citytripinspiratieplanreizentips

10x doen in Sucre | Bolivia

20 augustus 2015 15 Comments

Sucre vonden wij verrassend leuk. Sterker nog, we vonden het de leukste stad van heel Bolivia. Al op de dag van aankomst hadden we bij het eerste wandelingetje door dat we hier langer wilden blijven dan de geplande drie dagen. En nee, niet alleen omdat Sucre de stad van de chocolade is… Hoewel dat wel hielp, haha. We nemen je mee naar onze favoriete 10 dingen om te doen in Sucre!

Numéro 1: verse fruitsapjes op de markt

De mercado van Sucre is geweldig. Kleurrijk, met uitgestalde kazen, kruiden, huishoudelijke spullen en hompen vlees – soms spotte ik ineens de neus van een koe… Wat kook je daar nou mee? Als je alle nogal sterk ruikende vlees- en kaaskramen voorbij bent, vind je op de begane grond achterin de fruitkramen. En wat een feest is dat! Voor zo’n 5 bolivianos (€0,65) krijg je hier een versgeperst sapje van je keuze, mét gratis refill. Voor 4 bolivianos (€0,50) koop je een glas vol verse fruitsalade, óók met gratis refill. Man, soms gingen wij wel drie keer per dag even langs voor onze fruit-en-sap-fix :-) We ontbeten in Sucre elke dag op de markt: 2 heerlijke bladerdeegbroodjes (genaamd ‘pan de hoja’) en twee glazen fruitsalade voor 12 bolivianos samen. Dat is €1,60 oftewel €0,80 per persoon voor een vers ontbijtje. Top!

10x doen in Sucre, Bolivia - onze tips en favorieten
Numéro 2: slenteren door de witte straten

Wij vonden Sucre ook de mooiste stad van Bolivia. Bijna alle gebouwen zijn wit geschilderd, van kerken en overheidsgebouwen tot huizen en winkels. Velen hebben mooie donkere houten uitgebouwde serres en balkons en ook de uithangborden van winkels zijn van hout. Het maakt dat de stad een hele schone en harmonieuze aanblik heeft, ik hou ervan. Heerlijk om elke keer weer een nieuw straatje in te wandelen en te kijken naar die witte huizen met oranje dakpannen en houten serres.

10x doen in Sucre, Bolivia - onze tips en favorieten

Numéro 3: relaxen op Plaza 25 de Mayo

Wat Sucre ook veel heeft, zijn groene rustgevende parken. De grootste en mooiste is Plaza 25 de Mayo, in het hart van het centrum. De perfecte plek om even neer te strijken en mensen te kijken: spelende kinderen, opa die de duiven op het plein voert, een verliefd stelletje op een bankje. Koop voor 5 bolivianos (€0,65) een beker versgeperste sinaasappelsap bij een van de straatkraampjes en genieten maar. Een ander interessant park is Parque Bolívar, waar je een soort mini-Eiffeltoren vindt die ook nog eens daadwerkelijk door meneer Eiffel ontworpen is. Interessant, op een vreemde manier…

10x doen in Sucre, Bolivia - onze tips en favorieten

Numéro 4: chocolateries! Overal!

Als je dan toch op het Plaza 25 de Mayo bent, ga dan vooral even langs bij Chocolaterie Taboada op de hoek. Lekkerrrr! Voor 16 bolivianos (€2,10) kun je zo’n 8 bonbons uitzoeken, man dat is echt een feestje. Ik denk dat ik tijdens onze twee weken in Sucre iets vaker langs ben geweest dan goed voor me is… Overigens zit in Sucre zo’n beetje op élke straathoek een chocolaterie. Zou het aan de naam liggen?

