persoonlijkreizentoekomstwerk

Persoonlijke update: Zdravo, hallo vanuit Belgrado!

1 december 2015 22 Comments
aankomst in Belgrado, Servië - wandelen langs de rivier

Aloha allemaal! Zo, er was even een kleine radiostilte maar ondertussen zijn we helemaal gesetteld in ons appartement in Belgrado. Het is hier fijn, goedkoop, knus en vooralsnog lang niet zo koud als we hadden gedacht. Hoezee! We nemen je graag mee naar onze eerste dagen hier in Servië.

aankomst in Belgrado, Servië - inpakken van mijn backpack

 Mijn laatste week in Nederland

Allereerst nog even een kleine terugblik op de laatste periode in Nederland. Tussen mijn reis naar Cuba en ons vertrek naar Belgrado zat precies één week… Een week met een belangrijke werkdeadline, het inpakken van mijn hele hebben en houwen in een 40 liter-backpack waar ik het komende jaar mee vooruit moet en afscheid nemen van mijn lieve familie en vrienden. Eigenlijk was een week veel te kort, en aangezien ik de werkdeadline en het inpakken van de tas niet kon cancelen, schoot het afscheid nemen er een beetje bij in. Ik ben er toch al niet zo goed, dat afscheid nemen, en dus zei ik tegen iedereen opgewekt ‘nou, tot over een jaar dan maar hè!’. Tja, ik weet niet precies wanneer ik terug kom, of dat dan met of zonder Jesús zal zijn, of dat we bedenken op een andere plek in de wereld onze basis op te zetten na deze reis… We zullen het in het komende jaar gaan zien. Maar dat maakt het afscheid nemen dus wel een beetje gek.

aankomst in Belgrado, Servië - straat van ons appartement

Hoeraaaa, naar Belgrado!

Goed, met een ingepakte backpack en onmogelijke nachtvlucht van Amsterdam naar Istanbul naar Belgrado kwam ik vervolgens aan in ons appartementje in Belgrado. Om daar vervolgens enkele uren te wachten voordat ik Jesús kon ophalen, die diezelfde dag pas om middernacht landde. Toch best even spannend of hij goed door de douane zou komen of niet! We hadden alle papieren geregeld die hij nodig heeft om te reizen en Servië is in principe visumvrij voor Cubanen… Maar dat was Ecuador ook en dat is sinds deze maand afgeschaft. Visumregels veranderen nou eenmaal nogal eens en zeker voor Cubanen is reizen niet zo vanzelfsprekend als voor ons. Anyhoe, na wat spannende uren kwam Jesús om middernacht vrolijk door de douane gewandeld en konden we fijn samen gaan genieten van ons huisje.

Ideaal hoor, dat Airbnb! Ons appartement is een schot in de roos. Ik was er al verliefd op toen ik ‘em online zag, maar in het echt bleek het nog beter. Er was eerst namelijk geen eettafel of handige werkplek, maar die is toevallig net afgelopen maand gemaakt. Het huisje kan eigenlijk niet beter, het heeft zelfs een afwasmachine! Pas maar op, ik ga hier straks nooit meer weg…

Bonen met rijst staan ook hier op het menu... Nou ja, af en toe dan :-)

Bonen met rijst staan ook hier op het menu… Nou ja, af en toe dan :-)

 Verwarming in de tram en vallende blaadjes

Natuurlijk is het ook reuzeleuk om te horen hoe het Jesús bevalt, zijn eerste keer in Europa. Hij vond zijn acht uur durende overstap (!) in Frankfurt helemaal geweldig, de luxe, de winkels, de restaurants… Hij heeft gegeten bij de McDonalds, nog bekend vanuit Ecuador, en had gelukkig net op tijd door dat zijn gate was gewijzigd (tja, ze roepen het hier niet om in het Spaans…) anders was hij misschien überhaupt niet aangekomen, haha. Maar er zijn nu al dingen hier in Belgrado die hem opvallen, die hij heel typisch vindt. Dat de mensen bijvoorbeeld niet zo luid praten als in Cuba, dat je voor 30 cent een gigantisch groot en vers brood kunt kopen, dat een machine je was en vuile vaat schoonmaakt… En dat er overal verwarming is, zelfs in de tram!

