persoonlijkplanreizenroute

Hoeraaa, op naar Cuba!

9 november 2015 19 Comments

Joechei, het is zover: onze Cubatrip staat voor de deur! Een paar maanden geleden kwam het idee spontaan op, om samen met mijn ouders een korte reis naar Cuba te maken. Zodat zij Jesús eindelijk kunnen ontmoeten en ook onze ouders met elkáár kunnen kennismaken. Best een beetje boel spannend! En tegelijkertijd ook superleuk, vooral omdat ik veel zin heb om mijn ouders ook het fascinerende Cuba te laten zien. Wat we precies gaan doen vertel ik je hier!

We beginnen onze reis in Havana. We hebben een fijne vlucht met de KLM; helaas niet rechtstreeks (dat was 300 euro duurder) maar via een overstap in Panama. Prima, even tijd om de benen te strekken en ik vind KLM hoe dan ook een fijne maatschappij – beter dan Arkefly, waar ik eerder vaak mee vloog richting Cuba.

blog-cuba-plaza-revolocion

In Havana voegt Jesús zich bij ons – whaaaah, de eerst ontmoeting! – en hier blijven we drie nachten. We slapen in Casa Ladys, die we via de website Homestay.com hebben geboekt. Ik ben heel benieuwd, want ik heb niet eerder in deze casa geslapen. Maar de reviews online beloven in ieder geval veel goeds. De casa ligt midden in Havana Vieja, de wijk die ik het leukst vind als je als toerist naar Havana gaat, omdat je dan op loopafstand van de bekende bezienswaardigheden zit.

In Havana hebben we natuurlijk een leuk programma in elkaar gedraaid: een ritje met een oldimer, per cocotaxi over de Malécon, slenteren over Plaza Vieja en de boekenmarkt op Plaza de Armas. Ik denk dat we ook nog wel een bezoekje brengen aan het Museo de la Revolución en het Rummuseum. Maar eigenlijk is het wandelen door de straten, langs oude vervallen huizen, wapperende was en kinderen die met een stok en steen honkballen op straat, gewoon het allerleukst!

cuba-tips-vinales-vallei

Vanuit Havana gaan we naar Viñales. We hebben geen huurauto geboekt, maar willen ter plekke een privétaxi regelen. Omdat we met z’n vieren zijn, is dat een hele betaalbare en natuurlijk lekker comfortabele optie. Onderweg wil ik een stop maken bij de sigarenfabriek in Pinar del Rio, zodat we kunnen zien hoe de beroemde sigaren hier gerold worden. In Viñales zelf is geen fabriek – en in november is er sowieso niet veel te zien van de tabaksoogst, want alle velden zijn nu leeg.

En dan Viñales zelf natuurlijk. Hier komt Jesús vandaan en we zullen zeker langsgaan bij zijn familie. Vader, moeder, oma, broer, 28 neven, nichten, ooms en tantes; iedereen kijkt enorm uit naar onze komst. En ze vinden het heel bijzonder dat mijn ouders helemaal naar Cuba afreizen! We slapen in de casa particular van een tante van Jesús (ik geloof zelfs dat er andere toeristen verplaatst zijn zodat wij de allerbeste plek hebben, oeps) pal in het centrum van het dorp. We zullen gaan wandelen tussen de tabaksvelden en karstbergen, naar de Cuevo del Indio gaan en natuurlijk lunchen op mijn favoriete plek: El Balcon del Valle, een openluchtrestaurant op palen aan de rand van de vallei met het meest geweldige uitzicht dat je in Viñales zal tegenkomen.

We blijven twee dagen in Viñales; genoeg om de familie te ontmoeten en het mooie landschap te bekijken, maar ook weer niet te lang want tja, als niemand dezelfde taal spreekt weet ik ook niet goed hoe de gesprekken gaan verlopen ;-)

cuba-tips-trinidad-oldtimers

Na Viñales staat Trinidad op het program. Ook hier gaan we weer per privétaxi naar toe, een rit van zo’n 7 uur denk ik. Trinidad is natuurlijk het picture-perfect plaatje en ik verwacht dat m’n vader lekker los gaat met foto’s maken. Het is er gewoon hartstikke fotogeniek! Ook hier gaan we weer fijn rondslenteren en genieten van het straatbeeld, natuurlijk ’s avonds naar de Casa de la Musica aan de beroemde trappen bij het dorpsplein en waarschijnlijk brengen we ook een bezoekje aan de Valle de los Ingenios, vol suikerrietplantages en een slavenverleden. We slapen in Trinidad in Casa Mirelis, ook geboekt via Homestay.com. Ook hier heb ik nog niet eerder geslapen – mijn eigen favoriete Casa Toña zit helaas vol – maar ook deze ziet er qua reviews en foto’s goed uit, dus ik ben benieuwd.

