persoonlijkreizenwerk

Bananen in Baracoa en rebellen in Bayamo

11 november 2014 11 Comments

Hola allemaal! We zijn weer een week verder, dus tijd voor een update! We hebben hier in Bayamo zowaar alweer een plek gevonden met wifi, het moet niet gekker worden… Maar wel fijn om deze keer tijdens m’n reis mijn weblog bij te kunnen houden :-)

Het vorige bericht heb ik gepost toen we net waren aangekomen in Baracoa, in het uiterste oosten van Cuba. We vonden het in Baracoa zo leuk, dat we er prompt een hele week zijn gebleven. Baracoa lijkt helemaal niet op de rest van Cuba. Nouja, op de muren staan wat propagandistische leuzen geschilderd, er rijden ronkende oldtimers en het drankje van keuze is ook hier rum, maar daar houdt de vergelijking met Cuba wel op. Het heeft meer iets weg van Costa Rica, met bananenplanten en kokospalmen, cacaoplantages en knalgroene landschappen. Verder zijn er zwarte stranden waar de jungle op uitkomt, en witgouden stranden waar de wilde oceaan lekker op los beukt. Het leek wel een vakantie in een vakantie daar in Baracoa!

blog-cuba-baracoa-viewWe hebben de eerste dagen doorgebracht met Yoandri, die vriend van Jesús uit Viñales, en een vriendengroep van Hongaren en Maltezen. Dolle pret hadden we met z’n zevenen en we hebben een paar leuke excursies gedaan. Zo zijn we gaan varen op de Toa rivier, waar ik zelfs een klein plonsje heb gewaagd (Jesús niet hoor, voor hem was het te koud…. Een dag met 25 graden lijkt wel de noordpool hier). En we zijn naar het strand van Maguana geweest, waar we ons in de hoge golven hebben vermaakt. Na drie dagen vertrok de vriendengroep weer naar Havana, met het vliegtuig welteverstaan (voor Yoandri de eerste keer van z’n leven in een vliegtuig! We hebben hem na de vlucht nog niet gesproken maar zullen de grootse verhalen wel horen als we weer in Viñales zijn).

blog-cuba-playa-manglitoDaarna hebben we me z’n tweeën nog wat andere excursies gedaan. Zo hebben we een excursie van Cuba online uitgeprobeerd over de flanken van een berg, langs koffieplantages en fruitbomen, waarbij we onze lunch onderweg zo uit de bomen konden plukken. Mandarijnen, sinasappels, avocado’s, bananen, kokosnoten en mango’s, verser kun je je lunch niet krijgen! Ook zijn we nog een dag gaan varen in de Boca de Yumurí, een canyon vlakbij Baracoa. Daarna hebben we een lunchstop gemaakt bij Playa Manglito en daar kon Jesús ein-de-lijk doen waar ‘ie al een paar dagen op zat te azen: hij kon gaan vissen in de zee! In Viñales heeft hij veel visspullen, maar voor deze reis heeft ‘ie het thuisgelaten. En daar had hij al snel spijt van, want je kunt hier perfect zeevissen (en dat heeft hij nog nooit gedaan). In ruil voor een fles rum mocht hij hier een dag wat visgerei lenen, en ik ben hem zeker een paar uur kwijt geweest terwijl ik op het strand wat lag te werken. Ach, it’s a hard knock life hoor hier… ;-)

blog-cuba-kreeft-manglitoGoed, na een week hebben we onszelf losgeweekt uit Baracoa en zijn we met pijn in ons hart vertrokken naar Bayamo, waar we nu nog zijn. Jesús vindt Bayamo werkelijk niks aan, haha, het is een rustige provinciehoofdstad waar ’s avonds op het enige plein wat vertier te vinden is, maar verder geen klap gebeurd. Voor mijn een prima plek om vandaag weer even wat artikelen bij te werken; met een tussenstand van 21 artikelen in 23 dagen loop ik nog lekker op schema.

