reizenrondreistoekomst

Solo reizen: mijn trip naar Brazilië

19 januari 2016 4 Comments

Vorige week vond de Vakantiebeurs plaats, de grootste reisbeurs van Nederland in Utrecht. Ik ben er speciaal even voor op en neer gevlogen vanuit Belgrado – en eerlijk is eerlijk, ik heb het ook meteen gecombineerd met wat vriendenvisits en visumgeregel. Zoals elk jaar presenteerde trendwatchbureau Cherry LAB dé reistrends voor dit jaar (je kunt ze hier allemaal lezen). Enorme trendsetter als ik ben, leek het me leuk om er een trend voor komend jaar uit te pikken en die te illustreren met een van mijn eigen reiservaringen van de afgelopen jaren. Want natuurlijk zag ik al die trends al van mijlenver aankomen! ;-)

brazilie-salvador-da-bahia
Solo+

Steeds meer mensen gaan alleen op reis. Niet alleen om ‘op zoek te gaan naar zichzelf’ of ‘zichzelf beter te leren kennen’, maar ook om ánderen te leren kennen. Uit onderzoek van Cherry LAB bleek dat de helft van de ondervraagden al eens alleen op reis is geweest; en daarvan had de helft op dat moment een partner. Een kwart gaf aan eigenlijk liever alleen op vakantie te willen gaan. En meer dan de helft van die groep gaf aan dat zij dan hele andere dingen zouden doen op vakantie. Ze zouden zelfs kiezen voor een ander type vakantie en andere activiteiten op vakantie ondernemen. Interessant, toch?

Samba & caipirinha’s in Braziiiiiiil #lalalalalalala

Het deed mij direct denken aan mijn reis naar Brazilië in 2012. Het jaar was nogal tumultueus begonnen, met een relatie die op de klippen liep en een toekomstbeeld dat volledig opnieuw moest worden ingericht. Samen met een collega bedacht ik dat ik dolgraag naar Brazilië op vakantie zou gaan – alleen al het idee van zon, zee, samba en caiprinha’s stemde ons erg gelukkig. In de zomer van 2012 maakten we dan ook een rondreis van drie weken langs Rio de Janeiro, koloniaal Paraty, de watervallen van Iguaçu, de wetlands van de Pantanal, Salvador da Bahia en het eilandje Morro de São Paulo. Helemaal top en superleuk. Het was zelfs zo leuk, dat Brazilië me niet meer losliet. Op de dag dat we begonnen aan onze terugreis naar Nederland, werd ik verdrietig wakker en de hele reis terug dacht ik eraan hoe ik graag meer van dit mooie en leuke land zou willen zien.

brazilie-fietsen-rio-de-janeiro

Mijn 30e verjaardag achter de geraniums?

Terug in Nederland begon ik al snel te dromen en nieuwe plannen te maken. Kijk, eigenlijk had ik in 2012 op wereldreis zullen gaan, dat was het plan samen met mijn ex-vriend. Ik zou tijdens deze wereldreis 30 worden en zo op een bijzondere manier dit levensjaar inluiden. Maar ineens zat ik daar, single en met een toekomst die even een andere wending had genomen. Ik besloot er dan maar het maximale uit te halen. In plaats van sneu in mijn eentje achter de geraniums mijn 30e verjaardag door te brengen, besloot ik een maand later een ticket terug naar Brazilië te boeken. Tweeënhalve week, en daarbij de plaatsen bezoekend die ik in de zomer had overgeslagen, zoals de Amazonejungle en jetsetplaats Búzios. Het sociale aspect van de reis was voor mij misschien wel het belangrijkst; ook al reisde ik alleen, ik bouwde een geweldig sociaal reisschema in elkaar. Een vriendin van mij woonde op dat moment in Rio de Janeiro, dus hier zou de reis starten en eindigen. Een Braziliaanse jongen die ik in de zomer had leren kennen woonde in Brasília, en dus belandde die stad ook in mijn reisschema. Het was immers ‘slechts’ 18 uur bussen vanaf Rio ;-) Daarna vloog ik naar Manaus en dook ik de Amazone in. Het was mijn droom om al slapend in een hangmat op een boot door de Amazone te varen en om dit solo te doen, leek me het ideale kado aan mezelf. Superspannend, maar ook heel stoer. Die boottocht was fantastisch en tegelijkertijd heel saai, daarover later nog eens meer… Maar wat had ik een gevoel van trots toen ik daar in m’n eentje in mijn hangmat lag te wiegen aan boord van die Amazoneboot, niet meer dan een piepklein stipje op Google Maps in een dicht oerwoud!