Ik verheug me erop om mijn ouders te laten kennismaken met het leuke Cuba, van muziek op straat en prachtige koloniale straten tot kleurrijke oldtimers en de levenslust van de Cubanen. En natuurlijk om ze mee te nemen naar een aantal van mijn favoriete Cubaanse restaurants. Tegelijkertijd hoop ik dat ze ook wat meekrijgen van de ingewikkeldheid van het land, wat voor Jesús (en ondertussen toch ook wel een beetje voor mij) de realiteit is van het alledaagse leven. Van de ingewikkelde dubbele munteenheid en het bonnenboekje tot de staatswinkels met lege schappen. Cuba is een fascinerend shitland, zoals ik in het artikel over het geweldige boek CubaConga al schreef.

Vanuit Trinidad rijden we vervolgens terug naar Havana; misschien pakken we onderweg Santa Clara nog even mee, om het memorial van Che Guevara te kunnen zien. Dan dan zit het er alweer op! Want vanaf Havana vliegen we terug naar huis. En Jesús vertrekt dan weer terug naar Viñales.

blog-cuba-samen-strand

Allebei brengen we dan ‘thuis’ nog een week door met onze familie, waarna het volgende avontuur start: op naar de Balkan! Daar heb ik echt zoooooveel zin in: lekker samen even een paar weken of maanden in een appartement in Belgrado wonen, Europa meemaken, sneeuw en kerstlichtjes overal… Lijkt me echt helemaal enig, haha.

Maar eerst nog ‘even’ naar Cuba natuurlijk. Ik kan niet wachten! Ik denk dat ik tijdens deze trip niet veel online zal zijn, en ik heb ook geen artikelen klaar gezet om te posten in de tussentijd. Ik ga gewoon even lekker offline dus. Maar daarna ben ik terug, mét de laatste Cuba-info, dus stay tuned!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

19 Comments

Linda | Meisje van de Wereld 9 november 2015 at 08:06

Leuk!!! Ik ben benieuwd hoe het jullie gaat bevallen, maar komt vast goed! Veel plezier en groetjes vanuit Zuid-Afrika:-)

Reply
Sigrid | My Travel Secret 9 november 2015 at 08:12

Heeeeerlijk vooruitzicht! Fijne reis en lekker genieten daar :-)

Reply
Renata 9 november 2015 at 08:36

Bedankt voor alle tips (heb de afgelopen weken al je artikelen over Cuba gelezen). Ik vertrek morgen naar Havana. Fijne reis en veel plezier!

Reply
Edith 18 november 2015 at 16:12

Hoi Renata, wat leuk dat je nu in Cuba bent! Ik hoop dat je een gave reis hebt! Ik ben zelf net weer terug ;-)

Reply
Karlijn Travels 9 november 2015 at 08:47

Geweldige plannen! Geniet er enorm van samen, zo spannend dat je ouders en Jesus elkaar nu ook gaan ontmoeten!

Reply
Bertie van der Bom 9 november 2015 at 08:56

Super! Bedankt voor de tips die je intussen hebt verscholen in je verhaal. Dat CubaCongaboek vond ik geweldig! toch met veel respect voor de Cubanane geschreven. Jullie foto is prachtig! Ik kan me voorstellen dat je verliefd bent op land en inwoners.
Onze ries voor januari lijkt ook te gaan lukken! rondgaan in een privé taxi met zijn drieën is misschien ook een optie. Wat kost dat per dag? Autohuur is nl. best kostbaar.

Reply
Brenda 9 november 2015 at 09:00

Heel veel plezier! Ik ben ook heel benieuwd hoe Harry en Heleen het vinden. Maar hoe fantastisch moet het zijn met 2 privé topreidleiders! Geniet ervan met z’n vieren!

Reply
Mir 9 november 2015 at 10:23

Geniet ervan Ed!

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 9 november 2015 at 11:48

Wat leuk zeg! Super spannend dat jullie ouders elkaar gaan ontmoeten. Heel veel plezier gewenst!

Reply
bohemiandreams.nl 9 november 2015 at 16:29

Spaaaannneeeeeeend, geniet ervan!!!

