planreizenrondreistips

Cuba | Cienfuegos, koloniale stad met Franse invloeden

10 juni 2018 6 Comments

Hoog tijd voor een nieuw artikel over Cuba! De stad Cienfuegos wordt ook wel ‘la Perla del Sur’ genoemd, de Parel van het Zuiden. Het is een stad met met mooie koloniale gebouwen en Franse invloeden, een heuse Malécon (wandelboulevard) langs de wijdse baai, een buurt vol elegante villa’s en één van de best voorziene winkelstraten van heel Cuba. En toch is het een stad die veel reizigers overslaan. Terecht of niet? In dit artikel vertel ik je wat je allemaal kunt doen in Cienfuegos, en of ik een bezoek aan de stad zou aanraden.

Laatste update: nieuwste tips toegevoegd in december 2020

Wat achtergrondinfo over Cienfuegos

Cienfuegos ligt zo’n vier uur rijden ten zuidoosten van Havana en een uur rijden van Trinidad. De stad heeft ongeveer 160.000 inwoners en het zijn vooral de Franse kolonisten die hun stempel hebben gedrukt op Cienfuegos. Dit zie je terug in de gebouwen: ze zijn wat statiger dan in Havana, hebben vaak een soort overdekte passage voor de deur met prachtige tegels en op het centrale plein Parque José Marti vind je zelfs een soort kleine kopie van de Arc de Triomphe. Helaas is de croissant niet blijven hangen in de cuisine van Cienfuegos, maar je vindt er wel een aantal heel goede restaurants. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en er is genoeg te zien om je een of twee dagen te vermaken.

Hieronder vind je mijn tips voor leuke activiteiten, restaurants en casas particulares in Cienfuegos!

#1 Koloniale gebouwen rondom Parque José Marti

Rondom Parque José Marti staan een paar statige gebouwen in de Franse neoklassieke stijl, zoals de kathedraal, het Teatro Tomás Terry, het Museo Provincial  en het grote grijze Palacio de Gobierno. Sommige gebouwen kun je in, andere kun je alleen van buiten bewonderen. De toren van de kathedraal en de koepel van het paleis kun je overigens vanaf vrijwel elk dak in Cienfuegos boven de andere gebouwen uit zien steken, zodat je gemakkelijk weet waar het centrale plein zich bevindt. Op het plein vind je ook de eerder genoemde triomfboog en een schattig rond prieeltje. Het is een mooi plein voor wat foto’s van de koloniale gebouwen.

#2 Genieten van Cubaanse klanken bij bar El Palatino

Aan de rand van Parque José Marti vind je een leuk terras waar je heerlijk mensen kunt kijken, en vaak ook wordt vergezeld door enkele muzikanten: El Palatino. Het is een toeristische spot, en je zal zeker om wat geld gevraagd worden door de muzikanten, maar ik vond het tijdens mijn bezoek een gezellige plek om de dag in Cienfuegos te beginnen. En eigenlijk is $1 (€0,85) natuurlijk ook best een prima prijs om te genieten van wat Cubaanse muziek!

Lees ook: Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?

#3 Winkelen op z’n Cubaans aan El Bulevar

Vanaf Parque José Marti loop je zo naar El Bulevar, de winkelstraat van Cienfuegos, Ja echt waar, Cienfuegos heeft een heuse straat met winkels! Het ligt aan Avenida 54, tussen Parque José Marti en Calle 37 (El Prado). En niet eens alle schappen zijn leeg hier, er is zowaar wat aanbod. Loop zeker ook eens hier en daar naar binnen, om te kijken hoe winkelen op z’n Cubaans er uitziet. Als er huishoudelijke producten te koop zijn, bijvoorbeeld rijstkokers en tafelventilatoren toen wij er waren, dan is er doorgaans maar één merk te krijgen en daarvan zijn er dan direct 100 stuks geleverd… Meestal door de Cubaanse overheid geïmporteerd vanuit China. Voorzichtig kapitalisme op z’n Cubaans, zal ik maar zeggen. Je moet er als Cubaan overigens snel bij zijn als er nieuwe spullen worden binnengebracht, want meestal zijn ze enkele dagen later alweer allemaal uitverkocht. Als je een koelkast nodig hebt, moet je soms even wat weken wachten tot ze geleverd worden… en dan nog geluk hebben dat je er op tijd bij bent!

