planreizenrondreistips

De nieuwste Cuba-tips, vers van de pers

21 november 2015 46 Comments

Hola todos! Zo, ik ben weer terug na mijn bliksembezoek aan Cuba. En wat was het leuk! Mijn ouders en Jesús klikten helemaal top samen en natuurlijk heb ik gewoon weer genoten van dit gekke en tegelijkertijd geweldige land. Maar buiten dat het leuk was, moet me nog iets van het hart: wat was het DRUK! Jeetje, ik heb nog nooit zoveel toeristen gezien op straat… Ik deel hier graag wat vers-van-de-pers-tips voor iedereen die binnenkort nog naar Cuba gaat!

Ik ben al drie keer aan deze post begonnen, en heb de geschreven tekst even zovaak alweer geschrapt. Ik wil dit namelijk geen klaag-en-zeur-verhaal maken. Cuba is namelijk een hartstikke geweldig land en iedereen die daar komend jaar heen wil, heeft groot gelijk. Zéker nu! Dingen gaan binnenkort veranderen – sterker nog, ik heb de afgelopen twee jaar al veranderingen gemerkt en de laatste maanden gaat het alleen maar sneller. Dus nú is het moment dat je Cuba nog wilt zien en meemaken in zijn authentieke glorie.

cuba-havana-oldtimer-facade-gebouwIk wil daarom in dit artikel vooral tips geven. Zodat je optimaal kunt genieten van je reis naar Cuba, en je niet teveel tijd en energie kwijt bent met het ‘gedoe’ dat het soms ook kan zijn om in dit land rond te reizen… Ik beloof dat ik hierna nog allemaal leuke posts zal schrijven over de plekken waar we zijn geweest, onze leuke casa’s, de nieuwe restaurantjes die als paddenstoelen uit de grond schieten… Maar eerst moet dit me even van het hart. So here we go!

Tip: reserveer meer van tevoren dan ooit

Echt hoor jongens, reserveer van tevoren je huurauto, je casas particulares en zelfs de Viazulbus als je hiermee wil gaan reizen. Het is druk op dit moment in Cuba! Ik was er begin november en dat is normaal gesproken het begin van het toeristenseizoen. En ik zag nu al in Viñales en Trinidad meer toeristen op straat dan ooit… Onze casa-eigenaresse in Viñales vertelde dat er per uur soms wel 4x bij haar wordt aangeklopt door mensen die een vrije kamer in een casa zoeken. In Trinidad zagen we een stel dat al bijna twee uur (!) met een rugzak op door de stad liep, op zoek naar een casa. Niet leuk… Eerlijk is eerlijk, wij zijn alleen in Havana-Viñales-Trinidad geweest en dit is zo’n beetje de toeristische driehoek van Cuba. maar dat hebben we dus ook wel gemerkt.

cuba-tips-2015-paard-wagen-trinidad
Reserveer je casas particulares

Er is mij de afgelopen weken regelmatig gevraagd of ik denk dat het nodig is om van tevoren al alle reserveringen voor casa’s te maken. Ik antwoordde steevast dat ik dat wel aanraadde, maar dat het ter plekke vast nog wel mogelijk was om een kamer te vinden. Nou, hier wil ik bij deze graag op terug komen. Nog steeds kan ik me niet voorstellen dat werkelijk élke kamer in een dorp of stad volgeboekt raakt, maar heb jij zin om meer dan twee uur rond te lopen op zoek naar een casa particular, in elke plaats waar je aankomt? Ik dacht het niet. Ik heb zelf voor onze reis alle drie de casa’s in Havana, Viñales en Trinidad van tevoren gereserveerd en oh my, wat was ik hier achteraf blij mee! Ik gebruik altijd de website Homestay.com voor mijn reserveringen, een website die fijn werkt, waar je foto’s van de casa’s kunt bekijken ook reviews van anderen kunt lezen. Ideaal en wat mij betreft op dit moment de beste manier om van tevoren je casa’s te boeken. Je betaalt een kleine aanbetaling via de website en kunt de rest vervolgens gewoon ter plekke afrekenen.

