citytripinspiratieplanreizentips

De ultieme Belgrado citytrip gids – deel 3

3 maart 2016 2 Comments
Tips voor Belgrado in de zomer!

In deel 1 en deel 2 van de citytrip-gids over Belgrado gaf ik tips voor twee leuke wandelroutes door de stad, allebei door gedeeltes met een heel ander karakter. Het oude centrum zit vol met mooie gebouwen en bezienswaardigheden, terwijl de wijken rondom Tašmajdan en Vračar juist residentiëler zijn en interessanter vanwege de fijne vibe die er hangt. Vandaag volgt het laatste deel met tips voor een citytrip: ideale hotspots voor de zomer!

citytrip-belgrado-zomer-rivier-waterfront

Als je drie volle dagen de tijd hebt in Belgrado, zijn er nog een aantal toffe dingen die je kunt toevoegen aan je programma. Vooral in de zomer zijn deze leuk, want het je moet er wel wat lekkerder weer voor hebben. Wij hebben ze zelf niet kunnen uitproberen omdat we in de winter in Belgrado zijn, maar onderstaande tips komen van onze nieuwgemaakte lokale vrienden hier. Een goede reden voor ons om nog eens terug te keren in de zomer! :-)

#1 Een fietstour met iBikeBelgrade

Het zou ook eens niet: in Belgrado is een hele leuke fietstour te doen die, jawel, is opgezet door een Hollander. iBikeBelgrade runt een Riverside Tour en een City Center Tour, en er gaat altijd een Engelssprekende gids mee. Het is een superleuke manier om de stad te zien! Enneh, ik zei het in het tweede deel van de Ultieme Belgrado citytrip gids ook al: Belgrado is niet echt een MOOIE stad, maar wel een hele LEUKE. Dat blijkt tijdens deze tour ook maar weer. Je komt bij de Riverside Tour langs typische communistische gebouwen uit de jaren ’60, bouwplaatsen en een halfgezonken schip. Maar de gids kan je juist van alles vertellen over het Belgrado van nu en dat is echt interessant. Daarbij is de Riverside Tour langs de Donau en Sava fijn om even buiten de stad te zijn; je komt ook langs Ada Ciganlija (zie #2) en de wijk Zemun die een eigen dorps karakter heeft.

ibikebelgrade-rivier-fort

In het zomerseizoen (tussen 1 mei en 31 oktober) zijn er dagelijks tours. De Riverside Tour vertrekt elke dag van de week om 2 uur ‘s middags vanaf het meetingpoint op de kruising van winkelstraat Knez Mihailova met het Kalemegdan Fort. De City Center Tour vertrekt alleen op zaterdag en zondag om 11 uur ‘s ochtends vanaf het meetingpoint. Tours kosten 22 euro per persoon en duren drie tot vier uur. Buiten het seizoen kun je beide tours overigens gewoon boeken als privétour.

iBikeBelgrade, bikeshop op Braće Krsmanović 5, meetingpoint bij kruising Knez Mihailova en Kalemegdan Fort

belgrado-citytrip-strand-ada-ciganlija

#2 Naar het stadsstrand Ada Ciganlija

In het zuidwesten van Belgrado, aan de rivier de Sava, ligt het populaire stadsstrand van Belgrado: Ada Ciganlija. Ada betekent eiland en de stranden zijn ontstaan doordat een eiland in de Sava-rivier twee toegangswegen heeft gekregen, waardoor er tussen de wal en het eiland een kunstmatig meer is ontstaan. Ada Ciganlija is waar heel Belgrado naartoe vlucht als de temperaturen beginnen te stijgen. Soms zijn er wel 300.000 badgasten te vinden! Oftewel, denk Scheveningen op een hete zomerdag, met op elke vierkante meter een handdoekje. Maar buiten de topdruktes in de zomerweekenden is het een fijne plek om te vertoeven. De stranden zijn van kleine kiezels en het water is zoet, plus er ligt een groot fietspad om het meer heen als je niet houdt van de hele dag alleen maar in de zon liggen. Je vindt er alle mogelijke vormen van entertainment, van volleybal- en voetbalvelden tot een waterskibaan en bungyjump-toren. Er zijn ook café’s, bars, clubs, alles wat je nodig hebt voor een dagje aan het water. When in Belgrade, do as the Belgradians…

Ada Ciganlija ligt ongeveer 5 km buiten de stad en is bereikbaar met bus 52 of bus 53 vanaf busstation Zeleni Venac (in het oude centrum van Belgrado)

#3 De drijvende clubs oftewel ‘splavovi’

Halverwege mei openen de beroemde clubs op de Donau en Sava-rivier. Deze zijn gevestigd in boten, ‘splav’ genaamd (‘splavovi’ in meervoud) en je kunt er dansen tot in de kleine uurtjes. Er zijn een heleboel verschillende boten en clubs, van salsa tot techno. Het is moeilijk te voorspellen welke boten in 2016 populair zullen zijn, want de scene is zo levendig dat er elk jaar clubboten bijkomen en verdwijnen.

belgrado-citytrip-splav-travelfore

De splavovi die in 2015 populair waren:

20/44 > een van de weinige boten die het hele jaar door geopend is, op donderdag-vrijdag-zaterdag van 21u tot 5u. Heeft een geweldig uitzicht ’s nachts over de verlichte oude stad en brug. Veel verschillende muziekstijlen worden gedraaid, van soul tot disco en van house tot dubstep. Het publiek is vriendelijk en de club is niet echt duur; entree is tussen de 2 en 4 euro per persoon.
Splav 20/44: Savski key BB, Nieuw-Belgrado

Sound > aan de overkant van de rivier, in Nieuw Belgrado. Open in de zomermaanden tijdens het weekend. Er wordt vooral housemuziek gedraaid, onder andere door populaire DJ’s uit Belgrado. Het is een behoorlijk hippe en upmarket club, dus doe je beste outfit aan en neem een flinke zak geld mee.
Splav Sound: Brodarska BB, Nieuw-Belgrado

Povetarac > ook de overkant in Nieuw Belgrado. Er wordt een mix van muziek gedraaid, zoals drum ’n’ bass, hiphop, pop en house. Het is een relaxte plek, met een vriendelijk publiek. Iedereen drinkt er bier en rakija… Cocktails zijn niet echt hip op deze splav. Povetarac is de hele week open, alle maanden van het jaar.
Splav Povetrac: Brodarska BB, Nieuw-Belgrado

belgrado-citytrip-zomer-activiteiten

Fotocredits: WaterfrontiBikeBelgradeAda Ciganlija, splav Travelfore.


Wil je meer lezen over Belgrado? Check dan ook de eerste twee delen van deze citytrip-gids:

Ultieme Belgrado citytrip gids deel 1 – het oude centrum
– Ultieme Belgrado citytrip gids deel 2 – Tašmajdan en Vračar

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

2 Comments

Yvonne 7 maart 2016 at 20:04

Fijn zo’n stadsstrand! En fietsen door een niet al te drukke stad is ook super, hebben vorige week door Valencia gefietst, ook zo’n stad waar dat echt een aanrader is.

Reply
Edith 12 maart 2016 at 00:02

Ohja het strand in Valencia is heerlijk, wat leuk dat jullie daar vorige week waren! Ik wil heel graag in de zomer terug naar Belgrado, want op dit moment is het strand nog niet open. Je kunt hier ook fietsen langs de rivier en het strand, lekker Hollandsch! :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.