#4 Verken de wijk Punta Gorda en zijn Malécon aan het water

Buiten het oude centrum rondom Parque José Marti, is er ook een nieuwer gedeelte van Cienfuegos. Deze wijk heet Punta Gorda, ligt direct aan het water en loopt in het zuiden uit in een punt. Hier vind je elegante villa’s die de rijkere stadsinwoners rond de welvarende jaren ’20 van de vorige eeuw bouwden. Het leukste deel van Punta Gorda vind ik de Malécon, de boulevard die direct langs het water loopt en waar je perfect kunt flaneren. Net als de Malécon in Havana is het een plek die ’s avonds aan het einde van de middag, zo rond zonsondergang als de ergste hitte van de dag voorbij is, tot leven komt. Je kunt eerst bij de zuidpunt het beroemde Palacio de Valle verkennen, een soort Moors paleis met mozaïeken en torens, en vervolgens neerstrijken met een mojito op het dak van het paleis (tegenwoordig een restaurant) om de zonsondergang te bewonderen.

Tip: is het een hete dag en heb je geen zin om de hele Malécon op en neer te lopen? Neem dan net als wij op de Paseo del Prado (Calle 37) een bicitaxi die je voor $3 (€2,50) naar het Palacio de Valle brengt. Wel even goed onderhandelen natuurlijk. Neem hier een lekkere mojito en vervolgens kun je in de avond terug wandelen over de Malécon richting het centrum, als het minder warm is.

#5 Uitstapje naar Castillo de Jagua

Als je genoeg tijd hebt doorgebracht in de stad, kun je een uitstapje maken in de omgeving. Mijn aanrader is een excursie naar Castillo de Jagua, een fort op een eiland in de baai van Cienfuegos. Er gaat twee keer per dag een openbare ferry vanaf de haven van Cienfuegos naar het fort: om 8 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags. Zorg ervoor dat je minstens 30 minuten van te voren bij de ferry bent, want hij wordt flink volgepakt met voetgangers die willen oversteken. De pier vind je in het oude centrum van Cienfuegos op de kruising van straten C25 & C46; de overtocht per ferry duurt ongeveer een uur.

Als je aankomt bij Jagua kun je het fort bezoeken, dat in 1742 door de Spanjaarden gebouwd is om de baai te beschermen tegen piraten (de Spanjaarden waren nog vóór de Fransen, toen de stad Cienfuegos nog niet eens bestond). Eerlijk gezegd: het is niet het mooiste fort dat ik ooit heb bezocht. Maar de overtocht is leuk, typisch Cubaans tussen de locals op de boot, en naast het Castillo de Jagua ligt het restaurant El Pescador waar je prima een uur kunt doorbrengen.

De ferry van Jagua terug naar Cienfuegos vertrekt om 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middag, en dat betekent dus dat je ongeveer een uur de tijd hebt om het fort te verkennen of op het terras te zitten. Wij namen de boot van 1 uur ’s middags, hadden het fort in vijf minuten bekeken en hebben daarna heerlijk geluncht bij El Pescador. Alleen daarvoor is de trip al de moeite waard, zou ik zeggen! De kreeft is fantastisch… maar ja dat geldt voor vrijwel elk restaurant in Cuba, haha.

Entree Castillo de Jagua: $5 (4,25)per persoon. Ferry van Cienfuegos naar Jagua: $1 (0,85) per persoon enkele reis.