Reply
Jennifer 9 november 2015 at 20:59

Have fun, Eddy! Wacht nu al met smart op alle verhalen!!! Xx Jen

Reply
Bart 10 november 2015 at 23:03

Fijn dat je Jesus weer kan zien! Panama is een behoorlijk grote hub voor veel vliegroutes. Maar nu spaar je wel weer meer miles! :). Heel veel plezier! Groeten aan de family!

Reply
Anne 13 november 2015 at 14:58

Lieve Edith! Ik ben zoooooo benieuwd naar de ervaringen, verhalen, geslachte varkens :-P, gezelligheid, foto’s…..!!!!! Ik kan niet wachten tot ik je weer zie en alles live van je kan horen! Ik wens je nog geweldige dagen toe zo met z’n allen! Heeeeeeel veel liefs voor jou, voor jouw ouders en voor Jesús natuurlijk! Enne, misschien tot over een weekje, op Schiphol…(?)! Liefs vanuit Porto Alegre (morgen naar Rio)! xxx Anne

Reply
Kristy 15 november 2015 at 10:50

Leuke berichtjes! Wij gaan eind december met z’n tweeën naar Cuba. We twijfelen nog tussen een huurauto en een taxi. Is een taxi makkelijk ter plekke te regelen? En wat kost het ongeveer? We denken aan een taxi voor de stukken Viñales – Varkensbaai, Varkensbaai – Trinidad, Trinidad – Varadero. Overigens willen we ook wel stukken met de bus doen, maar via Viazul.com is er op die stukken geen plek meer. Weet je toevallig of dat nog kan veranderen? Of is vol echt vol?

Reply
Edith 18 november 2015 at 16:19

Aha, nog een berichtje ;-) Ik antwoord zo even per mail, daar kan ik iets uitgebreider schrijven! :-)

Reply
Diane 29 november 2015 at 20:00

Allereerst wat een leuke site! Binnenkort (januari) ga ik samen met mijn vriend ook richting Cuba, ik zocht nog wat info via google en kwam zo op je site uit, bedankt voor je handige tips! Onze route lijkt erg op bovenstaande, al stoppen we nog in het plaatsje Soroa op weg naar Viñales en maken we een stop in de omgeving van Playa Larga (na het lezen van je bericht dat jou casa of de plek niet zo goed bevallen is, best benieuwd waar je bent verbleven).
Ik lees dat je tijdens je laatste reis met een privétaxi van Viñales naar Trinidad bent geweest, kun je aangeven wat de kosten hier ongeveer voor zijn?

Reply
Edith 30 november 2015 at 12:02

Hai Diane, wat leuk dat jullie binnenkort naar Cuba gaan! In Playa Larga verbleven wij in Casa Capelita. Het is niet zo dat de casa niet fijn was, in tegendeel: ik heb er de lekkerste gegrilde vis gegeten van AL mijn Cubareizen! Maar de lokatie was wat onhandig; we hebben ruim een uur moeten zoeken naar het adres en de casa lag niet direct aan de kust. Ik zou in Playa Larga een casa in Caletón aanraden, een wijkje direct aan zee. En van Viñales naar Trinidad wilden wij een privé taxi regelen, maar ter plekke bleken de taxi’s in november al erg schaars en heel duur. Dus uiteindelijk zijn we toch voor de Viazulbus gegaan; die kost 37CUC per persoon. Succes met alle voorpret!

Reply
Sabine 1 februari 2016 at 14:37

Echt leuk dat je je ouders hebt meegenomen naar Cuba! Niet alleen om je vriend te ontmoeten leuk, maar ook om gewoon wat meer van de wereld te zien. Ik vond het best een beetje eng om mijn ouders naar Colombia te halen voor 4 weken, mensen die nooit verder zijn gekomen dan Spanje :) Maar gelukkig ging alles goed en vonden ze het helemaal geweldig!

Reply
Edith 1 februari 2016 at 15:15

Ja het was ook heel bijzonder. Ik merk dat ze nu meer begrijpen van onze relatie, van Jesús, van onze situatie, van dat gekke Cuba, etc. En het was ook gewoon een onwijs leuke vakantie. En wow, jouw ouders waren vier weken in Colombia? Dat is ook stoer zeg! Bij ons bleef het bij een weekje, maar dat was precies goed. Wel leuk dat jij ook echt jouw huis en leven aan je ouders hebt kunnen laten zien; dat gaat voor ons niet echt op, aangezien we afgelopen jaar geen vaste woonplaats hadden. We wonen nu al ruim twee maanden in Belgrado, maar ja, dat is ook maar tijdelijk, dus hier komt niemand langs, haha.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.