planreizentips

Een auto huren in Cuba – dit is wat je moet weten

12 januari 2020 39 Comments
auto huren cuba online

Met een huurauto heb je op Cuba de ultieme vrijheid

Geen enkel land is op dit moment zo HOT als vakantiebestemming als Cuba volgens mij. En volkomen terecht natuurlijk! Want dit land van de salsa, sigaren en oldtimers has it all: charmante koloniale steden, spierwitte bountystranden en ook nog eens een van de mooiste natuurgebieden die ik ooit heb gezien (jep Viñales, ik heb het tegen jou). Zelf rondrijden met een huurauto over Cuba is een perfecte manier om het land te zien. Maar er doen een boel wilde verhalen de ronde: klopt het dat er geen bewegwijzering is? Is het illegaal om GPS mee te nemen? En waar boek je in hemelsnaam zelf online je auto? In dit artikel heb ik geprobeerd zo compleet mogelijk alle vragen over een auto huren in Cuba te beantwoorden.

Laatste update: nieuwste tips toegevoegd in december 2021

cuba auto huren havana

Voordelen van rondreizen per huurauto op Cuba

Als je kiest voor een auto, heb je een grote mate van vrijheid. Je kunt onderweg stoppen waar je wilt, zit niet vast aan die ene bus per dag die op een onhandig tijdstip vertrekt en kunt ook wat meer afgelegen steden en dorpen opnemen in je route. Ook kun je de auto te pas en te onpas stil zetten voor een fotoshoot – zelfs midden op de snelweg, want die zijn in Cuba vaak nogal uitgestorven!

Eerder schreef ik dit artikel over vervoer in Cuba: Reizen door Cuba – per huurauto of openbaar vervoer?

Hoe zijn de wegen in Cuba?

De meest gestelde vraag over rondreizen met een huurauto op Cuba: hoe is het gesteld met de kwaliteit van het wegennetwerk? Nou, ondertussen is het best aardig. Enkele jaren geleden waren er een aantal wegen beroemd en berucht vanwege het wegdek dat meer weg had van een gatenkaas dan van een plak asfalt, zoals het stuk tussen Moa en Baracoa in het oosten. Maar het wegendek wordt langzaamaan verbeterd. Nog steeds zul je kuilen en hobbels aantreffen, maar de meest gebruikte autopistas zijn best aardig. De regel is wel: hoe verder naar het oosten je komt, hoe slechter het wegdek wordt. Over het algemeen moet je op de snelweg rekenen op een gemiddelde snelheid van 80 km/u en op de binnenwegen zo’n 50 km/u.

Overigens: op de snelweg in Cuba zie je naast auto’s ook motoren (regelmatig zelfs met zijspan), bussen, paardenkarren, wandelaars en fietsers. Inderdaad, fietsers ja! Cuba is heel plat en de snelwegen zijn behoorlijk goed, dus het is een perfect fietsland. Waar mag je nou nog meer gewoon op de snelweg fietsen?


Lees ook: Voorbereidingen voor je reis naar Cuba – een handige checklist!
auto huren cuba tips

Kun je makkelijk de weg vinden in Cuba?

Ehmmm, in alle eerlijkheid moet ik deze vraag toch met ‘nee’ beantwoorden. Op de snelwegen staat vaak wel aangegeven hoe lang het nog rijden is naar de grote steden in de buurt. Maar afslagen staan niet duidelijk vermeld. Het is vaak een beetje gokken: als je weet dat je ergens naar rechts moet op de autopista, neem je bij een knooppunt de eerste afslag naar rechts. Als je weet dat je naar links moet, neem je de tweede afslag waarmee je vervolgens met een klaverblad-lus over de snelweg heen rijdt en aan de linkerkant belandt. Je wordt er vanzelf handig in.

Een goede kaart is dus wel onmisbaar. Tegenwoordig is iedereen er aan gewend om met een TomTom te rijden, maar dat is in Cuba een ander verhaal. Dit soort GPS-apparatuur is namelijk verboden. Ook is er nauwelijks 3G of 4G datanetwerk, dus de navigatie op je telefoon doet het ook niet. Terug naar de good old papieren wegenkaart dus! Voor wie nog op zoek is naar een goede kaart: deze Cuba Road Guide is de beste wegenkaart die er verkrijgbaar is voor Cuba. Ik heb er zelf mee door Cuba gereisd en de kaart heeft ons meerdere malen gered toen we op een onbeduidende B-weg waren beland.

Overigens zijn er ook een aantal goede mobiele apps beschikbaar, waarbij je offline kaarten van Cuba kunt gebruiken waarop je vervolgens met het GPS-signaal van je mobiel de weg op kunt zoeken. Handige apps zijn Pocket Earth, Maps.me en Galileo Offline Maps. Niet vergeten dat je dus in Nederland al de apps moet installeren en de kaarten moet downloaden!