We zijn echter naar Bayamo gekomen voor een excursie naar de Comandancia La Plata, het hoofdkwartier van Fidel Castro tijdens zijn guerrillatijd eind jaren ’50. Diep in het Sierra Meastra gebergte moesten we gisteren eerst twee uur met de taxi, daarna met een 4×4 jeep een megasteile berghelling op (stukken van 45%! Het leek wel alsof de jeep achterover zou vallen, zo steil). Vervolgens moesten we nog 3 km lopen over modderige paadjes en toen waren we er eindelijk: het kamp van Fidel en Ché in de Sierra Maestra. Toch wel indrukwekkend om hier te zijn!

blog-cuba-sierra-maestraDe plek zelf bestaat alleen maar uit een paar houten hutjes, maar de moeite die je moet doen om bij het kamp te komen, zet wel even aan het denken over de anderhalf jaar (!) die Fidel hier gewoond heeft, volledig back-to-basic, om zijn strategieën uit te denken, manifesten te schrijven en eerste radioboodschappen uit te zenden. Daarbij zijn de uitzichten over de bergen van de Sierra Maestra fantastisch, en hebben we tijdens de wandeling onderweg ook nog eens de Tocoroco, de nationale vogel van Cuba, gespot. Daarbij deden we de excursie met twee leuke Italianen, dus we hadden ook nog eens een gezellige dag.

blog-cuba-comandancia-plataVandaag heb ik dus wat gewerkt, en als verzetje zijn we nog even (… hou je vast hoor …) naar de bioscoop geweest! Hier in Bayamo staat een gigantische bios, met wat Cubaanse en af en toe zelfs buitenlandse films. We hebben zowaar twee uur genoten van een nieuwe Canadese film met Ryan Reynolds, in een filmzaal helemaal voor onszelf. Hilarisch! En natuurlijk voor Jesús de eerste keer in een bioscoop (want Viñales heeft wel een bios, maar die is al zes jaar buiten gebruik). Kosten: 2 Cubaanse peso per persoon (omgerekend: zo’n 8 eurocent).

Wederom: wij vermaken ons hier nog steeds prima! Besoooooos en adios!

X Edith

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

11 Comments

Franny 28 januari 2016 at 22:44

Wil je misschien een fijne casa tip prijsgeven voor Baracoa?

Reply
Edith 29 januari 2016 at 09:50

Hoi Franny, ik zal je zo even antwoorden via e-mail!

Reply
Niels 9 april 2016 at 13:02

Is de excursie naar de sierra maestra van te voren te boeken? Ik kan nergens op internet vinden dat er een excursie vanuit bayamo gaat alleen vannuit santiago de cuba… Hoe hebben jullie dit geregeld?

Reply
Edith 16 april 2016 at 09:49

Hoi Niels, excuses voor de late reactie! Je comment is in het spamfilter beland. De excursie is prima te regelen in Bayamo zelf. Elke casa particular kan je hierbij helpen; het is de populairste excursie om te doen vanuit Bayamo (en verder is er niets te doen, haha). De casa heeft voor ons een taxi geregeld naar de ingang van het park in Santo Domingo/Alto del Naranjo. Hier kun je bij het parkkantoor vervolgens een gids en transport regelen naar de Comandancia de la Plata. Wij hadden het geluk dat in onze casa ook een ander stel zat dat deze excursie wilde doen, waardoor we de taxi met hen konden delen. De taxi kostte 60CUC in totaal, dus 30CUC per stel. De excursie en transport naar Comandancia de la Plata kostte geloof ik 25CUC per persoon. Onze casa heette Villa Alina. Succes met het plannen van je reis! Groeten, Edith

Reply
Nathalie 18 oktober 2016 at 19:34

Hoi Edith,
Wij moeten ivm de gevolgen van de orkaan Matthew Baracoa schrappen van onze vakantieplanning. Nu willen we dit graag vervangen door een paar dagen in Bayamo waar we dan de Sierra Maestra willen bezoeken.
Is het een dagexcursie die jullie vanuit Bayamo hebben gedaan? En via welke organisatie? Wij gaan in november dus zal het wel erg druk zijn, toch?

