inspiratiereizenrondreisroutetips

Mooie baaien, sneeuwtoppen en ezeltjes op Isla del Sol

10 juli 2015 8 Comments

Midden in het Titicacameer ligt het Isla del Sol, misschien wel dé reden waarom je de Boliviaanse kant van dit meer moet bezoeken. Het was in ieder geval absoluut de highlight van ons verblijf in Copacabana, aan de rand van het Lago Titicaca.

Ik schreef het al even in mijn vorige blogpost over onze tips aan het Titicacameer: een bezoek aan Isla del Sol verdient zijn eigen post. We hebben in twee dagen op het eiland ongeveer 300 foto’s gemaakt, dus het was bijna onmogelijk om een selectie te maken voor dit verhaal. Daarom heb ik besloten dan maar een fimpje te plaatsen; dat geeft in ieder geval een compleet beeld! Komt ‘ie:

Praktische info

Nog wat praktische info over het bezoeken van Isla del Sol. Vanuit Copacabana gaan er boten richting het noorden en het zuiden van het eiland. De boten vertrekken om half 9 ’s ochtends en half 2 ’s middags, zorg dat je op de goede boot stapt anders beland je aan de verkeerde kant van het eiland… Het is mogelijk om ’s ochtends de boot naar het noorden te nemen, vervolgens in een uur of vier naar het zuiden te wandelen en hier om 4 uur ’s middags de boot terug naar Copacabana te pakken. Leuker is het echter om een nachtje te blijven slapen, zoals wij ook hebben gedaan.

titicaca-bolivia-isla-del-sol-haven

 Wandelen van noord naar zuid

De boottocht duurt ongeveer 2 uur (kosten: zo’n €3 per persoon) en ik moet zeggen dat het me toch wel wat deed, de gedachte dat ik aan het varen was op een van de hoogste meren ter wereld! Bij aankomst aan de noordkant werden we in een soort van groepje gestopt met een gids die ons over de noordkant van het eiland zou wandelen, maar die gids en groep hebben we gauw van ons af geschud. Veel fijner om gewoon in eigen tempo rond te struinen op Isla del Sol! Op de noordpunt ligt het prachtige strand van Cha’llapampa – het lijkt bijna wel een Europees strand aan de Middellandse Zee – en de ruïnes van Chincana. Leuk om even rond te struinen in de oude stenen huizen en de offertafel te zien waar vroeger dieren en ook mensen werden geofferd aan de natuurgoden. Brrrr.

titicaca-bolivia-isla-del-sol-sneeuw

Het lijkt hier wel Mediterraans!

Vanaf Chincana begint de wandeling richting het zuiden, die ongeveer drie uur duurt. Isla del Sol heeft een kaal en bar landschap, met weinig begroeiing en veel stenen en stof. De zon scheen lekker toen wij er waren – en dat doet het eigenlijk altijd, gezien de naam van het eiland. We konden zelfs wandelen in een t-shirtje. Onderweg moesten we regelmatig locals met bepakte ezeltjes ontwijken, die de enige vorm van transport vormen op het eiland. Letterlijk álles wordt hier per ezel vervoerd. Dan denk je toch wel even na voordat je afdingt op de prijs van je cola of mandarijntje bij een klein lemen kioskje onderweg… Na een uur of drie heuvel op, heuvel af, langs prachtige baaien en vergezichten met besneeuwde bergtoppen in de verte, kwamen we aan in het zuidelijke dorp Yumani. Ook dit dorp deed een beetje Mediterraans aan, tegen een heuvel aan geplakt en met gekleurde huizen en balkons. Het stikt hier van de hostals, dus een slaapplek voor de nacht was zo gevonden. Voor 70 bolivianos (€9) waren we de eigenaar van een slaapkamer met gedeelde badkamer (maar geen andere gasten om de badkamer mee te delen, dus eigenlijk gewoon een privédouche en -wc) en het mooiste uitzicht dat we in tijden hebben gehad. Check het einde van de video voor de buenas vistas! Kleine kanttekening: we hebben hier wel echt op de beroerdste matras ever geslapen, met een kuil zo diep dat we ’s ochtend bijna niet meer uit bed konden klimmen… haha.

titicaca-bolivia-isla-del-sol-hostal-2

Afscheid van Isla del Sol

De volgende ochtend hebben we geweldig ontbeten met wederom het beste uitzicht ever, bij een restaurantje aan de haven van Yumani. Om half 11 ‘s ochtends vertrekt hier de boot weer terug naar Copacabana. Of, voor wie wil: breng de rest van de dag door met het verkennen van de zuidelijke kant van het eiland en stap om 4 uur ‘s middags weer op de boot terug naar Copacabana. Een aanrader, dat Isla del Sol!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

8 Comments

eline 12 juli 2015 at 13:15

Oe ik heb wat aan mijn bucketlist toegevoegd! Ziet er geweldig uit zeg!!!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 12 juli 2015 at 19:43

Oooh, wacht maar tot het filmpje van Uyuni binnenkort komt! Da’s misschien nog wel mooier… Bolivia is echt super!

Reply
Jessica 14 juli 2015 at 00:14

De video is erg leuk geworden! Het heeft inderdaad wel iets Mediterraans ;-) Ik zie dat Mister Cuba het ook steeds leuker vindt om te wandelen? ;p Ben benieuwd naar je andere video’s, de zoutvlaktes zullen ook wel waanzinnig mooie beelden opleveren!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 17 juli 2015 at 18:44

Hi Jessica, nou Mister Cuba vond deze wandeling van 4 uur precies lang genoeg – of gezien zijn gepuf en geklaag het laatste uur, misschien was 3 uur beter geweest ;-) De zoutvlaktes waren echt zoooooo mooi, foto’s en filmpje volgen snel!

Reply
Mir 15 juli 2015 at 10:02

Wat super dit: Bolivia staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstje! Ben benieuwd naar de volgende filmpjes…
Hoe gaat het verder daar? Is Anne er al bijna? En stuur je mij nog die ene link door waar je mij eerder over mailde? Enjoy en werk ze maar weer!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 17 juli 2015 at 18:47

Bolivia is echt prachtig Mir, die bestemming moet zeker op jullie bucketlist! (voor zover die daar nog niet op stond, haha). Alles gaat hier hartstikke goed! Heb je net de link gemaild, volgende week weer even skypen? Thnx alvast voor de referentie! xx

Reply
Leonie ~ Troikatripper 15 juli 2015 at 10:36

Ziet er mooi uit daar! Ben ook heel benieuwd naar de zoutvlakte (inclusief de optisch-bedrogfoto’s die iedereen daar maakt haha).

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 17 juli 2015 at 18:45

Ja de zoutvlakte is prachtig! En je ziet overal steeds mensen op de grond liggen, hurken, springen… om maar van die gekke grappige foto’s te maken ;-) We hebben ons nog ingehouden, maar hebben er wel een aantal gemaakt, haha.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.