planreizenrondreistips

Dieren spotten in Brazilië: drie dagen in de Pantanal

28 maart 2016 26 Comments
Kaaimannen, toekans, miereneters en nog veel meer wildlife!

Ik vond het een enorme uitdaging: kiezen welke plekken in Brazilië ik zou bezoeken tijdens mijn eerste drieweekse trip door het land. Want Brazilië is enorrrrrm groot! Het is onmogelijk om het hele land te zien in drie weken, zeker ook omdat ik niet zo hou van binnenlandse vluchten en liever over land reis als ik een land ga verkennen. Ik hou van afwisseling op reis en daarom wilde ik naast wereldsteden, stranden en swingende koloniale dorpen ook graag de natuur in. Na wat inlezen kwamen we al snel voor de keuze te staan: gaan we naar de Amazone, of kiezen we voor de Pantanal?

pantanal-brazilie-toekan-boom
Amazone of Pantanal?

De Amazone is natuurlijk hartstikke beroemd, het grootste regenwoud ter wereld, een van de langste rivieren ter wereld, de groene longen van de hele wereldbevolking. Een ware beleving, maar ik las dat het voor wild spotten niet de beste plek is. Dan kun je beter naar de Pantanal gaan. Veel minder bekend, maar dit uitgestrekte wetlandsgebied bij de grens met Paraguay en Bolivia staat bol van het wildlife. Je kunt er slapen op fazenda’s, boerderijen die toeristen ontvangen en waar je in een veetruck, per boot en op een paard allerlei excursies kunt doen. Klinkt gaaf, toch? Okee, de keus werd gemaakt: op naar de Pantanal!

pantanal-brazilie-boottocht-rivier

Waar ligt de Pantanal?

De Braziliaanse Pantanal ligt ongeveer tussen de twee grote steden Campo Grande en Cuiabá in het zuidwesten van het land. Het is een uitgestrekt gebied van zo’n 150.000 km², gi-gan-tisch groot dus. De makkelijkste manier om de Pantanal te verkennen is om een tour te boeken, met een meerdaags verblijf op een fazenda en inbegrepen excursies door de omgeving. Wij kiezen voor een fazenda in het zuidelijke deel van de Pantanal in de buurt van de plaats Miranda, makkelijk te bereiken vanaf Campo Grande. Voor ons is dit het meest praktisch, omdat we vanuit het zuiden komen aanreizen via de plaats Bonito (waar je fantástisch kunt zoetwatersnorkelen in een kristalheldere rivier – klink de link voor deze blogpost!).

brazilie-pantanal-offroad-stof

Meerdaagse excursie naar een fazenda

Vanuit Bonito stappen we op de bus en bij Miranda worden we opgepikt door een pick-up van fazenda Santa Clara. En meteen begint het avontuur, over stoffige wegen crossen we door het uitgestrekte landschap. Gaaf! De Pantanal is een enorm groot wetlandsgebied, maar het grondgebied is voor 99% in handen van grootgrondbezitters die hier hun boerderijen oftewel fazenda’s hebben. Er zijn wel 2500 fazenda’s in dit deel van de Pantanal. Na een uurtje rijden komen we aan bij onze fazenda Santa Clara, een mooi gebouw tussen weilanden vol koeien en overal zien we relaxte hangmatten onder afdakjes. Heerlijke plek! We blijven drie dagen op de fazenda en tussen de excursies door hebben we van de hangmatten goed gebruik gemaakt. Het is en blijft toch ook vakantie tenslotte ;-)

pantanal-brazilie-kaaiman-oever

Kaaimannen, capibara’s en piranha’s

We maken op de dag van aankomst gelijk een boottrip, waarbij we op zoek gaan naar wildlife. Al snel spotten we allerlei vogels, zien we kaaimannen die liggen te luieren op de kant en zelfs een capibara (een soort reuzencavia) die schuchter een rondje gaat zwemmen. Enkele dagen voor onze komst is er een anaconda gespot en heel af en toe hebben reizigers zelfs het geluk een jaguar te zien. Maar dit laatste gebeurt niet vaak, hoewel er dus nog steeds jaguars voorkomen in de Pantanal. Toch wel spannend! We gooien ook bamboehengels met stukken koeienvet uit in een kreekje, om te proberen piranha’s te vangen. Nou, ik ben dus geen natuurtalent… Maar het is me zowaar gelukt om met honderd pogingen één piranha aan de haak te slaan! Die belandt dus diezelfde avond nog op mijn bord en ik kan je zeggen: er zit niet veel vlees aan. Veel moeite voor weinig vis, haha.

pantanal-brazilie-piranha-vissen

Kaaimannen spotten in de nacht

We keren ’s nachts nog eens terug naar de kaaimannenpoel waar we overdag langs kwamen. En in het donker zie je natuurlijk niets, maar als je met een zaklamp over het water schijnt… dan lichten ineens alle oogjes van de kaaimannen rood op. Wow, dat is wel even schrikken! We zien werkelijk hónderden oogjes oplichten. Niet echt een plek om even te gaan zwemmen.

