je Jesús ook hebt ontmoet! Hij vertelde er al vol enthousiasme over :-) En jeetje, zijn jullie helemaal naar Calle G in Vedado gelopen? Da’s best een flink eind, haha. Dank voor de tip van de paladar, ik ga in mei weer dus wellicht gaan wij ‘em ook even uitproberen!

Reply
Isabel 21 april 2016 at 10:16

Hoi! De casa was echt prachtig en dat was op de website al te zien dus bedankt voor de tip :) Hahaha nee we hebben dat niet gelopen, wij zijn gewoon tussen de locals in de bus gaan zitten / staan, voor 2 muntjes van 20 cent (CUP) per persoon! Veel goedkoper dan een taxi! ;) En dan op de hoofdstraat er uit en dan is Call G niet zo ver lopen. Lekker rustig wijkje, zonder schreeuwende Cubanen haha! Veel plezier!

Reply
d b 1 mei 2016 at 15:38

het goede nieuws is dat er idd pinapparaten zijn. in havana zowiezo 3, trinidad 2 en santa clara 5. je kunt alleen pinnen met visa en kost je 3,5% commissie.

Reply
Edith 1 mei 2016 at 16:35

Ja dat is goed nieuws! Helaas is het nog steeds niet volledig betrouwbaar, want ze werken ook wel eens niet… Maar als je een VISA card hebt, is het in ieder geval een mogelijkheid om de rij in de Cadeca te omzeilen! :-)

Reply
Anita 27 mei 2016 at 21:18

Hoi Edith, ik ga in juni maar een all inclusive hotel. Hoeveel euro’s moet ik ongeveer meenemen? Ik ben van plan om hooguit 2 excursies te gaan doen.

Groetjes Anita.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 28 mei 2016 at 13:27

Hoi Anita, als je naar een all-inclusive resort gaat heb je ter plekke bijna geen uitgaven meer. De prijzen van excursies wisselen heel erg, van 20 tot 100 euro. Ik zou zorgen dat je sowieso voldoende euro’s meeneemt, maar soms kun je ook een excursie in een hotel afrekenen met creditcard. Je kunt vast meer info krijgen bij de reisorganisatie waar je je vakantie geboekt hebt.

Reply
Anita 28 mei 2016 at 15:23

Dank voor je relatie,

Anita

Reply
Bea 7 juni 2016 at 15:32

Hallo Edith
Ook wij gaan naar Cuba naar een all inclusief hotel
We willen toch een auto huren en wat rond gaan .
Of kunnen we beter een privé chauffeur in huren ?
Hoe gaan we dat betalen creditcard of contant ?
Ook willen we een paar dagen duiken we hebben onze eigen spullen
Alleen geen lucht en lood.
En heb je toevallig een aanrader om zeker te gaan duiken ?l
Gr Bea

Reply
Edith 7 juni 2016 at 22:45

Hoi Bea, als je all inclusive in een hotel verblijft, is het misschien zonde om een auto te huren. Dan kun je denk ik beter af en toe een georganiseerde excursie boeken in je hotel, of een taxi met chauffeur om er een dag op uit te trekken. Betalen kan in je hotel in Varadero meestal wel met creditcard. Maar buiten je hotel is cash geld nog steeds king in Cuba, dus ik zou zeker ook euro’s meenemen. In Varadero zitten duikscholen waar je trips kunt boeken en hier kun je ook aanvullend materiaal huren. De mooiste plekken om te duiken in Cuba liggen bijna allemaal helaas wel een stuk van Varadero af. Het dichtstbij ligt de Varkensbaai, tussen Playa Larga en Giron, hoewel je bij Varadero ook wel kunt duiken. Veel plezier in Cuba!

Reply
Tanja 17 juni 2016 at 12:38

Hoi edit, wij gaan binnen kort 16 dagen naar Cuba all inclusief. We zijn verplan om excursies te doen in cuba enzo. Wat is je advies hoeveel geld we moeten mee nemen ? We nemen zowiezo creditcard mee. Grt

Tanja

Reply
Edith 20 juni 2016 at 09:42

Hoi Tanja, als je naar een all-inclusive resort gaat heb je ter plekke bijna geen uitgaven meer. De prijzen van excursies wisselen heel erg, van 20 tot 100 euro. Ik zou zorgen dat je sowieso voldoende euro’s meeneemt, maar soms kun je ook een excursie in een hotel afrekenen met creditcard. Je kunt vast meer info krijgen bij de reisorganisatie waar je je vakantie geboekt hebt.

