inspiratieplanreizentips

Casas particulares in Cuba – wat kun je verwachten en hoe boek je ze?

14 september 2015 148 Comments

Cuba is op dit moment hot, hotter, hotst en veel mensen plannen een vakantie richting dit geweldige land van rum, salsa en oldtimers. En terecht! Ik ga zelf niet voor niks in november weer ‘even’ terug ;-) Een vraag die ik vaak krijg (zo ongeveer wekelijks in mijn mailbox) is: hoe werkt dat nou precies met casas particulares? Kun je ze online boeken? En of ik nog tips heb? Nou, die heb ik zeker!

Wat is een casa particular?

In Cuba heb je twee vormen van overnachten voor toeristen: staatsgerunde hotels en privégerunde bed & breakfasts – deze laatsten worden in Cuba ‘casa particular’ genoemd. De overheid bezit een boel hotels in alle strategische toeristenplaatsen; een aantal zijn prachtig gelegen, een enkeling heeft een goede service en lekker eten en veruit het merendeel is nogal twijfelachtig op het gebied van onderhoud, service en kwaliteit van eten. Omdat de Cubaanse overheid elke werknemer een nagenoeg gelijk staatssalaris van $15 per maand betaald, ongeacht of je hard of weinig werkt, doen de werknemers niet echt hun best. Dat hoeft niet, want hun (minimale) salaris ontvangen ze toch wel. Ze zijn dus weinig gemotiveerd om jou een fijn verblijf te bezorgen…

Daar tegenover staan de casas particulares, die dus privégerund zijn. Sinds 2011 is de regelgeving omtrent casas wat versoepeld en ondertussen zijn er in het hele land duizenden casas particulares opgesprongen. Hier werken de mensen hard voor hun geld: ze ontvangen immers geen staatssalaris, maar zijn afhankelijk van het geld dat de toeristen binnen brengen. Ze doen dus alles om je een fijn verblijf te geven, met schone kamers, prettige bedden, een goed ontbijt en vaak zelfs de mogelijkheid tot lekker avondeten – en dat is soms nogal een zeldzaamheid in Cuba, zoals je ook in dit artikel over eten in Cuba kunt lezen. Voor mij zijn casas particulares echt ‘the way to go’ als je naar Cuba gaat – niet alleen is de service en het eten beter, maar het geeft je ook een kijkje in het Cubaanse leven, wat je nooit mee zou krijgen als je in een staatshotel zou zitten. Overigens zijn de casas vaak ook nog eens prachtige koloniale panden, bijna alsof je in een museum slaapt.

Lees ook: mijn favoriete casas particulares in Cuba

cuba-casas-particulares-boeken-ontbijt

Hoe is het om een casa particular te slapen?

Van te voren was ik nieuwsgierig hoe het zou zijn om in een casa particular te slapen; je zit immers in iemand’s huis en ik was bang dat mijn privacy nogal beperkt zou zijn. Niks bleek echter minder waar. In bijna alle casas heb je je eigen slaapkamer en badkamer, krijg je zelf de sleutel mee van het huis en meestal heb je ook een aparte ingang om bij je kamer te komen. De familie vindt het vaak leuk om een praatje te maken – succes met die paar Spaanse woorden die je kent, hihi – maar als je wat meer op jezelf bent, vinden ze dat ook prima. Dan krijg je gewoon ’s ochtends een ontbijtje voorgeschoteld en buiten een ‘hola’ en ‘buen día’ ga je lekker je eigen gang. No problema. Het slapen in een casa particular is wel een perfecte manier om een gesprekje met Cubanen aan te knopen, als je dat zou willen. Vragen over het vreemde socialistische systeem, de dubbele munteenheid die er lang heeft geheerst (afgeschaft in januari 2021), of leuke tips voor wat je in de omgeving kunt doen: je Cubaanse familie kan je er alles over vertellen. Leuk & handig!

De prijs van een casa ligt meestal tussen de $25 en $35 per nacht voor een kamer. Nog even goed om te weten trouwens: deze prijzen zijn vrijwel altijd zonder ontbijt. Ontbijt kun je er wel altijd ter plekke bij boeken, dit kost meestal $4 of $5 per persoon. En ik raad je aan dit ontbijtje zeker te nemen, want op straat is er niet zoveel eten te vinden. In de casa krijg je vaak brood, boter, jam, vers fruit, een sapje en soms een ei of pannenkoekje; met wat geluk krijg je ook nog kaas en/of worst erbij. Toch wel een goede deal voor die paar dollar.

cuba-casa-particular-trinidad-sign

Hoe vind je een casa particular als je in Cuba bent?

Casas particulares hebben aan de buitenkant een herkenbaar teken op de muur, meestal naast de voordeur. Zie ook het plaatje hierboven. Je kunt in feite dus gewoon over straat lopen en op die manier een casa zoeken die er aantrekkelijk uit ziet. Een andere manier om een casa te vinden, is op een busstation als je aankomt in een nieuwe stad: vaak zijn er eigenaren van casas aanwezig, die je een vrije kamer hun casa aanbieden. Je kunt dan gelijk wat vragen stellen over de kamer, de prijs, de ligging en besluiten of je mee wilt gaan om te kijken of de casa je bevalt. Op deze manier zijn er eigenlijk altijd wel casas beschikbaar.

Er is echter wel een maar: je moet er misschien meerdere ‘uitproberen’ voor je er eentje treft die je bevalt, en je weet dan niet of de casa die je kiest een goede is. Zeker met de wildgroei aan casas van de laatste jaren, zijn er ook een boel bijgekomen die soms een beetje ondermaats zijn: schaars meubilair, een bed dat niet fijn is of een nogal karig ontbijtje.

Wat sommige mensen doen: van tevoren een casa particular in Havana reserveren en dan bij aankomst in Havana, deze casa de volgende laten opbellen en reserveren. Elke casa heeft wel wat connecties in het land en op die manier weet je alvast dat er in de volgende plaats een kamer op je wacht en je dus niet op zoek hoeft. Zo heb ik zelf de eerste keer ook door Cuba gereisd.

Klein minpunt bij deze tactiek: het is meerdere malen voorgekomen dat de volgende casa zei dat ze plek hadden, maar we bij aankomst in de onbekende casa van de over-achter-buurman werden geplaatst. Ook heb ik een keer een casa in Cienfuegos gehad die ik echt helemaal niks vond – maar omdat ik al had gereserveerd, vond ik dat ik het niet kon maken om weg te gaan. Cubanen reizen zelf eigenlijk nauwelijks, dus vaak is jouw casaeigenaar nog nooit in de plaats geweest waar jij naartoe gaat; ze hebben hun connecties in andere plaatsen via visitekaartjes die toeristen achterlaten en meenemen, maar niet omdat ze de mensen van die andere casa ook daadwerkelijk kennen. Goed om te weten, denk ik.

cuba-tips-casa-particular

Casas particulares reserveren vanuit Nederland

Voor mijn volgende Cubareis in november heb ik mijn casa’s van tevoren vastgelegd. Elke reis die ik maak, leg ik meer vast lijkt het wel. Gewoon omdat ik heb gemerkt dat het fijn is om te weten waar je terecht komt; en in Cuba kun je nou eenmaal niet onderweg even met je smartphone of laptop reserveringen maken, want internet (en zeker wifi) is immers nauwelijks aanwezig!

Lang was het een ingewikkeld proces om je casas van tevoren te reserveren – de Cubanen hebben bijna geen toegang tot internet en er zijn dus niet veel casas met een eigen website. Eigenaren hebben soms wel een e-mailadres, maar ja, waar vind je die als de casa geen website heeft? Cuba Junky heeft een handige Casa Directory app die $4.99 kost en die ook offline (en dus in Cuba) werkt; in de app vind je ongelofelijk veel casas met info, foto’s en contactgegevens zoals telefoonnummer en e-mailadres.

Nog veeeeeel handiger is de website Homestay.com, waarop je sinds enkele maanden online casas particulares in Cuba kunt reserveren. Yes! Hoe ze het precies doen weet ik niet, maar het is ze gelukt om een systeem op te zetten met mooie, betrouwbare casas op goede lokaties, die je via hun website kunt reserveren. Ik heb zelf mijn casas voor de trip in november ook op hun website geboekt, top! De prijs is nagenoeg gelijk aan wat je er ter plekke voor zou betalen, het is dus niet een stuk duurder om deze casas al van tevoren online te boeken. En wat ik zelf heel handig vind: je kunt ook recensies lezen over de casas en er staat een cijfer bij op basis van eerdere ervaringen. Wat mij betreft echt de beste website op dit moment om je accommodatie in Cuba vast te leggen.

Bekijk ook dit artikel: mijn favoriete casas particulares in Cuba

casa-particular-boeken-cuba-baracoa


Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips en ervaringen hebben, als je zelf van plan bent om naar Cuba te gaan!

Hebben jullie nog meer vragen over casas particulares in Cuba, of andere Cubaanse aangelegenheden, laat het me dan vooral weten. Ik ben van plan in de komende weken meerdere artikelen over Cuba te schrijven, dus ik hoor graag waar jullie meer over willen lezen!

Dit artikel bevat een affiliatelink. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

148 Comments

Leonie 14 september 2015 at 10:38

Handig artikel Edith! Dit vroeg ik me namelijk al een tijd allemaal af. Moet binnenkort maar eens een haalbare route door Cuba gaan bedenken en wat casas boeken want straks zit het vol nu het land zo in trek is! Op de bonnefooi zonder internet ter plekke naar casas zoeken wordt net iets te spannend met mijn karige Spaanse kennis haha.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 14 september 2015 at 22:12

Fijn dat je er iets aan hebt, Leonie! En wat betreft die casas, ik merkte dat twee van mijn favoriete casas voor mijn eigen trip in november al zijn volgeboekt… Aiii. Vandaar dat ik nu dus Hostelsclub gebruik. En als je tips wilt voor je route, kun je altijd even mailen hoor!

