planreizenrondreistips

De vallei van Viñales in Cuba – onze tips

8 januari 2022 14 Comments

Wie mijn blog volgt, weet dat Cuba een speciaal plekje in mijn hart heeft. Natuurlijk omdat mijn vriend Jesús er vandaan komt. En ondertussen ben ik negen keer in Cuba geweest, variërend van een week tot bijna twee maanden. Viñales is de plek waar Jesús geboren en getogen is en dat is ons ‘thuis’ als we in Cuba zijn. Daarom leek het me hoog tijd om onze favoriete tips en adressen voor Viñales en zijn prachtige groene vallei op een rij te zetten. Veel leesplezier met deze Viñales Cuba tips!

Laatste update: december 2023

Een reis naar Cuba staat bij veel reizigers op de wishlist, want NU is het moment dat je het land moet bezoeken voordat er grote veranderingen optreden door de Amerikaanse invloeden. Erg cliché, maar ook erg waar. En als je dan naar Cuba gaat, mag Viñales toch zeker niet ontbreken! Het is wat mij betreft de mooiste natuurstreek in heel Cuba. Ik zet hier mijn twaalf beste tips voor een verblijf in Viñales voor je op een rijtje.


Lees ook mijn tips over Havana: Mijn Havana hotspots! | Cuba
excursion-caballo-vinales-cuba-2
.

#1 Ga paardrijden in de vallei

Viñales is wereldberoemd vanwege de sigaren die er vandaan komen. Overal in de vallei vind je tabaksvelden, droogschuren en hardwerkende boeren. Om het platteland te verkennen, maak je het beste een paardrijdtocht van een halve dag als echte cowboy. Net zoals de boeren in de regio, die ook allemaal al zo’n beetje kunnen paardrijden vanaf dat ze geboren zijn. Voor wie niet kan paardrijden: geen paniek, de paardjes kennen de paden door en door en zelfs met hun ogen dicht brengen ze je zo weer terug naar je startplek. Op de website van Jesús vind je info over de paardrijdexcursie die zijn buurman Juan José aanbiedt, hij is officiële toeristengids in Viñales.

Lees ook: Paardrijden tussen de tabaksvelden in Viñales | Cuba
viñales cuba tips - tabak
.

#2 Bezoek een tabaksboer en zie het oogstproces

Een vast onderdeel van elke paardrijdtocht, maar ga je de vallei niet te paard verkennen dan moet je zeker wél een bezoek plannen aan een tabaksboer. Afhankelijk van het moment van het jaar, kan je altijd een deel van het oogstproces zien: het zaaien, de planten die groeien tot wel een meter hoog, het oosten van de bladeren of het drogen in de grote schuren. De tabaksboeren geven je er graag uitleg over – in het Spaans meestal, dus dat wordt misschien wat handen-en-voeten-werk. Schroom niet om foto’s te nemen, dat vinden ze prima, en geef vooral ook een kleine fooi voor de moeite.

cuba-visita-vinales-mojito-sigaar
.

#3 Rook een sigaar en drink een mojito

Ook al goed te combineren met een paardrijdexcursie, want meestal maak je halverwege de rit een stop bij een tabaksboer die je graag laat zien hoe hij razendsnel een sigaar kan rollen. Natuurlijk kun je zelf een verse sigaar uitproberen en een bundeltje kopen om mee te nemen naar huis. Rechtstreeks gekocht van de boer, hartstikke duurzaam. Ook al maak je je ritje om 9 uur ’s ochtends, de kans is groot dat je er ook een mojito bij krijgt (of beter gezegd: bij koopt, want je moet ‘em nog wel even zelf afrekenen). Die kun je eigenlijk niet afslaan natuurlijk.


Meer Cuba-inspiratie? Lees ook: Picture-perfect Cuba: koloniaal dorp Trinidad
viñales cuba tips - fietsen
.