#6 Zwemmen bij waterval El Nicho op weg naar Trinidad

Wie vanuit Cienfuegos doorreist naar Trinidad – zoals het merendeel van de reizigers doet – kan met een kleine omweg een toffe stop maken bij de waterval van El Nicho. Jesús en ik hebben dit zelf in september 2017 gedaan en in Cienfuegos een privétaxi geregeld van Cienfuegos naar El Nicho, met een stop van een uur en vervolgens een doorreis naar Trinidad; wij betaalden na wat onderhandelen $55 (€45) voor deze privérit.

El Nicho is onderdeel van het natuurpark Topes de Collantes, maar het ligt aan een kleine weg in een ander deel van het park ten opzichte van het meer bezochte gebied rondom Salto el Caburní. De waterval van El Nicho ligt aan het einde van het wandelpad Sendero Reino de las Aguas, waarbij je onderweg langs een kleine waterpoel komt waar je kunt zwemmen, de Poceta de los Enamorados. Let wel: het water is frrrrreezing! Vervolgens kun je verder lopen naar de waterval zelf, die van ruim 30 meter hoogte naar beneden stort. Hou je van een klauterpartij, dan kun je langs de waterval nog verder klimmen naar een uitzichtpunt en de de Poceta de Cristal, een ander waterbassin. De entree voor El Nicho is onlangs verhoogd naar $10 (€8,50) per persoon en dat is een behoorlijk pittige entreeprijs. Vind je deze entree te hoog, dan kun je voor de ingang van het park ook zwemmen in twee waterbassins vlak naast de weg en de brug. Dat is gewoon lekker gratis – en meestal gezellig druk met verkoeling zoekende Cubanen.

Ik moet overigens eerlijk bekennen: ik vond El Nicho de $10 niet echt waard. Sowieso ben ik geen enorme fan van watervallen, wellicht heeft dat er iets mee te maken. Maar ik heb van veel Cubareizigers gehoord dat zij El Nicho echt prachtig vonden, dus hij mag niet ontbreken op deze lijst vind ik.

Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – handige checklist!

Restaurants in Cienfuegos

Toen ik in 2013 voor het eerst in Cienfuegos was, vond ik de keus aan restaurants echt bedroevend voor zo’n relatief grote stad. Groot was dan ook mijn vreugde toen er in 2017 een boel goede paladars en bars bijgekomen bleken te zijn! Jesús en ik hebben heerlijk gegeten en gedronken in Cienfuegos en ik deel dan ook graag onze tips.

Restaurante Las Mamparas

Las Mamparas is een nogal traditioneel restaurant, met donkere houten meubels, rood en wit tafellinnen en een menukaart met Cubaanse gerechten. Niet enorm vernieuwend, maar ze serveren wel heel goed eten – en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze op #2 staan op Tripadvisor. Dat, of de superscherpe prijzen: voor $5 (€4,50) per persoon kun je hier prima eten. Op het menu staan typische ‘comida criolla’-gerechten zoals ‘arroz congrí’ (rijst met bonen), gefrituurde cassave, salade, kipfilet en varkensvlees.
Restaurante Las Mamparas, Calle 37 #4004, tussen Calle 40 & 42.

Finca del Mar

Wat een geweldige ontdekking is deze paladar! Je vindt Finca del Mar aan de Malécon net ten zuiden van het oude centrum, met een open patio vlak naast zee. Het is een restaurant met moderne uitstraling, goede kaart met westerse twist. Wat mij betreft verkopen ze hier het beste seafood van heel Cienfuegos: kreeft, vis, garnalen, octopus… Yumm! Sinds ik hier in 2013 voor het eerst was, is het restaurant ondertussen wel ontdekt door andere toeristen (waaronder een totaal nieuwe vorm van toerisme: cruise-schipgangers). De prijzen zijn tegenwoordig ook wat hoger: een hoofdgerecht kost rond de $15-$20 (€12-17) per persoon. Toch is het de prijs waard als je een avondje écht goed wilt eten in Cienfuegos. En een voordeel: de mojito’s kosten maar $3 (€2,50), dat valt weer mee.
Finca del Mar, Calle 35 tussen Calle 18 & 20.