Reply
pcjlippenspetra 12 juni 2016 at 20:42

Beste Edith,

Dit is wat we zien verschijnen als we info willen over casas ?

“We kunnen geen prijzen vinden voor dit hotel
Onze online reispartners bieden geen prijzen voor dit hotel, maar je kunt wel andere opties in Cuba zoeken”

Reply
Edith 12 juni 2016 at 22:08

Ehm, ik heb geen idee waar je zoekt of waar je deze melding te zien krijgt…? Op welke website is dit?

Reply
Jessica 16 september 2015 at 16:35

Handig! Cuba staat nog steeds hoog op de lijst dus waarschijnlijk vlieg ik er binnen nu en een jaar ook wel heen :) Is het eigenlijk te vergelijken met Airbnb? Heerlijk dat je in november weer je vriend gaat opzoeken! :)

Reply
Edith 18 september 2015 at 21:26

Jaaa wel een beetje opschieten hoor ;-) En het lijkt niet echt op Airbnb, eerder een heel kleinschalig guesthouse met maar twee kamers, zoiets. En ik kan niet wachten tot het november is!

Reply
pcjlippenspetra 20 juni 2016 at 09:38

wij ( onze 2 dochters mijn man & ik ) vertrekken juli a.s naar Cuba ; inmiddels al goede tips ‘casas particulares’ ? En mogelijk ook tip lekker luxe hotel strand zwembad ?

Reply
Edith 20 juni 2016 at 09:48

Hoi! Kun je me laten weten hoe land jullie naar Cuba gaan en welke route je ongeveer in gedachten hebt? En ook of je per huurauto of per bus zal gaan reizen? Dan kan ik daarna wat leuke tips geven voor plaatsen en casas particulares op jullie route. Groetjes, Edith

Reply
pcjlippenspetra 20 juni 2016 at 18:28

Hallo Edith,

Wij hebben van 23 tot 26 juli een air b&b in Havana geboekt. Vandaar uit hadden we in gedachten naar Viñales, Trinidad en richting Varadero ( lekkere kust ) te gaan . We hebben ong. 18 dagen en willen van te voren alles geboekt hebben. Er mag ook lekker luxe tussen zitten. Strand en activiteit : ) .
Onze dochters zijn 15 & 18 jaar oud .

Reply
Sanne 17 september 2015 at 19:43

Super deze info!! Thnx!! Ik ga in November ook naar Cuba met mijn vriend en ga meteen even kijken of we de eerste paar nachten al kunnen reserveren in Havana!

Reply
Edith 18 september 2015 at 21:27

Wat leuk dat je in november naar Cuba gaat! Er zijn heel veel leuke casa’s in Havana te vinden op Hostelsclub. Ik heb zelf Casa Ladys gereserveerd, omdat die in Havana Vieja ligt en dat vind ik de leukste wijk om in te slapen, pal tussen alle gezellige pleinen en barretjes. Binnenkort zal ik nog wat meer casa tips geven, misschien hebben jullie daar nog wat aan!

Reply
Marieke 11 maart 2016 at 18:08

En hoe beviel casa Lady’s?? Ontzettend leuke en informatieve site heb je trouwens! Heb je ook nog een goede tip voor een casa in Baracoa en eentje in Vinales? Dank je

Reply
Edith 12 maart 2016 at 00:00

Hi Marieke, ik heb je zojuist een mail gestuurd!

Reply
Eva 4 oktober 2016 at 10:44

Hi, Ben erg benieuwd of je leuke casa’s weet in Vinales en trinidad :) Hoor het graag!

Edith 4 oktober 2016 at 20:43

Hoi Eva! In Trinidad heb ik afgelopen november geslapen in Casa Mirelis, geboekt via de website van Homestay.com, en dat was super: een fijne lokatie vlakbij de Plaza Mayor, een schone kamer en lekker dakterras. Voor Viñales kun je een kijkje nemen op de website van mijn (Cubaanse) vriend Jesús; hij komt uit Viñales en is een site gestart met daarop de casas en excursies die je via zijn familie kunt regelen. Mensen die wij kennen (natuurlijk) en waarvan we weten dat ze een goede service bieden. De website heet VisitaVinales.com. Hoop dat je iets hebt aan deze tips!

Mellisa - Grenzeloosreizen 21 september 2015 at 12:39

Dit is handig om te weten. Cuba is nu natuurlijk enorm populair. Ga waarschijnlijk volgend jaar in de zomer (helaas wel orkaanseizoen maar á la).

Reply
Edith 21 september 2015 at 22:54

Wat leuk dat je volgend jaar misschien wil gaan! Als er al orkanen zijn, is dat meestal in september of oktober. Je weet het nooit helemaal zeker natuurlijk… Ik ben er wel eens in augustus geweest en had toen hartstikke mooi weer! Wel héél warm en vochtig, oef. Dan maar een keertje extra zwemmen in zee :-)

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 22 september 2015 at 16:09

Dat scheelt! Ik zal waarschijnlijk in Juli gaan. Ga ook nog een cursus Spaans volgen denk ik en het uittesten in Cuba haha!

Reply
Jos Goedkoop 22 september 2015 at 16:18

Niet schrikken dan als je in Cuba bent, deed ik wel. Het Spaans daar is heel anders dan je op school leert.

Reply
Edith 25 september 2015 at 13:04

Het Cubaanse Spaans is inderdaad even een verhaal apart! Het duurde wel even voordat ik de mensen kon verstaan daar. Hoewel ik nu soms te horen krijg dat ik zelf met een Cubaans accent praat ;-)

Jos Goedkoop 25 september 2015 at 19:40

Kreeg ik laatst ook te horen, Maar toch zijn er nog steeds met name op het platte land Cubanen die praten met een accent waar ik geen touw aan vast kan knopen.

Edith 28 september 2015 at 17:35

Haha ja da’s waar. Ik ben al blij als ik dan een derde versta; da’s meestal wel net genoeg om te kunnen antwoorden en een beetje mee te kunnen kletsen ;-)

Klaas en Anneke Hoekstra 6 oktober 2015 at 08:31

Edith,

Fijn om jouw informatie te lezen tijdens onze voorbereidingen voor een geplande fietsvakantie in Cuba begin 2016. Na aankomst in Havanna zullen we ook zeker terecht komen in een van te voren geboekte ‘Casa Particular’. Wellicht is Casa Ladys een goeie optie! Het probleem van een fietsvakantie is echter dat je nooit van te voren weet waar je die dag wilt of kunt overnachten. Kunnen we het risico nemen om een overnachtingsadres te zoeken op het moment dat het ons past? Heb je aanvullende tips? Alvast een goeie reis toegewenst in november a.s.

Groet,
Klaas Hoekstra

Reply
Edith 6 oktober 2015 at 09:12

Hoi Klaas, leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen! Wanneer in 2016 willen jullie graag naar Cuba? Zoals Jos al zegt, is Cuba op dit moment erg populair en ik merk dat voor mijn eigen reis aankomende november veel van mijn favoriete casa’s al vol zitten. Helaas… That said, er is altijd wel ergens een vrije kamer te vinden hoor, alleen dan wellicht niet in de mooiste of populairste casa’s. Zeker in de wat kleinere plaatsen is on the spot een casa zoeken goed te doen. Ik zou je aanraden om de eerste casa in Havana inderdaad te boeken de rest op de bonnefooi te doen. Ik kan me voorstellen dat je op de fiets graag deze flexibiliteit wilt houden. Weet je nou zeker welke plek je die dag gaat bereiken, dan kun je ook via de casa waar je die nacht sliep, alvast vooruit bellen om een nieuwe casa te reserveren in de volgende plaats. Dan weet je in ieder geval al van tevoren waar je terecht kunt. Veel plezier!

Reply
Rob 16 oktober 2015 at 17:32

Hoi Edith, Wij gaan eind februari tot half maart 2016 naar Cuba voor een rondreis en strandvakantie in Varadero. Dus eerst het echte Cuba en dan als toeristen. Zijn alle casas die je boekt betrouwbaar als je ze van hieruit reserveert?

Reply
Edith 16 oktober 2015 at 20:22

Hai Rob, wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen! Ik zal je zo per mail even antwoorden, daar heb ik iets meer ruimte dan hier in het opmerkingenveld :-)

Reply
Klaas en Anneke Hoekstra 17 oktober 2015 at 15:12

Edith,

Wij vertrekken 11 januari 2016 en keren op 16 februari in Nederland terug. Wij zijn zoekende naar een organisatie of iemand die ons kan helpen bij vervoer vanaf de luchthaven naar een Casa Particular incl. onze fietsen die dan nog in fietsdozen zitten en het boeken van een Casa voor de eerste dagen(en ook voor de laatste dagen) in Havanna. Deze Casa moet de mogelijkheid bieden onze fietsdozen tijdens ons verblijf op te slaan. Naenige dagen in Havanna te hebben doorgebracht, willen wij dan eerst met de nachtbus naar het oosten van Cuba reizen. Hier starten wij onze fietsreis en kunnen dan op voorhand geen Casa’s boeken. We hebben namelijk geen idee waar wij dagelijks uitkomen om te overnachten. Maar enfin, dat zien we dan wel…..In Havanna zijn legio Casa’s; zoek daaruit maar eens de meest logische. In de buurt van het busstation zou een goeie optie zijn, lijkt mij. Heb je een goeie tip?

Reply
Edith 19 oktober 2015 at 17:09

Hoi Klaas & Anneke, ik zal jullie zo even een uitgebreide reactie sturen per mail!