Reply
Robert 30 juni 2016 at 17:05

Hallo Edith,
Binnenkort vertrekken we naar Cuba.
Heb je ervaring met het reizen naar het oostelijk deel van het land?
We willen graag richting Santiago De Cuba.
Alvast bedankt
Gr Robert

Reply
Edith 30 juni 2016 at 21:05

Hoi Robert, jazeker! We hebben een aantal weken doorgebracht in het oosten van Cuba. Een artikel over Santiago de Cuba staat al online: http://travelcreaterepeat.nl/santiago-cuba-tips-oost-cuba/. En die over Baracoa volgt een dezer dagen! Als je vragen hebt, mail me dan gerust op edith@travelcreaterepeat.nl.

Reply
Laurens 20 juli 2016 at 19:41

Hi Edith,

Over enkele weken gaan mijn vriendin en ik 3 weken door west Cuba touren. Wij hebben enkel de vlucht en auto geboekt en betaald en gaan er vanuit dat wij (gezamenlijk) nog eens EUR 2.000 a EUR 3.000 uitgeven daar (overnachtingen, eten, drinken, benzine e.d.). Wij beschikken over een Mastercard en zien het niet zozeer zitten om met deze hoeveelheid geld rond te lopen.

Ik ben daarom erg benieuwd naar wat jij zou denkt en zou doen;
– wat denk jij dat wij samen kwijt zijn voor 3 weken (grootste gedeelte overnachten willen we overnachten in casas)?
– hoe zou jij het met het geld doen (alles pinnen, klein bedrag pinnen, inzetten op mastercard?) en waarom op deze manier?

Ik ben erg benieuwd!!

Reply
Edith 20 juli 2016 at 21:09

Hoi Laurens, ik zal je zo even een mailtje sturen met wat info en tips over geld in Cuba!

Reply
maria 27 juli 2016 at 13:05

Hoi allen,

Wij (3) gaan binnenkort naar Cuba voor 3 weken. Hoeveel geld hebben we ongeveer nodig? We reizen 12 dagen met gehuurde auto en de rest met openbaar vervoer, voor eten, drinken, benzine, openbaar vervoer, excursies ….
In Trinidad willen we 3 dagen fietsen huren, heeft iemand ervaring met fietsen huren?
Ik ben zeer benieuwd naar reacties. Alvast bedankt.
Groet Maria

Reply
Edith 27 juli 2016 at 21:34

Hoi Maria, dat ligt er een beetje aan hoeveel je al van tevoren vastlegt en hoeveel je ter plekke nog moet betalen. Boek je via een reisorganisatie, en zijn de autohuur, hotels, excursies etc al van tevoren betaald? En in Trinidad is het zeker mogelijk om fietsen te huren! Daar kan elk hotel of je casa particular je mee helpen. Groetjes, Edith

Reply
Jan 3 augustus 2016 at 15:10

Dag Edith, Ik ben hier ook naar benieuwd wij gaan eind November 2 weken rondtrekken!

Bedankt alvast!
PS: TOP BlOG

Reply
Edith 3 augustus 2016 at 22:22

Hoi Jan, naar welke informatie ben je precies op zoek? En dank voor het compliment over mijn blog! :-)

Reply
1bakoe 5 augustus 2016 at 20:22

Hoi, zou jij je ervaringen kunnen/willen delen? Wij vertrekken over enkele weken en hebben ook enkel de vlucht en huurauto al betaald. Hoe hebben jullie het nu aangepakt en wat lijkt voor jullie het best?

Groetjes!

Reply
Julie 28 juli 2016 at 14:30

Hai Maria,

Wij gaan binnenkort voor maar 9 daagjes naar Cuba. We hebben all inclusive in Varadero maar willen ook 1 of 2 nachtjes overnachten in Havana. Omdat we er best kort zijn willen we niet te veel geld meenemen. Hoeveel zou jou ons aanraden om mee te nemen per persoon?

Alvast bedankt!

