inspiratiereizenrondreisroute

Wow, wow en nog meer wow in Uyuni!

22 juli 2015 33 Comments

Wow. Wat is het zuidwesten van Bolivia mooi! Ik denk dat ik tijdens onze driedaagse tour wel honderd keer wow heb gezegd. Per dag. Echt onbeschrijfelijk! Ik ben normaal gesproken niet echt een natuurmens, ik hou meer van drukke markten vol geuren, kleuren en chaos, lokaal openbaar vervoer waarin je half opgevouwen met een mand kippen op schoot zit of tempelsteden vol Boeddha’s en monniken. Lege landschappen trekken me eigenlijk niet zo. Dacht ik…

Vanuit Uyuni boekten we een driedaagse tour langs verschillende vulkanen, lagunes en vlaktes vol geisers en heetwaterpoelen. We waren eigenlijk van plan geweest om een alternatieve tour te boeken, startend in Uyuni en vier dagen later eindigend in Tupiza. Maar bij aankomst in Uyuni bleek dat je voor deze tour zelf een groepje bij elkaar moest zoeken, of een hele jeep voor jezelf moest betalen. We hebben wat rondgevraagd, maar konden geen andere reizigers vinden en dus besloten we dan maar de ‘standaard’ driedaagse tour te doen.

Lees ook: Hoe boek je een goede (en goedkope) tour naar de zoutvlaktes van Uyuni?

uyuni-salar-bolivia-kleiner

bolivia-uyuni-lagune

Dag 1: héél véél zout

Op de eerste dag ontmoetten we de andere vier reizigers in onze jeep; we waren een bont gezelschap van zes verschillende nationaliteiten en een Boliviaanse gids-slash-chauffeur. Met een volgepakte 4WD met bagage en jerrycans vol benzine op het dak vertrokken we. Op naar de zoutvlakte! Deze immense witte vlakte is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en de grootste zoutvlakte ter wereld. Ik had er van tevoren al wel duizenden foto’s van gezien, maar wow wat vond ik het bijzonder om zelf over deze uitgestrekte zoutvlakte te rijden! Uren en uren, zonder dat er een einde aan het wit komt. Mooi hoor. Onderweg stopten we bij een restaurant van zoutblokken voor een lunch – geserveerd vanuit de achterbak van de auto – en reden we naar Isla Incahuasi (ook wel Isla Pescador genoemd). Dit eiland steekt rotsig omhoog vanuit de zoutvlakte en is volledig bezaaid met cactussen, sommigen van wel acht meter hoog. Wederom: wow! We zijn naar de top van het eiland geklommen om de zon langzaam onder te zien gaan en hebben daarna vanuit de jeep het laatste stukje van de zonsondergang gekeken. Mooi!

bolivia-salar-uyuni-cactussen

Kkkkkkkkouddd!

En brrrrrrrr wat was het daarna koud zeg, toen de zon onder was! We reizen hier in de Boliviaanse winter en dat betekent dat het echt flink koud is. We waren er van tevoren al voor gewaarschuwd door verschillende vrienden: Uyuni in juli is echt verdomde koud. We waren goed voorbereid hoor: Jesús heeft zelfs een thermobroek gekocht voor onder zijn spijkerbroek, haha. Iets wat hij in Cuba vast niet trots zal vertellen, maar hij is hier maar wat blij met z’n ‘mannen-legging’! Met handschoenen, muts, sjaal, thermo-ondergoed en drie truien gingen we op pad. Na de zonsondergang reden we naar ons onderkomen voor de nacht: een hotel gemaakt van zout. De muren waren van zout, de bedden ook, op de grond lag zout en de tafels en stoelen waren ook van blokken zout. Ik zal je eerlijk bekennen, ik heb even aan de muur gelikt en inderdaad: zout ;-) We hadden slaapzakken geleend van het excursiebedrijfje en die hadden we ’s nachts wel nodig. Ik heb nog m’n best gedaan en m’n pyamabroek aangetrokken (en dus m’n spijkerbroek uit) maar de anderen uit onze jeep zijn gewoon met kleren en al hun slaapzak ingedoken. Om er de volgende ochtend gewoon lekker weer zo uit te stappen en hup, de jeep in. Het zouthotel had wel een douche, maar eerlijk gezegd had zelfs ik niet veel trek om daar onder te stappen – terwijl ik normaal toch wel tegen een beetje kou kan.

