inspiratiereizenrondreisroute

Onze route door Zuidoost-Azië: ruim drie weken Thailand, Laos en Maleisië 

16 oktober 2020 2 Comments

Routepost met héél veel foto’s!

Toen Jesús eindelijk definitief naar Nederland verhuisde, stond er één ding hoog op mijn wensenlijstje: samen een gave reis maken naar Zuidoost-Azië. Ik ben al vaak in Azië geweest, maar er staan nog genoeg plekken op mijn bucketlist. Ik stelde onze route zó samen dat het een ruim drieweekse reis werd waarbij we van hoogtepunt naar hoogtepunt zouden reizen. Zo gaaf! Vandaag deel ik in deze post met veel plezier onze route. Zo fijn om te genieten van mooie herinneringen, nu we even niet op reis kunnen.

Plekken op mijn bucketlist in Zuidoost-Azië

Na acht eerdere bezoeken aan Bangkok én mijn enorme liefde voor de stad, stond er één ding nog open: het maken van een fietstocht door Bangkok. Hoe kon ik dat nog niet eerder gedaan hebben? Dus dat werd de eerste must voor onze reis. Ook een bezoek aan een rooftopbar in Bangkok mocht niet ontbreken.

Daarnaast leek het me heel erg bijzonder om naar het platteland van Laos te reizen. Allereerst omdat je hier nog soort van terug gaat in de tijd, en ten tweede ook omdat de karstbergen in Laos wel een beetje lijken op het heuvellandschap in Viñales Cuba waar Jesús vandaan komt. Dat leek me bijzonder om samen met hem te gaan zien!

In Maleisië stonden er drie dingen op mijn bucketlist: slapen in een hotel met infinity pool in Kuala Lumpur, het zien van de prachtige uitgestrekte groene theeheuvels in de Cameron Highlands en een bezoek aan culturele hotspot Penang, vol streetart en heerlijk eten.

Al met al een heleboel hoogtepunten, die ik mooi tot een ruime drieweekse reis omtoverde. Dat klinkt toch nu al gaaf? Met vervolgens ook nog een afsluiter op een heus bountyeiland! Het was echt een toffe reis waar we nog steeds met heel veel plezier en mooie herinneringen aan terug denken. Tijd voor een overzicht van onze route!

route zuidoost-azië tips

Route Zuidoost-Azië drie weken

Dag 1 en 2 – vlucht naar Bangkok via Belgrado

Even een kleine disclaimer: wij namen een werkelijk heel onlogische route naar Bangkok. Vanwege eerdere geannuleerde reisplannen had ik namelijk nog een stapel vouchers liggen van FlyDubai die ik mooi op kon maken tijdens deze reis. Helaas vliegt FlyDubai niet vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Bangkok… Maar wel vanaf Belgrado. Het is de stad waar Jesús en ik eerder eens vier maanden gewoond hebben en dus besloten we een korte trip aan Belgrado te brengen, vrienden van ons op te zoeken en de volgende dag door te vliegen naar Dubai en Bangkok. Het was superleuk en heel gezellig, maar natuurlijk aan niemand aan te raden die gewoon vanuit Nederland kan vliegen, haha.

Mocht je jezelf toch ineens in Belgrado bevinden, we sliepen hier in een heel leuke en hippe bed & breakfast: Smokvica Vračar B&B, Molerova 33, Belgrado. We betaalden €40 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Dag 3 – aankomst in Bangkok

Rond 11 uur ‘s ochtends kwamen we aan in Bangkok. Altijd even spannend of Jesús met zijn Cubaanse paspoort en keurig vooraf geregelde Thaise visum problemen krijgt, maar we kunnen doorlopen. Aangekomen in ons hotel doen we even een dutje en dan is het zover: éindelijk kan ik Jesús meenemen de straat op, de kleurrijke Aziatische drukte in, met tuktuks en brommertjes, karren met streetfood en dat onbegrijpelijke schrift. Héérlijk om weer in Azië te zijn! We dwalen door de wijk Banglamphu, langs de bekende straten Khao San Road, Soi Rambuttri en Soi Samsen. Jesús moet even wennen aan de drukte en toch ook wel de viezigheid op straat, maar na de eerste fantastische Thaise maaltijd voor een paar euro ziet ook hij het helemaal zitten. Onze reis is begonnen!