brazilie-amazone-boot-hangmatten

Sluitstuk in feestelijk Búzios

Het sluitstuk van mijn soloreis had ik zorgvuldig gepland, met daarin tegelijkertijd zoveel mogelijk spontaniteit. Op mijn 30e verjaardag vloog ik ’s ochtends heel vroeg vanuit Belém in het noorden van de Amazone naar Rio de Janeiro, en aansluitend pakte ik direct een bus naar strandplaats Búzios. Ik zag het helemaal voor me: ik zou daar aankomen, inchecken in een hostel (een dorm nota bene), allemaal geweldige mensen leren kennen en die avond met total strangers al dansend op het strand en een caipirinha in mijn hand mijn 30e verjaardag vieren. En weet je wat? Dit is PRECIES wat er gebeurde! I kid you not. Het was echt de beste verjaardag die ik me kon wensen en een soort van dikke middelvinger naar wat er begin dat jaar gebeurde.

brazilie-solo-plus-buzios-baai

Vol trots en met nieuwe energie!

Achteraf was ik supertrots op mijn (eerste!) soloreis. Het was een reis in mijn eentje, en tegelijkertijd een reis die om een sociaal aspect was heen gebouwd. Tegelijkertijd wist ik ook dat soloreizen eigenlijk niet echt iets voor mij was, want onderweg miste ik een vast iemand om enorme lol mee te hebben – ik heb me best vaak verveeld, zeker in de Amazone – en achteraf kon ik ook met niemand die leuke verhalen nog eens herbeleven. Maar ik ben nog steeds trots als ik aan deze reis terugdenk en ik geloof dat het me de energie heeft gegeven om daarna met opgeheven hoofd een nieuwe toekomst neer te zetten. Nu, vier jaar later, ziet mijn leven er totaal anders uit: ik woon in het buitenland, doe al freelancend heel gaaf werk waar ik nog steeds elke dag van leer, met een nieuwe geweldige vriend waar ineens een flinke dosis avontuur bij komt kijken ;-) Dank je wel, Brazilië!

brazilie-solo+-buzios-zeilboot


Herkennen jullie je in de solo+ reistrend? Ben je een soloreiziger of juist helemaal niet?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

4 Comments

Desi 19 januari 2016 at 17:30

Wat een gaaf verhaal! Het soloreizen trekt me enorm. Volgend jaar ga ik drie maanden backpacken in Azië en daar kijk ik nu al enorm naar uit.

Reply
Edith 20 januari 2016 at 22:30

Dank je Desi! En wat gaaf dat je volgend jaar drie maanden in je eentje naar Azië gaat! Ik vond drie weken al spannend genoeg, haha ;-)

Reply
Robert | Traveljunks 20 januari 2016 at 15:47

Wat Brazilië wel niet met iemand kan doen :-) Ik vond het ook een te gek land. Ik hoefde niet persé naar Brazilië, maar ik ben achteraf blij dat ik me heb laten ompraten. Ik vond het fantastisch. Ook omdat het compleet anders is dan de andere Latijns-Amerikaanse landen die ik al bezocht. Wij gaan zeker nog eens terug. Dat 18+ uur klinkt ook bekend in de oren ;-)

Solo is ook tof, al ken ik dat alleen maar van het alleen reizen met de motor.

Reply
Edith 20 januari 2016 at 22:33

Ha, nou echt hè? Leuk dat jij ook zo verrast was. Ik was hartstikke verbaasd over Brazilië, ik houd normaal niet zo van westerse landen. Maar Brazilië vond ik echt heeeeeerlijk! Ik zou graag nog een keertje teruggaan om langzaam de noordoostkust te ontdekken – plus Fernando de Noronha natuurlijk :-) Soloreizen is geloof ik niet echt mijn ding en zolang ik mensen zo gek krijg om met me mee te gaan, hoor je mij niet klagen ;-)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.