10x doen in Sucre, Bolivia - goedkope lunch op de lokale mercado

Numéro 5: goedkoop lunchen op de markt

Nog een groot voordeel van de lokale mercado: je kunt er ook voor een prikkie lunchen. De volledige bovenverdieping van de markthal bestaat uit comedores, oftewel eetkraampjes. Voor 10 bolivianos (€1,30) eet je hier een ‘almuerzo’, het lunchmenu van de dag met soep vooraf en een hoofdgerecht van vlees met rijst, aardappelen of pasta. Ik ben geen vleeseter en vroeg daarom altijd of ze een vegetarisch bord voor me konden klaarmaken, met rijst, aardappelen, salade en gebakken banaan. Dan kocht ik er zelf nog een avocado bij en was ik gelukkig. Samen lunchten we hier bijna elke dag voor zo’n 25 bolivianos, oftewel €3,30 en dus €1,65 per persoon. Tja, had ik al gezegd dat wij heel erg van Sucre houden? Overigens, de hygiëne van de comedores is een tikje twijfelachtig te noemen, dus misschien niet geschikt voor zwakke magen. Wij zijn er in twee weken niet een keer ziek van geworden, maar ja ik eet een snoepje dat op de grond is gevallen, ook gewoon nog op… Dus. Misschien even bedenken of het voor jou een goed idee is of niet.

10x doen in Sucre, Bolivia - uitzicht over de rooftops

Numéro 6: uitzicht over de rooftops van Sucre

Witte huizen en oranje dakpannen dus, die je het beste kunt bekijken van bovenaf. Wij beklommen voor 10 bolivianos (€1,30) per persoon de klokkentoren van de Templo Nuestra Señora de la Merced en bevonden ons vervolgens bovenop het dak van de kerk. En wow, wat een mooi uitzicht! Uitstekende kerktorens, omliggende bergen en het wordt ook meteen duidelijk waarom Sucre de Witte Stad wordt genoemd. Het dak is vreemd genoeg ook een fijne plek om te relaxen, ik zou er bijna zijn gaan zitten met een boekje.

10x doen in Sucre, Bolivia - onze tips en favorieten

Numéro 7: genieten van restaurants en café’s

Onbijten en lunchen deden we in Sucre bijna altijd op de markt, lekker én goedkoop. ’s Avonds sprongen we dan fijn uit de band en kozen we voor een van de vele goede restaurantjes en eetcafé’s. Want die vind je in Sucre echt volop. Onze favorieten waren Café Cosmo (met supersnelle internetverbinding – voor Boliviaanse begrippen dan – en dus mijn dagelijkse mobiele kantoorspot), Joyride Café, Condor Trekkers en Florin. Pasta’s, lasagna, brochettes met vlees, hamburgers en zelfs een pad thai op de kaart, mmmmm!

Numéro 8: bitterballen eten bij Florin

Café Florin heeft een Nederlandse eigenaar en daarom vind je hier geweldig Nederlands comfort food op de kaart: bitterballen met mosterd! Geen verdere uitleg nodig, toch?

10x doen in Sucre, Bolivia - de zondagmarkt in Tarabuco

Numéro 9: markt van Tarabuco op zondag

Ga je naar Sucre, dan is het de moeite waard om je trip zo te plannen dat je er in ieder geval op een zondag bent. Dan wordt in het nabij gelegen plaatsje Tarabuco namelijk een kleurrijke lokale markt gehouden. De stad staat bekend om zijn geweven textiel en je kunt er perfect souvenirs shoppen. Tarabuco verdient absoluut zijn eigen blogpost, dus die komt er binnenkort aan.

10x doen in Sucre, Bolivia - onze tips en favorieten

Numéro 10: je visum hier verlengen

Misschien niet voor iedereen nuttig maar voor ons nogal belangrijk: het was in Sucre weer tijd voor een visumverlenging. Voor mij is dat twee keer glimlachen en een stempel, maar voor Jesús betekent dat heel veel kopieën, naar de bank, nog meer kopieën, pasfoto’s en lang wachten. Waar we in La Paz gek werden van de bureaucratie, drie uur moesten wachten en vervolgens pas zes dagen later (!) terug konden komen om zijn paspoort met verlenging op te halen, was in Sucre alles in een uurtje geregeld en konden we diezelfde middag zijn paspoort weer terug krijgen. Hoera voor Sucre!