Tips hotel Bangkok Thailand

We slapen in de wijk Banglamphu, mijn favoriete wijk, in het Nouvo City Hotel. Een heel fijn hotel, met comfortabele kamers, een rooftop zwembad en lekker ontbijtbuffet. Een tweepersoons kamer kost €47 per nacht.

Lees ook: Tips voor sfeervolle hotels in het centrum van Bangkok | Thailand

Tips Zuidoost-Azië drie weken

Dag 4 – tempels en streetfood in Bangkok

We starten de dag met de bekendste (en meest toeristische) bezienswaardigheden van Bangkok: het Grand Palace van de koning en de prachtige tempel Wat Pho met de gigantische liggende Boeddha. Natuurlijk gaan we in stijl en houden we op straat een tuktuk aan om ons te brengen, zo leuk! Ik heb beide plekken al wel 5x bezocht (met dank aan mijn vroegere tijd als reisbegeleider in Thailand) maar het blijven bijzondere bouwwerken om te bezoeken. We lunchen vlakbij Wat Pho in het hippe restaurant AMA Art & Eatery en gaan dan even terug naar ons hotel om de jetlag weg te werken.

Met hernieuwde energie gaan we aan het eind van de middag weer op pad: het is tijd voor een streetfoodtour door Chinatown! Onze gids Mae loodst ons langs kramen met sissende pannen, opgestapelde noedels en karren vol glanzende pekingeend. Het ruikt overal echt zó lekker. We smullen van verschillende Chinese en Thaise gerechten, zoals dimsum, pad thai, noedelsoep en mango sticky rice. Jummm! We hoeven die avond niet meer te eten, we zitten tjokvol van alle lekkere hapjes.

Lees ook: Tip: street food tour door Chinatown in Bangkok, Thailand

Dag 5 – fietsen en rooftop bar in Bangkok

Vandaag is het tijd voor maar liefst twee bucketlistactiviteiten: fietsen en naar een rooftopbar! Superleuk en ik heb er lang naar uitgekeken. We stappen pas ‘s middags op de fiets, dus ‘s ochtends pakken we eerst de boot naar Chinatown voor een wandeling door de wijk en langs allerlei leuke streetart. Daarna zoeken we het kantoor van Co van Kessel op, de beroemdste (maar zeker niet enige) aanbieder van fietstours door Bangkok . We hebben gekozen voor de tocht van vijf uur en wow, wat is het leuk! We fietsen door smalle steegjes, over een markt, bezoeken blinkende tempels en passeren onderweg de open huiskamers van de Thai. De fietsen gaan vervolgens mee op een typische Thaise longtailboot, naar een ander deel van de stad waar we onze route vervolgen tussen kokosplantages en over zwevende vlonders door een groene omgeving. Absoluut een aanrader, deze tour!

We frissen ons na de tour op bij ons hotel, gaan een hapje eten bij het leuke Madame Musur in ‘ons’ straatje Soi Samsen 2 en duiken daarna een taxi in naar de moderne wijk Sukhumvit. We laten ons afzetten bij het Banyan Tree Hotel, waar op de 61e verdieping het Vertigo Restaurant en de gave Moon Bar zich bevinden. Moon Bar is een van de bekendste rooftopbars in Bangkok; niet die van de film de Hangover 2 (dat is de Sky Bar at Lebua), maar wel een die het bezoeken meer dan waard is. Wat een uitzicht! En wat een sfeertje. We voelen ons echt hele hippe wereldburgers hoor! We betalen bijna €30 voor een mojito en een biertje, maar de entree voor de rooftopbar is gratis dus we zien het maar als totaalprijs voor de hele ervaring.

