budgetinspiratiereizen

Mijn bucketlist: een luchtballonvaart in Cappadocië, Turkije

14 juli 2020 28 Comments

Het is zo’n ding dat bij veel mensen op de bucketlist staat: het maken van een luchtballonvaart. En dan natuurlijk liefst op een exotische locatie, zoals boven de tempelvlakte van Bagan in Myanmar of tussen de olifanten en giraffes in Tanzania. Maar aan deze activiteiten hangt een behoorlijk prijskaartje: reken al gauw op zo’n US$350-500 per persoon. Oei, dan lijkt die droom ineens toch niet zo haalbaar… Maar, goed nieuws: wist je dat je veel dichterbij ook deze supergave activiteit kunt doen, voor veel minder geld? Ja echt, namelijk in Turkije!

Turkije: een van mijn eerste liefdes

Wie mijn blog een tijdje volgt, heeft vast opgemerkt dat ik vooral veel en enthousiast schrijf over Cuba. Mijn vriend komt er vandaan, ik ben er ondertussen acht keer geweest en ik vind het een heerlijk én fascinerend land. Maar vóór mijn reizen naar Cuba, had een ander land al eens eerder mijn hart gestolen: Turkije. Echt waar, Turkije staat in mijn top 5 van meest heerlijke landen ter wereld om rond te reizen! Kijk maar eens bij dit artikel dat ik eerder schreef, over Waarom backpacken door Turkije geweldig is.

Het magische landschap van Cappadocië

In het midden van Turkije ligt de regio Cappadocië, een supermooi en bijna buitenaards landschap van uitgesleten stenen pieken, torens, valleien en kloven dat is ontstaan door vulkaanuitbarstingen en erosie gedurende miljoenen jaren. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen en hiken – wat ik dan ook tijdens mijn twee eerdere bezoeken aan Cappadocië uitgebreid heb gedaan. Maar vorige maand was ik terug in mijn geliefde Turkije en toen deed ik een wel heel bijzondere excursie: ik maakte een ballonvaart boven Cappadocië!

Allereerst: deze excursie is echt veel betaalbaarder in Turkije in vergelijking met eerder genoemde landen. Zo kost een ballonvaart van ruim een uur hier ‘slechts’ €150 per persoon. Ten tweede is het landschap hier dus echt geweldig, en omdat het bestaat uit verschillende kloven en valleien kan de piloot van de luchtballon op sommige plekken heel laag vliegen, waardoor je dus precies tussen de mooi gevormde rotswanden in hangt. Behoorlijk spectaculair!

Zwevend door de stilte

Om half vijf in de ochtend melden we ons net buiten het dorp Göreme, waar de mandjes en ballonnen al in gereedheid worden gebracht. Die mandjes zijn trouwens veel groter dan je zou denken: er passen zo’n twintig mensen in. Terwijl de eerste zonnestralen langzaam de aarde beginnen op te warmen, geeft onze luchtballonpiloot flink gas en zweven wij ineens langzaam van de grond omhoog. Whaaah, we zijn los! En als de piloot vervolgens de gasbrander even met rust laat, overvalt me meteen de enorme stilte die er hangt. Wauw, we zweven over het geweldig mooie landschap en zien huisjes, valleien, duiventillen, uitgesleten canyons, typische puntige rotsformaties, vierkante akkertjes en groene bomen. Ondertussen begint de zon op te komen en de lucht kleurt fel roodoranje, met aan de horizon de zichtbare piek van de inactieve vulkaan Erciyes Dağı. Echt, adembenemend mooi.

We glijden ruim een uur uur door de lucht, langs verschillende valleien en rotsformaties. We zien het natuurlijk gevormde ‘kasteel’ van Uçhisar, de beroemde Love Valley (want de rotspunten lijken hier nogal op… ehm… juist ja) en huisjes in de rotsen vanwaar de bewoners naar ons zwaaien als we langszweven. Kunnen we hier nog even blijven hangen alsjeblieft…? Deze foto’s laten denk ik goed zien waarom een luchtballontocht in Cappadocië zo magisch is.

Op ontdekking door Turkije

Eerlijk gezegd vind ik eigenlijk alleen een bezoek aan Cappadocië en deze luchtballonvaart al een reden om naar Turkije te gaan. Echt waar. Zo mooi!

