planreizentipswerk

Ecuador versus Bolivia voor digital nomads

11 december 2015 8 Comments

Toen wij in maart van dit jaar naar Zuid-Amerika vlogen, hadden we het plan om al wonend, werkend en reizend door Ecuador en Bolivia te trekken. Ik wilde meer van dit mooie continent zien en het waren landen waar Jesús met zijn Cubaanse paspoort visumvrij kon rondreizen. Daarbij leken het mij landen waar het levensonderhoud niet al te duur was. Maar zou ik er als ‘digital nomad’ ook goed kunnen werken? Daar kon ik maar weinig informatie over vinden…

montanita-ecuador-strand-surfen

Die term ‘digital nomad’ is een beetje een lastige. Veel mensen vinden ‘em stom en gebruiken het woord niet graag. Ik vind het juist wel een handige term, omdat het misschien wel het best uitlegt hoe ik mijn werk uitvoer: digitaal, namelijk 100% op mijn Macbook, en nomadisch, oftewel zonder vaste woonplaats. Ik heb mijn appartement in Den Haag begin van dit jaar opgezegd en we hebben sindsdien niet langer dan enkele weken op een plek gewoond. Een maand in Quito, twee weken in Baños, twee weken in Sucre en nu voor het eerst wat langer (waarschijnlijk bijna drie maanden) in Belgrado. En verder steeds een paar nachten hier en daar, altijd op zoek naar een balans tussen werken en reizen. Eerder schreef ik al dat ik merkte dat we in Ecuador en Bolivia wel erg veel hadden gereisd, en dat ik daardoor soms wat in de knel kwam met mijn werk. Maar ik wilde in deze beide landen ook graag zo veel zien en doen! Als je er eenmaal bent, ga je niet de hele dag binnen zitten werken, toch?

Nou goed, het leek me leuk – en voor anderen die doen (of willen doen) wat ik doe ook handig – om te delen hoe Ecuador en Bolivia mij zijn bevallen als digital nomad. Here we go!


bestemmingen-reizen-landen-ecuador

Mijn ervaringen in Ecuador:

>> het land is ontwikkelder dan ik dacht. Zeker Quito heeft hoge moderne gebouwen, grote supermarkten (zoals de Supermaxi en Megamaxi) en gloednieuwe shopping malls. Dat is best fijn als je wat langer op een plek wil blijven en af en toe even een dagje wilt doorbrengen zoals je thuis in je Nederlandse leventje ook deed.

>> de internetverbindingen zijn zo’n beetje het meest belangrijk in het leven van een digital nomad. Zonder internet geen werk, en zonder werk geen inkomen. Tja, en dan houdt het snel op! Die internetverbindingen waren heel aardig. Niet zo snel als in West-Europa, maar zelfs vanaf de Galápagoseilanden kon ik met een stabiele Skypeverbinding gewoon naar huis videobellen. In vrijwel al onze hotels en hostals was de verbinding goed genoeg voor mij om te werken, zelfs om een remote desktop-verbinding naar Nederland te maken.

update-twee-maanden-laptop-hangmat

>> het prijsniveau is een stuk lager dan in Nederland. Voor een gezamenlijk budget van €45 per dag konden we hier een heel leuk leven leiden, plus ook nog eens toeristische uitstapjes maken. Een maaltijd bij een simpel lokaal restaurant (denk rijst, patat en kip) kostte maar zo’n €3 per persoon. Zo werd buiten de deur eten vaak een stuk aantrekkelijker dan zelf koken.

>> de afstanden zijn klein, dus je kunt gemakkelijk een basis opzetten en vervolgens korte trips in de omgeving maken. Als je op de kaart kijkt zie je al snel dat Ecuador een van de kleinste landen van Zuid-Amerika is. Vanuit Quito kun je gemakkelijk korte trips maken naar bijvoorbeeld indianendorp Otavalo, het nevelwoud van Mindo, de kust bij Canoa of Atacames of de thermale baden van Papallacta. Kies je juist Cuenca in het zuiden als basis, dan kun je naar het authentieke dorp Guamote, de Chimborazo beklimmen of naar het Cajas National Park. Keus genoeg en met een of twee overnachtingen zijn het leuke weekendtrips. Of doordeweekse trips, want dat maakt als digital nomad dus niet uit: jij bepaalt wanneer je vrij bent, of wanneer je werkt ;-)

quilotoa-loop-ecuador-vrij

>> daarbij is er superveel verscheidenheid te vinden in dit kleine landje. Meerdaagse hikes door de Andes, naar de Amazonejungle, vulkanen beklimmen, raften of mountainbiken… Plus leuke kustplaatsen met heerlijk weer waar je bijvoorbeeld kunt surfen. En vergeet natuurlijk de Galápagoseilanden niet, op een uurtje vliegen voor de kust. Niet erg budgetvriendelijk, maar wel ultiem gaaf!