uyuni-bolivia-zouthotel-cactus

Dag 2: vijf lagunes en pieken van ruim 6000 meter hoog

Afijn, genoeg over kou en niet-douchen. Op naar de tweede dag! Deze was qua uitzichten en natuurgeweld wel echt het mooist. We reden langs vijf verschillende lagunes, die allemaal weer net een beetje anders waren. Met flamingo’s, met rozerood water, met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, ze waren allemaal even prachtig. We hebben wel 800 foto’s gemaakt in drie dagen en werkelijk waar, elke foto is een plaatje. Het is gewoon niet mogelijk om GEEN mooie foto’s te maken, zelfs met je ogen dicht lukt elke foto en is het een beauty die zó op de cover van de National Geographic kan! Onderweg spotten we ook behoorlijk wat wildlife: van kuddes vicuñas (een soort wilde lama’s met een minder dikke vacht) en brutale vossen tot chinchilla-konijnen en zelfs een nandoe, de Zuid-Amerikaanse variant van de struisvogel. Dat had ik helemaal niet verwacht, dat er zoveel dieren zouden rondlopen op deze vlakte. Tof!

bolivia-uyuni-laguna-verde

Onbeschrijfelijke schoonheid

De tweede dag was een afwisseling van kale zandvlaktes, woestijngebied met kleine bosjes, ruige bergpieken met sneeuw op de top, strepen wolk die door de oneindige blauwe lucht waaien, bevroren kreekjes met geelbruin gras, dan weer kale rotsen waar konijnen rondrennen en bosjes cactussen. Wow. Ik kan bijna niet genoeg woorden bedenken om te beschrijven wat we allemaal hebben gezien. Het klinkt nogal clichématig en de woorden doen ook niet echt recht aan de prachtige landschappen. Ik hoop dat de foto’s het een beetje kunnen overbrengen…

uyuni-bolivia-dieren-onderweg

Een Cubaan in de kou…

De tweede nacht was ons onderkomen nog simpeler dan de eerste dag. We waren ondertussen aanbeland op 4600 meter hoogte en hier was het kkkkkoud! Het kwik was ondertussen gedaald tot -8 graden… Voor wie het zich nog kan herinneren, Jesús beweerde eerder deze reis bij hoog en bij laag dat hij van de kou houdt. Want: hij houdt echt helemaal niet van de hitte in Cuba, en dus houdt ‘ie wel van kou. Logica, toch? Ik dacht dat hij daar nog wel op terug zou komen in Bolivia… En ik kan je vertellen: bij -8 graden was hij niet meer uit de jeep te krijgen om de vijfde lagune te bewonderen, haha. Maar eerlijk is eerlijk: hij klaagde ook niet! Hij kon de kou prima hebben en behalve dat zijn handen ongeveer al de hele week ervoor ijskoud waren en zijn neus er bijna af vroor, gaf hij geen kick. IJsproef geslaagd ;-)

bolivia-uyuni-auto-view

Sneeuwpret!

Bij aankomst bij onze slaapbunker (want dat was het eigenlijk wel) op de tweede dag, begonnen er plots wat sneeuwvlokjes te dwarrelen. Wow, sneeuw?! Jesús was echt meteen door het dolle, want hij heeft nog nooit in zijn leven sneeuw gezien. Die nacht hoorden we flinke stormen loeien buiten en bij het opstaan was het spannend: zou de wereld wit zijn? We moesten de derde dag al om 5 uur in de jeep zitten – brrrrrrrrr, kkkkoud! Maar niemand had die nacht echt lekker geslapen, deze keer met z’n zessen op een soort slaapzaal in de vrieskou met de gierende wind door de open kieren heen… Dus dan maar om 5 uur die jeep in, prima. Na een uurtje rijden werd het licht en konden we het eindelijk zien: yessss, de wereld was wit! Jesús stuiterde van enthousiasme zo’n beetje de jeep uit bij de eerste stop, een geiserveld met spuitende stoom en rook. En niet vanwege de geisers, haha. We hebben zowaar een sneeuwballengevecht gehouden, hoe leuk.

Update: ondertussen woonden we een winter in Belgrado (ja, echt) waar Jesús zijn hart kon ophalen aan dikke pakken sneeuw!

uyuni-bolivia-sneeuw-drieluik

Dag 3: geisers en thermale baden

De natuur was ook op deze laatste dag weer prachtig. Geisers en rokende aardscheuren dus, maar ook een knalgroene en witte lagune – met flarden sneeuw en ijs er naast, prachtig! – en grote groepen vicuña’s en lama’s. We hebben een stop gemaakt bij de grens met Chili om een van onze jeepgenoten af te zetten en natuurlijk ben ik te voet even stiekem Chili ingelopen voor een fotomoment. Als laatste highlight hebben we een stop gemaakt bij thermale bronnen, waar we even heeeeeeeerlijk hebben gerelaxt in het het warme water. 30 graden, terwijl het buiten -5 is en de stoom van het water af slaat, echt geweldig.

bolivia-uyuni-thermale-baden

Zoveel foto’s…!

