persoonlijkreizen

Okee chao, ik ben naar Cuba!

24 augustus 2017 29 Comments

Hoeraaa het is zover: ik ga weer naar Cuba! Voor de komende drieënhalve week check ik even uit en ben ik weinig online te vinden. De komende weken gaan Jesús en ik eerst lekker genieten in Viñales, daarna een rondreis maken over het eiland en allerlei nieuwe plekjes in Cuba ontdekken, zoals restaurants, bars en steden waar we nog niet eerder zijn geweest. Zin in! Als je dus vragen hebt over een reis naar Cuba of een andere bestemming: ik kom er eind september graag bij je op terug.

De kans zit er dus dik in dat ik de komende weken niet of nauwelijks reageer op lezersvragen. Niet zozeer omdat ik niet online wil zijn, maar simpelweg omdat het vanuit Cuba vaak gewoon niet kan! Online zijn kost veel moeite en ik denk niet dat ik dagelijks twee uur graag proberen in te loggen met een kraskaart op een wifi-plein. Het is toch ook wel gewoon vakantie ;-)

Lees voor alle ins en outs over internet in Cuba: Internet in Cuba – hoe zit het nou precies?


Daarnaast heb ik natuurlijk héél veel zin om Jesús weer te zien! Begin juni is hij naar Cuba vertrokken en ondertussen hebben we elkaar dus tweeënhalve maand niet gezien. Niet leuk, als je net weer drie maanden bij elkaar hebt gewoond… Dan is zo’n periode uit elkaar zijn gewoon ontzettend stom. Ondertussen zijn we druk bezig met nieuwe taaltoetsen en zetten we stappen voor het aanvragen van een verblijfsvergunning, en het is fijn om elkaar tijdens al dit geregel ook gewoon weer even te zien. Want videobellen met Cuba blijft lastig, en er gaat toch niks boven elkaar even echt kunnen vasthouden en face to face spreken.

Verder gaan we in Cuba dus ook nog heerlijk rondreizen! Natuurlijk ga ik een paar dagen in Viñales doorbrengen, waar de familie van Jesús woont en waar hard gewerkt wordt aan het verbouwen van hun huis, zodat ze ook kamers kunnen gaan verhuren als casa particular.

Meer weten over casas particulares? Lees dan: Mijn favoriete casas particulares in Cuba


Verder zullen we in totaal ruim twee weken over het eiland gaan reizen. Onze route is als volgt: we beginnen met enkele dagen in Viñales, waarna we per openbaar vervoer naar Playa Larga reizen in de Varkensbaai. Via stops in Cienfuegos en Sancti Spiritus stappen we vervolgens in de nachtbus naar het oosten. Hier bezoeken we Santiago de Cuba, en onze favoriete plek: Baracao. Ik ben benieuwd of we het hier nog net zo leuk vinden als een paar jaar geleden, toen we er voor het laatst waren. Vervolgens reizen we via Moa naar Guardalavaca, waar we een paar nachten in een all inclusive resort zullen verblijven. Daar heb ik stiekem veel zin in! Met een nachtbus reizen we dan weer terug naar het westen en na een nacht in Remedios sluiten we af in Havana. Een flinke ronde in twee weken, maar ik kan niet wachten om al deze plaatsen (weer) te bezoeken!

We hebben geen auto gehuurd en zullen dus reizen per openbaar vervoer. Buiten de twee nachtbussen (van Sancti Spiritus naar Santiago de Cuba en van Holguín naar Santa Clara) hebben we geen vervoer van tevoren vastgelegd. We gaan dus ter plekke taxi’s regelen om de routes mee af te leggen. Dat zullen soms gedeelde taxi’s zijn met andere reizigers, maar ook typisch Cubaanse ‘máquinas’ waarmee we voor een paar euro van A naar B komen. Natuurlijk zullen we na de reis laten weten hoe dat bevallen is!