Lees ook: 10x tips in Bangkok, Thailand – Mijn favoriete adresjes en bezienswaardigheden

Dag 6 – vlucht van Bangkok naar Luang Prabang

Ons eerste verblijf in Thailand zit erop, vandaag vliegen we door naar Laos! Met Air Asia vliegen we ‘s middags in anderhalf uur naar Luang Prabang, de ‘culturele hoofdstad’ van Laos (Vientiane is de echte hoofdstad). De douanebeambten op het vliegveld weten niet wat ze zien als Jesús voor hen verschijnt: waarschijnlijk is het hun eerste Cubaanse paspoort ever! Alle collega’s worden erbij gehaald om te kijken, zo grappig. Met een Cubaans paspoort krijg je in Laos zonder enig gedoe een visum on arrival; een van de redenen waarom ik dit land uitkoos voor onze Aziëreis. De wereld over reizen met een Cubaans paspoort is nogal een uitdaging en ik krijg er regelmatig vragen over – misschien moet ik daar ook eens een blog aan wijden!

Anyway, aangekomen in Luang Prabang checken we in bij ons hotel en gaan we daarna op pad voor een hapje eten. We kiezen voor een van de meest Instagrammable plekken van Luang Prabang: de coole bar Utopia. Gebouwd op een platform, op palen aan de rivier met een geweldig uitzicht. Én met heerlijk eten. Een aanrader!

Tips hotel Luang Prabang, Laos

We slapen in Villa Saykham, een heel sfeervol kleinschalig hotel op een toplocatie, één straat vanaf het centrum en de leukste restaurantjes. Een tweepersoonskamer kost €53 per nacht.

Lees ook: 10x doen in Luang Prabang, Laos – onze favoriete plekken

Dag 7 – kookworkshop en fietsen in Luang Prabang

Na het heerlijke ontbijt in de tuin bij Villa Saykham worden we opgehaald door een tuktuk: het is tijd voor onze kookcursus! De Laotiaanse keuken lijkt op de Thaise en Vietnamese, met veel rijst, verse kruiden, vissaus, limoen en pepertjes. We rijden eerst naar de lokale markt, waar we onze inkopen doen. Heerlijk, zo’n bonte verzameling van kramen met de meest exotische opgestapelde groente en fruitsoorten. Daarna rijden we naar een prachtige buitenkeuken in een groene tuin, en hieren leren we vandaag allerlei Laotiaanse gerechten bereiden. Gevuld citroengras, typische laap (salade met gehakt), gestoomde vis… Alles is even lekker en voor de lunch eten we het zelf allemaal op.

Terug in Luang Prabang huren we ‘s middags fietsen om de stad en de omgeving te verkennen. Luang Prabang ligt aan de Mekongrivier en dat geeft prachtige doorkijkjes en uitzichten over het water. Op verschillende plekken zijn bamboebruggen over de rivier gebouwd, nogal wiebelige constructies, maar een leuke manier om aan de overkant van de rivier een kijkje te nemen. We fietsen ook langs verschillende tempels, over de opstartende avondmarkt en kijken naast de rivier naar de ondergaande zon. Leuk om op de fiets zelf de vrijheid te hebben!

Lees ook: 5x leuke dagtrips en excursies vanuit Luang Prabang | Laos

Dag 8 – naar MandaLao Elephant Camp

Vandaag staat een bijzondere excursie op het programma: we gaan naar het MandaLao Elephant Camp. Het is een van de slechts twee olifantenkampen in Laos die de goedkeuringen dragen van internationale dierenwelzijnsorganisaties. In MandaLao wonen zeven olifanten; ze worden niet aangezet tot ritjes, trucs of spelletjes. Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten en zij kunnen wandelen met de olifanten door het bos, toekijken hoe ze banjeren door de rivier en ze af en toe een banaan toestoppen als ze er zelf om vragen. That’s it. We maken een wandeling van een uur door het woud met twee van de olifanten en wat een bijzondere tocht is het zeg! Zulke machtige en intelligente dieren, prachtig. Daarna maken we nog een korte trekking door het bos en genieten we van mooie uitzichten onderweg.