Ik kan niet kiezen welke foto’s ik bij dit artikel zal doen; het zijn er simpelweg gewoon teveel! En dan is er ook nog een video… Voorlopig ben ik nog even bezig dit materiaal te verwerken. Alleen deze driedaagse trip levert al genoeg content op voor vijf artikelen, haha. Enjoy, dat doen wij ook!

uyuni-bolivia-mix-drieluik

Meer lezen over Bolivia?
> 10x doen in Sucre, Bolivia
> Onze tips aan het Titicacameer in Bolivia
> Ondergronds in de mijnen van Potosí, Bolivia

Of kijk bij dit overzicht met alle Bolivia-artikelen op een rijtje!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

33 Comments

Linda | Meisje van de Wereld 22 juli 2015 at 07:08

Dat ziet er prachtig uit zeg! Ik had niet zo’n beeld bij Bolivia, maar dat begint steeds meer te komen. Kom maar op met al die andere foto’s en verhalen;-)

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 22:55

Hi Linda, ja en dit is nog maar de helft van Bolivia! De eerste zes weken hebben we doorgebracht tussen de bergen, kale vlaktes, bij het Titicacameer en op grote hoogte. De ándere helft van Bolivia gaan we komende weken verkennen: het laagland, waar alles groen en tropisch is, de temperaturen veel aangenamer zijn en waarschijnlijk duiken we zelfs nog even de Amazone in! :-)

Reply
Esther 22 juli 2015 at 07:37

Wow! Dat was het eerste woord dat ook bij mij op kwam toen ik de foto’s van dit artikel zag. Wat een prachtig landschap!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 22:58

Jaaaa en ik heb nóg 700 wow-foto’s… haha!

Reply
bohemiandreams.nl 22 juli 2015 at 08:46

Waaaaauw je foto’s! Heel gaaf :D whahaha mijn vriend roept dus ook dat ie van kou houdt en dat ie wel in Nederland wil komen wonen ahahahahahah hij wil in de winter komen ik ben benieuwd. Zal wel vast een thermobroekie voor ‘m aanschaffen :P

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 23:00

Haha, ja ik probeer steeds uit te leggen dat de winter in Nederland soort van is als wonen in het vriesvak van je koelkast… Maar die boodschap komt toch niet echt over :-D Mijn vriend wilde z’n thermolegging bijna niet meer uittrekken, ook niet toen we al lang weer waren afgedaald naar warmere streken, haha!

Reply
Kimber - Reisgenie 22 juli 2015 at 08:57

Super mooi zeg! Ik snap dat je niet kon kiezen uit je foto’s en ben blij dat je er zo veel bij gedaan hebt, geweldig om zo even een stukje mee te mogen reizen :D.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 23:01

Nou, ik heb er nóg zo’n 700 die ook allemaal fantastisch zijn… Dus voorlopig kan ik nog even vooruit met mijn content :-)

Reply
Leonie 22 juli 2015 at 19:40

Wat een vette foto’s, en wat ziet het er onwaarschijnlijk mooi uit daar! Kan niet wachten om naar Bolivia te gaan.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 23:01

Het is echt prachtig hier in Bolivia! Misschien kun je een combi maken met Cuba? ;-)

Reply
Leonie 25 juli 2015 at 12:54

Ja zeker, ik ben van plan om na Cuba naar Zuid-Amerika te gaan, dus Bolivia sla ik dan natuurlijk niet over. :)

Reply
Edith 25 juli 2015 at 20:21

Wow, gave plannen hoor! Wordt het een langere reis, of ‘gewoon’ een vakantie? (wat klinkt dat oneerbiedig hè, zo bedoel ik het niet hoor!)

Reply
eline 22 juli 2015 at 20:38

Zoooooooo te gekke verhalen weer meis! Ik denk dat ik Bolivia maar aan die bucketlist toe moet voegen. Echt TE mooi en ik houd ontzettend van natuur! Plaats maar snel nog wat mooie foto’s!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 22 juli 2015 at 23:03

Jaaaa de natuur is hier echt prachtig Eline! Deze streek rondom Uyuni lijkt een beetje op Noord-Chili (ben jij daar toen geweest, tijdens de Chili-stage?). Maar de andere kant van Bolivia is juist heel groen en tropisch en je kunt hier zelfs naar de Amazone!

Reply
eline 23 juli 2015 at 08:15

Wauw dat is wel heel cool! Van alles wat…ik ben idd tijdens leeronderzoek ook naar het noorden van Chili geweest, daar heb je ook van die geisers en zoute baden. Daar deed t me een beetje aan denken!