Maar goed, er is dus nog veel meer te ontdekken in Turkije. Ik maakte in juni een driedaagse flits-reis langs de highlights van Turkije op uitnodiging van Corendon en dit bezoek aan Cappadocië was hier onderdeel van. Corendon biedt een ideale trip aan voor wie deze toffe luchtballontocht nú van zijn bucketlist af wil strepen: een Rondreis Cappadocië van acht dagen vanaf €274 per persoon. Inclusief internationale vlucht (!), vervoer per bus, drie nachten in Cappadocië, vier nachten aan de Turkse kust en alle driesterren hotelovernachtingen zijn inclusief ontbijt en diner. Dat is toch een koopje? Hou er rekening mee dat je nog een excursiepakket t.w.v. €169 moet aanschaffen om ook alle excursies mee te maken, maar zelfs dan is het nog een scherp geprijsde reis. De luchtballonvaart kun je vervolgens ter plekke regelen en nog toevoegen aan je trip.

Is Turkije nu een goed idee?

Enneh… voor zij die zich afvragen of het nu wel zo’n goed moment is om naar Turkije te gaan? Gezien de huidige stroom van nieuwsberichten zou je kunnen twijfelen aan Turkije als vakantiebestemming. Maar ik kan je verzekeren: tijdens mijn reis door Turkije heb ik niks gemerkt van enige onrust. De Turken waren blij om ons te zien, in het hotel en de restaurants werden we warm welkom geheten en eigenlijk vond ik Turkije nog precies even leuk en geweldig als tijdens mijn vorige reizen enkele jaren geleden. Om over de kans van een aanslag nog maar te zwijgen, want ik ben ervan overtuigd dat de dagelijkse kans dat ik uitglij in mijn eigen douche en gevaarlijk ten val kom, nog veel groter is (zeker gezien mijn onhandigheid, haha). Het is zonde dat de negatieve berichtgeving zo’n groot effect heeft op het toerisme naar Turkije, want het is een supermooi en vriendelijk land dat klaar ligt om ontdekt te worden. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ik zou zonder twijfel zo weer morgen in het vliegtuig naar Turkije stappen!

Meer lezen over Turkije?

> Waarom backpacken door Turkije geweldig is
> Cappadocie: must-do tijdens je reis naar Turkije

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Corendon Vliegvakanties, maar natuurlijk lees je hier alleen mijn eigen bescheiden dan wel enthousiaste mening, zoals altijd. 


Zo, dus dat. Zijn jullie al overtuigd? Heb je al eens eerder een luchtballonvaart gemaakt, of staat het nog op je bucketlist?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

28 Comments

Jessica Lokker 14 juli 2017 at 22:19

Wat een prachtige foto’s Edith, ik snap dat dit inderdaad op je bucket list stond. Zo mooi!

Reply
Edith 15 juli 2017 at 20:45

Nou hè? Ik vond het echt fantastisch! Ik kan het echt iedereen aanraden om eens te doen <3

Reply
Jenny - ikreis.net 15 juli 2017 at 15:26

Leuke foto’s van jou in die ballon. Je straalt echt :)

Het was een leuke maar vermoeiende trip.

Reply
Edith 15 juli 2017 at 20:45

Ik heb ongeveer 5x drie kwartier geslapen, dus voelde me topfit ;-) Ik vond het echt een hele toffe trip, én gezellig!

Reply
bellavitabym 15 juli 2017 at 16:22

Gaaf!!! Ik heb net gisteren mijn Turkije trip uitgestippeld :) Istanbul, Bursa, Canakkale en endigen aan de kust in Izmir <3 Btw, ga zo op zoek naar jouw "Turkse" verhalen :) groet, magda

Reply
Edith 15 juli 2017 at 20:52

Wat leuk! Ga je ook naar Efese, vlakbij Izmir? Dat vond ik een hele mooie site. En onderweg liggen er ook nog wat bijzondere plekken om te stoppen, zoals Ayvalık en Bozcaada. Veel plezier met het uitstippelen van je reis!

Reply
Yvonne 16 juli 2017 at 13:53

Dat valt inderdaad reuze mee qua prijs! In India is het ook niet zo heel erg duur, maar daar is het landschap zeker niet zo mooi als in Cappadocië. Prachtige plaatjes heb je er gemaakt. Overigens gaan de Turken die ik ken dit jaar allemaal bewust niet naar familie, wat ze normaal gesproken wel doen. Ze hebben zelf het idee dat ’t wel gevaarlijk is. In mijn eigen ogen valt dit ook erg mee, maar misschien verschilt het of je een toerist bent of een local.

Reply
Edith 17 juli 2017 at 17:15

Ooh, heb je in India wel eens een ballonvaart gemaakt? Ik ben benieuwd waar dat kan!