Lees hier meer: Casas particulares in Cuba – wat kun je verwachten en hoe boek je ze?
Reserveer je huurauto

Dat je je huurauto van tevoren moet boeken, dat was voor mij al wel langer duidelijk. I’m telling you: ALLE huurauto’s in heel Cuba raken uitverkocht. Echt waar. En vaak ook al weken – en in dit geval soms zelfs maanden – van tevoren. Via de officiële website van TUI Cars kun je zelf online een huurauto boeken. Succes, voor wie voor komende periode nog op zoek is naar een auto ;-) Let wel op: sommige huurauto’s van TUI Cars in Cuba worden uiteindelijk niet bevestigd, omdat zij niet direct inboeken bij de autoverhuurders zelf en daarom niet geheel actuele beschikbaarheid op hun website hebben. Boek dus zo vroeg mogelijk!

cuba-vinales-uitzicht-jazmines
En reserveer de Viazulbus

Dan houden we de Viazulbus nog over. Tijdens mijn eerste trip naar Cuba reisde ik per huurauto, maar de laatste trips deed ik eigenlijk altijd met de bus. Een huurauto is ideaal om van de gebaande paden af te gaan, of als je met z’n drieeën of vieren reist zodat je de kosten kunt splitten. Zelf vind ik de Viazulbus echter ook helemaal prima; vooral omdat Jesús en ik altijd wat langzamer reizen en langer op een plek zitten, en dan staat die huurauto toch maar stil en ondertussen betalen we er wel voor. Met de Viazulbus kun je verder ook in alle hoeken van het land komen, en als je eenmaal door hebt hoe de publieke oldtimertaxi’s werken, kun je elke plek die de Viazulbus niet bereist, alsnog met de oldtimer bereiken. Ideaal. Maargoed, die Viazulkaartjes koop ik normaal gesproken niet van tevoren in Nederland, maar gewoon ter plekke bij het busstation, enkele dagen voordat ik ga reizen. Zo dus ook deze reis, dacht ik. Nou, mooi niet dus! Drie dagen voor tijd waren de Viazulbussen tussen Trinidad en Havana al volledig volgeboekt… Oeps. Ik hoorde zelfs van mensen dat er in december al data uitverkocht waren met de Viazulbus, via het online systeem op het internet. Aiii! Wil je dus met de bus gaan reizen, boek dan je tickets alvast van tevoren via we site van Viazul. Je hebt er alleen een creditcard voor nodig. Dan heb je ze vast en hoef je niet ter plekke nog op zoek naar alternatief vervoer. Want wederom, je komt er wel hoor, uiteindelijk. Maar het gedoe en geregel van het zoeken naar alternatief vervoer is misschien gewoon nogal zonde van je vakantietijd.

Doe jezelf dus een lol, en reserveer voor je reis naar Cuba toch alvast zoveel mogelijk dingen in het voren. Misschien haalt het de spontaniteit van het reizen af, ik snap het. Ik reis zelf ook het liefst zo vrij als een vogeltje. Maar de frustratie die het je vervolgens in Cuba oplevert, is het niet waard hoor… Believe me. Want wij moesten bijvoorbeeld 3x naar het busstation om vervolgens te horen dat de buskaartjes toch op waren. En je spullen drie keer moeten verplaatsen van casa naar casa omdat ze steeds maar 1 nachtje beschikbaarheid voor je hebben, is ook niet tof.

cuba-havana-sinasappel-verkoper
Tip: neem voldoende cash euro’s mee

Nog een tweede tip, waar ik ook al vaker over geschreven heb: neem voldoende cash euro’s mee naar Cuba. Het zou volgens geheimzinnige bronnen mogelijk moeten zijn om met een Mastercard geld te pinnen in enkele ATM’s in Cuba, maar ik ben ze niet tegengekomen. Een VISA card zou in die ATM’s overigens wel moeten werken, werd mij gezegd – maar dat kon ik zelf niet uitproberen. Met je Mastercard kun je bij de Cadeca (het geldwisselkantoor) binnen bij de balie wel geld opnemen, met je paspoort. Tenminste, normaal gesproken. Het is me deze keer maar 1x gelukt; twee andere keren kregen ik een ‘nee’ te horen. Soms is er geen creditcardapparaatje, soms is ‘ie er wel maar doet de verbinding het niet… Niet erg betrouwbaar. Overigens kreeg ik tijdens deze reis bij de Cadeca ook twee keer te horen dat er niet voldoende CUC’s op voorraad waren in de bank om een groot bedrag in euro’s te wisselen… De toeristen halen de banken volledig leeg, oeps. Dussss, voldoende euro’s meenemen, en op tijd naar de bank gaan om te wisselen – ook al zou je eigenlijk pas morgen of overmorgen hoeven te gaan, want je zal net zien dat dan de CUC’s op zijn bij jouw Cadeca.