Als we terug zijn in Luang Prabang pakken we ‘s middags een pickup-taxi naar de Kuang Si-watervallen, zo’n dertig kilometer buiten de stad. Hier vind je verschillende prachtige waterbassins, knalblauw met hoogteverschillen en meerdere watervallen. In een aantal bassins kan je zwemmen, heerlijk verkoelend op zo’n warme dag!

Bekijk ook: Reisvideo: onze vier dagen in Luang Prabang | Laos

Dag 9: van Luang Prabang naar Nong Khiaw

De volgende dag sta ik héél vroeg op, rond half zes. Elke ochtend vroeg maken de monniken van de tempels in Luang Prabang namelijk een rondgang door de stad met hun bedelnap, waarbij ze eten en aalmoezen ontvangen van de lokale inwoners. Ik vind het een superindrukwekkend schouwspel, de lange rij aan monniken in hun oranje kleden en de Lao die met zoveel respect hun eten uitdelen in de kommen die de monniken over hun schouder dragen. Absoluut het vroege opstaan waard.

Na het ontbijt is het tijd om te vertrekken: we reizen per minibusje door naar Nong Khiaw. De rit duurt zo’n drie uur en bij aankomst bevinden we ons in dat o-zo-bijzondere landschap: tussen de groene karstbergen! Alles speelt zich in Nong Khiaw af in een heerlijk relaxt tempo, ik heb er zo naar uitgekeken om even een paar dagen lekker uit te blazen en niks te doen!

Tips hotel Nong Khiaw, Laos

We slapen in het Mandala Ou Resort, het mooiste hotel van het hele dorp. Het ligt direct aan de Ou-rivier en heeft sfeervol ingerichte bungalows in een groene tuin. Er is zelfs een infinity pool met uitzicht op de rivier en de karstbergen, wow! Wij betaalden €52 per nacht voor een tweepersoons kamer.

Tips route drie weken Zuidoost-Azië

Dag 10 – kajakken naar Muang Ngoi

Op onze eerste volle dag in Nong Khiaw doen we een uitstapje waar ik me al lange tijd op verheug: we gaan kajakken naar het dorp Muang Ngoi. Of eigenlijk beter gezegd: we gaan heen met de boot en klimmen op de terugweg aan boord van een kajak voor wat actief peddelen. Wat een prachtige manier om zo de mooie natuur hier te zien en te beleven! Het dorp Muang Ngoi zelf is ook een bezoekje waard, het is soort van het Nong Khiaw van tien jaar geleden en er hangt een relaxte vibe. Veel backpackers blijven hier weken hangen, veel langer dan gepland. Wij vinden een middagje genoeg, maar genieten wel enorm van de trip. De spierpijn van het peddelen voel ik de volgende twee dagen nog, maar het was het helemaal waard.

Lees ook: Relaxen tussen de groene karstbergen van Nong Khiaw | Laos

Dag 11 – relaxen aan de rivier in Nong Khiaw

Ja hoor, het is gelukt: vandaag doen we werkelijk helemaal níets. Heerlijk! We genieten van het heerlijke zwembad van het Mandala Ou Resort, hangen wat bij de ligbedjes langs het zwembad, luieren op het terras van onze bungalow, lezen een boek en doen een middagdutje. ’s Avonds eten we in het restaurant van Mandala Ou, ook al een echte aanrader. Heerlijk eten!

Dag 12 – op pad met de fiets en scooter in Nong Khiaw

Na een dagje ultieme ontspanning is het tijd om weer wat te ondernemen. Via ons hotel kunnen we gratis een stel fietsen meenemen voor een uitstapje en we beginnen vol goede moed. Echter, de omgeving van Nong Khiaw is nogal heuvelachtig en na twee keer bergop in de bloedhitte ben ik er al heel snel klaar mee. We keren terug naar het Mandala Ou Resort en huren vervolgens een scooter bij een verhuurbedrijfje in het dorp. Veel beter! De rest van de dag scooteren we lekker door de omgeving, langs de oevers van de Ou-rivier, door dorpen in de buurt en genieten we van het heerlijk langzame tempo hier in Laos. Kinderen spelen op de stoffige straten, kippen rennen in het rond, vrouwen in traditionele kleding zitten buiten manden te vlechten en zwaaien als we voorbij komen. Zo leuk!