Paladar Te Quedarás

Dit is een goede optie in het oude centrum. Je vindt er veel foto’s beelden en andere parafernalia van de zanger Beny Moré, een Cubaanse zanger-slash-volksheld die afkomstig is uit Cienfuegos. Te Quedarás heeft een prima kaart met de standaard opties als vis, garnalen en rijst, maar beter nog bestel je hier ’s avonds een cocktail en een snack. Als het je lukt om een plekje te bemachtigen op het balkon heb je het helemaal getroffen: de perfécte plek om te genieten van het straatleven beneden je en de vrolijke mambo van Beny Moré op de achtergrond.
Paladar Te Quedarás, Avenida 54 #3509 tussen Calle 35 & 37.

Alvast in de stemming komen voor je trip naar Cienfuegos, de geboorteplaats van de Cubaanse zanger Beny Moré? Hier vind je een fijne playlist van Beny Moré op Spotify!

Mon Petit Café

Wat een verrassing; een koffiebarretje in Cienfuegos! Ze hebben er heerlijke koffie, zowel een gewoon bakkie en cappuccino, als ook lekkere koude frappuccino’s met o.a. caramel. Even goed opletten als je er langs loopt, want je zou het barretje zo over het hoofd zien. En houd er rekening mee dat het café pas rond 3 uur ’s middags opent, maar de echte liefhebber heeft dat wel over voor een heerijke verkoelende ijskoffie.
Mon Petit Café, Calle 37 op de hoek van El Prado & Calle Cisneros.

Casas particulares in Cienfuegos

Casa Hostal Marina

In september sliepen wij in Hostal La Marina, een superfijne casa vlakbij de hoofdstraat El Prado en ongeveer op gelijke loopafstand van het oude centrum en de Malécon. Daardoor vond ik het de perfecte locatie, precies tussen beide gebieden. De casa is een mooi gerestaureerd koloniaal pand, met een witte marmeren trap en zes brandschone en ruime kamers. Bovenop de casa is een mooi dakterras waar je ’s ochtends kunt ontbijten met uitzicht over de stad. Eigenaren Osniel en Ana zijn ook heel vriendelijk en een bron van informatie voor dingen in de omgeving. Bijkomend voordeel: Osniel spreekt goed Engels. Een aanrader!

Casa Hostel Marina > Avenida 42 #3722 tussen  Calle 37 & 39. Een tweepersoons kamer kost $30-$35 (25-30)per nacht, ontbijt is $6 (€5)per persoon. Via deze website kun je Casa Hostal Marina online reserveren.

Casa Hostal Las Gemelas 

Deze casa ligt vlakbij Casa Hostal Marina, dus met dezelfde fijne locatie. In tegenstelling is dit een heel kleinschalige casa, met slechts een kamer. Daardoor is het wat persoonlijker. Eigenaar Julio Cesar maakt het zijn gasten graag naar de zin, ook al spreekt hij niet echt Engels. Je kunt ook dineren in de casa, voor prijzen tussen de $8-$15. Deze casa wordt ook wel Casa The Twins genoemd, wat Engels is voor Las Gemelas.

Casa Hostel Las Gemelas > Calle 41 #4410,tussen Avenida 44 & 46. Een tweepersoons kamer kost $25-$30 (21-25) per nacht, ontbijt is $5 (4,25) per persoon. Kijk hier voor de prijzen per nacht en reserveer direct online.