Ga je naar Cuba? Check dan ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
huurauto cuba tips

Lifters langs de weg – auto huren Cuba

Op de wat kleinere wegen staat soms wel bewegwijzering, maar het komt regelmatig voor dat de pijlen die wijzen welke kant je op moet, onleesbaar zijn gemaakt. Een tikje onhandig, als je de weg zoekt… Maar zie daar: bij elke kruising staan altijd wel wat Cubanen te liften die je maar wat graag willen vertellen welke kant je op moet, als je hen tenminste mee wilt nemen. De pijlen zijn vaak opzettelijk weggekrast, zodat je bijna gedwongen wordt de weg te vragen en de kans groter is dat je een lifter meeneemt. Deze lifters hebben vaak overigens geen kwaad in de zin; ze willen gewoon naar huis. Veel Cubanen hebben geen eigen auto en moeten ’s ochtends en ’s middags van huis naar werk en terug liften. Als je een lifter meeneemt, komt het overigens wel regelmatig voor dat aan het einde van de rit je lifter op de plaats van bestemming is aangekomen, maar jij helaas nog verder van je eindpunt verwijdert bent dan voordat je je lifter oppikte… Ze zijn slim hoor, die Cubanen! Kijk dus een beetje uit. Soms helpt het om bij een onduidelijk kruispunt een stukje door te rijden, om te draaien en vanaf de andere kant de kruising weer aan te rijden. Daar staat dan soms wel ineens een goed leesbare wegwijzer.

Overigens: het is ook niet ongebruikelijk dat een lifter aan het einde van de rit geld van je vraagt. Inderdaad ja: vráágt, niet aanbiedt. Je zou dan moeten betalen voor de service die ze je verleend hebben, namelijk de weg wijzen. Je moet zelf maar bedenken wat je hiervan vindt, maar dan ben je vast voorbereid.

Lees ook: De beste reistijd voor Cuba
cuba huurauto reserveren

Waar kun je online een huurauto in Cuba boeken?

Wil je een auto huren, check dan de website van TUI Cars, hier kun je online een auto boeken bij een van de Cubaanse aanbieders. Het is een van de enige websites op het hele internet waar je zelf je auto in Cuba kunt reserveren!

Kortingscode voor uw huurauto

Hoe lang van tevoren moet je boeken?

Ook hier is maar één echt goed antwoord: zo vroeg mogelijk! Echt hoor jongens, het land is populair en iedereen wil een auto huren in Cuba. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en dat betekent dat er weken, zelfs maanden, van tevoren al geen huurauto’s meer te boeken zijn. Vooral de maanden juli, augustus, november, december, januari en februari zijn tophoogseizoen. Hiervoor moet je zeker twee tot drie maanden van tevoren je auto boeken als je ‘em wil ophalen en inleveren in Havana. Probeer qua ophaallocatie in Havana vooral verschillende pickup-kantoren uit; de huurauto’s in Old Havana zijn het snelste uitverkocht, maar soms zijn er dan in Havana Vedado of Havana Miramar wel nog auto’s beschikbaar.

Ben je al te laat en kun je helemaal geen auto in Havana meer vinden op de website van TUI Cars, dan kan het soms helpen op als pickup-locatie een andere plek dan Havana in te vullen, bijvoorbeeld Varadero of Cienfuegos. Dan kun je het eerste deel met een bus afleggen en vervolgens in de volgende plaats de auto ophalen. Niet ideaal natuurlijk, maar misschien beter dan helemaal geen auto.


Meer lezen? Hier vind je een overzicht van alle artikelen over Cuba
huurauto cuba waar boeken

Welke autoverhuurder is het best?

Voor de duidelijkheid: alle autoverhuurbedrijven op Cuba behoren tot de staat, het zijn allemaal overheidsbedrijven. Maar er bestaat wel wat verschil tussen de verschillende verhuurders. De beste aanbieder van autohuur op Cuba is REX. Zij hebben kwalitatief de beste auto’s, bieden de beste service als je pech krijgt of hulp nodig hebt en bieden de beste voorwaarden als het gaat om kosteloze drop-offs op andere locaties. Ze zijn, niet erg verrassend natuurlijk, ook de duurste aanbieder.

Alle andere aanbieders zoals Havanautos, Cubacar of Viacar zijn wat voordeliger. Hou er wel rekening mee: op Cuba krijg je vaak waar je voor betaalt. Dat betekent dus dat je waarschijnlijk een iets oudere auto meekrijgt, of minder bereidwillig personeel aan de telefoon hebt als je pech hebt. Het is aan jou om te bedenken waar je het geld voor over hebt.

cuba auto huren pech onderweg

Hoeveel kost een auto huren op Cuba?

Ook niet onbelangrijk natuurlijk, als je van plan bent een auto te gaan huren: wat kost het? Het verschilt per autoverhuurder en ook per klasse auto. REX is het duurst: een medium auto kost bij hen rond de €60 per dag in het laagseizoen en €100 per dag in het hoogseizoen. In het laagseizoen vallen de manden mei, juni, september en oktober; alle andere maanden zijn het hoogseizoen. De andere aanbieders zijn wat goedkoper: rond de €50 per dag in het laagseizoen en €80 per dag in het hoogseizoen. Al deze aanbieders zijn te boeken via de website van TUI Cars.