Dag 13 – terug in Luang Prabang

Per minibus gaan we weer terug van Nong Khiaw naar Luang Prabang, want we zullen vanuit Luang Prabang doorvliegen naar Maleisië. Maar vandaag hebben we eerst nog een extra dag in Luang Prabang. We vinden het een heel leuke stad, dus nog dagje hier is zeker geen straf. We checken weer in bij Villa Saykham en beklimmen ’s middags Mount Phousi, de heilige heuvel in het centrum van de stad. Bovenop de heuvel staat een gouden tempel en eenmaal boven hebben we een mooi uitzicht over de stad. ’s Avonds gaan we eten bij Bouang, een ontzettend leuk, hip én lekker restaurant in het centrum. Aanrader! Ik laat me vervolgens onder handen nemen bij een massagesalon, een heeeeeeerlijke ontspannende oliemassage. Wat een genot is dat in Azië, voor een een paar euro een geweldige massage.

Dag 14 – vlucht van Luang Prabang naar Kuala Lumpur

Ons verblijf in Laos zit erop. Tijd voor de volgende stop: Maleisië! Met Air Asia vliegen we van Luang Prabang naar Kuala Lumpur, een vlucht van zo’n drie uur. Voor onze bucketlist-activiteit in Kuala Lumpur ben ik serieus geïnfluenced via Instagram: ik zag daar geweldige foto’s voorbij komen van een hotel met zwembad, met magnifiek uitzicht over de skyline van de stad. Dat wilden wij ook! En dus checkten wij in bij ons gave appartement in de Regalia Residence, mét fantastisch uitzicht. Het is al donker als we ’s avonds aankomen, dus we kunnen genieten van alle mooie lichtjes van de stad vanuit ons appartement, heel gaaf.

Tips hotel Kuala Lumpur

We slapen in een appartement in Regalia Residence, met gebruik van het gemeenschappelijke rooftop zwembad. Het complex bestaat uit drie of vier verschillende torens met in totaal 37 verdiepingen, met meerdere Airbnbs en hotels die gevestigd zijn in de appartementen. Een nacht in Regalia Residence kost ongeveer €50.

Dag 15 – op grote hoogte in Kuala Lumpur

We beginnen de dag met even lekker zwemmen in de infinity pool van ons appartement, op de 37e verdiepig. Zo gaaf, die skyline! Het zwembad hoort bij de appartementen van de Regalia Suites, en er zijn een boel Airbnb’s gevestigd in de toren. Het is dus geen privézwembad, maar dat doet niks af aan de toffe ervaring. Vervolgens gaan we op pad naar een ander letterlijk hoogtepunt van Kuala Lumpur: de iconische Petrona Towers. We kopen en kaartje en zoeven met de lift naar de skybridge op de 41e verdieping, op zo’n 170 meter boven de grond. Ook hier weer prachtig uitzicht over stad, bijna 360 graden rondom. We wandelen nog even over de houten hangbruggen in het KL Forest Eco Park, een stuk regenwoud midden in het centrum van Kuala Lumpur. En daarna weer snel terug naar ons appartement, waar we ook ’s middags weer lekker luieren aan het zwembad. Even genieten van het goede leven!

Lees ook: Bucketlist: zwembad met uitzicht op de skyline van Kuala Lumpur

Dag 16 – tussen de theevelden in de Cameron Highlands

We pakken ’s ochtends de bus van Kuala Lumpur naar Tanah Rata, gelegen midden in de Cameron Highlands. Ik heb in aardig wat landen in Azië gereisd, maar ik heb dus nog nooit theeheuvels gezien. Dat lijkt me zo mooi! De Cameron Highlands liggen op zo’n 1500 meter hoogte en zijn daarmee perfect voor het verbouwen van thee. Je vindt er dan ook meerdere theeplantages, en uitgestrekte theevelden in prachtige groene valleien. Wow! We regelen een taxi voor de dag en rijden als eerste naar de BOH Tea Plantation. Hier kunnen we het hele proces van thee plukken en verwerken zien, en natuurlijk een lekker kopje thee drinken met uitzicht over de velden. Vervolgens bezoeken we de vlindertuin in Tanah Rata en de laatste stop is Jesús z’n favoriet: een aardbeienfarm waar we met een mandje onze eigen aardbeien mogen plukken. Jumm!