Hostal Los Arcos

Er zijn twee buurten in Cienfuegos die leuk zijn voor toeristen: het oude centrum rondom Plaza de Armas en Prado, en de wijk Punta Gorda die ligt op een soort schiereiland in het zuiden van de stad. Hostal Los Arcos is een gloednieuwe moderne casa particular die in Punta Gorda ligt. Ze hebben twee kamers en je kunt er ook fietsen huren. Een ritje per bicitaxi van de casa naar het oude centrum kost $3-$4.

Hostal Los Arcos, Calle 16 #3902, Punta Gorda. Een tweepersoons kamer kost $25-$30 (€21-25) per nacht, ontbijt is $5 (€4,25) per persoon. Te boeken op Homestay.com – Hostal Los Arcos.

Casa Relais Italia

Deze casa  wordt gerund door een Cubaans-Italiaans stel en is met veel zorg en smaak ingericht, het lijkt wel een Europees huis. De locatie is net iets verder naar het zuiden, slechts een blok vanaf de Malécon. De casa heeft drie kamers voor gasten, en een geweldig dakterras met zeezicht waar je kunt ontbijten en (Italiaans!) dineren. Ze hebben een eigen oldtimer waarmee je tours kunt doen, bijvoorbeeld naar El Nicho, en ze bieden met hun oldtimer ook een gratis transfer van/naar het Viazul-busstation.

Casa Relais Italia >Avenida 36 #3704A entre Calle 37 & 39. Een tweepersoons kamer kost $30-$35 (25-30) per nacht, ontbijt is $5 (4,25)per persoon. Kijk hier voor de actuele online beschikbaarheid.

Hotel La Union

Heb je zin om in Cienfuegos even uit de band te springen en te genieten van het comfort van een hotel? Of beter nog: van een hotel met zwembad? Dan is het staatsgerunde Hotel La Union een aanrader! Meestal ben ik niet zo’n fan van de staatshotels in Cuba, maar La Union is door zijn supercentrale ligging in het oude centrum en zijn zwembad wel echt een vermelding waard.

Hotel La UnionCalle 31 (D‘ Clouet) tussen Calle 54 & 56. Een standaard tweepersoons kamer boek je vanaf €140 per nacht, inclusief ontbijt. Kijk hier voor actuele prijzen online.

Hotel La Union, Cienfuegos

Internet in Cienfuegos

In Cuba is internet nog niet vanzelfsprekend, laat staan mobiel internet of wifi. Ik schreef er eerder dit artikel over: Internet in Cuba – hoe zit het nou precies? Ondertussen zijn er in Cienfuegos een boel openbare wifispots beschikbaar. De handigste qua locatie zijn: Parque José Marti, Hotel La Union, Paseo El Prado tussen Avenida 48 & 50, Paseo El Prado tussen Avenida 20 & 22 en jachthaven Club Cienfuegos. Kraskaarten van Nauta voor wifi kun je het voordeligst kopen bij het kantoor van Telepunto ETECSA vlakbij Parque José Marti op Calle 31 #5402 tussen Avenida 54 & 56, een kaart voor 1 uur kost hier $1,50 (€1,30). Op straat worden de Nauta-kaarten ook aangeboden, maar hier kosten ze vaak wel $1 meer. Het is aan jou of je het ervoor over hebt om in de rij te staan bij de ETECSA voor een betere prijs… Bij Hotel La Union zijn de kaarten ook te koop, maar dan kost dezelfde kaart al gauw $4,50 (€4) per stuk.

Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba

Vervoer van en naar Cienfuegos

De meeste reizigers starten hun reis in Havana, reizen daarna naar Viñales in het westen, en keren vervolgens terug richting het oosten naar Playa Larga en Cienfuegos. Wie vanuit Viñales direct naar Cienfuegos reist, kan de Viazulbus nemen. Deze vertrekt om 6.45u uit Viñales, komt rond 14.25u aan in Cienfuegos en kost $32 (€27) per persoon.  Vanuit Playa Larga gaat er geen Viazulbus naar Cienfuegos; je bent dan aangewezen op een taxi colectivo (gedeeld met andere reizigers) of een privétaxi. Via je casa particular in Paya Larga kun je elke dag een taxi colectivo regelen, deze kost zo’n $15 (€13) per persoon. Wie vanuit Cienfuegos doorreist naar Trinidad, kan dat 3x per dag doen per Viazulbus ($6 / €5 per persoon) of op elk gewenst tijdstip per taxi colectivo ($10 / (€9 per persoon).

