planreizenrondreisroutetips

9 dagen Marokko per openbaar vervoer

22 januari 2016 5 Comments

Zowel samen met mijn vader als mijn moeder heb ik een bijzondere reis gemaakt. Enkele jaren geleden reisde ik met mijn vader naar Cambodja, nadat ik een hoogseizoen als reisbegeleider in Thailand had gewerkt. Mijn moeder zag het niet echt zitten om mee te gaan; zo’n tropisch land met enge beesten leek haar maar niks… En dus ging mijn vader alleen richting Azië – superstoer natuurlijk! Bij thuiskomst zat mijn vader vol grootse verhalen over onze gezamenlijke backpackreis en bij mijn moeder begon het toen toch een beetje te kriebelen. Zij wilde ook zo’n reis maken, maar dan ook lekker met z’n tweetjes, dus zonder mijn vader erbij. Okido, zo gezegd zo gedaan: wij togen een jaar later samen voor ruim een week naar Marokko!

marokko-reis-openbaar-vervoer-mozaiek
Soeks en zandduinen

Mijn moeder had Marokko als bestemming gekozen, want het leek haar heel bijzonder om eens in zo’n enorme zee van zand in de woestijn te zijn. Daarbij trokken al die gekleurde tegeltjes, mooie stoffen en de sfeer van duizend-en-één nacht haar ook heel erg. Van mijn werk kon ik precies een week vrij krijgen en dus besloten we, met een weekend ervoor en erachter geplakt, 9 dagen naar Marokko te gaan.

Vliegen voor een prikkie

Ons hoofddoel was een bezoek aan Marrakech gecombineerd met de zandduinen van de Sahara. We vlogen heen en terug naar Marrakech; met een van de vele lowcost vliegmaatschappijen kost dat tegenwoordig maar een paar tientjes! Mijn favoriete website voor het zoeken van goedkope vluchten binnen Europa en het Midden-Oosten is www.lowcostairlines.nl; zo kun je vanaf Weeze Airport (net over de grens bij Nijmegen) met Ryanair al vanaf €62 per persoon naar Marrakech vliegen. Retour! Dat geloof je toch niet. Vanaf Eindhoven vlieg je met Ryanair vanaf €79 p.p. retour. Poeh, thuisblijven is bijna duurder zou ik zeggen. Let wel: deze tarieven gelden als je alleen met handbagage vliegt; wil je een tas of koffer van 15 kilo inchecken, dan komt er nog €30 bij.

marokko-reis-openbaar-vervoer-soeks

Onze route door Marokko in 9 dagen

3 nachten Marrakech – 1 nacht Aït Benhaddou – 1 nacht woestijn – 1 nacht Zagora – 2 nachten Marrakech

Start in koningsstad Marrakech

Natuurlijk stond Marrakech op het programma. Ik was er al eens eerder geweest tijdens een rondreis door Marokko, maar toen was het bezoek van zo’n korte duur dat ik altijd het gevoel heb gehad dat ik de stad niet goed gezien heb. Ik vond het dus absoluut geen straf om voor een tweede keer terug te gaan! Eerder schreef ik al eens over de lieflijke riad waar wij sliepen, midden in de medina van Marrakech. Ik kan uitgebreid schrijven over hoe geweldig leuk Marrakech is, maar dat bewaar ik voor een andere keer. Ik zal me hier beperken tot onze route tijdens deze 9 dagen.

Per lokale bus naar Aït Ben Haddou

We hadden besloten rond te reizen per openbaar vervoer. Dat is nu eenmaal mijn favoriete manier van rondreizen, en net als met mijn vader in Cambodja wilde ik nu mijn moeder laten zien wat ‘backpacken’ nou eigenlijk inhoudt. In een keer van Marrakech naar de woestijn is wat te ver, en dus braken we de rit op in Aït Ben Haddou. Dit lemen verdedigingsfort ligt op ongeveer 3 uur rijden van Marrakech. Vanuit Marrakech namen we een lokale bus die ons zover mogelijk richting Aït Ben Haddou bracht; de kasbah ligt niet direct aan de doorgaande weg en dus werden we bij het kruispunt gedropt vanwaar het nog zo’n 20 km verder landinwaarts was. Hier charterden we een taxi die ons de laatste kilometers naar Aït Ben Haddou bracht. Gelukt! En wat een prachtig bouwwerk is het; we hadden de rest van de dag nog de tijd om alle hoeken, straatjes en doorkijkjes van het lemen fort te verkennen.

marokko-reis-openbaar-vervoer-kasbah

Hobbelend op een kameel door de woestijn

De volgende dag startten we al vroeg en togen we weer met een taxi naar het kruispunt. Hier konden we na even wachten de doorgaande bus naar Zagora oppikken, ons startpunt voor een kamelentocht de woestijn in bij M’Hamid. Whieeehh! Van tevoren hadden we geen woestijnexcursie vastgelegd – en nu in retrospect zou ik dat andere reizigers toch wel aanraden, om alvast iets te boeken. Wij waren in Zagora wat tijd kwijt met het zoeken van een betrouwbare excursie die ons nog direct die dag kon meenemen de woestijn in; omdat we maar zo kort de tijd hadden, konden we het ons niet veroorloven om nog een dag te ‘verdoen’ in Zagora. Wij vonden uiteindelijk wel een tourtje dat nog die dag vertrok, maar we kwamen pas laat aan bij onze kamelenkaravaan richting het tentenkamp waar we zouden slapen. Hierdoor hebben we een deel van de woestijnrit in het schemerdonker gehobbeld op onze kameel. Dan is het toch leuker om net een uurtje eerder te vertrekken en nog zonlicht te hebben als je bij je tent voor de nacht aankomt.