Groeten,
Julie

Reply
Edith 30 juli 2016 at 22:30

Hoi Julie, als je je reis geboekt hebt bij een reisorganisatie kun je hen het beste even vragen hoeveel geld ze je aanraden om mee te nemen! Groeten, Edith

Reply
lettie 8 augustus 2016 at 12:10

goedendag,

ik en mijn vriend gaan 1 september 16dagen in een all in hotel in varadero (tuxpan heet het)
wat zijn de mooiste excursies die je kunt doen?
ik had er 1 gezien met een catamaran dat leek me erg gaaf, heb je misschien nog tips?
ook heb ik speelgoed gekocht voor kinderen en baby kleertjes waar kan ik deze het beste uitdelen?

mvg lettie

Reply
Edith 8 augustus 2016 at 20:30

Hoi Lettie, wat leuk dat je binnenkort naar Cuba gaat! Ik ben zelf geen expert op het gebied van all inclusive resorts en heb ook slechts drie dagen in de omgeving van Varadero doorgebracht. Bij de excursiebalie van je hotel kun je meestal veel leuke trips boeken, dus ik raad je aan daar langs te gaan voor informatie. Daar kunnen ze je misschien ook vertellen wat je met het speelgoed en de kinderkleding kunt doen. Veel plezier op reis!

Reply
Tomas 1 september 2016 at 11:05

Hai Edith,

Leuk al je blogs! Ik heb ook twee vragen:

1 – We zullen uiteraard genoeg Euro’s meenemen voor de 3 weken die we gaan. Raad je aan om alles bij aankomst direct in één keer om te wisselen, of om dat in de loop van de tijd in etappes te doen (bijvoorbeeld omdat omwisselen van CUCs naar Euro’s lastiger/duurder is – zie vraag 2)
2 – Is het uberhaupt mogelijk om de Cubaanse munten weer in te wissleen voor Euro’s?

Alvast bedankt! :)

Reply
Edith 3 september 2016 at 23:13

Hi Tomas, ik zou je aanraden ongeveer 300-400 euro te wisselen bij aankomst op de luchthaven en de rest gedurende de reis, steeds in groottes van 300-400 euro. Zo doe ik het zelf in ieder geval altijd, want ik wil inderdaad niet met teveel cuc’s blijven zitten op het eind. Je kunt wel terugwisselen op het vliegveld, maar ja, soms is het kantoortje dicht, of is het ineens toch niet mogelijk… Tja, Cuba he ;-) Dus ik zorg dat ik niet teveel geld heb om nog terug te wisselen, om het risico te beperken.

Reply
Tomas 4 september 2016 at 09:07

Duidelijk! Thanks :)

Reply
Carolina 28 september 2016 at 15:43

Hoi

Ik heb een vraag over gps op je telefoon. Mag dat nu wel of niet in cuba?
December word de eerste keer dat ik naar cuba ga ?

Groetjes Carolina

Reply
Edith 29 september 2016 at 19:51

Hoi Carolina, wat leuk dat je in december naar Cuba gaat! Officieel is GPS nog verboden in Cuba, maar over mobiele telefoons doen ze niet moeilijk. Dus je smartphone of iPhone kan gewoon mee, no problem.

Reply
nelevdb89 29 september 2016 at 15:43

Hoi Edith, ik vertrek nu zondag al! Lekker spontaan en impulsief. 6 dagen Havana en 3 dagen Trinidad en nog 1tje Havana om af te sluiten. Mijn verblijf (via Airbnb) en vlucht allemaal geregeld en betaald. Hoeveel Euro’s zou jij me adviseren om mee te nemen? Op die korte tijd namelijk fijner om genoeg mee te hebben lijkt me.

Reply
Edith 29 september 2016 at 19:56

Hoi Nele, wat leuk dat je deze zondag al naar Cuba gaat! Ik reken zelf altijd op ongeveer 50 euro per persoon per dag, voor eten-drinken-slapen-reizen. Als je de casas al betaald hebt, zou je met iets minder af kunnen. Maar hou er rekening mee dat je in Cuba vrijwel niet kunt pinnen, dus ik zou voor de zekerheid liever teveel dan te weinig geld meenemen. Veel plezier in Cuba!

Reply
nelevdb89 29 september 2016 at 22:09

Super! Dankjewel :)

Reply
Danielle 16 oktober 2016 at 14:59

Hallo Edith,

Wij gaan in november 3 weken rondreizen in Cuba met huurauto. Hoe zit het met tanken? Wij hebben gelezen dat je alleen especial moet tanken en geen regular, klopt het dat je bij tankstations ook met creditcard (mastercard/maestro) kunt betalen?

Wat ben je zoal kwijt in CUC voor een volle tank?