Ik krijg regelmatig mails van mensen die zeggen dat ze autohuur in Cuba erg duur vinden. Zo kost een auto voor 15 dagen in het hoogseizoen met gemak zo’n €1100-1500! De prijzen liggen dus veel hoger dan in bijvoorbeeld Amerika of Italië. Goed om te weten.

Kortingscode voor uw huurauto
auto huren cuba - vinales

Wat moet je ter plekke nog betalen in Cuba?

Overigens, als je de autohuur hebt afgerekend ben je er nog niet. Er komen namelijk ter plekke ook nog kosten kijken bij je huurauto. Er zijn drie verschillende soorten kosten die je in Cuba nog moet betalen als je je huurauto ophaalt bij het verhuurbureau:

> twee verzekeringen, namelijk een CDW (collision damage waiver oftewel schadeverzekering) en LDW (diefstalverzekering). Reken op een bedrag van zo’n $15-$20 (€14-18) per dag.

> toeslag voor een extra bestuurder. Dit kost ongeveer $10 (€9) per dag.

> daarnaast moet je ter plekke een borgsom betalen. Deze wordt gereserveerd op je creditcard, dus er wordt een afdruk van je creditcard gemaakt en die wordt vernietigd als je de auto schadevrij terugbrengt. Je MOET dus een creditcard hebben als je in Cuba een auto wilt huren; zonder creditcard krijg je de auto niet mee.

Houd er naast deze kosten ook nog rekening mee dat je onderweg voor benzine moet betalen. De prijs van een liter brandstof ligt op iets meer dan €1,10 per liter. Kleine tip: je krijgt bij vrijwel elke autoverhuurder de auto mee met een volle tank, en je mag deze leeg weer inleveren. Probeer aan het einde van je rit dus niet teveel bij te tanken, dat is zonde van het geld.

Let op: Geld in Cuba | Groot nieuws: dubbele valuta afgeschaft in 2021
huurauto cuba tips

Let op verborgen kosten

Ben je van plan om een complete rondreis over het eiland te maken en reis je helemaal tot aan Santiago de Cuba en Baracoa in het oosten, dan kan het fijn zijn om de auto op te halen in Havana en weer in te leveren aan de oostkant. Veel reizigers vliegen bijvoorbeeld met TUIfly heen op Varadero en terug vanaf Holguin. Of ze vliegen heen en terug op Havana, maar kiezen ervoor om van west naar oost te rijden, de auto in te leveren en dan met een binnenlandse vlucht weer terug te keren naar Havana. Let in dat geval goed op de voorwaarden van de autohuur: moet je een bedrag betalen voor de ‘drop-off’ van je huurauto in een andere plaats dan je hem oppikte? Die kosten kunnen behoorlijk zijn. REX is de enige autoverhuurder die geen drop-off kosten rekent als je de auto inlevert in Varadero, Santiago de Cuba of Holguín. Op de website van TUI Cars vind je alle extra kosten vermeld.

Tips voor een drieweekse route die het hele eiland van west naar oost over gaat? Check dan: Mijn ideale route voor drie weken Cuba

Ophalen van je huurauto

Het is druk, drukker, drukst met de huurauto’s op Cuba. Dat betekent dat er soms lange wachttijden zijn voordat je je huurauto meekrijgt. De Cubanen bij de staatsgerunde autoverhuurbedrijven werken nou eenmaal niet erg snel en efficiënt… Zorg daarom dat je al voor openingstijd van het verhuurkantoor voor de deur staat. En houd alsnog rekening met een wachttijd: wij waren om acht uur bij het kantoortje in Old Havana en reden pas om 11 uur weg met onze auto. En dat terwijl er maar vier mensen voor ons waren… in drie uur tijd! Het kan ook slim zijn om de auto een dag van tevoren op te halen, bijvoorbeeld om 17 uur ‘s middags. Dan heb je ‘em een dagje langer (en daar betaal je dus voor) maar dan kun je wel meteen ’s ochtends vroeg vertrekken op de dag dat je wilt doorreizen naar de volgende plek.

auto huren cuba - benzinepomp

Tanken in Cuba

In Cuba zijn tankstations niet zo veel voorkomend als bij ons in Nederland en België. Ik raad je daarom aan niet te lang met een halflege tank rond te rijden, want voor je het weet kom je ineens een uur geen benzinepomp meer tegen. Bij de meeste tankstations kun je overigens betalen met je creditcard; een handige manier om wat cash geld uit te sparen. Overigens kan het natuurlijk gewoon voorkomen dat de stroom het niet doet of het pinapparaat geen verbinding heeft, dus zorg dat je wel altijd contante CUP, euro’s of dollars bij je hebt mocht het toch niet lukken om met je creditcard af te rekenen.

Er zijn twee soorten benzine in Cuba: normal en especial. Zorg dat je altijd ‘especial’ tankt, want dit is de meest zuivere brandstof. De gewone benzine is namelijk een soort verdunde variant en dit kan schade toebrengen aan je huurauto.