Lees hier meer: Geldzaken in Cuba – CUP’s en CUC’s


Lieve lezers, echt hoor, Cuba is geweldig en ga er vooral allemaal heen. NU. Maar bereid je wel een beetje voor, zodat je het maximale uit je reis kunt halen. Don’t say I didn’t tell you… En dan beloof ik dat ik binnenkort allemaal leuke en inspirerende verhalen zal delen over onze reis ;-) Enjoy!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

46 Comments

Bertie van der Bom 22 november 2015 at 00:25

Hoi Edith, nou fijn dat je dit zo deelt, wij waren er al achter. We gaan in januari en hebben toch maar alles gereserveerd. Zelf ging het niet meer? Dus via het reisbureau! Prima geregeld nu.
Bertie van der Bom

Reply
Edith 22 november 2015 at 11:44

Hai Bertie, fijn dat jullie alles nu toch hebben vastgelegd. Ter plekke betekent het een heleboel kilometers maken om alles te regelen, terwijl het vanuit Nederland veel makkelijker te reserveren is. Veel plezier met de voorpret!

Reply
Edith 23 november 2015 at 15:07

Hoi Marcel! Slim dat je de bustickets nu ook hebt vastgelegd. Als de casa’s toch al gereserveerd zijn, heb je nu in ieder geval niet het probleem dat je transport ineens onmogelijk is geworden… En ik vond Casa Mirelis heel prima. De lokatie is top, vlakbij de Plaza Mayor. De slaapkamers, bedden en douches zijn allemaal net een beetje anders per kamer, maar allemaal schoon, comfortabel en het buitenterras waar je kunt ontbijten en relaxen is heel fijn. Veel plezier met alle voorpret!

Reply
Nathalie 23 november 2015 at 15:10

Cuba zit er voor ons helaas niet in aankomend jaar. Ik zal je een foto sturen als wij straks met een Starbucks koffie door de straten lopen ;) Ik heb je artikel even gedeeld!

Reply
Edith 24 november 2015 at 23:44

Dank voor het delen! En hoe erg ik ook hou van de Starbucks, ik hoop ‘em in Cuba voorlopig echt nog even niet te zien hoor…

Reply
Tineke 30 november 2015 at 16:07

Hoi!
Wij zijn afgelopen zaterdag terug gekomen van 3 weken Cuba. Wat een fantastisch land met fantastisch lieve mensen. Wij hadden alle Casa’s gereserveerd en ook de Viazul bus al gereserveerd naar aanleiding van alle verhalen en dat was achteraf maar goed ook. Van onze Casa eigenaar in vinales begreep ik dat de dag voordat wij aankwamen te weinig Casa’s beschikbaar waren voor alle toeristen. Dit terwijl er al een enorm aanbod is. Vinales was erg leuk, maar het centrum vonden we idd druk qua toeristen, wij zaten er gelukkig net wat buiten. Trinidad was prachtig, maar nog toeristischer. Santa Clara was daartegenover een stuk rustiger. Behalve bij de bezienswaardigheden was het in het park en centrum weinig toeristisch. Dit was wel even fijn na Trinidad. Ik ben benieuwd naar jouw verslag van je reis en hoe je bevindingen zijn over de veranderingen die al gaande zijn.

Reply
Edith 1 december 2015 at 23:13

Hoi Tineke, wat fijn dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten! Ik heb me een paar keer afgevraagd of het nou aan mijn voorkennis en beleving lag dat ik het overal zo druk vond, of dat andere mensen dat ook vonden… Maar jullie hadden dat gevoel dus ook. En ik denk zeker dat je gelijk hebt en het (nu meer dan ooit) de moeite is om van het gebaande pad af te gaan, zodat je meer van het authentieke en minder toeristische Cuba ziet!