Reply
Lisette Mensonides 4 augustus 2016 at 22:32

Ha Edith, Klaas en Anneke,
Wat toevallig, wij gaan vanaf half november 2016 ook zo’n 5 weken fietsen in Cuba. Ik ben wel nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Hebben jullie een goede tip voor het vervoer van de fietsen vanaf het vliegveld naar Havanna. We overwegen de 1e nacht vlakbij het vliegveld te overnachten, daarna een paar dagen Havanna en dan eerst westwaarts te fietsen, dan naar het midden en weer terug naar Havanna. Tja, hoe is de Cubaanse wind? Verder nu nog geen vastomlijnde plannen.
Edith, wat een leuke, enthousiaste en handige informatie! Zou je mij ook een reactie willen sturen met o.a. aardige casa’s & tips enzo?

Reply
Edith 7 augustus 2016 at 22:29

Hoi Lisette, ik heb je zojuist per mail een reactie gestuurd! Groeten, Edith

Reply
Bertie van der Bom 21 oktober 2015 at 21:31

Hoi Edith
Fijn dat ik op je website terecht ben gekomen, heerlijk al die informatie. Leuk voor je, november al. Ik wil begin januari voor 5 weken naar Cuba. In ieder geval 6 febr. terugzijn. Met mijn man en oude moeder van 86. Ben benieuwd of dat te doen is. Ze is geestelijk en lichamelijk nog prima, tuurlijk wel eens wat vergeten en ze kan niet meer zo ver lopen. Zijn er ook casas waar ze drie personen nemen? Wij hebben wel wat vragen. Ik spreek redelijk Spaans, maar ja, dat wordt dus toch moeilijk, en ik dans wat salsa. Samen drie jaar tangoles gehad. We willen onze saxofoon meenemen. Mijn man rookt sigaren dus dat komt wel goed. In het verleden veel in Azie gereisd. We zijn 68, 62 en 86.
We willen een auto huren, en een richting uit reizen. Dus bv. in Havana landen en aan de andere kant van het eiland (oost) weer terugvliegen, zodat we langzaamaan kunnen doen. Ben op zoek naar tickets, maar verdwaal nogal in de sites. mag ik eens mailen?
Bertie

Reply
Edith 24 oktober 2015 at 09:56

Hoi Bertie, wat een geweldig plan! Ik denk dat een reis naar Cuba erbij met je moeder prima te doen moet zijn hoor. Casas particulares met kamers voor drie personen bestaan zeker en met een huurauto kun je overal tot voor de deur of bij een bezienswaardigheid komen, perfect dus voor als je wat minder goed ter been bent. Natuurlijk mag je me mailen! > edith@travelcreaterepeat.nl

Reply
Klaas en Anneke Hoekstra 25 oktober 2015 at 11:34

Wij hebben van Edith een adres doorgekregen van een aantrekkelijk Casa particular. Helaas blijkt dit al vol te zitten. Wij zijn op zoek naar een overnachtingsadres nabij het busstation van Havanna. Tevens moeten onze fietsdozen kunnen worden opgeslagen gedurende ons verblijf op Cuba. Wie heeft een goeie tip; liefst met emailadres, zodat wij voorafgaande aan een boeking eerst onze vragen kunnen stellen.
Klaas

Reply
Edith 25 oktober 2015 at 12:30

Hoi Klaas en Anneke, ik heb nog even wat verder gekeken voor julllie en stuur zo even een mailtje! Groetjes, Edith

Reply
Bertie van der Bom 28 oktober 2015 at 15:11

Hoi Edith, wat is jouw favoriete casa in Havana, die nu dus voor november al vol blijkt te zitten? Misschien iets voor ons in januari?

Reply
Edith 28 oktober 2015 at 15:20

Hallo Bertie, ik zal je zo even een reactie sturen per mail!

Reply
Marion 6 januari 2016 at 22:11

Beste Edith,

Heb jij een tip waar we een auto kunnen huren op Cuba? We zijn voornemens om 17 dagen te gaan vanaf 18 juli. Wij willen de ticket en auto zelf regelen. Of heb jij een organisatie die dit voor je kan regelen tegen een leuke prijs? Ik denk dat het verstandig is om de casa’s in deze periode vooraf te boeken?

Heb jij mogelijk nog een mooie route voor 17 dagen? En hoe is jou ervaring met het huren van de auto en de weg vinden etc?

Alvast bedankt voor de reactie en de vele info die je reeds op de site heb vermeld!

Reply
Edith 7 januari 2016 at 11:54

Hoi Marion, ik heb je even een reactie per mail gestuurd, want daar kan ik wat meer info in kwijt! :-)

Reply
Yara 11 januari 2016 at 14:31

Beste Edith, wat zijn jouw Blogs super handig!! Volgens mij zitten we ook aardig op 1 lijn qua wat ik wel en niet kan waarderen op vakanties (Geen dikke Amerikanen in een all-inclusive oord! ;)).
Ik heb inmiddels volgens mij al je blogs gelezen, dus weet al heel veel! Maar heb toch nog een vraag. Zou jij misschien voor Havana & Trinidad kunnen aangeven in welk stadsdeel ik het beste een casa particulares kan boeken? Wij gaan deze zomer (5 t/m 26 juli) op huwelijksreis naar Cuba namelijk!!

Reply
Z Janssen 16 januari 2016 at 20:25

Hoi Edith. Wat een geweldige site heb je, complimenten :) Wij zijn ons aan het oriënteren om in de zomer (augustus) met 6 personen naar Cuba te reizen. Het liefste willen we alles zelf boeken, en dus niet met een georganiseerde reis mee gaan. Ik vroeg me echter af; is er in de meeste casas particulares wel plek voor 6 personen? Heb je eventueel nog andere tips qua overnachtingen voor 6 personen? Alvast hartelijk bedankt!

Reply
Edith 16 januari 2016 at 23:07

Hoi, wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Ik stuur je even een mailtje, dan kan ik wat uitgebreider reageren. Groeten, Edith

Reply
Claudia Schmitz 18 januari 2016 at 20:53

Hi!

Wat een leuke blog, heel handig ze!
Wij gaan in mei voor 10 dagen naar Cuba, heb je misschien nog tips voor een haalbare route of dingen die we echt niet moeten missen? Aangezien wordt aangegeven dat auto rijden in Cuba niet altijd even handig is, i.v.m. het verbod op navigatiesystemen en de weinig aanwezige bewegwijzering, hebben we wel zo goed als besloten om met Viazul van plek naar plek te gaan. Jouw tips voor de casas particulares gaan we zeker gebruiken.

Alvast bedankt!

Groetjes Claudia

Reply
Edith 19 januari 2016 at 15:42

Hoi Claudia, ik stuur je zo even een mailtje, want daar kan ik wat meer info in kwijt! :-) Groetjes, Edith

Reply
MoniqueB 19 januari 2016 at 15:31

Hallo Edith,
Leuke blog en handige informatie! We hebben deze week tickets geboekt om met twee kindjes van 3 en 4 naar Cuba te gaan. We willen een klein rondje maken dat start in Havana en waarschijnlijk eindigt in Varadero. Tips voor ons? Leuke casa’s waar we ook met kinderen terecht kunnen?
Groeten Monique

Reply
Edith 20 januari 2016 at 22:18

Hoi Monique, ik heb je zojuist een mailtje gestuurd met een reactie!

Reply
Jacky 21 februari 2016 at 14:06

Hoi Edith,

Wat een leuke site heb je en wat staan er handige tips op. Wij zijn van plan om in augustus met een huurauto rond te gaan reizen. We hebben de vlucht al geboekt en ook al de eerste Casa in Havana (Casa ladys) waar we de eerste drie nachten slapen. Vanuit daar willen we dan met de huurauto het land doorrijden. We willen onder andere naar Vinales, Cienfuegos, Trinidad, camaguey, bayamo, santiago de Cuba, baracoa en varadero. Heb jij voor deze plaatsen misschien de namen van leuke casa’s die we kunnen boeken en weet je de beste site waar we de huurauto kunnen boeken? En wellicht heb je ook nog een lijstje met leuke excursies in een van deze plaatsen (cultuur, natuur & cocktails). Groetjes Jacky

Reply
Edith 22 februari 2016 at 11:02

Hoi Jacky, wat leuk dat jullie in augustus naar Cuba gaan! Ik zal je vanavond even een mail sturen met uitgebreide info, daar kan ik wat meer in kwijt dan in dit commentaarveld :-) Groeten, Edith

Reply
Audrey 3 februari 2017 at 20:06

Hi Jacky
Hoe vond je Cuba in augustus? Ik ben me aan het oriënteren op een rondreis en mij lijkt zelf touren met een auto ook wel gaaf. We zoeken een reis waar we cultuur en natuur kunnen combineren, met een aantal dagen strand op het einde. Groetjes y

Reply
Edith 12 februari 2017 at 13:19

Hi Audrey! Ik ben wel eens in augustus in Cuba geweest en vond het toen vooral heel WARM! Het is de heetste maand van het jaar en de luchtvochtigheid ligt dan ook erg hoog, dus het is vooral veel zweten, veel siestas en vaak een strand of zwembad meepikken. Let ook even op: augustus is officieel orkaanseizoen, dus als je pech hebt kan je reis beïnvloed worden door een orkaan waarvoor je je route moet verleggen. That said, er zijn jaarlijks heel veel reizigers die gebonden zijn aan de zomervakantie en het kan op zich prima, als je bovenstaande in je achterhoofd houdt!

Reply
Eddy Lievens 4 maart 2016 at 02:13

Hallo Edith, wij gaan in mei naar Cuba en gaan ongeveer doen wat Jacky gaat doen.Kan je mij eventueel dat mailtje voor haar ook even doorsturen? Alvast bedankt. Groetjes, Eddy

Reply
Edith 4 maart 2016 at 10:25

Hoi Eddy, ik heb je zojuist een mail gestuurd!

