reizenrondreisroutetips

Zigzaggend langs de vulkaan | Hiken op Santo Antão, Kaapverdië

24 oktober 2015 12 Comments

In de vorige post over mijn tien mooiste reisfoto’s zei ik het al: ik moet eens gaan schrijven over Kaapverdië. Want jeetje, wat is dat een fantastisch land! Vulkanen, groene valleien, bountystranden en een gemengd Braziliaans-Afrikaans sfeertje. Plus: vanuit Europa vlieg je er zo naartoe!

Over de praktische punten van een trip naar Kaapverdië (lees: vluchten, kosten, hotels) zal ik later nog eens schrijven. Nu wil ik héél graag eerst de gaafste ervaring van mijn reis met jullie delen: een hike op het eiland Santo Antão. Ik heb gewandeld in Cappadocië, een trekking gemaakt in Nepal en een vulkaan beklommen bij zonsopkomst op Bali. Maar echt hoor, geen enkele hike kan tippen aan deze beauty! Of… nou ja… de Quilotoa-loop in Ecuador was ook echt fenomenaal. Die eindigt op een gedeeld eerste podium met Santo Antão.

kaapverdie-santo-antao-hiken-huisje-onderweg

Swingen in de aluguer

Het gaat om de hike door de Ribeira do Paúl, oftewel een groene vallei op de flank van een vulkaan. De hike start bij de krater van de vulkaan. Om hier te komen, kun je vanuit de haven in Porto Novo, waar de veerboot naar Santo Antão aankomt, een openbaar taxibusje nemen naar de Cova-krater. Deze busjes heten ‘aluguers’ of ‘hiaces’ en zijn dé vorm van publiek transport op het eiland. Gezellig tussen de locals, vrolijk muziekje aan, Portugees gebabbel om je heen; heeeeeerlijk, ik hou van lokaal openbaar vervoer!

Dwalen door de krater Cova do Paúl

Aangekomen bij het startpunt loop je de Cova do Paúl-krater in; kan niet missen, de ronde komvorm verraadt meteen waar je heen moet. Precies aan de andere kant van de krater loopt het pad de flank af, de vallei in. Eerst nog even de krater door dus, een prachtige lapjesdeken van akkers, gras, huisjes en bloemen. Op een gegeven moment zijn er pijlen op de rotsen geschilderd om je het paadje te wijzen waarmee je aan de andere kant de krater weer uit klimt. En wat er dan volgt is misschien wel een van de meest magische momenten van mijn reiscarrière. Langzaam klauter je omhoog, de krater uit, naar de rand. En als je die dan bereikt… Als een soort van halleluja-moment (ik zweer je dat ik engeltjes hoorde zingen) ontvouwt zich het panorama over de Ribeira do Paúl, oftewel de vallei. Jij staat op ruim 1100 meter hoogte en kunt mijlenver kijken, het hele eiland over, tot aan de zee bijna 10 kilometer verderop. En die knalgroene vallei aan je voeten. Echt hoor jongens, veel mooier worden de uitzichten niet! Zelfs de bewolkte dag deed geen afbreuk aan de geweldigheid van het moment.

kaapverdie-santo-antao-hiken-ribeira-do-paul

Zigzaggen tot je niet meer kan

En dan begint de weg naar beneden. Over een smal stenen pad, dat zigzaggend de vulkaanhelling afgaat. Steil. Heel steil. De wandeling naar beneden duurt zo’n drie uur en een kleine waarschuwing is op z’n plek: het is killing voor je knieën. Wij hebben ons meerdere malen afgevraagd waarom we nergens hadden gelezen dat het zó zigzaggend en zóveel traptreden naar beneden zou zijn. Maar jeetje, die uitzichten onderweg! Ik heb wel 100 foto’s gemaakt, allemaal zo ongeveer hetzelfde (stijl zigzaggend pad, fenomenale uitzichten) en geen eentje doet recht aan hoe oogverblindend mooi het was. Tja.

kaapverdie-santo-antao-hiken-zigzag-pad

Onderweg passeerden we bossen met suikerriet, bananenplanten, kleine huizen tegen de helling en hier en daar een grazende koe – op een vlak stukje van drie vierkante meter. We zijn bij een hutje gestopt voor een lokaal gestookt suikerrietlikeurtje, de zogenoemde ‘grogue’ met een alcoholpercentage van meer dan 40%. Pfoe, da’s een straffe borrel, haha!

Eindpunt bereikt: het schattigste guesthouse ever

En na zo’n vijfenhalf uur kwam ons einddoel in zicht: Casa das Ilhas, een fantastisch guesthouse waar ik ook al over schreef bij mijn vijf favoriete accommodaties. Een knalgeel gebouwtje tussen het diepe groen, met uitzichten over de vallei en homecooked maaltijden. Wow, dat maakte de wandeling helemaal af.