Qua casas particulares hebben we wel alles van tevoren geboekt. Dat doe ik in andere landen eigenlijk nooit, maar in Cuba heb ik sterke voorkeuren over de casas waar ik graag wil slapen. En omdat je in Cuba niet gemakkelijk zelf nog even een casa online opzoekt en boekt terwijl je onderweg bent, heb ik alles al een paar weken geleden geboekt via Homestay.com. Er zitten volgens mij echt een paar pareltjes tussen bij de casas, dus ik ben heel erg benieuwd.

Op zoek naar tips voor casas in Cuba? Check dan dit blog met Mijn favoriete casas particulares in Cuba!


Dus, rest mij niets anders dan de laatste spullen in mijn backpack te stoppen en richting Schiphol te gaan. Er zullen geen artikelen verschijnen de komende drie weken, want ik neem echt even lekker vakantie. Tot weerziens eind september!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

29 Comments

Rico 24 augustus 2017 at 10:30

Hoi Edith en Jesus, goede reis!! Niet vergeten te kijken/onderzoeken of geldopname met een Nederlandse pas echt mogelijk is bij een Cubaanse ATM. Veel plezier!!

Reply
Edith 1 september 2017 at 17:19

Hi Rico, nou het is me al twee keer gelukt op geld op te nemen hier in Cuba met een Nederlandse Rabobankpas met Maestro-logo en werelddekking! Zowel in Viñales als in Sancti Spiritus werd mijn pas zonder problemen geaccepteerd. Dus voor de volledigheid: mijn gewone bankpas, NIET mijn creditcard. Die heb ik nog geeneens geprobeerd, aangezien de bankpas gewoon werkt. Ik durf niet te zeggen dat dit overal zo zal zijn, but so far so good ;-)

Reply
mams 24 augustus 2017 at 11:36

Een onwijs mooie tijd samen, geniet van Cuba en hug voor jullie +familie

Reply
Wendy (B) 24 augustus 2017 at 13:39

Enjoy!

Reply
Gerd 24 augustus 2017 at 14:44

Hoi Edith en Jezus, goede reis, geniet van jullie samen zijn!

Reply
Eline 24 augustus 2017 at 17:09

Edith wat heerlijk voor je opnieuw lekker naar Cuba. Heel veel plezier samen en op reis. Cuba komt door al jouw verhalen ook wel wat hoger op mijn lijstje te staan! Have fun en tot snel.
Eline

Reply
Sabine 24 augustus 2017 at 17:30

Geniet van je reis en jullie samenzijn!!

Reply
Bram 24 augustus 2017 at 20:32

Edith en Jezus,
Heel veel plezier en een geweldige vakantie.
We horen graag van de veranderingen in Cuba zoals betaalmogelijkheden, etc. I.v.m onze reis naar Cuba in november.

Reply
Edith 1 september 2017 at 17:22

Hoi Bram, de betaalmogelijkheden zijn zeker wat verbeterd de afgelopen maanden! Ondertussen is het me al twee keer gelukt om te pinnen met mijn Nederlandse Rabobank-pas (dus de gewone betaalpas, niet de creditcard). Als je specifieke vragen hebt, laat het me dan gerust weten dan zal ik kijken of ik de meest recente info voor je kan vinden!

Reply
Tom 25 augustus 2017 at 16:45

Ik ben vorige week teruggekomen. Met een Rabopas op werelddekking kon ik niet pinnen. Met de creditcard wel (in Havana, Trinidad en Vinales iig). Dan wordt het gepind bedrag omgerekend naar dollars en dan naar euro. In mijn geval had ik bijvoorbeeld 300cuc gepind, Dit is dan 309 dollar en daarvoor is bij mij €267,68 afgeschreven plus €4,50 creditcardkosten. Dit is iets duurder dan euro meenemen en omwisselen. Het voordeel is dat er bij de ATM geen wachtrij staat.

Reply
Edith 1 september 2017 at 17:25

Hi Tom, dank voor het delen van deze info! Ik heb ondertussen twee keer gepind, maar moet nog kijken wat er op mijn afschrift staat. Maar ik geloof direct dat het iets duurder is, dat geldt voor vrijwel overal ter wereld, dat je vaak wat extra kosten betaalt voor geldopname. Het voordeel van geen wachtrij is me in Cuba wel wat waard ;-) en ook dat je niet met dikke bundels geld hoeft rond te lopen. Hoewel ik alsnog wel €500 cash bij me heb, want helemaal vertrouwen op de pinautomaten hier doe ik niet!