Reply
Edith 17 oktober 2016 at 18:17

Hoi Danielle, bij sommige tankstations kun je inderdaad met je Mastercard-creditcard betalen. Maar ik zou voor de zekerheid wel altijd zorgen dat je voldoende contante CUC bij je hebt, voor het geval het toch niet werkt! Want soms doet de elektriciteit het niet, soms is er geen telefoonverbinding bij het pinapparaatje… Tja, Cuba hè ;-) Je moet inderdaad altijd especial tanken, want als je regular tankt kan het soms gebeuren dat je een goedkoop verdund mengsel krijgt. Especial kost ongeveer 1,50CUC per liter, dus dan kun je uitrekenen wat een volle tank kost (ligt aan de auto natuurlijk). Veel plezier in Cuba!

Reply
nicole 27 oktober 2016 at 13:29

Hoi Edith,
Zoals zovelen heb ik ook een vraag voor je. Eind november ga ik voor 4 weken naar Cuba. Nu twijfelen wij heel erg over het volgende: auto huren of toch taxi/bus? Het ene moment zeggen we huren omdat je dan ‘vrijer’ bent. Het andere moment zeggen we taxi omdat het zonde is wanneer je in een stad bent en de auto staat stil voor paar dagen…
Als we nog even wachten met de knoop doorhakken wordt de beslissing waarschijnlijk voor ons gemaakt omdat er geen auto’s meer zijn hahaha, maar ik lees graag jouw idee hierover :)

Reply
Edith 27 oktober 2016 at 21:06

Hoi Nicole, ik heb eerder een blogpost geschreven over de voor- en nadelen van zowel autohuur als reizen per bus. Misschien helpt dat je verder? > http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/. Groeten, Edith

Reply
Lisa 5 november 2016 at 14:16

Hoi, Wij gaan 19 dagen naar Cuba. Wij hebben alle casa’s via airbnb geboekt! Echt een aanrader aangezien dit van je creditcard af wordt gehaald en scheelt dus cash geld mee nemen, het zelfde voor alle busreizen, hebben wij al betaald via creditcard.
Hoeveel geld zullen wij dan verder mee nemen? Puur voor excursies, eten, leven etc.
Dank je wel

Reply
Edith 5 november 2016 at 21:31

Hoi Lisa, eerder schreef ik al dat ik Airbnb een beetje lastig vind in Cuba, omdat ik niet precies weet hoe de geldstroom richting Cuba loopt. Heel veel casas particulares hebben geen bankrekening, al helemaal geen digitale. En aangezien je Airbnb van tevoren volledig betaalt, ben ik benieuwd hoe dat geld uiteindelijk in Cuba terecht komt – en hoeveel er in de zak van Airbnb gaat. Ook runnen de Cubanen niet hun eigen pagina van hun casa, want het merendeel heeft helemaal geen internet. Wie beheert hun reserveringen dan…? Maargoed, als je dat antwoord krijgt van de casa-eigenaren in Cuba hoor ik het graag ;-) Ik reken voor Cuba meestal op zo’n 50 euro per persoon per dag. Als je casa al betaald is, heb je nog zo’n 40 euro per persoon per dag nodig denk ik. Maar liever wat teveel dan te weinig meenemen zou ik zeggen ;-)

Reply
Corry 6 november 2016 at 12:32

Handig al die informatie wij vertrekken 17 november naar Cuba hotel memories varader bedankt voor de tips

Reply
Edith 9 november 2016 at 19:40

Wat leuk Corry, heel veel plezier in Cuba!

Reply
Rob 13 december 2016 at 11:10

Hoi allemaal,

ik heb jullie prachtige verhalen gelezen over van alles. Ik ga in januari 201,7 2 weken naar Cuba en ben door jullie verhalen veel te weten gekomen. Bedankt hiervoor. Vooral hetgene wat betreft de geldzaken. Ik hoop dat ik in januari ook enkele leuke anekdotes kan publiceren.

gr. Rob

Reply
Edith 14 december 2016 at 23:06

Hoi Rob, wat leuk dat je in januari naar Cuba gaat en wat aan de tips op mijn blog hebt. Heel veel plezier toegewenst in Cuba!

Reply
Naima 8 februari 2017 at 20:51

Hey Edith,
Allereerst, ik heb onwijs veel aan jouw blog/website/fb! Wij gaan dit voorjaar naar Cuba en heb onwijs veel aan de goede tips die je geeft.
Even een vraag wat betreft het geld. Wellicht willen wij een binnenlandse vlucht nemen, heb je hier ook cash voor nodig of kan dit wel met je creditcard? En welke luchtvaartmaatschappij(en) heeft Cuba?