De volgende dag hebben we vanuit Casa das Ilhas nog een daghike in de buurt gemaakt, van Corda naar Coculi. Eerst afdalen door de vallei, dan beneden een aluguer aanhouden richting beginpunt en daarna drie uur hiken. Heerlijk. Maar deze wandeling haalde het niet bij die van de vorige dag hoor, al kan bijna niks dat halleluja-engeltjes-moment nog evenaren ben ik bang…

kaapverdie-santo-antao-hiken-collage

Ook naar de Ribeira do Paúl?

Een tip voor wie ook richting Casa das Ilhas op Santo Antão trekt: regel van tevoren met het guesthouse dat ze je opwachten bij de ferry, zodat zij je bagage mee kunnen nemen per auto. Zelf pak je vervolgens een aluguer om aan de hike te beginnen met alleen een dagrugzakje, en als je dan vervolgens aan het eind van de middag aankomt bij het guesthouse staat je backpack je daar al op te wachten. Ideaal!


Zo dat was ‘em, mijn (gedeelde) gaafste hike ooit. Wat vonden jullie ervan? Wat is jouw gaafste wandeling ooit? Ik ben benieuwd of ik er ooit een zal vinden die hier overheen gaat!

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

12 Comments

naomiinwonderland 25 oktober 2015 at 06:24

Oh. My. God! Die tweede foto is echt waanzinnig! Super cool, moet echt een heerlijke ervaring geweest zijn!

Reply
Edith 25 oktober 2015 at 10:39

Thanks, ja dat was ook echt het meest briljante moment tijdens die hike. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk!

Reply
Karlijn Travels 26 oktober 2015 at 03:58

Wauw, wat geweldig! Ik had nog nooit gehoord van deze hike en van Kaapverdië weet ik ook weinig. Moet ik blijkbaar toch verandering in gaan brengen :) Mijn mooiste hike ooit is de vijfdaagse W-trek in Torres del Paine. Vaak afzien, maar ongelofelijk qua schoonheid!

Reply
Edith 28 oktober 2015 at 15:27

Ooehhh ja de beruchte W-trek. Ik heb er veel over gehoord en weet niet of ik me hier aan zou wagen hoor! Ik ben een beetje een trekkingsmietje ;-) Maar deze daghike op Santo Antao was geweldig, net als heel Kaapverdië. Het land verdient een plekje op de to-do-lijst, voor dichtbij-bestemmingen als je er eventjes tussenuit wilt en tóch het reisgevoel wilt hebben!

Reply
Yvonne 28 november 2015 at 19:53

Wow, dat ziet er gaaf uit! Pittig wel, al die zigzaggen naar beneden, maar ga m zeker in gedachten houden. :)

Reply
Chicharrero 8 januari 2016 at 11:53

Tof, ik heb die wandeling ook gemaakt. Met de tent in de Coca krater geslapen. Onderweg ergens grogue gedronken in de stokerij. Vraag me af of er ondertussen al veel toerisme is.

Reply
Edith 8 januari 2016 at 14:40

Wow, met een tentje! Wat gaaf. Het is enkele jaren geleden dat ik hier was, maar toen was het echt nog absoluut niet toeristisch. Ik kan me haast niet voorstellen dat er nu drommen toeristen door de kloof heen banjeren ;-)

Reply
Chicharrero 9 januari 2016 at 14:32

Goed. Ik vond St. Antao één van de mooiste (meest gevarieerde) eilanden. Fogo is ook erg groen

Reply
Elke 28 maart 2016 at 14:07

Hey wat een gaaf blog over Santo Antao! Ik ga deze zomer naar de Kaapverdische eilanden en kan niet wachten op Santo antao te bezoeken. Heb je toevallig nog verblijf en route tips? Groetjes Elke

Reply
Edith 28 maart 2016 at 16:14

Hoi Elke, wat leuk dat je naar Kaapverdië gaat! Ik vond guesthouse Casa das Ilhas dus echt een aanrader, zoals in dit artikel ook staat. Verder heb ik in Ponta do Sol in Recidencial A Beira Mar geslapen; eenvoudig, schoon en een prima plek. Handig als uitvalsbasis voor een wandeling naar het supermooie dorp Fontainhas!

Reply
Niek 10 maart 2017 at 14:41

Heey,

Toevallig zag ik dit gave artikel plus foto’s op internet. KIPPEVEL!!! Ik ga in december ook naar Kaapverdie (Sal, Boa Vista, Vincete en Antao) en nu gaan we ZEKER deze trip ook maken!

9 maanden voorpret vanaf nu

Thanks!!

Reply
Edith 11 maart 2017 at 18:22

Wat leuk Niek! Het is echt een van de mooiste uitzichten die ik ooit heb gezien. Je gaat naar precies dezelfde eilanden als waar ik ook ben geweest. Ik vond Mindelo een leuke stad, ook zeker een bezoekje waard. Heb je mijn artikel over Boa Vista toevallig ook al gezien? > http://travelcreaterepeat.nl/reis-informatie-boa-vista-kaapverdie/. Heel veel plezier in Kaapverdië!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.