Is een stop in Cienfuegos de moeite waard?

Tja, nu wordt het lastig. Want is de stad Cienfuegos een stop waard als je door Cuba reist? Mijn eerlijke antwoord is dat het afhangt van hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Ga je 17 dagen naar Cuba en blijf je in het westen, dan vind ik Cienfuegos zeker de moeite. Ga je korter en moet je schrappen in je programma, dan kan Cienfuegos eruit. Voor wie drie weken naar Cuba gaat en ook naar het oosten reist, zou ik Cienfuegos ook niet direct aanraden. De 1 of 2 nachten die je in Cienfuegos doorbrengt zou ik liever toevoegen in een plek als Baracoa of misschien Bayamo, waarmee je meer afwisseling toevoegt aan je reis in plaats van weer een koloniale middelgrote stad. Maar goed, ik ben me ervan bewust dat dit natuurlijk een subjectieve keus is. Ik kan wel zeggen, toen ik afgelopen september de tijd had om Cienfuegos weer te bezoeken, heb ik me er twee dagen heel goed vermaakt. Dus voor wie ook besluit te gaan, ik hoop dat dit artikel je wat leuke tips heeft opgeleverd!

Zie ook:
> Cuba in twee weken: welke route raad ik aan?
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba
Een auto huren in Cuba; dit is wat je moet weten

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

6 Comments

Hans 10 juni 2018 at 19:51

Hoi Edith. Mooi en interessant artikel over Cienfuegos. In juli/augustus gaan wij naar Cuba en op weg van Vinales naar Trinidad zijn we van plan om de stad te bezoeken en dan door te reizen naar Trinidad. Ik denk dat we dan prima gebruik kunnen maken van jouw bovenstaande tips. Groet, Hans.

Reply
Edith 12 juni 2018 at 22:00

Hoi Hans, wat leuk dat jullie deze zomer naar Cuba gaan! En fijn dat de tips voor Cienfuegos goed van pas gaan komen. Veel plezier!

Reply
Barbara 12 juni 2018 at 22:32

Een hele uitgebreide artikel over Cienfuegos. Compliment! Zal ik zeker door delen ;-)

Reply
Edith 16 juni 2018 at 13:33

Leuk om te horen Barbara, dankjewel!

Reply
Daniel 4 juli 2018 at 19:56

Hoi!

ik volg deze site nu al een tijdje en heb inmiddeld vliegtickets gekocht voor een 3 weekse reis naar cuba. We willen graag eerst naar vinales en daarna van havana naar santiago de cuba vliegen met cubana om vervolgens terug naar havana te rijden middels viazul. Ik wilde onlangs vliegtickets kopen voor de binnenlandse vlucht maar kreeg toen een mail van cubana met de mededeling dat er geen vliegtickets worden verkocht (ik heb een vermoeden dat het met het gecrashte toestel te maken heeft) en dat ik het over een maand weer moet proberen.
Nu vroeg ik me af of er een andere vliegtuigmaatschappij vliegt op santiago vanaf havana en/of je wellicht een andere tip heb.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet, Daniel

Reply
Edith 5 juli 2018 at 20:58

Hoi Daniel, ik heb inderdaad van meer mensen gehoord dat ze problemen hebben met het boeken van binnenlandse vliegtickets in Cuba. Wellicht kun je eens contact opnemen met de reisorganisatie Cuba Travel Network, zij beschikken over de laatste informatie en kunnen ook helpen met het boeken van domestic flights.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.