Groetjes Naima

Reply
Janneke Swinkels 2 maart 2017 at 20:05

Hee Edith,

Ik ben vorig jaar zomer naar Cuba geweest, ik herken dus ook heel erg veel van wat je zegt in je blog. Heel leuk om te lezen! Ik heb daar de tijd van mijn leven gehad en kijk er nog vaak heel erg vrolijk op terug. Nu wilde ik van al mijn mooie reizen de munteenheid zoals dollars etc. in een lijst doen toen ik erachter kwam dat ik geen cuc heb bewaard. Hier baal ik erg van en ik dacht: niet geschoten is altijd mis. Heb jij misschien nog een cuc over die ik zou mogen overkopen? Vind het niet eg om ervoor te betalen en zou er erg blij mee zijn! Ik hoor graag van je, en bedankt voor je mooie blog.

Groetjes Janneke

p.s. als er iemand anders is die dit leest en nog een cuc thuis heeft liggen waar hij/zij niks mee doet, zou je me hier ontzettend blij mee maken!!

Reply
Edith 2 maart 2017 at 21:43

Hoi Janneke, nee helaas heb ik geen CUC thuis liggen voor je. Wellicht is een andere reiziger die dit berichtje leest en nog wat briefgeld of muntgeld thuis heeft liggen voor je… Ik hoop het!

Reply
Pris 5 mei 2017 at 20:30

Hoi Janneke ik heb wel een CUC voor je! (welgeteld 1 haha..)

Verder ter aanvulling op het hele ‘pinnen’ verhaal: afgelopen januari heb ik met de ABN pinpas in zowel Vinales als Trinidad gepind. En heb ook andere mensen gesproken die succesvol gepind hebben met bankpas.
Bij all inclusive hotels kun je vaak geld wisselen of bepaalde zaken met de credit card betalen. (en wij hadden bijvoorbeeld ons all inclusive hotel in Cayo coco geboekt + betaald met CC via een reisbureautje in Trinidad)

Reply
Edith 14 mei 2017 at 13:46

Dankjewel voor je info Pris! Ik ga zelf in augustus weer naar Cuba en kan niet wachten om eindelijk eens fatsoenlijk te pinnen met mijn creditcard of misschien zelfs wel bankpas…!

Reply
Rico 13 juli 2017 at 17:05

Ik ben net terug uit Cuba en zag inderdaad diverse ATM’s met het Mastercard logo. Maar heb deze niet geprobeerd. Wel was geld opname in een bank mogelijk en relatief snel. In Santa Clara en in Santa Marta waren bij de Cadeca twee rijen. Eentje voor de Cubaan die via Western Union geld kwam ophalen, en eentje voor Toeristen. Er werd steeds Cambio Cambio geroepen en je sloot aan in de rij die sneller ging. Blij met valuta natuurlijk. Ik hoop dat je in september weer een fijne tijd zal hebben. Ik lees graag of opname met een creditcard bij een ATM probleemloos verloopt. Altijd handig een reserve.

Reply
Edith 14 juli 2017 at 16:12

Hi Rico, ja ik hoor van meerdere reizigers dat ze geld konden opnemen met hun Nederlandse bankpassen, dus dat zou toch fijn zijn! En ik heb ook vaak geluk met de rijen bij de Cadeca – maar time mijn bezoeken wel slim ;-) Soms staan mensen wel ruim een uur in de rij!

Reply
Sabine 24 augustus 2017 at 11:35

Hoi Edith, mijn vriend en ik gaan van 23 november tot en met 20 december naar Cuba. Hoeveel geld raad jij aan om contant mee te nemen? Wij dachten zelf aan iets van €6.000 in totaal. De auto hebben we al besteld en ook de tickets hebben we al geboekt. Alvast bedankt! :)

Reply
Edith 1 september 2017 at 17:20

Hoi Sabine, ik reken zelf altijd op zo’n €60 per persoon per dag voor reizen door Cuba per openbaar vervoer, waarbij je alles ter plekke nog moet afrekenen. Als je per huurauto reist en die al is betaald, heb je denk ik aan zo’n €50 per persoon per dag genoeg, waarvan je dan nog de casas, je eten en drinken en de excursies betaalt. Cuba is niet echt een goedkoop land en is de afgelopen jaren ook wat duurder geworden – tenzij je elke dag alleen maar peso-pizza’s wil eten, maar tegenwoordig is er zoveel meer te krijgen in Cuba dat het juist fijn is om daar ook een beetje van te genieten. Veel plezier met alle voorbereidingen!