marokko-reis-openbaar-vervoer-sunrise-woestijn

Zand in het kwadraat

Nou goed, buiten dat kleine puntje was de kamelentocht geweldig. We belandden in een kamp van enkele opgezette tenten tussen de zandduinen en de volgende ochtend konden we hier een prachtige zonsopgang bewonderen. Wow, wow en nog eens wow! Mijn moeder en ik genoten van het moment, samen, in de woestijn, met in de wijde omtrek alleen maar zand in het kwadraat. Wat bijzonder! Met mijn vader bij Angkor Wat en met mijn moeder in de Sahara; wat een mooie geluksmomentjes heeft het leven toch soms voor ons in petto <3

marokko-openbaar-vervoer-mama

Lekker niksen in Zagora

Na onze kamelentocht keerden we terug naar Zagora, waar we heeeeeeerlijk nog een dag helemaal niks gedaan hebben. We sliepen in een fijn kleinschalig hotelletje met heerlijke binnentuin, waar we de spierpijn van de kamelentocht hebben weggeluierd. Ook aten we er superlekkere tajine, couscous en pannenkoekjes met honing. Ook qua eten waren we erg in onze nopjes met de keus voor Marokko!

Terug naar de start per grand-taxi

Vanuit Zagora begonnen we aan de lange rit terug naar Marrakech, deze keer met grand-taxi’s in plaats van de lokale bus. Een grand-taxi is een gedeelde taxi, oftewel een auto waarin je een zitplaats koopt en die vertrekt op het moment dat alle plaatsen verkocht zijn. Kleine tip: met gemak passen er in Marokko vier mensen op de achterbank en twee mensen op de passagiersstoel. Mijn moeder en ik kochten daarom met z’n tweeën altijd drie stoelen, zodat we zeker wisten dat we wat ademruimte zouden overhouden… Wat dus meestal betekende dat we met een ander iemand op de achterbank belandden. Alsnog vrij krap, maar beter dan met z’n vieren! De grand-taxi’s rijden sneller dan de lokale bussen en omdat ze vertrekken bij een man of zes, vertrekken ze ook vaker dan de bussen. Wij vonden de grand-taxi’s achteraf het meest ideaal om ons mee te verplaatsen.

marokko-reis-openbaar-vervoer-bus

Shukran en beslama, Marokko!

Goed, twee grand taxi’s verder (van Zagora naar Ouarzazate, en van Ouarzazate naar Marrakech) waren we weer terug waar we de reis begonnen. Nog een laatste dag in deze gave koningsstad, nog een laatste keer de soeks van Marrakech in om kado’s voor het thuisfront te kopen en nog een laatste sloot aan muntthee. Marokko, wat was je weer heerlijk. Dank voor de mooie herinneringen die ik hier samen met mijn moeder heb gemaakt!

marokko-openbaar-vervoer-pinterest

Like it? > Pin it!


Wat vind je van onze route in deze 9 dagen? En zou je zelf ook kiezen voor het openbaar vervoer?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

5 Comments

mams 22 januari 2016 at 23:13

Wat hebben we genoten samen. Ik hoop onze reisgroep enthousiast te krijgen om de volgende keer naar Marokko te gaan.xxx mams

Reply
Jessica 26 januari 2016 at 18:17

Haha heerlijk als je met je ouders op pad gaat en ze ‘jouw’ manier van reizen kunt laten ervaren! Marokko staat nog hoog op m’n lijst, het zou zomaar kunnen dat ik een impulsief vliegticket koop voordat ik naar Amerika terugga haha :p En van dit soort verhalen word ik alleen nog maar enthousiaster!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 30 januari 2016 at 12:00

Jaaaa doen! :-) Het is ook nog eens heel betaalbaar. Voornamelijk omdat een ticket niet duur is, maar ter plekke valt het ook erg mee: voor 40-45 euro p.p. konden wij daar heel goed individueel rondreizen. Misschien moet ik er binnenkort eens een budgetpost over schrijven!

Reply
Amber 4 mei 2018 at 20:48

Hey, leuke blog! Ben je in januari naar Marokko geweest? Zo ja, hoe was het weer?

Reply
Edith 4 mei 2018 at 22:45

Hoi Amber, ik ben in oktober in Marokko geweest. Toen was het overdag heerlijk, maar ’s nachts in de woestijn koelde het al behoorlijk af. Ik vermoed dat het in januari nog een stuk frisser is in de woestijn en je hier ’s nachts echt wel dikke truien nodig hebt. Overdag is het in de meeste steden volgens mij nog steeds heel aangenaam, niet te vergelijken met onze winter in Nederland!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.