Reply
Jolanda 23 oktober 2016 at 15:53

Ik ben erg benieuwd of Baracoa inderdaad niet meer in het reisschema past?
Wij gaan 3 december naar Cua en hebben Baracoa ook in onze planning staan.
Begrijp ik nu goed dat we dat dus moeten schrappen?

Reply
Edith 23 oktober 2016 at 19:52

Hoi Jolanda, ik denk eerlijk gezegd dat je in december wel weer naar Baracoa kunt. In oktober zou ik het niet aanraden, en in november misschien ook nog niet. Maar de reizigers moeten natuurlijk ook niet te lang wegblijven, want de toeristendollars zijn hard nodig om alles weer op te bouwen. Ik denk dat Baracoa een goede maand nodig heeft om al het puin op te ruimen (letterlijk) en je dan weer die kant op kan. Ik begreep in ieder geval dat Casa Azul weinig gehavend is door de orkaan, dus daar kun je een reservering maken als je zekerheid wilt!

Reply
Edith 23 oktober 2016 at 19:42

Hoi Nathalie, sorry voor de late reactie! De situatie in Baracoa is inderdaad heftig, met veel vernieling in het centrum, vooral langs de Malécon. Het is de vraag hoe snel dit weer opgebouwd is… Als je graag naar de Sierra Maestra wilt, kun je dit bij vrijwel elke casa particular in Bayamo regelen. Wij hebben in Bayamo in Casa Villa Alina geslapen. Niet de beste casa van de hele reis, maar wel gewoon prima. En de eigenaresse heeft ons geholpen een taxi te regelen naar de Comandancia de la Plata, en ook een ander stel om de kosten van de taxi mee te delen. Het is inderdaad een dagtrip. Helaas is Villa Alina volgens mij niet online te boeken… Dus daarvoor moet je misschien nog even Googlen. Veel plezier in Cuba!

Reply
Bart en Edith 30 november 2016 at 15:10

Hi,

wij plannen een rondreis in Cuba in januari. Baracoa staat ook op ons lijstje. We zijn toevallig via facebook in contact gekomen met Radio Baracoa en hebben de vraag gesteld of bezoek aan de stad al weer mogelijk is. Hun antwoord:
“Hello Bart and Edith
First I have to thank you for the humble intention of helping the city of Baracoa. We would be very glad to welcome you here and of course I can make the arrangements for a rent house while you are here. I noly need the to know the exact date you´ll be here to make the arrangements.
Sincerely …Gladys”
Ik denk dat wij het zullen wagen. Reizen doen we met VIAZUL bussen.

Wat betreft Bayamo, bedankt voor de info over Villa Alina. In de Rough Guide is een email-adres vermeld: alvaro.grm@infomed.sld.cu We zullen vragen of zij ook de taxirit naar de ingang van het park in Santo Domingo/Alto del Naranjo kunnen regelen en van daaruit een excursie naar de Pico Turquino (wellicht een tweedaagse wandeltocht).
Benieuwd wat ze zullen antwoorden.

Reply
Edith 3 december 2016 at 03:42

Hoi Bart, ik weet zeker dat Villa Alina kan helpen met het regelen van een taxi naar Comandancia la Plata. Ik hoop alleen dat het mailadres werkt, dat is in Cuba minder vanzelfsprekend ;-) En ik ben benieuwd hoe Baracoa er in januari bij ligt. Laat je het nog weten na de reis? Daar kan ik andere reizigers weer mee helpen! Groetjes, Edith

Reply
Beaudine 12 maart 2018 at 13:31

Hoi Edith, heb je misschien een tip voor een leuke casa in Bayamo? Ben ook wel benieuwd waar jullie de tour naar Sierra Maestra hebben geboekt! Ik ga in juli met mijn vriend voor 3,5 week naar Cuba :)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.