#4 Huur een scooter of fiets en rijd over het platteland

Is paardrijden toch niet echt je ding, dan is het huren van een scooter of fiets misschien een beter idee. Natuurlijk kun je ook al wandelend de vallei verkennen, maar met een tweewieler kun je net wat meer kilometers maken. Fietsen kun je huren via vrijwel elke casa particular, of aan de rand van het centrale dorpsplein naast de trappen bij de kerk. Ze kosten ongeveer $6-$8 per dag.

Scooters vind je bij restaurant La Casa de Don Tomas aan de hoofdweg en kosten $25 per dag. Vergeet voor deze laatste niet je (auto)rijbewijs mee te nemen, anders kun je geen scooter huren. Je kunt in de omgeving van Viñales naar La Cueva del Indio rijden, een grot een paar kilometer buiten het dorp. Of ga naar de Mural de la Prehistoria, aan de andere kant van het dorp. Kleine waarschuwing: beide bezienswaardigheden zijn niet mega-interessant, maar het scooter- of fietsritje zelf is de moeite waard. Heb je zin in wat avontuur, scooter dan 60 kilometer naar Cayo Jutías, zie tip #11.


Hoe reis je in Cuba? Reizen door Cuba: per huurauto of openbaar vervoer?
cuba-vinales-uitzicht-jazmines
.

#5 Uitzicht vanaf Hotel Los Jazmines

De mooiste uitzichten in Viñales vind je aan de rand van de vallei. De allerbeste foto’s kun je maken vanaf het panoramaterras bij Hotel Los Jazmines, zo’n twee kilometer buiten het dorp op de weg naar Pinar del Río. Bereid je voor op busladingen toeristen die hier voor een snelle fotostop worden geloosd, maar het uitzicht is echt heel mooi.


Mijn Viñales Cuba tips
viñales cuba tips - el Balcon del Valle
.

#6 Sunset drinks bij El Balcon del Valle

Wil je de uitzichten liever niet met al die tourgroupen delen, ga dan iets drinken bij restaurant El Balcon del Valle. Echt hoor, mooier kun je het niet krijgen in Viñales. Het is zelfs een van mijn favoriete plekken in heel Cuba. Het zit vlakbij Hotel Las Jazmines en heeft een terras dat op palen een stuk boven de vallei zweeft. Het mooist is om hier een cocktail te drinken als de zon onder begint te gaan. Maak niet de fout die wij maakten door hier te gaan dineren: dan is het stikdonker en die je dus niks van dat mooie uitzicht… haha. Lunch of sunset is het beste moment!

.

#7 Cubaanse lunch bij organisch restaurant Finca El Paraíso

Misschien wel de meest bijzondere plek om te lunchen in Viñales is bij Finca Agroecologica El Paraíso. Deze ecologische finca (soort farm) ligt zo’n 2km buiten Viñales, middenin de prachtige Valle de Silencio. In dit houten witte huis met blauwe luiken is geen menukaart, maar wordt je hele tafel volgezet met een boel borden vol heerlijk eten. Varkensvlees, bonensoep, typische ‘arroz congris’, gefrituurde cassave, met maïs gevulde tamales, salade… Echt, meer dan je op kunt. Het is de beste plek in Viñales om een typische Cubaanse maaltijd te proberen – buiten het geweldige eten in je casa particular natuurlijk.

viñales cuba tips - 3J tapas
.

#8 Enjoy happy hour & tapas bij 3J

Het restaurant 3J Bar & Tapas is de populairste bar van het dorp. Het heeft een moderne uitstraling, je kunt er lekkere tapas eten, goede cocktails drinken en de bar is de hele nacht door geopend. Heel hip & happening VIñales hangt er rond en het is een populaire plek voor een pré-cocktail, of een after-drankje. Daar tussenin gaan de meeste mensen naar cultureel centrum Polo Montañez, zie tip #9. Je vindt 3J Bar & Tapas in de hoofdstraat, twee blokken vanaf het plein richting het benzinestation.

viñales cuba tips polo montanez
.