Reply
Laura 7 maart 2016 at 13:46

Hoi Edith, super handig al je tips! Ik heb al veel van je blogs gelezen en ik heb er zeer veel aan! Na ook wat andere artikelen gelezen te hebben, besloot ik om niet van tevoren mijn overnachtingen te boeken. Nu begreep ik ergens anders echter weer dat door de toenemende drukte steeds meer casa vol zitten dus dat het toch in ieder geval handig is om de eerste overnachting te regelen. Ik vertrek volgende week woensdag al. Heb jij misschien tips zodat ik toch nog in korte tijd een (budget) overnachting kan regelen in Havana? En is het voor de rest van het land dan wel te doen om ter plekke overnachtingen te regelen? Ik ga in mijn eentje voor het eerst zo ver op reis, dus ik vind het behoorlijk spannend, haha! Groetjes, Laura

Reply
Edith 7 maart 2016 at 21:33

Hoi Laura, ik mail je zo even!

Reply
Jolyna 21 januari 2017 at 23:22

Hallo Edith,
Wat fijn dat ik je blog gevonden heb, super info.
Voor mij hetzelfde verhaal als Laura, maar ik vertrek as donderdag.
Heb alleen de vlucht geboekt en wil proberen ter plekke in varadero nog de dag van aankomst de bus naar Santiago de cubà te nemen. En dan de volgende dag daar een casa zoeken. De rest van de 3 weken dacht ik dat te herhalen. Is dat wel handig?? Hoogseizoen… enzo….
Ik dacht dat komt wel goed maar nu ik dit allemaal lees begin ik toch wat twijfels te krijgen. Help! :-)
Groet, Jolyna

Reply
Edith 23 januari 2017 at 20:56

Hoi Jolyna, ik durf niet te zeggen of de bus van Varadero naar Santiago nog plek heeft donderdag… En het is te kort dag om online nog te reserveren bij http://www.viazul.com. Je zal dus ter plekke even moeten informeren! In het oosten van het land kun je nog wat makkelijker op de bonnefooi rondreizen dan in het westen; vooral in Havana-Viñales-Trinidad is het erg druk in deze maanden. Veel plezier in Cuba!

Reply
Andrew 8 maart 2016 at 21:34

Hoi Edith, mijn vriendin en ik vertrekken in mei a.s. naar Cuba om 3 weken te gaan rondreizen. Vooralsnog hebben wij het plan om zeker een deel van de reis een auto te gaan huren. Vanuit Havana willen we eerst een stuk naar het westen (tabakstreek) reizen en vervolgens naar midden en oost Cuba. Om weer terug in Havana te komen willen we een binnenlandse vlucht nemen. Daarnaast willen we ook zeker in de Casa particulares verblijven. Alleen speelt ook hier het dilemma of we deze vooraf reserveren of gewoon vrij bij een willekeurige gaan aankloppen. Hierdoor hebben we tijdens het rondreizen natuurlijk veel meer vrijheid mocht je langer op dezelfde plek willen blijven. Wat kan jij aan de hand van jou ervaring ons adviseren over het huren van een auto, binnenlandse vluchten en het wel of niet reserveren van de Casa’s? Groet Andrew

Reply
Edith 9 maart 2016 at 11:15

Hoi Andrew, ik stuur je zometeen even een mail, daar kan ik wat meer info in kwijt! :-)

Reply
Chris Root 9 maart 2016 at 13:21

Hoo Andrew, wij hebben in januari precies hetzelfde gedaan, als je van ons nog tips wilt….
Chris

Reply
leila 21 maart 2016 at 11:04

Graag ontvang ik ook nadere informatie. WIj gaan in mei 16 dagen. Dus zie je tips graga temoet ;-). Alvast bedankt!

Reply
Esmee 10 maart 2016 at 12:42

Ha Edith! Wat een leuk blog met fijne tips! Ik vertrek 22 maart met mijn vriend voor het eerst naar Cuba. We kijken er erg naar uit en zijn nog op zoek naar een leuke casa particulares in Havana. Een aantal tips die we kregen van anderen waren helaas niet beschikbaar. Heb jij nog leuke tips voor ons? Dank alvast!

Groet,
Esmee

Reply
Edith 10 maart 2016 at 15:10

Hoi Esmee, ik zal je zo even wat casa-tips in Havana mailen! Groetjes, Edith

Reply
Esther Engel 24 maart 2016 at 22:03

Hoi Edith, Bij toeval kwam ik op je site, veel handige tips…top! Wij gaan 17 juli tot 4 augustus naar Cuba en willen net als velen gaan rondreizen in dit mooie land in een huurauto. Wij willen naar Vinales, Cienfuegos, Camaquey Bayamo Trinidad, Varadero en Santiago de Cuba. Heb je nog leuke suggesties voor casa’s in deze plaatsen en weet je waar wij een auto kunnen huren?
Thx.
Esther Engel

Reply
Edith 25 maart 2016 at 21:13

Hoi Esther, ik heb je zojuist even gemaild!

Reply
Karen 25 maart 2016 at 17:43

Hey Edith, super leuk om al je blogs te lezen! Ik en een vriendin willen in juni of september/oktober naar Cuba gaan om te dansen. Weet jij de leuke plekken in Havana voor het dansen? Is er ook een groot verschil tussen de danstentjes waar de locals komen en een (commerciële) danstent waar al de toeristen heen gaan? Daarnaast vroeg ik me af of er een soort van ‘beste tijd’ is om naar Cuba te gaan? Kwa regenbuien/stormen enzo? En ik vroeg me OOK nog af, of je mij ook je favoriete casas in Havana wil mailen? Wij vinden het juist leuk om met de locals in contact te komen en zelfs misschien wel met ze op pad. (als ze dat leuk vinden) Ben benieuwd! Alvast bedankt! Groetjes Karen

Reply
Edith 25 maart 2016 at 21:13

Hai Karen, ik heb je even een mailtje gestuurd want daar kan ik wat meer info in kwijt :-)

Reply
Vera 1 april 2016 at 15:57

Beste Edith! Heel erg bedankt voor je fijne website met interessante artikels over Cuba. Mijn vriendin en ik gaan in juli voor een tweetal weken naar dit prachtige land en we zijn momenteel volop bezig met casas particulares te zoeken! Ik las in jouw artikel dat je nog een aantal persoonlijke favorieten zou vermelden, maar ik geloof dat ik ze niet gevonden heb. Kan dat? Wij plannen een rondreis naar de belangrijkste plekken (Havana, Trinidad, Vinales, …) en zijn benieuwd naar jouw tips! Groetjes uit België!

Reply
pascalle konijn 5 april 2016 at 10:19

Hoi Edith!

Ik vind ook dat je een erg interessante site hebt! En zoals velen heb ik ook wat vragen en ik hoop dat je ze kunt beantwoorden.. Veel vragen van mij staan ook hierboven al vermeld van andere mensen, maar het past niet in het commentaarveld, dus ik kan ze niet lezen :).

Mijn vriend en ik zijn van plan om in november naar Cuba te reizen en we willen daar gaan rondrijden met een huurauto. Het plan is om in Havana te beginnen en dan onder andere naar Vinales, Cienfuegos, Trinidad, camaguey, bayamo, santiago de Cuba, baracoa en varadero. Heb jij voor deze plaatsen misschien de namen van leuke casa’s en weet je de beste site waar we de huurauto kunnen boeken? En misschien heb je ook nog een lijstje met leuke excursies in een van deze plaatsen. Alvast erg bedankt in in ieder geval!

Groetjes,
Pascalle

Reply
Edith 6 april 2016 at 21:47

Hi Pascalle, ik heb je per mail een reactie teruggestuurd met enkele van mijn casa-tips en info over huurauto’s!

Reply
jos 5 april 2016 at 18:42

hoi Edith,

we gaan van 13 juli tot 1 aug naar Cuba 2 volwassen en 2 kinderen

wil 3 dagen in havana blijven en dan 3 dagen vinales en 3 dagen trinidad en 4 dagen cienfugeos/ laaste dagen varadero 6 stuks daar heb ik al een casa voor maar voor de rest nog niet weet jij misschien nog leuke casas voor 4 pers?

alvast bedankt

Reply
Edith 6 april 2016 at 21:46

Hoi Jos, ik heb je zojuist een reactie gestuurd per mail!

Reply
Mariëlle de Hulster 2 mei 2016 at 20:58

Hoi Edith,
Mijn vriend en ik gaan van 17 juli tot 8 augustus 2016 voor 3 weken naar Cuba. Ook wij zijn zeer geïnteresseerd in jouw tips voor leuke casas voor 2 personen. In Havana hebben we al wat geboekt, maar we zoeken nog casas in de volgende plaatsen: Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba, Baracoa, Playa Guardalavaca, Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cienfuegos, Las Terrazas en Vinales. Heb je eventueel tips voor ons. Alvast bedankt!
gr. Mariëlle

Reply
Edith 3 mei 2016 at 20:54

Hoi Mariëlle, wat leuk dat jullie deze zomer naar Cuba gaan! Ik zal je zo per mail even wat tips voor casas sturen. Groeten, Edith

Reply
Ellie 15 mei 2016 at 15:22

Hoi, Ik zag de post van Marielle en ben benieuwd naar dezelfde informatie, maar iets minder steden: Trinidad, Camaguey en Santiago de Cuba en Vinales. Als je tips hebt voor casa voor 2 personen, hoor ik het graag! Wij gaan ook in juli/aug. Groet

Reply
Edith 22 mei 2016 at 22:53

Hi Ellie, ik heb je gisteren gemaild met wat info over casas particulares in de plekken die je noemt! Groeten, Edith

Reply
Sofie 4 mei 2016 at 09:40

Hey Edith,

We zouden met onze dochter (die dan twee zal zijn) naar Cuba willen gaan.
Hoe maak jij je verplaatsingen als je rond reist? Met een huurwagen?
Kan je me ook de naam en gegevens van een paar leuke casas doorspelen?