Reply
Esther 5 december 2015 at 13:30

Ha Edith! Wat een goede informatieve website heb je opgezet, echt super! Mijn vriend en ik gaan in januari ruim drie weken (24 dagen) naar Cuba. Ik ben heel benieuwd; ik ben in 1999 al in Cuba geweest en wil Cuba graag aan mijn vriend laten zien. Met wat ik lees en ook al heb gehoord, is Cuba al behoorlijk veranderd. Ik ‘schrik’ een beetje van de noodzaak om nu al zoveel mogelijk vast te leggen… Ik wil het liefst niets plannen want misschien willen we ergens wel langer (of korter) blijven dan gepland maar ik begrijp dat dit nu niet meer mogelijk is. Heb jij vanuit jouw ervaring misschien een goede planning; dan kan ik daar casas en busreizen op gaan reserveren? In 1999 was dat echt nog niet nodig (en waren er trouwens helemaal geen bussen!) We vliegen heen op Varadero, terug vanaf Holguin, reizen met de bus. Dank alvast!

Reply
Edith 6 december 2015 at 10:04

Hai Esther, dank voor je berichtje! Tja, ik schrok er zelf ook van in Cuba afgelopen maand… Maar vooral in toeristische plaatsen als Viñales en Trinidad zou ik van tevoren reserveren zeker aanraden. Ik denk dat je met kleinere plaatsen daartussen nog iets beter weg komt zonder alles vast te leggen – maar helemaal zeker weten doe ik het niet. Het oosten richting Camagüey en Santiago trekt altijd iets minder toeristen, misschien dat de capaciteit het daar iets beter aankan. Ik ben er zelf niet geweest deze november en heb nog geen ervaringen gehoord van mensen die onlangs die kant op gingen… Als ik wat hoor, zal ik het delen! Ik heb overigens eerder een post geschreven over de ideale route in drie weken: http://travelcreaterepeat.nl/ideale-route-drie-weken-cuba-reis/. En dan kun je aan het einde vanaf Baracoa naar Holguín reizen, om daar je reis af te sluiten en terug te vliegen. Idee? Veel plezier met alle voorpret!

Reply
Lara 26 januari 2016 at 22:07

Wij zijn in november/december naar Cuba geweest en in onze eerste casa heeft de casa owner voor ons voor de hele reis casa’s geboekt! We konden dag van te voren bellen om te bevestigen of we nog kwamen. Ideaal dus. 1 keer was de casa toch al vol, maar dan wordt je keurig ergens anders heen gebracht. Alle casa’s waren van goede kwaliteit! Het is zeker een aanrader om het op deze manier te doen.

Reply
Edith 26 januari 2016 at 22:49

Hoi Lara, dank voor je reactie! Wat fijn dat jullie zo door Cuba hebben gereisd. Ik heb zelf ook wel eens slechte ervaringen gehad met dat ‘doorverwijzen’, dus sinds dat moment kies ik liever thuis in welke casa ik ga slapen. Als ik dan toch alles vastleg… Dan liever mijn eigen keus ;-) Maar dank voor het delen van je ervaring!

Reply
Michael 31 januari 2016 at 13:36

Hoi Edith, wat een interessante blog met goede informatie! Ik heb alleen nergens wat terug kunnen vinden over Cayo Largo del Sur. Wat is jouw ervaring om dit mooie eiland te bereiken? Hoe zou je hier het best naar toe kunnen gaan (met vliegtuig of boot), vanuit de omgeving Trinidad / Cienfuegos? Bij voorbaat dank voor je reactie!