Op safari in de veetruck

De volgende dag maken we een safari per veetruck, waarbij we wederom veel vogels, capibara’s en kaaimannen spotten, maar ook apen, coati’s (een soort wasbeertjes), nandoes (Zuid-Amerikaanse struisvogels) en grote otters. We zien zelfs een reuzenmiereneter; wat een vreemd uitziend beest is dat zeg. Elke excursie die we maken, staat weer bol van de wilde dieren die we overal links en rechts spotten. We maken ook nog een wandeling door een stuk woud, deze trip vond ik persoonlijk iets minder interessant omdat we vooral bomen en planten bekeken. En ik herinner me nu ook nog steeds de HITTE tijdens die wandeling, mijn hemeltje lief zeg. Wij zijn er in de maand juli en dan is het droge tijd en héél heet. Het briesje tijdens de safari’s per boot en veetruck is toch wel veel fijner…

pantanal-brazilie-veetruck-safari

Als een echte cowboy over de pampa

Als laatste activiteit staat een paardrijdtour op het program. We maken een mooie tocht door het droge pampa-landschap, langs bossen, boerderijen en wederom waterpoelen. De dieren laten zich niet echt zien, hoewel we hier en daar wel wat vogels zien. En paarden, koeien, kippen… Maar die dieren zijn toch iets minder spannend als je op wildlife-safari bent ;-) Ik vind het wel leuk om tijdens de paardrijdtour juist wat meer een beeld te krijgen bij het ‘cowboyleven’ in de Pantanal, want met zoveel fazenda’s in de streek is dit de plek waar je de echte Braziliaanse gaucho’s vindt.

pantanal-brazilie-paardrijden-fazenda

Waar regelen en wat kost het?

We boekten onze tour bij een reisbureautje in Bonito, waarvan je er in de hoofdstraat wel tien of vijftien vindt. Gewoon even rondshoppen om te kijken welk bureautje op dat moment een goede prijs heeft voor een vertrekdatum in de komende dagen. Hetzelfde geldt voor Campo Grande en Miranda, waar veel excursieaanbieders zitten. Wij betaalden omgerekend zo’n €280 per persoon voor een tour van drie dagen/twee nachten naar de fazenda Santa Clara, op een paar uur rijden van de plaats Miranda. De tour was all inclusive, met vervoer, ontbijt, lunch, diner, excursies en bed in een dorm (jep, we waren ‘on a budget’! Santa Clara heeft overigens ook gewoon tweepersoonskamers voor een meerprijs). Onze fazenda heeft een huistoekan en residentiële papegaaien, heel gezellig zo ’s ochtends aan het ontbijt, van die mooie vogels die mee komen eten van je bord.

Let wel even op de beste reistijd als je naar de Pantanal wilt. Het droge seizoen loopt van april t/m oktober en is het meest ideaal, omdat alle wegen en paden dan goed begaanbaar zijn. In het natte seizoen van november t/m maart kan het waterpeil wel vijf meter stijgen en worden grote delen van het gebied onbegaanbaar. Iets om rekening mee te houden!

pantanal-brazilie-miereneter

Was het de goede keus om naar de Pantanal te gaan?

Later in dat jaar heb ik een tweede trip naar Brazilië gemaakt en toen heb ik ook de Amazone bezocht. Maar mijn eerste aanname klopte volledig: voor wildlife moet je in de Pantanal zijn en niet in de Amazone. Ik denk dat ik in de Amazone niet veel meer gezien heb dan wat vogels en een schimmige aap ver weg in de bosjes, terwijl in de Pantanal tijdens elke tour weer heel veel wilde dieren voor de camera verschenen. Ik vond het super en zou een bezoek aan de Pantanal zeker aanraden voor wie naar Brazilië gaat! Omdat het aan de zuidkant van het land ligt, kun je de Pantanal relatief gemakkelijk combineren met een trip naar bijvoorbeeld Rio de Janeiro, de zuidkust bij Paraty en Ilha Grande en de watervallen van Iguaçu. En dan heb je dus een hele gave route bij elkaar gepuzzeld!