Kinderzitjes huren in Cuba

Bij REX kun je een kinderzitje aanvragen bij de boeking van je huurauto als je kiest voor pickup-locatie Havana. De service is gratis, maar er wordt wel een borg gevraagd van ongeveer $50 (€45). De service is op aanvraag, maar eerlijk is eerlijk: er is geen garantie dat het stoeltje ook daadwerkelijk beschikbaar is als je in Cuba bent. Reis je met jonge kinderen, dan zou ik je daarom aanraden zelf een kinderzitje of maxi-cosi mee te nemen naar Cuba. Dan weet je zeker dat je kind veilig mee kan in de huurauto.

Parkeren van je auto in Cuba

Als je met je huurauto over Cuba rijdt, zal je het al snel merken: als je ergens stopt, wordt direct door mensen op straat aangeboden dat ze op je auto zullen passen. Eigenlijk is er geen ontkomen aan: je auto mag en zal in Cuba niet onbewaakt op straat staan. De gedachte die hier achter zit, is natuurlijk dat de ‘autobewakers’ op deze manier proberen een extra zakcent te verdienen. Ik raad je aan: leg je er bij neer en betaal die $1 of $2 als je je auto parkeert. Bedenk maar dat dit geld voor ons Europeanen een klein bedrag is, maar voor Cubanen met een staatssalaris van $25-$30 (€23-28) per maand van enorme waarde. Ook als je auto ’s nachts voor de deur van je casa particular staat, is het gebruikelijk dat je de buurman ‘die een oogje in het zeil houdt’ $1 of $2 per nacht krijgt.


Meer lezen? Hier vind je een overzicht van alle artikelen over Cuba
auto huren cuba parkeren

Fotocredits: 7, 9, 10


Kortingscode voor uw huurauto

Mis je nog iets? Laat het me weten!

Zo, dat zijn alle dingen die mij te binnen schieten om met jullie te delen over autohuur in Cuba! Mis je nog iets? Laat het me vooral weten in een comment hieronder, dan doe ik mijn best de vraag te beantwoorden en vul ik de informatie aan in de tekst hierboven!


Op de hoogte blijven van alle nieuwe atikelen op dit blog? Zoals de laatste updates en tips over Cuba? Maar ook inspiratie over andere bestemmingen? Volg mij op Facebook!

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

39 Comments

Tanja 13 januari 2017 at 10:31

Hey Edith, wij zijn net terug van 2,5 weken Cuba en hebben veel gehad aan je tips voor ons vertrek. Nogmaals bedankt daarvoor. Wat het huren van een auto betreft, kan ik het grotendeels met je eens zijn :-)
Het lukte on niet om rechtstreeks bij Rex of Cubacar online te boeken, uiteindelijk lukte het via een online tussenagent in Duitsland (cubacar islands and more). Wij huurden (bij Cubacar dus) een gezinswagen (economico) voor 4 en betaalden daar zonder alle bijkomende kosten die je vermelde (verzekering, drop-off kosten…) €1386 voor 15 dagen. Wat het ophalen van de auto betreft: wij moesten die in de luchthaven ophalen om 9u en waren er als eerste maar er was geen wagen. Er zouden die dag 14 wagens opgepikt werden maar er was geen enkele auto beschikbaar en er kon ons ook niet gezegd worden wanneer en of die wagens effectief die dag zouden binnengebracht worden. Probleem is dat ze in Cuba blijkbaar auto’s op dezelfde dag terug krijgen en opnieuw verhuren dus dat kan al es mis gaan! Wij kregen als eerste een auto 5u laten, de andere 13 koppels of gezinnen hebben nog langer moeten wachten. Deze auto was niet de auto die we gereserveerd en waarvoor we betaald hadden (een categorie lager) maar na 5u wachten (met twee kinderen van 9 en 11) goed genoeg om er mee te vertrekken. De borgsom (€150) dienden we niet met creditcard te betalen, dat kon ook cash (en dat hebben we gedaan).
Wat de lifters betreft, het klopt dat er door de Cubanen veel gelift wordt. Ik kan me inbeelden dat sommige Cubanen idd geld vragen na het afzetten (omdat ze je de weg getoond hebben) maar wij hebben verschillende keren mensen gezien die geld wilden betalen om mee te rijden. Ook wat het gebruik van een gps betreft, ben ik er nog niet volledig uit. Wij hebben een paar keer een taxi gezien die een gps in de auto had en toen ik er naar vroeg, was de taxichauffeur verbaasd en zei die dat een gps niet verboden is in Cuba…
De wegen zijn idd niet al te best, bewegwijzering laat te wensen over en je betaald idd vaak CUC2 om je wagen te laten bewaken (en je hebt hier meestal geen keuze in). Kortom: een auto huren of met de auto rijden in Cuba is niet ideaal en duur maar ik zou het toch opnieuw doen, net omwille van de vrijheid, flexibiteit en ook avontuur dat het rijden met zich meebrengt! Groetjes, Tanja