Reply
Charlotte 17 maart 2016 at 16:24

Ik vraag me af hoe je je voort beweegt in de steden, Rijden er bussen of taxi`s? Om naar alle bezienswaardigheden te gaan. Verder. Welke steden MOET ik echt gezien hebben. Ik ga in november 3 weken. Ga inderdaad van te voren reserveren

Reply
Edith 18 maart 2016 at 12:15

Hoi Charlotte, wat leuk dat je in november naar Cuba gaat! Ik heb toevallig twee artikelen geschreven die denk ik precies antwoord geven op je vragen: over vervoer in Cuba > http://travelcreaterepeat.nl/huurauto-cuba-openbaar-vervoer/ en over mijn ideale reisroute als je drie weken de tijd hebt > http://travelcreaterepeat.nl/ideale-route-drie-weken-cuba-reis/. In de steden zelf kun je inderdaad taxi’s regelen, of cocotaxi’s (een soort tuktuk in de vorm van een bolletje) of bicitaxi’s (fietstaxi’s). Succes met het plannen van je reis!

Reply
Kim Wissink 6 april 2016 at 20:33

Hoi Edith. Wat een fijn en handig blog! Weet jij toevallig of het noodzakelijk is om een hotel te boeken voor de eerste nacht? Ik heb gelezen dat ze op het vliegveld kunnen vragen naar je verblijfadres en dat een Casa dan niet voldoet. Dankjewel!

Reply
Edith 6 april 2016 at 21:45

Hoi Kim, dat was waarschijnlijk jaren geleden zo, maar tegenwoordig wordt een casa particular door de Cubaanse douane gewoon geaccepteerd als eerste verblijfadres! Groetjes, Edith

Reply
Sjaak Mark 14 mei 2016 at 18:06

Hoi Edith, wij gaan over drie weken naar Cuba en heb je hele website inmiddels gelezen. Echt super hoe je over Cuba schrijft met zinvolle tips. Heb je toevallig tips voor leuke restaurants in Santa Clara. We verblijven er maar 1 nacht dus als je 1 of 2 leuke restaurants weet, hoor ik het graag

Reply
Edith 21 mei 2016 at 19:37

Hoi Sjaak, ik kan je in Santa Clara helaas geen tip voor een restaurant geven… Ik ben er zelf twee nachten geweest en was totaal niet te spreken over de (staats)restaurants waar wij hebben gegeten. Misschien even in een reisgids kijken? Of anders een aanbeveling vragen in je casa particular, dat is altijd een goed idee. Veel plezier in Cuba! Groeten, Edith

Reply
Marja 30 mei 2016 at 12:31

Hoi Edith,

Dank voor al je leuke en interessante info.
We gaan in juli voor 4 weken. Normaal gesproken reserveren we zo min mogelijk, maar nu hebben we toch onze huurauto en de casa’s in de plaatsen waarheen we gaan gereserveerd. Als ik jouw- (en alle andere info lees) – ben ik blij dat we dat toch maar gedaan hebben.
Ben erg benieuwd en we hebben er erg veel zin. Mede dankzij alle info vooraf.
Marja

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 30 mei 2016 at 20:43

Hoi Marja, wat leuk dat je een reactie achterlaat en zoveel informatie kunt halen uit mijn website! Heel veel plezier toegewenst in juli. Groetjes, Edith

Reply
Kirsten 25 januari 2017 at 20:33

Hallo Marja,
Ik ben heel benieuwd naar jullie route en leuke adresjes in Cuba. Wij gaan in 2017 3 tot 4 weken met onze twee tieners. Het zal dan vast heel touristisch zijn, maar we zijn helaas aan schoolvakanties gebonden. We dachten een auto te huren bij Havana en deze in te leveren aan de andere kant. En met een binnenlandse vlucht terug naar Havana. Ook een voorkeur voor de casa’s particulares. Heb jij tips voor ons en zou je je route, leuke adressen casa’s en do’s en don’ts willen delen? Ben heel benieuwd!
Hartelijke groet, Kirsten

ps. Edith: Super site heb je! Je hebt ons helemaal enthousiast gemaakt voor Cuba en we zijn enorm blij met alles wat je deelt.

Reply
Edith 29 januari 2017 at 15:49

Hallo Kirsten, dank voor het compliment! En ik vrees dat Marja dit bericht niet meer volgt en een antwoord dus uit blijft. Misschien heb je iets aan dit artikel met mijn favoriete casas particulares in Cuba? > http://travelcreaterepeat.nl/favoriete-casas-particulares-cuba/. En ik heb ook een blog geschreven met mijn ideale route voor drie weken, die ook tot in Oost-Cuba gaat > http://travelcreaterepeat.nl/ideale-route-drie-weken-cuba-reis/. Succes met het plannen van jullie reis!