Dankjewel!

Sofie

Reply
Edith 4 mei 2016 at 20:56

Hoi Sofie, ik zal je zo even een mail sturen met wat tips! Groeten, Edith

Reply
Arina Wiemer 11 mei 2016 at 07:46

Hallo Edith,
Wat een super site heb je!!!! Na het lezen kan ik bijna niet wachten om te gaan.
Wij hebben al lang het plan Cuba te bezoeken en willen dat nu echt gaan doen voordat het “te laat” is.
Ons idee is om in december 3 weken te gaan. Op je site zag ik dat jij november adviseert. Kun je mij zeggen wat de nadelen zijn om in december te gaan in plaats van november?
Eigenlijk is ons plan; vlucht boeken, eerst een 3 dagen Havana en dan een auto huren en het hele eiland rondrijden en casas opzoeken. Is dit mogelijk of adviseer jij toch de casas al hier te reserveren?

Groetjes,
Arina

Reply
Edith 21 mei 2016 at 19:35

Hoi Arina, hier mijn ietwat verlate antwoord! :-) November en december zijn qua reistijd identiek, de ene is niet beter dan de ander. Wel zijn de vluchten in de kerstvakantie duurder, en sommige hotels/casas rekenen een toeslag tijdens kerst en oud & nieuw. De maanden november en december zijn hoogseizoen in Cuba en ik zou je absoluut aanraden je huurauto vast te leggen (zo snel mogelijk als je in de kerstvakantie wil reizen!) en ook alle casas vast te boeken. Ze raken namelijk helemaal volgeboekt – Cuba is populairder dan ooit – en de leukste casas zitten al maanden van tevoren vol. Groetjes, Edith

Reply
Sophie 17 mei 2016 at 21:09

Hoi Edith,
Mijn vriend en ik willen in juni (heel kort dag) naar Cuba. Wij spreken geen Spaans maar willen wel zelf gaan rondreizen. Denk je dat dat een groot probleem is? En is het wijs om de casas particulares van te voren te boeken. Lees dat het steeds drukker wordt, maar het gevoel van je eigen reis bepalen valt dan wel weg. En dat willen we juist. Heb je misschien wat tips voor ons, je mag mij ook mailen!

Groetjes,
Sophie

Reply
Edith 22 mei 2016 at 22:52

Hoi Sophie, ik heb je een mailtje gestuurd met wat meer info! Groeten, Edith

Reply
marlies 13 juni 2016 at 14:41

Hoi Edith, leuke blog heb je! Mijn ouders, broertje en ik zijn van plan eind juli twee weekjes naar Cuba te gaan. Wij denken eraan om Havana, Vinales en Trinidad te gaan bezoeken. Heb je tips voor leuke cases? Wij willen graag alvast een huurauto boeken. Waar kunnen wij dit het best doen? Alvast bedankt! Groetjes, Marlies

Reply
Edith 13 juni 2016 at 20:08

Hoi Marlies, je zou dit artikel eens kunnen lezen: http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/. Maar de huurauto’s zijn al helemaal uitverkocht voor de maanden juli en augustus, dus ik vrees dat dit geen optie meer is voor jullie… Hebben jullie de tickets al gekocht?

Reply
Elsy 18 juni 2016 at 12:44

Hallo Edith, wij vertrekken volgende week vrijdag voor 14 dagen Cuba, we hebben in grote lijnen uitgeschreven waar we naar toe willen gaan. We landen in Varadero en gaan van daar naar Havavana, Las Terrasas, Pinar del Rio, Vinales, Sant Fieugos, Trinidad, Santa Clara en eindigen in Mathanzas en we zouden dit met de visual bus doen heb jij nog tips voor de visual bus of ander vervoer en leuke cases ?
bedankt,
grt, Elsy

Reply
Edith 20 juni 2016 at 09:45

Hoi Elsy, wat leuk dat jullie vrijdag naar Cuba gaan! Het is op dit moment erg druk in Cuba en als je van plan bent met de Viazulbus te reizen, zou ik je aanraden zo snel mogelijk online je reserveringen te maken op http://www.viazul.com. Want de bussen raken volledig uitverkocht! Ik heb eerder een artikel geschreven over casas particulares, wellicht vind je hier nog wat handige tips: http://travelcreaterepeat.nl/casas-particulares-cuba-boeken/. Als je adresjes wilt van leuke casas, kun je me even mailen op edith@travelcreaterepeat.nl. Fijne reis!

Reply
Karlijn 21 juni 2016 at 17:52

Wat een fijne site: leuk te lezen!
wij gaan over 3 weekjes en heb al wat Edith tips ingezet. Wij konden al heel lang niks vinden in Santiago de Cuba, wilden we toch reserveren ivm de feestdagen daar, en via hostelsclub kon dat nog wel! Super fijn!
Overige tips mag jij mij ook mailen, ik kijk enorm uit naar Cuba!

Reply
Edith 21 juni 2016 at 22:13

Hoi Karlijn, wat fijn dat je iets hebt aan de tips op mijn website! En gaaf dat jullie tijdens carnaval in Santiago de Cuba zijn. Wat voor tips ben je verder nog naar op zoek?

Reply
Lieke Matthijssen 10 juli 2016 at 18:23

Hoi Edith,

Wat een leuke blogs schrijf je over Cuba! Wij gaan medio augustus voor 2,5 week voor de eerste keer naar Cuba. We vinden het echter best lastig om naar geschikte casa’s te zoeken, zeker ook qua ligging. We willen de route Havanna – vinales – cienfuegos – Trinidad gaan maken. Heb jij hier nog tips/adressen voor leuke casa’s?
Tevens zouden we graag naar Cayo Coco willen vanuit Trinidad. Heb jij enig idee wat de beste vervoer optie is daarheen?

Reply
Edith 10 juli 2016 at 21:52

Hoi Lieke, ik zal je zo even een mail sturen met wat tips voor casas particulares in Cuba!

Reply
Ross Govaars 20 juli 2016 at 10:27

Wow! Wat een handige tips allemaal! Ik wil met mijn vrouw volgend jaar maart, april of mei 2 weken gaan. Volgens mij is er weinig verschil tussen deze maanden. We wilden eigenlijk 2 tickets kopen en auto huren en de rest daar wel zien. Maar nu het zo druk is lijkt dat niet meer zo handig…. heb je misschien een leuke route voor ons? En wat tips nog qua casa’s?

Reply
Edith 20 juli 2016 at 21:07

Hoi Ross, ik heb je zojuist een mail gestuurd met wat info en tips! :-)

Reply
Ross Govaars 22 juli 2016 at 14:12

Super!

Reply
AQV 22 juli 2016 at 14:04

Hey! heb je een tip voor een casa in Havana :) (en evt voor andere steden?) Super website overigens!

Reply
Eefje 23 juli 2016 at 11:30

Hoi Edith! Allereerst, wat een leuk blog over Cuba! We gaan in september en hebben de bussen al geboekt!
Nu vroeg ik me af of er een mogelijkheid is om de casas van tevoren al te betalen? En zo nee, moet je de casas dan allemaal contact betalen? Ik zou graag het aantal contante euro’s die ik mee moet nemen beperken :)

Alvast bedankt!

Reply
Leslie 24 juli 2016 at 22:21

Hoi Edith. Supersite, bedankt!! We hebben iig al heel veel inspiratie op gedaan. Ik ga november met een vriendin (ontmoet op een georganiseerde reis Sri Lanka 2 jaar geleden). Deze keer gaan we met zijn tweeen en dan alles zelf regelen (voor mij niet voor het eerst, maar wel voor het eerst Cuba en alles vooraf al geboekt hebben). We hebben grove planning vandaag gemaakt, maar twijfelen nog een beetje waar onze laatste dagen (strand of iig niets doen bij een zwembad door te brengen) voordat we weer terugvliegen vanaf Havana (12:40 s middags) Of dat varadero gaat worden (tussen het massa toerisme) of dat jij wellicht nog betere suggesties hebt? We zouden graag huurauto bij de stranddagen al inleveren en dan naar de luchthaven met de bus of taxi
Grove plan: start Havana (4nachten), huurauto ophalen, via Soroa/las terazzas naar Vinales (3n), cienfuegos (1n), trinidad (4n), remedios of caibarien (2n), auto ergens inleveren en dan nog 3 nachten strand.
Als je overige tips hebt voor de leukste casa’s in genoemde plaatsen of must see’s onderweg, HEEL graag!
Groet,
Leslie

Reply
Edith 27 juli 2016 at 21:35

Hoi Leslie, ik heb je net een mailtje gestuurd! Groeten, Edith

Reply
Jos Lansbergen 29 juli 2016 at 22:21

Hallo Edith

Ik heb net alle reacties gelezen en ben nog enthousiaster geworden dan ik al was.
Vanavond voor de eerste drie dagen een casa gereserveerd in Havanna.
Jouw tip om dit via HostelsClub te doen is voor ons nu al een gouden tip

in september ga ik met mijn vrouw drie weken door Cuba reizen met viazul.
Moet je ook in september kaaartjes reserven?
Heb je nog tips hoe je de kaartjes kan reserveren?

Wij willen tijdens onze reis ook een paar dagen aan het strand liggen en relaxen.
Heb je nog een tip voor een rustig strand?

Laatste vraag. Is reizen met de trein ook een goed alternatief?

Bedankt voor alle tips en suggesties.