Reply
Edith 15 januari 2017 at 21:55

Hallo Tanja, bedankt voor je uitgebreide reactie! Wat fijn dat je je ervaringen met autohuur in Cuba wilt delen, daar hebben de andere lezers van mijn blog ook zeker wat aan. Rechtstreeks bij REX of Cubacar boeken lukt inderdaad niet, vandaar dat ik altijd de website van TUI Cars aanbeveel. Deze website is prettig en de organisatie die erachter zit heel betrouwbaar. En jeetje wat hebben jullie lang moeten wachten bij het ophalen van de auto… Helaas hoor ik dit veel vaker, vandaar dat ik er voor waarschuw. Wel heel leuk te horen dat jullie zo’n mooie tijd hebben gehad in Cuba!

Reply
Anita Ricour 15 januari 2017 at 10:19

Hoi Edith, Als je soms zo lang moet wachten om de auto af te halen geldt dit dan ook als je de auto weer aflevert??? Zo dat we de vlucht naar huis terug niet missen…wij hebben onze auto gereserveerd in de luchthaven van Havana zelf, bij transtur car rental, auto van bedrijf Rex…

Reply
Edith 15 januari 2017 at 21:58

Hallo Anita, het inleveren van een auto duurt niet zo lang als het ophalen. Maar wel wat langer dan je in andere landen gewend bent waarschijnlijk, dus ik zou zeker ruim de tijd nemen voor je terugvlucht! Ik heb zelf mijn auto ook ingeleverd op de luchthaven van Havana en dit duurde zeker 45 minuten denk ik. Wachten op de mensen voor ons… nog even wachten… papiertje invullen, stempel erop… rondje om de auto lopen… dat idee ;-)

Reply
Anita Ricour 16 januari 2017 at 18:01

Dat valt dan gelukkig nog mee, alvast bedankt voor je reply ?

Reply
Niels 25 januari 2017 at 21:04

Bedankt voor de uitgebreide informatie.
Ikzelf denk altijd dat ‘ze’ me zwaar in het zak zullen zetten bij het inleveren van de wagen. Er staan altijd wel een stuk of 50 foto’s van de wagen op mijn GSM … om eventuele ‘verwarring’ te voorkomen.

Reply
Edith 29 januari 2017 at 15:50

Hi Niels, het is altijd een goed idee om foto’s te nemen van de auto als je deze ophaalt; zo sta je sterker als je de auto weer inlevert en er ‘ineens’ schade wordt gespot. Goede tip om nog even te vermelden! En dit geldt in Cuba net zozeer als in landen als Amerika of in Europa.

Reply
Annick 21 februari 2017 at 18:41

Hi!
Wat een mooie site heb je met hele heldere en fijne tips! Wij zijn voor deze zomer aan het bekijken hoe we onze reis naar Cuba gaan plannen en wat we allemaal willen gaan doen. We zijn in ieder geval van plan een auto te huren. Nu wil ik heel graag naar Baracoa, maar daarna niet helemaal terug rijden naar Havana voor onze terugvlucht. Echter kan je bij Rex geen auto’s inleveren in Baracoa. Heb je enig idee hoe duur het is bij de andere verhuurbedrijven als je de huurauto in een andere plaats inlevert dan waar je hem ophaalt? Mocht het niet haalbaar zijn moeten we misschien toch een andere route bedenken..

Reply
Edith 25 februari 2017 at 19:17

Hi Annick, met REX kun je de auto inleveren in Santiago de Cuba en Holguin volgens mij. Dat scheelt toch een heleboel kilometers ten opzichten van terugrijden naar Havana ;-) Vanuit beide plaatsen kun je een binnenlandse vlucht terugnemen naar Havana. Of je rijdt eerst naar Santiago, levert de auto in, neemt de Viazulbus van Santiago naar Baracoa, blijft daar nog enkele nachten en vliegt vervolgens vanuit Baracoa terug naar Havana. Is dat een idee misschien?

Reply
Vera 23 maart 2017 at 20:43

Hallo Edith, ik hoor dat de er dikwijls moeilijk wordt gedaan over het vrijgeven van de borg. Wat weet jij daarover?

Reply
Edith 24 maart 2017 at 22:29

Hi Vera, dat heb ik nog niet eerder gehoord dus ik kan je er verder niet mee helpen vrees ik.