Conclusie

Ecuador is voor digital nomads behoorlijk geschikt. Er zijn goedkopere landen te vinden om tot basis te maken, bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië, en er zijn zeker ook plekken te vinden met sneller internet > check bijvoorbeeld eens de website Nomad List als je gemiddelde internetsnelheden van grote wereldsteden met elkaar wilt vergelijken. Maar ik kon er heel prima werken en we hebben er samen geleefd van een budget dat lager is dan ik in mijn eentje in Nederland uitgeef. Mijn digital-nomad-cijfer voor Ecuador: een 8.


bestemmingen-reizen-blogs-bolivia

Mijn ervaringen in Bolivia:

>> om gelijk maar te beginnen met het grootste minpunt van Bolivia: de internetverbindingen zijn behoorlijk bagger. Niet snel, niet stabiel… Zo lukte het mij in Copacabana aan het Titicacameer niet om fatsoenlijk op mijn Macbook te werken vanwege slechte wifi en heb ik hier dagen in een oldskool internetcafé gezeten… Ook in Uyuni was het behoorlijk zoeken naar een wifisignaal en zelfs in ons comfortabele hotel in La Paz lag de verbinding er soms enkele uren uit. Tja. Je kunt je echt niet voorstellen hoe frustrerend dat is, als je online werkt en er een deadline aankomt. Poeh, ik heb echt meerdere malen mijn haren uit mijn hoofd getrokken – en misschien zelfs wel eens wat gefrustreerde traantjes gelaten.

update-3-maanden-kantoor-titicaca

>> het prijsniveau in Bolivia is wel echt heel gunstig, nog wat lager zelfs dan in Ecuador. Echter, het land is wel een stuk minder ontwikkeld waardoor je voor de westerse creature comforts weer meer kwijt bent. Ik kreeg door het lagere niveau van welvaart ook ineens meer behoefte aan luxe dingen, zoals een doos bonbons van de chocolaterie of een fles wijn. Ik heb zelfs in een supermarkt een keer een blok parmezaanse kaas gekocht (oeps, duur) en deze helemaal opgegeten… haha.

>> afstanden in Bolivia zijn gigantisch. Wederom, check die wereldkaart even en ineens snap je het. Om het land rond te komen, kun je bijna niet om een nachtbus of binnenlandse vlucht heen. Wat dus ook betekent dat je niet gemakkelijk op een plek je basis op kunt zetten en van daaruit korte trips kunt maken. Of je moet je beperken tot maar een regio, of je moet je veel vaker verplaatsen om het hele land te kunnen zien. Wij hebben dat laatste gedaan omdat ik een lange wensenlijst had van alles wat ik in Bolivia wilde zien, maar daardoor waren we dus wel veel onderweg. En dat duurde dan steeds weer uren… En de bussen in Bolivia hebben echt geen wifi, zoals ik wel eens over Colombia of Argentinië heb gehoord.

>> ga je als digital nomad naar Bolivia, dan kan ik je eigenlijk maar een plek echt aanraden: Sucre. Hier liggen aan het centrale plein wat koffiebars met een goede en behoorlijk stabiele internetverbinding (driewerf hoera voor Cosmo Café!), ligt er een fijne supermarkt in het centrum (Supermercado SAS) en kun je op de lokale markt voor een euro echt fantastisch ontbijten en lunchen, waarmee je flink wat geld kunt besparen. Het was de enige plek in Bolivia waar wij met plezier langer zijn gebleven en ik me even fijn en ‘thuis’ voelde, oftewel niet op reis maar echt even ergens wonend.

bolivia-sucre-tips-rooftop-uitzicht

>> het moet wel nog even gezegd: ook Bolivia heeft werkelijk geweldig mooie plekken om te bezoeken. Denk aan de immense zoutvlake van Uyuni, de Amazonejungle bij Rurrenabaque, het Titicacameer, de roestode canyons van Tupiza… Stuk voor stuk plekken die absoluut de moeite waard zijn. Maar ze liggen wel veel verder uit elkaar dan in Ecuador en er is geen kust. Just saying.