Meer lezen over Bolivia?
> Wow, wow en nog meer wow in Uyuni
> Onze tips aan het Titicacameer in Bolivia
> Ondergronds in de mijnen van Potosí, Bolivia

Of kijk bij dit overzicht met alle Bolivia-artikelen op een rijtje!

15 Comments

Rosa 20 augustus 2015 at 20:24

Haha, ik heb zelf dezelfde foto’s gemaakt daar :-)

Reply
Bart I Hasta la Proxima 21 augustus 2015 at 02:35

Grappig – toen wij door Bolivia reisden – waren we ook spontaan ‘verliefd’ op Sucre. Het heeft een hele relaxte uitsraling en tegelijkertijd geeft het je veel energie. Vooral leuk om de herkenbare foto’s van de stad weer eens te zien!

Reply
Edith 21 augustus 2015 at 17:24

Ja ik vond het inderdaad de meest relaxte grote stad van Bolivia. Grappig dat we niet de enigen zijn voor wie dit dus zo voelde!

Reply
Jessica 21 augustus 2015 at 18:04

Het lijkt me een heerlijk plekje! Smolt de chocolade trouwens nooit, of is het daar in Sucre te koud voor? ;p

Reply
Edith 21 augustus 2015 at 19:17

Haha, nou Sucre ligt op zo’n 2700 meter hoogte. Dus ondanks dat het zonnetje er altijd lekker scheen, werd het er nooit écht heel warm. Then again, de chocolaatjes die ik kocht hadden ook niet heel veel tijd om te smelten hoor ;-)

Reply
antonette - we12travel 22 augustus 2015 at 13:00

Sucre ziet er verrassend leuk uit. Blijf stiekem toch een beetje spijt houden dat ik toen ik de kans had de grens met Bolivia over te gaan vanuit Peru, ik dat niet gedaan heb…

Reply
Edith 22 augustus 2015 at 16:24

Ja snap ik, want Bolivia is echt prachtig :-) Wij hebben omgekeerd een beetje hetzelfde: we zijn nu bij het Titicacameer en kunnen Peru letterlijk zien liggen, maar kunnen de grens niet over omdat Jesús een Cubaans paspoort heeft en daarmee eerst (in Cuba) een visum moet aanvragen… Jammerrrrr. Die houden we dus maar op de wishlist!

Reply
Kimber - Reisgenie 23 augustus 2015 at 10:29

Dit ziet er echt goed uit! Hahaha, ik was om bij de foto van de chocolaatjes ;).

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 23 augustus 2015 at 17:31

Hahaha ik ook hoor! 1 straathoek om en ik wist dat ik hier wel wil wonen :-)

Reply
Linda | One Day Trip 28 augustus 2015 at 11:52

Ahh, ben zo benieuwd naar Sucre! Krijg er helemaal zin in als ik je post lees!

Reply
Edith 28 augustus 2015 at 15:05

I <3 Sucre! Ik zou er kunnen wonen, echt waar.

Reply
heleen - heleenaroundtheworld 20 september 2015 at 15:50

Handige blogpost! Morgen gaan we eerst voor vier dagen de zoutvlaktes bezoeken en daarna door naar Sucre. Ik ben heel benieuwd. Je blogpost over La Paz was trouwens ook heel handig!:)

Reply
Edith 20 september 2015 at 22:29

Hoi Heleen, wat fijn dat je iets aan onze tips hebt! En superleuk dat je nu in Bolivia bent, geniet ervan!!

Reply
Chris W. 23 juni 2016 at 13:29

Dank je voor de tips! Neem ze mee voor mijn bezoek later dit jaar.

Reply
Edith 23 juni 2016 at 21:45

Leuk! Twee nachten is eigenlijk zelfs een beetje te kort hoor… Wij zijn er wel twee weken geweest en ik had nog langer kunnen blijven! :-)

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.