Reply
Stephen Adriaens 23 mei 2017 at 16:39

Hallo,
Weet je waar de papieren wegenkaarten van Cuba nog beschikbaar zijn? Als je op de link klikt, verschijnt er dat de site niet meer beschikbaar is. We gaan in juli naar Cuba en logeren 4 dagen bij schoonfamilie van je.
Stephen Adriaens

Reply
Edith 29 mei 2017 at 22:23

Hoi Stephen, ik ben bang dat de wegenkaart op dit moment uitverkocht is… Dat kan nogal eens gebeuren, want er is veel vraag naar. Ik weet niet waar deze nog meer te koop is, sorry! Groeten, Edith

Reply
Met de auto of de bus rondreizen door Cuba? – GoGracy 6 juli 2017 at 18:22

[…] Wil je trouwens meer tips over een auto huren in Cuba?  Edith van Travel.Create.Repeat heeft daar een goede (en up-to-date) blog overgeschreven met tips. Lees hier » […]

Reply
Ellen 20 september 2017 at 14:16

Hoi Edith,

wat een leuke site heb jij!! Wij hebben al heel wat aan je site gehad bij het plannen van onze trip naar Cuba. Wij vertrekken midden januari voor 14 dagen en gaan met een huurauto een 9 dagen rondrijden. Maar wow wat is het duur!! Op de website die jij aanbeveelt, betalen wij 1066 euro. Vind ik toch wel erg veel. Maar natuurlijk willen ook wel ietwat zekerheid dat we een betrouwbare verhuuragent hebben, wat jij ook al aangeeft. Nu zag ik dat je bij TUI ook auto’s kan huren, voor dezelfde datums betalen we dan 680 euro. Wat ik toch al een mooi verschil vind. Enkel vind ik nergens ervaringen terug van deze verhuurmaatschappij. Weet jij hier misschien meer over?

alvast bedankt, en ook bedankt voor je leuke website!!

groetjes

Reply
Edith 28 september 2017 at 21:31

Hi Ellen, sorry voor mijn late reactie! Ik ben net terug van een reis naar Cuba ;-) Ik weet niet welke autoverhuurmaatschappij TUI gebruikt? Er zijn grote prijsverschillen tussen huurauto’s in Cuba, maar er zijn ook grote verschillen in kwaliteit. Heb je onlangs nogmaals geprobeerd online een huurauto te regelen? Wellicht zijn de prijzen voor januari nog wat aangepast.

Reply
Theoritica 26 oktober 2017 at 12:11

Echt fantastisch zo toeren in een klassieke auto. Wij reden voor onze bruiloft in een Buick 1956 Special. Volgens mij zag ik die ook op een van je foto’s staan! Groet, Samantha

Reply
Edith 31 oktober 2017 at 23:01

Hi Samantha, wat leuk dat jullie tijdens je huwelijksdag in zo’n mooie oldtimer hebben gereden! In Cuba zie je er echt nog een heleboel rijden in het straatbeeld; sommigen heel goed onderhouden, anderen met ijzerdraad en plakband bij elkaar gehouden… ;-)

Reply
Maud 29 december 2017 at 09:41

Super leuk om je blog te lezen Edith! Er staan nog een heleboel landen op ons wenslijstje voor vakanties. Wie weet gaan we dit ook eens doen!

Reply
Loura 16 april 2018 at 16:34

Hallo Edith,

Over een paar dagen vertrekken wij naar Cuba en dankzij jouw blog denk ik dat we aardig goed voorbereid zijn. We hebben ook al een auto gehuurd en gaan nu (een beetje laat) ons verblijf in Havana boeken. Zou graag een van jouw aanbevelingen nemen maar heb ook begrepen dat je een huurauto beter niet in oud Havana kan neerzetten. En dat je ook daarbuiten iemand moet betalen om op de auto te letten, en dat de verzekering alleen uit zou betalen bij schade als dat een officiele bewaker zou zijn. Dat wordt ingewikkeld, vandaar dat ik liever een casa met een afgesloten parkeerplaats wil. Of is dat overdreven?

Reply
Edith 17 april 2018 at 15:18

Hi Loura, als je met een huurauto door Cuba gaat rijden zal je op vrijwel elke plek te horen krijgen dat je auto bewaakt geparkeerd moet worden, want daar wordt nou eenmaal een boel extra inkomen mee verdiend door de buurman/achterneef/bewaker ;-) Die 2CUC per dag is natuurlijk goud waard in een land waar het gemiddelde staatssalaris 20CUC per maand is. In Havana heb je niet direct een huurauto nodig, maar als je die al gehuurd hebt kun je wellicht beter kiezen voor een casa in Vedado. Hier is het welvaartsniveau wat hoger, kun je de auto vaak bij de casa parkeren (soms zelfs binnen het hek) of direct op straat waar je minder risico loopt dan in Havana Vieja. Kies je toch liever voor Havana Vieja, dan zijn daar wel enkele parkeerplaatsen met bewakers te vinden, daar kan je casa particular je wellicht in adviseren. Er is in Havana Vieja simpelweg eigenlijk nooit plaats om je auto voor de deur van de casa te parkeren, dus je bent al gauw aangewezen op zo’n parkeerplaats. Succes!

Reply
Gerrie 22 april 2018 at 11:35

Hoi Edith,

Leuke, leerzame site. Top.
Ik las ergens op internet dat als je bij een ongeluk betrokken bent in Cuba (als je dus zelf rijdt), dat je dan voorlopig t land niet mag verlaten? Ivm procedures? Weet jij hier iets van?