Conclusie

Bolivia viel me dus tegen. Of misschien had ik het me van tevoren iets te rooskleurig voorgesteld. Want hoe belangrijk kan dat nou zijn, snel internet? Nou ik kan je zeggen: van levensbelang. Ik heb vaak lopen vloeken en tieren op mijn computer hoor, in Bolivia. Jesús was overigens ook niet zo te spreken over Bolivia, hij vond het land echt te arm en te weinig ontwikkeld om te wonen. Leuk voor een reis, maar meer niet. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Mijn digital-nomad-cijfer voor Bolivia: een 6. En dat valt alleen maar positief uit omdat ik nog steeds denk dat ik in Sucre zou kunnen wonen… Maar erg praktisch is dat gewoon niet ;-)

bolivia-uyuni-auto-view


So, there you have it. Ik heb het uitgeprobeerd zodat jullie het niet hoeven te doen, haha. Heeft iemand anders ervaring met wonen en werken in een van deze landen? Of de droom om hier als digital nomad of reiziger naartoe te gaan? Ik ben benieuwd!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

8 Comments

bohemiandreams.nl 11 december 2015 at 11:49

Wat een leuk artikel dit! Hoop dat ik ooooooit ook een beetje digital nomad kan zijn. Ik had in Nicaragua in Managua ook vaak moeite met een stabiele verbinding, zo vervelend, want durfde daar amper met m’n Macbook op straat te gaan (ook al had ik ‘m dan goed opgeborgen, dan toch). Heel frustrerend ja!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 13 december 2015 at 12:52

Ja ik kan me voorstellen dat Nicaragua ook niet altijd de snelste of stabielste verbinding heeft… En in Quito paste ik altijd enorm op met mijn rugzak als daar mijn Macbook inzat, want daar komt veel diefstal voor. Gelukkig nooit problemen gehad!

Reply
Sandra 11 december 2015 at 18:18

Leuke insteek! En… Wat fijn dat Ecuador er het beste uit komt hahaha! Is die foto met al dat groen ook in Ecuador gemaakt? Zo ja, waar? Dan gaat dat sowieso op de lijst!

Reply
Edith 11 december 2015 at 18:52

Jaaaaa, dat is de Quilotoa-loop! Een meerdaagse wandeling langs een kratermeer, groene heuvels, lama’s en schattige dorpen. Absoluut een van mijn hoogtepunten in Ecuador! Check ook dit artikel > http://travelcreaterepeat.nl/hiken-quilotoa-loop-ecuador/ en hier voor het filmpje > http://travelcreaterepeat.nl/rondje-quilotoa-de-aftermovie/

Reply
Jenny - ikreis.net 13 december 2015 at 10:16

Ik ben helemaal niet van plan om in deze landen te gaan wonen (of in welk land buiten Nederland dan ook) maar wat is het toch leuk je ervaringen te lezen!

Bolivia heb ik al bezocht, Ecuador nog niet, maar dat lijkt me ook prachtig. Zowel qua natuur als cultuur.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 13 december 2015 at 12:53

Dank je Jenny! En Ecuador is echt een topper hoor, zoveel afwisseling op zo’n klein oppervlak, ideaal. Plus natuurlijk de Galápagos… die zijn een league of their own!

Reply
Jessica 19 december 2015 at 05:51

Wat een handig artikel Edith! En internet is inderdaad voor digital nomads van levensbelang :p Vorige week zat ik ergens in de jungle van Guatemala, moest ik een heuvel oplopen om mails en facturen te versturen.. :’) Maar het lukte wel!

Reply
Edith 19 december 2015 at 10:20

Pfff tell me about it! Maar dat kan ik me echt niet veroorloven. Bijna al het werk wat ik nu doen (toch wel 40 uur per week denk ik zo!) is online: webteksten schrijven in CMS, digitaal magazine schrijven in CMS, remote desktop naar mijn computer in Nederland… Zonder verbinding kan ik niks en met een langzame doe ik er 2x zo lang over! Dussss… internet = heilig, haha :-) Veel plezier daaro in Midden-Amerika!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.