Heb je ooit van de Pantanal gehoord? En wat zou jij kiezen, de Amazone of Pantanal?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

26 Comments

Sabine 28 maart 2016 at 17:14

Wauw wat mooi! Ik heb nooit over deze plek gehoord, maar het lijkt me een mooie ervaring. Sowieso het regenwoud trouwen :) In Colombia kun je ook het oerwoud in, maar heb ik nog niet gedaan. Staat op de lijst! ;)

Reply
Edith 28 maart 2016 at 20:58

Ik vond de Pantanal echt verrassend, zo mooi! En het regenwoud in Colombia lijkt me geweldig… Heel Colombia eigenlijk, ik ben er nog nooit geweest. Dát staat dus op mijn lijst ;-)

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 28 maart 2016 at 20:05

Heel tof lijkt mij dit en valt me nog echt mee qua prijs! Ik houd echt van dieren spotten, zou graag zo een capibara willen zien, gek cavia beest lijkt me dat :p

Reply
Edith 28 maart 2016 at 21:00

Ik was echt helemaal verliefd op de capibara’s, haha. Maar ik was vroeger al dol op cavia’s en daar lijken ze gewoon enorm op. En onze tour was absoluut een budgettour, met slapen in een dorm en niet zo ontzettend diep de Pantanal in. Maar ik vond het voor dit geld echt heel erg de moeite waard en heb er niks aan gemist!

Reply
Robert | Traveljunks 29 maart 2016 at 13:35

Te gek! Wij moesten, komend vanaf Foz de Iguacu, helaas bij Bonito afbuigen naar het oosten.. We baalden wel behoorlijk, maar hadden maar 3,5 weken. Volgende keer gaan we er zeker heen. Dan doen we met onze vrienden uit Sao Paulo de Braziliaanse binnenlanden van de Pantanal en de Amazone.

Reply
Karlijn Travels 30 maart 2016 at 12:27

Heel gaaf zeg! Ik zou zeker voor de Pantanal gaan in plaats van voor de Amazone, lijkt me geweldig!

Reply
Edith 30 maart 2016 at 15:02

Tja, toen ik eenmaal in de Pantanal was geweest móést ik ook naar de Amazone, want ik had het gevoel dat ik toch iets had gemist. Achteraf vond ik de Pantanal gaver dan de Amazone – zéker voor wildlife spotten, maar ook qua afwisseling. Dus ach, die eerste beslissing was toch wel goed geweest!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 30 maart 2016 at 14:58

Ja, dat is duidelijk. Dan moet je dus terug! En zeker als je vrienden in Sao Paulo hebt, dan heb je helemaal een goed excuus om weer naar Brazilië gaan. Zo schiet het niet op hè, al die landen waar we al zijn geweest en weer eens naar terug moeten? Ik heb er nóg 150 op de lijst staan waar ik niet ben geweest, haha!

Reply
Carolien | Dream the World 3 april 2016 at 10:45

Gaaf! Ik ben echt gek op wildlife spotten, dus Pantanal komt op mijn bucketlist!

Reply
Edith 3 april 2016 at 11:33

Leuk Carolien, ik vind het ook echt een aanrader. Weer eens iets anders dan leeuwen in Afrika of olifanten in Azië, zo’n reuzenmiereneter…!

Reply
Jenny - ikreis.net 6 april 2016 at 21:32

Mooie beestjes, heel leuk! Ik heb de capibara’s in Argentinië zijn, het zijn zulke gave dieren om te zien. Al helemaal als ze lekker door de modder rollen.

De miereneter staat nog op mijn bucketlist.

Reply
Edith 6 april 2016 at 21:49

Jaaaa ik wil zelf een capibara… haha, mag ‘ie een modderbad nemen in m’n douchebak :-)

Reply
Jessica 12 april 2016 at 12:00

Wauw Edith die foto’s! Ik wil nog onwijs graag een keer naar het Amazonegebied in Brazilië (rondom Manaus), ervaren hoe anders dat dan weer is in vergelijking met het Amazonegebied in Suriname ;p Maar dit lijkt me toch ook wel heel gaaf. Ik moet er wel even de tijd voor uittrekken als ik helemaal van noord naar zuid wil reizen haha! En anders gewoon lekker in twee trips plannen ;)

Reply
Edith 13 april 2016 at 12:55

Ik denk dat de Amazone in Suriname wat ‘natter’ is dan die rondom Manaus, die was namelijk best droog. Kan er ook aan liggen dat ik er in oktober was hoor, weet ik niet. Ik had voor Brazilië ook twee trips nodig, en heb nog steeds zooooooooveel niet gezien! Vond het wel echt een topland, zo veel leuker dan ik had gedacht.