Reply
Ronny 17 september 2017 at 16:30

Hoi Edith,

Inmiddels zelf al ervaren om met een “gewone” bankpas geld op te nemen bij een pinautomaat?

We zijn erg benieuwd!

Gr. Ronny

Reply
Edith 18 september 2017 at 20:27

Hoi Ronny, jazeker heb ik al kunnen pinnen! Ik heb in Cuba meerdere malen contant geld gepind met mijn Rabobank wereldpas, zowel in Havana, Viñales en Sancti Spiritus. Het is ook wel eens gebeurd dat de pinautomaat niet werkte vanwege stroomuitval, of dat er geen geld uit kwam (automaat leeg?). Dus het is zeker geen zekerheid dat je kunt pinnen en ik zou altijd nog aanraden om ook contante euro’s mee te nemen. Maar het moet zeker lukken om af en toe te pinnen in Cuba tegenwoordig!

Reply
Piet 24 september 2017 at 21:59

Hoi Edith,

Ik ga binnenkort naar Cuba, even 2 vragen:
1. Is het toegestaan om CUC’s mee te nemen naar Cuba? > een vriend van mij heeft nog wat liggen.

2. Wat rekenen ze op het vliegveld gemiddeld qua percentage voor het omwisselen?

Gr. Piet

Reply
Edith 28 september 2017 at 21:37

Hoi Piet, volgens mij is het geen probleem om wat CUC mee te nemen naar Cuba als je die nog thuis hebt liggen. Het lijkt me dat ze pas bij grote bedragen moeilijk gaan doen, bijv vanaf 1000 CUC. En ik weet niet wat de wisselkoers op het vliegveld is. Maar meestal wissel ik hier een klein bedrag en zorg ik ervoor dat ik in een volgende plaats opnieuw wissel. Veel plezier in Cuba!

Reply
Eleni 8 juni 2018 at 16:03

Hoi Edith,
Fantastische blog. Ik ga in juli naar Cuba met mijn vriend maar wij komen rond 20:00 aan. Ik vroeg me af of je nog tips had gezien wij geen geld kunnen wisselen op die dag.
Groetjes, Eleni

Reply
Edith 12 juni 2018 at 21:56

Hi Eleni, om die tijd kun je op het vliegveld van Havana en Varadero nog prima geld wisselen hoor! Dan is het wisselkantoor nog wel open. Ook kun je met je Nederlandse/Belgische bankpas met Maestro of Mastercard/Visa creditcard zeer waarschijnlijk ook geld opnemen bij de ATM op het vliegveld. Veel plezier in Cuba!

Reply
sabinevansasse 8 juni 2018 at 16:08

Wij kwamen ook rond die tijd aan en konden gewoon op het vliegveld wisselen! Wij konden overigens in elke stad met onze creditcard pinnen bij de grote banken! Met onze pinpas was dit dan weer niet mogelijk, ondanks werelddekking (ING).

Reply
Budget/ Wat kost een reis door Cuba? - Grenzeloos Reizen 28 februari 2019 at 20:26

[…] kunnen met bepaalde creditcards. Nu in 2019 kan het met sommige betaalpassen wel volgens Edith van Travelcreaterepeat.nl. Je hoeft dan dus niet meer met een enorm pak geld naar […]

Reply
Tyron Snel 12 juli 2019 at 05:41

Ontvang onze nieuw ontworpen super intelligente lege ATM-kaarten die speciaal zijn geprogrammeerd om gratis geld op te nemen van elke ATM-machine wereldwijd, waarom haal je er geen en geniet je van al het beste dat het leven te bieden heeft, we verkopen het origineel. Wij bezorgen de kaarten aan al onze klanten en geïnteresseerde kopers wereldwijd in slechts 3 dagen en het heeft het leven van veel mensen veranderd, we hebben verschillende kaarten en verschillende prijzen voor hen en de kaarten hebben verschillende dagelijkse opnames. Om je kaart te krijgen, neem dan contact met ons op via: E-mailadres: (vanalfons222@yahoo.com) en laat je kaartje aan jou bedanken, bedankt ..

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.