Jos en Evelyn

Reply
Edith 30 juli 2016 at 22:38

Hoi Jos & Evelyn, wat leuk dat jullie in september naar Cuba gaan! Ik zou je zeker aanraden dan ook de buskaartjes te reserveren, want voor sommige data in september zijn de Viazulkaartjes nu al uitverkocht. En ter plekke een alternatief regelen is vaak een stuk duurder… Je kunt online reserveren op http://www.viazul.com als je een creditcard hebt. Rustige stranden in Cuba vind je bij Cayo Levisa, Cayo las Brujas of in de Varkensbaai bij Playa Larga. En reizen met de trein zou ik niet op gokken… Ze zijn er wel – zegt men, want ik heb ze nog nooit gezien – maar ze rijden niet trouw volgens schema, soms dagen niet en zijn ook nog eens tergend langzaam. Succes met het in elkaar puzzelen van jullie reis! Groeten, Edith

Reply
Birgit 15 augustus 2016 at 08:42

Hoi Edith. Wat een superfijne website heb je! Eind november vertrekken mijn vriend ik en voor 3 weken naar Cuba. We willen beginnen met een paar dagen Havana en vanuit daar doorreizen, zodat we zoveel mogelijk van het land kunnen zien. Daarbij willen we tijdens de reis graag overnachten bij verschillende casa’s. We willen de reis afsluiten met een paar dagen zon, zee, strand en duiken.

Na het lezen van je blog heb ik al een aantal notes voor mezelf gemaakt, want het is altijd handig om te luisteren naar tips van een ervaringsdeskundige.

Je gaf aan een aantal favo casa’s te hebben, waarin in heel veel interesse heb. Mocht je nog andere tips hebben voor plekken die we gezien moeten hebben, dan hoor ik die ook heel graag!
Groeten, Birgit

Reply
Edith 22 augustus 2016 at 20:41

Hoi Birgit, ik heb je via mail een reactie gestuurd, enkele dagen geleden al. Ik hoop dat je die goed hebt ontvangen! Groetjes, Edith

Reply
Ineke Pieters 21 augustus 2016 at 18:00

Beste Edith,
half oktober vertrekken wij voor 12 dagen naar Cuba. Doen Havana-Santa Clara-Trinidad-Cienfuegos-Havana-Vinales/-Havana….hebben er ontzettend veel zin in! Twijfel bestaat nog hoe in Cuba te reizen, per bus of wellicht particulier chauffeur. Heb jij daar misschien advies in?… en aan wat voor prijzen moeten wij denken als wij een particulier chauffeur zoeken?
Alvast hartelijk dank, met groet,
Agnes en Ineke, Haarlem

Reply
Edith 22 augustus 2016 at 20:45

Hoi Agnes & Ineke, ik heb eerder een blog geschreven over reizen per huurauto of openbaar vervoer, misschien is die handig voor jullie: http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/. En als je benieuwd bent naar prijzen voor auto met chauffeur, kun je eens kijken op deze website: http://www.taxivinalescuba.com/. Hier vind je de prijzen van allerlei transfers in Cuba. Veel plezier!

Reply
Martín 28 oktober 2016 at 18:04

Hi Agnes en Ineke, ik laat hen weten dat autoprijzen chauffeur in Cuba, kan heel goed TaxiVinales, contact op te nemen door middel van http://yotellevocuba.com/ chauffeurs. Het is een plek om chauffeur te vinden en aanbiedingen te ontvangen van hen. Veel hoop dat ze serveren.

Reply
Anto 12 september 2016 at 22:18

Hallo Edith,
Geweldige site heb jij hier!
In januari 2017 gaan mijn volwassen zoon en ik voor 14 dagen naar Cuba. De tickets zijn al geboekt en zou het zeer op prijs stellen als jij ons helpt met een leuke (halve) rondreis Cuba. Wij landen en vertrekken weer vanuit Habanna.
Ik heb begrepen dat wij vanuit Nederland de bus kunnen reserveren (wij willen bussen) en ook de casa particular vanuit hier kunnen boeken. Santa Clara, Camaguëy Trinidad en Pinar del Rio zouden wij sowieso naartoe willen. Maar de volgorde lijkt mij wel belangrijk en daar zou ik graag jouw hulp bij willen hebben

Reply
Edith 13 september 2016 at 08:12

Hoi Anto, ik ben nu een lang weekend in Rome maar als ik terug ben zal ik je even een mail sturen met wat meer info! Groeten, Edith

Reply
Noor Gerrits 26 september 2016 at 15:37

Hi Edith,

Ik reis 12 dagen alleen door Cuba en zou graag wat extra info willen over waar ik absoluut wel en niet naar toe moet. Zeker voor mij alleen, met ouders die zich zorgen maken, wil ik goed voorbereid zijn ;)
Casas particulares worden het absoluut! Nu nog uitvogelen welke in de goede steden.

Groetjes,
Noor

Reply
Edith 26 september 2016 at 21:48

Hoi Noor, wat leuk dat je in je eentje naar Cuba gaat! Als je 12 dagen de tijd hebt, zou ik je het volgende rondje aanraden: Havana, Viñales, eventueel Cienfuegos, Trinidad en misschien Varadero aan het einde voor wat strand. Je kunt al deze plekken bereiken met de Viazulbus (kaartjes zijn te koop op http://www.viazul.com), en tegelijkertijd is dat ook een fijne manier om andere reizigers te leren kennen. Als je tips voor casas particulares wilt, stuur me dan even een mailtje op edith@travelcreaterepeat.nl!

Reply
Charlotte 8 oktober 2016 at 16:36

Hi Edith,

Wij gaan 14 feburari naar Cuba en beginnen twee dagen in Havana.
Nou hadden we hele mooie casa’s gevonden op Airbnb maar kunnen nergens iets vinden over ervaringen met deze organisatie.
Zelf vonden wij de website hostelsclub.com een beetje onoverzichtelijk op de één of andere manier.
Kun jij ons misschien advies geven en heb jij misschien wel al bepaalde ervaringen gehoord om je heen over Airbnb?

Alvast bedankt!

Groetjes Davy en Charlotte

Reply
Edith 9 oktober 2016 at 16:17

Hoi Davy & Charlotte, Airbnb is een betrouwbare internationale pagina voor het huren van accommodaties bij particulieren thuis. In Cuba zijn ze pas net begonnen. De website is betrouwbaar, maar zelf geef ik de voorkeur aan HostelsClub omdat ik daarvan beter weet hoe de geldstromen richting Cuba lopen. Zo reken je bij HostelsClub het merendeel van je bedrag af in Cuba zelf, bij de casa particular. Dat geld komt dus rechtstreeks bij de Cubanen terecht, je overhandigt het zelf. Mocht je voor Viñales nou nog een casa zoeken, kijk dan zeker ook eens op de website van mijn (Cubaanse) vriend Jesús: VisitaVinales.com. Hier vind je mooie casas particulares van zijn familieleden!

Reply
Charlotte en davy 26 oktober 2016 at 21:11

Nog heel erg bedankt voor je duidelijke antwoord! We gaan zeker proberen een casa te boeken bij de website van je vriend! en van dat geld heb je helemaal gelijk zo zie ik het ook het liefste. Toch maar eens proberen weg wijs te worden op die site haha

Reply
Edith 27 oktober 2016 at 21:05

Ha, succes met het in elkaar puzzelen van jullie reis!

Reply
Lisa van Duijn 5 november 2016 at 16:45

Hi Edith! Super site heb je, heel veel nuttige info! Ik wil samen met 4 medestudenten in juli naar Cuba gaan. Het enige waar we over twijfelen is of we met een georganiseerde groepsreis willen of alles zelf willen regelen. Zou het een probleem kunnen worden om met 5 man casas te zoeken op de bonnefooi? Ik zag ook dat Airbnb in Cuba bestaat, is dit betrouwbaar of heb je hier geen ervaring mee?

Reply
Edith 5 november 2016 at 21:36

Hi Lisa, ik denk eerlijk gezegd dat het op sommige plaatsen in juli heel lastig zal zijn om voor vijf personen casas te vinden op de bonnefooi in Cuba. Juli is een hele drukke maand qua toeristen, en zeker in de toeristische driehoek Havana-Viñales-Trinidad zou ik je echt aanraden van tevoren reserveringen te maken voor de casas particulares. Airbnb vind ik in Cuba nogal lastig, omdat je vantevoren betaalt aan Airbnb maar de meeste casas in Cuba helemaal geen bankrekening hebben. Dus het is nogal ondoorzichtig. Ik vind zelf Homestay.com daarom fijner, want de 15% aanbetaling van tevoren gaat naar HostelsClub en de overige 85% betaal je zelf ter plekke contant in Cuba aan de eigenaren van de casa. Voelt wat beter :-)

Reply
anne 8 november 2016 at 23:21

Hi Edith, wat een mooie informatieve site heb je! Gisteren besloten om eind april met ons gezin (twee kinderen van dan 6 en 9 jaar oud) twee weken door Cuba te gaan trekken. 11 jaar geleden zijn we er ook geweest met z’n tweeën en toen van Havana naar Holguin gereisd met een huurauto en in casas en staatshotels geslapen. Dit wilden we heel graag nog een keer beleven maar nu met onze kinderen. We vliegen waarschijnlijk op Varadero en vertrekken ook vandaar. Heb jij leuke tips voor ons voor west en midden-Cuba en dan vooral voor de kinderen? Wat moeten we vooral niet missen voor hen? We zijn vooral op zoek naar de kindvriendelijke activiteiten, de hoogtepunten hebben wij in onze vorige reis al grotendeels gezien/ervaren.
Daarnaast nog een andere vraag: hoe goed kun je glutenvrij eten in Cuba? Dit ben ik nu ook aan het uitzoeken. Heb jij nog tips?
Groeten, Anne

Reply
Edith 9 november 2016 at 21:25

Hi Anne, wat leuk dat jullie volgend jaar naar Cuba gaan! Misschien heb je iets aan dit artikel met tips voor een tweeweekse route: http://travelcreaterepeat.nl/cuba-twee-weken-route-tips/. Met kinderen is genoeg te doen in Cuba, zoals paardrijden in Viñales, snorkelen in Playa Larga, met een bicitaxi door Trinidad rijden of in een oldtimertaxi door Havana. Glutenvrij eten in Cuba heb ik helaas geen ervaring mee… Volgens mij mag je dan rijst en bonen eten, en die zijn in Cuba veelvuldig aanwezig bij elke maaltijd en in elk restaurant, zeker met wat salade erbij. Ook ei wordt veel gegeten, bijvoorbeeld bij het ontbijt of de lunch. Net als vlees en vis, dus volgens mij kom je best een eind? Ze zijn in Cuba niet bekend met een glutenvrij dieet, dus je zal zelf goed moeten uitleggen wat je wel en niet kunt eten. Misschien zelf wat aanvullende snacks meenemen? Veel plezier met de voorbereidingen voor de reis!