Reply
Vera 30 mei 2016 at 13:42

Hoi Edith,
Ik wilde je graag wat vragen over het reizen door Cuba.
Ik heb al veel verhalen op jouw blog gelezen en je schreef zo ook dat je een huurauto kunt huren en deze dan op dezelfde plek weer kunt inleveren.
Weet jij (of iemand anders) of het inmiddels ook mogelijk is een Auto te huren en deze op een andere plek weer in te leveren (bijvoorbeeld als je langer dan een paar dagen ergens bent, dan vind ik het persoonlijk zonde deze Auto te huren) Maar omdat ik zelf geen Spaans spreek, weet ik niet of het een lastig verhaal wordt om met deze oldtimertaxi’s naar plekken te reizen waar de bussen niet rijden.
Ik ben erg benieuwd naar je reactie!
Groet,
Vera

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 30 mei 2016 at 20:46

Hoi Vera, het is op sommige plekken mogelijk om ergens anders je auto weer in te leveren, maar hier betaal je wel héle hoge dropoff-kosten voor. Soms wel tot 250 euro! Dus dan is het goedkoper de auto die extra dagen maar gewoon te nemen… Zoek je een budgetmanier van reizen, dan is de Viazulbus de beste optie. Deze gaan naar vrijwel alle uithoeken van het land, en kun je altijd aanvullen met taxi’s of collectivo’s op de plekken die geen busstation van Viazul hebben. Heb je al een bepaalde route in je hoofd?

Reply
Jeanne 19 oktober 2016 at 08:48

Hoi Edith,

Dank voor je leuke blog! Begin november ga ik met mijn kleuter naar Cuba. Vier november wilde ik vijf nachten naar viñales. Ik dacht dat t laagseizoen was en had nog niks geboekt. Op basis van deze post ben ik toch maar gaan kijken. En nu kan ik niks vinden L zelfs het alternatief, de campismo, lijkt vol. De hotels trekken me niet. Het lijkt me onvoorstelbaar dat alles vol zit, maar ter plekke een dag zoeken is ook niet bepaald een aanlokkelijke gedachte.
Heb je suggesties?

Groetjes,

Jeanne

Reply
Edith 23 oktober 2016 at 19:43

Hoi Jeanne, ik heb je ondertussen gemaild met een oplossing maar ik begrijp dat je al een andere casa hebt gevonden. Gelukkig maar, en veel plezier in Cuba!

Reply
Sander 2 december 2016 at 20:35

Hallo Edith, bedankt voor je leuke blogs!

Ik ga in december drie weken naar Cuba. Ik probeerde mijn bus naar Viñales vanuit Havana te reserveren bij Viazul en die blijkt al vol te zitten. Heb jij nog tips voor ander vervoer (taxi, bus, etc) vanuit Havana naar Viñales? Bedankt vast voor je reactie!

groet, Sander

Reply
Daphne 2 december 2016 at 22:12

Hallo Sander,
Ik heb hetzelfde probleem in januari 2017.
Ik zit met name moeilijk om rond de datum van 8 januari te reizen van Vinales naar Trinidad. Viazul heeft geen plaatsen meer.

Als er koppels zijn (wij zijn met zijn tweeën) die samen die reis af willen leggen.. Wellicht kunnen we een taxi delen? Met 4 x 40 CUC moet je toch een eind kunnen komen, niet?

@ Edith, wat een fijne site heb je! Ik heb al veel nuttige info op kunnen doen hier. :-)
Klopt het dat er ook een soort toeristen taxi is die je een aantal dagen vooraf kunt aanvragen en vertrekt als hij vol zit? Weet je waar ik hier meer info kan vinden?

Reply
Edith 3 december 2016 at 03:36

Hoi Daphne, de toeristentaxi die je omschrijft daar heb ik nog nooit van gehoord. Maar samen met andere reizigers een taxi delen om van A naar B te komen is zeker mogelijk. Vrijwel iedereen reist vanuit Viñales door naar Cienfuegos of Trinidad, dus ik weet zeker dat je in Viñales wel alternatieven kan vinden in de vorm van een taxi. Informeer anders in Viñales even bij het kantoor van Infotur of Cubanacan op de centrale plaza!