#9 Voetjes van de vloer in El Bily

Een plek waar elke avond live muziek gespeeld wordt en de cocktails rijkelijk vloeien. Toeristen wagen hier voorzichtige pasjes op de kleine dansvloer, Cubanen sloven zich uit om aandacht van meisjes te krijgen en het is heerlijk om te kijken naar de mensen die echt goed kunnen salsadansen. De mojito’s zijn lekker en goedkoop en als je vrienden wilt maken koop je een fles rum en een fles cola en deel je die met je nieuwe vrienden, die je hier zeker zult maken.

cuba-casa-particular-vinales
.

#10 Slaap in een casa particular

Na al dit feestgedruis is het tijd om naar bed te gaan. Viñales kent vier staatshotels – drie aan de rand van de vallei en eentje pal aan het dorpsplein. Maar voor mij blijft het toch echt het leukst om in een casa particular te slapen. De beste Viñales Cuba tip! Dit zijn een soort Cubaanse bed & breakfasts, oftewel Cubanen die een of twee kamers in hun huis verhuren aan toeristen. Je hebt alle privacy die je je maar kunt wensen, maar krijgt tegelijkertijd wat mee van het reilen en zeilen in een Cubaans huis. Daarbij is het eten en de service in de casas particulares veel beter dan in de staatshotels en liggen de prijzen een stuk lager. Een kamer in een casa heb je voor ongeveer €20-25 per nacht. Check de website van Jesús voor leuke casas particulares van zijn familie en buren in Viñales: VisitaVinales.com.

Lees ook: Mijn favoriete casas particulares in Cuba
cuba-tips-strand-jutias
.

#11 Maak een dagtrip naar Cayo Jutías

Na al die activiteiten is het de volgende dag tijd voor wat ontspanning. Op zo’n 60 kilometer van Viñales vind je het strand van Cayo Jutías, naar mijn mening een van de mooiste stranden van Cuba. Vooral omdat je hier geen hotels of all-inclusive resorts vindt, maar gewoon een prachtig stuk strand met wat zonnebedjes en daggasten. Heb je geen eigen auto, dan kun je een scooter huren om naar Cayo Jutías te rijden (zie tip #4) of een dagtrip boeken via het kantoor van Infotur aan het centrale dorpsplein voor ongeveer €25 per persoon, inclusief lunch.

cuba-visita-vinales-mojito-sigaar
.

#12 En ga ’s avonds eten bij El Olivo

Misschien kun je geen hap meer eten na een lunch bij Finca El Paraíso, want wij Nederlanders zijn niet gewend aan zo’n stevige lunch. Maar ga dan zeker de volgende dag ’s avonds eten bij El Olivo. Dit is het beste Italiaanse restaurant van het dorp, gerund door een Cubaanse chef die in Spanje heeft gewerkt. Je vindt er heerlijke pasta’s op de kaart, je krijgt vooraf een broodje met olijfolie en feta en de prijzen zijn heel schappelijk. Klein nadeel: heel de wereld wil bij El Olivo eten tegenwoordig, dus verwacht een rij voordat je er terecht kunt. Maar het is het wachten waard. El Olivo ligt een blok vanaf het plein, in de hoofdstraat van Viñales.


Van tevoren al een excursie boeken voor Viñales? Deze excursies worden aangeraden:


Dat waren ze, mijn beste tips voor onze ’tweede thuis’ in Viñales! Heb je zelf nog tips om aan deze lijst toe te voegen? Laat ze dan hieronder achter in de comments!

Op zoek naar meer Cuba-info? Check dan eens deze artikelen die ik eerder schreef:

> Mijn hotspots in Havana
Mijn favoriete casas particulares in Cuba
> Mijn ideale route voor drie weken Cuba
> Geld in Cuba | Groot nieuws: dubbele valuta afgeschaft in 2021

Of ga naar het overzicht met alle artikelen over Cuba!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer weten?