Reply
karlijntravels 23 juli 2015 at 08:35

Wat een geweldige foto’s! Wij hebben deze trip in 2006 gemaakt en het is nog steeds een van onze mooiste tochten ooit. Zo spectaculair en uniek! Gaaf om met deze mooie post weer even terug te reizen :)

Reply
Edith 23 juli 2015 at 18:01

Ja deze tour krijgt wel een plekje in mijn top 5 van spectaculaire landschappen. Ha, dat zal bij jou nog lastig kiezen worden na je huidige overdaad aan fantastische landschappen en uitzichten… ;-)

Reply
Simone | Paper Travels 25 juli 2015 at 06:55

Oooo….wow!!! Dat is eigenlijk het enige goede woord hier. Wat een natuurschoon! Ik had eigenlijk ook geen beeld bij Bolivia maar nu wil ik er ook heen!

Reply
Edith 25 juli 2015 at 20:20

Jaaaaaa het is echt prachtig hier! Bolivia verdient zeker een plek op de bucketlist ;-)

Reply
Anne 25 juli 2015 at 22:52

SÚPER GAAF!!! En inderdaad bijna niet te vatten in woorden… ook mijn reactie niet ;-)… Het ziet er geweldig gaaf en indrukwekkend uit! Ik hou van natuur – en ook van het effect van de natuur op de mens -. Die kippenvel-momenten zijn om nooit meer te vergeten! En ook voor jouw lezers zijn jouw verslag en jouw foto’s GENIETEN! liefsss x

Reply
Edith 26 juli 2015 at 15:12

Ja het effect van de natuur op de mens… Dat is mooi gezegd! Ik had echt kriebels in m’n buik als we over een bergkam reden en er zich weer nieuwe uitzichten ontvouwden, zo mooi…! xx

Reply
Eva - eighty7 26 juli 2015 at 14:13

WAUW, wat mooi! Bolivia staat hoog op mijn wishlist, zeker na deze blog :)

Reply
Edith 26 juli 2015 at 15:24

Jaaaa and it should be! :-)

Reply
Jessica 27 juli 2015 at 10:25

Wat een heerlijke foto’s Edith! Ik ben echt een koukleum, ik zou waarschijnlijk al die dagen met zo’n thermische mummyslaapzak rondwandelen (iets minder charmant voor de foto’s)…

Reply
Edith 29 juli 2015 at 02:26

Thnx Jessica! Haha, nou dan is Bolivia in de Zuid-Amerikaanse winter niet echt aan te raden… Ik kan goed tegen kou maar begon op een gegeven moment echt te snakken naar slipper-weer!

Reply
Valine 17 augustus 2015 at 09:36

Geweldig he! Ik ben zelf ook naar Uyuni geweest twee jaar geleden en ik kijk de foto’s nog vaak terug. Het is zo’n bijzonder en indrukwekkend landschap! Ik herken ook de koude nachten. Ik was er in Juni en het was iets van -20 graden ’s nachts. Ik was een van die mensen die haar kleren NIET uittrok ’s nachts. No way ;-)

Reply
Edith 17 augustus 2015 at 15:03

Oefff, min 20! Volgens mij hadden wij dan geluk met ‘slechts’ min 10, haha. Het zijn nog steeds de mooiste foto’s die ik hier in Bolivia heb gemaakt!

Reply
Stefanie 21 augustus 2015 at 15:14

Ik had een vraagje! Hoeveel ben je ongeveer kwijt voor zo’n tour? Lijkt me super tof om dit te doen als ik ga volgend jaar!

Reply
Edith 21 augustus 2015 at 17:13

Hi Stefanie, ik heb daar toevallig laatst een apart artikel over geschreven: http://travelcreaterepeat.nl/tips-boeken-tour-excursie-zoutvlakte-uyuni/. Hopelijk heb je hier iets aan. Wat leuk dat je volgend jaar naar Bolivia gaat, ik vond deze tour echt de highlight van onze drie maanden in Bolivia!

Reply
Chris W. 23 juni 2016 at 13:41

Wow!!!! Heb er nu wel echt zin in dit maar eens te gaan doen.

Reply
Edith 23 juni 2016 at 21:46

Nou hè? Wow is het goede woord, haha. Het is echt een van de mooiste landschappen die ik in mijn leven gezien heb!

Reply
Eva 2 december 2017 at 22:07

Jemig wat mooi! Ik kom hier even inspiratie op doen. We willen Bolivia combineren met Peru en Noord-Chili. Twijfelde eerst nog even over Bolivia maar waarom in hemelsnaam?! Wauw!

Reply
Edith 3 december 2017 at 18:01

Nou, ik zou zeker niet twijfelen over Bolivia! Vooral Uyuni is echt prachtig. Verder vond ik Sucre de leukste stad van Bolivia (beetje uit de richting voor jullie misschien…?), en ook het Titicacameer vond ik heel mooi – maar dat pik je vast mee als je van Peru naar Bolivia reist. Heerlijke plannen trouwens!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.