Groetjes Gerrie

Reply
Edith 22 april 2018 at 17:24

Hallo Gerrie, volgens de website van MinBuZa is dat inderdaad de procedure. Ik kan je echter niet vertellen of dit wordt nageleefd; ik heb er nog nooit iemand over gehoord. Maar ik heb ook niemand gesproken die een ongeluk heeft veroorzaakt en het tegendeel heeft bewezen, dus ik kan je niet verder informeren helaas.

Reply
John 14 mei 2018 at 12:42

Hallo Edith,
leuke dat je ervaring met ons wilt delen en je blog is ook erg leuk om te lezen.
Wij gaan deze zomer ook naar Cuba en ik ben nu aan het uitzoeken waar we het beste een auto kunnen gaan huren.
Op de site van Transtur, wie je als beste adviseert heb ik voor 26 dagen in de categorie een auto kunnen huren voor 26 dagen voor € 2550,- en bij Tui kan je voor dit geld zelfs een grote SUV huren!? Een groot verschil en zou ik een vergelijkbare auto nemen dan zouden we € 2200 moeten betalen. Geef je dan toch het advies om bij Transtur te huren? of maakt dat niet uit? Groeten John

Reply
Edith 15 mei 2018 at 16:30

Hi John, de beschikbaarheid van huurauto’s in juli en augustus is op dit moment al heel lastig… Je kunt proberen via TUI Cars te huren, maar de kans bestaat dat deze uiteindelijk niet gehonoreerd wordt. Dat is van tevoren niet te zeggen. Als je bestelling bij TUI Cars geannuleerd wordt, kun je nog gaan voor het openbaar vervoer. Misschien even bellen met TUI Cars of ze de auto die online ziet, ook daadwerkelijk kunnen garanderen?

Reply
Mieke 15 mei 2018 at 13:09

Hallo Edith,

Bedankt voor je fijne en duidelijke tips! Heel fijn ter voorbereiding op onze reis :).
Ik had nog een aantal vragen over de extra kosten die je benoemt, die nog bovenop de gewone huurkosten komen.
Wij willen rond september gaan (dan is het gelukkig wat minder duur om te huren), en ik zag op de site die je aanbeveelt dat we dan rond de €65,- per dag zitten.
Maar als ik het dus goed begrijp komt hier dagelijks nog +- €18,- + €9,- bovenop i.v.m. verzekeringen en extra bestuurder.
Dus dan moet ik uiteindelijk rekening houden met zo’n €90,- per dag dat ik kwijt kan zijn aan de autoverhuur, als ik goed heb gerekend hè?

Overigens vind ik de kosten voor die verzekeringen niet terug in de “terms and conditions” van de site die je benoemd. De andere twee zaken; extra bestuurder en borg, staan er wel bij. Zijn die verzekeringen iets wat ze pas op het moment van afhalen aan je voorleggen?

Alvast bedankt voor je hulp!
Groetjes, Mieke

Reply
Edith 15 mei 2018 at 16:37

Hoi Mieke, ja in september zijn de prijzen gelukkig een stuk beter dan in juli/augustus! Ik hoorde laatst dat sommige autohuuraanbieders tegenwoordig de verzekeringen inbegrepen hebben in de prijs. Of dat bij de auto die jij gezien hebt ook het geval is, durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat de verzekeringen normaal gesproken ter plekke afgesloten en afgerekend dienden te worden, zo heb ik het drie jaar geleden ook gedaan. Dit gold toen overigens ook voor de kosten voor de extra bestuurder en de borg, die moesten ook bij het ophalen van de auto betaald worden. Veel plezier met het plannen van je reis!

Reply
gilbert 1 juni 2018 at 21:10

hallo edith,

wij gaan over een maandje weer naar cuba. vorig jaar ook geweest en helemaal verliefd.
vorig jaar boekte we een auto bij transturvaradero allemaal prima en goed, dit jaar gaan we wat langer en zag de website Transtur voorbij komen iets goedkoper dan de rest en het waren waarschijnlijk auto’s van cubacar en havanautos nu is de vraag ben je bekend met deze website en is dit betrouwbaar. hij ziet er goed uit maar heb meerdere forums gelezen met nep websites.

heb je nog tips laat maar weten,

groetjes van gilbert en amber

Reply
Edith 3 juni 2018 at 21:40

Hoi Gilbert & Amber, ik heb geen ervaring met de website, heb er ook nog geen ervaringen van anderen over gehoord. Ik zie dat het bedrijf dat erachter zit Vacacionar Travel heet, en die ken ik ook niet. Wel ken ik de website TUI Cars en deze website is wél betrouwbaar; dat doet mij vermoeden dat de website die jij noemt niet betrouwbaar is, maar probeert een andere originele site te simuleren. Ik zou het niet vertrouwen en er mijn geld niet aan geven, eerlijk gezegd…

Reply
Annemiek 5 juli 2018 at 23:16

Beste Edith,

In oktober gaan 3 vrienden en ik naar Cuba. We hebben onze casa particulares e.d. allemaal al geboekt. Net wilden we bij Transtur Car Rental onze huur auto boeken. Helaas wordt zowel de creditcard van mij als mijn vriend (ander bedrijf) niet geaccepteerd. Althans hij geeft de melding dat de ‘card number invalid’ is, maar zojuist bij alle andere boekingen was het geen probleem. Beide zijn het geen Amerikaanse creditcards. Heb jij hier ervaring mee of enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Reply
Edith 9 juli 2018 at 21:20

Hoi Annemiek, hmmm ik heb geen idee waarom de creditcards niet geaccepteerd worden. Ik heb dat ook niet eerder gehoord van andere reizigers. Misschien is het een tijdelijk probleem; heb je het ondertussen nog een keer geprobeerd?

