persoonlijkplantoekomst

Persoonlijke update: hallo 2016, hallo verrassing!

10 januari 2016 22 Comments

Jeetje jongens, 2016 alweer. Ik ben vast niet de enige die af en toe verbaasd opkijkt dat het magische jaar 2000, waarin ik ging studeren en op kamers wonen, alweer ZESTIEN jaar geleden is. Mijn hemel! Maar 2016 belooft een mooi jaar te worden, dat voel ik gewoon. En de voortekenen zijn er ook al. Benieuwd naar onze plannen voor dit jaar? Here we go!

In mijn overzicht van 2015 liet ik al kort doorschemeren dat Jesús & ik voorzichtig plannen aan het maken zijn voor dit jaar. Ik wilde er toen nog niks over loslaten, en eigenlijk is er nog steeds niet veel te melden. Niet concreet. Maar wel gevoelsmatig… Want we hebben nogal een grote beslissing genomen!

servie-nieuw-jaar-schildering

Zoals jullie vast weten, zijn wij op dit moment in Belgrado. En mensen die ons al langer volgen, weten ook dat dit de eerste fase is van een grotere reis die wij aan het maken zijn. Eerst drie maanden in de Balkan en daarna richting Zuidoost-Azië; als eerste naar Sri Lanka, daarna naar Maleisië en vervolgens zien we wel waar het ons brengt. Met Jesús’ Cubaanse paspoort zijn er verrassend veel landen in Azië waar hij visumvrij naartoe kan en het idee was om daar onze reis omheen te bouwen.

Was, ja. Want het plan is dus gewijzigd… We zijn nu ruim anderhalve maand in Belgrado en we vinden het hier fijn. Heel fijn. Niet eens persé Belgrado zelf, of Servië, of de Balkan (sorry Balkanlovers, ik weet dat velen van jullie hoopten dat ik toch alsnog verliefd zou worden op de regio, maar dat is vooralsnog niet gebeurd). Maar we vinden het wel heel fijn om samen in een appartementje te wonen, een plekje dat van ons is en voelt als thuis. We vinden het ook heel fijn om in Europa te zijn, waar het welvaartsniveau goed is en het leven relatief soepel verloopt. We vinden het zelfs zo fijn, dat er na enkele weken een nieuw plan ontstond.

Wat nou als…. we naar Nederland zouden gaan?

(!!!)

Het is een behoefte die ik niet eerder heb gevoeld. Jesús en ik kennen elkaar zo’n twee jaar en gedurende die tijd hebben we het er nooit serieus over gehad om in Nederland te gaan wonen. Mijn droom was wonen & werken & reizen in het buitenland en zijn Cubaanse paspoort en ingewikkelde bureaucratie voor allerlei visa maakten de optelsom heel gemakkelijk: we zouden samen op pad gaan en zo al werkend rondreizen. Dat hebben we eerst twee maanden gedaan in Cuba – als een soort test, ook voor ons samen – en daarna een half jaar lang in Ecuador & Bolivia. En nu dus in Servië als begin van een nieuw avontuur.

belgrado-sneeuw-wij-samen

Dat freelance werken op afstand bevalt mij ontzettend goed, maar voor Jesús is het wat lastiger. Hij kan niet zo makkelijk de stap maken naar online werken als ik. Hij heeft nu zijn website VisitaViñales.com opgezet en runt natuurlijk zijn eigen blog El Viajero Cubano, maar daar kan hij voorlopig nog geen goed salaris mee verdienen. Daarbij mogen wij allebei lokaal niet werken omdat wij een toeristenvisum hebben en onze vingers niet willen branden aan zwart werken. Natuurlijk is vrijwilligerswerk altijd een optie en ik verdien in mijn eentje heel aardig voor ons samen, maar echt duurzaam is het niet.