Tips hotel Cameron Highlangs, Maleisië

We slapen in Tanah Rata in het Hillview Inn, een niet al te spannend maar wel prima en centraal gelegen hotel. Voor een tweepersoons kamer betalen we €30 per nacht.

Lees ook: Theeplantages & aardbeienfarms: tips voor e Cameron Highlands

route zuidoost-azië tips

Reisroute drie weken Zuidoost-Azië

Dag 17 – streetart in hippe tussenstop Ipoh

We nemen vanuit Tanah Rata de bus naar Ipoh, een slingerende route van zo’n twee uur. Aangekomen in Ipoh checken we in in ons hippe hotel en gaan we lunchen bij een al even hip cafeetje. ‘Hip’ blijkt zo ongeveer het sleutelwoord te zien hier in Ipoh, want ondanks dat ik nog nooit van de plaats gehoord had, is het vooral bij Aziatische toeristen een populaire plek. In het centrum van Ipoh ligt een straat, genaamd Concubine Lane, die tjokvol zit met allerlei vreemde snackstalletjes en kitscherige winkels. De Aziatische toeristen worden er helemaal wild van en het tafereel doet me een beetje denken aan de Japanse gekkigheid. Wel erg grappig om te zien. Verder is Ipoh gezegend met een flinke hoeveelheid street art, die we bewonderen tijdens een rondje door het centrum.

Tips hotel Ipoh Maleisië

We slapen in het Ban Loong hotel, waar we €42 betalen voor een tweepersoons kamer. Het hotel is gerenoveerd in een hippe loft-stijl, een beetje industrieel en met veel baksteen.

Dag 18 – via gouden moskee naar Penang

Ik heb gelezen dat er in Kuala Kangsar een prachtige gouden moskee staat, dus we maken een tussenstop op weg naar Penang. Kleine reminder: in tegenstelling tot Thailand en Laos, is de bevolking in Maleisië overwegend islamitisch. Je vindt hier dus moskeeën, veel vrouwen dragen een hoofddoek en je kunt af en toe de oproep tot gebed horen klinken. Goed, in Ipoh stappen we dus ‘s ochtends op de trein naar Kuala Kangsar. Ik hou van de trein als ik op reis ben! In Kuala Kangsar aangekomen leggen we een taxichauffeur uit dat we de moskee willen bezoeken en hij neemt ons mee de stad door. De Ubudiah-moskee is inderdaad erg mooi: gemaakt van wit steen en zwart marmer, met verscheidene torens en een glimmende gouden koepeldaken. Als je bedekt gekleed gaat, mag je als niet-moslim ook binnen een kijkje nemen.

Vanuit Kuala Kangsar nemen we vervolgens de bus en de ferry naar George Town, de grootste stad op het eiland Penang. Bij aankomst word ik direct overvallen door een gevoel van blijdschap: wat een heerlijke bedrijvigheid op straat, wat een mooie historische gebouwen met gekleurde gevels, wat een leuke kraampjes met streetfood overal, geweldig! Dat belooft veel goeds voor de komende dagen. We bekijken de zonsondergang bij Chew Jetty, een houten visserswijkje direct aan het water. En daarna is het hoog tijd voor eten bij een hawker stall! Want ook daar is Penang om bekend: het geweldige eten dat je kunt krijgen bij straatstalletjes. We smullen werkelijk van alle gerechten en zijn slechts een paar euro kwijt ♥ Love it!