Reply
Niels 26 november 2016 at 20:33

Wow, Wat een geweldige website zeg. Echt knap!
In een spontaan moment heb ik gisteren 2 tickets geboekt om de eerste 15 dagen van januari naar Cuba te gaan. Net even gekeken en ik zou de route Varadero – Havana – Vinales – Cienfuegos – trinidad – sancti spiritus – Varadero willen doen. Ik boek meestal niet op voorhand omdat je op sommige plaatsen wat langer/minder lang wilt blijven. Als ik lees over de drukte in januari lijkt me dat echter geen goede optie. Hoe hoog schat jij momenteel de kans in dat je geen bus of casa particular meer kan boeken op de dag zelf?
Als je nog tips hebt mag je ze altijd sturen :)

Alvast bedankt en doe zo verder!

Gr,
Niels

Reply
Edith 3 december 2016 at 03:44

Hoi Niels, ik schat je kans op buskaartjes ter plekke in op ongeveer nul procent ;-) Casas particulares vinden zal makkelijker gaan, maar de leuke en populaire casas zijn wel echt al ruim van tevoren volgeboekt. Dus hoe meer reserveringen je maakt, hoe leuker (en gemakkelijker) je reis zeer waarschijnlijk zal verlopen. Veel plezier met de voorpret!

Reply
Charlotte 28 november 2016 at 21:22

Hi Edith,

Eerder had ik ook al een berichtje achtergelaten.

Nou wilde we via http://www.hostelsclub.com een casa boeken in Baracoa.
Maar in de periode dat wij daar zijn staat er niks meer beschikbaar.
Heb jij toevallig tips voor leuke adresjes en/of andere websites waar we dan kunnen kijken.
Airbnb heeft natuurlijk wel weer accommodaties maar zoals jij al eerder zij misschien dat hier het geld niet altijd even eerlijk naar de juiste persoon gaat?

Alvast bedankt voor je reactie

Groetjes Charlotte

Reply
Edith 3 december 2016 at 00:53

Hi Charlotte, je zou eens op de website van Cuba Junky kunnen kijken voor tips in Baracoa: http://www.cuba-junky.com/guantanamo/baracoa-casa-particulares-home.htm. Ik heb zelf wel eens in Hostal Casa Grande geslapen en vond dat ook echt een aanrader, alleen kun je die denk ik niet online boeken. Succes!

Reply
Erwin 4 december 2016 at 15:05

Hi Edith, wat is jouw site een fijne bron van info! Wij reizen altijd op de bonnefooi, maar overwegen dit keer toch wel wat Casa’s van te voren te reserveren omdat het misschien niet altijd even relaxt is om met kinderen van (in februari) net 2 en net 4 te moeten zoeken. Heb jij wat casa’s die je specifiek zou aanraden voor reizen met 2 hele jonge kinderen? Vermoed dat we de gebruikelijk route (Havana Viejo – Vinales – Trinidad en eindigen ergens op een strand (niet zijnde Varadero)) zullen rijden. Alvast bedankt!

Reply
Edith 6 december 2016 at 01:10

Hoi Erwin, ik heb zeker een lijstje met favoriete casas particulares! Je vindt ze hier: http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. Dit zijn allemaal aanraders met kleine kinderen hoor, het zijn fijne plekjes. En ik zou je zeker aanraden om van tevoren reserveringen te maken, want het is dit jaar echt heel druk in Cuba en februari is hoogseizoen.

Reply
Ashley 12 december 2016 at 00:24

Hallo Edith,

Ik heb veel informatie vanuit je blog kunnen halen! Wij vertrekken 19 januari voor 26 dagen naar Cuba en willen graag het gehele eiland zien, maar we twijfelen heel erg of dat we alle casa’s vooruit moeten boeken of het gewoon even aankijken als we daar zijn? Daarnaast vraag ik me af of het gehele eiland goed bereikbaar is met de bus. In eerste instantie wilden we een auto huren maar ik vind de prijzen hiervoor té hoog. Ik heb nu Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Santiago de Cuba en Baracoa op het lijstje staan, en wil daarnaast naar Cayo Largo of Cayo Coco… maar ik ben er nog niet uit welke van de twee en ik kan er geen casas vinden! Heb je misschien nog tips voor al onze (luxe) dilemma’s? :-)

Reply
Edith 14 december 2016 at 23:11

Hoi Ashley, ik zal je binnenkort even antwoorden per mail – ik ben op dit moment zelf op reis in Colombia en moet er even voor gaan zitten ;-) Groeten, Edith

Reply
Albert 20 december 2016 at 23:26

Hoi Edith,

Wat een leuke site heb je en wat staan er handige tips op. Wij zijn van plan om in februari met een huurauto rond te gaan reizen. We hebben de vlucht al geboekt en zijn van plan de eerste vier nachten in Havanna te verblijven. Vanuit daar willen we dan met de huurauto het land doorrijden. We willen onder andere naar Vinales, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba, Santa Clara en varadero. Heb jij voor deze plaatsen misschien de namen van leuke casa’s die we kunnen boeken en weet je de beste site waar we de huurauto kunnen boeken? En wellicht heb je ook nog een lijstje met leuke excursies in een van deze plaatsen (cultuur, natuur, uitgaan & cocktails). Oh ja, wij willen dit allemaal doen in 17 dagen.
Groetjes Albert

Reply
Edith 23 december 2016 at 21:38

Hi Albert, mijn favoriete casas particulares vind je op deze pagina: http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. En voor het huren van een auto raad ik altijd de website van TUI Cars aan. De pagina wordt gerund door een betrouwbaar agentschap dat gevestigd is in Nederland en het is een van de weinige websites waar je zelf online kunt boeken. Veel succes met alle voorbereidingen!

Reply
Stefanie de Wit 8 januari 2017 at 18:01

Wat een leuke blog schrijf je! Zou je mij misschien wat tips willen geven hoe ik het beste kan rond reizen in Cuba!? 4 februari kom ik namelijk aan in Havana om half 4 smiddags en op maandag 13 februari vlieg ik weer door naar Panama in de avond. In deze dagen wil ik er natuurlijk alles uithalen wat er maar in zit en dus denk ik dat vooruit plannen nu heel handig is! Ik wil gewoon in deze 8 dagen het mooiste en beste van Cuba zien. Dus 2 steden? Iets moois qua natuur? En het liefst een mooi strand. Ik ben heel benieuwd naar je tips. Groetjes Stefanie.

Reply
Edith 10 januari 2017 at 23:50

Hoi Stefanie, als je acht of negen dagen de tijd hebt zou ik je aanraden Havana, Viñales en Trinidad te bezoeken. Dan heb je stad, platteland en een mooi kleurrijk dorp, leuke afwisseling dus. Vanuit Viñales kun je dan een dag naar het strand bij Cayo Jutias en bij Trinidad naar Playa Ancon. Het handigst/goedkoopst is rondreizen per bus: http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/. En ik zou je zeker aanraden de kaartjes voor de bus alvast te kopen, want die raken in februari helemaal uitverkocht.

Reply
Stefanie de Wit 11 januari 2017 at 06:54

Tof voor je snelle reactie! Ik ga alles vanmiddag snel
Boeken! En toevallig gister deze route zelf ook zo uitgewerkt!!! Misschien nog meer tips voor leuke uitstapjes of slaapplekken die we echt al moeten boeken van te voren? Bustickets ga ik vanmiddag in iedergeval al regelen! Dank dank dank!!! X Stefanie

Reply
marieke 21 januari 2017 at 16:18

Hoi Edith, bedankt voor je stukje en de link om casa’s te reserveren. Wij willen half april met 2 volwassenen en 2 kleine kinderen naar Cuba. Op het reisbureau gaven ze aan dat Cuba zo vlak van tevoren eigenlijk niet meer te regelen is. Zijn we echt te laat? Zo nee, heb je misschien nog tips voor ons voor leuke casa’s met kinderen? Dit is de route zoals we hem nu ongeveer voor ogen hebben. Havana, Vinales, Las Terrazas, Playa Larga?, Trinidad, Camaguey, evt Santiago, en dan nog een hotel in Guardalavaca.. Waarschijnlijk gaan we toch maar een huurauto regelen.
Weet jij ook of het mogelijk is om tegen betaling bij een hotelzwembad te zwemmen? De casa’s lijken mij vele malen leuker, maar voor de kinderen is zwemmen ook wel erg fijn.