En toen begon het te kriebelen. Als we nou…. ooit… naar Nederland zouden willen? Misschien niet eens nu, maar in de toekomst? Dan zouden we een flinke papierhandel door moeten, zoveel is duidelijk. Het is zeker niet onmogelijk, er zijn genoeg mensen die ons voor zijn gegaan. Maar het kost wel veel tijd, ook een boel moeite en misschien zelfs wel wat frustratie hier en daar. En hoe langer we wachten met ooit een keer die eerste stap zetten, hoe later het ooit zal zijn voordat eventuele officiële papieren voor Jesús geregeld zijn. Poeh.

hallo-2016-stempels-reizen

Vooralsnog zijn we niet eens direct van plan om voor altijd in Nederland te gaan wonen. Maar ik zou wel heel graag Jesús mijn landje willen laten zien! Hij heeft mijn ouders natuurlijk al ontmoet in november en wel eens gezwaaid naar mijn broer en schoonzus rondom de kerstboom op Skype. Maar nu we in Belgrado zijn, in Europa, en Nederland ineens zo dichtbij lijkt… Heb ik voor het eerst in twee jaar de behoefte om hem te laten zien waar ik vandaan kom. Ik zit hier tussen de hagelslag en appelstroop, heel lief opgestuurd vanuit Nederland, en vlieg komende week zelfs even terug naar Nederland voor een kort werkbezoek. Jesús blijft achter in Belgrado, want voor hem is het niet zo gemakkelijk om mee te gaan. Dat verrekte Schengenvisum… Bleeh.

Dus: de kogel is door de kerk. Onze Aziëplannen zijn van de baan, en onze volgende inspanningen zijn er op gericht om een Schengenvisum voor Jesús te regelen. Oftewel: een toeristenvisum waarmee hij drie maanden lang Nederland en andere landen in de Schengenzone mag bezoeken (zo’n beetje de hele EU, simpel gezegd). Eerst leek het erop dat hij daarvoor helemaal terug naar Cuba zou moeten, maar het ziet er nu naar uit dat we het toch hier in Belgrado kunnen gaan aanvragen. Dat zou wel heel fijn zijn, want een vlucht op en neer naar Cuba alleen maar om een stempel aan te vragen gaat wel erg ver!

We hebben dit jaar 2016 maar vast liefkozend omgedoopt tot het jaar van de bureaucratie. We hebben hier in Servië papieren nodig om langer te mogen blijven en überhaupt een Schengenvisum aan te kunnen vragen bij de Nederlandse ambassade. We hebben papieren vanuit Nederland nodig van mensen die garant willen staan voor de visumaanvraag, want als zojuist gestarte zzp’er mag ik dat zelf niet doen. En dan is het fingers crossed… We houden jullie op de hoogte! Het zal nog even duren voor de eerste stap wordt gezet, maar we kunnen het nieuws nu niet langer voor ons houden.

hallo-2016-nederland-amsterdam-gracht

Wie weet, zo rond april… misschien mei… huppelen we samen rond in Nederland! (Hopelijk voor eind mei, want dan hebben we een bruiloft om bij te wonen…!) Het lijkt me zoooooo leuk om Jesús Nederland te laten zien, mijn familie, vrienden, mijn oude woonplaats Den Haag, de zwart-witte koeien in de wei, de grachten, de Veluwe, een Nederlandse maaltijd te koken… En misschien zelfs wel een leuke side-trip naar Parijs of Berlijn te maken!

Maar goed, misschien duurt het allemaal veel langer dan verwacht. Missen we papieren, moeten we een nieuwe aanvraag indienen, kan het toch niet hier in Belgrado… Dus we moeten ons ook voorbereiden op teleurstellingen. Daarom is het misschien maar beter niet te hoge verwachtingen te hebben, en maar gewoon te kijken wat dit jaar ons gaat brengen. Wat er na die drie maanden in Nederland gebeurt, weten we überhaupt nog niet. Jesús moet dan sowieso het land weer uit, terug naar Cuba. Misschien blijf ik dan voorlopig wel in Nederland… Maar ik beloof niks, haha.

Dus dat. Dus. Dat wilden we even delen met jullie. Whaaaaahhhh, vet spannend! Bring it on 2016! :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

22 Comments

Desi 10 januari 2016 at 22:36

Oh wat spannend! Heel veel succes. Hopelijk gaat het allemaal een beetje voorspoedig en werkt de bureaucratie jullie niet te veel tegen.

Reply
Eline 10 januari 2016 at 22:56

oooooooo wat een spannend jaar gaat dat worden voor jullie!!!!! Ik ben zo benieuwd!

Reply
Reismuts 11 januari 2016 at 07:24

Spannend!! Hoop dat de bureaucratie mee gaat vallen… Heel leuk voor jullie, deze beslissing!

Reply
Tikva 11 januari 2016 at 08:29

Oh succes daarmee! Maar ik snap je overwegingen wel zeker jij hebt zoveel van zijn wereld gezien en niet meer dan logisch dat je ook jouw Nederlandse gaat laten zien.