Tips hotel George Town Penang

Slapen doen we drie nachten in het You Le Yuen hotel, gelegen in de leukste wijk van George Town in Love Lane – dat klinkt als de rosse buurt, maar dat is het gelukkig niet. We betalen €48 per nacht voor onze supermooie en comfortabele tweepersoons kamer.

route zuidoost-azië tips

Tips route drie weken Zuidoost-Azië

Dag 19 – visumperikelen en street art in Penang

Onze eerste activiteit van de dag is vooral een logistieke: we gaan naar het Thaise consulaat in George Town zodat Jesús een nieuw visum voor Thailand kan aanvragen. In Nederland was het te complex om een multiple entry visum voor Thailand te regelen en dus kreeg Jesús slechts een single entry. Na drie dagen in Bangkok reisden we Thailand uit, en dus heeft hij voor onze laatste dagen (en terugvlucht vanuit Bangkok…) een nieuw visum nodig. Na een uur wachten in de rij is de aanvraag ingediend en hopelijk kunnen we morgen terugkomen om het visum op te halen. Fingers crossed!

Hierna gaan we op ontdekkingstocht in George Town. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en er is zoveel moois te zien. Historische gebouwen, zoals het knalblauwe geschilderde Blue Mansion en het indrukwekkende Chinese Khoo Kongsi clan-huis, waar ook een indrukwekkende Chinese tempel staat. Maar Penang is minstens net zo beroemd vanwege de moderne cultuur die je er vindt: schitterende street art verspreid door de hele stad. We zoeken online een wandelroute langs de mooiste werken street art en het is een leuke activiteit om overal op straat te speuren naar de werken. Veel street art is interactief, waarbij je zelf onderdeel kunt worden van het tafereel, heel leuk. We nemen ook een kijkje bij het 3D Trick Art Museum, best leuk voor een uurtje maar de échte street art buiten op straat maakt op ons meer indruk.

route zuidoost-azië tips

Dag 20 – scooteren over Penang

Allereerst pakken we de bus naar het Thaise consulaat, waar we gelukkig al snel goed nieuws krijgen: Jesús heeft zijn visum binnen! Gelukkig, nu kunnen we morgen dus verder met ons plan en weer Thailand in reizen. Maar eerst nog een dagje Penang verkennen vandaag! Na onze flinke wandeldag van gisteren, besluiten we het nu relaxt te houden: we huren een scooter en rijden het eiland over, op zoek naar leuke plekken en mooie stranden. Ik ben zelf echt geen held op een scooter, maar Jesús vindt het geweldig dus ik stap achterop en hou me stevig vast, terwijl hij door het drukke verkeer van George Town zigzagt.

We rijden naar Batu Ferringhi, het meest toeristische strand van Penang met een mooi uitgestrekt stuk zand en prachtig blauw water. We drinken een ijskoffie bij de Starbucks op Batu Ferringhi, want tja… Maleisië is behoorlijk westers, dus dit soort ketens vind je hier ook. Als tegenhanger gaan we juist lunchen bij een superlokaal tentje, onderweg in het onbeduidende dorp Teluk Bahang. Heerlijk eten! We besluiten een flink stuk langs de kust te rijden, helemaal van het noordoosten naar het zuidwesten, en steken binnendoor weer terug richting George Town. Een heerlijke rit en een heerlijke dag zo.

Dag 21 – tijd voor strand: op naar Koh Lipe

De laatste dagen van onze reis beginnen in zicht te komen en natuurlijk willen we relaxt en in stijl afsluiten. Penang ligt in het noorden van Maleisië, vlakbij de grens met Thailand. En ook vlakbij prachtige Thaise bountyeilanden! Vanuit Penang pakken we eerst een ferry naar Langkawi, het meest noordelijke eiland van Maleisië, en hier stappen we over op een ferry naar het eiland Koh Lipe in Thailand. Bij aankomst op Koh Lipe moeten we langs de Thaise douane: een klein kantoortje pal aan het spierwitte strand, waar je kunt wachten op je Thaise stempel met je voeten in het zand. Ik denk dat het de leukste grenspost is waar ik ben geweest!