Reply
Marly 6 december 2018 at 11:45

Hi Edith, wat een fijne site heb je!! Even een vraagje over het huren van een auto, maakt het nog uit voor wat voor soort auto je kiest? Is bijvoorbeeld een 4×4 noodzakelijk, en is automaat fijner? We zijn met z’n 2en en willen 3 weken in maart naar Cuba gaan, dus zijn nu druk bezig met alle voorbereidingen!

Reply
Edith 17 december 2018 at 16:50

Hoi Marly, je hebt in Cuba geen 4×4 nodig hoor, een gewone auto is prima. Zelfs de eenvoudigere (en goedkopere) klassen huurauto’s kunnen alle normale wegen gewoon aan! En een automaat is maar net of je dat zelf prettig vindt… Hoewel ik niet weet of die in Cuba überhaupt te huur zijn? Ik raad je aan eens op de website van TUI Cars te kijken, daar vind je een boel aanbod en staat er precies bij wat voor soort auto het is. Veel succes en plezier met alle voorbereidingen!

Reply
Frits 11 april 2019 at 11:24

Hallo Edith, wat een geweldige website heb je zeg !!! Mijn complimenten. Wij gaan van 22 april – 17 mei naar Cuba. We hebben een auto gehuurd via de website bookallcuba.com Heb jij hier ervaringen mee of ken je iemand die ook bij hun gehuurd heeft? Ik ben benieuwd.

Reply
Marloes 15 april 2019 at 15:58

Hoi Edith,

Wij denken er over een Suzuki Jimmy te huren. Dit lijkt een cabiolet (met linnen dak) te zijn. We willen verkassen van Havanna naar Trinidad met deze auto, met koffers er in. Onderweg misschien uit de auto voor de watervallen en in Cienfuegos.
Denk je dat we de auto een paar uurtjes met koffers achter kunnen laten, of is dit bij voorbaat al uit den boze ??

Groetjes,
Marloes

Reply
Edith 19 april 2019 at 19:08

Hoi Marloes, ik wist niet dat je een Suzuki Jimmy kunt huren in Cuba! Via welke website? Ik zou niet mijn bagage onbeheerd achterlaten in een open pickup in Cuba, maar dat zou ik in geen enkel land doen eigenlijk. Als je dit in Cuba wel overweegt, zou ik in ieder geval een ‘mannetje’ wat geld betalen om op je auto met bagage te passen; dit soort mensen tref je veel op parkeerplaatsen of voor casas particulares. En dan je waardevolle spullen uit je tas halen, dan moet het wel kunnen denk ik.

Reply
Marloes 15 april 2019 at 15:59

of is het dan beter een “dichte” auto te huren ?

Reply
C.C.B. Grimbergen 7 februari 2020 at 17:21

Heb niet de hele site gelezen maar wil toch een waarschuwing plaatsen. Let op bij veel auto’s ook die van Rex is met de bezinemeter geknoeid. Je denkt dat je de tank vol mee krijgt omdat de meter op vol staat maar dat is niet het geval. De meter begint onmiddellijk snel af te lopen bij het op weg gaan.Bij de volgende keer vol zelf vol tanken blijf de meter zeker150-200 km op vol staan staan en kan je plotseling veel meer km per tank rijden een bewijs dat er ongeveer 15 liter benzine extra aanwezig is.Dit hebben we nu tot twee maal meegemaakt . Remedie is bij ophalen van de auto op het station van Rex zelf ( indien aanwezig ) de tank afvullen, ook al zeggen ze dat hij vol is. Geeft gelijk gedoe natuurlijk maar je weet dan wel waar je staat.

Reply
Fred 31 december 2022 at 16:23

Hoi Edith,

Ik vind het helemaal geweldig dat jij al deze informatie voor de mensen op jou website zet.

Ik heb een vraag,

Ik heb net op rexcuba.com een auto gehuurd voor 15 dagen. maar vroeg mij daarna af, of dit wel de site is, die jij bedoelt.
Ik heb namelijk opgegeven dat ik de auto wil ophalen in Havana downtown en wil afleveren in Holguin Downtown. Maar ik heb na de betaling niets meer gehoord. Dus ik was op zoek naar het adres waar ik de auto kan ophalen. Maar ik kan ook geen email versturen, ik begin mij een beetje zorgen te maken is dat terecht? Denk dat ik eigenlijk niet bij jou moet zijn, maar er is echt heel weinig bekend, dus dacht ik probeer het….

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.