Reply
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 26 augustus 2017 at 10:02

Veel plezier Edith!

Reply
karlijntravels 26 augustus 2017 at 12:16

Heel veel plezier gewenst!!

Reply
Jessica 2 september 2017 at 09:48

Een beetje laat, maar ik hoop dat je het onwijs naar je zin hebt op Cuba en met Jesus! :)

Reply
Jos 4 september 2017 at 09:30

Hey allemaal, wij gaan vd winter voor het eerst naar Cuba. Waar kan je betrouwbaar een auto huren? Verder nog tips???

Reply
Edith 4 september 2017 at 23:52

Hoi Jos, neem eens een kijkje bij dit artikel, daar staan alle tips voor het huren van een auto in Cuba op een rijtje > http://travelcreaterepeat.nl/auto-huren-cuba-huurauto-tips/. Groeten, Edith

Reply
Jacqueline 11 september 2017 at 19:59

Hoi Edith,
wij gaan in december naar Cuba, en heb veel aan je website. Leuk om te lezen! En ook geboekt in Vinales :) Maar hoe is het daar nu, na Irma??

Reply
Bram 12 september 2017 at 18:38

Reactie Cuban Travel Network:
Wij kunnen echter bevestigen dat onze belangrijkste reisbestemmingen kleine of geen schade hebben geleden. Deze bestemmingen omvatten: Havana, Pinar del Río, Cienfuegos, Trinidad, Sancti Spiritus, Camagüey (stad), Holguin, Santiago de Cuba en Baracoa. Overstromingen in Havana zijn beperkt tot een paar blokken rond de Malecon en zouden de komende 48 uur moeten zijn. Tegen die tijd moet de macht ook worden hersteld en de dingen gaan geleidelijk terug naar normaal.
De noordelijke stranden zijn wel erg getroffen zoals Cayo Coco, etc

Reply
Bram 12 september 2017 at 18:41

Hoi Edith en Jesus,
We hopen dat jullie het er goed af hebben gebracht tijdens IRMA. We horen graag van jullie.
Ik heb zojuist een reactie geplaatst welke ik heb gehad van Cuban Travel Network waarin ze aangeven waar de grootse schade is en waar het meevalt

Reply
Edith 12 september 2017 at 19:41

Hoi Bram, wij hebben Irma doorstaan in Holguín en zijn ondertussen per taxi’s het hele eiland doorkruist naar Viñales. Ik ben het eens met de berichten van Cuba Travel Network, buiten de noordelijkste kustplaatsen is de schade beperkt. Tenminste, toeristen zullen er over enkele dagen bijna geen hinder meer van ondervinden op de gebruikelijke route van west naar oost. De plaatsen aan de kust zullen nog wel wat tijd nodig hebben om te herstellen en ook een aantal resorts op de noordelijke cao’s hebben flinke schade. Dit zal wat langer duren voordat alles weer up and running is.

Reply
Bram 12 september 2017 at 21:57

Hoi Edith en Jesus,
We gaan er van uit dat Playa Larga Irma ook goed heeft doorstaan. We hebben daar El Varadero b&b geboekt. Deze ligt gelijk aan de Varkensbaai. Van daaruit gaan we via Cienfuegos, Trinidad, Camagueij, Bayama naar Barracoa. Moet mogelijk zijn volgens de laatste berichten?
Groet Bram

Reply
Edith 18 september 2017 at 20:32

Hallo Bram, volgens mijn berichten is Playa Larga inderdaad prima door orkaan Irma gekomen, deze plaats ligt aan de zuidkust waar de windkrachten veel minder sterk waren. Alle andere plaatsen op de route zijn ondertussen ook weer bereisbaar, Cienfuegos en Trinidad waren nauwelijks geraakt, Camaguey is weer opgeruimd en Bayamo en Baracoa lagen vrijwel buiten de baan van de orkaan. Dus geen probleem, jullie kunnen gewoon naar Cuba! :-)

Edith 12 september 2017 at 19:38

Hi Jacqueline, wat leuk dat jullie in december naar Cuba gaan! In Viñales is alles weer vrijwel zoals normaal, de elektriciteit was twee dagen weg maar die doet het weer, en winkels en restaurants zijn weer open. Op https://www.facebook.com/travel.create.repeat/ hou ik bij wat de huidige staat is in Cuba!