Nu hebben we die verwarming nog niet echt nodig, want vooralsnog is het hier nog boven de tien graden. We hebben twee koude dagen gehad toen we aankwamen, zelfs wat natte sneeuw, maar sinds dit weekend is het prachtig weer en hebben we zelfs lekker buiten gewandeld langs de Sava-rivier. Waar Jesús ook erg van onder de indruk was: al die herfstbladeren op de grond en al die kale bomen op straat, haha. Dat kent hij alleen uit films…

aankomst in Belgrado, Servië - wandelen langs de rivier

Lang leve ritme en routine :-)

Is alles dan alleen maar koek en ei hierzo? Nou, om heel eerlijk te zijn duurde het wel even voordat ik in deze positieve flow zat. Maar dat had er denk ik voornamelijk mee te maken dat ik altijd een flinke hekel heb aan de eerste dagen in een nieuw land en op een nieuwe plek; dan weet ik de weg nog niet, weet ik niet waar ik mijn boodschappen moet doen, nu komt er ook nog eens een taal en een schrift bij waar ik geen woord (!) van begrijp… Maar nu we hier bijna een week zijn, begint er wat ritme en routine in de dagen te komen. En ik kan echt zeggen dat ik me hier heel fijn voel; wij allebei trouwens! Mensen verklaarden ons (en vooral mij) redelijk voor gek toen ik zei dat we naar Belgrado zouden gaan. Want daar is het toch koud, nat, grauw, oostblokkig? Maar ik had juist een idee in mijn hoofd van een plek om even écht te kunnen wonen, een Europese stad in opkomst, samen in een appartement, lekker huiselijk, terwijl het buiten donker is en de kerstverlichting overal aan gaat. Misschien is dat ook wel weer heel overdreven romantisch, maar vooralsnog zijn we hier heel happy!

Ik voel ook voor het eerst in lange tijd een soort rust: nu zijn we hier, en voorlopig blijven we even hier. We hebben geen trips in de planning, ik heb geen reisschema in mijn hoofd wat we moeten volbrengen in de tijd dat we hier zijn. Ik heb een boel werk mee vanuit Nederland en dat is juist fijn, want ik heb er behoefte aan om even lekker een woon-en-werk-ritme op te bouwen. Samen. Dus dat is precies wat we de komende weken gaan doen!

aankomst in Belgrado, Servië - werken in een koffiebar


Is iemand van jullie wel eens in Belgrado of Servië geweest? En zo ja, heb je nog tips voor ons die we absoluut moeten zien of doen? Kom maar door, we horen het graag!

En wil je zelf ook eens gebruik maken van Airbnb en heb je je nog niet ingeschreven? Gebruik dan deze persoonlijke link en krijg 19 euro aan credit om te gebruiken bij je eerste reservering. Gratizzzz :-)

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

22 Comments

mams 2 december 2015 at 00:06

Ziet er goed uit, dat bord zelfgemaakte rijst met bonen.
grappig dat mijn foto van de herfstboom niet als kaal werd gezien.
Hug voor jullie beide, mams

Reply
Edith 2 december 2015 at 10:13

Haha mam, maar jouw herfstboom had nog mooie gekleurde blaadjes, en deze hier bestaan uit niet meer dan kale takken…

Reply
Veerle 2 december 2015 at 10:44

Weer goed geschreven en leuk om te lezen hoe het met jullie gaat! Schrijf vooral over wat Jésus allemaal zo nieuw vindt, erg leuk! Ik zie ook dat je MacBook weer doet en mee is, top! Tips? Ik heb wel een reis gemaakt door oost Europa, niet Servië maar wel Kosovo, Pristina en Prizren was interessant en de mensen waren super vriendelijk. En in Montenegro naar Ohrid aan het Ohrid Meer, prachtig! De kust van Montenegro, volgens mij het plaatsje Budva gezien, maar weet ik niet zeker. De hele kustlijn is geweldig en dan door reizen naar Kroatië, naar Dubrovnik! Leuke roadtrip, zeker in de zomer. En als je nog een citytrip naar Budapest gaat maken: daar heb ik heel veel tips voor! Szeget en Pécs zijn ook het bezoeken waard in het zuiden. Veel plezier! Groetjes uit het koude Nederland.

Reply
Edith 2 december 2015 at 11:37

Haai Veerle, dank voor de tips! Macedonië en Montenegro zijn ook visumvrij, dus wie weet wippen we daar nog even langs komende weken! De winterbeleving zal wel een beetje anders zijn dan in de zomer… haha. Groetjes daar in Tubbergen! :-)

Reply
Veerle 2 december 2015 at 10:45

Zie nu een foutje, Ohrid ligt in Macedonië…. niet in Montenegro ;)

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 2 december 2015 at 11:03

Wow wat heb jij je backpack goed ingepakt! Chapeau haha! Een leuke update. Btw spaar jij of iemand in je familie bij de ING? Dan kun je AirBnB bonnen van je rentepunten kopen in de rentepuntenshop, €125 aan bonnen kun je bestellen per 12 maanden. Scheelt je weer wat centen :)

Reply
Edith 2 december 2015 at 11:39

Hai Mellisa, dank! Deze inpaktechniek is in de afgelopen jaren geperfectioneerd, haha :-) En helaas geen ING-spaarders in mijn familie, maar wel een goede tip!