Reply
Tom 28 december 2016 at 22:51

Dat is toevallig! Wij gaan (koppel) volgens ons reisschema op 8 januari 2017 van Vinales naar Trinidad. En ook wij liepen tegen het probleem van de volle Viazul aan. Mocht je dit nog op tijd lezen, zet even een berichtje neer, dan zet ik mijn contactgegevens neer!

Reply
Edith 3 december 2016 at 03:34

Hoi Sander, tja de Viazulbussen raken volledig uitverkocht! Een alternatief is reizen per taxi, privé of shared. Daar kan je casa particular in Havana je vast mee verder helpen, of anders zijn er altijd taxi’s (en andere reizigers) te vinden op het busstation van Viazul. Vooral goed onderhandelen over de prijs! ;-)

Reply
Niels 7 januari 2017 at 11:59

Hoi Edith, Een hele mooie site met veel informatie over cuba! Wij willen eind mei met ons 1-jarige zoontje door Cuba gaan reizen, heb je hier nog tips voor? Ik heb je ook een mailtje gestuurd.

Reply
Roos 16 januari 2017 at 22:06

Hoi Edith,

Leuke site heb je, en veel handige informatie ook! Ik vroeg me wat af. Begin april ga ik een maand naar Cuba met mijn vriend. Denk je dat het in april ook nog zo druk is met toeristen? Ik wil zo graag alleen een vliegticket boeken en daar wel zien waar we terecht komen, maar als ik je verhaal zo lees is het uitstippelen van de hele reis toch beter… Wat denk jij?

Bedankt alvast!!

Groetjes, Roos

Reply
Edith 17 januari 2017 at 22:10

Hoi Roos, april en mei zijn doorgaans wat rustigere reismaanden. Maar dit jaar is het zó druk, dat ik niet goed weet hoe het nu zal zijn. In het oosten is het sowieso rustiger, daar kun je zeker nog wel op de bonnefooi reizen in april en mei denk ik. Maar in Havana, Viñales en Trinidad zou ik eigenlijk wel echt reserveringen maken. Het scheelt zoveel gedoe ter plekke! Bussen die vol zitten, dan kan je pas twee of drie dagen later reizen, uren op zoek naar een casa… Niet echt leuk. Wat voorbereiding zorgt dat je veel meer kunt genieten in het westen!

Reply
Aleta 8 februari 2017 at 22:01

Hai Edith,

In maart gaan mijn vriend en ik 3,5 week rondreizen door Cuba. We hebben een auto gehuurd en rijden dus zelf. Gezien de wegen en de bewegwijzering naar ik begrepen heb niet al te best zijn, vroeg ik me af of je nog een goede app weet die je offline kunt gebruiken om te navigeren door Cuba?

Groet,

Aleta

Reply
Edith 12 februari 2017 at 16:07

Hi Aleta, in dit artikel staan meerdere apps genoemd die je in Cuba kunt gebruiken: http://travelcreaterepeat.nl/auto-huren-cuba-huurauto-tips/. Veel plezier!

Reply
Leonie 18 februari 2017 at 00:40

Hoi Edith! Leuk artikel schreef je! Ook ik heb plannen om naar Cuba te gaan met de backpack, waarschijnlijk in mei of juni dit jaar. Maar t van tevoren vastleggen van slaapplekke staat ons enorm tegen en zou een reden kunnen zijn om voor een andere bestemming te kiezen. Wat eigenlijk heel jammer is.. Wat zou je advies zijn voor die twee maanden? Groetjes Leonie

Reply
Edith 18 februari 2017 at 23:11

Hoi Leonie, ik denk dat mei en juni een van de weinige maanden van het jaar zijn waarin reizen op de bonnefooi in het westen nog wel zou moeten lukken, samen met september en begin oktober. Hoe verder naar het oosten je gaat, hoe meer beschikbaarheid er sowieso is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen in Havana, Viñales en Trinidad alvast wat te boeken (dat zijn de drukste plekken) en dan de rest open te laten. Veel plezier met plannen!