Artikelen die je misschien ook leuk vindt:

14 Comments

mams 9 januari 2016 at 00:20

De big smile en mooie, lieve mensen voegen ook wat toe aan je bezoek aan Cuba en zeker in Viñales. Heimwee is een te groot woord maar met heel veel warme gevoelens denken we terug aan onze reis in november j.l.
mams

Reply
Edith 9 januari 2016 at 09:57

Aaah ja hè mam, wij vonden het ook heel bijzonder om samen in Viñales te zijn! Jullie hebben in die twee dagen toch aardig wat punten van dit lijstje afgetikt :-)

Reply
Jenny - ikreis.net 9 januari 2016 at 09:27

Ik heb geen plannen om naar Cuba te gaan, maar deze mooie tips brengen me toch een beetje aan het twijfelen.

Bevalt de Balkan nog steeds goed?

Reply
Edith 9 januari 2016 at 09:58

Tja, Cuba heeft echt een bijzonder plekje in mijn hart en ik kan er nog wel 10 prachtige artikelen over schrijven :-) In de Balkan gaat alles hartstikke goed, we zijn deze week zo’n beetje ingesneeuwd hierzo, haha! Maar we genieten enorm van ons tijdelijke ’thuis’.

Reply
Marcella 14 januari 2016 at 20:11

Gave tips Edith, mooie voorpret voor ons reis eind volgende maand!

Reply
Edith 16 januari 2016 at 23:16

Jaaaa ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Ik las vanmorgen het blog van Leonie van Troikatripper, die Viñales vond tegenvallen – ook omdat ze ziek was geworden. Hopelijk moet jullie ervaring met deze tips positiever uitpakken ;-)

Reply
Anne Minnema 27 april 2016 at 10:21

Hi Edith! Wij gaan met de bus naar Viñales, is het vanaf daar makkelijk om naar de vallei te gaan en paarden/fietsen/scooters te huren? Ook met de toegenomen drukte?:)

Reply
Edith 27 april 2016 at 10:40

Hoi Anne, wanneer ben je van plan te gaan? Want in de zomer kan het behoorlijk druk worden, tijdens de Europese zomervakantie. Ik ga zelf over twee weken weer dus kan het dan testen en navragen :-)

Reply
bri 3 mei 2016 at 17:44

Hi

Ik wil ook met de bus gaan maar als ik het wil boeken(eind juli) is het al vol of is dat te ver van te voren

Reply
Edith 3 mei 2016 at 18:39

Hoi Bri, op dit moment is het al mogelijk om tickets voor eind juli te kopen op de website van Viazul. Heb je ingelogd met een account op de site? Als het niet lukt om ze te boeken, betekent dat helaas dat ze al zijn uitverkocht…

Reply
Karen Maesen 13 oktober 2016 at 12:11

Hey!

Kan het zijn dat de website van Jesus niet werkt?

Hele leuke blog trouwens :)!

Bedankt!

Groetjes,

Karen

Reply
Edith 13 oktober 2016 at 19:46

Hoi Karen, ik heb het gecheckt en je hebt inderdaad gelijk, de link naar zijn website werkte niet (meer). Ik heb het hersteld en nu loopt de link weer goed! Zijn website is: http://visitavinales.com/en/. Groeten, Edith

Reply
Nadine 31 mei 2018 at 15:24

Hoi Edith,
Leuke tips op je site! Wij willen in Vinales waarschijnlijk een paardrijtocht maken via Visitavinales. Is het nodig om dit van tevoren te reserveren of kunnen we bv een dag van tevoren daar heen gaan? We weten namelijk nog niet precies hoe lang we overal blijven, en dus is het wat lastig om dingen vast te leggen. Alvast bedankt!

Reply
Edith 3 juni 2018 at 21:42

Hi Nadine, wat leuk dat je naar Viñales gaat! Als je graag met een van de gidsen van VisitaVinales op pad wilt, moet je minstens een week van tevoren reserveren. Die gidsen raken namelijk volgeboekt, zeker in de drukke maanden. Anders kan je ter plekke altijd nog via je casa een paardrijdtour boeken, maar dan ga je met een andere gids op pad en niet met die van Jesús.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.