inspiratiereizentips

Tip: street food tour door Chinatown in Bangkok, Thailand

12 januari 2019 0 comments

Op culinaire ontdekkingstocht in Bangkok

Tijdens de Vakantiebeurs hoorde ik deze week dat foodtours helemaal hot zijn en de snelst groeiende categorie van excursies op reis. En ik moet zeggen: dat snap ik helemaal! Tijdens onze citytrip naar Nice deden we al eens een leuke lokale foodtour, in Krakau probeerden we Poolse hapjes uit en ook in Bangkok gingen we afgelopen jaar op culinaire ontdekkingstocht. In Chinatown zelfs, tussen allerlei rare en interessante maar o-zo-lekkere hapjes. Vandaag neem ik je mee op street food tour in Bangkok!

street food tour bangkok thailand

Een foodtour voor een moeilijke eter…?

Vroeger was ik zo’n kind dat niks lustte. Dat van haar moeder een bord kreeg met een soort ventieltje, waar heet water in ging zodat mijn bord langer warm bleef en ik geen excuus had om mijn bord niet leeg te eten (“mijn eten is koud…!”). Ik hield niet van vlees, ik at mijn witte rijst met boter en suiker omdat ik alle sausjes niet lekker vond en kon met lange tanden úren aan tafel zitten pruilen. Toen ik ging studeren en op mezelf ging wonen, veranderde dat langzaam. Nog steeds ben ik geen vleeseter, maar dat is tegenwoordig hartstikke hip dus daar kom ik goed mee weg, haha. Ik vind het nu leuk om op reis allerlei exotische vruchten en groenten uit te proberen, rare bubble tea in Thailand of kruidige chai uit een plastic emmer in India, en alle zoetigheden en toetjes gaan er sowieso altijd in. Sinds een paar jaar eet ik ook vele soorten vis en zeevruchten, waarmee er een nieuwe wereld open is gegaan. Gegrilde octopus op Zanzibar, knoflookgarnalen in Maleisië, heerlijke kreeft in Cuba…. Jummm!

street food tour bangkok thailand

Foodtours: echt een aanrader!

Deze ontwikkeling betekent dat ik tegenwoordig ook met plezier deelneem aan een foodtour als ik op reis ben. Vaak geef ik wel aan dat ik vegetariër ben, maar ook dan blijft er altijd nog genoeg te proberen over. Ik vind het een ontzettend leuke manier om een nieuwe plek te ontdekken en de lokale gidsen hebben ook vaak nog een boel tips als echte insiders. Dus zeker een aanrader wat mij betreft.

Street food tour in Bangkok, Thailand

Tijdens ons verblijf in Bangkok regelde ik dan ook van tevoren een goed aangeschreven foodtour, om op culinaire ontdekkingstour te gaan in de Thaise street food-scene. Hartstikke leuk en natuurlijk ook nog eens heel lekker! We nemen aan het einde van de middag vanuit Banglamphu de rivierferry naar Chinatown en ontmoeten daar onze gids Mae. Het is zes uur als we beginnen met onze wandeling en overal om ons heen is bedrijvigheid: straatkraampjes worden opgezet, stoelen neergezet, voor sommige karren staat al een rij en overal wapperen rode lampionnen en lampen. Chinatown is een wijk waar je zintuigen flink geprikkeld worden, overal zie je Chinese tekens om je heen in plaats van Thais schrift, en al die eetkraampjes ruiken heerlijk.

Lees ook: 10x tips in Bangkok, Thailand – mijn favoriete adresjes en bezienswaardigheden

street food tour bangkok

Dimsummen met dumplings en gestoomde broodjes

Onze eerste stop is bij een dimsumrestaurant. Van buiten ziet het er ontzettend druk en krap uit en waarschijnlijk waren we deze plek zelf voorbij gelopen. Maar onze gids loodst ons naar binnen, de trap op, en in een klein hoekje van het drukke restaurant zitten we tussen de slurpende Thai en Chinezen te wachten op onze snacks. Geinige ervaring! Al snel komen de bamboemandjes vol hapjes en kunnen we smullen van twee soorten dumplings, gevuld met garnalen en varkensvlees. Ook krijgen we gestoomde broodjes voorgeschoteld, de ene met gebarbecued varkensvlees en de ander is zoet met custard erin. Een lekker koel glas met zoete bloemenachtige ijsthee erbij en wij zitten te smullen.

street food tour bangkok

Pekingeend en pad thai

Eenmaal buiten vervolgen we onze weg tussen kramen met sissende pannen, waar noedels worden gewokt en spicy sausjes worden gemaakt. Het ruikt echt zó lekker. Bij een van die typische straatkraampjes strijken wij vervolgens neer: tijd voor pekingeend! Dit is vooral een stop voor Jesús, want ik sla even over. Zowat gehurkt, op een klein krukje aan een lage tafel, krijgt hij een superverse portie rijst met pekingeend en groente. Heerlijk, zegt ‘ie. De gids regelt voor mij een portie typische pad thai-noedels en ook die smaken super.

Zelf ook een street food tour doen in Bangkok?  Boek hier online: Chinatown Night Food Tour, vanaf €40,- per persoon

Tussen tempels en noedelsoepjes

We lopen verder door het drukke en levendige Chinatown, onderweg nog meer kramen passerend met glanzende pekingeenden, bakken vol noedelsoep en eetstalletjes waar de mensen rijen dik staan te wachten op hun beurt. Ook komen we voorbij een tempel, waar het buzzt van de activiteit en locals wierookstokjes aansteken en offers neerleggen bij verschillende altaars. Bijzonder om daar zo tussendoor te wandelen en niemand lijkt zich aan ons te storen.

We maken nog een stop: voor een kom met kuay chap, oftewel een pittige soep met peper, varkensvlees en opgerolde noedelvelletjes. Het gerecht is qua smaak een beetje te vlezig voor mij, maar Jesús eet alles en die vindt het heerlijk. Ik denk dat deze excursie z’n favoriete tour is in Bangkok!

Lees ook: Tips voor sfeervolle hotels in het centrum van Bangkok | Thailand

bangkok street food tour En natuurlijk: mango sticky rice!

Onze laatste stop maken we bij een kraam met het meest populaire dessert van Thailand: mango met sticky rice. Jummm. De plakkerige zoete rijst is overgoten met een dikke kokossaus en de mango is superrijp. Dit kan ik echt elke dag wel eten – wat ik dan ook al met regelmaat heb gedaan tijdens mijn vorige reizen door Thailand! Overigens liggen naast de mango’s ook de beruchte doerians opgestapeld: het stinkende fruit waar je misschien wel eens over hebt gehoord. Het heeft zo’n sterke geur dat het aan boord van sommige vluchten en bussen zelfs verboden is omwille van de stank. Ik heb doerian in verschillende varianten geprobeerd en ik kan nou niet zeggen dat het mijn favoriete vrucht is… Wil je het toch proberen? Dan raad ik je aan om doerian-ijs te proeven, of doerian gefrituurd als chips. Dat vond ik het beste te doen, haha.

bangkok street food tour

Aan het einde van de foodtour sluiten we af met een lekkere cocktail en fruitshake in een openluchtbar midden in Chinatown – waarvan ik natuurlijk de naam ben vergeten. Een ding is zeker: we hoeven vanavond niet meer te eten, want we zitten allebei propvol van de verschillende snacks en gerechten!

Zelf ook een foodtour doen in Bangkok?  Voor meer info kijk je hier: Chinatown Night Food Tour, vanaf €40,- per persoon


Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.