Reply
Sanne 16 juli 2017 at 17:16

Prachtig! Vooral de foto’s met de zonsopgang zijn om bij weg te dromen. Je moet alleen geen last van hoogtevrees hebben. :)

Reply
Edith 17 juli 2017 at 17:18

Ja hè? Dat maakte de ballonvaart extra mooi. Plus al die andere ballonnen aan de horizon, dat geeft ook echt een prachtig gezicht! En hoogtevrees schijnt in een ballon mee te vallen – maar ik heb het zelf niet gelukkig ;-)

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 17 juli 2017 at 03:39

Ik ben jaloers! Zo super gaaf dat je dit hebt mogen doen. Staat zeker op mijn bucketlist, zelfs met mijn hoogtevrees.

Reply
Edith 17 juli 2017 at 17:18

Hi Kirsten, bij ons in de ballon zat ook iemand met hoogtevrees, maar die had er gelukkig niet echt last van! Het schijnt toch anders te zijn in een ballon, omdat je helemaal los bent van de grond en dat voelt anders dan bijv. op een hoge toren ofzo. Dus, kan gewoon op de bucketlist blijven staan ;-)

Reply
Laura 17 juli 2017 at 16:21

Turkije staat hier helaas ook even niet bovenaan het lijstje, maar dit ballontripje zeker wel! Lijkt me ook zo gaaf!

Reply
Edith 17 juli 2017 at 17:19

Ja, het is echt prachtig. Gelukkig ligt Cappadocië er nog wel even, dus wie weet in de toekomst!

Reply
Diana 17 juli 2017 at 21:31

Wauw jouw foto’s – onwijs mooi. Heb altijd al gezegd dat ik dit wil doen en nu wil ik alleen nog maar meer dit doen. Wauw

Reply
Edith 18 juli 2017 at 18:34

Dank je wel Diana! Ik vond het echt heel tof om te doen en kan het iedereen aanraden!

Reply
Eva 18 juli 2017 at 10:53

Tof! Zou een paar jaar geleden hier ook een ballonvaart gaan maken, helaas, werd de complete reis toen geannuleerd :(

Reply
Edith 18 juli 2017 at 18:36

Ohnee, wat jammer! Ik vind Cappadocië echt een prachtige regio – en ben er ondertussen dus drie keer geweest. Maar zo zou weer terug gaan, er is nog genoeg te ontdekken. En dan ook nog het lekkere eten, de thee, de vriendelijke Turkse mensen… echt, Turkije is ondergewaardeerd. Zonde!

Reply
Niels 31 juli 2017 at 12:34

Het lijkt me inderdaad een reden om Turkije te bezoeken ondanks de huidige spanningen. Cappadocië lijkt me echt een magische plek en een luchtballonvlucht maakt het alleen maar mooier. En de prijzen die je geeft zijn schappelijk. Nu alleen de tijd nog vinden.

Reply
Edith 2 augustus 2017 at 22:15

Tja, Cappadocië past al in een weekendje, want gelukkig is het niet zo lang vliegen ;-)

Reply
lottevdw 2 augustus 2017 at 17:10

Ja dat is écht wel een bucketlistdingetje! De prijzen vallen heel goed mee, maar als ik op de site kijk, staat de ballonvaart precies niet bij het excursiepakket staan. Dat komt er dan misschien nog bij? :-)

Reply
Edith 2 augustus 2017 at 22:20

Hi Lotte, ja klopt de excursie is extra bij de reis van Corendon. Staat ook in het stukje hierboven ergens… Maar zelfs dan is het nog een goede deal!

Reply
Helena 3 augustus 2017 at 06:43

Deze ballonvaart in Turkije staat bij mij ook op de bucketlist. Gaaf dat jij dat gedaan hebt!

Reply
Edith 4 augustus 2017 at 10:06

Yes, ik vond het echt een hele gave ervaring! Als je ooit in de gelegenheid bent, moet je het zeker doen!

Reply
Marlieke 3 augustus 2017 at 13:26

Wat ziet dat er vet uit zeg! Snap dat dit er een was van de bucketlist. Heel tof.

Reply
Edith 4 augustus 2017 at 10:07

Dankjewel! De uitzichten over Cappadocië zijn echt prachtig en ik ben heel blij dat ik deze toffe ervaring heb mogen meemaken!

Reply
Kelly 4 augustus 2017 at 18:27

Wat een geweldige foto’s! Het is al even geleden dat ik in Turkije ben geweest, maar Cappadocië staat nog heel hoog op mijn lijstje. Deze ballonvaart wil ik dan ook zeker doen :) .

Reply
Edith 6 augustus 2017 at 18:00

Jaaaaaa, doen! :-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.