Tips hotel Koh Lipe

We slapen drie nachten in het Castaway Resort op Koh Lipe, gelegen aan Sunrise Beach. Het is de meest eenvoudige kamer van de reis voor de hoogste prijs, maar wát een fijne plek is dit hotel. We betalen €85 per nacht voor onze eigen houten bungalow, zonder elektriciteit maar met olielampen en stromend water, plus heerlijk loungeterras met hangmat. Absoluut een aanrader.

Dag 22 – ultiem relaxen op Ko Lipe

Ja hoor, het is weer zover: we doen vandaag lekker helemaal NIKS! De meest ingewikkelde keuzes van de dag bestaan uit: neem ik een smoothie bowl of pannenkoekjes voor het ontbijt? Welke smaak fruitshake heb ik zin in? En wil ik liever luieren op het strand, of blijf ik nog even in de hangmat liggen? Wat een leven hè.

Dag 23 – een rondje over het eiland Ko Lipe

Nou vooruit, we lopen ook nog een rondje over het eiland vandaag. Koh Lipe is niet groot, met een uurtje of twee heb je alle zanderige straatjes en het handjevol stranden wel gezien. Ik ben op behoorlijk wat Thaise eilanden geweest, maar Koh Lipe komt met stip binnen op de eerste plaats in mijn favorietenlijst. Het is klein, heeft niet al te veel verbindingen naar grote eilanden met luchthavens en is daardoor niet zo heel drukbezocht. Het voelt nog behoorlijk kleinschalig, terwijl je er tegelijkertijd dus wél leuke hippe koffiebarretjes en eetcafé’s vindt. Sommige mensen vinden dat misschien zonde en niet zo authentiek Thais, maar ik vind het werkelijk heerlijk – en de jonge Thaise toeristen houden zelf ook enorm van de hipster scene. We proberen een boel leuke plekjes uit, zoals Bloom Café, Sea la Vie en Cafe Lipe. In mijn blog over Koh Lipe vind je nog veel meer van onze tips!

Lees ook: Heerlijk tropisch bountyeiland Koh Lipe in Thailand

route zuidoost-azië tips

Dag 24 – van Ko Lipe naar Hat Yai naar Bangkok naar nachtvlucht

Potverdorie, en toen was het alweer de laatste dag van onze vakantie. Er staat ons wel nog een beetje een spannende dag te wachten: vandaag hebben we een boel aansluitingen achter elkaar die goed uit moeten pakken, want net na middernacht vliegen we vanaf Bangkok weer terug naar Nederland. Na een onstuimige tocht per speedboot van Ko Lipe terug naar het vasteland kunnen we in ieder geval opgelucht ademhalen dat dat gelukt is, want we twijfelden er even aan toen we vanmorgen de ruwe zee zagen. Per busje gaan we vervolgens naar het vliegveld van Hat Yai, waar we aan boord van een Air Asia-vlucht naar Bangkok stappen. Er wacht ons nog een laatste transfer: van luchthaven Don Meuang naar het internationale vliegveld Suvarnabhumi, en off we go!

Dag 25 – thuiskomst in NL

Via dezelfde route – met onlogische tussenstop in Belgrado – komen we weer aan in Nederland. Wow, wat een heerlijke reis was het! Echt álles wat ik van tevoren had bedacht en gehoopt pakte goed uit. Zoveel highlights in drieënhalve week! Op al deze mooie herinneringen kunnen we voorlopig nog even teren ♥

route zuidoost-azië tips


Meer lezen over onze reis? Hier vind je de overzichtspagina’s per land, met nog veel meer inspirerende blogs:

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

2 Comments

Lotte 19 oktober 2020 at 07:56

Acute heimwee krijg ik er van ;-) Maar ook wel veel fijne herinneringen die ik dankzij je blogpost weer even kan beleven. Denk niet dat ik ooit genoeg ga krijgen van Azië <3.

Reply
Edith 19 oktober 2020 at 11:43

Aaaah, echt hè? Azië is gewoon altijd een goed idee. Ik krijg er nooit genoeg van!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.