Reply
lottevdw 11 januari 2016 at 08:48

Wat leuk én spannend seg! Grappig hoe je eigen land plots zoveel (fijne) kriebels te weeg kan brengen. Heel veel succes met de bureaucratie!

Reply
Edith 11 januari 2016 at 16:05

Nou, precies wat je zegt! Normaal gesproken heb ik altijd kriebels om Nederland uit te gaan, en nu ineens om terug te komen, haha…

Reply
Linda | Meisje van de Wereld 11 januari 2016 at 09:12

Wauw, heel spannend! Succes met alle papieren en al het geregel!!

Reply
traveljunks 11 januari 2016 at 09:35

Wat gaaf zeg! Dat bureaucratische hoort er helaas bij, maar dat gaat gewoon lukken :-) Mochten jullie een keer een rondleidung langs de mooie plekjes van Limburg willen, dan roep maar :-)

Reply
Edith 11 januari 2016 at 15:56

Ha, dank voor het vertrouwen én de uitnodiging! ;-)

Reply
Yvon 11 januari 2016 at 10:20

Wat een tof bericht! Heel begrijpelijk dat je naar Nederland wil en jouw thuis wil laten zien. Hoop van harte dat alles gaat lukken!
Hier is het ook bureaucratiejaar dit jaar! Vast niet zo ingewikkeld bij jullie, maar ook heel veel papierwerk.

Reply
Edith 11 januari 2016 at 15:58

Poeh ja, jullie ook succes! Gelukkig is trouwen een hele leuke reden voor een bueaucratiejaar…! :-)

Reply
Karlijn Travels 11 januari 2016 at 12:51

Wat een verrassende, maar logische keuze! Heel gaaf, spannend! En heel veel succes natuurlijk :)

Reply
Jessica 11 januari 2016 at 14:04

Wat geweldig Edith! :) Ik ga voor jullie duimen dat het papierwerk niet al te dramatisch gaat worden! ;) Toevallig zijn mijn plannen om rond april/mei als eerst naar Cuba te vilegen haha ;p Dus ik heb nog genoeg te lezen op je blog ;)

Reply
Edith 11 januari 2016 at 16:06

Ooh wat leuk Jessica! Ja hebt nog voldoende tips te lezen hierzo ;-) Als je vragen hebt, vraag maar raak hoor!

Reply
Mir 11 januari 2016 at 15:05

Wat mooi om jullie plannen nu zo zwart op wit te zien! We hadden het er al over, het lijkt me zo super als jullie er eind mei bij zouden kunnen zijn! En het is nog fantastischer voor jullie natuurlijk als het papierwerk eenmaal rond is… ik ga duimen voor jullie! Tot (echt heel) gauw, liefs

Reply
Edith 11 januari 2016 at 16:05

Jaaaaaaaa fingers crossed!! xx

Reply
Kimber - Reisgenie 11 januari 2016 at 15:30

Jeetje wat een wijziging in de plannen zeg! Het enthousiasme spat er vanaf dus het moet een goede beslissing zijn :D. Spannend zeg, ik hoop dat het allemaal vrij snel geregeld kan worden!

Reply
Edith 11 januari 2016 at 15:55

Wow jongens, wat een enthousiaste reacties allemaal! Dank voor het meeleven, very much appreciated ;-) En tot snel in Nederland dan dus, haha!

Reply
Nynke 11 januari 2016 at 20:55

Yes! Vet leuk Edith!! Dat verrekte kleine kikkerlandje is toch best wel heel fijn. Beetje maar… ;-)

Reply
Marcella 15 januari 2016 at 21:55

Het land van de bureaucratie, haha. Wat een gedoe om je vriend in Nederland te krijgen. Maar wel onwijs tof dat je hem je land kunt laten zien. Ik hoop dat je het vlot rond hebt, in hoeverre dat ook maar mogelijk is. En ik ben benieuwd waar we eind dit jaar kunnen vinden ;-)

Reply
Edith 16 januari 2016 at 23:17

Haha, ik ook!

Reply
Nieuws vanuit Cuba! - [travel.create.repeat] 9 februari 2017 at 23:47

[…] de wereld te hebben gezworven samen – o.a. in Cuba, Ecuador, Bolivia en Servië- hebben we een jaar geleden besloten een ‘thuis’ te gaan maken in Nederland. Het traject van visumaanvragen en […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.