Reply
Edith 23 januari 2017 at 20:55

Hoi Marieke, voor april moet het nog wel te doen zijn hoor, om zelf een reis in elkaar te draaien met een huurauto en casas particulares. Vooral met die huurauto moet je alleen niet meer te lang wachten, want die zijn vaak enkele maanden van tevoren al uitverkocht. Probeer de website van TUI Cars eens, deze wordt gerund door een betrouwbaar agentschap dat gevestigd is in Nederland en het is een van de weinige websites waar je zelf online kunt boeken. En bij vrijwel alle staatshotels kun je tegen betaling een middagje zwemmen, dit kost meestal niet meer dan een paar CUC per persoon. Succes met het regelen van jullie reis!

Reply
marieke 18 februari 2017 at 21:20

Bedankt voor je reactie! de huurauto is ondertussen gelukt, de vliegtickets geboekt en met de casa’s zijn we ook een heel eind :-)

Reply
Edith 18 februari 2017 at 23:11

Fijn dat het gelukt is Marieke!

Reply
Karen 1 februari 2017 at 21:49

Hey! Omdat ik binnenkort naar Cuba ga ben ik al je cuba artikelen aan het lezen! Superleuk!! Ik vroeg me alleen nog af of je nog tips hebt voor een casa in Cienfuegos (liefst in het centrum vlakbij busstation) en camaguey? Het zou helemaal fijn zijn als ze een beetje Engels praten. En is het te doen qua vegetarisch eten? Alvast heel erg bedankt!!!

Reply
Edith 3 februari 2017 at 14:54

Hi Karen, neem eens een kijkje bij mijn favoriete casas in Cuba: http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. Voor vegetariërs is niet heel veel keus, maar er is altijd rijst, bonen, cassave en groentes als komkommer, tomaat en avocado. Als je wel vis en garnalen eet, zijn er veel meer mogelijkheden. En Engels in Cuba… dat kan ik je niet garanderen. In de leukste casas particulares spreken de mensen het minste Engels ;-)

Reply
Frieda 19 februari 2017 at 21:07

Hoi Edith, wat een super leuke site met handige tips heb je! Wij (2 volwassenen & 2 kids van 13 & 16) gaan in april 14 dagen naar Cuba en willen jou reisprogramma van twee weken gaan volgen. Nu moeten we 1 dag skippen. Wat zou jouw advies zijn. Casa Mirelis in Trinidad is niet meer beschikbaar. Heb je nog andere tips?

Reply
Edith 20 februari 2017 at 22:12

Als je een nacht uit de tweeweekse route moet laten, zou ik denk ik Las Terrazas overslaan. De omgeving van Viñales is ook erg groen, dus daarmee krijg je al een flinke portie natuur. Of je kunt Sancti Spiritus overslaan, als je wat minder houdt van koloniale plaatsen. De rit van Trinidad naar Santa Clara kan ook via Sancti Spiritus lopen, zonder dat je er overnacht. En op de website van Homestay.com zijn een heleboel andere opties in Trinidad de vinden, daar zit vast nog wel wat leuks tussen. Veel plezier in Cuba!

Reply
Stefan Wiersema 21 februari 2017 at 11:36

Hallo Edith,
Wellicht kun je ons nog aan goede adresjes helpen qua Casa Particulars. Wij gaan namelijk in Maart 2,5 week rondtrekken in Cuba. Alvast bedankt! Grt, Stefan

Reply
Edith 25 februari 2017 at 19:11

Hoi Stefan! Ik denk dat dit artikel met mijn favoriete casas particulares je op weg kan helpen: http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. En als je in het menu van mijn blog naar het kopje ‘Naar Cuba?’ gaat, vind je een verzameling van mijn Cuba-blogs met tips voor een heleboel plaatsen die je onderweg wil gaan bezoeken. Veel plezier!

Reply
Marc 1 maart 2017 at 15:41

Ha Edith,

Graag zou ik via Airbnb in Havana boeken voor mijn huwelijksreis. We gaan in Juni. het lijkt wel te kunnen, maar ik moet een reisdoel opgeven. Toerisme staat er niet bij, maar wel familie bezoek etcetera, eventueel heb ik een printscreen van de opties.
Wat denk jij dat verstandig is om te doen?
En krijg ik problemen als ik familie bezoek invul en er geen familie blijk te hebben?

Met vriendelijke groet,

Marc

Reply
Edith 2 maart 2017 at 21:41

Hi Marc, ik weet dat Airbnb nog niet helemaal is opengesteld voor Cuba, omdat het volgens mij moet voldoen aan de Amerikaanse regelgevend omtrent reizen naar Cuba. Ik weet niet hoe de controle is op je reisdoel…

Reply
Marc 3 maart 2017 at 13:57

Ha Edith,

Ik heb nu een gok genomen door 2 nachten te boeking in Havana met als reisdoel Educatie.
Twijfel nu een beetje hoe ik mijn 8 stranddagen ga boeken, zoals ik lees in jou reacties vertrouw je meer op hostelsclub.com. weet jij nog een mooie plaats waar ik direct aan het strand kan verblijven en wat ook een beetje huwelijksreis-waardig is?
Super bedankt voor je reactie, en fijn dat je dit wilt doen, het is zo lastig als je er nog nooit geweest bent.

Groet,

Marc

Reply
Edith 11 maart 2017 at 18:32

Hoi Marc, ik heb een artikel geschreven over mooie strandhotels in Varadero, wellicht kun je daar een goede tip uithalen: http://travelcreaterepeat.nl/strand-varadero-resorts-cuba-tips/. Succes met plannen, wat leuk dat het jullie huwelijksreis is!

Reply
Laura de Bruijn 25 februari 2018 at 21:18

Hallo Edith,

wat heb je een leuke blog!

ik heb een korte vraag; we oriënteren ons op Cuba en opties voor deze zomer. Wij zitten vast aan september (half sept vertrek) en lees dat juist bij uitstek, deze maand ECHT niet handig zou zijn naar Cuba te reizen ivm het weer..
wat denk jij??

groetjes

Laura de Bruijn

Reply
Edith 28 februari 2018 at 04:46

Hoi Laura, dank voor het compliment! Half september is inderdaad niet de beste reistijd in Cuba, het is dan orkaanseizoen en het kan er dan ook regenen. Of er dit jaar orkanen zullen zijn, weet natuurlijk niemand… Dat is altijd een gok. Vorig jaar was een buitengewoon zwaar orkaanseizoen, en wij waren toevallig tijdens orkaan Irma in Cuba half september. De orkaan heeft aan de noordkust schade aangericht en er zijn op Cuba 10 doden gevallen, maar ik moet zeggen dat ik er als toerist vrij gemakkelijk ‘omheen’ kon plannen. De Cubaanse overheid houdt toeristen goed in de gaten, evacueert waar nodig en als je zorgt dat je buiten de baan van de orkaan blijft, heb je er hopelijk relatief weinig last van. Ik zou een volgende keer weer tijdens het orkaanseizoen gaan als dit zo uit zou komen, maar dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Succes!

Reply
Rien van Liere 25 oktober 2018 at 13:56

Hoi Edith, al je info met veel genoegen gelezen. Wij gaan lekker lang naar Cuba en al ben ik eigenlijk voor improviseren, toch al veel tevoren geregeld. Airbnb werkt naar onze ervaring prima voor Cuba en heeft als voordeel dat je dat geld niet meer mee hoeft te nemen. Nu maar hopen dat het al reizend ook verloopt als gedacht.

We hebben dus flink wat aanbod doorgenomen. Daarbij is mij opgevallen dat meer dan eens bij cases in verschillende steden dezelfde verhuurder opduikt. Kennelijk is er ketenvorming. Dat doet een niet in eigen persoon dienstverlening vermoeden.

Bij de locaties op de kaart wordt wel eens gesjoemeld. Althans de cases staan niet altijd waar ze op de kaart gepositioneerd staan. Als het op een strand is kan dat voor het genoegen wel uitmaken. Omdat ik de Gaia navigatie app gebruik die heel gedetailleerd weergeeft kan ik dat soms zien.
Ik wil maar zeggen, blijf opletten.
Rien

Reply
Edith 3 november 2018 at 20:08

Hoi Rien, wat leuk dat je voor een lange reis naar Cuba gaat. Het klopt dat er veel Airbnb-aanbod in Cuba is, hoewel ik er niet onverdeeld positief over ben. Onder andere omdat je je volledige bedrag aan Airbnb betaalt en je dus niet precies weet hoeveel geld er nou ter plekke bij de eigenaren van de casa terecht komt; ten tweede omdat er inderdaad een boel ’tussenmannetjes’ bestaan die Airbnb gebruiken als platform om commissie te winnen bij individuele casas > dat zijn de ketens die je beschrijft volgens mij. Wat natuurlijk niet betekent dat de casas zelf niet in orde zijn, maar wees er wel kritisch op of je geld ten volle bij de casa terecht komt. Het is een van de redenen waarom ik zelf graag Homestay.com gebruik, dat werkt een stuk transparanter en wel direct met de casa-eigenaren per email.

Reply
Wilma Offereins 21 februari 2021 at 10:52

Hoi Edith
Wij willen met 4 personen ongeveer een dag of 10 met een auto door Cuba reizen.
Heb jij tips voor auto huur,route ( beter korter of langer) en casa’s .
Kosten eten en drinken( cocktails en wijn)
Alle tips welkom .
Bedankt alvast
Gr wilma

Reply
Edith 22 februari 2021 at 17:47

Hoi Wilma, wat een leuke plannen! Ik heb meerdere blogs geschreven die je verder op weg kunnen helpen:
Mijn ideale route voor twee weken Cuba (die zal je dan net een beetje moeten inkorten)
Wat kost een reis naar Cuba
Mijn favoriete casas particulares in Cuba
Hopelijk helpt dit bij het beantwoorden van je vragen? En stel anders gerust nog een vraag hier, ik help graag met het plannen van je reis!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.