Reply
Mir 2 december 2015 at 14:14

Ha Ed, mooi om te lezen dat jullie goed zijn aangekomen en samen een beetje een ritme opbouwen! Ik ben benieuwd naar hoe het jullie daar zal vergaan, geniet ervan (en dan vooral samen, heerlijk!)! Liefs van ons

Reply
Edith 5 december 2015 at 10:12

Hoi Mir, dank! Gaat heerlijk hier, heb ondertussen alles weer een beetje op orde dus ik app je snel :-) xx

Reply
lottevdw 2 december 2015 at 20:39

Leuk om te lezen dat jullie een plaatsje en een ritme gevonden hebben in Belgrado! Gaan jullie in dat Airbnb appartement blijven de komende weken of gaan jullie een ander plekje zoeken voor een langere periode? Jammer genoeg geen Belgrado-tips hier! Ben enkel nog maar in Kroatië en Slovenië geweest :-)

Reply
Edith 2 december 2015 at 22:27

Hai Lotte, nou we blijven de komende zes weken sowieso hier in dit appartement in Belgrado. Even aarden! En daarna hebben we nog een maand de tijd in de Balkan, waarin we misschien gaan rondreizen óf toch gewoon in Belgrado blijven als het ons erg goed bevalt. Dat ligt nog open! :-)

Reply
lottevdw 4 december 2015 at 21:12

Leuk! Geniet ervan en ik volg mee online :)

Reply
Antonette 3 december 2015 at 11:10

Succes met je nieuwe avontuur! Ik heb vorig jaar een lezing gegeven over bloggen op de universiteit van Novi Sad en had tussendoor even de tijd om rond te kijken: het is echt een aanrader, leuke stad en mooi gelegen aan het water!

Reply
Edith 3 december 2015 at 13:24

Hai Antonette, dank voor de tip! Ik heb al meer goede dingen gehoord over Novi Sad en volgens mij is het een handige weekendtrip vanuit Belgrado, dus die komt op de agenda :-) Wat leuk trouwens dat je hebt gesproken op de universiteit daar over bloggen!

Reply
Eva - eighty7 6 december 2015 at 09:06

Wat fijn om te lezen dat jullie het naar je zin hebben en dat je nu in de positieve flow zit :) Ik heb verder niet zo veel tips voor je voor Belgrado/Servië; die verwacht ik straks bij jou te lezen ;-)

Reply
Edith 6 december 2015 at 10:05

Hihi, we doen ons best! Vandaag staat de dierentuin op het programma :-) Je gaat ineens hele andere dingen doen als je langer in een stad woont!

Reply
Marcella 6 december 2015 at 18:17

Leuk om te lezen dat jullie nieuwe stek goed bevalt! Een fijn appartement om helemaal te settelen dus. Gaat je vriend dan ook op zoek naar werk? Lijkt me nog best lastig voor hem met de Spaanse taal…

Reply
Edith 7 december 2015 at 22:48

Ja dat is ook nog best een beetje een uitdaging ;-) Maar bij salsascholen, Spaanstalige restaurants of internationale hostels zou het misschien wel moeten lukken in de vorm van vrijwilligerswerk, dan heeft hij iets te doen. En verder helpt hij mij bij m’n werk, ik heb nu mijn eigen ‘virtual assistent’, alleen dan direct naast me, haha!

Reply
Mirre 7 december 2015 at 12:01

Heel leuk om te lezen! Veel plezier op je nieuwe “stek”. Groetjes!

Reply
Edith 7 december 2015 at 12:48

Dank je wel! En heb mijn persoonlijke tekst gelijk aangepast ;-)

Reply
Kimber - Reisgenie 10 december 2015 at 20:12

Heerlijk om te lezen! Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik inderdaad precies dat idee had bij Belgrado: grijs en Oostblokkig. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen, een ‘normaal’ ritme!

Reply
Edith 11 december 2015 at 09:17

Nou… In de winter klopt dat beeld ook wel behoorlijk ;-) Maarrrrr de stad heeft wel echt een veel moderner karakter dan ik dacht. Koffiebars, hip geklede jeugd, leuke winkelstraat… Zelfs een Vapiano, mijn favoriete pizza- & pasta-restaurant in Den Haag :-) En het normale ritme bevalt vooralsnog hartstikke goed!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.