Reply
Bram 4 november 2017 at 17:47

Hallo Edith,
voor onze vakantie naar Cuba vanaf 27 november kwam ik nog wat nuttige appjes tegen:

Triporo – Hier kun je je bestemming downloaden en dan ter plekke offline veel informatie bekijken.
En om goedkoop te (video-)bellen de app:
IMO – deze werkt via wifi en zou erg weinig mb’s gebruiken.
Dus een mogelijkheid om goedkoop naar het thuisfront te bellen. Deze app wordt door Cubanen veel gebruikt om met familie in Amerika te bellen.
Ik weet niet of je deze kent en weet of dit goed werkt?

Reply
Edith 5 november 2017 at 23:07

Hoi Bram, ik denk dat je Triposo bedoelt? Ik heb hun reisgidsapp zelf niet gebruikt, maar er in Cuba wel andere reizigers mee gezien. En wat betreft IMO, die app ken ik zeker wel! Het is een van de weinige apps waarmee je vanuit Cuba kunt videobellen – want Facebook Messenger, WhatsApp en Skype werken in Cuba allemaal niet wat betreft videobellen. Mijn vriend en ik gebruiken wekelijks IMO om met elkaar te bellen, dus ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de app goed werkt!

Reply
Sanne 22 januari 2018 at 21:40

Hoi!
Wat een gafe blog heb je! Wij gaan in de meivakantie naar Cuba en onze reis is zo’n beetje rondom jouw blog gepland. We willen heel graag vanuit Vinales naar Playa Larga, maar liever geen auto huren ivm de kosten en ook omdat we het wel spannend vinden om er te rijden. Nu lees ik in deze blog dat jij ook met het ov naar Playa Larga bent gegaan. Hoe hebben jullie dit gedaan en weet je nog ongeveer wat het gekost heeft? Dank je alvast!

Reply
Edith 27 januari 2018 at 21:21

Hi Sanne, ik heb vandaag een nieuw artikel toegevoegd over Playa Larga met daarin ook info over het transport van en naar Playa Larga > http://travelcreaterepeat.nl/cuba-snorkelen-playa-larga-tips/. Veel plezier met het plannen van je reis!

Reply
Nienke 19 februari 2018 at 13:57

Hoi Edith,

Erg leuk om je blog te lezen en zo handig al je tips!:-) Wij gaan eind april voor 3,5 week naar Cuba, erg veel zin in! We willen gebruikmaken van de bus en (gedeelde) taxi’s. We hebben alleen geen idee hoeveel cash geld we moeten meenemen? Heb ook gelezen dat we de casa’s vantevoren moeten vastleggen en de bussen, we gaan wel in het laagseizoen dus hopelijk kunnen we ook daar wat regelen om wat vrijer te kunnen reizen?! Ook geen idee wat de prijzen doen van (gedeelde) taxi’s, kan je me svp informeren?

gr Nienke

Reply
Edith 25 februari 2018 at 07:05

Hi Nienke, tegenwoordig kun je in Cuba op steeds meer plekken pinnen met je Nederlandse pinpas of creditcard. Je leest er hier meer over: http://travelcreaterepeat.nl/geld-cuba-reis-cash-creditcard-pinnen/. Eind april en begin mei is inderdaad laagseizoen in Cuba, waardoor je net wat flexibeler bent qua reserveringen. Ik zou je alsnog wel aanraden om in Havana, Viñales en Trinidad van te voren je casas en bustickets te boeken, want deze drie plekken zijn ook in het laagseizoen druk bezocht. De prijs van een taxi colectivo is per persoon meestal net wat hoger dan een ticket voor de Viazulbus. De prijs voor een privé taxi is ongeveer 5x de prijs van een busticket. Veel plezier!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.