Reply
Sigrid | My Travel Secret 19 april 2016 at 07:13

Hoe gaaf is dit!! Lijkt me echt iets voor mij ;-) Ik riep eigenlijk altijd dat ik echt een keer naar de Amazone wilde, maar dit lijkt me veel gaver. Of ook gewoon beide testen ;-)

Reply
Edith 20 april 2016 at 21:23

Echt hoor Sigrid, als je van wildlife houdt moet je gewoon naar de Pantanal. Punt! :-) Of inderdaad gewoon lekker allebei, haha.

Reply
wilmac2016 24 april 2016 at 22:41

Wat een fijn verhaal weer Edith. Wij komen net vanuit de Peruaanse jungle en gaan een dezer dagen met de slow boat naar Manaus. Daar zagen wij overigens heel veel aapjes, mooie vogels, luiaards en heel veel meer en dat had (heb ik me uit laten leggen omdat we in het regenseizoen waren, overigens in vijf dagen maar 1 fikse stortbui ;)) maar we gaan zeker ook nog naar de Pantenal, dank weer voor de tips!

Reply
Edith 25 april 2016 at 22:03

Oh wow, wat een mooie reis maken jullie! De Amazonerivier bij Manaus is kilometers breed, vandaar dat je daar eigenlijk geen wildlife ziet vanaf een boot. Daarvoor moet je de smallere zijarmen inslaan, en dan bijvoorbeeld in een junglelodge overnachten. Wat bijzonder dat jullie in de Peruaanse Amazone zoveel dieren hebben gezien!

Reply
ivonne 30 april 2016 at 14:31

De Panatal staat al jaren op mijn bucketlist als het gaat om te bezoeken natuurgebieden in de wereld. Leuk dat jouw ervaringen dit bevestigen! De Capibara’s heb ik in Suriname helaas niet gezien (Ze zitten er wel, kwestie van pech) die vind ik dus ook zo geweldig leuk.

Reply
Edith 1 mei 2016 at 16:38

Hi Ivonne, ja ik vond de Pantanal echt prachtig. Zeker als je van wildlife en natuur houdt! Ah en Suriname, dat staat nog op mijn bucketlist… :-)

Reply
Jade 22 augustus 2016 at 10:33

Hej Edith

Ik wil graag een korte trip doen in het noorden van de pantanal? Maar hoe heb jij dit geboekt?
Daar ter plaatse of op voorhand?
Alvast bedankt voor die leuke ervaringen met ons te delen

Reply
Edith 22 augustus 2016 at 20:46

Hoi Jade, wat leuk dat je binnenkort naar Brazilië wilt gaan. Ik heb mijn tour naar de Pantanal geboekt in Bonito, gewoon ter plekke. Ook in Campo Grande zijn veel tourbureaus waar je een tour kunt boeken. Dit kan vanuit Nederland, maar zeker ook gewoon ter plaatse. Groeten, Edith

Reply
Marije || Our Traveldreams 31 januari 2017 at 20:17

Je artikel heeft ons echt onwijs geholpen met onze keuze. We vroegen ons af of Miranda een goede uitvalsbasis zou zijn om de Pantanal te bezoeken. Ja dus!

Reply
Edith 31 januari 2017 at 23:50

Hi Marije, wat fijn dat je iets hebt gehad aan de tips in dit artikel!

Reply
jonasthys 10 april 2018 at 13:23

Vet! Staat zeker op mijn lijstje! In de Amazone in Ecuador was er wel heel wat wildlife te spotten! Gek hoe dit zo hard kan verschillen :-)

Reply
Edith 11 april 2018 at 13:15

Leuk, de Pantanal is zeker de moeite! Wij zijn ook in de Amazone in Ecuador geweest en daar hebben we inderdaad veel meer wildlife gespot. In de Amazone in Brazilië juist weer niet… Dus het kan inderdaad flink verschillen tussen de natuurgebieden!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.