Reply
Koen van Dael 24 juli 2017 at 10:53

Hallo Edith ik ga de laaste 2 weken van September naar Cuba… dit is inderdaad midden in het stormseizoen maar via vooral engelstallige forums heb ik vernomen dat het allemaal wel meevalt en dat je hoogstens een aantal dagen opdezelfde plaats moet blijven..

Is het in deze periode denk je ook nodig om alles al vast te leggen, aangezien ik het mede af laat hangen van het weer wat ik precies wil bezoeken.

Reply
Edith 25 juli 2017 at 12:52

Hi Koen, wat leuk dat je binnenkort naar Cuba gaat! September is een van de rustigste maanden in Cuba en ik denk dat je zonder reserveringen in deze maand goed kan rondreizen. Nu ga ik zelf toevallig ook in september dit jaar en ik heb wél mijn casas en deels mijn vervoer vastgelegd, maar dat komt doordat ik in specifieke casas wil slapen die anders wellicht vol zitten. Wat betreft het orkaanseizoen, over het algemeen betekent het dat je meer regenbuien en soms flinke wind zult treffen. Maar je kunt er redelijk makkelijk je reis op plannen, want als het in het oosten stormt kun je bijg gewoon wat langer in het westen blijven.

Reply
Koen van Dael 18 augustus 2017 at 12:09

Hoi Edith,

Ik heb nog een vraag hoe zit het precies met je zorgverzekering en reisverzekering moet je hiervan documenten in het Engels meenemen? Of controleren ze hier niet meer op?

Alvast bedankt,

Koen van Dael

Reply
Edith 18 augustus 2017 at 21:21

Hi Koen, officieel heb je nog steeds een verzekeringsbewijs in het Engels nodig. Ik ga volgende week zelf, en ben benieuwd of er dan om gevraagd wordt. Ik neem wel een bewijs mee, want ik wil het risico niet lopen dat ik ter plekke wordt gecontroleerd en dan een dure lokale verzekering moet kopen, terwijl ik gewoon prima verzekerd ben.

Reply
willem talloen 2 juni 2018 at 18:34

hey Edith,
Ik lees op veel sites dat het nu onder Trump terug wat rustiger is geworden ten opzichte van 2016 en dat de noodzaak om te reseveren er niet meer is vor juli – kan dat kloppen?

Alvast bedankt,
Willem

Reply
Edith 3 juni 2018 at 21:36

Hi Willem, het toerisme naar Cuba is dit jaar inderdaad iets minder dan in 2017. Maar als je graag in een populaire casa wil slapen, dan is het nog steeds aan te raden deze enkele weken (soms zelf maanden) van te voren te reserveren, want die raken nog steeds volgeboekt in juli augustus, november, december, en andere hoogseizoenmaanden. Ik denk dat er nog wel casas beschikbaar zullen zijn deze zomer, want er zijn ook een heleboel casas bijgebouwd het afgelopen jaar. Echter, veel van deze casas hebben maar weinig ervaring, ze spreken bijv geen Engels en kunnen niet zo goed advies geven, en dus is de beleving soms nog niet echt hetzelfde als in de goedlopende casas.

Reply
Janine 29 juni 2019 at 14:06

Hallo Edith,
Met veel plezier lees ik je site! Toch heb ik nog wel wat vragen over de huidige situatie in Cuba en de wel of niet toenemende toeristische drukte.
In november 2019 gaan we me z’n tweeën naar Cuba en willen graag een rondreis maken van 12 weken. (huurauto en voornamelijk in casas particulares) Jouw tips over een 14-daagse route nemen we zeker mee! Alvast bedankt.
Nu hoor en lees ik allemaal verschillende verhalen over het wel en niet reserveren van de casas particulares. Het liefst gaan we op de bonnefooi, maar ik twijfel of dat verstandig is.
Hetzelfde geldt echter voor de huurauto. Is het nog steeds zo dat de huurauto’s snel ‘uitverkocht’ zijn.
Ik hoop dat je me het een en ander kan vertellen.

Reply
Janine 29 juni 2019 at 14:08

12 weken is natuurlijk 2 weken………

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.